Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Επικαιρότητα
 Τελικα τι ισχυει?

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
toulge Δημοσιευτηκε - 02/12/2012 : 17:05:21
Μετα τον ΚΜΑ η γενικη αρχη ηταν οτι προεχει καλη αποκατασταση (μιας και φετος ο ΚΜΑ ηταν για πολλους ταλαιπωρια) και αναρρωση με λιγα χιλιομετρα και αποφυγει οσων αγωνων απομενουν εως το τελος του χρονου. Σε γενικες γραμμες η προτροπη πολλων ηταν οτι πλεον πεφτουν οι ρυθμοι και μιας και δεν υπαρχουν σημαντικοι αγωνες και εφοσον ο ΚΜΑ αφησε σημαδια κοπωσης καλο θα ηταν να ριξουμε ρυθμους για καλη αποκατασταση και σωστο προγραμματισμο για του χρονου.

Κατι τετοιο ακολουθησα κι εγω και εριξα αισθητα τα χιλιομετρα μιας και οπως λεγαμε και σε αλλο thread δεν γινεται να εισαι σε top φορμα ολο το χρονο.

Η ερωτηση μου εχει να κανει με το πως ειναι δυνατον για καποιους δρομεις να μην ισχυει αυτο.Εννοω οτι βλεπω φιλους αλλα και καποιους δρομεις που τους ξερω απο διαφορους αγωνες και συμμετεχουν ανελλιπως σε καθε αγωνα που γινεται ακομα και μετα τον ΚΜΑ.Επειδει καποιους τους εχω και φιλους στο garmin connect βλεπω οτι συνεχιζουν με κεκτημενη ταχυτητα απο τον ΚΜΑ με καθημερινες προπονησεις και μετα τον μαραθωνιο συμμετειχαν με παρα πολυ καλες επιδοσεις και στον ΣΔΥΑ αλλα και σημερα στον γυρο Περαματος.

Εχει να κανει τελικα με την υποδομη του καθε δρομεα? Η τελικα αυτοι βαδιζουν σε λαθος δρομο με αποτελεσμα καποια στιγμη να καουν?Πως ειναι δυνατον εγω να απεχω και να μην προγραμματιζω κανεναν αγωνα με μια επιφυλαξη στον Γυρο Βουλιαγμενης που εχω δηλωσει συμμετοχη και περιμενω να δω πως θα ειμαι εκεινη την περιοδο και να μου προτεινουν αρκετοι να αποφυγω αγωνες μεχρι τελους του χρονου , να κανω σωστη αποκατασταση και να προγραμματισω αγωνες για την νεα χρονια και καποιοι αλλοι δρομεις να συμμετεχουν σχεδον καθε Κυριακη σε καποιον απο τους αγωνες που γινονται εντος αλλα και εκτος Αττικης?Το ρωταω γιατι μου λειπει παρα πολυ ολο αυτο το σκηνικο των αγωνων αλλα προσπαθω να διαφυλαξω τον εαυτο μου απο περαιτερω κακοποιηση που προκαλει ο αγωνιστικος ρυθμος ενω σε καποιους αλλους δεν τους επηρεαζει τιποτα.Εχει να κανει με την υποδομη γενικος ή με κατι αλλο?

Και να σημειωσω οτι και αυτοι ειναι ερασιτεχνες δρομεις σαν ολους εμας..

think positive
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Dejan Posted - 03/12/2012 : 08:49:00
Εξαρτάται από τον όγκο των χιλιομέτρων του κάθε αθλητή και τι του άφησε ο μαραθώνιος. Σε έναν αθλητή 120+ (που ενδεχομένως να είναι και 220+) είναι λογικό να επανέρχεται αρκετά γρήγορα. Υπάρχουν πολλοί που 3εις εβδομάδες μετά το μαραθώνιο μπήκαν σε επόμενο μαραθώνιο και μάλιστα ο δεύτερος να βγει καλύτερα ή αποδοτικότερα.

Επίσης όσο καλύτερος είναι ο αθλητής και όσο πιο προετοιμασμένος είναι, τόσο γρηγορότερα επανέρχεται. Γενικότερα θεωρώ παρατραβηγμένο να βιαστεί κάποιος να μπει ξανά σε "γρήγορη" προπόνηση ή αγώνες χωρίς πρώτα να επανέρθει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρει κάποιος αυτή τη περίοδο. Ας κάτσει να ξεκουραστεί σωματικά και ψυχολογικά και
ας επανέρθει δριμύτερος σε μία προγραμματισμένη προοπτική.

Όσο για το φίλο μας παραπάνω και τον διπλασιασμό των χιλιομέτρων έχω ξαναπεί ότι σημασία έχει εάν η ποιότητα όλων αυτών των χιλιομέτρων παρέμειναν στο ίδιο ποσοστό.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
zoro Posted - 03/12/2012 : 01:45:53
3 ώρες μαραθώνιος δεν είναι μόνο προπόνηση.
Είναι προπόνηση+ταλέντο. Να τό'χεις δηλαδή!
Και όχι για μιά-δυό φορές...
dkoukou Posted - 03/12/2012 : 01:33:07
"Παίζει ρόλο κι η ηλικία....με το πέρασμα των χρόνων δεν έχεις τις ίδιες αντοχές."


Επιτρεψε μου να διαφωνησω φιλε μου. Εχουμε ολοι μας δει "παππουδες" να πηγαινουν σφαιρα σε 10αρια και ημι. Οι επιδοσεις σαφως και μειωνονται με τα χρονια, αλλα η αντοχη μειωνεται πολυ αργοτερα (γι'αυτο και βλεπουμε πολλους βετερανους 55-60 χρονων τερματισαντες στις υπεραποστασεις με καλο πλασαρισμα στη γενικη).




"Γιατι για τα διπλασια χιλιομετρα που ετρεξα φετος σε σχεση με περυσι και σε συγκριση με το τι καταλοιπα εχω και τι επιδοση πετυχα ισως τελικα με οδηγει στο συμπερασμα οτι τα πολλα χιλιομετρα δεν ειναι πανακεια για να πετυχεις τελικα τον στοχο σου αλλα και να μπορεις να απολαμβανεις αυτο που κανεις.."


Το εγραψα και σε αλλο thread αν και υπηρξαν ενστασεις (παντα καλοδεχουμενες). Δεν ειμαι προπονητης, ουτε ξερολας. Δεν θεωρω καν τον εαυτο μου δρομεα, απλα...που και που τρεχω. ΟΛΟΙ πρακτικα οι "σοβαροι" αθλητες δρομων αντοχης εχουν υπαρξει κορυφαιοι σε 3-5&10 χλμ πριν γραψουν 2:20-2:30 μαραθωνιο. Εχουν αφομοιωσει τις μεταβολες που απαιτουνται σκαλι-σκαλι (πρωτα ταχυτητα-μετα αντοχη-τελευταια οικονομια) σε διαστημα δεκαετιων δρομικης εξελιξης. Και ερχομαστε εμεις, με 6 και 12 μηνες εντατικης προπονησης, στα 30/40+, μετα απο χρονια καθιστικης ζωης-καταχρησεων, να κυνηγησουμε το ονειρο. Χωρις παρεξηγηση, δε θελω να μειωσω κανεναν, αλλα αυτο ειναι ουτοπικο. Και μετα βγαινουν τα προβληματα και οι τραυματισμοι. Ας τρεξουμε επειδη το γουσταρουμε, αλλα επιστημονικη προσεγγιση και στρατηγικες αγωνα στην κλασσικη πχ διαδρομη με συνολικη αγωνιστικη εμπειρια 1-2 ετων (η και λιγοτερο) για εμενα ισουται με πρωτης ταξεως ευκαιρια για ασχημα μεθεορτια. Τα πολλα χιλομετρα θελουν και κορμι που να μπορει να τα σηκωσει. Και αυτο δε γινεται σε μηνες.
toulge Posted - 03/12/2012 : 01:29:20
Ναι σιγουρα υπαρχει και το ταλεντο αλλα βλεποντας τους μαραθωνιους ενος γνωστου μου ειδα οτι ξεκινησε με 3:39 πηγε στο 3:30 μετα 3:17 , 3:15 περυσι 3:00 και φετος 3:06.

Δηλαδη υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης αυτο εδειξε η πορεια του.Καπου ειχα διαβασει οτι οταν καποιος ξεκινησει τωρα το τρεξιμο για τα 4 πρωτα χρονια βλεπει συνεχεια βελτιωση στους χρονους του και μετα σταθεροποιειται η πορεια του.

Δεν πιστευω λοιπον οτι εσυ δεν εχεις περιθωρια βελτιωσης.Αλλο βεβαια αν και κατα ποσο ειναι διαθετιμενος ο αλλος να κανει καποιες παραπανω θυσιες προκειμενου να κατεβασει 5-10 λεπτα τον χρονο του.

Ξεχωρα απ'ολα ομως εμενα δεν με πειραξε ο χρονος μιας και με 3 λεπτα χειροτερη επιδοση απο περυσι ειχα και καλυτερη καταταξη στην γενικη πραγμα που σημαινει οτι αρκετοι φετος ταλαιπωρηθηκαν.Με πειραξε το γεγονος οτι φετος διαλυθηκα ενω πιστευα οτι με τα χιλιομετρα που βαρεσα τουλαχιστον θα ημουν πιο normal την επομενη μερα.Ομως ημουν χειροτερα και ακομα πληρωνω το τιμημα..

quote:
Originally posted by zoro

toulge ισχύει Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!!
Εσύ ειδικά έχεις διπλό λόγο λόγω αύξησης χλμ φέτος σε μιά προετοιμασία με παρατεταμένη ζέστη. Α και κάτι άλλο.. εάν εγώ που κάνω 3:25 μαραθώνιο με τόπ 70 χλμ την βδομάδα, τα κάνω 130 δεν σημαίνει ότι θα κάνω 3:05... υπάρχει και το ταλέντο ξέρεις..



think positive
zoro Posted - 03/12/2012 : 01:11:07
toulge ισχύει Η ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ!!
Εσύ ειδικά έχεις διπλό λόγο λόγω αύξησης χλμ φέτος σε μιά προετοιμασία με παρατεταμένη ζέστη. Α και κάτι άλλο.. εάν εγώ που κάνω 3:25 μαραθώνιο με τόπ 70 χλμ την βδομάδα, τα κάνω 130 δεν σημαίνει ότι θα κάνω 3:05... υπάρχει και το ταλέντο ξέρεις..
toulge Posted - 02/12/2012 : 23:50:33
Εγω παντως περυσι ετρεξα τον πρωτο μου μαραθωνιο με χρονο 3:22 και 4:48/km απο την αρχη εως το τελος.Δεν ξερω αν βοηθησε ο καιρος αλλα το κρυο τουλαχιστον μεχρι να ξεκινησει ο αγωνας ηταν τσουχτερο.Με ελλειπη λοιπον προετοιμασια μιας και βαραγα μεχρι max 50km / εβδομαδα και με μονο 3 long run ενα απο τα οποια στο διαδρομο και με την πλειοψηφια των χιλιομετρων στον διαδρομο εγραψα αυτο το χρονο.

Μετα ομως μπορεσα και κατεβηκα και στον ΣΔΥΑ και στο Energizer night run με σχετικα ικανοποιητικες επιδοσεις (41:48 στον ΣΔΥΑ και 19:30 στο νυχτερινο 5αρι)

Φετος με διπλασια χιλιομετρα , ολα εξω , εκοψα μαχαιρι πλεον τον διαδρομο ειχα την λανθασμενη αισθηση οτι και καλυτερο απο περυσι μαραθωνιο θα κανω , και προσαρμογες θα εχει το σωμα μου προκειμενου να μην εχω πιασιματα και πονους μετα αυτον.Το αποτελεσμα?Εκτος οτι εκανα 3:25 δηλαδη 3 λεπτα χειροτερο χρονο , εκτος οτι υπεφερα απο το 32 και σχεδον σερνομουν , τα καταλοιπα που αφησε ηταν να μην σκεφτομαι καν να τρεξω στο φετινο ΣΔΥΑ , να ειμαι ηδη στην 3 εβδομαδα χαλαρων και μικρων προπονησεων και να ακουω απο πολλους οτι πρεπει να μην βαλω αλλο αγωνα για φετος. Ενταξει υπεφερα 1 μηνα πριν τον ΚΜΑ και υποφερω ακομα απο πονους στις κνημες και στα καλαμια αλλα το θεμα μου ειναι οτι τελικα οσο περναει ο καιρος ερχονται προσαρμογες στο σωμα ή τελικα διαλυεσαι με τα χιλιομετρα?Γιατι για τα διπλασια χιλιομετρα που ετρεξα φετος σε σχεση με περυσι και σε συγκριση με το τι καταλοιπα εχω και τι επιδοση πετυχα ισως τελικα με οδηγει στο συμπερασμα οτι τα πολλα χιλιομετρα δεν ειναι πανακεια για να πετυχεις τελικα τον στοχο σου αλλα και να μπορεις να απολαμβανεις αυτο που κανεις..

think positive
Spartiatis Posted - 02/12/2012 : 23:40:37
Παίζει ρόλο κι η ηλικία....με το πέρασμα των χρόνων δεν έχεις τις ίδιες αντοχές.

ΟΤΙ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ..
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
dkoukou Posted - 02/12/2012 : 21:13:21
quote:


δεν υπαρχει απολυτη συνταγη..οσο παλιωνεις οι προσαρμογες σε κανουν να επιστρεφεις πιο γρηγορα υποτιθεται αλλα κι η φθορα ειναι φθορα..αρα διαβαζεις το σωμα σου και κρινεις..


Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον Δημήτρη. Όσο παλιώνεις τόσο η αποκατάσταση κρατάει λιγότερο. Σημασία παίζει βέβαια και πως τον έτρεξες τον Μαραθώνιο. Αν ήσουν ενυδατωμένος, τερμάτισες χωρίς κράμπες και μυϊκά προβλήματα δεν έχεις ιδιαίτερο θέμα μετά. Αν αφυδατώθηκες κι έπαθες καμιά ζημιά μετά δύσκολα σημαζεύεσαι. Βέβαια ένας μαραθώνιος δεν παύει να είναι ένας μαραθώνιος και καλό είναι να ξεκούραστεις, ανεξαρτήτου του χρόνου που φεύγουν τα σημάδια της κόπωσης.





Τα ειπατε ολα. Ερασιτεχνης η οχι, αν εχεις μαζεψει χιλιαδες χιλιομετρα στα ποδια σου και εκατονταδες αγωνες, η προσαρμογη του σωματος κραταει ελαχιστο χρονο σε σχεση με ενα νεο δρομεα. Βεβαια οπως ειπωθηκε, η φθορα ειναι φθορα. Γνωριζω δρομεα που τη δεκαετια του '80 ηταν βαθρο σχεδον καθε Κυριακη. Καποτε του μπηκε το μικροβιο των υπεραποστασεων και ανεβασε δραματικα τον ογκο προπονησεων (γνωστοι και συναθλητες ακομα θυμουνται οτι του ψοφησε το κυνηγοσκυλο που ειχε παρεα στις προπονησεις...) και συνεχισε ετσι για αρκετα χρονια. Μια μερα, ετσι ξαφνικα, καηκε. Εκοψε σε συντομο χρονικο διαστημα τις προπονησεις. Δεν ξανατρεξε ποτε.
Επειδη καποιοι επανερχονται δυνατοι καθε φορα για καιρο δε σημαινει οτι (για τους περισσοτερους τουλαχιστον) αυτο θα ισχυει για παντα.
giorgosdelta Posted - 02/12/2012 : 20:35:46
Συμφωνώ κι επαυξάνω με τον Δημήτρη. Όσο παλιώνεις τόσο η αποκατάσταση κρατάει λιγότερο. Σημασία παίζει βέβαια και πως τον έτρεξες τον Μαραθώνιο. Αν ήσουν ενυδατωμένος, τερμάτισες χωρίς κράμπες και μυϊκά προβλήματα δεν έχεις ιδιαίτερο θέμα μετά. Αν αφυδατώθηκες κι έπαθες καμιά ζημιά μετά δύσκολα σημαζεύεσαι. Βέβαια ένας μαραθώνιος δεν παύει να είναι ένας μαραθώνιος και καλό είναι να ξεκούραστεις, ανεξαρτήτου του χρόνου που φεύγουν τα σημάδια της κόπωσης.
dpkouk Posted - 02/12/2012 : 19:56:17
δεν υπαρχει απολυτη συνταγη..οσο παλιωνεις οι προσαρμογες σε κανουν να επιστρεφεις πιο γρηγορα υποτιθεται αλλα κι η φθορα ειναι φθορα..αρα διαβαζεις το σωμα σου και κρινεις..

http://marathon.yooblog.gr/

Όλα είναι σχετικά, άρα κι ανεκτά...
ALEXANDRA Posted - 02/12/2012 : 19:23:57
Πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι "απλά" το έχουν!

Άλλος κάνει άνετα 3 ώρες στον μαραθώνιο και άλλο ςχρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να το κάνει. Άλλος τρέχει 4 μαραθωνίου τον χρόνο και άλλος δε μπορεί να τρέξει διότι η προπόνηση του μαραθωνίου τον τραυματίζει.




-------------------------
Ο μαραθώνιος είναι ένα ταξίδι για την Ιθάκη. Η Ιθάκη για εμένα είναι η αφετηρία, όχι το Καλλιμάρμαρο. Την Κυριακή στις 9 το πρωί ξεκινάει το πάρτυ για αυτούς που έφτασαν στην Ιθάκη.
Hermes Posted - 02/12/2012 : 17:22:10
προσωπικά, ακολουθώ το δικό σου σύστημα [από ότι κατάλαβα ξεκουράζεσαι], την προηγούμενη εβδομάδα [πριν το ΣΔΥΑ] έκανα 33Κ μαζί με το δεκάρι αλλά τον πίεσα τον αγώνα και αυτη δεν έκανα απολύτως τιποτα, μόνο σήμερα ανέβηκα Υμηττό και έκανα 22-23Κ αλλά πολύ με το πάσο μου.

Και εγώ έχω δει αλλους που του δίνουν και καταλαβαίνει ακόμα και μετά από Μαραθώνιο. Ένα παληκάρι από τη γειτονιά μου, κατέβηκε την Τρίτη / Τετάρτη μετά το Μαραθώνιο, έχοντας συμμετάσχει λέμε, με σκοπό να κάνει 15Κ στα 4.55 - 5.00!

Θεωρώ ότι ξεκούραση μετά από Μαραθώνιο επιβάλλεται. Βέβαια, αλλος μπορεί να έχει πολύ 'ώριμο' μυϊκό σύστημα και να μην του ειναι απαραίτητη στο βαθμό που μου είναι εμένα με τον ένα χρόνο εντονης δρομικής εμπειρίας ή απειρίας...

Ας μας πει κανένας 'παλιός' τη γνώμη του ρε παιδιά!
ilias137 Posted - 02/12/2012 : 17:19:36
My friend εχω ενα κολληταρι,εκανε 3 ωρες ακριβως μαραθωνιο και την επομενη βδομαδα εκανε αποκατασταση με 90 χμ...!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν εχει σταματησει τα τελευταια 2 να κανει κατω απο 100χμ/βδομαδα...τι να πω...οπως τη βρισκει ο καθενας..keep running οπως σ ευχαριστει και δεν σε κουραζει σωματικα και ψυχολογικα..καλη συνεχεια!!!
toulge Posted - 02/12/2012 : 17:12:48
Αν κρινω απο την προπονηση που βλεπω οτι κανουν μονο ελαχιστη δεν την κρινω.Την επομενη του μαραθωνιου βγηκαν και εκαναν ....χαλαρα 11 χιλιομετρακια αποκαταστασης και συνεχιζαν με καθημερινη προπονηση πλην μιας μερας ρεπο.Και κατεβηκαν στον ΣΔΥΑ με top χρονους και συνεχιζαν την επομενη τις προπονησεις τους και αυτο οπως παρατηρω γινεται για μεγαλο διαστημα ισως πανω και απο χρονο.

quote:
Originally posted by Hermes

...μπορεί κάποιος να κάνει ελαχιστη καθημερινή προπόνηση και να κατεβαίνει μόνο στους αγωνες και μάλιστα δυνατά από την κεκτημένη ταχύτητα της προπόνησης του ΚΜΑ?



think positive
Hermes Posted - 02/12/2012 : 17:07:43
...μπορεί κάποιος να κάνει ελαχιστη καθημερινή προπόνηση και να κατεβαίνει μόνο στους αγωνες και μάλιστα δυνατά από την κεκτημένη ταχύτητα της προπόνησης του ΚΜΑ?

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000