Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Σκέψεις για το barefoot running

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
skull Δημοσιευτηκε - 25/03/2011 : 17:45:14
διαβάζω εδώ, αλλά και σε κάποιες άλλες ιστοσελίδες, για τα πλεονεκτήματα του τρεξίματος χωρίς παπούτσια. πάνω σε αυτό θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα - προβληματισμούς.
σίγουρα η φύση μας γέννησε χωρίς παπούτσια, οπότε εύλογα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές ότι έτσι θα έπρεπε να περπατάμε και να τρέχουμε.
σκέφτομαι όμως ότι όταν αυτό συνέβαινε, ο άνθρωπος δεν ζούσε πάνω από 35 χρόνια. άραγε πόση θα είναι η καταπόνηση του οργανισμού, όταν πλέον ζούμε το διπλάσιο;
όταν τρέχουμε (αργά) η συνηθισμένη κίνηση του ανθρώπου είναι να προσκρούει πρώτα η φτέρνα στο έδαφος. αυτή όμως δεν παρέχει αντικραδασμική προστασία. θεωρώ ότι μόνο για το sprint είναι κατασκευασμένο το σώμα μας και να αντέχει την καταπόνηση.
και ένα τελευταίο. εσείς που τρέχετε χωρίς παπούτσια, που το κάνετε; φαντάζομαι μόνο στα γήπεδα, διότι οπουδήποτε αλλού μόνο τραυματισμένος θα επέστρεφα (γυαλιά, πέτρες, ακαθαρσίες και πολλά άλλα).
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
trexantiris Posted - 18/10/2021 : 14:47:58
quote:
Originally posted by Sor


----------------------------------------------
Στον γυρισμό έβγαλα τα παπούτσια γύρισα ξυπόλυτος, εκεί ήρθε το ευχάριστο σοκ. Ξαφνικά δεν αισθανόμουν κουρασμένος , ο ρυθμός ανέβηκε και η στάση σώματος ήτανε πιο ίσια , δεν είναι πλέον αγγαρεία αλλά διασκέδαση . Το ψυχολογικό κομμάτι βοήθεια σίγουρα αλλά τέτοια αλλαγή πιστεύω ήρθε από το ξυπόλητο.

---------------------------------------------
Τώρα καταλαβαίνω όσοι μπλέξουν γιατί δεν γυρίζουν πίσω . Πιο παλιά θα έλεγα χωρίς παπούτσια το τρέξιμο είναι ο ορισμός των κραδασμών αλλά δεν είναι έτσι.



#1 Το ψυχολογικό κομμάτι και η συνολική ευχαρίστηση που ενδέχεται να αποκομίσεις από το ανυπόδητο τρέξιμο (ή φορώντας απολύτως μίνιμαλ υπόδημα, όπως κάτι ειδικές κάλτσες) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που τουλάχιστον εμένα με επηρέασε πολύ θετικά! Όπως το χαρακτήρισες: ‘διασκέδαση’!

#2 Όταν η πρώτη κουβέντα που λέμε βλέποντας κάποιον να τρέχει ξυπόλητος: «μα δεν έχεις κραδασμούς;», δείχνει το πόσο μεγάλη άγνοια έχουμε γενικά από την εμβιο-μηχανική του τρεξίματος αλλά και άγνοια της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου που για 2.000.000 χρόνια τρέχει ξυπόλητος (και για 4.000.000 περπατάει στα δύο πόδια επίσης ξυπόλητος σύμφωνα με την εξελικτική βιολογία) ενώ το cushioning υπόδημα έχει μπει στη δρομική μας ζωή τα τελευταία 50 χρόνια.

Free your feet...free your senses!
Sor Posted - 15/09/2021 : 01:18:37
Ευχαριστώ για την απάντηση.Έχω ξεκινήσει ήδη την μετάβαση. Σκοπός να το εντάξω ως μορφή χαλαρού τρεξίματος και μετά βλέποντας και κάνοντας.Αυτό που έχω να πω μέχρι στιγμής. Τρέχω με παπούτσια σε άσφαλτο και σε χώμα μετα μετατάρσια και ποτέ με την πτέρνα και καταλαβαίνω την διαφορά, τρέχοντας στην άσφαλτο τα πόδια μου τα αισθάνομαι πιο σφιχτά και στο χορτάρι ή χώμα πιο χαλαρα και ξεκούραστα. Ξαφνηκά βγάζω τα παπούτσια και στην άσφαλτο τα αισθάνομαι πιο χαλαρά απο ότι με τα παπούτσια αλλά όχι όπως σαν να τρέχω με παπούτσια στο χόρτο, αλλά η αίσθηση είναι διαφορετική και εξίσου ωράια (για την αίσθηση μιλάω πάντα για τα πόδια μέχρι τα γόνατα π.χ.και όχι για την αίσθηση της γυμνής πατούσας με την άσφαλτο) .Πάρόλο που ήδη ήμουν forefoot απο τότε που έμαθα για αυτό κάπου το 2011 τρέχοντας χωρίς υποδήματα ο μηχανισμός κίνησης είναι πιο σωστός.

Έβλεπα βιντεάκι για αυτό απο έναν ειδικό και έλεγε,δεν χρειαζόμαστε παπούτσια,ίσα ίσα η προστασία του παπουτσιού μπορεί να σε τραυματίσει αν δεν είναι το κατάλληλο ή αλλάζει ο μηχανισμός κίνησης του ποδιού ιδιαίτερα όταν είμαστε κουρασμένοι και αφενόμαστε στην παροχή προστασία που μας παρέχει το παπούτσι. Για χαλαρό τρέξιμο το βλέπω αυτό στην πράξη, για γρήγορο τρέξιμο, δεν μπορώ να φέρω γνώμη.

EDIT : Έβαλα την Παρασκευή μια προπόνηση χαλαρό τρέξιμο 8 χλμ , είναι η μέρα με με την πιο πολύ κούραση μέσα στη εβδομάδα. Πάω 4 χλμ μακριά και στην διαδρομή το μετάνιωσα που το δοκίμασα για Παρασκευή , είπα δεν θα το ξανακάνω αν ήμουν κοντά στο σπίτι μου θα το σταμάταγα το τρέξιμο , από την κούραση δεν το διασκέδαζα και ήτανε περισσότερο σαν αγγαρεία αλλά έλα που είχα φυγει προς μια κατεύθυνση και έπρεπε να γυρίσω πίσω . Στον γυρισμό έβγαλα τα παπούτσια γύρισα ξυπόλυτος, εκεί ήρθε το ευχάριστο σοκ. Ξαφνικά δεν αισθανόμουν κουρασμένος , ο ρυθμός ανέβηκε και η στάση σώματος ήτανε πιο ίσια , δεν είναι πλέον αγγαρεία αλλά διασκέδαση . Το ψυχολογικό κομμάτι βοήθεια σίγουρα αλλά τέτοια αλλαγή πιστεύω ήρθε από το ξυπόλητο.

Τώρα καταλαβαίνω όσοι μπλέξουν γιατί δεν γυρίζουν πίσω . Πιο παλιά θα έλεγα χωρίς παπούτσια το τρέξιμο είναι ο ορισμός των κραδασμών αλλά δεν είναι έτσι.
trexantiris Posted - 26/07/2021 : 16:21:56
quote:
Originally posted by Sor

Θέλω να ρωτήσω , σκέφτομαι για μετάβαση σιγά σιγά σε barefoot για απλο τρέξιμο και minimal με μηδέν ή ελάχιστο drop με σόλα 10-15 χιλιοστά για της γρήγορες προπονήσεις . Θα έχει επίπτωση στης επιδόσεις ; Οι επιδόσεις είναι σχεδόν 3 λεπτά το χιλιόμετρο ατομικό ρεκόρ και το 5αρι 17:30 σε προπόνηση τέμπο, όχι ατομικό ρεκόρ.



(με καθυστέρηση εβδομάδων στην απάντηση 😃 )

Ξεκινάς μάλλον από λάθος βάση:
- Κάποιος δεν θα έπρεπε να σκέφτεται το ανυπόδητο τρέξιμο, ή το τρέξιμο με μινιμαλιστικό υπόδημα έχοντας ως παράμετρο ‘τις επιδόσεις’. Αυτές θα μπορούσαν να επηρεαστούν με θετικό ή ακόμα και με αρνητικό τρόπο! Ανάλογα με το πόσο χρόνο θα ‘αφιέρωνε’ κάποιος στο να βάλει το ανυπόδητο τρέξιμο στη δρομική του ζωή, με το πόσο θα ‘βιαζόταν’ με τις προσαρμογές, πως θα το ενσωμάτωνε στο υπόλοιπο προπονητικό του κύκλο.
- Η ένταξη του ξυπόλητου ή/και του μίνιμαλ υποδήματος έχει κυρίως σχέση με την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συγκεκριμένων τμημάτων του σώματος, με τον τρόπο πατήματος του πέλματος στο έδαφος, τις γωνίες ‘πρόσκρουσης’, τις γωνίες ‘αναμονής’ του ποδιού/γονάτων λίγο πριν την επαφή του πέλματος με το έδαφος και με τη γενικότερη στάση του σώματος. Άλλοι δρομείς μπορεί να προσθέσουν και άλλους λόγους ένταξης (ή απόρριψης) του ξυπόλητου τρεξίματος στη ζωή τους, όπως ‘φυσικότητα’ βηματισμού, ενοχλήσεις και δυσφορία κατά το τρέξιμο, πόνος ή ευχαρίστηση κατά το τρέξιμο.

Ερχόμενος όμως στην αρχική ερώτηση:
- Το ανυπόδητο τρέξιμο θα μπορούσε να μειώσει τις επιδόσεις, ειδικά αν ενταχθεί στις προπονήσεις απότομα και όχι συστηματικά, οδηγώντας σε ενοχλήσεις (ή και τραυματισμούς) προσαρμογών.
- Από την άλλη το ανυπόδητο τρέξιμο θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις δίνοντας τη δυνατότητα να τρέχεις ακόμα και μεγάλες αποστάσεις με πανάλαφρα μινιμαλ παπούτσια, και απομακρύνοντας την πιθανότητα κάποιων τραυματισμών που ταλαιπωρούν πολλούς δρομείς και οι οποίοι θα μπορούσαν να σε βγάλουν ‘εκτός’ προπονητικού πλάνου για σημαντικά χρονικά διαστήματα.
- Όπως βλέπεις δεν απαντάω ξεκάθαρα στην ερώτησή σου για τον απλούστατο λόγο ότι η σχετικότητα του θέματος είναι μεγάλη και επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους!
- Έχοντας εμπειρία για πάνω από 10 χρόνια στο ξυπόλητο τρέξιμο, θεωρώ ότι ‘ανήκω’ στη δεύτερη κατηγορία (βελτίωση προσωπικών επιδόσεων) και μάλιστα έχω κάνει και κάποιες δοκιμές στο γήπεδο με ελεγχόμενες συνθήκες (ίδιος ρυθμός, εναλλάξ με ή χωρίς παπούτσια), φορώντας καρδιοσυχνόμετρο, και παρατήρησα μείωση παλμών και βελτίωση της αίσθησης. Βέβαια δεν αποτελώ παράδειγμα επιστημονικής μελέτης 😊 Επίσης τραυματισμοί που με φρέναραν και γενικά με απασχολούσαν συνεχώς, απλά τους έχω ξεχάσεις τελείως, οπότε μπορώ να συνεχίζω απρόσκοπτα τις προπονήσεις μου.

Free your feet...free your senses!
Sor Posted - 03/07/2021 : 11:58:37
Θέλω να ρωτήσω , σκέφτομαι για μετάβαση σιγά σιγά σε barefoot για απλο τρέξιμο και minimal με μηδέν ή ελάχιστο drop με σόλα 10-15 χιλιοστά για της γρήγορες προπονήσεις . Θα έχει επίπτωση στης επιδόσεις ; Οι επιδόσεις είναι σχεδόν 3 λεπτά το χιλιόμετρο ατομικό ρεκόρ και το 5αρι 17:30 σε προπόνηση τέμπο, όχι ατομικό ρεκόρ.
gargadua Posted - 18/11/2019 : 12:51:23
Όπως και να το κάνεις, ότι εξοπλισμό ή μη θέλεις να χρησιμοποιήσεις να θυμάσαι πάντα ότι δεν πρέπει να υπερβάλεις. Εύκολα μπορεί να τραυματιστείς, δύσκολα να θεραπευτείς.
Το ξυπόλητο είναι κάτι που κατακτιέται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
moonrat Posted - 18/11/2019 : 09:43:12
Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Για να ξυπνήσω λίγο το θέμα. Αποφάσισα να δοκιμάσω το ανυπόδητο τρέξιμο και χθες στο στάδιο του ολυμπιακού χωριού έτρεξα 3 τελευταίους γύρους της προπόνησης χωρίς παπούτσια και οφείλω να ομολογήσω πως μου άρεσε πολύ η αίσθηση. Αρχικά λέω να βάλω στην προπόνησή μου κάποια λίγα χιλιόμετρα ανυπόδητα στο στάδιο.
Σκέφτομαι να αγοράσω ένα ζευγάρι vibram five fingers για την άσφαλτο μιας και φοβάμαι τα γυαλιά κλπ. Ποια είναι η άποψή σας. Οποιαδήποτε πρόταση είναι καλοδεχούμενη.

the art of being different...
http://www.gmarinopoulos.gr
DaedraLord Posted - 18/05/2016 : 00:04:20
Πολύ πράμα από σπασμένα γυαλιά στην περιoχή. Βέβαια στο reddit έλεγε ένας ότι δεν του έχει μπει ποτέ τίποτα στο πόδι κι ας τα πατάει, αλλά εγώ δεν το ρισκάρω. Λεκανίτσα για την ώρα και βλέπουμε

----------
http://www.movescount.com/members/DaedraLord
xipolitakos Posted - 16/05/2016 : 17:28:52
quote:
Originally posted by DaedraLord

Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε πετύχει ότι στόχους σας είχατε θέσει.
Επιστροφή μετά από καιρό απραξίας και μικροτραυματισμών, κυρίως στον δεξί ώμο.
Παρόλα αυτά για χαβαλέ και μόνο έτρεξα το 10αρι στο Μεσολόγγι σε 55:12 κι ένα τοπικό ανεπίσημο 5αρι μάλλον στα 22', δεν είχε χρονόμετρα κτλπ εκεί. Ξεκίνησα να κάνω μικρές αποστάσεις 3-4χλμ 2-3 φορέες την εβδομάδα ξυπόλητος σε στάδιο και βλέπω ότι γενικά τραβάει ο οργανισμός για ρυθμούς γύρω στο 4:20/χλμ. Αλλά επειδή δεν με βολεύει σαν απόσταση το στάδιο σκεφτόμουν να ξεκινήσω να τρέχω στον δρόμο ή σε κάνα πεζοδρόμιο νωρίς το πρωί που δεν θα καίει ο τόπος, ή αργά το απόγευμα. Από τη μια σκέφτομαι ότι αν προσέχω θα αποφύγω τα γυαλιά και τα υπόλοιπα αιχμηρά αντικείμενα που πετάνε οι εξυπνάκηδες Έλληνες, από την άλλη πέρυσι την πρώτη φορά που βγήκα στον δρόμο πάτησα ένα μικρό κομμάτι γυαλί που με έστειλε στο νοκομείο, αφού είχε χωθεί πολύ μέσα για να μπορέσει να το αφαιρέσει ο αγροτικός ιατρός.
Καμία συμβουλή;


----------
http://www.movescount.com/members/DaedraLord


Πρέπει να βρεις ένα δρόμο πιο "καθαρό". Συνήθως δρόμοι που περνάνε συχνά αυτοκίνητα είναι πιο καθαροί. Στους άλλους ότι πέφτει μένει...


_____________________
Run Natural, run Bare
malourdos Posted - 16/05/2016 : 14:21:35
Ένας λόγος παραπάνω:
Έναν ασυνήθιστο τρόπο για να ενισχύσει κανείς τη μνήμη του εντόπισε μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Φλόριντα.
Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 72 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 44 ετών, οι οποίοι έτρεξαν επί 16 λεπτά τόσο με παπούτσια όσο και ξυπόλυτοι.
Αφού έκανε κάποια τεστ, η ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ξυπόλυτοι δρομείς είχαν κατά μέσο όρο 16% καλύτερες επιδόσεις στην ικανότητα να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες, δηλαδή στη λεγόμενη μνήμη «εργασίας», σε σύγκριση με εκείνους που φορούσαν παπούτσια.
«Αν βγάλουμε τα παπούτσια μας και τρέξουμε ξυπόλυτοι, μπορούμε να τερματίσουμε πιο έξυπνοι από ό,τι ξεκινήσαμε» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του τμήματος ψυχολογίας, Ρος Αλλογουέι.
http://www.naftemporiki.gr/story/1103751/to-treksimo-xoris-papoutsia-kanei-kalo-sti-mnimi-lene-epistimones
DaedraLord Posted - 15/05/2016 : 03:20:35
Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε πετύχει ότι στόχους σας είχατε θέσει.
Επιστροφή μετά από καιρό απραξίας και μικροτραυματισμών, κυρίως στον δεξί ώμο.
Παρόλα αυτά για χαβαλέ και μόνο έτρεξα το 10αρι στο Μεσολόγγι σε 55:12 κι ένα τοπικό ανεπίσημο 5αρι μάλλον στα 22', δεν είχε χρονόμετρα κτλπ εκεί. Ξεκίνησα να κάνω μικρές αποστάσεις 3-4χλμ 2-3 φορέες την εβδομάδα ξυπόλητος σε στάδιο και βλέπω ότι γενικά τραβάει ο οργανισμός για ρυθμούς γύρω στο 4:20/χλμ. Αλλά επειδή δεν με βολεύει σαν απόσταση το στάδιο σκεφτόμουν να ξεκινήσω να τρέχω στον δρόμο ή σε κάνα πεζοδρόμιο νωρίς το πρωί που δεν θα καίει ο τόπος, ή αργά το απόγευμα. Από τη μια σκέφτομαι ότι αν προσέχω θα αποφύγω τα γυαλιά και τα υπόλοιπα αιχμηρά αντικείμενα που πετάνε οι εξυπνάκηδες Έλληνες, από την άλλη πέρυσι την πρώτη φορά που βγήκα στον δρόμο πάτησα ένα μικρό κομμάτι γυαλί που με έστειλε στο νοκομείο, αφού είχε χωθεί πολύ μέσα για να μπορέσει να το αφαιρέσει ο αγροτικός ιατρός.
Καμία συμβουλή;


----------
http://www.movescount.com/members/DaedraLord
ANASTASIOS Posted - 08/02/2016 : 21:31:10
quote:
Originally posted by trexantiris

...όσο ο xipolitakos παπουτσώνεται τόσο ο Αναστάσιος ξυπολητώνεται!!! χοχοχοχο! :Ρ

Free your feet...free your senses!






Γηράσκω αεί διδασκόμενος
trexantiris Posted - 08/02/2016 : 15:15:23
...όσο ο xipolitakos παπουτσώνεται τόσο ο Αναστάσιος ξυπολητώνεται!!! χοχοχοχο! :Ρ

Free your feet...free your senses!
ANASTASIOS Posted - 08/02/2016 : 13:26:41
quote:
Originally posted by xipolitakos


Ξυπόλητος;

___________________
Run Natural... run Bare





Εεεεε μόνο εσύ και ο Μανώλης θα έχετε την αποκλειστικότητα

Γηράσκω αεί διδασκόμενος
xipolitakos Posted - 07/02/2016 : 22:25:17

Ξυπόλητος;

___________________
Run Natural... run Bare
ANASTASIOS Posted - 07/02/2016 : 21:41:45
1 ωρα και 10 σήμερα στα πέριξ των γερανείων....

Γηράσκω αεί διδασκόμενος

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000