Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Everything about Running - English Section
 News - Races – Trainings – Questions
 Marathon Word Record Analysis

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
Fintel Δημοσιευτηκε - 29/09/2014 : 12:04:01
http://www.albertostretti.org/2014/09/the-20300-wall-finally-falls-down-by.html
14   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
notaSOL Posted - 02/10/2014 : 22:41:26
Πώς όμως υποδέχθηκαν, στην Κένυα, τους θριαμβευτές του βερολίνου;
http://www.standardmedia.co.ke/sports/article/2000136757/champions-coronation-winners-kimetto-and-mutai-get-red-carpet-reception#/popup

...μετά από αυτά o Kimetto δηλώνει:
http://www.supersport.com/athletics/running/news/141001/Kenyan_star_believes_he_can_go_faster
Mastrolefteris Posted - 01/10/2014 : 07:35:13
2'55'' το χιλιάρι...

Οι περισσότεροι εδώ δεν μπορούμε ούτε για 500 μέτρα να ακολουθήσουμε!
Είναι 1'10'' το 400άρι!

www.MountainRunning.gr

MountainRunner
echetlos Posted - 30/09/2014 : 23:55:19
Γι' αυτό ρε φίλε περίμενα το ποστ σου...
Γιατί ο τρόπος σου είναι μοναδικός!


Αν ήμουν το runningnews, θα σου ζήταγα να μεταφέρω το κείμενο στα "Άρθρα" του site (Ok, με ψευδώνυμο...)!

"My sport is your sport's punishment"
notaSOL Posted - 30/09/2014 : 23:38:05
υποκύπτοντας στον πειρασμό
... στον πειρασμό της φράσης του φίλου μου, αναρωτιέμαι κι εγώ: Ποιόν άραγε ενδιαφέρει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο; Κι άραγε γιατί δεν έγινε τόσος μεγάλος ντόρος για το σπάσιμο του φράγματος του 2.03.00, την Κυριακή;
Δεν ξέρω, αν έχετε ποτέ κάνει αυτή τη συζήτηση με τους δρομικούς σας φίλους -ανεξαρτήτου επιπέδου. Δεν ξέρω αν έχετε ποτέ τρέξει στο πάρκο ή στο στάδιο που τρέχετε, σαν το σκυλάκι στο αφεντικό του -όπως εγώ!-, για να τους βρείτε και να τους πείτε ότι έγινε παγκόσμιο ρεκόρ ή ότι κέρδισε στον τάδε μαραθώνιο ο τάδε κενυάτης. Κι αν τόχετε κάνει, αν έχετε πάρει κι εσείς απαντήσεις του τύπου: «τι ; ο ποιός;» ή «καλά, το φάρμακο πάει σύννεφο» ή κι ακόμα « να δεις τι έκανα, εγώ προχτές: 6 χιλιάρια στο τόσο και καπάκι και κάτι κατοστάρια...» -όπως έχω πάρει κι εγώ! Αλλά κι ακόμα, το πλήθος των «απαντήσεων» ή καλύτερα των «εμφανίσεων- αναγνώσεων», όχι μόνο τέτοιων συζητήσεων σαν αυτή που κάνουμε τώρα, εδώ, αλλά των άρθρων και των ειδήσεων τέτοιων γεγονότων, και μάλιστα σε ένα καθαρά δρομικό σαιτ, όπως αυτό που συχνάζουμε όλοι εμείς, ίσως να είναι μια καλύτερη ένδειξη της έλλειψης του γενικότερου ενδιαφέροντος. Και - διακινδυνεύοντας να πω μεγάλη μπαρούφα(!),- τολμώ να πω ότι ίσως την Κυριακή υπήρξαν και κάποιοι που πήραν μέρος σε αυτόν τον μαραθώνιο κι ακόμα και σήμερα αγνοούν όχι μόνο το γεγονός του Π.Ρ. αλλά και το ποιός ήταν ο νικητής. Κι ίσως, συμμεριστεί και κάποιος από εσάς αυτή μου την αμετροέπεια, αν αναλογιστείτε το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουμε κι εμείς –ή η πλειονότητα των απλών δρομέων μας- στους νικητές και στους πρώτους -κι ας ξεχωρίσω πάλι εδώ τους κενυάτες- των δικών μας εγχώριων μαραθωνίων καθώς και την ύπαρξη ή την εξέλιξη των ρεκόρ των δικών μας διαδρομών.

Τώρα σίγουρα κι εσείς έχετε τις απαντήσεις σας κι ίσως σωστά η στάση μας αυτή να εξηγείται από την απουσία σε αυτά τα γεγονότα, δικών μας, λευκών-δυτικών, πρωταγωνιστών, από την κυριαρχία και την διαφορά των αφρικάνων, ή πάλι από την κυριαρχία του ποδοσφαίρου, ή του τρόπου «ζωής» των Μ.Μ.Ε., από τον δικό μας τρόπο ζωής και πολιτισμού και το τι προτάσσουν οι εποχές, οι ανάγκες τους και η ηθική τους, σαν άξιο αναφοράς και σχολιασμού ή κι από όλα αυτά κι άλλα πολλά μαζί. Ίσως όμως κι όλο αυτό-χωρίς να είναι λάθος όλα τα παραπάνω- να οφείλεται και στην ίδια την φύση του μαραθωνίου. Ίσως ο μαραθώνιος που κάνουμε εμείς –οι απλοί δρομείς- να μην είναι το ίδιο αγώνισμα με αυτό που κάνουν αυτοί οι νικητές των άπιαστων χρόνων. Ίσως αυτό που κάνουμε εμείς να μην είναι καν αγώνισμα. Αυτό που για αυτούς είναι ένα αγώνισμα για μας ίσως να είναι ένας άθλος. Και σαν άθλος να γίνεται για πολύ διαφορετικούς σκοπούς-λόγους από αυτούς που έχουν εκείνοι που κυνηγούν μια νίκη, έναν χρόνο ή ακόμα και μια θέση. Ειλικρινά , δεν μπορώ να σκεφτώ, κάποιον από εμάς, ανεξαρτήτου επιπέδου, που κάνει μαραθώνιο για λόγους υγείας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος μπορεί να συστήσει σε κάποιον για την υγεία του να δοκιμάσει να τρέξει κι έναν μαραθώνιο. Κι ίσως ακόμη και σαν χόμπι η επανάληψη του προβληματίζει.
Σίγουρα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικά τα κίνητρα, τα δικά μας, των απλών δρομέων, που τυραννιούνται στην άσφαλτο και μετά κάποιο σημείο δεινοπαθούν για να φτάσουν στο μακρινό τερματισμό, για άλλη μια φορά, με αντιπάλους τον εαυτό μας, την φύση μας, την σκέψη μας και τα προβλήματα μας, από τα κίνητρα των ατσαλάκωτων πρώτων που μάχονται με τον ρυθμό και την τακτική των αντιπάλων τους. Κι αν έχετε, βρεθεί κι εσείς σε κάποιον μαραθώνιο σαν θεατής, δεν μπορεί να μην έχετε ξεχωρίσει αυτούς τους δύο διαφορετικούς αγώνες να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας με αυτόν τον πρώτο –τον δικό μας- όσο περνάει η ώρα να ομοιάζει όλο και πιο πολύ με έναν αγώνα αφιέρωσης του προσωπικού πόνου του καθενός σε έναν ανώτερο προσωπικό κατάδικό του κρυφό σκοπό.
Ξέρουμε άραγε, τελικά, τι είναι αυτός ο μαραθώνιος; Ή τι στο καλό κάνουμε; Εμένα, τουλάχιστον πάντως μου μοιάζει ότι αυτός ο «άλλος μαραθώνιος» δεν χωράει παγκόσμια ρεκόρ –κι ίσως ούτε καν προσωπικά ρεκόρ.

Αλλά ίσως έτσι ακριβώς πίσω από το πέπλο των λέξεων να κρύβεται κι η αλήθεια του Π.Ρ. του μαραθωνίου. Το έχετε πει κι εσείς και άλλοι πολλοί, πολλές φορές, για τη σύγχυση αυτού του όρου με αυτή του «ρεκόρ της διαδρομής». Κι αυτό που ίσως έγινε την Κυριακή ήταν απλά ένα ακόμη ρεκόρ της διαδρομής του Βερολίνου. Που επειδή έχει την καλύτερη επίδοση σε όλο τον κόσμο ήδη από το 2003, μας επιβάλλεται και σαν παγκόσμια αλλά κυρίως επιβάλλει στον απλό δρομέα το να «ξεχνάει» τον συσχετισμό επίδοσης, διαδρομής και καιρικών συνθηκών.
Κι ίσως αύριο, αν τελματώσει η εξέλιξη αυτή του «Π.Ρ.» , ίσως κάποια IAAF, κάποιος φορέας, βρει μια λύση πίσω από αυτούς τους όρους ή στην κατάργηση των ρεκόρ με την βοήθεια λαγών, όπως σκέφτονται να κάνουν για το ρεκόρ της Radcliffe, ή ακόμη και στην αλλαγή της απόστασης, όπως η αλλαγή των κονταριών και των ακοντίων ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Κι ίσως για αυτό περισσότερο από κάθε άλλο αγώνισμα, στον μαραθώνιο, αξία και δόξα –και παγκόσμιο ενδιαφέρον που λέγαμε και παραπάνω!- συγκεντρώνει ο άθλος του νικητή, του ολυμπιονίκη, το δράμα ενός δεύτερου ή ενός συναγωνισμού, παρά ένα π.ρ.

Μα ακόμα κι έτσι, πολλά ωραία συμπεράσματα σαν αυτά που γράφει παραπάνω ο R.Canova, μπορούμε να βγάλουμε κι από τον αγώνα της Κυριακής. Όπως ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά φάνηκε πόσο στενά εξαρτάται η επίτευξη ενός τέτοιου ρεκόρ με την διαδρομή, τις καιρικές συνθήκες και το pacemaking.
(http://www.runnersworld.com/running-tips/what-world-records-teach-about-marathon-pacing)
(Και στις γυναίκες έγινε πολύ ωραίος αγώνας και μάλιστα 7 στις 10 πρώτες έκαναν p.bests. Μάλιστα κάποιες από αυτές -όπως μπορεί να δει κάποιος και στο βίντεο- έτρεχαν με τον δικό τους προσωπικό άντρα λαγό!)
Η προπόνηση πάλι και η προετοιμασία για αυτό το επίπεδο έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική. (Όσο κι αν για κάποιους μοιάζει απλή: http://www.wilson-kipsang.com/news) . Κι όπως λέει , πιο πάνω, ο Canova, τα προβλήματα και το σώμα κάποιων όπως οι Makau, G.Mutai, M.Mosop, -που ίσως να οφείλονται και σε αυτή την προπόνηση και τις επιδόσεις που πέτυχαν- ίσως να τους έχουν κάνει να μην μπορούν πια να ανταπεξέλθουν στον όγκο και στην ένταση, αυτού του είδους της προπόνησης κι ίσως ποτέ δεν θα ξανατρέξουν σε αυτό το επίπεδο. Κι αν παρατηρήσετε την πορεία των κορυφαίων –αλλά και των πιο οικείων, φίλων μας και μη, δρομέων- μια συνεχόμενη τριετία καλών επιδόσεων είναι το συνηθέστερο γεγονός. (Με εξαίρεση ίσως τον E.Mutai και τον T.Kebede που από το 2008 έχει ανέβει 14 (!) φορές στο πόντιουμ μαραθωνίων, και που την Κυριακή 9ος με 2.10, έδειξε για πρώτη φορά μια κάμψη.) Ίσως έτσι λοιπόν –ποιός ξέρει;- κι ο σημερινός π.ρεκορντμαν έχει μια φθίνουσα πορεία, δεδομένου ήδη 2 καλών χρονιών.
Όπως και ναχει το επιτεύγμα του D.Kimetto, να τρέξει 4 10αρια σε 29.08 –κι ας το συγκρίνουμε με τον μαραθώνιο που θα τρέχαμε εμείς αν τρέχαμε τόσο κοντά στο καλύτερο χρόνο μας στο 10άρι μας!- είναι οδηγός για τον επόμενο. Και όπως παρατήρησαν κι άλλοι, το ρεκόρ της Κυριακής με τα διάφορα calculator που ξέρουμε και χρησιμοποιούμε, αντιστοιχεί σε χρόνους 12.37 στο 5αρι, 26.12 στο 10αρι και 58.25 στο ½. Κάποιοι από τους οποίους ίσως να ισχύουν και κάποιοι ίσως να μοιάζουν εφικτοί. Αντίστοιχα για έναν μαραθώνιο των 2 ωρών , τέτοιοι υπολογισμοί δείχνουν 12.19 στα 5, 25.35(!) στα 10, 57.01(!) στον ημι. Δεν ξέρω αν αυτά είναι δυνατά, χωρίς να σημαίνει πως είναι και απαραίτητα, αλλά διαβάστε κι αυτό: http://sportsscientists.com/2013/10/is-the-sub-2-hour-marathon-imminent-dont-hold-your-breath-and-heres-why/

Κι αν όλα αυτά απαιτούν και κάποια φαντασία, η δικιά μου φαντασία ξέρει και κάποιον που κάποτε είχε 26.17 στο 10αρι. Κι ίσως λέω αν έχει ακόμη τη φλόγα μέσα του να τρέξει εκεί, στα όρια, στα όρια του καλύτερου. Για κάτι καλύτερο. Την έχει; Ποιός ξέρει; Γιατί στο κάτω-κάτω, αυτή η φλόγα, η φλόγα της θέλησης είναι αυτό το δικό μας κοινό με αυτούς τους αθλητές που μυθοποιούμε ή αγνοούμε. Φλόγα που όταν την χάσουμε κι εμείς τελματώνουμε και πέφτουμε στην αφάνεια. Στην πιο επικίνδυνη αφάνεια...
zoro Posted - 30/09/2014 : 21:47:22
δεν ξέρω πότε, αλλά ξέρω (ξέρουμε) απο ποιά χώρα θα είναι....
3 λεπτά όμως είναι...1χλμ
giorgos1965 Posted - 30/09/2014 : 19:25:51
Εγώ πιστεύω οτι οι δυο ώρες θα σπάσουν πριν τους ολυμπιακους του 2016!!!
Koukouvagia Posted - 30/09/2014 : 15:49:37
quote:
Originally posted by Gypaetos


Πιθανόν βέβαια να ανεβαίνουν εκθετικά κι άλλοι παράγοντες και βοηθήματα εν των μεταξύ!



Όλα εξελίσσονται, αυτό είναι αλήθεια... Μαζί και οι έλεγχοι βέβαια!

________________________

Το δε θες και γίνεται, θέλε το σα γίνεται...
Gypaetos Posted - 30/09/2014 : 15:26:11
quote:
Originally posted by Koukouvagia

quote:
Originally posted by Rigelian

Στο 1.59 θα γίνει χαμός και θα έρθει πιο σύντομα απ' όσο νομίζουμε...



Δεν νομίζω συντρέχτη... Σκέψου ότι το 2:03:59 του Χαιλέ, είχε γίνει το 2008, δηλαδή χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια για να κατέβει 1 λεπτό το ρεκόρ!

Για να κατέβει ακόμα 3 λεπτά (που όσο κατεβαίνουμε σε χρόνους τα πράγματα δυσκολεύουν εκθετικά) πιστεύω ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια ακόμα.... Αν κατέβει τόσο ποτέ δηλαδή....

________________________

Το δε θες και γίνεται, θέλε το σα γίνεται...



Πιθανόν βέβαια να ανεβαίνουν εκθετικά κι άλλοι παράγοντες και βοηθήματα εν των μεταξύ!
Koukouvagia Posted - 30/09/2014 : 14:50:26
quote:
Originally posted by Rigelian

Στο 1.59 θα γίνει χαμός και θα έρθει πιο σύντομα απ' όσο νομίζουμε...



Δεν νομίζω συντρέχτη... Σκέψου ότι το 2:03:59 του Χαιλέ, είχε γίνει το 2008, δηλαδή χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια για να κατέβει 1 λεπτό το ρεκόρ!

Για να κατέβει ακόμα 3 λεπτά (που όσο κατεβαίνουμε σε χρόνους τα πράγματα δυσκολεύουν εκθετικά) πιστεύω ότι θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια ακόμα.... Αν κατέβει τόσο ποτέ δηλαδή....

________________________

Το δε θες και γίνεται, θέλε το σα γίνεται...
Rigelian Posted - 30/09/2014 : 13:05:26
Στο 1.59 θα γίνει χαμός και θα έρθει πιο σύντομα απ' όσο νομίζουμε...
echetlos Posted - 29/09/2014 : 23:51:42
Χαχαχα... δεν έχεις κι άδικο!

Πάντως περίμενα μεγαλύτερο ντόρο γενικότερα όταν θα γινόταν το 2:02:ΧΧ...

"My sport is your sport's punishment"
notaSOL Posted - 29/09/2014 : 23:44:18

!
..πως το πες, και δεν το βρίσκω, γιατί δεν πρέπει να γράφουμε για σοβαρά θέματα; ... στο τέλος, έτσι που πάμε, θα γίνει για κάθε θέμα!

...όλη η ανάλυση είναι εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=Vh2dwJ80Edo#t=7979
echetlos Posted - 29/09/2014 : 23:14:09
Άντε ρε άνθρωπε, περιμένουμε ανάλυση από χθες...

"My sport is your sport's punishment"
notaSOL Posted - 29/09/2014 : 22:59:27
...πολύ ενδιαφέρον Fintel!

http://www.runnersworld.com/races/elites-react-to-new-marathon-world-record

...εύχομαι πάνω σε όλα αυτά, να έχει κάτι να πει και ο K.Bekele, στις 12 Οκτωβρίου, στο Σικάγο.

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000