Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Επικαιρότητα
 Κλασικός Μαραθώνιος - Αποκλεισμός ΑΜΕΑ

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
costa Δημοσιευτηκε - 09/11/2013 : 16:32:14
http://www.andro.gr/zoi/dikaiwma-ston-agwna/

Δε ξέρω πόσοι το είδατα αυτό αλλά είμαι πραγματικά εξοργισμένος.
Άθλια συμπεριφορά από τους υπεύθυνους και υπεροψία σε πραγματικούς αθλητές της ζωής.
ΑΙΣΧΟΣ.

Rogue Runner
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
costa Posted - 28/11/2014 : 12:22:03
Νομίζω KostasPVol ότι οι 3 λέξεις που ανέφερες στο κείμενο είναι το ζουμί της υπόθεσης. Αμαξίδια Χειρήλατης Ποδηλασίας

Rogue Runner
KostasPVol Posted - 27/11/2014 : 21:22:17
Θα σχολιάσω έστω με καθυστέρηση και το http://www.andro.gr/zoi/taxildaris-classic-marathon/

Δημοσιευμένο μια μέρα πριν τον ΑΜΑ, 8 Νοεμβρίου, αλλά δεν το είχα παρατηρήσει ιδιαίτερα ως τώρα. Άργησα να το δω, την αφορμή για όσα έγραψα, τη πήρα από την άλλη καταγγελία, που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο από κάποια σάιτ. Αυτό είναι ένα κείμενο, που όσο και αν είναι γεμάτο λάθη, παρουσιάστηκε με κόσμιο τρόπο, τόσο από τους συντάκτες όσο και από τον φίλο αθλητή. Αν και ουσιαστικά διαλευκάνθηκε κάθε ερωτηματικό που είχαμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι, καθώς κάθε μέρα που περνούσε όλο και περισσότερο εξακριβώνονταν τα πάντα χάρη στη συνεχιζόμενη έρευνα, δεν χάνουμε κάτι αν ερευνήσουμε κάποιες πτυχές και αυτού του κειμένου.

Καταρχάς, η εικόνα που συνοδεύει το κείμενο, τα λέει όλα. Αποδεικνύει τα αντίθετα από τον σκοπό για τον οποίο μπήκε!:



1) Για τους κανονισμούς ασφαλείας, αν και βρίσκονται μαζί στην εκκίνηση δρομείς και αμαξίδια, ας πούμε πως θεωρείται από τους διοργανωτές ότι τα αμαξίδια θα τερματίσουν πρώτα εφόσον η διαδρομή δεν έχει ανηφόρες (αν και πάντα υπάρχει η περίπτωση κάποιο αμαξίδιο να χάσει ρυθμό και να προσπεραστεί από μερικούς δρομείς). Εφόσον δεν διεξάγονται στη διαδρομή άλλοι αγώνες και εφόσον πρόκειται για περιφερειακή διοργάνωση που δεν λογοδοτεί στην IAAF, ας πούμε ότι "ας μην είμαστε υπερβολικοί, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν υπάρχει κίνδυνος συνάντησης δρομέων και αμαξιδίων". Σε περίπτωση πάντως απρόοπτου, η διοργάνωση δεν θα είναι καλυμένη.

2) Για τον κανονισμό ασφαλείας που προστατεύει τους ίδιους τους ΑμεΑ, το κράνος, ούτε λόγος. Το κράνος αγνοείται. Αν κάποιο αμαξίδιο χάσει τον έλεγχο πχ από κάποιο εξάρτημα που θα χαλάσει, οι συνέπειες θα βαραίνουν και τον εκάστοτε διοργανωτή που δεν απαίτησε οι αθλητές να φορούν κράνος. Πιστεύω από εδώ και πέρα όποτε γίνεται αγώνας αμαξιδίων, οι αθλητές θα φοράνε κράνος, αλλά και οι διοργανωτές πρέπει να το απαιτούν.

3) Ως προς τους αγωνιστικούς κανονισμούς, ούτε λόγος επίσης αν τηρούνται. Σε αγώνες δρόμου χρησιμοποιείται όπως βλέπουμε στην... αποδεικτική φωτογραφία του ρεπορτάζ (αποδεικτική όμως ως προς το εντελώς αντίθετο από το λόγο που μπήκε) αμαξίδιο ποδηλασίας με πηδάλι χεριού και αλυσίδα, αντί για αμαξίδιο δρόμου που πρέπει να σπρώχνονται οι πίσω ρόδες από τους αθλητές όπως προβλέπουν οι κανονισμοί της εγχώριας και της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ΑμεΑ για αγώνες δρόμου. Από εδώ και πέρα, σε όποιους αγώνες δρόμου προβλέπεται και αγώνας αμαξιδίων, οι αθλητές θα πρέπει να κατεβαίνουν με wheelchair και οι διοργανωτές να το απαιτούν βέβαια. Το handcycling είναι για αγώνες ποδηλασίας και μόνο (συν τριάθλου για το ποδηλατικό σκέλος).

Αφήνουμε τη φωτογραφία και πηγαίνουμε στο κείμενο. Θα παραλείψω πάρα πολλές σειρές του κειμένου που έχουμε χιλιοαπαντήσει αυτές τις ημέρες, και θα πάω κατευθείαν στις πόλεις που αναφέρεται πως διεξάγουν αγώνες με αμαξίδια. Προηγουμένως θα πω μόνο ότι αφού όπως λέει το κείμενο η Αθήνα βρίσκεται 39 χρόνια πίσω από τη Βοστώνη που κάνει αγώνες αμαξιδίων, τότε ας πούμε κι εμείς ότι με το σκεπτικό αυτό η Βοστώνη βρίσκεται πολλά χρόνια πίσω από την Αθήνα καθώς δεν διοργανώνει αγώνες 5-10 χιλιομέτρων και αγώνες για παιδιά. Φυσικά κανένα από τα δυο δεν ισχύει, κάθε Μαραθώνιος έχει τους αγώνες που επιθυμεί. Για τους δε 15 Μαραθωνίους του κειμένου στον κόσμο που έχουν αγώνα αμαξιδίων, υπάρχουν στην άλλη πλευρά οι υπόλοιποι χιλιάδες Μαραθώνιοι που δεν έχουν, αν και σε αρκετούς θα τους το επέτρεπε το ωρολόγιο πρόγραμμα και το αγωνιστικό πρόγραμμα για όσους δεν κάνουν παράλληλους μικρούς αγώνες, καθώς δεν είναι ουσιαστικά αντικείμενό τους, αλλά άλλης Ομοσπονδίας, και δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

Στην αναφορά για πόλεις που γίνονται αγώνες αμαξιδίων, αναφέρεται και η πόλη μου, ο Βόλος. Για τις άλλες πόλεις δεν μπορώ να έχω πλήρη άποψη αν και είμαι βέβαιος κατά πόσο (δεν) γίνεται προβλεπόμενος αγώνας, για τη πόλη μου όμως έχω πλήρη άποψη και την παρουσιάζω.

Street Relays λοιπόν Βόλου. Ιδού το "αμαξίδιο" https://www.youtube.com/watch?v=puAdVJtzCZ8 στο 12'30. Το καροτσάκι, που επιτρέπεται και στον ΑΜΑ. Για αυτό υπάρχει η διαμαρτυρία ότι επιτρέπεται στον Βόλο και απαγορεύεται στον ΑΜΑ?
(επίσης στο 9'15 και 10'25, ΑμεΑ που δεν μετείχαν στον αγώνα, ξεκίνησαν νωρίτερα συμβολικά ακόμη και με ηλεκρτικό αμαξίδιο κάνοντας τμήμα της διαδρομής, για τη προβολή του φιλανθρωπικού χαρακτήρα του αγώνα και να δοθεί σε όλους μας το μήνυμα, κάτι που έγινε πάρα πολύ σωστά).

Αγώνας 16,5 χιλιομέτρων Βόλου που διεξάγεται κάθε Μάιο. Δεν θα βάλω βίντεο από κάθε χρονιά. Βάζω μόνο από φέτος και από μια παλιά χρονιά καθώς είναι περιττό, μια και πάντα γινόταν και γίνεται το ίδιο. Κάθε χρονιά ο προσωπικός μου φίλος Νίκος Μαλάτος συμμετέχει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιτρέπει και ο ΑΜΑ, κάνοντας τμήμα της διαδρομής.
2014 https://www.youtube.com/watch?v=JdjwlAUZXUo μαζί με τον συναθλητή ΑμεΑ Παναγιώτη Κωνσταντινίδη στο 39'26 και στο 1:02:40
2010 https://www.youtube.com/watch?v=F0cgtjIIlGI στο 3:40
Χωρίς ποδήλατο handcycling, χωρίς αγωνιστικό δρόμου wheelchair.
Ο Βόλος λοιπόν κακώς αναφέρεται στο κείμενο. Με καροτσάκια γίνεται η συμμετοχή, όχι με αμαξίδια. Δεν γίνεται αγώνας στον Βόλο με κανέναν άλλο τρόπο πλην αυτού που επιτρέπεται και στον ΑΜΑ.

Είμαι βέβαιος ότι σε καμμία από τις πόλεις που αναφέρονται στο κείμενο δεν έχει γίνει αγώνας wheelchair που αφορά αγώνες δρόμου. Συνεπώς κακώς αναφέρονται στο κείμενο οι πόλεις, ως ασφαλείς, για κάτι που δεν έγινε ποτέ. Δεν αποκλείεται η τελευταία φορά (και μόνη?) που έγινε αγώνας wheelchair στη χώρα μας να ήταν στους Παραολυμπιακούς 2004, καθώς βλέπουμε ότι οι αθλητές δεν δείχνουν ενδιαφέρον να μετέχουν με τους προβλεπόμενους κανονισμούς και προτιμούν αμαξίδιο που αφορά αγώνες ποδηλασίας, διαμαρτυρόμενοι μάλιστα!

Σε όποιες από αυτές τις πόλεις έγινε ταυτόχρονα με αγώνα δρόμου, αγώνας handcycling, αυτός δεν ήταν ενδεδειγμένος μια και πρόκειται για αγώνα ποδηλασίας. Σε όσους αγώνες όπως στον Βόλο χρησιμοποιήθηκε απλό καροτσάκι, κακώς αναφέρονται μια και αυτό επιτρέπεται και στον ΑΜΑ.

Όσο για τον βουλευτή που πήγε το θέμα στη Βουλή πριν τον ΑΜΑ, ένα μόνο μπορεί να ειπωθεί. Ας ερευνά κι αυτός λίγο πρώτα, και αν συνεχίζει να έχει απορίες, τότε να συνεχίζει ένα θέμα που δεν υπάρχει.


Το θέμα λοιπόν είναι ένα. Αποδείχτηκε 100% πόση βάση (δεν) είχαν οι καταγγελίες. Τι απομένει?
Σίγουρα οι καταγγέλοντες θα πρέπει να επανορθώσουν. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.

Με τους αγώνες δρόμου τι γίνεται?
Κάθε διοργάνωση θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει από εδώ και πέρα, πριν βρεθεί προ κάποιου απροόπτου. Σε κάθε προκήρυξη οποιουδήποτε αγώνα θα πρέπει να διευκρινίζεται η συμμετοχή ΑμεΑ με τι εξοπλισμό μπορεί να γίνεται. Εφόσον η διοργάνωση αγώνα δρόμου δύναται να εφαρμόσει τις προδιαγραφές αγώνα αμαξιδίων και τον προκηρύσει, θα πρέπει να διευκρινίζει ότι τα αμαξίδια θα είναι wheelchair, αυτά που προβλέπονται για τους αγώνες δρόμου. Για το κράνος, περιττό να πω πως πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται πως για λόγους ασφαλείας δεν θα υπάρχει συνάντηση δρομέων και wheelchair. Εφόσον η διοργάνωση δεν είναι βέβαιη πως μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή αγώνα wheelchair, θα πρέπει να διευκρινίζει ότι συμμετοχή ΑμεΑ μπορεί να γίνει μόνο με μη αγωνιστικό, καροτσάκι μετακίνησης.

Μια και στην Ελλάδα συχνά πρέπει να αποδεικνύουμε πως δεν είμαστε ελέφαντες, ας διευκρινίσω για μια ακόμη φορά. Αυτά δεν τα έγραψα ως κατηγορία για όσους έκαναν λάθος, ούτε για τους καταγγέλοντες, ούτε για τους διοργανωτές που δεν έψαξαν τους κανονισμούς και δέχτηκαν τους συμμετέχοντες όπως ήρθαν θεωρόντας πως θα μετείχαν με τον προβλεπόμενο τρόπο που αυτοί υποτίθεται ξέρουν καλύτερα από όλους.
Η τήρηση όλων των προβλεπόμενων διεθνών κανονισμών, θα επιτρέπει τη διεξαγωγή ασφαλών αγώνων για όλους, ενώ και σε περίπτωση απρόβλεπτου, θα είναι καλυμένοι οι διοργανωτές εφόσον τήρησαν τους κανονισμούς.

Γυρνώντας στον ΑΜΑ. Μια και δεν χωράει οκτάωρος (ούτε καν δίωρος) αγώνας wheelchair (στους Παρολυμπιακούς της Αθήνας οι χρόνοι που έγιναν 1.25 ως 3.54 από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου ανά κατηγορία ΑμεΑ, θα παρέπεμπαν σε χρόνους ~1.25 ως 8.00 -πλήρες όριο δηλαδή- για λαϊκό αγώνα στον ΑΜΑ), η Ομοσπονδία των ΑμεΑ θα πρέπει να διεκδικήσει από τη Πολιτεία δική της διοργάνωση που θα κάνει σε δική της ημερομηνία. Εφόσον βέβαια μπορούνε Ομοσπονδία ΑμεΑ και Πολιτεία.
Rigelian Posted - 21/11/2014 : 19:32:53
Στηρίζω απόλυτα Κώστα και Γρηγόρη εδώ.
Speedy Posted - 20/11/2014 : 17:51:57
Μαραθώνιος Νεας Υόρκης και συμμετοχή ΑμεΑ
http://www.tcsnycmarathon.org/plan-your-race/getting-in/how-to-apply-athlete-with-disability-awd

Δώστε βάση ότι γίνεται διάκριση μετάξυ των αγωνων wheelchair και handcycling, όχι μονο προς τη διαφορετικοτητσ του αγωνίσματος, αλλά και προς τον τροπο επιλογής και συμμετοχής. Ουσιαστικά παραπέμπουν τη διαδικασία δηλώσεων του αγωνίσματος handcycing σε έναν οργανισμο/σωματείο με το όνομα "Achilles International" που ουσιαστικα αναλαμβάνει τη διοργάνωση (και την ευθυνη) του αγωνίσματος και μαλιστα με πολλους περιορισμους για τους συμμετεχοντες. Επίσης σε αυτο τον αγνωα μπορούν να συμμετάσχουν και αρτιμελεις αθλητές. Αντιστοιχα ξερω Μαραθωνιους που παραλληλα διεξαγουν και αγώνα rollerskate. Φυσικά κανεις διοργανωτης δεν ειναι υποχρεωμένος για όλα αυτα.

Θέλω να καταλήξω στο ότι, όταν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι, κάπου δε σημαίνει ότι ειναι απλό ή ότι μπορεί να εφαρμοστεί και παντού. Υπάρχουν απο πίσω πολλα πράγματα.

- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
KostasPVol Posted - 20/11/2014 : 16:13:32
Όσο ψάχνει κανείς βρίσκει. Βρίσκει πράγματα που δεν τα ξέρουν, αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι από όλους να τα ξέρουν, και οι οποίοι αντί να ερευνούν που έχουν δίκιο και που άδικο, θέλουν μόνο να διαμαρτύρονται.
Είναι κρίμα πρόσωπα που ασχολούνται με κοινωνικούς αγώνες και που αφιερώνουν ατέλειωτες ώρες για να υπερασπιστούν κοινωνικά ζητήματα, να κάνουν τελικά ζημιά στους αγώνες τους, τους κοινωνικούς εννοώ, υποστηρίζοντας πράγματα που ακόμη και η ίδια η Παγκόσμια Παραολυμπιακή Επιτροπή αρνείται στους ίδιους τους κανονισμούς της όπως θα δείτε παρακάτω.
Κάποιος φίλος, ακτιβιστής σκηνοθέτης σύμφωνα με ρεπορτάζ, γράφει ότι "όσοι/όσες κινδυνολογουν φασιζοντας καποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουν τον δρόμο της δικαιοσύνης", επίσης ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα στο fb σε συνέδριο κατά του ρατσισμού. Του παραχώρησα το δικαίωμα (σιγά μη φοβηθώ, για κάτι που είναι και δική μου ιδεολογία, το κατά εννοώ) ως προς τον εαυτό μου ζητώντας να μη το κάνει με απομονώσεις φράσεων, άλλωστε οι διάλογοι είναι δημόσιοι και όχι κρυφοί. Υποψιάζομαι από τώρα το "πόρισμα" που θα βγει, στην Ελλάδα είμαστε κάτι δεκαετίες πίσω και σε αυτό και ο κατηγορούμενος είναι πάντα ένοχος, και δηλώνω πλήρως απογοητευμένος που το Λειτούργημα ξεφεύγει από τον προορισμό του. Θα του δώσω πάντως να διαβάσει και τα παρακάτω, μήπως προβληματιστεί για το πως κινείται.


Έχουμε και λέμε λοιπόν.

http://www.paralympic.gr/%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CF%82/



Το σάιτ της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Πηγαίνουμε στον Στίβο.

Αποσπάσματα που μας ενδιαφέρουν.

Εξοπλισμός
Κανονισμοί

Στις κατηγορίες 32-34 (αθλητές με εγκεφαλική παράλυση) και 51-54 (αθλητές με κάκωση του νωτιαίου μυελού), οι αθλητές και οι αθλήτριες αγωνίζονται με ειδικό αγωνιστικό αμαξίδιο το οποίο πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο μεγάλους τροχούς διαμέτρου μέχρι 70 εκατοστών, και ένα μικρό, διαμέτρου 50 εκατοστών.

Στους αγώνες δρόμου από 800 μέτρα και άνω, στη σκυταλοδρομία των 4 x 400 μέτρων και στο μαραθώνιο οι δρομείς πρέπει να φορούν κράνος. Τέλος, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ο δρομέας που ακολουθεί φέρει την ευθύνη της προσπέρασης.

....

Αθλητές με νανισμό λόγω αχονδροπλασίας αγωνίζονται μόνο στις ρίψεις, στην κατηγορία 40.

Ως προς το τελευταίο λοιπόν βλέπουμε ότι η ίδια η Παγκόσμια Παραολυμπιακή Επιτροπή (βάση της οποίας εφαρμόζονται οι κανονισμοί από την Ελληνική, - για συντομία από εδώ και πέρα θα λέω τη παγκόσμια ΠΠΕ και την Ελληνική ΕΠΕ) κάνει εξαιρέσεις, και δεν επιτρέπει σε συγκεκριμένη κατηγορία ΑΜΕΑ να μετέχουν σε αγώνες δρόμου. Κάποιοι μιλούσαν ότι ο ΑΜΑ εξαιρεί από τον αγωνα ΑΜΕΑ, όταν η ίδια η ΠΠΕ και ΕΠΕ το κάνει για συγκεκριμένη κατηγορία ΑΜΕΑ.

Το πλέον οξύμωρο όλων είναι ότι ο ΑΜΑ δέχεται στον Μαραθώνιο ΑΜΕΑ ακόμη και αυτής της κατηγορίας που η ΠΠΕ δεν επιτρέπει, καθώς δεν ζητά αποδεικτικά στοιχεία για όσους μετέχουν με καροτσάκι σε ποια κατηγορία ΑΜΕΑ υπάγονται. Όποιο καροτσάκι αγωνίστηκε στον ΑΜΑ με ΑΜΕΑ της συγκεκριμένης κατηγορίας που απαγορεύεται από τη ΠΠΕ έχοντας συνοδό, τερμάτισε κανονικά! Με άλλα λόγια στον ΑΜΑ ξεπεράστηκαν και οι απαγορευτικοί κανονισμοί των ΠΠΕ, ΕΠΕ.

Ως προς τα υπόλοιπα.

Δυστυχώς ενώ παγκοσμίως οι κανονισμοί εφαρμόζονται, στην Ελλάδα γίνονται παρατυπίες, συνοδευόμενες από καταγγελίες για όπου δεν επιτρέπονται (οι παρατυπίες), για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ!!!!!!!!!!!!!! Α ρε Ελλάδα!!!.........

Πχ δείτε πως εφαρμόζονται οι κανονισμοί διεθνώς.

Beijing 2008 Paralympic Games Wheelchair Marathon https://www.youtube.com/watch?v=tKkf59m42Ds

Οι αθλητές αγωνίζονται με wheelchair όπως προβλέπεται, και φορώντας κράνος.

Στο ατύχημα του Λονδίνου, επίσης αυτά τηρούνταν: https://www.youtube.com/watch?v=JjMWzd8RIco

Και πάμε να δούμε τι γίνεται στην Ελλάδα.

Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος. Μισό λεπτό να δει κανείς από την αρχή του βίντεο, αρκεί. https://www.youtube.com/watch?v=WSBbeTTrVuY Οι αθλητές ΑΜΕΑ μετέχουν με handcycle, δηλαδή ποδήλατο με πηδάλι χεριού και αλυσίδα, και οι περισσότεροι δεν φοράνε κράνος.
Και τα ίδια γίνονται στον Νυχτερινό Ημι, στις Σπέτσες και πάει λέγοντας.

Θέλω να διευκρινίσω ότι οι προαναφερόμενες διοργανώσεις κάνουν πολύ καλά και προβάλουν το κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που γενικά πάσχουμε στην Ελλάδα. Έχουν υποχρέωση όμως να εφαρμόζουν απόλυτα τους κανονισμούς ασφαλείας, όπως και τους αγωνιστικούς. Οι αγωνιστικοί καταρίπτονται από τη στιγμή που αγώνας γίνεται με handcycle αντί wheelchair. Είναι σαν να λέμε δρομέας να αγωνίζεται με πατίνι ή ρόλερ σκι ή ποδήλατο.
Ως προς τους κανονισμούς ασφαλείας, ας μη ξαναλέμε τα ίδια για τη παρουσία δρομέων στη διαδρομή. Αλλά ούτε το κράνος να τηρείται? Πες ότι χαλάει ένα εξάρτημα και φεύγει το handcycle από τη διαδρομή, ή μπαίνει ένας απρόσεκτος πεζός στο δρόμο και συγκρούονται. Γιατί οι συνέπειες του ατυχήματος να είναι μεγαλύτερες για τον αθλητή λόγω του ότι δεν φορούσε κράνος?

Να γίνονται οι αγώνες, αλλά με όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς ασφαλείας, όπως και τους αγωνιστικούς κανονισμούς. Αν εφαρμόζονται και γίνει ατύχημα, τότε η κάθε διοργάνωση θα είναι καλυμένη. Αν όμως γίνει ατύχημα ενώ έχουν υπάρξει σοβαρές παρατυπίες, η κάθε διοργάνωση θα μπλέξει, και θα πρέπει να αποζημειώσει ΟΛΟΥΣ.
Αυτοί που έβγαλαν τους κανονισμούς παγκοσμίως, έχουν τη καλύτερη τεχνογνωσία, δεν τους έβγαλαν για να κάνουν δύσκολη τη ζωή μαραθωνοδρόμων και ΑΜΕΑ. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν την ευθύνη για τον ορισμό των κανονισμών την είχαν μερικοί από τους εν Ελλάδι διαμαρτύροντες...

{Για να τα λέμε βέβαια όλα, στη Νέα Υόρκη ή και αλλού, πράγματι γίνεται αγώνας handcycle όπως βλέπουμε άλλωστε στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Smr_ep2NCyc
Σε πλήρως κενούς δρόμους, χωρίς ούτε για αστείο να υπάρχει δρομέας στη διαδρομή, και καθώς το επιτρέπει το πρόγραμμα που δεν έχει 5αρι, 10αρι, αγώνες παιδιών κλπ.
Και για να μη πει κάποιος, γιατι να μη το κάνει λοιπόν και ο ΣΕΓΑΣ, αυτό είναι αρμοδιότητα της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας. Καιρός οι διαμαρτυρόμενοι να τη πέσουν και σε αυτή! (κανονισμοί ΠΠΕ/ΕΠΕ για τη ποδηλασία: http://www.paralympic.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/ )}

Ας μη σχολιάσω και το άλλο. Ότι ενώ οι κανονισμοί της ΠΠΕ και ΕΠΕ μιλάνε για κράνος και κανονισμούς προσπέρασης, κάποιοι χαρακτηρίζουν σε τίτλους μάλιστα, "άρνηση συμμετοχής για δήθεν (!!!!!!!!!!) μέτρα ασφαλείας". Ε, όταν ο κανονισμός προβλέπει για τη προστασία του ίδιου του ΑΜΕΑ δεχόμενος φυσικά ότι πάντα μπορεί να υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος, κάποιοι αδιαφορούν για τη προστασία του δρομέα και ζητάνε να τετραγωνιστεί ο κύκλος με το να γίνεται αγώνας σε ωρολόγιο πρόγραμμα όπου δεν χωράει για τους λόγους ασφαλείας, μαζί με τους δρομείς. Και να χτυπήσει κανένας, άλλος θα είναι, καθώς σχεδόν όλοι όσοι τα γράφουν (και κάποιων ΜΜΕ συμπεριλαμβανόμενων), δεν τρέχουν. Και αν αυτός που θα χτυπήσει θα είναι ΑΜΕΑ, και τότε πάλι θα διαμαρτύρονται γιατί πάλι η διοργάνωση κάτι δεν οργάνωσε σωστά (η μόνη περίπτωση που θα έχουν δίκιο).

Δυστυχώς στην Ελλάδα τίποτα δεν πάει σωστά (βλέπετε πρόλογο), αλλά ακόμη και αν βρεθεί κάτι (ΑΜΑ), κάποιοι θα βρούνε να το χτυπήσουν και αυτό.
Speedy Posted - 20/11/2014 : 15:05:22
Τελικα ποιοι απαγορεύεται να τρέξουν Μαραθώνιο (?)
http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=16353
Περιμένω με αγωνία αν θα κατηγορηθούν οι γιατροί για ρατσισμό...

- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
chamav Posted - 20/11/2014 : 08:36:20
quote:
Originally posted by Speedy

Τελικα μετά και τα παραπάνω αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι πως τα χειριλατα αμαξιδια (handcycing) ΔΕΝ επιτρέπονται σε κανένα αγώνα δρόμου.



Ελπίζω οι διοργανωτές αγώνων να διαβάσουν όλα τα παραπάνω στοιχεία και να πράξουν ανάλογα. Π.χ. στις Σπέτσες υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιήσουν τους αθλητές με χειρίλατα αμαξίδια (handcycing) με τη συμμετοχή τους στον ανοιξιάτικο αγώνα ποδηλασίας και όχι στον φθινοπωρινό αγώνα δρόμου που διοργανώνονται κάθε χρόνο.
echetlos Posted - 19/11/2014 : 23:57:32
Σωστός κι υπεύθυνος!

"My sport is your sport's punishment"
costa Posted - 19/11/2014 : 23:44:55
Ένα χρόνο μετά από την αρχική μου δημοσίευση, και αφού διάβασα αρκετά, συζήτησα με φίλους και σκέφτηκα αυτά που διάβασα και άκουσα, νομίζω ότι ο KostasPVol o Speedy και άλλοι που αντιτάχθηκαν της αρχικής μου δημοσίευσης έχουν δίκιο. Παρέθεσαν αρκετά στοιχεία του πόσο επικίνδυνου είναι η συμμετοχή τέτοιων 'οχημάτων' σε αγώνες δρόμου. Μπορώ να πω ότι ήμουν δύσπιστος αλλά πλέον καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Κατανοώ ότι οι φίλοι ΑΜΕΑ της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ήθελαν να αγωνιστούν αλλά νομίζω είναι επικίνδυνο. Από προσωπική εμπειρία φέτος στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης βρέθηκα πάνω στην αναστροφή στο ύψος των δικαστηρίων μαζί με ένα χειρίλατο αμαξίδιο την ίδια στιγμή και ενώ τον έβλεπα μπροστά μου στα 10 μέτρα έκανα τον σταυρό μου που λέει ο λόγος και μπήκα στην αναστροφή μαζί του γιατί δεν ήθελα να κόψω ρυθμό, ε λοιπόν αγχώθηκα γιατί πέρασε από δίπλα μου ακριβώς και ξυστά αλλά ευτυχώς δεν είχαμε κανένα ατύχημα. Μετά από αρκετή σοβαρή σκέψη νομίζω ότι ο ντόρος της προηγούμενης χρονιάς ήταν ένα πυροτέχνημα για διάφορους λόγους τους οποίους ΔΕΝ θέλω να αναλύσω αλλά πιστεύω ότι πολύ τους γνωρίζουν. Και θα μείνω σε αυτό. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι φίλοι ΑΜΕΑ της κατηγορίας αυτής δεν μπορούν να λάβουν μέρος και δεν νομίζω να αλλάξει κάτι στο μέλλον στον Μαραθώνιο της Αθήνας.
ΥΓ θα αλλάξω τον τίτλο του θέματος σε κάτι που με εκφράζει περισσότερο. Ελπίζω να μην δημιουργήσω προβλήματα.

Rogue Runner
Speedy Posted - 19/11/2014 : 16:31:08
Τελικα μετά και τα παραπάνω αυτό που συμπεραίνω εγώ είναι πως τα χειριλατα αμαξιδια (handcycing) ΔΕΝ επιτρέπονται σε κανένα αγώνα δρόμου. Αυτό ορίζει και η Παραολυμπιακή επιτροπή Αν κάποιος έχει πηγή (κανονισμούς αγώνα marathon, running) που να γράφει κάτι διαφορετικό παρακαλώ να την παραθέσει. Σε τέτοιες περιπτωσεις ομως μιλάμε για παράτυπη αποφαση μεμονωμένου διοργανωτη που δεν υποχρεώνει κανέναν άλλον να την ενστερνιστει και να την εφαρμόσει.

Σεβόμαστε τους ΑμεΑ και τα δικαιώματα τους. Τους παρακαλούμε να σεβαστούν τους κανονισμούς που τα ίδια τους τα όργανα εχουν θεσπίσει.
- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
Speedy Posted - 19/11/2014 : 16:29:27
http://www.disabledsportsusa.org/handcycling/

But a handcycle is not a racing wheelchair, Lawless is quick to note. “Handcycling is cycling. Wheelchair racing is adaptive running. They cannot be included in the same division because handcycles have inherent advantages in speed and gearing.”

http://www.paralympic.org/athletics/classification
Sport Classes T51-54 and F51-57:
The 50s sport classes only include athletes competing in a wheelchair.

- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
Speedy Posted - 19/11/2014 : 16:26:57
Πως να συμμετάσχετε στον Μαραθωνιο του Λονδινου (ΑμεΑ wheelchair) http://www.virginmoneylondonmarathon.com/en-gb/how-to-enter/virgin-money-london-wheelchair-marathon/

You must use an approved racing wheelchair under IPC rules.
No handcycles permitted.

Εχουμε μια επωνυμη καταγγελία απο 15 αθλητες ΑμεΑ. Απ'οσο γνωριζω και βλεπω στις φωτογραφίες όλοι χρησιμοποιουν handcycling και οχι wheelchair.

- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
Speedy Posted - 19/11/2014 : 15:20:48
quote:
Originally posted by costasz

Ενημερώστε τον κ.Ταξιλδάρη -γιατί μάλλον το αγνοεί- οτι οι κατηγορίες ΑΜΕΑ που αγωνίζονται στο άθλημα του Μαραθωνίου βάσει του καταστατικού της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής είναι ΤΕΣΣΕΡΙΣ : Τ11-13 που αφορά τους αθλητές με προβλήματα όρασης και τρέχουν με συνοδό , Τ42-44 (ακρωτηριασμοί σε κάτω άκρα) , Τ46 (ακρωτηριασμοι/παραλυση σε ανω ακρα) και T51-54 (με αγωνιστικό αμαξίδιο). Από τις κατηγορίες αυτές εκπροσωπεί ΜΟΝΟ την τελευταία - και δεν αναφέρουμε καν τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΜΕΑ που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα Μαραθωνίου. Καλό λοιπόν θα ήταν να μην γενικεύει και να μην μιλά εξ' ονόματος όλων των ΑΜΕΑ η μεγάλη πλειονότητα των οποίων μπορεί να συμμετάσχει κανονικά και ισότιμα στον ΑΜΑ και πολλοί από αυτούς το κάνουν ήδη χωρίς τυμπανοκρουσίες και μανιχαισμούς. Η δε εσκεμμένη περιφρόνηση των υπόλοιπων ΑΜΕΑ που συμμετέχουν στον ΑΜΑ από μερίδα αγωνιζομένων μιας συγκεκριμένης κατηγορίας , συνιστά από μόνη της την χειρότερη μορφή κοινωνικού ρατσισμού.


Με αφορμή τους διαχωρισμούς που επισημαίνει ο costaz έψαξα λιγο και τι είδους εξοπλισμός επιτρεπεται σε κάθε κατηγορία.

Ψαχνοντας διαφορες πηγές αυτό που προκύπτει είναι πως τα χειρίλητα αμαξίδια (handcycling) που χρησιμοποιουν οι φίλοι μας που θελουν να συμμετασχουν στον Μαραθώνιο της Αθήνας ΔΕΝ επιτρέπονται σε Μαραθωνίους και αγώνες δρόμου.

Αυτό που επιτρέπεται σιγουρα ειναι τα ειδικά αμαξίδια (χωρις αλυσιδα) που ο αθλητής κινει με τα χερια τους απευθείας τις ρόδες (wheelchair)!

Τα handcycling (με αλυσιδα) είναι ο προβλεπόμενος εξοπλισμος για αγώνες ΑμεΑ που υποκεινται στην ποδηλασία.

Άρα δεν επιτρέπεται στους αθλητες ΑμεΑ να συμμετεχουν σε αγωνες δρομου με χειρίλατο. Προφανως σε καθε περιπτωση/κατηγορια για τη συμμετοχη του αθλητη χρειαζονται τα αντιστοιχα πιστοποιητικα, όπως υποδυκνυουν και οι κανονισμοι της παραολυμπακης επιτροπης.

Προφανώς κάθε κατηγορια εχει αλλες αναγκες, αλλες απαιτησεις, αλλες ταχυτητες που μια διοργανωση πρεπει να μεριμνήσει. Έχει ενδιαφέρον να δουμε τα αποτελεσματα απο τους Παραολυμπιακους του 2004. Ο πρωτος αθλητης τερματισε σε 1:25 .. ο τελευταίος σε 3:54 http://en.wikipedia.org/wiki/Athletics_at_the_2004_Summer_Paralympics_%E2%80%93_Men%27s_marathon_T51%E2%80%9354

Υποψην οτι στους μεγάλους μαραθωνιους (τους οποιους οι φιλοι μας ΑμεΑ πολλες φορες αναφερουν) δεν υπάρχει πουθενα handcycling κατηγορια, παρα μονο wheelchair.

Γι'αυτο κιολας σε αγώνες τριάθλου θα παρατηρησετε πως οι αθλητές αλλάζουν αμαξίδια απο την "ποδηλασία" στο "τρεξιμο" (βαζω εισαγωγικα στα αθληματα, αφου προφανως μιλαμε για τα αντιστοιχα τους για ΑμεΑ)

Παραθέτω παρακάτω σχετικές φωτογραφίες με τον τεράστιο Alex Zanardi http://www.fitnesspulse.gr/item.php?id=16122 για να καταλάβετε τις διαφορες
Οι δυο πρωτες ειναι απο ποδηλατικο σκελος, οι επόμενες απο δρομικο.

handcycing


hancycing


wheelchair



δειτε και αυτην την μεγαλυτερη σε προφιλ για να καταλαβετε ποιος ακριβως ειναι ο εξοπλισμος (wheelchair) που επιτρεπεται και προβλεπεται σε αγωνες δρομους - Μαραθωνιους

http://immagini.alvolante.it/sites/default/files/styles/image_gallery_big/public/news_galleria/zanardi-triathlon_22.jpg?itok=OH_De6hP

- - - - -
Οτι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό>>>Speedy
costasz Posted - 18/11/2014 : 14:48:46
Ενημερώστε τον κ.Ταξιλδάρη -γιατί μάλλον το αγνοεί- οτι οι κατηγορίες ΑΜΕΑ που αγωνίζονται στο άθλημα του Μαραθωνίου βάσει του καταστατικού της Διεθνούς Παρολυμπιακής Επιτροπής είναι ΤΕΣΣΕΡΙΣ : Τ11-13 που αφορά τους αθλητές με προβλήματα όρασης και τρέχουν με συνοδό , Τ42-44 (ακρωτηριασμοί σε κάτω άκρα) , Τ46 (ακρωτηριασμοι/παραλυση σε ανω ακρα) και T51-54 (με αγωνιστικό αμαξίδιο). Από τις κατηγορίες αυτές εκπροσωπεί ΜΟΝΟ την τελευταία - και δεν αναφέρουμε καν τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΜΕΑ που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα Μαραθωνίου. Καλό λοιπόν θα ήταν να μην γενικεύει και να μην μιλά εξ' ονόματος όλων των ΑΜΕΑ η μεγάλη πλειονότητα των οποίων μπορεί να συμμετάσχει κανονικά και ισότιμα στον ΑΜΑ και πολλοί από αυτούς το κάνουν ήδη χωρίς τυμπανοκρουσίες και μανιχαισμούς. Η δε εσκεμμένη περιφρόνηση των υπόλοιπων ΑΜΕΑ που συμμετέχουν στον ΑΜΑ από μερίδα αγωνιζομένων μιας συγκεκριμένης κατηγορίας , συνιστά από μόνη της την χειρότερη μορφή κοινωνικού ρατσισμού.

Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
KostasPVol Posted - 18/11/2014 : 14:43:06
Και μια διευκρίνηση.

Εννοείται πως όσα έγραψα πριν τα έγραψα ρητορικά και για να φανεί το παράλογο των απαιτήσεων αθλητών άλλης Ομοσπονδίας. Δεν θέλω να πάρω κάποιον άνθρωπο στο λαιμό μου.

Μη βρεθεί κανένας που θέλει να αυτοκτονήσει, και βρει τη κατάλληλη ευκαιρία...

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000