Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προσωπικές Διαδρομές
 Προπόνηση και παλμοί

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
peteglamgr Δημοσιευτηκε - 17/01/2017 : 11:53:57

Μετά από 10 μέρες αποχής, λόγω αρρώστιας, πήγα και έκανα ένα 10άρι ελεύθερο.
https://connect.garmin.com/modern/activity/1527853219
Αν και είχα σχετικές ανηφοροκατηφόρες, ο ρυθμός μου ήταν πολύ κοντά στα 5'/χλμ (χωρίς να κοιτάω το ρολόι και να ανεβοκατεβάζω ταχύτητα για να μείνω εκεί), κάτι που έχω ως στόχο στο ελεύθερο τρέξιμο. Όμως βλέπω ρε γαμώτο ότι οι παλμοί μου είναι σχετικά ψηλά. ΟΚ έχω κανά 8άρι κιλά παραπάνω, αλλά με την προπόνηση δε βλέπω να πέφτουν.
Οι καρδιακοί παλμοί γνωρίζω ότι είναι δείκτης φυσικής κατάστασης, αλλά από την άλλη αποτελούν απόλυτο δείκτη;
Το "καλό" είναι αυτό που προείπα, ότι το ελεύθερο μου τρέξιμο σιγά σιγά καταφέρνω να το φτάσω σε ρυθμό 5'/χλμ, και δεν "καταλαβαίνω" ότι είμαι τόσο ψηλά σε παλμούς, δε νιώθω τη "δυσφορία" που θα περίμενα.
Εσείς σε μια αντίστοιχη απόσταση με αντίστοιχο ρυθμό, τι παλμούς έχετε;
10   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
soron80 Posted - 18/01/2017 : 19:21:03
Η μέτρηση στο GARMIN είναι μέσω ζώνης HRM
το 200 το δείχνει το garmin
στους αγώνες λόγω αυξημένων σφιγμών "κρατιέμαι" και παω πιο αργά!
KostasVer Posted - 18/01/2017 : 19:04:57
Επειδη δεν καταλαβα καλα,σε προπονηση πας με 6'/χλμ και βγαινει πιο ευκολα (150bprm μο) ενω σε αγωνα πας πιο αργα και κουραζει περισσοτερο;Πως γινετε αυτο;Συνηθως στους αγωνες παμε πιο γρηγορα απο τις προπονησεις (και ειναι φυσιολογικο οι σφυγμοι να ειναι ανεβασμενοι λογω αδρεναλινης,περισσοτερο ορεξη,ανταγωνισμος κλπ)
Εχεις ΜΚΣ 200 σφυγμους και εισαι 35;Ακομα και με την θεωρητικη εξισωση 220-ηλικια θα επρεπε να εισαι πιο χαμηλα.Χρησιμοποιεις παλμογραφο στο γκαρμιν ή εισαι με την μετρηση μεσω καρπου;


quote:
Originally posted by soron80

Γενικά οι καφέδες και το άγχος και αρκετοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τους σφιγμούς..
κι εγώ "παιδεύομαι" καιρό με το θέμα αλλά δεν βγάζω 100% άκρη!
Αντίστοιχα νούμερα έχω κι εγώ που δεν είναι εύκολα κατανοητά..
Για παράδειγμα τρέχω 10Km με 6'/km προπόνηση και σφιγμούς 155 μο (ξεκινάω με 100 και στα δυο λεπτά πάω 140+ και στο 150+ σταθεροποιούμαι)
και την ίδια απόσταση σε αγώνα με 6,5'/Km με 180 σφιγμούς μο (ξεκινάω με 135 :( και στο πρώτο χιλιόμετρο έχω 160)
Στην πρώτη περίπτωση κουράζομαι πιο πολύ!
Ο καρδιολόγος μου λεει οτι είναι κάτι ινότροπος κάτι αν θυμάμαι καλά στην καρδιά μου
Ελάχιστοι σφιγμοί ηρεμίας (50) , Μέγιστοι σφιγμοί (200) με το FENIX 2
είμαι 35 ετών!
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει και την περίπτωσή μου θα ήμουν ευγνώμων!

soron80 Posted - 18/01/2017 : 18:47:28
Γενικά οι καφέδες και το άγχος και αρκετοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τους σφιγμούς..
κι εγώ "παιδεύομαι" καιρό με το θέμα αλλά δεν βγάζω 100% άκρη!
Αντίστοιχα νούμερα έχω κι εγώ που δεν είναι εύκολα κατανοητά..
Για παράδειγμα τρέχω 10Km με 6'/km προπόνηση και σφιγμούς 155 μο (ξεκινάω με 100 και στα δυο λεπτά πάω 140+ και στο 150+ σταθεροποιούμαι)
και την ίδια απόσταση σε αγώνα με 6,5'/Km με 180 σφιγμούς μο (ξεκινάω με 135 :( και στο πρώτο χιλιόμετρο έχω 160)
Στην πρώτη περίπτωση κουράζομαι πιο πολύ!
Ο καρδιολόγος μου λεει οτι είναι κάτι ινότροπος κάτι αν θυμάμαι καλά στην καρδιά μου
Ελάχιστοι σφιγμοί ηρεμίας (50) , Μέγιστοι σφιγμοί (200) με το FENIX 2
είμαι 35 ετών!
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει και την περίπτωσή μου θα ήμουν ευγνώμων!
Deorum Posted - 18/01/2017 : 14:41:56
Το πιο χρήσιμο συμπέρασμα της εργομέτρησης δεν είναι τόσο η ΜΚΣ, αλλά το κατώφλι όπου πλέον περνάς από αερόβιο σε αναερόβιο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το μάθεις μόνος σου.
Από εκεί βγαίνουν όλα τα άλλα, πόσο καις, πόσο δεν καις κτλ.

η ΜΚΣ, την βρίσκεις και μόνος σου. 1-2-3 φορές, όλα μέσα, θα το δεις. Σε 1000ρι και πάνω συνήθως.
roberto4carlos Posted - 18/01/2017 : 13:57:49
Πάντα μετά από διάστημα αποχής αρκετών ημερών, στα πρώτα 1-2 τρεξίματα που θα γίνουν, οι παλμοί της καρδιάς θα είναι ανεβασμένοι. Έτσι για ίδιες αποστάσεις και ίδιους ρυθμούς με προηγούμενες προπονήσεις, θα δούμε σίγουρα την καρδιά μας να προσπαθεί εντονότερα προκειμένου να προσαρμοστεί και να φέρει εις πέρας το απαιτούμενο έργο που πρέπει να παραχθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και πολλές φορές σε τρέξιμο με αρκετό κρύο, που ενώ σαν προσπάθεια καταβάλουμε την ίδια , εντούτοις βλέπουμε και πάλι την καρδιά να προσπαθεί περισσότερο. Το ίδιο και όταν ο οργανισμός μας είναι ταλαιπωρημένος από κάποια ίωση ή και λόγω ρυθμού δουλειάς.

Οι καρδιακοί παλμοί λοιπόν μας δίνουν μια αίσθηση του πόσο το σώμα μας ή μάλλον το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, αναγκάζεται να λειτουργήσει εντονότερα-εντατικότερα προκειμένου να υποστηρίξει την δραστηριότητα που κάνουμε. Το γιατί το κάνει αυτό όπως είπα και πριν , είναι γιατί οι μύες μας έχουν περισσότερες ανάγκες λόγω αποχής , ή γιατί το σώμα προσπαθεί να κρατήσει την θερμοκρασία του σε κρύο, ή γιατί ο οργανισμός μπορεί να ζορίζεται εκείνη την ώρα με την πέψη φαγητού που δεν έχει χωνευτεί, ή γιατί ο οργανισμός πολεμά κάποιο μικρόβιο ή ή η....

Πολλές αιτίες λοιπόν.

Αν είναι θέμα προσαρμογής λόγω αποχής , τότε μετά από 1-2 τρεξίματα θα βρεθείς και πάλι στα ίσια σου.
peteglamgr Posted - 18/01/2017 : 13:17:29
Όπως προείπα, τρέχω πλέον με ζώνη γιατί δεν εμπιστεύομαι τον παλμογράφο καρπού του ρολογιού. Οπότε οι παλμοί είναι αξιόπιστοι σε γενικές γραμμές.
Τελοσπάντων επειδή διάβασα και άλλα θέματα, αυτό που πρέπει να κάνω είναι με μια εργομέτρηση να βρω τη ΜΚΣ μου και από εκεί και πέρα να καταλάβω το 180 μου πλέον πόσο % είναι της ΜΚΣ.
HAGI Posted - 18/01/2017 : 13:04:29
Πρώτα απ' όλα μην συγκρίνεσαι με άλλους. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Το 160 δεν λέει τίποτα σαν τιμή. Για σένα π.χ με Μεγίστη καρδιακή συχνότητα 185 αντιστοιχεί στο περίπου στο 87%. Για κάποιον που το μέγιστο του είναι 200 παλμούς/min αυτό είναι 80%.
Επίσης από όσο ξέρω το 235 δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο όσον αφορά τους παλμούς και σε τιμές πάνω από 150 παλμούς/min δείχνει συνήθως +5-15 παλμούς. Ίσως γιαυτό ενώ έτρεχες "ελεύθερα" οι παλμοί σου έδειχναν το αντίθετο.


peteglamgr Posted - 18/01/2017 : 12:22:21
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις!
Σε γενικές γραμμές γυμνάζομαι "συστηματικά" τα τελευταία 5 χρόνια και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, με γυμναστή κιόλας, επειδή έπρεπε να περνάω κάποια αγωνιστικά τεστ υψηλής έντασης (παλίνδρομα και interval κυρίως 75άρια-150άρια). Τώρα το έχω γυρίσει (με γυμναστή πάλι) σε προπόνηση δρόμου για την πάρτη μου και μόνο και να κατεβαίνω σε αγώνες για τη χαρά της συμμετοχής και όσο μπορώ να βελτιώνομαι.
Μετά τη σύντομη εισαγωγή, η "απορία" μου είναι ότι ενώ έτρεχα πραγματικά "ελεύθερα" (δλδ δεν ένιωσα να ζορίζομαι ούτε κοιτούσα το ρολόι) οι παλμοί μου δείχνουν το αντίθετο. Επίσης επειδή έκανα προπόνηση με άλλους, σε γενικές γραμμές ήμουν από τους χαμηλόπαλμους (-10παλμούς στις ίδιες προπονήσεις από άλλα άτομα). Και σε γενικές δεν έχω καταλάβει ΑΚΡΙΒΩΣ ποια η σχέση των παλμών με τη φυσική κατάσταση. Βλέπω άλλους φίλους που ας πούμε τρέχουν 10χλμ με ρυθμό χαμηλότερο από μένα (πχ 4.45) και οι παλμοί τους είναι 160. Και σου λέει "όταν με βλέπεις στους 160 σημαίνει ότι ζορίζομαι". Και εγώ είμαι στο όριο των μέγιστων παλμών μου και δε ζορίζομαι;
Επίσης στην προπόνηση με τα 4χ10 100άρια με 20' διάλειμμα, οι παλμοί μου είναι στο ίδιο επίπεδο ΑΛΛΑ νιώθω σκοτωμένος (γιατί έπρεπε να τα πάω γρήγορα και η ταχύτητα με διαλύει). Εκεί δε θα έπρεπε να ανεβάζω παραπάνω;;;;
Πολλές απορίες, σκόρπιες σκέψεις και προβληματισμοί :)
Χρησιμοποιώ HRM πλέον γιατί με τον αισθητήρα καρπού του 235 δεν είμαι ευχαριστημένος.
HAGI Posted - 17/01/2017 : 13:40:32
Έριξα μια ματιά στο προφίλ σου στο garmin-connect και από το THETOC Merrython και μια προπόνηση 8 Χ 1000 σαν μέγιστη καρδιακή συχνότητα δεν φαίνεται να έχεις πάνω από 185 παλμούς/min εκτός και αν έτρεχες χαλαρά.
Δεν είναι πολύ συνετό να τρέχεις απροπόνητος ενα 10αρι με το 85-90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας σου.
Η επιβάρυνση της προπόνησης θα πρέπει να είναι προοδευτική. Μην "μπαίνεις" τόσο απότομα γιατί μπορεί αυτό που λες "καλό" να εξελιχθεί σε κάτι όχι και τόσο καλό. Επίσης είναι καλό την ένταση της προπόνησης σου να την καθορίζεις είτε με τους καρδιακούς παλμούς, είτε με τον ρυθμό (min/km) και όχι ταυτόχρονα και με τα δυο γιατί δεν θα βρεις άκρη. Και τα δυο μπορείς να τα βλέπεις στο garmin connect για να μπορείς σε βάθος χρόνου να παρακολουθείς την εξέλιξη της προπόνησης σου.

Ενδεικτικά αν υποθέσουμε πως το το μέγιστο της Καρδιακής σου συχνότητας είναι 185 τότε έχουμε:

100%-------185
90%--------165
80%--------148
70%--------130

Σου συνιστώ να αφιερώσεις 2 εβδομάδες με προπονήσεις χαμηλής/μέτριας έντασης ως περίοδο προσαρμογής και ομαλής μετάβασης σε προπονήσεις υψηλότερης έντασης μετά την 10ήμερη αποχή σου από το τρέξιμο. Ιδανικά σε συνδυασμό με γυμναστήριο ή με 1 φορά την εβδομάδα προπονήσεις ταχύτητας όπως 10 Χ 100 ανοίγματα όπως αυτή που φαίνεται στο προφίλ σου στο garmin connect (αλλά όχι με 20'' διάλειμμα!). Επίσης είναι καλό την περίοδο αυτή να μειώσεις το σωματικό σου βάρος. Μετά την περίοδο αυτή μπορείς να ακολουθήσεις κάποιο προπονητικό πρόγραμμα με τα παρακάτω εξής χαρακτηριστικά:

To 85% του χιλιομετρικού όγκου της προπόνησης σου θα πρέπει να γίνεται καθαρά αερόβια με ένταση που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75-82%. Αυτό στην περίπτωση σου αντιστοιχεί σε 139-152 παλμούς.

Το 10% του χιλιομετρικού όγκου της προπόνησης σου να γίνεται κοντά στο αναερόβιο κατώφλι σου το οποίο αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι κάπου στους 168-172 παλμούς.

Το υπόλοιπο 5% του χιλιομετρικού όγκου της προπόνησης σου μπορείς να κάνεις π.χ interval προπόνηση όπου προοδευτικά Θα ανεβάζεις την ένταση από 85% έως 100%, εξαρτάται φυσικά από την περίοδο και τους στόχους σου.

Φιλικά οι συμβουλές μου και χωρίς να κάνω τον ειδήμονα.

KostasVer Posted - 17/01/2017 : 13:07:43
Καλησπερα,
ο ρυθμος που ειχες ηταν πιο γρηγορος απο αυτον που ειχες κατα την διαρκεια του τρεξιματος.Δοκιμασε να ξεκινησεις απο 5.20-5.30 και να το φτασεις στο 4.45 που ξεκινησες.
Βεβαια ησουν απο αρρωστια οποτε ο οργανισμος ηταν ακομα κουρασμενος.Με τον καιρο θα επανελθουν οι παλμοι πιο χαμηλα.
Οι παλμοι ηταν μεσω HRM ή στον καρπο;Υπαρχει καποια αποκλιση σε αυτο.

καλες προπονησεις

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000