Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Υψηλοί ΚΠ για πολύ ώρα και χλμ...

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
jumaru Δημοσιευτηκε - 09/12/2017 : 21:12:02
Καλησπέρα! Είμαι 40 χρονών και ξεκίνησα το τρέξιμο εδώ και 2 χρόνια. Ο τελευταίος μου αγώνας ήταν ο ΑΜΑ σε χρόνο 3ωρ58λ. Έχοντας σκοπό να συστηματοποιήσω την προπόνησή μου και να συμμετάσχω και σε κάποιους ορεινούς αγώνες στο άμεσο μέλλον, πήρα το πρώτο μου προπονητικό ρολόι (Forerunner230).
Έτσι έκανα σήμερα την πρώτη μου προπόνηση με ζώνη ΚΠ. Διαδρομή 15χλμ με αρκετή ανηφοροκατηφόρα στον Υμηττό, που την πήγα δυνατά από την αρχή. Αποτέλεσμα για 1ώρ15λ που διήρκησε το τρέξιμο, οι ΚΠ μου ήταν 170-175(!), ενώ έφτασαν ως 190 στα τελευταία 2χλμ (κατηφόρας) που το πίεσα όσο μπορούσα.
Πως πρέπει να μεταφράσω τα παραπάνω δεδομένα;
Μάλλον ήμουν πάνω από το αναερόβιο κατώφλι σε όλη τη διαδρομή, όμως είναι κάτι τέτοιο εφικτό για τόση πολύ ώρα; Έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα μια τέτοια προπόνηση; Που πρέπει να εστιάσει η προπόνησή μου για να βελτιωθώ, με στόχο, ας πούμε, αγώνες βουνού 15-25χλμ;
4   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
jumaru Posted - 19/12/2017 : 12:16:07
Το γνωρίζω αυτό και πάντα βρέχω τα ηλεκτρόδια. Επειδή η αυξομείωση των παλμών είναι γενικά αναλογική με την καταπόνηση, την αναπνοή μου κτλ, δεν παρατήρησα κάτι περίεργο (πχ απότομες αυξομειώσεις κλπ) για να με κάνει να πιστεύω οτι δεν είναι ακριβείς οι μετρήσεις.

Πέρα από αυτό, διαπίστωσα ότι απέχω μάλλον από τους μέγιστους 180κπ, που υποτίθεται οτι βγαίνει από τη σχέση 220-ηλικία, καθώς και σε έναν αγώνα βουνού που συμμετείχα προχθές το ρολόι "έγραψε" ΜΚΣ 198κπ! Με αυτή τη τιμή ως μέγιστο, οι 170-175 παλμοί που "δουλεύω" υπό σχετική πίεση αντιστοιχούν στο 85% περίπου.

Έχει αυτό σχέση με το λεγόμενο αναερόβιο κατώφλι και το σημείο της VO2max; Σε τι παλμούς (ως % της ΜΚΣ) αντιστοιχούν τα σημεία αυτά; Πως μπορώ να βελτιωθώ περαιτέρω;
Bloom Posted - 11/12/2017 : 11:03:22
To καρδιοσυχνόμετρο της Garmin πρέπει να το βρέχεις με νερό στα ηλεκτρόδια πριν το φορέσεις, αλλιώς δείχνει άλλα αντ' αλλων (κατά κανόνα δείχνει παραπάνω).

Αν είναι να προπονηθεί κανείς με βάση τους καρδιακούς παλμούς, πρέπει να κάνει ένα τεστ να δει ποιοι είναι οι μέγιστοι παλμοί του. Το να τρέξεις 15 χιλιόμετρα δυνατά δε δίνει καμία χρήσιμη πληροφορία πάνω στο θέμα. Θέλει ειδικό τεστ: 3 χιλιόμετρα χαλαρά για ζέσταμα, άλλο ένα σε ρυθμό ημιμαραθωνίου, ή δεκαριού και μετά τρία ή τέσσερα πολύ δυνατά 400άρια: οι μέγιστοι παλμοί είναι ένας ή δύο πιο πάνω από αυτό που θα πετύχεις. Υπάρχουν κι άλλα τεστ (κάνε googling "maximal heart rate test), βρες ποιο σου ταιριάζει και κάνε το - υπόψην, είναι όλα κίλερ προπονήσεις, θα θες ξεκούραση μετά.
jumaru Posted - 10/12/2017 : 13:10:01
Από ζώνη. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ακριβής η μέτρηση.
Hermes Posted - 10/12/2017 : 11:09:34
καλημέρα φίλε, οι παλμοί από ζώνη ή από καρπό?

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000