Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
captain556 Δημοσιευτηκε - 28/11/2011 : 21:29:24
Γεια σας.Σημερα επισκέφθηκα εναν ορθοπεδικό για την ενόχληση στο αριστερό μου γόνατο ,και μου είπε ότι πασχω απο χονδροπαθεια ,και όχι μόνο στο αριστερό που έχω τον πόνο αλλα και στο δεξί γόνατο.
Το πιθανότερο είπε ότι το έπαθα λόγο της δουλειάς μου που έχει πολυ καθισιο.Κατι που δεν ισχύει στην περίπτωση μου νομίζω ,ύστερα απο μερικά άρθρα που διάβασα στο Ίντερνετ.

Διάβασα αυτο το άρθρο http://www.runningnews.gr/?id=9265 και μάλλον το πιθανότερο είναι να το έπαθα στην προετοιμασία για το ΚΜΑ.
Έκανα υπερβολική αύξηση χιλιομέτρων απο 30-40 εβδομάδα σε 70-90.Και το μεγαλύτερο μέρος που έτρεχα ήταν άσφαλτος και πεζόδρομος,που αποσω ξέρω καταπονεί αρκετά τα γόνατα.

Ο γιατρός μου είπε να αποφεύγω να τρέχω σε ανηφορες-κατηφορες.Και να κάνω ασκήσεις ώστε να δυναμωσω τους τετρακεφαλους.

Ύστερα απο αυτο σκέφτομαι σοβαρά να γραφτω σε γυμναστήριο και να συνεχίσω στον διάδρομο την προπόνηση μου και να κάνω και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφαλων στα όργανα.

Και πάμε στις ερωτήσεις τωρα.
-Ο διάδρομος ειναι καλή επιφάνεια να τρέξω για το πρόβλημα μου?
-Διαλιματικες και γενικά τρεξιμο σε ένταση επιτρέπεται?
-Χρειάζεται να πάρω καποιο ειδικό παπούτσι η κάποιον επιδεσμο να κρατάει σταθερό την επιγονατιδα?
Και οτιδήποτε άλλη διευκρίνηση δεκτή..

Ευχαριστώ έκ τον προτέρων όποιον απαντήσει 
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
MARAKI_PD Posted - 24/05/2019 : 13:57:02
Καλησπέρα.

Πάσχω απο χονδροπάθεια εδώ και μήνες σε κατάσταση να μην μπορώ να περπατήσω καθώς έχω πολλή έντονο αίσθημα τριβής γύρω απο την επιγονατίδα.


Θα ήθελα να μάθω πως το βιώνετε κ εσεις καθώς σκέφτομαι να κάνω επέμβαση
Marilou Posted - 01/02/2018 : 20:38:35
Γειά σας. Σας βρήκα ψάχνοντας τυχαία... ακριβώς επειδή πάσχω κι εγώ, τα τελευταία χρόνια, από την κυρία χονδροπάθεια. :-(

Είμαι η Μαριλού και αυτό είναι το πρώτο post που γράφω εδώ.
Φαντάζομαι ήθελα απλά να μοιραστώ το "θέμα" μου με κάποιους ανθρώπους που έχουν το ίδιο θέμα... ή έστω περίπου το ίδιο θέμα... αφού κάθε περίπτωση είναι, φυσικά, ξεχωριστή.

Μου αρέσει πολύ η γυμναστική και ο χορός και προσπαθώ να βρω μια ισορροπία... πώς δηλαδή μπορώ να κάνω κάποια πράγματα αλλά χωρίς να επιβαρύνω τα γόνατά μου.

Ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

Captain556, ποια είναι η άσκηση που λες ότι έκανες και σε βοήθησε; (αυτή που λες με τα 3 σετ των 30 επαναλήψεων; Υπάρχει κάπου να την δω; Σε εικόνες ή σε βίντεο;)

Όσοι γράψατε πως έχετε (ή είχατε) κι εσείς το ίδιο θέμα (περαστικά σε όλους κι εύχομαι να περάσει γρήγορα!), έχετε κάποια άσκηση να προτείνετε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

ag gordios run Posted - 18/12/2017 : 06:09:20
Η αληθεια ειναι μια...χονδροπαθεια=αλυτο προβλημα ολα ταλλα ειναι για να μας τα περνουν οι γιατροι
hariskar Posted - 17/12/2017 : 15:57:21
Το Metaflex της Solgar είναι καλό;
Droulas13 Posted - 16/12/2017 : 21:59:10
Βοηθάει πολύ το Osteoflex ή αν το έχεις με τις ηλεκτρονικές αγορές πάρε από amazon ή ebay της doctor's best "chondroitin glucosamine msm". Η μισή δόση της docto's best ισούται με φουλ δόση osteoflex. Θα σου βγει με τα μεταφορικά 10-11 ευρώ ο μήνας.
prof Posted - 16/12/2017 : 17:28:34
Έχω χονδροπάθεια​ και ένας γιατρός μου είπε να σταματήσω το τρέξιμο. Εγώ συνεχίζω το τρέξιμο απλώς τρέχω μόνο σε στίβο. Αν τρέξω σε άσφαλτο βλέπω κατευθείαν διαφορα στο γόνατο.
ag gordios run Posted - 16/12/2017 : 17:18:54
Προσοχη παιδια στις ενεσεις στο γονατο...απο μια ενεση για χονδροπαθεια εκατσα 51 μερες ΚΑΤ γιατι πηρα σταφυλοκοκκο..16 ωρες την ημερα αντιβιωση συνολο 5 μηνες 2 χειρουργεια για να σωσω το ποδι μου...ιδιωτες γιατροι...μην τους εμπιστευεστε απολυτα
hariskar Posted - 16/12/2017 : 15:58:13
Θα μπορούσατε να αναφέρετε ασκήσεις που πρέπει να κάνει κανείς ώστε να δυναμώσουν τα πόδια χωρίς ταυτόχρονα να επιδεινώνεται η φλεγμονή και ο πόνος;
Ευχαριστώ!
captain556 Posted - 08/02/2012 : 18:56:19
Καλησπέρα στην παρέα.
Μιας και άνοιξα εγώ το θέμα ,ας γράψω την εμπειρία μου στο πρόβλημα.

Μετά την επίσκεψη στον γιατρό μου είπε να δυναμωσω τετρακεφαλους ,έτσι και έγινε.
Μου έδειξε την άσκηση που σηκωνουμε το πόδι σε ορθή γωνία 45 μοιρών και το πέλμα προς τα κάτω.

Πήρα ένα βαρακι 700g και έκανα σχεδόν καθημερινά από 3 σετ επι 30 επαναλήψεις στο κάθε πόδι.
Το τρέξιμο το ελατωσα αρκετά ,μια με δυο φορές την εβδομάδα και σε πολύ αργό ρυθμό.
Όλα αυτά για κανα δίμηνο.
Πλέον έχουν περάσει 2,5 μήνες και ειδη εχω αρχίσει και προγραμμα μαραθωνιου με διαλειματικκες κτλ. 
και το πρόβλημα δείχνει να έχει υποχωρήσει.
Βέβαια την άσκηση συνεχίζω να την κάνω μετά από κάθε προπόνηση.
Μακάρι να μην ξανά εμφανιστεί ,ειδωμεν....
marios13 Posted - 01/02/2012 : 22:09:17
Έχω και εγώ χονδροπάθεια και ταλαιπωρήθηκα πολύ μέχρι να το επαναφερω.
Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός φυσικοθεραπευτής.
Το σημαντικο είναι να γυμνάσεις τον τετρακέφαλο για να κρατάει καλά την άρθρωση. Εγώ για ένα διάστημα πήρα και συμπληρώματα χονδροϊτίνης της Naturall Plus, είναι ακριβά αλλά πολύ καλά.
Εννοείται ότι πρεπει να υπάρχει συντήρηση, δηλ ασκήσεις ενδυνάμωσης ώστε να μην εμφανιστει ξανα το πρόβλημα.
Παραθετω ένα άρθρο όπου δειχνει ποιες ασκήσεις είναι για την χονδροπάθεια αλλά και τι την επιβαρύνει
http://www.dromostherapeia.gr/fisiki-iatriki-kai-apokatastasi/hondropatheia-epigonatidos.html
mz4 Posted - 02/12/2011 : 10:43:52
Θα προσπαθήσω να βοηθήσω στο ερώτημά σας, μέσα από την πολύ δυσάρεστη εμπειρία που έχω στην πάθηση αυτή. Πρώτη φορά με ``βρήκε`` η χονδρποάθει στο αριστερό γόνατο σε ηλικία 20 ετών. Γυμναζόμουν συστηματικά από 8 ετών και στα 20 αναγκάσθηκα να σταματήσω την άθληση για 8 χρόνια περίπου!!! Έκανα δύο χειρουργία, εξετάσθηκα από δέκα πέντε ιατρούς, σε πέντε νοσοκομεία, πήγα στο εξωτερικό (Γερμανία) για επέμβαση, έκανα άπειρες ασκήσεις και γυμνασιτκή, θεραπείες κλπ. Δεν θα κουράσω με όσα πέρασα, αλλά έχω την δυατότητα να εκθέσω τα εξής συμπεράσματα:
1.- ΜΗΝ παίζετε με την χονδροπάθεια. Είναι πάθηση που μπορεί να σας οδηγήσει σε αθλητική αδράνεια.
2.- Η χονδροπάθεια είναι ΥΠΟΥΛΗ πάθηση. Μπορεί να γυμνάζεσαι, να περνάει ο πόνος μόλις ζεσταθεί το γόνατο, και να νομίζεις ότι είναι κάτι επιπόλαιο. Η ζημιά όμως ολοένα και μεγαλώνει.
3.- Επισκεφθείτε ιατρό ΑΜΕΣΑ αν έχετε υποψία χονδροπάθειας και ακολυθήστε πιστά τις συμβουλές του. Εγώ έκανα την ``εξυπνάδα`` να γυμνάζομαι για περίπου ένα χρόνο με πόνους. Βέβαια ξεγελάστηκα, γιατί όταν ζεσταινόμουν ο πόνος έφευγε. Το βράδυ βέβαια δεν μπορούσα να ανέβω σκαλοπάτι.
4.- Η καλύτερη θεραπεία είναι η εκγύμναση όλων των μυών των κάτω άκρων (τετρακέφαλοι, δικέφαλοι, προσαγωγοί, απαγωγοί) και όχι μόνο τνω τετρακεφάλων. Τα φάρμακα βοηθούν ελάχιστα. Εξαίρεση οι ενέσεις υαλουρανικού οξέως. Βοηθούν αρκετά.
5.- Για όποιον τρέχει συστηματικά, η συμβουλή μου θα ήταν, ακόμη και αν δεν έχει πρόβλημα χονδροπάθειας, να φροντίσει να έχει πάντα ισχυρά κάτω άκρα (πρόληψη).
6.- Η χονδροπάθεια δεν σε εγκαταλείπει ποτέ. Για 11 χρόνια, μετά την περιπέτειά μου, γυμναζόμουν κανονικά. Πριν οκτώ μήνες με ξαναβρήκε και πάλι έχω τα ίδια βάσανα. Βέβαια τώρα ήξερα και πήγα αμέσως σε ιατρό και έκανα θεραπείες (ενέσεις με υαλουρανικό οξύ, πάγος, γυμναστική, ΟΧΙ ΤΡΕΞΙΜΟ για τέσσερις μήνες, κολύμβση το καλοκαίρι κλπ.). Δείχνει να υποχωρεί. Θα δούμε.
7.- ΟΧΙ κορτιζόνη στο γόνατο. Εμένα μου έκαναν δύο δόσεις και ένοιωθα το γόνατό μου να διαλύεται.
8.- Περαστικά σε όσους έχουν το ίδιο πρόβλημα. Εύχομαι με την απαραίτητη προσοχή και τις οδηγίες του ιατρού σας να γίνετε γρήγορα καλά και να έχετε καλές προπονήσεις και αγώνες.
albo Posted - 02/12/2011 : 08:51:44
Θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου το ακόλουθο.
Αναφέρετε ότι η διάγνωση γίνεται με μαγνητική.
Στη δική μου περίπτωση η μαγνητική δεν έδειξε κάτι.
Ο ορθοπεδικός που πάω μου έχει πει ότι έχω χονδροπάθεια, αλλά δεν μου έχει αναφέρει βαθμούς και λοιπά.
Στη δική μου περίπτωση τι κάνω; Μένω στη διάγνωση (δια ψηλάφησης) του ορθοπεδικού?
Ή μπορώ να κάνω κάτι άλλο μιας και η μαγνητική δεν δείχνει κάτι?
Bloom Posted - 01/12/2011 : 14:52:05
Μόλις έχω αναρρώσει από χονδροπάθεια δευτέρου βαθμού στο δεξί γόνατο. Μετά βίας περπατούσα. Ο πόνος ήρθε ξαφνικά, και ενώ δεν έκανα καθόλου χιλιόμετρα, μια και ανάρρωνα από θλάση στο άλλο πόδι (για απόσυρση είμαι)...

Κατ' αρχήν, η γλυκοζαμίνη είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι πως η χονδροπάθεια δε θεραπεύεται ποτέ. Ο χόνδρος δε θα επιδιορθωθεί ποτέ. Επίσης, όλοι νομίζουμε πως την πάθαμε αυξάνοντας τα χιλιόμετρα, όμως δεν είναι έτσι! Κρατάω ημερολόγιο με τις προπονήσεις μου και εκεί βρήκα πως τα πονάκια και οι περίεργες σουβλιές είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Εξάλλου, όπως ήδη είπα, εμένα με χτύπησε η οξεία φάση στα μηδέν εβδομαδιαία μίλια. Επίσης, συμβαίνει και στα δύο γόνατα (όχι ταυτόχρονα, αλλά είναι αναπόφευκτο). Η αιτία για την πάθηση είναι μεν τα πολλά χιλιόμετρα, είναι όμως και θέμα κληρονομικότητας. Ο μηχανισμός που προκαλεί τη φθορά του χόνδρου δεν είναι γνωστός. Λένε πως φταίει η αδυναμία του τετρακέφαλου, όμως προσωπικά θεωρώ πως αυτό δεν εξηγεί όλα τα περιστατικά, καθώς οι δικοί μου τετρακέφαλοι ήταν πολύ δυνατοί (πάντοτε τους "φρόντιζα" ιδιαίτερα). Μια άλλη αιτία που έχει σημειωθεί, είναι η καθιστική εργασία, όπου το πόδι είναι διπλωμένο για ώρες και η επιγονατίδα πιέζεται όλη την ώρα, οπότε φθείρεται ο χόνδρος.

Επιπλέον, η χονδροπάθεια επανέρχεται με τις απότομες αλλαγές του καιρού, κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Η χονδροπάθεια πρώτου βαθμού δεν είναι σοβαρή - αντιμετωπίζεται με ενδυνάμωση τετρακεφάλων και συναφή μέτρα. Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί ο βαθμός της χονδροπάθειας, ώστε να υπάρξει και η κατάλληλη θεραπεία. Για χονδροπάθεια δευτέρου βαθμού, η μόνη αποτελεσματική λύση είναι ενέσεις υαλουρονικού στο γόνατο. Το έκανα, με καταπληκτικά αποτελέσματα. Δεν κρατάνε για πάντα - λογικά κάθε χρόνο θα πρέπει να επαναλαμβάνω τη θεραπεία. Τελευταία ένεση έκανα πριν 20 μέρες, ήδη από την δεύτερη ένεση (συνολικά γίνονται πέντε, μία την εβδομάδα) άρχισα πάλι να τρέχω, και τώρα έχω πια μπει κανονικά στις προπονήσεις (φτιάχνω βάση για την άνοιξη). Ο ΝΙΚΟΣ Τ δεν προτείνει επιγονατίδα - εδώ θα διαφωνήσω. Η επιγονατίδα με τρύπα με έχει σώσει. Ταυτόχρονα όμως κάνω και πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τους τετρακέφαλους, με ισομετρικές ασκήσεις.

Τρία πράγματα "σκοτώνουν" στη χονδροπάθεια. Η πολύωρη ορθοστασία, το τρέξιμο στις κατηφόρες, και το σκι. Το τρέξιμο στην οξεία φάση δεν είναι εφικτό, είναι όμως απολύτως άνετο ο κάθε δρομέας να συνεχίσει την "καριέρα" του. Φίλοι τερμάτισαν μαραθωνίους ξανά και ξανά. Πολύς κόσμος συνεχίζει ασταμάτητος ενώ γνωρίζουν πως έχουν χονδροπάθεια (όπως λέει φίλος μου "απλά δεν πάω να κάνω μαγνητική για να μη δω πόσο χάλια είμαι και με πάρει από κάτω"). Η σωστή διάγνωση γίνεται με μαγνητική, αν και μπορεί να γίνει και με μια απλή εξέταση. Προσωπικά συνιστώ σε όσους παρουσιάσουν "θέμα" στα γόνατα να προσέχουν πολύ τους γιατρούς τους, γιατί είναι πολύ εύκολο ο ορθοπεδικός να μπερδέψει τα συμπτώματα της χονδροπάθειας με τενοντίτιδα επιγονατιδικού συνδέσμου, γιατί τα συμπτώματα μοιάζουν. Μου έχει συμβεί.

Οι δικές μου απαντήσεις στις ερωτήσεις του captain556 είναι:
- Ο διάδρομος είναι σκληρός, και οι φτηνοί διάδρομοι είναι πιο σκληροί και από το τσιμέντο. Όσο μπορείς απόφυγέ το. Το γρασίδι είναι η καλύτερη λύση.
- Το αν μπορεί κανείς να κάνει διαλειματικές εξαρτάται από το πόση ζημιά έχει πάθει το γόνατο. Προς το παρόν δεν έχω δοκιμάσει για να μπορώ να σου πω. Πάντως, όταν τρέχω πιο γρήγορα δεν πονάω περισσότερο. Αυτό που με ενοχλεί είναι η σκληρή επιφάνεια (τσιμέντο και πεζοδρόμιο - άσφαλτος όχι τόσο).
- Η ορθοπεδικός μου, πρότεινε να φοράω όσο πιο μαλακά παπούτσια γίνεται, με όσο το δυνατόν καλύτερο cushioning, και ίσως να πρέπει να βάζω και εξτρά σόλα. Δεν ξέρω! Εγώ συνεχίζω με τα Asics Kayano που είχα, περιστασιακά φοράω και ΝΒ 1063. Δε βλέπω διαφορά. Επιπλέον τρέχω με επιγονατίδα με τρύπα (αν και όχι πάντα, αφού πλέον πονάω ελάχιστα).
NIKOS T. Posted - 01/12/2011 : 14:12:17
quote:
Originally posted by xipolitakos

Τελικά ΝίκοΤ η Γλυκοζαμίνη βοηθάει ή είναι ιδέα αυτού που την παίρνει.
Δεν αναφέρομαι σε αυτά που πόσταρες Λουκά, αλλά σε μια γενικότερη απορία που έχω. Προσωπικά τα πέταξα τα χαπάκια.
Δεν είχα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα έπαιρνα προληπτικά. Για τους τένοντες - Ιστούς - Μύες.


___________________
Run Natural... run Bare


Προσωπικά έχω πεισθεί πως δεν έχει τα πολυδιαφημιζόμενα οφέλη....

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
xipolitakos Posted - 01/12/2011 : 13:58:26
Τελικά ΝίκοΤ η Γλυκοζαμίνη βοηθάει ή είναι ιδέα αυτού που την παίρνει.
Δεν αναφέρομαι σε αυτά που πόσταρες Λουκά, αλλά σε μια γενικότερη απορία που έχω. Προσωπικά τα πέταξα τα χαπάκια.
Δεν είχα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Τα έπαιρνα προληπτικά. Για τους τένοντες - Ιστούς - Μύες.


___________________
Run Natural... run Bare

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000