Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Οι Αγώνες μας
 Μαραθώνιος Buenos Aires 2017

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
MasBass Δημοσιευτηκε - 24/12/2017 : 15:38:14
Δύο μήνες μετά και επιτέλους κάθομαι να γράψω πέντε αράδες για τον Μαραθώνιο του Buenos Aires που έτρεξα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Θεωρείται ο πιο σημαντικός μαραθώνιος της Νοτίου Αμερικής αν και με μόνο 8170 συμμετοχές φέτος (!) σε πόλη με 15 εκατομμύρια κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της είναι μάλλον χαλαρός. Διαδρομή επίπεδη, καιρός ζεστός και υγρασία υγρασία υγρασία. Η συμμετοχή λοιπόν δεν έχει λοταρίες και λοιπά άγχη, πληρώνεις 60 euros κι είσαι μέσα. Εισιτήρια πάνε γύρω στα 800-850 αν τα κλείσεις 5-6 μήνες πριν (στους 2 μήνες πριν έφτανε τα 1100!) και συνδυάζεται πολύ ωραία με Ουρουγουάη στο Μοντεβιδέο που πετάγεσαι με καράβι + πούλμαν για εκδρομή (αξίζει τη βόλτα αλλά όχι για πολλές μέρες, το Μοντεβιδέο το βλέπεις σε μια μέρα, άντε να μείνεις μία διανυκτέρευση). Τιμές εκεί δεν είναι ιδιαίτερα φθηνές, τιμές super market έβλεπες κοντά στις Ελληνικές, για φαγητό έξω ήθελες πχ 15 ευρώ η μπριζόλα με πατάτες σε ένα απλό μαγέρικο και από φαγητό μη περιμένετε πολλά πράγματα, διασκευές των ευρωπαϊκών έχουν -και όχι πάντα επιτυχημένες ή εμπνευσμένες: Μπριζόλες, πίτσες κλπ. Σίγουρα παίζουν και πολύ πιο ενδιαφέροντα και ψαγμένα αλλά αν είναι να τα πληρώσω χρυσά και να τα ψάχνω με το ντουφέκι ευχαριστώ πολύ. Η μετακίνηση ήταν πάμφθηνη, 0.30 το εισιτήριο λεωφορείου και κάτι λίγο παραπάνω του μετρό αν θυμάμαι καλά αλλά είναι ν'αναρωτιέσαι αν κι αυτά τα έβρισκαν πανάκριβα οι ντόπιοι απ ό,τι μου είπανε τότε πως διάολο πλήρωναν όλα τα άλλα;;;


Πόρτα τράπεζας στο κέντρο με φανερά τα χτυπήματα από τους καταθέτες τότε που κατέρρευσαν.

Τα κανόνισα όλα, πήγα εκεί χωρίς πρόβλημα και τη δεύτερη μέρα είπα να πεταχτώ στην expo να πάρω νούμερα και τα συναφή. Φέτος άλλαξε τοποθεσία κι αντί για μια πιο κεντρική περιοχή την μετέφεραν σ ενα εκθεσιακό κέντρο στα πάρκα της πανεπιστημιούπολης προς τα βόρεια. Να πούμε το βασικό: εκεί το μετρό τους (Subte) έχει 6 γραμμές με 86 σταθμούς αλλά δε βολεύει για σχεδόν πουθενά εκτός κέντρου. Το πήρα ελάχιστες φορές, σχεδόν αποκλειστικά μετακινήθηκα με λεωφορεία που πάνε παντού και περνάνε κάθε 3 λεπτά(!). Πολλές φορές έβλεπα να έρχονται δύο λεωφορεία της ίδιας γραμμής κ το δεύτερο να προσπερνάει το πρώτο και να συνεχίζει παρακάτω. Βάζετε το google maps + μία τοπική sim για να χετε 3G (πάμφθηνη αυτή) και σας δίνει άμεσα τι περνάει από εκεί που είστε. Φτάνω στην expo, έχει μπόλικα πράγματα και πολλές επιλογές από τροφοδοσία, και από ντύσιμο/αξεσουάρ αρκετές μάρκες αλλά οι τιμές απλησίαστες (όλα εισαγωγής σε χώρα με καλπάζοντα πληθωρισμό γαρ). Μπλουζάκι αγώνα ένα φανελάκι (φτού!) και δυστυχώς δεν είχε ένα με μανίκι να το αγόραζα έστω γι αναμνηστικό οπότε έμεινα με το φανελάκι. Εκτός του Μαραθωνίου έχουν έναν ημί καθώς κι ένα δεκάρι αλλά τα τρέχουν ένα μήνα πριν περίπου, σε ξεχωριστές ημερομηνίες. Από κόσμο μπόλικοι βραζιλιάνοι, χιλιανοί, περουβιανοί (η γειτονιά τους) και μερικοί ισπανοί, γάλλοι, κινέζοι, αμερικάνοι. Αγγλικά δε μιλάει σχεδόν κανείς εκεί πέρα, μάθετε πέντε κουβέντες ισπανικά θα σας χρειαστούν σίγουρα, επειδή μιλάω γαλλικά ψιλοκαταλάβαινα τι μου ζητούσαν και μετά αυτοσχεδίαζα.

Αφετηρία ήταν στις 7 το πρωί τέεερμα βορειοδυτικά σ'ένα πάρκο στη λεωφόρο Libertador (εκεί και ο τερματισμός), οπότε μ'εναν άγγλο απ το ξενοδοχείο κλείσαμε μαζί ένα ταξί να μας πάει το πρωι για να μην εχουμε περιπέτειες με λεωφορεία κλπ, η διαδρομή ήταν περίπου 12 ευρω και (κλασικα) πηγε να μας ζητησει παραπανω απ οσα εγραφε ενω δεν εχει καποια χρεωση κλησης ή διπλη ταριφα κλπ (μου το χαν πει απ το ξενοδοχειο να το προσεχω, από Ελλάδα είμαι βέβαια, το ξέρω πως πάει με τους τουρίστες). Φέτος είχαν βελτιώσει και το σύστημα με τις τσάντες, σε προηγούμενη χρονιά τις είχαν όλες μαζί και φώναζαν νούμερα, αν τύχαινε να σαι μπροστά (και να καταλαβαίνεις το νούμερό σου στα ισπανικά) έλεγες ναι δικιά μου και την έπαιρνες αλλιώς περίμενες μέχρι να φωνάξει κάποιος το νούμερό σου! Γι αυτό το λόγο είχα δέσει ένα πορτοκαλί ύφασμα πάνω, σε περίπτωση που γινόταν τέτοιος χαμός να ξεχώριζα κάπως τη δικιά μου κ να τους έλεγα να τη φέρουν. Ευτυχώς φέτος ήταν χωρισμένο σε γράμματα, το άφηνες σε όποιο ήθελες κ απλά μετά θυμόσουν οτι πχ το άφησα στο G και ήταν κάπως πιο εύκολο να το βρεις.


Αφετηρία, ήδη στις 7 έχει χαράξει κανονικά χωρίς ούτε ένα σύννεφο στον ορίζοντα. Αριστερά ο λαγός δεν είναι για τερματισμό σε πεντέμισυ ώρες αλλά έχει ρυθμό 5.30 το χλμ! Μου πήρε λίγη ώρα να το καταλάβω.

Η διαδρομή είναι flat κι ενώ ξεκινάει από τα πάρκα στα βόρεια και συνεχίζει μέσα στην πόλη μπροστά από τα κυριότερα αξιοθέατα μέχρι το 12km, μετά βγαίνει σ'έναν αυτοκινητόδρομο για λίγο και περνάει από τις φτωχογειτονιές Barracas και La Βoca μέχρι το 20, συνεχίζει στα πάρκα γύρω από τη νέα ανερχόμενη περιοχή του λιμανιού Puerto Madero μέχρι το 26-27, πάει παραλιακά μέχρι το αεροδρόμιο Jose Newbury και μετά απ το 35 μέχρι το τέλος συνεχίζει σε κάτι ερημιές με αποθήκες μέχρι τον τερματισμό.


Στις λεωφόρους ανάμεσα στα πάρκα αμέσως μετά την αφετηρία.


Κάθοδος προς το κέντρο, στον παράδρομο της Λεωφόρου Avenida de 9 Julio , μία τεράστια λεωφόρος με 12 λωρίδες κίνησης, 4 λωρίδες λεωφορείων και 2 παράδρομους.


Η μία εξάδα λωρίδες και οι δύο λεωφορείων αριστερά. Στο βάθος ο οβελίσκος κι ακόμα πιο πέρα το Υπουργείο Υγείας με την εικόνα της Evita.


Kέντρο, κοντά στην προεδρική κατοικία.


Στον αυτοκινητόδρομο κατεβαίνοντας προς Barracas. Η πινακίδα δεξιά είναι της αστυνομίας και δείχνει ποιές πινακίδες αυτοκινήτων περνούν από κάτω (!), κάτι σαν "ξέρουμε ποιοί είστε και που πάτε", την είχα πετύχει και σε άλλες λεωφόρους μέσα στην πόλη.


Χαμηλά, περιμετρικά της La Boca.


Σ' ένα δρόμο της La Boca.


Ανεβαίνουμε προς το πάρκο πριν το λιμάνι.


Στο βάθος οι ουρανοξύστες του Puerto Madero.




Μετά το Puerto Madero, αποθήκες και έργα. Και ήλιος, πολύς ήλιος.


Μετάλιο!

Ζέστη πολλή, ξεκινούσε μεν στις 7 αλλά στις 10:30 είχε πιάσει 22 βαθμούς με τέρμα ήλιο και όλα κολλούσαν πάνω μας. Μετά τη La Boca στο 20 χλμ δεν είχε σκιά πουθενά μέχρι το τέλος και για πρώτη φορά κάηκα σε αγώνα. Που να βάλω αντηλιακό που μου λεγε οτι έβαλε ο άγγλος, λέω άμα ξεκινάμε 7 με γρήγορα κύματα, θα χουμε ξεμπερδέψει μέχρι τις 11:30 κι ας με τραβάει ακόμα ο δικέφαλος πίσω. Αμ δε, ο δικέφαλος δεν ήταν τόσο πρόβλημα όσο οτι έσκασα απ τη ζέστη! Νερό είχαν ανά πέντε χιλιόμετρα σε ποτηράκια και ανά 5 εναλλάξ είχαν ισοτονικό οπότε ανά 2.5 είχες είτε νερό είτε ισοτονικό. Τροφή είχαν μπανάνες και πορτοκάλια, gel και μπάρες ό,τι είχατε πάρει πάνω σας, μην περιμένετε από πάγκο.

Υποστήριξη από θεατές: 0. Αυτό ήταν ίσως και το χειρότερο μετά τη ζέστη γιατί αν και περνούσαμε από πολλές κατοικημένες περιοχές και ήταν μια Κυριακή με πολύ ωραία μέρα, οι Πορτένιος ούτε που ασχολήθηκαν να βγουν να χαζέψουν τον μαραθώνιο. Θεατές έβλεπες ελάχιστους και κυρίως από άλλες χώρες, φίλοι/οικογένειες πιθανότατα κάποιων που έτρεχαν. Αν γκρίνιαζα οτι δεν είχε κόσμο στη Σεούλ, στο Buenos Aires ήταν σα να τρέχεις Αθήνα τον δεκαπενταύγουστο. Και άντε πες στο τέλος ήταν ερημιές εκεί στις αποθήκες στο λιμάνι, στο κέντρο και στα πάρκα έβλεπες κόσμο που απλά αγνοούσε ένα ποτάμι δρομέων. Μόνο στο πάρκο στο τέλος στα τελευταία 200 μέτρα είχε κόσμο και μετά ποδαρόδρομος μερικά τετράγωνα προς τα νότια για λεωφορείο μέχρι το ξενοδοχείο - αν βρείτε ταξί τρυπήστε μου τη μύτη, με κάτι χιλιάδες άτομα να ψάχνουν ταξί. Ευτυχώς τα λεωφορεία περνάνε γρήγορα και μπορείς να κάτσεις οπότε η ωρίτσα μέχρι να φτάσω στο ξενοδοχείο παλεύονταν.

Από τη μέρα του αγώνα το site του έπεσε για συντήρηση και μετά από μερικές εβδομάδες αφού έκανα (ισπανόφωνο εννοείται) ψάξιμο, βρήκα σ'ένα δρομικό blog ένα link προς το site μίας τοπικής επίσημης αθλητικής ομοσπονδίας (όλα αυτά τα υποθέτω) κι εκεί βρήκα τους χρόνους κ τα περάσματά μου καθώς και το αποδεικτικό αγώνα να κατεβάσω σε pdf. Ωραία. Φωτογραφίες;

Δεν είχα κάποιον γνωστό να με τραβήξει φωτογραφία οπότε άρχισα (πάλι ισπανόφωνα εννοείται) να ψάχνω για φωτογραφίες του event. Στη διαδρομή είχε πάρα πολλούς φωτογράφους, κι όχι μόνο κλασικά στις άκρες ανεβασμένοι σε ψηλές καρέκλες, σε γωνίες κλπ αλλά ξαπλωμένοι μέσα στο δρόμο! Πολλές φορές έστριψα τελευταία στιγμή καθώς είτε χάζευα κάτι γύρω μου (τουρίστας γαρ) είτε ήμουν πτώμα απ τη ζέστη και δεν πρόσεξα τον τύπο γονατιστό ή και ξαπλωμένο στο κέντρο του οδοστρώματος να τραβάει φωτογραφίες. Απόρώ πως δεν φοβούνται μη βάλει γκολ με τον 500ρη φακό κάποιος απ όλες αυτές τις χιλιάδες ζαλισμένων δρομέων. Ε, η απάντηση στο μυστήριο ήταν οτι δεν υπήρχε επίσημος φωτογράφος του αγώνα, τουλάχιστον δύο μεγάλες εταιρείες τον κάλυψαν και μετά οι υπόλοιποι που έβλεπα ήταν ελεύθεροι σκοπευτές που είχαν ο καθένας τους από ένα site με μία πλατφόρμα όπου μέσω Paypal και μερικών τοπικών πληρωμών μπορούσες ν αγοράσεις φωτογραφίες. Βρήκα τουλάχιστον 4 τέτοιους κι εννοείται οτι ξύριζαν, περίπου 20-30 ευρώ για 2 φωτογραφίες, οπότε πήρα μία από τη μία εταιρεία και τέλος.

Σε γενικές γραμμές πάντως εννοείται δεν μετάνιωσα για το ταξίδι αν και ο αγώνας ο ίδιος δεν είναι κι απ τους πιο ωραίους. Κρίμα γιατί η πόλη έχει πολύ ωραίες γειτονιές αλλά για να βγουν τα 42χλμ περνάς από λιμάνια και αποθήκες ενώ πρακτικά δε μπορείς να περιορίσεις όλο αυτό το πλήθος σε στενούς δρόμους για πολύ.




Μαδριτη 2013 | Τόκιο 2014 (http://bit.ly/1UwWPZl) | Παρίσι 2015 | Σύδνεϋ 2015 (http://bit.ly/1X8QoC6) | Σεούλ 2016 (http://bit.ly/1WDql6a) | Οσάκα 2016 (http://bit.ly/2gZpwCg) | Αμβούργο 2017 |
3   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Masla Posted - 16/01/2018 : 22:29:16
Την επόμενη φορά που θα έχεις τέτοια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ιδέα, βάλε μια φωνή :D
MasBass Posted - 01/01/2018 : 13:55:26
Καλημέρα καλή χρονιά, ναι μόνος το κανόνισα και πήγα.



Madrid 2013 | Τokyo 2014 (http://bit.ly/1UwWPZl) | Paris 2015 | Sydney 2015 (http://bit.ly/1X8QoC6) | Seoul 2016 (http://bit.ly/1WDql6a) | Osaka 2016 (http://bit.ly/2gZpwCg) | Hamburg 2017 | Buenos Aires 2017 (http://bit.ly/2BupRHT) |
gioge Posted - 31/12/2017 : 01:03:09
Πολυ ωραια εμπειρια,συγχαρητηρια!Ησουν μονος η με παρεα;

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Αν τρέχεις είσαι δρομέας.Δεν έχει σημασία πόσο γρήγορα ή πόσο μακριά. Δεν έχει σημασία αν σήμερα είναι η πρώτη σου μέρα ή αν τρέχεις για 20 χρόνια. Δε χρειάζεται να περάσεις τεστ , ν' αποκτήσεις κάποια άδεια ή κάρτα μέλους. Απλώς τρέχεις."

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000