Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Ερωτήματα & Προβληματισμοί
 Φύσημα καρδιάς και τρέξιμο

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
Kristigr21 Δημοσιευτηκε - 16/03/2018 : 23:16:42
Καλησπέρα, στην παρέα. Μόλις γράφτηκα στο forum, και έχω κάποιες ερωτησούλες να σας κάνω. Είμαι 31 χρόνων και έχω βάλει το τρέξιμο στην ζωή μου, για να αυξήσω την αντοχή μου. Έχοντας ένα φύσημα καρδιάς ( ήπια ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας), που το εχω εκ γενετής και το ελέγχω μια φορά το χρόνο, που όπως μου είπε ο καρδιολόγος το 80 % των γυναικών το έχουν, μου συνέστησε να αθληθώ ώστε να γυμνάσω την καρδιά μου. Βαρέθηκα τα γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κτλ.. Και κατέβασα μια εφαρμογή , που ξεκινάει με διαλλειματικη προπόνηση, δλδ 2 λεπτά περπάτημα, 1 λεπτό τρέξιμο.. κτλ..
Και τώρα είμαι στην 7η εβδομάδα που ξεκινάει με 5 λεπτά προθέρμανση, 20λπτα τρέξιμο, 3 λεπτά περπάτημα, 10λεπτα τρέξιμο, αποθεραπεια...
Ο στόχος της εφαρμογής είναι στην 12η εβδομάδα να τρέχω συνέχεια για 40λεπτα... Το θέμα είναι ....ότι όταν ξεκινάω την προθερμανση δλδ περπατάω έντονα για 5 λεπτά , και πάω στην συνέχεια να τρέξω, με καεί η πλάτη μου και νιώθω σαν φτερούγισμα στην καρδια... Και σκέφτομαι ότι ίσως δεν μου φτάνουν τα 5 λεπτά για προθέρμανση και ίσως πρέπει να τα αυξήσω... Επίσης κατά την διάρκεια του τρεξίματος, χαλαρό εννοείται έχω 170 με 180 παλμούς συνέχεια... δεν ξέρω αν είναι νορμαλ αυτό, η οφείλεται ότι βασικά έχω αγύμναστη καρδιά ... ο γιατρός έκτος ότι μου είπε ότι καλό θα ήταν να χάσω κανα 5 κιλό.... ( 172 ύψος με 70κιλα..) μου είπε να αθληθω αλλά να μην βάζω την καρδιά στα όρια της... και ενώ ήμουν χαλαρή και το είχα πάρει ζεστά το θέμα, τώρα κοιτάω όλη την ώρα το πολαρ ποσό παλμούς έχω κτλ, και δεν ευχαριστιέμαι το τρέξιμο, που τόσο πολύ ευεξία και ευχαρίστηση ένιωθα ... τι συμβουλές μου δίνεται?
Μήπως τελικά το τρέξιμο δεν είναι για μένα?... :(
Να προσθεσω ότι 3 φορές την εβδομάδα πάω για τρέξιμο και όταν γυρίζω πίσω από την προπόνηση και κάθομαι κανα 5λεπτο οι παλμοί πάνε 70 με 75 παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας ...
Συγνώμη για το κατεβατό..
Χριστινα.
14   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
weatherman Posted - 20/03/2018 : 08:53:49
Kristi κατοικώ στη Χαλκίδα.
Kristigr21 Posted - 19/03/2018 : 22:53:19
Λοιπόν... έχω να πω ότι, σήμερα έκανα 15 λεπτά προθέρμανση και δεν ένιωσα κάψιμο στην πλάτη , και συνέχισα με χαλαρό τζογκινγκ για 30 λεπτά, οι παλμοί έως 150εφτασαν, όποτε όλα καλά! Μόνο στο τέλος με έκαιγαν οι γάμπες μου... χαχαχχαχα αλλά οκ όλα καλά. Θέλω να ρωτήσω ο γιατρός σου που λες ότι σε παρακολουθεί κτλ ποιος είναι? Είναι στην Αττική? Αν θες στείλε μου ένα inbox με πληροφορίες του. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω έναν προσωπικό καρδιολόγο... και καιρός στα 31 μου να έχω λόγω του ‘’προβλήματος’’μου κιόλας .. γιατί καλοί είναι οι γιατροί από το ΙΚΑ , ωνασειο κτλ αλλά άλλο να σε παρακολουθεί κάποιος και να έχει το ιστορικό σου. Όποτε αν δεν σου κάνει κόπο, και θες στείλε μου ένα inbox.
weatherman Posted - 19/03/2018 : 19:58:07
Ναι, κι ο δικός μου τα ίδια είπε. Είναι κι αυτός της άποψης ότι η καθημερινότητα βλάπτει όχι η άθληση. Οπότε προσέχουμε όσο μπορούμε και προχωράμε.
Deorum Posted - 19/03/2018 : 19:53:22
Έχω κάνει απόδοση και εγώ αντίστοιχα άρθρα από έρευνες του εξωτερικού.
Έχει υπάρξει σύνδεση μεταξύ του έντονου αθλητισμού αντοχών και αρρυθμιών. Σύνδεση σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα από τον γενικό πληθυσμό, όχι σίγουρη παρανέργεια.

Όμως γενικά είναι ελαφρώς πιο καλοήθεις οι αρρυθμίες αυτές, δηλαδή δεν είναι τόσο επικίνδυνες, ενώ δεν αναιρείται η γενικότερη βελτίωση στην υγεία που φέρνει το τρέξιμο.

Οπότε στην τελική σούμα βγαίνουμε σαφώς κερδισμένοι και αυτό μετράει.

ΥΓ. Ο συγκεκριμένος γιατρός ήταν ο γιατρός μου έτσι για την ιστορία. Και έχει γράψει και αρκετά άρθρα και στο runningnews.gr Αυτά που σου λέω και εγώ είναι πράγματα που έχουμε συζητήσει και μεταξύ μας.
weatherman Posted - 19/03/2018 : 19:44:55
http://www.runnermagazine.gr/ygeia/Arrythmies-kai-athlisi. Deorum δεν διαφωνούμε, σε καμία περίπτωση. Ένα άρθρο που διάβασα και μου έκανε εντύπωση ήταν αυτό. Ο συγκεκριμένος γιατρός περιγράφει αυτά που μου έχει μεταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ο δικός μου.
weatherman Posted - 19/03/2018 : 19:33:47
Δεν ξέρω αν τρέξιμο=ΠΑΝΤΑ αρρυθμίες. Ισχύει ότι σου είπε ο γιατρός και ότι έδειξε το holter ρυθμού. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω. Απάντησα γιατί κι εγώ γεννήθηκα μ' αυτό το "πρόβλημα". Φυσικά κι εγώ φοβάμαι και γι' αυτό προσέχω. Δεν ήθελα να σε αγχώσω, ειλικρινά δεν το ήθελα. Γενικά αποφεύγω να δίνω συμβουλές, δεν είμαι ούτε προπονητής, ούτε γιατρός. Μίλησε με το γιατρό σου, κάνε κάθε φορά τις εξετάσεις σου και όλα θα πάνε καλά. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ δεν παίρνω φάρμακα και συμπληρώματα αν δεν μιλήσω με το γιατρό μου.
Deorum Posted - 19/03/2018 : 19:28:48
quote:
Originally posted by weatherman

Deorum, δεν το γνωρίζω, ούτε είμαι γιατρός. Ο δικός μου γιατρός είπε για μένα ότι όταν έχω φτερουγίσματα, σημαίνει ότι έχω αρρυθμίες και θα πρέπει να επικοινωνούμε. Δεν ξέρω αν φτερουγίσματα=αρρυθμίες. Εξέθεσα μόνο την προσωπική μου εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η άποψη του γιατρού της. Γράφω σπάνια στο forum επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε κάτι που σχετίζεται με το τρέξιμο, άμεσα ή έμμεσα. Ο μόνος λόγος που απάντησα ήταν ότι και εγώ γεννήθηκα με το ίδιο "πρόβλημα".



Αυτό στο οποίο "διαφωνούμε" είναι καθαρά ερμηνεία του τι είπε η φίλη μας Kristigr21. Όχι διάγνωση ή άποψη του τι έχει.
Από εκεί και πέρα ξέρω ότι όντως τα φτερουγίσματα πρέπει να ψαχτούν γιατί υποψιάζουν για αρρυθμία.
Όπως πχ το κάψιμο στο στήθος για έμφραγμα κτλ. και πάει λέγοντας.
Όμως δεν σημαίνει ότι είναι.

Όμως από την στιγμή που το έψαξε και της είπαν δεν είναι κάτι, (ο Γιατρός της, όχι εγώ ή εσύ) από εκεί και πέρα τι να πούμε εμείς?

Μετά από έντονες προπονήσεις (ένα φεγγάρι που έκανα και εγώ ο έρμος) και κυρίως μεγάλης διάρκειας ένιωθα και εγώ κάπως περίεργα. Όχι φτερούγισμα ακριβώς, αλλά ίσως στο περίπου. Δεν μπορώ να το περιγράψω, σαν να χτύπαγε πολύ "βαθειά" ή δυνατά η καρδιά μου, την επόμενη μέρα. Εντωμεταξύ (αποφεύγω να το λεω γιατί νομίζουν ότι κάνω πλάκα, ήμουν στους 35 παλμούς...) Anyway και εγώ το έψαξα με holder κτλ, και όλα ήταν καλά.

Kristi εφόσον το ψάχνεις, καλύπτεις το 90% των πιθανοτήτων. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά εφόσον κάνουμε ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μας... τουλάχιστον έχουμε την συνειδησή μας ήσυχη. Εγώ έτσι το βλέπω.

Μαγνήσιο δεν θα έπαιρνα, γενικά δεν θα έπαιρνα κανένα συμπλήρωμα στο επίπεδό σου πλην από ένα μπουκαλάκι νερό. Όταν ή αν φτάσεις να τρέχεις 1.5 ώρα την μέρα, και είναι και ζεστός ο καιρός και χάνεις 3 λίτρα ιδρώτα το ξαναζητάμε.

Οι διατάσεις, τώρα... κάνε λίγες μετά το ζέσταμα, και λίγες στο τέλος. Πολύ γενικά αυτό. Υπάρχουν αρκετά άρθρα για τις διατάσεις. Το βασικό και εκεί είναι να μην τραβάς πολύ όσο ακόμα είσαι άπειρη γιατί μπορεί να τραυματίσεις τίποτα.
Kristigr21 Posted - 19/03/2018 : 19:16:17
Καλησπέρα στην παρέα! Περιμένω να πάει 8 να ανοίξει το γήπεδο να πάω για το τρεξιματακι μου και λέω δεν μπαίνω στο forum να διαβάσω κανα άρθροοοοο, Έχουμε τόσο ωραίο γήπεδο στην ηλιουπολη, και μας το ανοιγουν συγκεκριμένες ώρες... ουφ... τέλος πάντων ... Εγώ προσωπικά πήγα στο ωνασειο και έκανα τις εξετάσεις μου, είμαι λίγο φοβητσιάρα με το θέμα τις καρδιάς λόγω του φύσημαΤος που έχω και δεν αφήνω τίποτα στην τύχη γενικά.. Εμένα κανένας καρδιολόγος δεν μου είπε ( και έχω πάει σε πολλους) πως όταν νιώθεις φτερούγισμα είναι και αρρυθμία... με έβαλες σε σκέψεις και θα το ρωτήσω... βασικά με αγχώσες... αγχώνομαι και εύκολα.. γνωρίζω όμως ότι οι φλεβοκομβικες αρρυθμίες είναι αθώες κοινός απλή ταχυκαρδία φυσιολογική, αν είναι κολπικες αρρυθμίες είναι επικινδυνες... Σήμερα θα κάνω κανα 15 λεπτό προθέρμανση και δεν θα τρέξω αμέσως, θέλω να δω αν θα νιώσω κάψιμο στην πλάτη! Επίσης ήθελα να ρωτήσω, μετά από το τρέξιμο κάνω διατάσσεις, χρειάζεται και πριν? Και κάτι ακόμα! Εδώ και ενάμιση μήνα που τρέχω που είπαν να ξεκινήσω να παίρνω μαγνήσιο! Μου είπαν ότι κάνει πολύ καλό για τους μύης.. κάνω καλά!???
weatherman Posted - 19/03/2018 : 16:26:03
Deorum, δεν το γνωρίζω, ούτε είμαι γιατρός. Ο δικός μου γιατρός είπε για μένα ότι όταν έχω φτερουγίσματα, σημαίνει ότι έχω αρρυθμίες και θα πρέπει να επικοινωνούμε. Δεν ξέρω αν φτερουγίσματα=αρρυθμίες. Εξέθεσα μόνο την προσωπική μου εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση ισχύει η άποψη του γιατρού της. Γράφω σπάνια στο forum επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε κάτι που σχετίζεται με το τρέξιμο, άμεσα ή έμμεσα. Ο μόνος λόγος που απάντησα ήταν ότι και εγώ γεννήθηκα με το ίδιο "πρόβλημα".
Deorum Posted - 19/03/2018 : 13:06:15
Βασικά το ότι νιώθει φτερουγίσματα δεν σημαίνει ότι έχει και αρρυθμία.
Η αρρυθμία λογικά φαίνεται σε ένα holder ρυθμού.
Εφόσον η ίδια μας λέει πως "όλα φυσιολογικά" σημαίνει ότι δεν έχει τέτοια ένδειξη.

Οπότε...
weatherman Posted - 19/03/2018 : 13:00:12
Kristi έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα και έχω επίσης γεννηθεί με αυτό. Οι ενδείξεις σε οποιδήποτε ρολόι δεν είναι απόλυτα ακριβείς. Προσωπικά κάνω κάθε χρόνο χόλτερ ρυθμού και τρίπλεξ, προσέχω το βάρος μου, αν υπάρχουν αρρυθμίες(φτερουγίσματα) επισκέπτομαι συχνότερα το γιατρό. Είμαι 45 χρονών και τρέχω πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα. Απλά το παρακολουθώ και φροντίζω να μην το παρακάνω.
Deorum Posted - 18/03/2018 : 13:06:33
Το αερόβιο χτίζεται σε χαμηλή ένταση.
Σε υψηλότερη ένταση συνεχίζει και χτίζεται το αερόβιο φυσικά, όπως χτίζονται και άλλα πράγματα (αντοχή στο γαλακτικό ή στο αναερόβιο κατώφλι που λέμε κτλ), αλλά το αερόβιο δεν χτίζεται περισσότερο.
Με απλά λόγια αν τρέχεις πιο δυνατά από το αερόβιο σου σημείο πρακτικά (εφόσον δεν σε ενδιαφέρουν επιδόσεις και χρόνοι στην παρούσα φάση) δεν κερδίζεις κάτι παραπάνω, απλά καταπονείσαι περισσότερο, και το χειρότερο είναι πως αυτό σε εμποδίζει να συνεχίσεις να τρέχεις σταθερά περισσότερο. Αν πας δλδ πολύ έντονα 5χλμ, την επόμενη μέρα πιθανόν να χρειαστείς ρεπό.
Οπότε στην τελική σουμα είναι καλύτερα να κάνεις πολύ χαλαρά 5χλμ και την επόμενη μέρα άλλα 5χλμ (ας πουμε χοντρικά 30' την φορά), παρά ένα πολύ δυνατό 5άρι και μετά να πρέπει για 1-2 μέρες να πάρεις ρεπό.


Kristigr21 Posted - 18/03/2018 : 11:32:06
Καλημέρα! Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Το τελευταίο τεστ κοπώσεως και χολτερ ρυθμού το έκανα πέρυσι.. φέτος έκανα τριπλέξ. Όλα ήταν φυσιολογικά . Απλά επειδή μου αρέσει πολύ το τρέξιμο , δεν θα το παρατήσω, θα ακούσω την συμβουλή σου, να ελέγχω το πολαρ να μην πηγαίνει πάνω από 150 παλμούς... για να αυξήσω την αντοχή μου, θέλει χαλαρό τζογκινγ και πολλά χιλιόμετρα σωστά?
Deorum Posted - 17/03/2018 : 09:32:49
Σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα ο μόνος αρμόδιος είναι ο καρδιολογός και μάλιστα μόνο αυτός που σε εξέτασε.

Η μικρή διαφυγή, γενικά ξέρω ότι δεν λέει τίποτα το έχει όντως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Επίσης ένα μικρό κάψιμο όταν είσαι εντελώς αγύμναστος και ξεκινάς δεν είναι παράλογο. Δεν είναι μόνο η καρδιά που δουλεύει αλλά και τα πνευμόνια και οι μύες των πλευρών, της πλάτης, του διαφράγματος κτλ που ζορίζονται.

Αν φτάνεις όμως με το καλημέρα 170-180 παλμούς είναι πάρα πολύ. Προσπάθησε για 1-2 μήνες να μην ξεπερνάς τους 150, μην πω καλύτερα για 10 μέρες (3-4 προπονήσεις δλδ) ούτε καν τους 135 - έστω και αν είναι απλώς έντονο περπάτημα και σταδιακά να αρχίσεις να "τσιμπας" μικρά κομμάτια πιο έντονα. Το λέω καθαρά προπονητικά και για να το ευχαριστηθείς, όχι ιατρικά.

Τεστ κοπώσεως έκανες? νομίζω εκεί θα σου φύγουν όλες οι ανησυχίες σου ειδικά για "φτερουγίσματα" κατά την άσκηση ή κάψιμο κτλ κτλ.
Βάλε την μουσικούλα σου, και πάρτο ΧΑΛΑΡΑ. μην κοιτάς το πόλαρ συνέχεια, μην ζορίζεσαι πολύ, και σταδιακά όλα θα έρθουν.
Μην κολάς με ρολόγια και παλμούς και προγραμματάκια αρχικά. Πάρτο χαλαρά. Βγες, ζορίσου όσο νιώθεις, κόψε μετά. Κάνε κάτι άλλο, σταμάτα για διατάσεις, κάνε λίγα καθίσματα πχ, και συνέχισε. Ζορίσου δλδ στην προπόνηση, αλλά μέχρι ένα αποδεκτό σημείο που δεν γίνεται βάσανο ή κακή εμπειρία. Μικρές δόσεις "γλυκού" ζορίσματος. Δώσε χρόνο. Μπορεί να θέλει και 2-3 μήνες να πάρει μπρος το σύστημα.

Καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν Καρδιολόγο που έχει και μια σχετική εμπειρία με αθλητές, και εκτός των εξετάσεων να συζητήσετε τις ανησυχίες σου. Είνια βασικό να συζητάς και να λύνεις απορίες γιατί σε θέματα όπως "τσιμπήματα, καψίματα, λαχανιάσματα κτλ" που είναι λίγο γενικά και συμβαίνουν συνέχεια, δεν μπορείς κάθε δευτερόλεπτο το μυαλό σου να πηγαίνει στο χειρότερο.

Γενικά δεν ακούω κάτι πολύ περίεργο, αλλά ο μόνος αρμόδιος για αυτό είναι ένας καρδιολόγος που θα σου κάνει μια σειρά εξετάσεων.
Ξέρω γενικά, ότι η ολοκληρωμένη εξέταση περιλαμβάνει τρίπλεξ, καρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως και σε ειδικές περιπτώσεις και χόλντερ ρυθμού. Ειδικά στο τέστ κοπώσεως, αν και δεν είμαι γιατρός, θα επέμενα να το ζητήσεις γιατί είναι το μόνο που δείχνει τι γίνεται όσο ακριβώς ζορίζεσαι και ακριβώς στο σημείο που γενιούνται όλες σου οι ανησυχίες. Ακόμα και για δικούς σου ψυχολογικούς λόγους.


RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000