Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Κάτι τρέχει με το νερό...
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 21

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/09/2014 :  19:57:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ας δούμε λοιπόν τι είναι το Επαχθές Χρέος..
..γιατί κάτι τρέχει και εδώ..!

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ «ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ»

Γιάννης Τόλιος - Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

1. Ζητήματα ορολογίας του Χρέους: Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «επαχθές χρέος» (odious dept) ήταν ο ρώσος διεθνολόγος Alexander N. Sack στο Παρίσι το 1927. Προσδιόρισε εκείνο το χρέος που είναι σε βάρος του λαού, για το οποίο δεν ρωτήθηκε ποτέ (χωρίς συναίνεση) και εν πλήρη γνώση των πιστωτών.!! Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούνται εναλλακτικοί όροι για να αποδώσουν το χαρακτήρα του. «Επαχθές» χρέος = «δυσβάστακτο» χρέος, «ειδεχθές» = «αποτρόπαιο», «απεχθές» = «επονείδιστο» ή «βλαβερό» χρέος, κά.

2. Ποιο είναι το συνολικό ύψος του δημοσίου χρέους και ποιο είναι «επαχθές» χρέος; Με βάση τα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού του 2011, το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» από 298,5 δις € το 2009 ( ή 127% του ΑΕΠ), ανέβηκε σε 343 δις € το 2010 (ή 148% ΑΕΠ) και προβλέπεται να σκαρφαλώσει στα 362 δις € το 2011 (ή 158,6% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς γύρω στο 80-85% του δημόσιου χρέους ανήκει στην κατηγορία του «επαχθούς» χρέους.

3. Παρ' όλα αυτά κρίσιμο ζήτημα για μια οικονομία, δεν είναι τόσο το συνολικό ύψος του χρέους όσο οι δαπάνες εξυπηρέτησης του. Η αναφορά του ΔΝΤ ότι ακόμα και με «κούρεμα» κατά 50% του χρέους της χώρας δεν λύνεται το ελληνικό πρόβλημα, ήταν εν μέρει βάσιμη....δεδομένου ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης είναι τόσο μεγάλες και μοιραία θα πέσουμε και πάλι στο δανεισμό. Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού 2011, οι δαπάνες εξυπηρέτησης από 41,4 δις το 2009, εκτιμώνται σε 32,8 δις το 2010 (λόγω καταβολής μικρότερου ποσού χρεολυσίων). Αν όμως προσθέσουμε και τις πληρωμές για το βραχυπρόθεσμο χρέος (από 36,9 δις σε 22,6 δις), οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης θα ανέλθουν το 2010 σε 55,4 δις € ή 24% του ΑΕΠ.! Πρόκειται για τεράστια «οικονομική αιμορραγία» η οποία σε βάθος χρόνου δεν αφήνει καμιά ελπίδα ανάρρωσης της ελληνικής οικονομίας. Αν στο πιο πάνω χρέος προσθέσουμε και τις δαπάνες εξυπηρέτησης (από το 2014) του δανείου της «τρόϊκα» (110 δις €), τότε η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

4. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η σύνθεση του χρέους. Το δημόσιο χρέος δημιουργείται τόσο με απ' ευθείας δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές με κρατικά ομόλογα, όσο και με διμερή ή πολυμερή δάνεια, καθώς και ιδιωτικά δάνεια με εγγύηση δημοσίου, κά. Στη βάση αυτή θα πρέπει να δούμε πως αμφισβητείται η νομιμότητα μεγάλου μέρους αυτού του δανεισμού (πχ. ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν εγχώριοι και ξένοι επενδυτές). Επίσης εκτός από μακροπρόθεσμο δανεισμό (ομόλογα 3-20 έτη) έχουμε και βραχυπρόθεσμο με έντοκα γραμμάτια (γύρω στο 20%).

5. Σε ποιους χρωστάμε. Το 2009 συνολικό δημόσιο χρέος (σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) ανέρχονταν στο ποσό των 295 δις €. Οι έλληνες κάτοικοι είχαν 77 δις (τράπεζες 42 δις, ασφαλιστικά ταμεία 29 δις και 6 δις άλλοι), ενώ οι Μη έλληνες κάτοικοι 218 δις € (τράπεζες 83 δις, ασφαλιστικές εταιρίες 49 δις, ασφαλιστικά ταμεία 47 δις, δημόσιες αρχές 33 δις, άλλοι 6 δις), ενώ υπήρχαν και άλλα 20 δις ήταν μη καταταγμένα δάνεια. Οι Μη έλληνες κάτοικοι στις χώρες της ευρωζώνης είχαν συνολικά 164 δις (τράπεζες 72 δις, ασφαλιστικές εταιρίες 44 δις, ασφαλιστικά ταμεία 33 δις, δημόσιες αρχές 9 δις και άλλοι 6 δις).

6. Υπάρχει ερώτημα ποια από αυτά τα κρατικά ομόλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «επαχθές χρέος». Χωρίς αμφιβολία το δάνειο της Goldman Sachs 3 δις € που έδωσε ως μίζα ο Σημίτης για εξωραϊσμό του δημόσιου χρέους ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Το δάνειο της «τρόϊκας», υψηλό επιτόκιο, αντισυνταγματική έγκριση, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση (άλλα έλεγε πριν εκλογές και άλλα κάνει). Ο δανεισμός με υψηλά κερδοσκοπικά επιτόκια (spreads) που ξεπερνούν το ύψος των γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή όλα τα κρατικά ομόλογα με επιτόκια πάνω από το 3% είναι τοκογλυφικός δανεισμός, για να μην πούμε πάνω από 1% που δανείζει τις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δάνεια εξοπλιστικών προγραμμάτων (πχ. για την επισκευή του υποβρυχίου «Παπανικολής», που γέρνει. Δάνεια ΝΠΔΔ και δάνεια ΔΕΚΟ (πχ. η αγορά ηλεκτρονικού υλικού του ΟΤΕ από τη Siemens, το σύστημα C4I, κά). Δανειακές συμβάσεις για δημόσια έργα, κυρίως από το ΠΔΕ (πχ. στην Ελλάδα 1 χιλιόμετρο εθνικής οδού Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης/ΠΑΘΕ κοστίζει 6 φορές περισσότερο από ένα αντίστοιχο χιλιόμετρο στην Πορτογαλία και Ισπανία.!! Ληξιπρόθεσμα δάνεια κρατικών τραπεζών σε επιχειρήσεις (επισφαλείς απαιτήσεις), καθώς και δάνεια ιδιωτικών τραπεζών προς σε επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τέλος οι γερμανικές αποζημιώσεις, αποτελούν ειδική μορφή....επαχθούς χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ξεπερνούν τα 162 δις €).!

7. Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2010 τα καθυστερούμενα δάνεια ανέρχονται σε 10% ύψους 26 δις €, ενώ 2011 το ύψος των καθυστερούμενων δανείων θα φθάσει το 12% που αντιστοιχείς σε 31 δις (μιλάει για δάνεια νοικοκυριών αλλά είναι κυρίως επιχειρήσεων). Μέχρι σήμερα έχει πάρει από το δημόσιο γύρω στα 10 δις από τα 28 δις το 2009, επίσης 8,7 δις από τα 25 δις ενίσχυσης ρευστότητας το 2010 και θα πάρει άλλα 4 δις το 2011 από νέο πακέτο ενίσχυσης ρευστότητας. Στην ουσία αυτές οι ενισχύσεις πάνε για στήριξη επισφαλών δανείων και τελικά πολλά θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος. Εδώ χρειάζεται να δούμε που πήγαν και ποιοι πήρα τα δάνεια.!

8. Άρνηση πληρωμής χρέους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη βάση της επίκλησης «κατάστασης ανάγκης» (state of necessity) (1613η συνάντηση ειδικής επιτροπής ΟΗΕ, 17.6.1980), η οικουμενική διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, (1948), η διεθνής συνθήκη για τα πολιτικά και δικαιώματα και τα δικαιώματα των πολιτών (1966), Συνθήκη της Βιέννης, κά. Η επίλυση διαφορών γίνεται με πρακτικές Club Παρισιού, Cub Λονδίνου, κά.

9. Διασφαλίσεις δανείων, ελεύθερα και ενυπόθηκα. Πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο δανεισμός με κρατικά ομόλογα δεν έχει «διασφαλίσεις» (υποθήκη) δημόσιας περιουσίας, σε αντίθεση με το δάνειο της «τρόϊκας». Η τακτική της ΕΚΤ είναι να μαζεύει ιδιωτικό χρέος και να το μετατρέπει σε διακρατικό (πιο ισχυρή δέσμευση εξόφλησης).!

10. Ανάδειξη των δυσκολιών και παρενεργειών, αλλά και των πλεονεκτημάτων της άρνησης πληρωμής του «επαχθούς χρέους» (ποιοι χάνουν και πιο ωφελούνται, άμεσα και μακροπρόθεσμα).

11. Θεσμοί και μηχανισμοί δημόσιου ελέγχου (εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, ειδική επιτροπή της Βουλής, κοινοβουλευτικός έλεγχος, Ελεγκτικό Συνέδριο, ελεγκτικά όργανα τραπεζών, δικαστικό σώμα, κοινωνικοί φορείς, ορκωτοί λογιστές, εφοριακοί, δημοσιογράφοι και «μ.μ.ε.», συνδικάτα, λαϊκές ΜΚΟ, συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις και φορείς δημοσίου ελέγχου του χρέους.

12. Κρίσιμο θέμα η κινηματική διάσταση για δημόσιο λογιστικό έλεγχο του χρέους. Η άρνηση πληρωμής του «επαχθούς χρέους» είναι δεν είναι αίτημα σοσιαλιστικό, αλλά λαϊκοδημοκρατικό και ο αγώνας του μπορεί να ανοίξει δρόμους για ριζοσπαστικές αλλαγές. Συντονισμός δράσης με άλλες οργανώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

13. Αποσαφήνιση ποιο χαρακτηρίζεται: «άνομο», «παράνομο», «αθέμιτο», «μη δίκαιο» χρέος. Αποδεικτικά στοιχεία για το «πόθεν έσχες» και ενστάσεις μη αποδοχής χρέους σε περίπτωση δόλου, ύπαρξη διαφθοράς, απειλή ή χρήση βίας, τοκογλυφία, πλουτισμός χωρίς δίκαιη αιτία, υπερβολικό κόστος, βλάβη, κατάχρηση δικαιώματος, απάτη, παραχάραξη ντοκουμέντων, υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, εκβιασμός, πλαστογραφία, λόμπυ, κά.

14. Επιχειρήματα σε νομικό, οικονομικό και ηθικό επίπεδο. Εξέταση των συνεπειών σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα χρειάζεται να δούμε την «κινδυνολογία» για τις παρενέργειες άρνησης πληρωμής του επαχθούς χρέους, σε λαϊκούς καταθέτες, ασφαλιστικά ταμεία, μισθούς-συντάξεις, κά.

15. Το αίτημα συγκρότησης ειδικής επιτροπής δημόσιου λογιστικού ελέγχου (audit), δεν απευθύνεται στην καλή θέληση της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να τη χειριστεί όπως τις «εξεταστικές επιτροπές» της Βουλής και ως ευκαιρία για φλυαρία περί «διαφάνειας», «διαύγειας» κά. Το αίτημα προβάλλεται από το λαϊκό κίνημα και αποσκοπεί στην ανάδειξη της ανάγκης και των προϋποθέσεων γνήσιου δημόσιου λογιστικού ελέγχου του χρέους (πλαίσιο και αξιόπιστα πρόσωπα), για ενεργοποίηση του κόσμου κατά των αντιλαϊκών μέτρων, για αξιοποίηση δυνατοτήτων αποκάλυψης παρανομιών σε βασικούς κρίκους διαχείρισης δημόσιου χρήματος, για κινητοποίηση συνδικάτων και κοινωνικών φορείων, για το άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα «σπασμένα». Διευκολύνει τέλος τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και καλλιεργεί το έδαφος, στην περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από μια ριζοσπαστική κυβέρνηση, για την εφαρμογή δημόσιου λογιστικού ελέγχου και την παραγραφή του «επαχθούς χρέους».

Edited by - xipolitos on 10/09/2014 21:10:31
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Gypaetos
Elite Forum-Runner

Greece
1953 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/09/2014 :  22:47:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Από πού να πιάσω και τι ν'αφήσω... Κοίτα τον ορισμό του επαχθούς χρέους κΙ πας μου ποια ακριβώς κυβέρνηση δεν είχε νομιμοποίηση να υπογράψει δανειακές συμβάσεις. Τι θα πει άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα μετά; Αυτά θα πούμε στους δανειστές: επειδή οι κυβερνήσεις μας δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους κι εμείς τώρα δεν αναγνωρίζουμε το χρέος; Πλάκα κάνουμε; Δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις συμφώνησαν για τον δανεισμό, άρα δεν υπάρχει κανένα επαχθές χρέος. Μακάρι να καθαρίζαμε τόσο εύκολα...
Θα επανέλθω αύριο!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/09/2014 :  22:59:27  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Μην επανέλθεις, πραγματικά δεν έχει νόημα.

Απλά να πώ, για τους βαρύγδουπους τίτλους, που δίνουν έναν αέρα "αυθεντίας" σε διάφορα κείμενα.
Ότι και όσα συμβαίνουν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτές τις αποφάσεις. (πρακτικά του ΔΝΤ, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., γιατί καλά θέλετε να το υποβαθμίζετε σε μια χώρα την Γερμανία, αλλά η αλήθεια είναι πως μας δάνεισαν όλοι μαζί, από τους Βούλγαρους, και τους Πολωνούς, ως τους Γερμανούς) είναι λοιπόν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, άνθρωποι σπουδασμένοι με οικονομικά, κατά πάσα πιθανότητα μεταπτυχιακοί και πάνω.
Και ο άλλος που διαφήμιζε το όζον, γιατρός ήταν, αλλά και όλοι οι άλλοι που δεν το διαφήμιζαν είναι.
Οπότε δεν έχει νόημα το cherry picking. Να διαλέγουμε ο καθένας από ένα blog, και να λέμε, μα και αυτό που πιστεύω, να το είπε ένας αναγνωρισμένος επιστήμονας.


Το ίδιο ισχύει και για τους διάφορους νομικούς, που ανακάλυπτουν διάφορα, ή για άλλους βαρύγδουπους τίτλους όπως συνταγματολόγος.
Είναι άσχημο, το θεωρώ ΤΡΟΜΕΡΑ άσχημο, να παραβιάζεις την επιστήμη σου, να κατευθύνεσαι ιδεολογικά και να έρχεται η επιστήμη σε δεύτερη μοίρα, σταματώντας να χρησιμοποιείς την επιστημονική μέθοδο, και λειτουργώντας μη-αντικειμενικά. Μιλάω γενικά, όχι για τώρα μόνο.

Αν όντως πιστεύεις αυτά που γράφεις, προφανώς και είναι διαφορετικά, αλλά θεωρώ με τόσα που έχω δει, ότι δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο πολλοί κάνουν χρήση των τίτλων τους για σκοπούς, εκτός της επιστήμης τους. (βλέπε ΙΣΑ).
Θα μου πείς, και που το ξέρεις εσύ.
Ένας λόγος είναι, ότι το κείμενο, ξεκινάει με τον τίτλο του γραφόντα. Αντί να τον υπογράψει.
Υπάρχουν και άλλα που συνηγορούν σε αυτά που γράφω.

Όπως ο αστυνομικός λοιπόν κάνει κατάχρηση εξουσίας, έτσι και εδώ γίνεται κατάχρηση της εξουσίας της επιστήμης. Γιατί η επιστήμη, και ο τίτλος, αποτελούν μια εξουσία.
Όταν μιλάει ο ΙΣΑ, πως να τολμήσεις εσύ να αμφισβητήσεις έστω ένα κόμμα από αυτά που έγραψε?
ΙΣΑ είναι.

Είναι σαν να βγαίνει ο Χ πρωταθλητής, και να διαφημίζει το νανο-βιονικό γιλέκο. Ε αν το φοράει ο BOLT (λέμε τώρα) τι να του πω εγώ, ότι δεν δουλεύει? BOLT είναι αυτός.
Το ίδιο κάνουν και αυτοί εδώ.
Εκμεταλεύνται την επιστήμη τους, για μικροπολιτικούς λόγους. Αλλά η επιστήμη είναι ΙΕΡΟ πράγμα.
Όχι, μια χαζή διαφήμιση

Edited by - Deorum on 10/09/2014 23:08:29
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/09/2014 :  23:40:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
[Βασικά αμα ο BOLT πει τέτοιο πράγμα για το γιλέκο (οτι δηλαδή δουλεύει) θα καταστρέψει την καριέρα του. :p - κι όμως έχουν βγεί έλληνες αθλητές να το διαφημήσουν, στην ιστιοπλοία, στην ποδηλασία κτλ ]

Δεν μου λέτε τώρα, δηλαδή θα βάλουμε στο ίδιο καζάνι την θειά Μαρίκα που έφαγε την επιδότηση για τις ελιές της, με τον χαρδουβελη που πουλαγε εν γνωσην του στεγαστικά στέλνωντας τους πελάτες του στον αγύριστο. Και σήμερα είναι και υπουργός οικονομικών....δηλαδή αυτοκριτική κάνουν μόνο οι πολίτες, οι πολιτικοί όχι. Μάϊστα. Σας έχει τυφλώσει το πάθος της ιδιωτικοποιησης μου φαίνεται..


People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/09/2014 :  23:59:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Τρία παιδιά Βολιώτικα
Θα φύγω και θα με ζητάς
Πού νάναι τέτοια ώρα η αγάπη μου;
Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα
Δεν σε κρίνω που δεν μ' αγαπάς
Σπασ' τα γκρέμιστα γλυκειά μου
Μου λένε να μην κλαίω
Θα σου φύγω.........................Σ' ΤΟ 'ΧΑ ΠΕΙ!!!
Θα σου φύγω.........................ΜΕ ΠΑΠΙ!!!
Θα σου φύγω.........................ΣΤΟ ΚΑΠΗ!!!
Θα σου φύγω.........................ΜΕ ΤΟ ''ΠΙ''!!!(των γερόντων)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  00:06:05  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
FID, πηδάς σε συμπεράσματα.
Εγώ γράφω για πολλοστότατη φορά, με (ψιλο)έπεισε ο Τρεχαντίρης.
Διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, δεν είμαι δογματικά υπερ των ιδιωτικοποίησεων.
Δεν θεωρώ την θεία Μαρίκα το ίδιο υπεύθυνη με τον Τσοχατζόπουλο (την έχασα την υπόθεση με τον Χαρδουβέλη για να μπορώ να τοποθετηθώ).
Και φυσικά δεν θεωρώ ότι δεν φταίνε οι πολικοί μας.
Οι πολιτικές όμως δεν γίνονται με γνώμονα ποιος έφταιξε ή όχι, αλλά ποιος βάσει του τι προτείνει από αύριο και μετά αν βγάζει νόημα.
Και δυστυχώς, εγώ, σαν απλός κεντρώος πολίτης, είμαι σε αδιέξοδο. Από την μία μου φταίει ο Σαμαράς και η ελεϊνή ΝΔ με τον προκόπιους παυλόπουλους, και τον Γιακουμάτο, αλλά από την άλλη τι να σας κάνω, που ακόμα περισσότερο με κάνει να αποστρέφομαι την δήθεν αριστερά, τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τους ίδιους λόγους που η ΧΑ από το 0,3% πήγε στο 10%, για τους ίδιους λόγους, πήγε και αυτός από το 3% στο 24%. Δεν πήγε με παρθενογέννεση εκεί, ούτε οι ψηφοφόροι που μια ζωή έβγαζαν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ γίναν όλοι ξύπνιοι σε μια μέρα. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αναζητούν, τις εύκολης λύσης, και του ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Τώρα για την επίκληση στην αυθεντία σας είπα.
Να γράψω απόφοιτος ΑΕΙ, και αν μιλήσει κάποιος που δεν έχει τελειώσει ΑΕΙ, να του πω, τι μιλάς εσύ.
Και αν έχει τελειώσει κάποιο ΑΕΙ, να του γράψω, απόφοιτος ΑΕΙ του 17,5 εισαγωγή, τι μιλάς εσύ που μπήκες σε ΤΕΙ ή σε ΑΕΙ του 13.
Ή έστω... σιωπηρα να το υπονοήσω.

Edited by - Deorum on 11/09/2014 00:07:45
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  01:17:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ρε παιδιά, οι δανειστές δισεκατομμύρια δάνειζαν, δεν δάνειζαν στραγάλια.

Είναι απόλυτα συνυπεύθυνοι να ελέγχουν που δανείζουν και που πηγαίνουν αυτά που δανείζουν.
Ένας βασικότατος λόγος για να κάνουν αυτό, είναι για τη περίπτωση που αλλάξει καθεστώς στη βαλόμενη χώρα, και το νέο καθεστώς καταγγείλει το χρέος ως απεχθές.

Βέβαια είναι αφελές να αναρωτιόμαστε αν οι δανειστές γνώριζαν κατά πόσο οι δανειζόμενοι πολιτικοί έκαναν όργια με αυτά που δανείζονταν. Γνώριζαν και παραγνώριζαν, και δάνειζαν με δόλο, έχοντας ποικιλότροπα συμφέροντα. Αν γίνει καταγραφή του χρέους ευρώ προς ευρώ και αγορά προς αγορά, θα βρούμε ότι κάτι υποβρύχια που γέρνουν, κάτι εξοπλιστικά δεν χρησίμευαν στην Ελλάδα αλλά χρησίμευσαν στις γενοκτονίες του ΝΑΤΟ, κάτι Ολυμπιάδες και Ζέπελιν και πάει λέγοντας, αγοράζονταν ουσιαστικά από τους δανειστές και τις εταιρείες συμφερόντων τους.

Πλιάτσικο και οικονομικό πόλεμο κάνουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως πλιάτσικο κάνουν με πολέμους και με πυροδοτούμενους εμφυλίους σε άλλες. Τα ίδια πήγαν να κάνουν στην Ισλανδία, αλλά οι Ισλανδοί δεν μάσησαν και τους έστειλαν από εκεί που ήρθαν. Κι η Αργεντινή δεν μάσησε, και έκανε χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ας πάνε οι δανειστές στα διεθνή δικαστήρια. Μόνο εμείς είμαστε τα κορόιδα της υφηλίου, με 400 χρόνια ποτισμένο ραγιαδισμό στο αίμα μας, να σκύβουμε στους εντολοδόχους της τρόικας και της ζήμενς.

Τη καραμέλα για την έγκριση των Ελλήνων δεν θα την αφήσουμε επιτέλους? Κυβερνήσεις μειοψηφιών, εκλεγμένες με αθέμιτα μέσα. Αφιερωμένο ξανά.
https://www.youtube.com/watch?v=ZEXl-Mgn9SQ
Δημοψήφισμα έχει 40 χρόνια να γίνει, και ακόμη μιλάμε για έγκριση του λαού? Σε τι? Στις μειοψηφίες? Σε πράγματα που άλλα του είπαν προεκλογικά και άλλα έκαναν?
Τα πράγματα είναι πολυ σοβαρά, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ. Οι ελεεινοί τώρα ζητάνε μέχρι και την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των δήμων για να κάνουν πλιάτσικο και σε αυτά. http://www.koutipandoras.gr/article/122146/apostomotiki-apantisi-toy-dimarhoy-viannoy-ston-foyhtel-tha-toy-steilo-lista-ton
Πως θα σωθούμε με τέτοια 'μέτρα'?
Αν είσαι γονιός και χρωστάς, και λες ή θα πληρώσω και δεν θα ταΐσω το παιδί μου και θα πεθάνει, ΕΧΕΙΣ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ. Στη καλύτερη για τους δανειστές, αναβάλεις τη πληρωμή επ αόριστο.

Ανεξάρτητη κυβέρνηση μπορεί άνετα να ξεκινήσει τη διαδικασία να βρούμε το δίκιο μας, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι ποινικά και οικονομικά. Η δε Γερμανία να μας πληρώσει τα εκατοντάδες ευρώ χρέος των ναζί.
Ας γίνουμε κι εμείς Ισλανδία και Αργεντινή αρνούμενοι να σκύβουμε στον παραλογισμό. Κι οι κυβερνήσεις τους δημοκρατικά εκλεγμένες ήταν, αλλά αυτές που τις διαδέχτηκαν, αρνήθηκαν τα αυτονόητα. Ραγιάδες να μη γίνουμε και να μην είμαστε.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Gypaetos
Elite Forum-Runner

Greece
1953 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  08:46:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έχει κανείς από αυτούς που γράφουν υπόψιν πως δίνονται τα δάνεια σε διεθνές επίπεδο; Νομίζετε ότι έρχεται ένα τύπος με ψηλό καπέλο αλά Σκρουτζ και σου δίνει ένα κομπόδεμα; Ούτε πού ξέρουν συνήθως ποιοι παίρνουν τι, συνήθως δεν πρόκειται καν για φυσικά πρόσωπα αλλά για fonds, επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια, τράπεζες, αμοιβαία κ.λπ., και σιγά μην διαβάσουν τους ισολογισμούς του ελληνικού κράτους (τα ratings θα δουν και τέλος, όχι τι υποσχέθηκε ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου...). Οι απαιτήσεις πωλούνται παραπέρα και χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ποιος να ελέγξει τι; Και ποια αλλαγή καθεστώτος και πράσινα άλογα, δεν είχαμε χούντα όταν παίρναμε τα δάνεια, χώρα μέλος της ΕΕ με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις είμασταν και είμαστε. Κανένα κόμμα δεν αμφισβήτησε ποτέ την γνησιότητα του εκλογικού αποτελέσματος, ούτε της δεξιάς ούτε της αριστεράς ούτε καν το ΚΚΕ έχει μιλήσει ποτέ για νοθεία. Και ξαφνικά, επειδή έτσι του κάπνισε του Καζάκη και άλλων περιθωριακών να αρχίσουμε να λέμε για αλλαγές "καθεστώτων"; Θα μας πάρουν με τις πέτρες. Αλλά βέβαια κι εδώ υπάρχει μια συνωμοσία από τους κερδοσκόπους (φαντάζομαι ότι η συνωμοσία περιλάμβανε και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία κ.λπ.), είναι και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ στη μέση, τα κατοχικά δάνεια των ναζί, δεν ξέρω αν μας ψεκάζουν κιόλας, οπότε εμείς δεν σας πληρώνουμε. Ανακεφαλαιώνω: δεν πληρώνουμε γιατί
-μας κορόιδευαν οι κυβερνήσεις που ψηφίζαμε και έκαναν άλλα από αυτά που είχαν υποσχεθεί (αλλά εμείς τις ξαναψηφίζαμε)
-δεν πρόσεχαν οι δανειστές ότι δεν κάναμε καλή χρήση των δανεικών (και άρα ας πρόσεχαν)
-οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν τα δάνεια ήταν μειοψηφικές (μαθηματικό παράδοξο αυτό, ποιες ακριβώς δε λέμε, αλλά πες πες κάτι θα μείνει)
-μας κάνουν οικονομικό πόλεμο (ωραίο ακούγεται, δεν εξηγούμε τι θα πει φυσικά)
-μας χρωστούν οι Γερμανοί τα κατοχικά δάνεια (τώρα αν αρχίσουν κι οι Γερμανοί και λένε ότι δεν είχε νομιμοποίηση το καθεστώς τους που σύναψε τα δάνεια, τι θα απαντήσουμε δεν ξέρω)
-είμαστε μπαταχτσήδες βρε αδερφέ και δεν θέλουμε να πληρώσουμε (μισή ντροπή δική τους)
-αγοράζαμε εξοπλιστικά, κάναμε ολυμπιακούς αγώνες και πέσαμε λίγο έξω (οι δανειστές φταίνε κλασικά)
-έχουμε να κάνουμε δημοψήφισμα εδώ και σαράντα χρόνια (καταλυτικό επιχείρημα) και άλλα πολλά
Επειδή βαριέμαι να γράφω άλλο, να πω συνοπτικά ότι όλα τα παραπάνω είναι για γέλια και για κλάματα. Το μόνο ουσιαστικό που διάβασα εδώ είναι ότι δεν πρέπει να πληρώσουμε γιατί δεν έχουμε. Αυτό ναι, έχει λογική και θα το ακούσουν, θέλοντας και μη, ειδικά αν αποδείξουμε με νούμερα ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει ούτε σε 40 χρόνια (δεν το ξέρω, αν λέω). Προφανώς οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι από το 2009 και μετά στάθμισαν τα δεδομένα και δεν το έκαναν, γιατί κι αυτό έχει συνέπειες: προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έπρεπε να γίνουμε Αργεντινή, το αντίθετο μάλλον (αν και η πρόσφατη απόφαση της δεν φαίνεται κακή). Ό,τι και να πιστεύω εγώ βέβαια, σημασία έχει τι πιστεύει το εκλογικό σώμα που στήριξε την επιλογή της μη στάσης πληρωμών (ό,τι και να ισχυρίζονται όσοι δεν ξέρουν να χάνουν). Αν αύριο ο λαός πει κάτι άλλο, θα γίνει το κάτι άλλο. Αυτά.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  09:10:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
(με καλύπτουν ο Gypaetos και ο Deorum, μην τα ξαναγράφω...)

Edited by - Rigelian on 11/09/2014 09:20:21
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  09:13:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by KostasPVol


Αν οι κυβερνήσεις των Γερμανών και σία είχαν στοιχειωδώς καλή πρόθεση, πρώτο τους μέλημα θα ήταν η Ελλάδα να μη κυβερνάται από τους υπεύθυνους για τα παραπάνω.



Κυβερνήσεις Γερμανοτσολιάδων, δηλαδή!

Α, κι εγώ νόμιζα ότι ο λαός αποφασίζει για τις κυβερνήσεις του!
Ε ρε φωτιζμένους μονάρχες που θέλετε, Οθωνες να σας φτιάχνουν κράτη και Φρειδερίκες να χαστουκίζουν εκλεγμένους πρωθυπουργούς!


Ε, δεν μπορούσα να μην σχολιάσω ειδικά αυτό!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  10:56:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Διεθνής Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου του Greenwich

Η Διεθνής Ερευνητική Ομάδα του Πανεπιστημίου του Greenwich παρουσιάζει με αυτή της την Έκθεση 86 παραδείγματα επαναδημοτικοποιήσεων που έχουν λάβει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια. Η λίστα αυτή καταδεικνύει με τον πιο εμφανή τρόπο ότι η νέα τάση, παγκοσμίως, στη διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης/αποχέτευσης δεν είναι άλλη από την επιστροφή του νερού σε δημόσια χέρια. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πληθώρα των γαλλικών πόλεων που επέλεξαν, μετά από την μακροχρόνια εμπειρία τους στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις διαχείρισης με τις γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικές νερού. Οι αυξημένες τιμές και η έλλειψη επενδύσεων από τη μεριά των ιδιωτών ώθησαν όλες αυτές τις πόλεις να επαναδημοτικοποιήσεων τις υπηρεσίες ύδρευσής τους. Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά δείχνει να εκσυγχρονίζεται προς τα πίσω. Εμείς αναρωτιόμαστε: πώς γίνεται οι ίδιες γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικές νερού να υπόσχονται στην Ελλάδα επενδύσεις που δεν έκαναν ποτέ στην ίδια τους τη χώρα;

ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ο παρακάτω πίνακας αναφέρει τις περιπτώσεις επαναδημοτικοποίησης που συνέβησαν τα τελευταία 15 έτη σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές οι επαναδημοτικοποιήσεις συνέβησαν για τρεις κύριους λόγους: τα ευρέως διαδεδομένα προβλήματα που προκύπτουν από την ιδιωτικοποίηση του νερού ανεξαρτήτως από τη χώρα και το ρυθμιστικό καθεστώς, η ίση ή μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, οι χαμηλότερες τιμές που προκύπτουν από την εξάλειψη των υπερβολικών κερδών και το συγκριτικό πλεονέκτημα του δημόσιου τομέα στην υλοποίηση του ανθρώπινου δικαιώματος πρόσβασης σε υπηρεσίες ύδρευσης/αποχέτευσης και στην επίτευξη άλλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Αυτοί οι τρεις λόγοι οδήγησαν μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ (Atlanta, Milwaukee, Indianapolis) και στην Ευρώπη (π.χ. Παρίσι, Βερολίνο) να επαναδημοτικοποίησουν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους. Η περίπτωση του Παρισιού έχει τον πιο έντονα συμβολικό χαρακτήρα καθώς το Παρίσι φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία των δύο μεγάλων πολυεθνικών νερού, και επειδή αυτές οι δύο πολυεθνικές κατείχαν τις ιδιωτικές συμβάσεις που καταγγέλθηκαν το 2009. Επίσης, το Παρίσι και το Βερολίνο (όπου η επαναδημοτικοποίηση αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013) είναι οι πρωτεύουσες των δύο χωρών, Γαλλία και Γερμανία αντιστοίχως, που θεωρείται ότι καθοδηγούν το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι το Νοέμβριο του 2013, οι περιπτώσεις επαναδημοτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο αριθμούσαν συνολικά τις 86..Όλα αυτές εκτός από τρεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2000 και 2013. Από τις 86 επαναδημοτικοποιήσεις, οι 51 αφορούν χώρες υψηλού εισοδήματος και οι 35 σε υπό ανάπτυξη και μεταβατικό στάδιο χώρες. Οι περιπτώσεις χωρών υψηλού εισοδήματος εμφανίζουν σαφή αύξηση: 28 από 51 πραγματοποιήθηκαν στην πενταετία μεταξύ 2009 και 2013, ενώ 14 σημειώθηκαν μεταξύ 2004 και 2008. Ο ρυθμός επομένως των επαναδημοτικοποιήσεων έχει διπλασιαστεί μετά το 2009. Αυτό οφείλεται στο παράδειγμα του Παρισιού το οποίο επιτάχυνε τις επαναδημοτικοποιήσεις στη Γαλλία. Από τις 21 επαναδημοτικοποιήσεις που έλαβαν χώρα στη Γαλλία, 15 σημειώθηκαν στα τέσσερα χρόνια μεταξύ 2010 (όταν το Παρίσι επαναδημοτικοποίησε την υπηρεσία ύδρευσής του) και 2013, ενώ οι υπόλοιπες έξι σημειώθηκαν κατά τα τελευταία 12 έτη μεταξύ 1997 και 2009. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι ένας τόσο υψηλός αριθμός περιπτώσεων είναι συγκεντρωμένος στη Γαλλία, όπου η εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πιο εκτεταμένη και ανάγεται δεκαετίες πίσω. Σε χώρες μεσαίου και χαμηλού επιπέδου εισοδήματος, η επαναδημοτικοποίηση παίρνει ένα ελαφρώς διαφορετικό μοτίβο. Ωστόσο, ακόμη και εδώ υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επαναδημοτικοποιήσεων με περιπτώσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων του Μπουένος Άιρες, Λα Παζ, Γιοχάνεσμπουργκ, Νταρ Ες -Σαλάμ, και Γκάνα. Επίσης, η καθαρή τάση από το 2006 είναι υπέρ της επαναδημοτικοποίησης. Συνολικά, υπάρχει μια ισχυρή τάση επαναδημοτικοποίησης παγκοσμίως, τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο.

http://www.psiru.org/sites/default/files/2013-W-Remunicipalisationswater.pdf



Edited by - xipolitos on 11/09/2014 10:58:22
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  11:22:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Eπαναδημοτικοποίηση του νερού παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια κλπ

Τι δημοσιεύεις πάλι ρε Ξυπόλυτε;

Εδώ αρχίσαμε να συζητάμε τώρα για το ποιος έχει δίκιο
οι δανειστές ή εμείς

Βασικά δεν είμαι και εγώ ακριβώς εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων
αλλά να... ξέρεις τώρα.. υπό κάποιους... όρους καλύτερους με διαπραγμάτευση
ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει παραπάνω μεγαλύτερη εξασφάλιση ευελιξία παροχών και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... χάρτινο το φεγγαράκι... ψεύτικη η ακρογιαλιά...

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  11:28:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα σου φύγω.....................ΓΙΑ ΠΙΠΙ!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  11:39:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο να πυρποληθώ
αυτή η αγάπη στ' άστρα μ' ανεβάζει

της ιδιωτικοποιήσεως!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/09/2014 :  11:48:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by GERMANOS

Eπαναδημοτικοποίηση του νερού παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια κλπ

Τι δημοσιεύεις πάλι ρε Ξυπόλυτε;

Εδώ αρχίσαμε να συζητάμε τώρα για το ποιος έχει δίκιο
οι δανειστές ή εμείς

Βασικά δεν είμαι και εγώ ακριβώς εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων
αλλά να... ξέρεις τώρα.. υπό κάποιους... όρους καλύτερους με διαπραγμάτευση
ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει παραπάνω μεγαλύτερη εξασφάλιση ευελιξία παροχών και άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε... χάρτινο το φεγγαράκι... ψεύτικη η ακρογιαλιά...



..και που να δεις Γερμανέ τα υπόλοιπα που εχω να ανεβάσω..!
το πηγάδι είναι πολύ βαθύ.. και ακόμα είμαστε στο στόμιο..
ελπίζω να μας μείνει και καμμιά σταγόνα νερού..

Edited by - xipolitos on 11/09/2014 12:14:08
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 21 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000