Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Τρέξιμο σε αερόβιο tempo και μείωση παλμών
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 7

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  18:37:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους


"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dkoukou
Senior Forum-Runner

Greece
591 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  20:03:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@savvas, saridis - παρά πολύ σωστοί.
@trexantiris - Μανώλη γνωρίζουμε όλοι καλά εδώ μέσα πως είσαι ένας μεγάλος υπέρμαχος του ανυποδητου (και πολύ καλά κανεις).
Γνωρίζουμε επίσης ότι τρέχοντας ακόμα και με αρβυλα (και μανταλάκι στη μύτη) κανεις κάτω απο 1:30 ημι.
Με αυτό θέλω να πω ότι επειδή κάποιος που "το ´χει" εφαρμόζει μια μέθοδο με εντυπωσιακά αποτελεσματα, δεν σημαίνει ότι και ο κάθε ένας που θα δοκιμάσει και αυτός το κάτι διαφορετικό προσπαθώντας να επιτύχει κάτι αντίστοιχο θα γίνει ξαφνικά δρομέας επιδόσεων. Μπορεί να ξοδέψει παρά πολύ χρόνο και κόπο και τα αποτελεσματα να ειναι στην καλύτερη περίπτωση αυτά που θα επιτυγχανε με ενα πιο ορθόδοξο προγραμμα προπονήσεων.
Ο ταλαντούχος νέος δρομέας ή αυτός που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια βελτίωσης (στα πλαίσια των καθημερινών του υποχρεώσεων) με συμβατική προπόνηση πιθανως να κερδίσει το κάτι παραπάνω απο τις εναλλακτικές αυτές μεθόδους. Ο back of the pack χομπιστας αν ασχοληθεί με το chi running πχ ή την paleo diet προσπαθώντας να βελτιωθεί ως δρομέας νομίζω χάνει τον καιρό του. Καλύτερα να ´βαρεσει´ 10 λεπτά πιο ποιοτική προπόνηση κάθε φορά, πιο ωφελημένος θα βγει (γνώμη μου).

_____________________________________________________________________________________

"...κάποτε, με τον πατέρα σου, είχαμε σε δωδεκαρι πέρασμα 6'06" στο 2ο χιλιόμετρο. Θυμάσαι ρε; Τότε είμασταν καλοί..."
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

chamav
Advanced Forum-Runner

Greece


366 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  20:23:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Υπάρχουν πάρα πολλές προπονητικές προσεγγίσεις, πιθανότατα όσοι οι προπονητές και οι αθλούμενοι αθροιστικά! Καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε για όσες περισσότερες μπορούμε με μάτια ανοικτά και όχι δογματικά. Το να απορρίπτουμε με μια πρόταση μεθόδους και τεχνικές, όπως αυτή του παλμογράφου, εμένα προσωπικά μου φαίνεται ατυχές. Επίσης, μην τσουβαλιάζουμε όλες τις "εναλλακτικές" μεθόδους μαζί, δεν έχουν όλες την ίδια αξία.

Προσωπικά, η χρήση παλμογράφου μου φαίνεται εξαιρετικά σημαντική για τον κοινό δρομέα που δεν έχει πρόσβαση σε αναλυτικότερες μεθόδους. Ο Maffetone εμένα μου πάει, σε κάποιον άλλον ίσως όχι. Αυτό δε σημαίνει ότι θα απορρίψω με τόση ευκολία οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση.

Αφήνω το θέμα του ανυπόδητου στον Μανόλη.


Edited by - chamav on 09/10/2014 20:24:28
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  20:46:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν υπάρχει μέθοδος με εντυπωσιακα αποτελέσματα όμως, υπάρχει κάθε μέθοδος για κάθε σκοπό.

Οσοι για παράδειγμα έτυχε να γεννηθούν με μια VO2max στα 60 ml/kg/min ..γεννήθηκαν με αυτή. Η προπονηση από την άλλη μπορεί να τους βοηθήσει να την αυξήσουν το πολύ 15-20%... και όχι παραπάνω.

Η μέθοδος που θα ακολουθήσει κανείς ανιστοιχεί στο αγώνισμα που θέλει να τρέχει, και όχι στην απεριόριστη βελτίωση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Αμα θέλει να προπονηθεί για 10 χιλ θα ακολουθήσει μια Χ μέθοδο, αν θέλει στον ημι Ψ , αν θέλει στον μαραθωνιο άλλη μέθοδο κ.ο.κ.



People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Trexalitsa78
Senior Forum-Runner

Greece


560 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  21:54:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by HAGI

Έγραψες στην αρχή πως έτρεξες το 10αρι σε 45 λεπτά.....δεν είπες έτρεξα 45 λεπτά με μέσω όρο 180 παλμούς!! Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις με βάση τους παλμούς και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον ρυθμό, δηλαδή λεπτό ανά χιλιόμετρο! Οι καρδιακοί παλμοί δεν είναι καθόλου αξιόπιστη μέθοδος και μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από μέρα σε μέρα για δεκάδες λόγους όπως π.χ:

1. Nα είσαι κουρασμένος (+5-10 παλμούς)
2. Καιρικές συνθήκες π.χ μια πολύ ζεστή ημέρα (+5-7 παλμούς)
3. καφεΐνη (+4-5 παλμούς)
4. Ξενύχτι (+3-5 παλμούς)
5. Αφυδάτωση (+5-10 παλμούς)
6. Άγχος (+3-6 παλμούς)
7. Να μην κάνει καλή επαφή ο πομπός (+1-200 παλμούς) Έχει τύχει να
δω τιμή 270!!!!
8.......
9........
10......
κ.τ.λ!!!

Αν θες να τρέξεις πιο γρήγορα τότε θα πρέπει να βάλεις αρχικά ένα στοχο: π.χ 42 λεπτά τα 10km. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρέξεις 10 χιλιόμετρα σε ρυθμό 4:12/km! Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να κάνεις προπόνηση interval. Δηλαδή να σπάσεις την απόσταση σε μικρότερες αποστάσεις π.χ 10 Χ 1000 σε 4:12/km με 3 λεπτά διάλειμμα!! Toν Οκτώβριο π.χ θα τα τρέχεις σε 4:40/km και σταδιακά τον Ιούνιο ας πούμε θα μπορείς να τα τρέχεις σε 4:00/km!! Πρόσεξε όμως είτε στο 4:40/km έιτε στο 4:00/km οι παλμοί σου θα φτάνουν σχεδόν στο 100%! Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις την interval προπόνηση με παλμογράφο.

Άρα το ζητούμενου είναι μέσα απο την προπόνηση να καταφέρεις να πετύχεις να τρέξεις 42 λεπτά με 4:12/km! Δεν σε ενδιαφέρει αν θα έχεις 150 ή 190 παλμούς μέσο όρο.

Τώρα όσον αφορά τους καρδιακούς παλμούς η καρδιά είναι ένας μυς 0 οποίος έχει τις κοιλίες στο εσωτερικό του και στο εξωτερικό του είναι τα τοιχώματα (περικάρδιο)!
Όταν τρέχεις αργό συνεχόμενο τρέξιμο μεγαλώνουν οι κοιλίες! Όταν τρέχεις σε πολύ υψηλές εντάσεις (πάνω απο το αναερόβιο κατώφλι κοντά στην VO2max) γυμνάζεται το περικάρδιο (έχουμε την λεγόμενη υπερτροφία της καρδιάς!) Αν εσύ γυμνάζεσαι κάθε μέρα με υψηλές εντάσεις(Όπως η καινούρια μόδα το crossfit!!!) τότε το περικάρδιο θα γίνει "τούμπανο" με αποτέλεσμα να μην αφήνει "χώρο" να αναπτυχθούν οι κοιλίες, πράγμα που πάντα θα περιορίζει την απόδοση σου στο μέλλον. Ειδικά στα μικρά παιδιά που τους "κοπανάνε" οι γυμναστές οι κατάσταση είναι μή αντιστρέψιμη! (Δεν είναι τόσο απλό....τα γράφω έτσι για να καταλάβεις)! Άρα για να φτιάξεις μια αθλητική καρδιά θα πρέπει να γυμνάσεις την καρδιά σου απο ΜΕΣΑ προς τα ΈΞΩ. Γιαυτό όλα τα προγράμματα προπόνησης ξεκινάνε αρχικά με χαμηλή ένταση και μεγάλη ποσότητα και καταλήγουν σε βάθος χρόνου με χαμηλή ποσότητα και υψηλή ένταση! ΠΟΤΕ το αντίθετο! Όποτε αφιέρωσε αρχικά 10-16 εβδομάδες μόνο με αργό προς μέτριο συνεχόμενο τρέξιμο για να μεγαλώσουν οι κοιλίες (βασικά η αριστερή κοιλία!!!) και να στέλνει η καρδιά σε κάθε χτύπο περισσότερο αίμα (όγκος παλμού) και όταν το πετύχεις αυτό μετά αρχίζεις να μπαίνεις σταδιακά στα πιο γρήγορα κομμάτια για να δυναμώσεις το περικάρδιο....και τότε θα με θυμηθείς!!!!

Ελπίζω να μήν σε μπέρδεψα!





Απορία, εύλογη νομίζω...
Λες ότι θα πρέπει να γυμνάζουμε την καρδιά μας απο μέσα πρώτα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι προπονήσεις, το κύριο μέρος τους τουλάχιστον, να μην είναι πάνω απτό αναερόβιο κατώφλι. Αν δεν φοράει κανείς παλμογράφο , πως θα γνωρίζει αν η προπόνηση που κάνει είναι η πρέπουσα;


Edited by - Trexalitsa78 on 09/10/2014 22:10:22
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  23:09:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ο ρυθμός σε κάθε άτομο ξεχωριστά αντιστοιχεί σε ένα Χ ποσοστό της μέγιστης προσληψης οξυγόνου. Ο Daniels έχει φτιάξει τους πινακες αντιστοιχίας, έτσι μπορεί κάποιος να βρεί ποιον ρυθμό έχει στο κατώφλι, στον ρυθμο μαραθωνίου, στο easy, καθώς και την μέγιστη προσληψη.

Οσον αφορά τις βιολογικές προσαρμογές της καρδιάς , δεν θα πρέπει να μας απασχολούν αυτές καθεαυτές εφόσον ξέρουμε με πιο αγώνισμα θέλουμε να ασχοληθούμε. Εξάλλου στα πιο προχωρημένα προγράμματα προπονησης δρόμων , τα οποία είναι θεμελιωμένα, δεν θα βρει κανείς πάνω από 4ς ποιοτικές προπονήσεις την εβδομάδα από τις οποιες οι δύο το πολύ να ειναι διαλειμματικές πάνω στην Vo2 max, οι άλλες δύο είναι το μακρύ τρέξιμο και η προπονηση στο κατώφλι. Αυτή είναι η ακραία περίπτωση έτσι, δεν το συζητάμε για ένα πιο μετριοπαθή ερασιτέχνη που μπορεί στην προτειμασία του για μαραθώνιο να μην ασχοληθεί καν με διαλειματικές στην vo2max. Δεν πρέπει λοιπον να μας ανησυχεί το θέμα της υπερτροφίας της καρδιάς.(πέραν του γεγονότος οτι τελικά στην προσληψη , διανομή και κατανάλωση οξυγονου , λαμβάνουν μέρος τόσοι άλλοι ιστοί και βιοχημικές διεργασίες)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

n1kcha
Forum-Runner

90 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 09/10/2014 :  23:21:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σημασια έχει ο στόχος που έχει κάθε αθλούμενος. ΙΜΗΟ η "ορθόδοξη" μέθοδος είναι αποτέλεσμα μαρκετινγκ και μέσο προώθησης προιόντων από παπούτσια μέχρι βιταμίνες,φάρμακα, δίαφορα αθλητικά ποτά, και επεξεργασμένα τοξικά τρόφιμα με μεγάλο περιθώριο κέρδους(refined carbs). Μπορεί να πετύχει επιδόσεις σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα ο ακολουθόν την πεπατημένη; Ναι μπορεί, αυτό δεν αφμισβητείται. Ποιό είναι το όμως το κόστος μακροπρόθεσμα για την υγεία του; Αξίζει να πετύχεις πχ το 4min/km στο δεκάρι θυσιάζοντας την υγεία σου και την ομορφιά σου (lol, ρυτίδες κανένας?) Για μένα το ζητούμενο είναι να είσαι γυμνασμένος αλλά ταυτόχρονα υγειής. Πολλοί αθλητές ενώ είναι καλά προπονημένοι δεν έχουν καλή υγεία και πολλές φορές αυτό φαίνεται με το μάτι (άλλες φορές πάλι όχι). Τρανό παράδειγμα ο προπονητής του Μο Farrah και Rupp, ο Alberto Salazar που παραλίγο να φύγει στα 48 του από καρδιά. Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά σε υψηλό αλλά και σε ερασιτεχνικό επίπεδο και όλα αυτά γιατί; Για να μεγαλώνει τα κέρδη του το όλο σύστημα; Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το άρθρο του Maffetone Unhealthy Olympians http://www.philmaffetone.com/unhealthy-olympians

Edited by - n1kcha on 09/10/2014 23:26:23
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  00:02:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάποια σχόλια και γιατί πρέπει να αναζητούμε την θεμελιωμένη γνωση.

Η προπονητική μέθοδος , δοσμένη απο την σωστή πηγή, προστατεύει τον αθλούμενο.

Σε περιοδους φορτωσης ή μετά από αγώνες Α προτεραιότητας , ειναι αναμενομενο κάποιοι βιολογικοί δείκτες να είναι εκτός των οριων αναφορας. (που πολλές φορές αυτά τα ορια αφορούν μη αθλουμενους)

Γενικότερα οταν αναφερόμαστε στην επιστημονική μέθοδο, αυτή θα πρέπει να περιγράφεται με τροπο κατανοητό ,να είναι στην δομή της απλή και να έχει επιτυχημένη εφαρμογή (να είναι αποδεδειγμένο). Οι μέθοδοι προπονησης λοιπον, η διαλειμματική , όσο και η συνεχής με τις δυό -τρεις παραμετροποιήσεις που συναντά κανείς στην βιβλιογραφεία, είναι δομημένες κατοπιν πολυετους μελέτης σε χιλιαδες αθλητές που τους μέτρησαν (εργο-μετρησαν).

Τώρα για τον επαγγελματικό αθλητισμο δεν έχεις και άδικο.. αυτά έχει όμως ο σύγχρονος ανταγωνισμος. Πίεση στα όρια, πιεση , πιεση,...ε είναι λογικό για ορισμένους να σκάσει κάποια στιγμη το πρόβλημα. Αυτά όμως η σύγχρονη προπονητική τα προβλέπει.





People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Edited by - Fidelio on 10/10/2014 00:03:07
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

HAGI
Forum-Runner

Greece
204 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  06:23:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Trexalitsa78

quote:
Originally posted by HAGI

Έγραψες στην αρχή πως έτρεξες το 10αρι σε 45 λεπτά.....δεν είπες έτρεξα 45 λεπτά με μέσω όρο 180 παλμούς!! Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να σταματήσεις να τρέχεις με βάση τους παλμούς και να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον ρυθμό, δηλαδή λεπτό ανά χιλιόμετρο! Οι καρδιακοί παλμοί δεν είναι καθόλου αξιόπιστη μέθοδος και μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές από μέρα σε μέρα για δεκάδες λόγους όπως π.χ:

1. Nα είσαι κουρασμένος (+5-10 παλμούς)
2. Καιρικές συνθήκες π.χ μια πολύ ζεστή ημέρα (+5-7 παλμούς)
3. καφεΐνη (+4-5 παλμούς)
4. Ξενύχτι (+3-5 παλμούς)
5. Αφυδάτωση (+5-10 παλμούς)
6. Άγχος (+3-6 παλμούς)
7. Να μην κάνει καλή επαφή ο πομπός (+1-200 παλμούς) Έχει τύχει να
δω τιμή 270!!!!
8.......
9........
10......
κ.τ.λ!!!

Αν θες να τρέξεις πιο γρήγορα τότε θα πρέπει να βάλεις αρχικά ένα στοχο: π.χ 42 λεπτά τα 10km. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρέξεις 10 χιλιόμετρα σε ρυθμό 4:12/km! Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να κάνεις προπόνηση interval. Δηλαδή να σπάσεις την απόσταση σε μικρότερες αποστάσεις π.χ 10 Χ 1000 σε 4:12/km με 3 λεπτά διάλειμμα!! Toν Οκτώβριο π.χ θα τα τρέχεις σε 4:40/km και σταδιακά τον Ιούνιο ας πούμε θα μπορείς να τα τρέχεις σε 4:00/km!! Πρόσεξε όμως είτε στο 4:40/km έιτε στο 4:00/km οι παλμοί σου θα φτάνουν σχεδόν στο 100%! Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να κάνεις την interval προπόνηση με παλμογράφο.

Άρα το ζητούμενου είναι μέσα απο την προπόνηση να καταφέρεις να πετύχεις να τρέξεις 42 λεπτά με 4:12/km! Δεν σε ενδιαφέρει αν θα έχεις 150 ή 190 παλμούς μέσο όρο.

Τώρα όσον αφορά τους καρδιακούς παλμούς η καρδιά είναι ένας μυς 0 οποίος έχει τις κοιλίες στο εσωτερικό του και στο εξωτερικό του είναι τα τοιχώματα (περικάρδιο)!
Όταν τρέχεις αργό συνεχόμενο τρέξιμο μεγαλώνουν οι κοιλίες! Όταν τρέχεις σε πολύ υψηλές εντάσεις (πάνω απο το αναερόβιο κατώφλι κοντά στην VO2max) γυμνάζεται το περικάρδιο (έχουμε την λεγόμενη υπερτροφία της καρδιάς!) Αν εσύ γυμνάζεσαι κάθε μέρα με υψηλές εντάσεις(Όπως η καινούρια μόδα το crossfit!!!) τότε το περικάρδιο θα γίνει "τούμπανο" με αποτέλεσμα να μην αφήνει "χώρο" να αναπτυχθούν οι κοιλίες, πράγμα που πάντα θα περιορίζει την απόδοση σου στο μέλλον. Ειδικά στα μικρά παιδιά που τους "κοπανάνε" οι γυμναστές οι κατάσταση είναι μή αντιστρέψιμη! (Δεν είναι τόσο απλό....τα γράφω έτσι για να καταλάβεις)! Άρα για να φτιάξεις μια αθλητική καρδιά θα πρέπει να γυμνάσεις την καρδιά σου απο ΜΕΣΑ προς τα ΈΞΩ. Γιαυτό όλα τα προγράμματα προπόνησης ξεκινάνε αρχικά με χαμηλή ένταση και μεγάλη ποσότητα και καταλήγουν σε βάθος χρόνου με χαμηλή ποσότητα και υψηλή ένταση! ΠΟΤΕ το αντίθετο! Όποτε αφιέρωσε αρχικά 10-16 εβδομάδες μόνο με αργό προς μέτριο συνεχόμενο τρέξιμο για να μεγαλώσουν οι κοιλίες (βασικά η αριστερή κοιλία!!!) και να στέλνει η καρδιά σε κάθε χτύπο περισσότερο αίμα (όγκος παλμού) και όταν το πετύχεις αυτό μετά αρχίζεις να μπαίνεις σταδιακά στα πιο γρήγορα κομμάτια για να δυναμώσεις το περικάρδιο....και τότε θα με θυμηθείς!!!!

Ελπίζω να μήν σε μπέρδεψα!





Απορία, εύλογη νομίζω...
Λες ότι θα πρέπει να γυμνάζουμε την καρδιά μας απο μέσα πρώτα. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι προπονήσεις, το κύριο μέρος τους τουλάχιστον, να μην είναι πάνω απτό αναερόβιο κατώφλι. Αν δεν φοράει κανείς παλμογράφο , πως θα γνωρίζει αν η προπόνηση που κάνει είναι η πρέπουσα;





Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω πως δεν είπα πως είμαι αντίθετος στην χρήση παλμογράφου. Είναι ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο ιδιαίτερα για τους αρχάριους δρομείς. Η απάντηση μου ήταν προς τον inershado. Έγραψε πως έχει τρέξει ήδη 5Κ σε 22λ λεπτά - 10Κ σε 45λ και - ημιμαραθώνιο σε 1ω:50λ. Επίσης ασχολείται ήδη δυο χρόνια με το τρέξιμο. Η πρόταση μου να σταματήσει να τρέχει με βάση τους παλμούς αφορούσε αυτόν.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

HAGI
Forum-Runner

Greece
204 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  06:31:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Fidelio

(Τώρα θα δυναμιτήσω το θρεντ :p )

Δύο βιβλία αν διαβάσει κανείς , δεν χρειάζεται τίποτε άλλο:

1. Εργοφυσιολογία Β.Κλεισούρα (πρώτα αυτό)
2. Daniels' Running Formula (και μετά αυτό)

Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. :)))

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff



Σίγουρα διαβάζοντας αυτά θα μάθεις αρκετά πράγματα. Αλλά το βαρέλι της γνώσης δεν έχει πάτο! Διαβάζοντας δύο βιβλία δεν πρόκειται να γίνεις ειδικός ή "προπονηταράς"!

Χρειάζεται πολλά περισσότερα υποθέτω.....
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

HAGI
Forum-Runner

Greece
204 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  06:37:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Fidelio

Ο ρυθμός σε κάθε άτομο ξεχωριστά αντιστοιχεί σε ένα Χ ποσοστό της μέγιστης προσληψης οξυγόνου. Ο Daniels έχει φτιάξει τους πινακες αντιστοιχίας, έτσι μπορεί κάποιος να βρεί ποιον ρυθμό έχει στο κατώφλι, στον ρυθμο μαραθωνίου, στο easy, καθώς και την μέγιστη προσληψη.

Οσον αφορά τις βιολογικές προσαρμογές της καρδιάς , δεν θα πρέπει να μας απασχολούν αυτές καθεαυτές εφόσον ξέρουμε με πιο αγώνισμα θέλουμε να ασχοληθούμε. Εξάλλου στα πιο προχωρημένα προγράμματα προπονησης δρόμων , τα οποία είναι θεμελιωμένα, δεν θα βρει κανείς πάνω από 4ς ποιοτικές προπονήσεις την εβδομάδα από τις οποιες οι δύο το πολύ να ειναι διαλειμματικές πάνω στην Vo2 max, οι άλλες δύο είναι το μακρύ τρέξιμο και η προπονηση στο κατώφλι. Αυτή είναι η ακραία περίπτωση έτσι, δεν το συζητάμε για ένα πιο μετριοπαθή ερασιτέχνη που μπορεί στην προτειμασία του για μαραθώνιο να μην ασχοληθεί καν με διαλειματικές στην vo2max. Δεν πρέπει λοιπον να μας ανησυχεί το θέμα της υπερτροφίας της καρδιάς.(πέραν του γεγονότος οτι τελικά στην προσληψη , διανομή και κατανάλωση οξυγονου , λαμβάνουν μέρος τόσοι άλλοι ιστοί και βιοχημικές διεργασίες)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff



Θα μπορούσες να παραθέσεις 1-2 παραδείγματα απο τα "πιο προχωρημένα προγράμματα προπόνησης δρόμων , τα οποία είναι θεμελιωμένα" όπως αναφέρεις?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  11:48:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ναι εντάξει, όσον αφορά την γνώση - δεν υπάρχει πάτος, συνεχώς κανείς πρέπει να έχει τους οριζοντές του ανοιχτους. Παρόλα αυτά πραγματικά πιστεύω πως με αυτά τα δύο βιβλία εκλογικεύει κανείς δύο πράγματα: α) την φυση πισω από την οποιδήποτε κινητική δραστηριότητα του ανθρώπου, τις αρχες που την διέπουν και β) την δρομική προσπάθεια πίσω από τους πινακες της VDOT του Daniels.

Ας σταθώ λίγο στο δεύτερο βιβλίο. Εκτος του οτι ο Daniels είναι προπονητής είναι και σχολαστικός εργομέτρης και παραθέτει με τον πιο κατανοητό τρόπο την προπονητική μέθοδο στους δρόμους αντοχής χωρίς να γενικεύει(και να πελαγοδρομέι θα πρόσθετα). Το συμαντικότερο όμως , και το οποίο τον διαχωρίζει , είναι οτι σου δίνει το "εργαστήριο" αξιολόγησης της προσπάθειας μέσα από τους γνωστους πινακες. Το κάνει με τέτοιο τρόπο μάλιστα ωστε να μπορεί ο αθλούμενος ή ο προπονητής να ελύσεται στις πιο ιδιαίτερες αναγκες του με αξιοπιστία.

Παράδειγμα για αυτό που αναφέρω είναι τα νουμέρα που παραθέτεις παραπάνω για τα 5χιλ και τα 10χιλ. Μέσα απο τους πινακες μπορεί κάποιος να σχηματίσει σε μια πρώτη φάση το αερόβιο προφιλ του δρομέα ΧΩΡΙΣ να απαιτείται για αυτό το εργαστήριο. Εφόσον αξιολογήσω τις επιδόσεις του με αντιπροσωπευτικά νουμερα, τότε πολύ έυκολα μπορώ να ορίσω με τι ρυθμό θα τρέξει στις διαλειμματικές, το κατωφλι, τα λονκ, τις ταχύτητες. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα προσωπικά ρεκορ σε αγώνες είναι πιο αντιπροσωπευικά από τα νούμερα μιας εργομέτρησης. Αλλωστε , όπως λέει ο ίδιος ο Daniels, ο δρομέας ΔΕΝ δοκιμάζεται στο δαπεδοεργόμετρο αλλά στον αγώνα. Για να το πει όμως αυτό χρειάστηκε να μετρήσει αθλητές (με σπειρομέτρηση, συγκεντρωση γαλακτικού κτλ) για πάρα πολλά χρόνια, ωστε να μπορέσει να συντάξει αξιοπιστες αντιστοιχείες ΑΚΟΜΑ και για έναν δρομέα που δίνει περισσότερο απο τον πραγματικό του εαυτό στον αγώνα , παρά επάνω στο εργόμετρο.

Είναι πολύ συμαντική η συνησφορά του σε αυτο το κομμάτι. Ό μηχανισμός παρατήρησης και ελεγχου που προσφέρει είναι τόσο απλός που γίνεται πλέον ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και είναι βέβαιο οτι τους πινακές του , τους συμβολεύονται πολλοί απο τους αυτόνομους επαγγελματίες συναδέλφους του σε ολόκληρο τον κόσμο. :) (ολοι κρυφοκοιτάνε τους πινακες του daniels χαχα..)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  11:54:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Fidelio

Ναι εντάξει, όσον αφορά την γνώση - δεν υπάρχει πάτος, συνεχώς κανείς πρέπει να έχει τους οριζοντές του ανοιχτους. Παρόλα αυτά πραγματικά πιστεύω πως με αυτά τα δύο βιβλία εκλογικεύει κανείς δύο πράγματα: α) την φυση πισω από την οποιδήποτε κινητική δραστηριότητα του ανθρώπου, τις αρχες που την διέπουν και β) την δρομική προσπάθεια πίσω από τους πινακες της VDOT του Daniels.

Ας σταθώ λίγο στο δεύτερο βιβλίο. Εκτος του οτι ο Daniels είναι προπονητής είναι και σχολαστικός εργομέτρης και παραθέτει με τον πιο κατανοητό τρόπο την προπονητική μέθοδο στους δρόμους αντοχής χωρίς να γενικεύει(και να πελαγοδρομέι θα πρόσθετα). Το συμαντικότερο όμως , και το οποίο τον διαχωρίζει , είναι οτι σου δίνει το "εργαστήριο" αξιολόγησης της προσπάθειας μέσα από τους γνωστους πινακες. Το κάνει με τέτοιο τρόπο μάλιστα ωστε να μπορεί ο αθλούμενος ή ο προπονητής να ελύσεται στις πιο ιδιαίτερες αναγκες του με αξιοπιστία.

Παράδειγμα για αυτό που αναφέρω είναι τα νουμέρα που παραθέτεις παραπάνω για τα 5χιλ και τα 10χιλ. Μέσα απο τους πινακες μπορεί κάποιος να σχηματίσει σε μια πρώτη φάση το αερόβιο προφιλ του δρομέα ΧΩΡΙΣ να απαιτείται για αυτό το εργαστήριο. Εφόσον αξιολογήσω τις επιδόσεις του με αντιπροσωπευτικά νουμερα, τότε πολύ έυκολα μπορώ να ορίσω με τι ρυθμό θα τρέξει στις διαλειμματικές, το κατωφλι, τα λονκ, τις ταχύτητες. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα προσωπικά ρεκορ σε αγώνες είναι πιο αντιπροσωπευικά από τα νούμερα μιας εργομέτρησης. Αλλωστε , όπως λέει ο ίδιος ο Daniels, ο δρομέας ΔΕΝ δοκιμάζεται στο δαπεδοεργόμετρο αλλά στον αγώνα. Για να το πει όμως αυτό χρειάστηκε να μετρήσει αθλητές (με σπειρομέτρηση, συγκεντρωση γαλακτικού κτλ) για πάρα πολλά χρόνια, ωστε να μπορέσει να συντάξει αξιοπιστες αντιστοιχείες ΑΚΟΜΑ και για έναν δρομέα που δίνει περισσότερο απο τον πραγματικό του εαυτό στον αγώνα , παρά επάνω στο εργόμετρο.

Είναι πολύ συμαντική η συνησφορά του σε αυτο το κομμάτι. Ό μηχανισμός παρατήρησης και ελεγχου που προσφέρει είναι τόσο απλός που γίνεται πλέον ένα διασκεδαστικό παιχνίδι και είναι βέβαιο οτι τους πινακές του , τους συμβολεύονται πολλοί απο τους αυτόνομους επαγγελματίες συναδέλφους του σε ολόκληρο τον κόσμο. :) (ολοι κρυφοκοιτάνε τους πινακες του daniels χαχα..)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff





Σε μενα παντως οι πινακες του δεν ειναι αντιπροσωπευτικοι, ειναι υπερεσιοδοξοι θα ελεγα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  12:02:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ο αριθμοί αυτοί σου λένε ΠΙΟ είναι το δοσμένο για την περίοδο ΕΥΡΟΣ επιδοσης ΕΦΟΣΟΝ ακολουθήσεις το σχετικό , με τους αριθμους , πρωτόκολλο. ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ οτι τώρα μπορείς να βγείς έξω και να κάνεις 2,45 τον μαραθώνιο , αλλά οτι με συγκεκριμένη προπονηση μπορείς να το κάνεις τόσο...

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

Edited by - Fidelio on 10/10/2014 12:02:44
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Savvas
Master Forum-Runner

Greece
4318 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/10/2014 :  12:28:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Εννοειται αυτο ρε Φιντ, απλα σε σχεση με αλλα αντιστοιχα calculators του Daniels ειναι λιγοτερο αξιοπιστο και φυσικα δεν μπορει να συγκριθει με τα αποτελεσματα μιας εργομετρησης, ενος εμπειρου εργοφυσιολογου!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 7 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000