Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Εκλογές 2015
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 86

Koukouvagia
Elite Forum-Runner

1662 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  13:28:02  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by Deorum

Τώρα για τους φίλους της δραχμής, αυτοδύναμος δεν θα πει δικό σου νόμισμα απαραίτητα (κατά την γνώμη μου) καθώς το νόμισμα δεν είναι ο πλούτος, είναι το ανταλλακτικό μέσο.
Σημαίνει όμως σίγουρα να εξυπηρετείς με ασφάλεια τις υποχρεώσεις σου, να έχεις αποθέματα για ανάγκες, να μπορείς να επενδύεις εύκολα έστω και 1-2 κινήσεις δεν σου βγούν.



Ακριβώς!

________________________

Το δε θες και γίνεται, θέλε το σα γίνεται...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

chamav
Advanced Forum-Runner

Greece


366 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  13:48:44  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by Rigelian

quote:
Originally posted by chamav

quote:
Originally posted by Rigelian

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση



Αυτούς τους δογματισμούς και την απολυτότητα από εμάς τους θνητούς, ποτέ δεν την κατάλαβα!



Δεν είναι δογματισμός διότι δεν είναι άποψή μου: Είναι η πραγματικότητα!



Η διαλογική σηκώνει τα χέρια ψηλά...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  15:51:05  Εμφάνιση Προφίλ
Ίσως ο chamav δεν με διάβασε πριν, επιτρέψτε μου να το ξαναποστάρω:

quote:
Originally posted by Rigelian

quote:
Originally posted by xipolitos

quote:
Originally posted by GERMANOS

Λέτε και κεράσουμε την ΕΕ φυσικό αέριο;

Μήπως να κεράσουμε καλύτερα την ΕΕ μια καθώς πρέπει έξοδο απο το €υρώ, μπας και αυτό το σοκ τους επαναφέρει στην πραγματικότητα και επιτέλους ξεφύγουμε απο την μέγγαινη της τοκογλυφίας της λεηλασίας και των εκβιασμών;



Δεν γίνεται. Έξοδος από την ΕΖ δεν γίνεται, δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μην φοβάστε και μην ελπίζετε.

(διευκρίνιση: Απολύτως κανένα = πρακτικά μηδενικές πιθανότητες. Θεωρητικά όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και να πάρει η Λίβερπουλ πρωτάθλημα)


Το 1969 παρουσιάστηκε το Werner plan. Ήταν η αρχή της Ευρωζώνης. Πέρασαν 10ετίες για να υπάρξει το ευρώ ως νόμισμα, περάσαμε από πολλά (θυμάστε το ECU?) και φτάσαμε στην 1/1/2002.

Ποιο είναι το σκεπτικό μιας φαινομενικά "ανάποδης" διαδικασίας, δηλ νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση;

Πάμε λίγο πιο πίσω. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακος και Χάλυβα http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE_%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1_%CE%86%CE%BD%CE%B8%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A7%CE%AC%CE%BB%CF%85%CE%B2%CE%B1 ήταν η πρώτη προσπάθεια "ένωσης". Ο πραγματικός λόγος ήταν να μην επαναληφθεί ένας ακόμα ΠΠ σε μια ήπειρο με άπειρες εθνικές, οικονομικές, γλωσσικές και κάθε είδους διαφορές.

Η περαιτέρω ένωση θεωρήθηκε μονόδρομος. Ωστόσο η θεωρητικά σωστή κίνηση για μεγαλύτερη πολιτική ένωση και στη συνέχεια νομισματική κρίθηκε (ορθότατα, κατ' εμέ) ανεφάρμοστη: Ακόμα θα συζητούσαμε και ίσως σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Επομένως επιλέχθηκε μια νομισματική ένωση τόσο ισχυρή, irrevocable και irriversible ώστε στην πρώτη κρίση ο μόνος δρόμος να είναι περισσότερη ενοποίηση. Ο,τιδήποτε άλλο να οδηγήσει σε απόλυτη καταστροφή όλων.

Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε ή ΕΖ. Κανένας δεν μπορεί να φύγει ακόμα και αν θέλει. Τόσο απλά.

Με την είσοδο στην ΕΖ κάθε κράτος παραχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα (δεν λέω αν αυτό είναι σωστό ή όχι) σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχή: Το δικαίωμα της νομισματικής πολιτικής. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Το κράτος-μέλος δεν έχει "λέγειν" στο νόμισμά του, δεν έχει Κεντρική Τράπεζα, δεν είναι αυτο που ελέγχει τις τράπεζες. Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες ΚΤ (όπως και η ΤτΕ) είναι ουσιαστικά υποκαταστήματα της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, λοιπόν, γίνεται ό,τι αποφασίσει η ΕΚΤ. Τόσο απλά. Η οποιαδήποτε νομοθετική λειτουργία της εκάστοτε κυβέρνησης ουσιαστικά εγκρίνεται (αν δεν υπαγορεύεται) από την ΕΚΤ. Αν θέλει η ΕΚΤ να γίνει κάτι, γίνεται. Αν δεν θέλει, δεν γίνεται.

Να θυμίσω ότι στην Κύπρο πριν 2 χρόνια, η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση. Έδωσε τη δυνατότητα στην Κυπριακή Βουλή να ψηφίσει, απόλυτα και μόνο για τα μάτια του κόσμου (έναν άγνωστο φως μου). Το όχι στο πρώτο σχέδιο σήμανε αυτόματα ναι στο δεύτερο. Ο Σόιμπλε το είχε δηλώσει ξεκάθαρα: http://www.sigmalive.com/news/politics/36915/soimple-den-xreiazetai-epikyrosi-apo-tin-kypriaki-vouli .

Επίσης, οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν ήταν θυγατρικές αλλά υποκαταστήματα, γι αυτό έμειναν κλειστές μαζί με τις Κυπριακές. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να ακολουθηθεί και στις εδώ καταθέσεις το "κούρεμα" στην Κύπρο. Αλλά δεν έγινε ποτέ διότι με εντελώς "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" πέρασαν σε ελληνική τράπεζα κατά παράβαση των πάντων!

Καταλαβαίνουμε;

Με το έτσι θέλω έρχεται μια Αρχή και σου λέει: Έχεις πενταόροφη πολυκατοικία; Δεν έχεις πια τον πέμπτο όροφο που τον έχει ο γείτονας.
-Μα...
-Δεν έχει μα και ξε μα, that's it.

Τόσο απλά.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

stratus
Elite Forum-Runner

Greece
2382 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  15:55:06  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by chamav

quote:
Originally posted by Rigelian

quote:
Originally posted by chamav

quote:
Originally posted by Rigelian

Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση



Αυτούς τους δογματισμούς και την απολυτότητα από εμάς τους θνητούς, ποτέ δεν την κατάλαβα!



Δεν είναι δογματισμός διότι δεν είναι άποψή μου: Είναι η πραγματικότητα!



Η διαλογική σηκώνει τα χέρια ψηλά...


Αυτο που σου λεει ο Ριγκο ειναι οτι δεν υπαρχει δυνατοτητα εξοδου μιας χωρας απο το ευρω.Ουτε εμεις μπορουμε να φυγουμε,ουτε μπορουν να μας διωξουν.Μενουμε στο ευρω και πτωχευουμε,με ολες τις συνεπειες που εχει η πτωχευση.Αυτο ειναι το λεγομενο Grexit.
Για να ξαναγυρισουμε στη δραχμη δεν αρκει να φυγουμε απο την ΟΝΕ,πρεπει να φυγουμε και απο την ΕΕ

---------------------------
XΡΗΣΤΟΣ
O σοφός παίρνει περισσότερα από τον εχθρό του από ότι ο χαζός από το φίλο του.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  16:14:57  Εμφάνιση Προφίλ
Ποιος θα μικρύνει τη σελίδα...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  16:40:47  Εμφάνιση Προφίλ
Η φευγεις ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ απο το Ευρώ ΑΛΛΑ και απο την ευρωπαϊκή ένωση μαζί (αυτό γίνεται) ...

Μπορείς μάλιστα να ξαναγυρίσεις και στην ευρωπαϊκή ένωση έαν η έξοδος γινεται συμφωνημένα για να βγεις απο την ευρωζώνη

Η μένεις στην Ευρωπαϊκή έξοδο και δημιουργείς ένα (προσωρινό πιθανότατα) διπλό νόμισμα (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και κάποια τεχνάσματα απο τη μεριά μας (...ή και χωρίς τεχνάσματα εάν συμφωνούν και οι άλλοι)

Η μένεις στην Ευρωπαϊκή ένωση ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ βρίσκουν το τρόπο και αλλαζουν ΟΛΟΙ τους κανόνες και τις συμβάσεις και σου επιτρέπουν εάν θελεις να φύγεις απο το Ευρώ... (και αυτό γίνεται... ΕΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ. Θα βρεθεί ο τρόπος)

Η μένεις στο ευρώ και χρεωκοπέις μέσα σε αυτό (με ότι αυτό συνεπάγεται) ....οπότε εκεί πάλι εκτιμώ ότι θα καίγονται και όλοι οι υπόλοιποι να βρουν το τρόπο να βγεις μόνο απο το ευρώ εάν θες.



ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ...ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ



Αυτό που νομίζω ότι ΔΕΝ γίνεται όμως είναι να αποφασίσουν οι άλλοι 27 να σε διώξουν απο την ευρωπαϊκή ένωση (ή και απο το ευρώ) εάν δεν το θες εσύ.... ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ σύμφωνα με όλα όσα εχω διαβάσει μέχρι σήμερα ....και ΕΑΝ δοκιμαστει να γινει θα είναι απο τα μεγαλύτερα πραξικοπηματα της σύγχρονης ιστορία (όχι ότι το αποκλείω να γίνουν προσπάθειες και προς αυτή τη κατεύθυνση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ).

Ενα χρήσιμο άρθρο για το πως μπορεί μια χώρα να βγει απο το ευρώ είναι και αυτό
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/mporei-mia-xwra-na-fugei-ap-to-eyrw.3199578.html

Edited by - sam on 20/02/2015 16:54:47
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  16:45:14  Εμφάνιση Προφίλ
Για το ότι ΔΕΝ μπορούν οι υπόλοιποι να μας διώξουν περισσότερα εδώ:

ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

"H νομική δυνατότητα είτε αποχώρησης είτε αποβολής κράτους-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη"
του Χρήστου Γκουγκουρέλα


Μέχρι τη Συνθήκη της Λισαβόνας (2007) δεν υπήρχε πρόβλεψη, πολύ περισσότερο θεσμοθετημένος και λεπτομερειακός μηχανισμός μονομερούς ή συμφωνημένης αποχώρησης χώρας από την ΕΕ και την ΟΝΕ, η διάρκεια των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει συμφωνηθεί να είναι απεριόριστη, ενώ το αρ. 49 της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθ.ΕΕ) καθορίζει μόνο προϋποθέσεις ένταξης κάποιας χώρας.
Πριν το 2007, λοιπόν, το δικαιοδοτικό θεμέλιο της αποσκίρτησης από την ΕΕ ήταν η Σύμβαση της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Συνθηκών, σύμφωνα με την οποία όπου σε διεθνή συνθήκη δεν προβλέπεται δικαίωμα αποχώρησης συμμετέχοντος σ’ αυτήν κράτους, αυτό in principio δεν μπορεί να αποχωρήσει κατ’ εφαρμογή της δημοσίου διεθνούς δικαίου αρχής ‘‘τα συμπεφωνημένα πρέπει να τηρούνται’’ (pacta sunt servanda), εκτός αν κάτι τέτοιο συνάγεται από το πνεύμα της συνθήκης ή γίνεται ανεκτό από τα συμβληθέντα κράτη (1η περίπτωση) ή όταν τυγχάνει εφαρμογής η ρήτρα clausula rebus sic stantibus, ήτοι η ρήτρα της θεμελιώδους αλλαγής των περιστάσεων – δεδομένων. Δηλαδή όταν η απρόβλεπτη άρδην μεταβολή των δεδομένων είναι τέτοια που αλλοιώνει τόσο και έτσι το πλέγμα της αρχικής συμφωνίας και το φάσμα των συμβατικών υποχρεώσεων-δικαιωμάτων του κράτους-μέλους, ώστε η παραμονή του συμβαλλόμενου κράτους να είναι λόγω χειροτέρευσης της συμβατικής θέσης του άκρως πιο ασύμφορη από ό,τι η αποχώρηση του (2η περίπτωση). Η πρώτη περίπτωση παρέμεινε ιστορικά ανενεργής, ενώ η δεύτερη, που ούτως ή άλλως απαιτεί εξαιρετικές συνθήκες για να υλοποιηθεί πρακτικώς, λογοκρίνεται ως ασύμβατη με την κοινοτική έννομη τάξη.
Το άρθρο 50, ωστόσο, της Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενοποιητικού ευρωπαϊκού οράματος, προβλέπει διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος υποβάλλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο και του παρέχει οδηγίες, στη βάση των οποίων θα συναφθεί, κατόπιν διαπραγματεύσεων, η συμφωνία απόσχισης. Το Συμβούλιο ενεργώντας με αυξημένη πλειοψηφία και με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράφει εκ μέρους της ΕΕ τη συμφωνία αποχώρησης και το αντισυμβαλλόμενο αποχωρούν κράτος παύει να είναι μέλος και να δεσμεύεται από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ είτε όταν η συμφωνία αποχώρησης το προβλέπει, είτε όταν παρέλθουν 2 χρόνια μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του να αποσκιρτήσει από την Ένωση.
Η μονομερής δε απόσχιση κράτους με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι δυνατή, και δη σε τρεις περιπτώσεις: α) αν ένα άλλο κράτος-μέλος παραβίασε θεμελιωδώς και συνεχίζει να παραβιάζει την Συνθ.ΕΕ, β) αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτούργησαν ultra vires, δηλαδή καθ’ υπέρβαση της εξουσίας και της καθ’ ύλη προδιαγεγραμμένης αρμοδιότητας τους και γ) όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες που δεν του επιτρέπουν να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Όταν δεν υπάρχει ενδοκοινοτική θεραπεία σε όλα τα ανωτέρω, έσχατη λύση ή ‘‘ακροτελεύτια καταφυγή’’ είναι η έξοδος από την ΕΕ.
Παρά ταύτα, κάποιο από τα τρία άνω ενδεχόμενα θεωρείται ότι είναι δύσκολο να αποκτήσουν πρακτική διάσταση, διότι ο δυναμικός χαρακτήρας της Συνθ.ΕΕ επιτρέπει προσαρμογές, σε ενδεχόμενο ραγδαίας ουσιώδους μεταβολής των περιστάσεων, μέσω τροποποίησης της συνθήκης και διότι στην ίδια τη συνθήκη προβλέπεται ότι όλες οι διχογνωμίες και διαμάχες λύνονται εντός ΕΕ δια των οργάνων της και των θεσμοθετημένων διαδικασιών λειτουργίας τους. Επί παραδείγματι το αρ. 226 Συνθ.ΕΕ δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να φέρει ‘‘απείθαρχο’’ κράτος-μέλος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ή το αρ. 227 εξοπλίζει κράτος μέλος με δικαίωμα εναγωγής άλλου κράτους-μέλος προς το άνω Δικαστήριο.
Περαιτέρω, η Ελληνική Βουλή στις 19-4-2005 επικύρωσε το Ευρωσύνταγμα, το οποίο εμπεριέχει ρήτρα εξόδου από την ΕΕ και δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης κράτους-μέλους, αλλά το άνω νομοθέτημα, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία τον Μάϊο και Ιούνιο του 2005 αντίστοιχα, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον νομικό απολίθωμα αποτελεί παρά κάτι άλλο.
Είναι, επομένως, άμεσα φανερό και αντιληπτό ότι η ρήτρα εξόδου από την ΕΕ, που αποκρυσταλλώνει το αρ. 50 της Συνθ. Λισαβόνας, δεν προβλέπει απολύτως τίποτε για το τι επακολουθεί για το αποσυρόμενο από την ΕΕ κράτος, που συμμετείχε όμως και στη ζώνη του ευρώ. Το ανέγγιχτο αυτό όμως ζήτημα είναι απολύτου καίριας σημασίας, καθώς έχει να κάνει με το ερώτημα αν η έξοδος μιας χώρας από την ΕΕ συνεπάγεται και έξοδο της από την ευρωζώνη ή και το αντίστροφο, αν δηλαδή τυχόν νομιμοποιημένη έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει και αποχώρηση από την ΕΕ.
Καταρχήν, τα άρθρα 4§2, 118 και 123 της Συνθ.ΕΕ και το 24ο Πρωτόκολλο αναφορικά με τη μετάβαση στο τρίτο στάδιο της νομισματικής ένωσης ρητά προβλέπει για παγίωση μη αναστρέψιμης ισοτιμίας μετατροπής εθνικού νομίσματος και ευρώ και για μη αναστρέψιμη διαδικασία υιοθέτησης του ευρώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μάλιστα τα αρ. 122§2 και 123§4 επιβάλλουν, επιπροσθέτως, και υποχρέωση των μη συμμετεχόντων στην ευρωζώνη χωρών να ακολουθούν οικονομική πολιτική δημοσιονομικής σύγκλισης με σκοπό την (τελική) ένταξη τους σ’ αυτήν.
Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από το ευρώ και ως εκ τούτου, στη διεθνή θεωρία, μονομερής απόπειρα κράτους-μέλους για δημιουργία εθνικού νομίσματος, λογίζεται ότι συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Συνεπώς, προκρίνεται ως λύση ‘‘αφεύκτου ανάγκης’’, σε περίπτωση εκδήλωσης βούλησης χώρας για αποχώρηση από το ευρώ, η κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επίτευξη συμφωνίας για το ουσιαστικό πλαίσιο της απόσχισης και τους όρους της, η οποία αναντίρρητα θα συνεπάγονταν τροποποίηση της Συνθ.ΕΕ, πράγμα που θα προϋπόθετε ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης. Επομένως, τεκμαίρεται, αν και τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ (κριτήρια Κοπεγχάγης) είναι διαφορετικά από τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ (κριτήρια Μάαστριχτ), ότι τυχόν αποχώρηση από την ΟΝΕ, ως παραβίαση της Συνθ.ΕΕ, θα σήμαινε ταυτόχρονη αποχώρηση και από την ΕΕ. Και αυτό επειδή η Κεντρική Τράπεζα κράτους-μέλους (National Central Bank) θα αποσχίζονταν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών (ESCB), το πρωτόκολλο όμως του οποίου (συστήματος) είναι αναπόσπαστο παράρτημα της Συνθ.ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη στη Συνθ.ΕΕ ούτε για την αποβολή κράτους-μέλους. Η πιο σπουδαία κυρωτικού τύπου αναφορά για συμπεριφορά κράτους είναι αυτή του αρ. 7§2 και 3 κατά την οποία το Συμβούλιο μπορεί να στερήσει προσωρινά το δικαίωμα ψήφου (άρα να το αποβάλει από τις διαδικασίες λήψης απόφασης και ευρύτερης ενεργούς συμμετοχής στην ΕΕ), από ένα κράτος-μέλος μόνο σε περίπτωση εξαιρετικά σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα παραβίασης απ’ αυτό της Συνθήκης και των θεμελιωδών αρχών επί των οποίων αυτή είναι δομημένη, όπως αυτές ορίζονται στο αρ. 6 αυτής. Επομένως, και στην περίπτωση της αποβολής απαιτείται τροποποίηση της Συνθήκης που προαπαιτεί καθολικό consensus όλων των συμμετεχόντων στην ΕΕ χωρών. Με την τροποποίηση θα προβλεφθεί η δυνατότητα αποβολής, οι νομικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της και η διαδικασία, ωστόσο τέτοια τροποποίηση θα είναι, από πάσης απόψεως, ένα παράτολμο ενέργημα, καθώς ευνόητο γίνεται ότι μια τέτοιου τύπου πολιτική και νομική επιλογή δυνητικά θα συνιστούσε θρυαλλίδα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε τελική ανάλυση, η αποχώρηση ή η αποβολή από το Ευρώ είναι μια νομικά αμφιλεγόμενη διαδικασία, και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα ευρύ φάσμα πολυδιάστατων νομικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων και πολύπλευρων επιπτώσεων, δηλαδή και για το κράτος-μέλος και για την ευρωζώνη, και για τους δανειστές του και για τις Αγορές συνολικά, που, τουλάχιστον από την ακολουθούσα μια τέτοια επιλογή χώρα θα πρέπει να εξετάζονται με εξαιρετική σοβαρότητα και σε ουσιαστικό βάθος και αφού πρώτα η χώρα αυτή έχει απτές απαντήσεις για την ‘‘επόμενη μέρα’’ της και έτοιμο το στρατηγικό πλάνο της δημοσιονομικής τροχιάς της και τον οικονομοτεχνικό και πολιτικό της σχεδιασμό.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, LLM ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
5/2/2015-makpress.blogspot.com
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

zoro
Master Forum-Runner

Greece
3934 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  17:11:12  Εμφάνιση Προφίλ
Δηλαδη εαν αποφασίσουν να μας πετάξουν έξω απο το ευρώ επειδή δεν προβλέπεται δεν θα βρούν τον τρόπο;;;;;
θα τον βρούν και χωρίς να θέλουμε εμείς...
σε όλα υπάρχει η...πρώτη φορά
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  19:27:14  Εμφάνιση Προφίλ
Εάν

α) πάνε να μας πετάξουν έξω ...
β) πάμε σε παράλληλο νόμισμα (με ή χωρίς ταυτόχρονη χρεωκοπία εντός ευρώ)
γ) πάμε να φύγουμε μόνοι μας


...είναι κατά μεγάλη πιθανότητα ένα τοσο δυνατό χτύπημα στο ευρω και στη συνοχή της ευρωζώνης γενικά που ισως να είναι και δραμάτικές οι συνέπειες για όλους και μάλιστα εκτιμώ με τη σειρά που τα γράφω (το α πιο καταστροφικό για αυτούς απο όλα).

Νομίζω ότι με το πιστόλι στο κρόταφο εάν είχαν να διαλέξουν αναγκαστικά ένα απο τα 3, αυτό θα ήταν να φύγουμε μόνοι μας (οπότε και να μπορούν τουλάχιστον να ρίξουν και σε εμάς την ευθύνη για όλη τη πιθανή ζημιά που μπορεί να επακολουθήσει ...παρά να θεωρούνται οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις εξελίξεις. Τέτοια νομίζω @ρχ@.. δεν έχει ούτε η ανέραστη η Μέρκελ.)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  19:59:13  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα
Τσάμπα σεναριολογείτε.

Έχουμε συμφωνία
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231387401
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  21:18:12  Εμφάνιση Προφίλ
Παιδιά, πάμε ξανά: Δεν υπάρχει καμία απολύτως μα καμία απολύτως συνθήκη που να καθορίζει έξοδο χώρας από την ΕΖ. Καμία απολύτως. Το άρθρο 50 καθορίζει την αποβολή από την ΕΕ, μην τα μπερδεύετε. Δεν μπορεί κανείς να μας πετάξει έξω, ούτε να φύγουμε μόνοι μας μπορούμε. Για να μπορεί να γίνει κάτι από αυτά τα δύο, πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες, γεγονός που θα κρατήσει χρόνια και που, αν αρχίσει, θα δημιουργήσει μια πρωτοφανή κρίση, θα βάλει όχι την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια οικονομία σε τρομακτικά αχαρτογράφητα νερά, επομένως δεν θα ξεκινήσει καν η κουβέντα αυτή σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Ξαναλέω ότι οι συνθήκες της ΕΖ έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε, πρακτικά και θεωρητικά να μην "σπάει"!

Διαβάστε προσεκτικά αυτήν την παράγραφο:

Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από το ευρώ και ως εκ τούτου, στη διεθνή θεωρία, μονομερής απόπειρα κράτους-μέλους για δημιουργία εθνικού νομίσματος, λογίζεται ότι συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Συνεπώς, προκρίνεται ως λύση ‘‘αφεύκτου ανάγκης’’, σε περίπτωση εκδήλωσης βούλησης χώρας για αποχώρηση από το ευρώ, η κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επίτευξη συμφωνίας για το ουσιαστικό πλαίσιο της απόσχισης και τους όρους της, η οποία αναντίρρητα θα συνεπάγονταν τροποποίηση της Συνθ.ΕΕ, πράγμα που θα προϋπόθετε ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης. Επομένως, τεκμαίρεται, αν και τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ (κριτήρια Κοπεγχάγης) είναι διαφορετικά από τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ (κριτήρια Μάαστριχτ), ότι τυχόν αποχώρηση από την ΟΝΕ, ως παραβίαση της Συνθ.ΕΕ, θα σήμαινε ταυτόχρονη αποχώρηση και από την ΕΕ.

και εστιάστε εδώ:

η κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επίτευξη συμφωνίας για το ουσιαστικό πλαίσιο της απόσχισης και τους όρους της, η οποία αναντίρρητα θα συνεπάγονταν τροποποίηση της Συνθ.ΕΕ, πράγμα που θα προϋπόθετε ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών σύμφωνα με το άρθρο 48 της Συνθήκης.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό προϋποθέτει χρόνια θεωρητικών συζητήσεων και δεν πρόκειται να ξεκινήσει ποτέ;

(διευκρίνιση: Ποτέ=τόσο μικρές πιθανότητες που δεν αξίζει καν να το συζητάμε ούτε να το λαμβάνουμε υπ' όψιν. Προγραμματίζει κάποιος την οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του λαμβάνοντας υπ' όψιν την πιθανότητα να τον χτυπήσει μετεωρίτης; )

Παραθέτω και την τελευταία παράγραφο:

Σε τελική ανάλυση, η αποχώρηση ή η αποβολή από το Ευρώ είναι μια νομικά αμφιλεγόμενη διαδικασία, και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα ευρύ φάσμα πολυδιάστατων νομικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων και πολύπλευρων επιπτώσεων, δηλαδή και για το κράτος-μέλος και για την ευρωζώνη, και για τους δανειστές του και για τις Αγορές συνολικά, που, τουλάχιστον από την ακολουθούσα μια τέτοια επιλογή χώρα θα πρέπει να εξετάζονται με εξαιρετική σοβαρότητα και σε ουσιαστικό βάθος και αφού πρώτα η χώρα αυτή έχει απτές απαντήσεις για την ‘‘επόμενη μέρα’’ της και έτοιμο το στρατηγικό πλάνο της δημοσιονομικής τροχιάς της και τον οικονομοτεχνικό και πολιτικό της σχεδιασμό.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  21:21:06  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by sam

Η φευγεις ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ απο το Ευρώ ΑΛΛΑ και απο την ευρωπαϊκή ένωση μαζί (αυτό γίνεται) ...

Μπορείς μάλιστα να ξαναγυρίσεις και στην ευρωπαϊκή ένωση έαν η έξοδος γινεται συμφωνημένα για να βγεις απο την ευρωζώνη

Η μένεις στην Ευρωπαϊκή έξοδο και δημιουργείς ένα (προσωρινό πιθανότατα) διπλό νόμισμα (ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και κάποια τεχνάσματα απο τη μεριά μας (...ή και χωρίς τεχνάσματα εάν συμφωνούν και οι άλλοι)

Η μένεις στην Ευρωπαϊκή ένωση ΚΑΙ ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ βρίσκουν το τρόπο και αλλαζουν ΟΛΟΙ τους κανόνες και τις συμβάσεις και σου επιτρέπουν εάν θελεις να φύγεις απο το Ευρώ... (και αυτό γίνεται... ΕΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ. Θα βρεθεί ο τρόπος)

Η μένεις στο ευρώ και χρεωκοπέις μέσα σε αυτό (με ότι αυτό συνεπάγεται) ....οπότε εκεί πάλι εκτιμώ ότι θα καίγονται και όλοι οι υπόλοιποι να βρουν το τρόπο να βγεις μόνο απο το ευρώ εάν θες.




Τίποτα από αυτά δεν γίνεται αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες.
Πρακτικά, δεν θα αλλάξουν ποτέ.

(διευκρίνιση: Ποτέ=τόσο μικρές πιθανότητες που δεν αξίζει καν να το συζητάμε ούτε να το λαμβάνουμε υπ' όψιν. Προγραμματίζει κάποιος την οποιαδήποτε πτυχή της ζωής του λαμβάνοντας υπ' όψιν την πιθανότητα να τον χτυπήσει μετεωρίτης; )
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  22:52:09  Εμφάνιση Προφίλ
Βρε ριγκο αλλο εαν εκτιμας οτι δεν γινεται κατι λογω οικονομικοπολιτικων λογων -θα παλεψουν ολοι για να το αποτρεψουν- και αλλο εαν το επιτρεπουν οι συνθηκες η εαν οι συνθηκες ειναι απολυτες και δεν αλλζουν. Οτι σου εγραψα γινεται -φυσικα και με ομοφωνη αλλαγη των ευρωπαικων συμβασεων οπου χρειαζεται δηλαδη σε καποιεσ αποτισ περιπτωσεις και σου ανεφερα και σε ποιες ακριβως-

Μην επιμενεις στη ξεροκεφαλια σου. Εαν θελει μια χωρα να βγει απο την ευρωπαικη ενωση η ιδια -το πρωτο που σου εγραψα- δεν χρειαζεται να καν να αλλαξει νομικα καποια συνθηκη. Βγαινει μονη της. Το χει κανει αλλωστε μια χωρα στο παρελθον -ψαξε να βρεις ποια-

Αααααα... και δεν υπαρχει αποβολη που γραφεις. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ υπαρχει
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  23:37:30  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα
Για τις σημερινές εξελίξεις κύριοι που ελπίζατε στην μεγάλη ανατροπή έχετε να πείτε κάτι?
Γιατί δεν την βλέπω.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/02/2015 :  23:42:04  Εμφάνιση Προφίλ
Θα μικρύνει κάποιος την σελίδα
για να σας διαβάσουμε;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 86 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000