Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Καφενείο - μετεκλογικών πολιτικών συζητήσεων
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 126

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/05/2015 :  15:33:40  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Για τους "καταγγέλοντες"

Αυτή είναι -εκτιμώ- μια έντιμη (και σκληρή στο βαθμό που της αρμόζει) και ταυτόχρονα αποστασιοποιημένη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση (βέβαια έρχεται από τα αριστερά, αλλά -και είναι προσωπική μου άποψη αυτό- μήπως τελικά και οι πιο πολλές "έντιμες" θέσεις μας σε αυτό το κόσμο από τα "αριστερά" μας ένστικτα δεν πηγάζουν?)


"Κώστας Εφήμερος

Η κυβέρνηση μετά από 3 μήνες γνωρίζει πλέον ότι το πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ούτε ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός. Όλες οι προσπάθειες για μια «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», όπως την οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, τορπιλίζονται από τους ευρωπαίους «εταίρους» μας. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε με τη σημερινή του εμπειρία την διακυβέρνηση της χώρας ίσως να μην επέμενε στον όρο «Θεσμοί» για να αντικαταστήσει αυτόν της «Τρόικας».

Δεν τα ήξερε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά πριν ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι υψηλής ιστορικής σημασίας αλλά μόνο ιστορικής. Το αν ο Αλέξης Τσίπρας όντως πίστευε ότι η εκλογή του μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη ή θεωρούσε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση χρέους ακόμα και αν η Ευρώπη δεν άλλαζε έχει μικρή διαφορά για το τελικό αποτέλεσμα. Αν δηλαδή ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε υπέρμετρη αισιοδοξία ή εσκεμμένα επετράπη να ανοίξει η συζήτηση σε βαθμό που να χωράει και το «πάση θυσία στο ευρώ» και το «η δραχμή δεν είναι φετίχ» έχει μικρή σημασία για την καθημερινότητά μας προκαλεί όμως σοβαρό προβληματισμό ιδεολογικά.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που βασίστηκαν στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Σήμερα, 100 ημέρες μετά, η κυβέρνηση όχι μόνο έχει καταργήσει το πρόγραμμα αλλά, όπως επισημαίνει και ο Κωνσταντίνος Πουλής, κοντεύει να καταργήσει και τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση έφερε στη βουλή θετικά νομοσχέδια όπως αυτό για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την διόρθωση αδικιών του δημοσίου με την επαναπρόσληψη καθαριστριών, σχολικών φυλάκων, καθηγητών, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων στα σχολεία κ.λπ. Κι όμως κανείς δεν τολμάει να ισχυριστεί ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει αντιμετωπιστεί έστω και σε έναν μικρό βαθμό, οι προσλήψεις φαίνεται ότι αφαιρούνται από τις 15.000 προϋπολογισμένες θέσεις, η ΕΡΤ ξεκινάει με τον Λάμπη Ταγματάρχη επικεφαλής και στο έκτακτο νομοσχέδιο για την παιδεία εναντιώθηκαν όλα σχεδόν τα σωματεία καθηγητών.

Στην συχνή ερώτηση που επαναλαμβάνεται από τους αναγνώστες του TPP «είναι δηλαδή το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;» η απάντηση είναι «ασφαλώς και όχι, αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία». Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα μέλη της κυβέρνησης δεν θέλουν να εφαρμόσουν π.χ. τις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδίασε το ΤΑΪΠΕΔ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε για τους προηγούμενους υπουργούς της ΝΔ, ωστόσο όλα αυτά έχουν μικρή σημασία όταν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε. Κι όταν μας ρωτάνε «ναι αλλά δεν έχουν αξία οι έστω μικρές αλλαγές σε αυτές τις συμφωνίες προς όφελος της χώρας;» η απάντησή μας πρέπει να είναι ότι «οι μικρές αλλαγές έχουν μικρή αξία». Η ελληνική κοινωνία επέλεξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας πολλά και όχι λίγα.

Μήπως έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν υποστηρίζει ότι η ελληνική κοινωνία δεν του έδωσε εντολή να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ; Φυσικά και έχει δίκιο. Ο Ελληνικός λαός του έδωσε την εντολή να επιχειρήσει μια αναπτυξιακή συμφωνία αλλά στη βάση των υποσχέσεών του ότι δεν θα κάνει υποχωρήσεις στο ανθρωπιστικό του πρόγραμμα και ότι πάνω από όλα βάζει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πείσει ότι προσπαθεί πραγματικά για μια τίμια λύση και για αυτό απολαμβάνει και υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση όντως φαίνεται ότι προσπαθεί για κάτι καλύτερο. Αν η ιστορία τελικά κριθεί με βάση τις προθέσεις και τις προσπάθειες τότε πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε κάποιου είδους ρεκόρ. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν κανένα απολύτως ενδοιασμό και λειτουργούν ως οικονομική συμμορία. Εδώ έκαναν τα ίδια με τους δικούς τους, σε μια κυβέρνηση της αριστεράς θα χαρίζονταν;

Ακόμα και σήμερα που οι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν έτοιμες για συμφωνία και επιπλέον υποχωρήσεις όλα αυτά θα είχαν σημασία αν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ακόμα δηλαδή και αν η κυβέρνηση δώσει και τα τελευταία (ΦΠΑ και ασφαλιστικό) και ουσιαστικά υποχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης αυτό δεν εγγυάται την «επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Τούτο σημαίνει ότι στα χρόνια που Αντώνης Σαμαράς έσωζε την Ελλάδα οι ευρωπαίοι πρόλαβαν να θωρακίσουν τα τραπεζικά τους συστήματα, να προετοιμαστούν για ενδεχόμενα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα αλλά και να στρώσουν την προπαγάνδα στους λαούς τους ώστε σήμερα να μπορούν να δώσουν ένα μάθημα. Ένα μάθημα όχι στους Έλληνες (σε αυτούς έκαναν περισσότερα από μαθήματα) αλλά στους ευρωπαίους πολίτες που τολμάνε να ονειρεύονται περισσότερη δημοκρατία και βαυκαλίζονται με την δύναμη της ψήφου τους.

Σήμερα ο Δημήτρης Στρατούλης σε δηλώσεις του επανέφερε την ελπίδα για μια αξιοπρεπή στάση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση. Ανέφερε ότι κατά την άποψή του η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει ούτε στην επέκταση του ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή. Ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Κόκκινο επιπλέον σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει μια συμφωνία που θα μοιάζει με τα λάθη του παρελθόντος. Την ίδια ώρα το Μαξίμου αναφέρει ότι θα ληφθούν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αυτό ακούγεται ελπιδοφόρο, αφού κάθε τι δημοκρατικό μπορεί να ασκήσει πιέσεις προς όλους -και κυρίως στους πιστωτές μας.

Ένα από τα σημαντικότερα που πρέπει να συζητήσουμε είναι για ποιο λόγο αναζητάμε μια συμφωνία. Τι περιμένουμε από αυτή; Γιατί αν ψάχνουμε χρήματα ίσα για να πληρώσουμε τους μισθούς του Ιουνίου δεν είναι σίγουρο ότι η κοινωνία είναι διατεθειμένη να πληρώσει μερικές δόσεις ΕΝΦΙΑ ακόμα.

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερη διαφάνεια. Περισσότερη ειλικρίνεια. Είναι απαραίτητο για όλους να κατανοήσουμε ότι όταν το κοινό ανακοινωθέν κάνει λόγο για «πρόοδο» στην ουσία αναφέρεται στις δικές μας υποχωρήσεις. Ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» βασίζεται στον φόβο μιας ολόκληρης κοινωνίας που είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει με τον τρόπο που το έκανε η Γαλλία στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ανάγκη να ακούσουμε τον πρωθυπουργό να μας ενημερώνει για το όραμα, τους εκβιασμούς και τα όρια της κυβέρνησής μας. Για τα όσα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε, για τα λίγα που θέλουν να μας δώσουν και τα όσα απαιτούμε να πάρουμε.

Και αν ξέρουμε τα πάντα και αποφασίσουμε να υποχωρήσουμε τότε και μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια έντιμη λύση... μια έντιμη ταπείνωση"

http://www.thepressproject.gr/article/76940/Entimi-tapeinosi
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Nek2000
Elite Forum-Runner

Greece


1276 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/05/2015 :  16:25:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Αυτός είναι ο τέως πρωθυπουργός. Να τον χαίρεστε!

Πολύ βολικό που «χτυπήσατε» μια μέρα πριν το μονάκι μας κύριε Σαμαρά

Γιαννης Αντετοκουνμπο 13 Μαϊου 2015

thumbnailΔεν θα ξεχάσω τα λόγια του -πρωθυπουργού τότε- Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από 2 χρόνια. «Όποτε έχεις χρόνο Γιάννη, σε παίζω ένα μονάκι» μου είχε πει όλο αυτοπεποίθηση και από τότε πραγματικά ανυπομονούσα να τον αντιμετωπίσω μέσα στις γραμμές ενός γηπέδου.

Όταν επέστρεψα από τις Η.Π.Α. πέρσι το καλοκαίρι τον πήρα πολλές φορές τηλέφωνο για να κανονίσουμε επιτέλους το μονό, ωστόσο πάντοτε έφερνε σαν δικαιολογία το βεβαρημένο του πρόγραμμα λόγω της κατάστασης στη χώρα. «Γιάννη έρχονται οι εταίροι αύριο» ή «Γιάννη την Τετάρτη δυστυχώς έχουμε Σύνοδο Κορυφής», «Γιάννη με πονάει το μάτι μου» μου έλεγε και μετέθετε το παιχνίδι μας για το μέλλον.

Αυτή τη φορά όμως δεν τον άφησα σε ησυχία αφού ήμουν αποφασισμένος να τον κερδίσω. Πρωθυπουργός δεν είναι πια κι έτσι μόλις η ομάδα μου αποκλείστηκε από τα playoffs του έστειλα μήνυμα να τον ρωτήσω πότε μπορεί να παίξουμε. Τελικά, έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις, κανονίσαμε το μονάκι για χθες το απόγευμα, στο γήπεδο του Τρίτωνα. Ανυπομονούσα, ούτε για την πρώτη μου εμφάνιση στο NBA δεν είχα τόση προσμονή και ήλπιζα να μην επικαλεστεί πάλι κάποια δικαιολογία.

Ώσπου τη Δευτέρα το βράδυ έσκασε η βόμβα. «Γιάννη είμαι στο ΚΑΤ, χτύπησα τον αγκώνα μου κάνοντας προπόνηση με το γιο μου», μου έγραψε σε μήνυμα και για κάποιο λόγο δεν μου έκανε εντύπωση. Καμία πρωτοτυπία, εμπρός στο δρόμο που χάραξαν ο Κεντέρης και η Θάνου, πάλι καλά δηλαδή που δεν μου είπε ότι χτύπησε με τη μηχανή.

Κύριε Σαμαρά εγώ χθες πήγα κανονικά στο ραντεβού μας, εσείς που ήσασταν; Δεν πειράζει, την επόμενη φορά.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Wolf
Advanced Forum-Runner

Greece


309 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/05/2015 :  18:35:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Nek2000

Αυτός είναι ο τέως πρωθυπουργός. Να τον χαίρεστε!

Πολύ βολικό που «χτυπήσατε» μια μέρα πριν το μονάκι μας κύριε Σαμαρά

Γιαννης Αντετοκουνμπο 13 Μαϊου 2015

thumbnailΔεν θα ξεχάσω τα λόγια του -πρωθυπουργού τότε- Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από 2 χρόνια. «Όποτε έχεις χρόνο Γιάννη, σε παίζω ένα μονάκι» μου είχε πει όλο αυτοπεποίθηση και από τότε πραγματικά ανυπομονούσα να τον αντιμετωπίσω μέσα στις γραμμές ενός γηπέδου.

Όταν επέστρεψα από τις Η.Π.Α. πέρσι το καλοκαίρι τον πήρα πολλές φορές τηλέφωνο για να κανονίσουμε επιτέλους το μονό, ωστόσο πάντοτε έφερνε σαν δικαιολογία το βεβαρημένο του πρόγραμμα λόγω της κατάστασης στη χώρα. «Γιάννη έρχονται οι εταίροι αύριο» ή «Γιάννη την Τετάρτη δυστυχώς έχουμε Σύνοδο Κορυφής», «Γιάννη με πονάει το μάτι μου» μου έλεγε και μετέθετε το παιχνίδι μας για το μέλλον.

Αυτή τη φορά όμως δεν τον άφησα σε ησυχία αφού ήμουν αποφασισμένος να τον κερδίσω. Πρωθυπουργός δεν είναι πια κι έτσι μόλις η ομάδα μου αποκλείστηκε από τα playoffs του έστειλα μήνυμα να τον ρωτήσω πότε μπορεί να παίξουμε. Τελικά, έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις, κανονίσαμε το μονάκι για χθες το απόγευμα, στο γήπεδο του Τρίτωνα. Ανυπομονούσα, ούτε για την πρώτη μου εμφάνιση στο NBA δεν είχα τόση προσμονή και ήλπιζα να μην επικαλεστεί πάλι κάποια δικαιολογία.

Ώσπου τη Δευτέρα το βράδυ έσκασε η βόμβα. «Γιάννη είμαι στο ΚΑΤ, χτύπησα τον αγκώνα μου κάνοντας προπόνηση με το γιο μου», μου έγραψε σε μήνυμα και για κάποιο λόγο δεν μου έκανε εντύπωση. Καμία πρωτοτυπία, εμπρός στο δρόμο που χάραξαν ο Κεντέρης και η Θάνου, πάλι καλά δηλαδή που δεν μου είπε ότι χτύπησε με τη μηχανή.

Κύριε Σαμαρά εγώ χθες πήγα κανονικά στο ραντεβού μας, εσείς που ήσασταν; Δεν πειράζει, την επόμενη φορά.





Tokoulouri στα καλύτερά του

__________________________
Run Wolfieee!!!!Ruuuun!!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/05/2015 :  21:46:40  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Είπαμε εμείς ποτέ, ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια?

Βρείτε μου το μία φορά!

----------------------------------------
Πουλάνε τρέλα έτσι?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/05/2015 :  00:02:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
ΕΛΕΟΣ

Καλός ο εφημέριος αλλά...
πόσο βαρετός γίνεται κανένας
όταν αναμασά τα ίδια και τα ίδια
τα τελευταία χρόνια
όπως και όλοι οι υπόλοιποι
σε όλες τις εφημερίδες
σε όλα τα κανάλια
σε όλα τα ραδιόφωνα
και σε όλες τις μεριές
κοινωνικής δικτύωσης

Έλεος!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/05/2015 :  02:39:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Βροντερό «όχι» στο ευρώ έδωσαν οι Τσέχοι

Υπάρχουν και οι έξυπνοι...

Πολύ υψηλό εξακολουθεί να είναι το ποσοστό των πολιτών της Τσεχίας που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, με τον πληθυσμό της χώρας, σε συντριπτική πλειονότητα, 69%, να απορρίπτει το ευρώ, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, προκαλώντας συζητήσεις στις γειτονικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, κυρίως στην Αυστρία και στη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπικών Ερευνών CVVM, ένα ποσοστό 24% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης του κοινού νομίσματος στην Τσεχία, ενώ 7% δεν γνωρίζουν και δεν εκφέρουν γνώμη.

Το ποσοστό 69% των αντιπάλων ένταξης της Τσεχίας στην Ευρωζώνη είναι κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από εκείνο που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από ένα χρόνο, ενώ αυξημένο κατά πέντε μονάδες, σε σχέση με πέρυσι, είναι το ποσοστό των υποστηρικτών (24%).

Η Τσεχία, η οποία στο χώρο της Ευρωπαικής Ενωσης διαθέτει μια αρκετά εύρωστη οικονομία και εκπληρώνει πρακτικά από πολλού τα απαραίτητα κριτήρια, δεν έχει λάβει έως σήμερα επίσημη ημερομηνία εισόδου στο ευρώ και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ακόμη ούτε στη νέα στρατηγική της ευρωπαικής πολιτικής που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα και στην οποία δεν υπάρχει παρά μόνο η αναφορά ότι μια ημερομηνία θα πρέπει να καθοριστεί για πριν από το 2020.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/05/2015 :  02:45:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μέγιστοι μάγκες οι Ισλανδοί. Δεν αρκέστηκαν μόνο να διώξουν κλωστσηδόν και με συνοπιτικές διαδικασίες τους νταβατζήδες που ήθελαν να τους μετατρέψουν σε ΕΛΛΑΔΑ, αλλά συνεχίζουν να προβαίνουν σε αυτονόητα μέτρα που αποτρέπουν κάθε δυνατότητα στους τοκογλύφους που παίζουν με τις τύχες του πλανήτη, να παίξουν και με αυτούς.

RESPECT στην Ισλανδία για μία ακόμη φορά αν προχωρήσει και το παρακάτω:

Αυστηρά δημόσιο χρήμα προτείνει η Ισλανδία (Επίκαιρα, 23-29 Απριλίου 2015)



Από την μικρή νησιώτικη σκανδιναβική χώρα που δε δίστασε να προχωρήσει ακόμη και σε παύση πληρωμών επί του χρέους της επιλέγοντας να σώσει τους πολίτες της κι όχι τους κερδοσκόπους, έρχεται η πιο ριζοσπαστική πρόταση που έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Η πρόταση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 30 Μαρτίου 2015 (εδώ το πλήρες κείμενο), με λίγα λόγια καταλήγει στην επιστροφή του εκδοτικού δικαιώματος στην κεντρική τράπεζα, που στις μέρες μας τυπικά και μόνο το διατηρεί, και στην απαγόρευση στο εξής στις εμπορικές τράπεζες να δημιουργούν το δικό τους χρήμα, μέσω του δανεισμού! Η πρόταση να απαγορευτεί στις εμπορικές τράπεζες η δυνατότητα έμμεσης αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας, που ενσωματώνει παρεμφερείς προτάσεις που έχουν συζητηθεί ξανά μεταξύ οικονομολόγων στο παρελθόν (με πιο ολοκληρωμένη την πρόταση του Φίσερ από τη δεκαετία του ’30) κατατέθηκε από τον βουλευτή του κεντρώου κυβερνώντος Προοδευτικού Κόμματος, Φρόστι Σιγκουρτζόνσον, στο πλαίσιο εντολής που του είχε δοθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος την επαίνεσε δημόσια. Επομένως, χωρίς ακόμη να ξέρουμε αν και πότε θα υλοποιηθεί, είναι σίγουρο πως αντανακλάει ευρύτερους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στην πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας. Καθόλου τυχαία δεν είναι κι η έκταση που έλαβε η πρόταση για Δημόσιο Χρήμα (Sovereign Money, όπως τιτλοφορήθηκε) στον διεθνή Τύπο.

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Προς αποφυγή παρανοήσεων να τονίσουμε ότι η οικονομία της Ισλανδίας, παρά την γεωγραφική απόσταση που την χωρίζει από άλλες χώρες, κάθε άλλο παρά κλειστή οικονομία μπορεί να χαρακτηριστεί. Το 2013 οι εξαγωγές (που πέρα από είδη αλιείας περιλαμβάνουν αλουμίνιο και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων) αντιστοιχούσαν στο 57% του ΑΕΠ της, ενώ η μισή κατανάλωση προερχόταν από εισαγωγές. Το επίπεδο τιμών της οικονομίας επηρεάζεται σοβαρά από τις μεταβολές των τιμών στα εισαγόμενα αγαθά, με άλλα λόγια. Κατά συνέπεια οι ρηξικέλευθες προτάσεις για το Δημόσιο Χρήμα δεν αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον αποκομμένο από την παγκόσμια οικονομία, που επιτρέπει πειραματισμούς.

Επικίνδυνες οι τράπεζες

Η ανάλυση του ισλανδού βουλευτή ξεκινάει από δύο παραδοχές. Η πρώτη είναι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος που παίζουν οι τράπεζες στην οικονομία. Σημείο τομής για την Ισλανδία ήταν η τραπεζική κατάρρευση του 2008 που οδήγησε στην υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, της κορώνας, κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο και στην εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων (όπως συνέβη και στην Κύπρο που επιβλήθηκαν με απόφαση της ΕΚΤ) που ακόμη και τώρα παραμένουν σε ισχύ. Ανάλογες φυσικά αναταράξεις συμβαίνουν και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως μαρτυρούν οι 147 τραπεζικές κρίσεις που έχουν καταγραφεί από το 1970 σε 114 χώρες, χωρίς ωστόσο να έχουν μπορέσει να προκαλέσουν μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα γίνει κατορθωτό το τζίνι να ξαναμπεί στο λυχνάρι. Δηλαδή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να δει την αυτονομία του να περιορίζεται. Η δεύτερη παραδοχή σχετίζεται με τον ατελέσφορο χαρακτήρα όλων των μέτρων που έχουν προταθεί και ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες στο πλαίσιο της συζήτησης για μια ρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για προτάσεις που εν τέλει αυξάνουν σε εκθετικό βαθμό την πολυπλοκότητα του συστήματος και τις δυσκολίες του ελέγχου του χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποδείξει τον κατασταλτικό τους χαρακτήρα. Αρκεί να αναφερθεί πως οι κανόνες της Βασιλείας Ι καταλάμβαναν 30 σελίδες, της Βασιλείας ΙΙ 251 σελίδες κι οι πιο πρόσφατοι της Βασιλείας ΙΙΙ 509 σελίδες. Με τα λόγια του συγγραφέα της έκθεσης «όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν πολύτιμες, μειώνοντας την πιθανότητα μιας ακόμη χρηματοπιστωτικής κρίσης βραχυχρόνια. Έχουν ωστόσο αποτύχει να διαχειριστούν το θεμελιώδες ζήτημα: την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργούν πίστωση, χρήμα και αγοραστική ικανότητα και την αστάθεια που αναπόφευκτα ακολουθεί. Ως συνέπεια, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα αφήνουν ακόμη τον κόσμο επικίνδυνα ευάλωτο σε μελλοντική χρηματοπιστωτική και οικονομική αστάθεια».

Στον αντίποδα των παραπάνω μερικών λύσεων, η νομισματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο ισλανδός βουλευτής απαντάει στο βασικό ερώτημα «ποιος πρέπει να δημιουργεί χρήμα», για να καταλήξει πως η δημιουργία του χρήματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους τραπεζίτες. Στόχος δε των προτάσεων, όπως τονίζεται στον πρόλογο, είναι η διαδικασία δημιουργία χρήματος να υπηρετεί καλύτερα την κοινωνία. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Η έμπλεη εκρηκτικών αντιφάσεων διαδικασία δημιουργίας χρήματος σήμερα έχει τις τράπεζες σε περιόδους επέκτασης της οικονομίας να δανείζουν περισσότερο για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσφορά χρήματος, και σε περιόδους συρρίκνωσης να μειώνουν τον δανεισμό, με αποτέλεσμα η προσφορά χρήματος να επιβραδύνεται ή ακόμη και να συρρικνώνεται. Ως συνέπεια αντί να εξομαλύνονται οι κύκλοι της οικονομίας, οξύνονται στο έπακρο. Στο πλαίσιο αυτής της βαθιά ανορθολογικής τάσης από το 1986 ως το 2006 το ΑΕΠ της Ισλανδίας αυξανόταν κάθε χρόνο κατά 3,2% ενώ η προσφορά χρήματος από τις τράπεζες αυξανόταν κατά 18,6%! Αποτέλεσμα της υπερεπέκτασης των τραπεζών στον τομέα δημιουργίας χρήματος είναι στην Ιρλανδία το απόθεμα κερμάτων και χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία να ανέρχεται στο 9% του δείκτη Μ1, του «χρήματος με την στενή έννοια» όπως λέγεται που περιλαμβάνει χαρτονομίσματα, κέρματα και άλλα ισοδύναμα χρήματος που μετατρέπονται εύκολα σε μετρητό, όπως οι καταθέσεις μίας μέρας.

Χρήμα για το δημόσιο συμφέρον

Στο πλαίσιο της πρότασης για Δημόσιο Χρήμα, και με βάση όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι ιδιωτικές τράπεζες δεν θα δημιουργούν χρήμα. Αυτή η εξουσία βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια της κεντρικής τράπεζας που είναι αφοσιωμένη να εργάζεται για το συμφέρον της οικονομίας και της κοινωνίας ως όλον. Στο σύστημα του Δημόσιου Χρήματος, όλο το χρήμα, φυσικό ή ηλεκτρονικό, δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα. Το νέο χρήμα που δημιουργείται από την κεντρική τράπεζα θα μεταφέρεται στην κυβέρνηση και θα τίθεται σε κυκλοφορία στην οικονομία μέσω αυξημένων κυβερνητικών δαπανών, μείωσης φόρων, αποπληρωμής δημόσιου χρέους ή μέσω της καταβολής μερίσματος στους πολίτες. Η κεντρική τράπεζα θα είναι επίσης σε θέση να δημιουργεί χρήμα για να δανείσει τις τράπεζες ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να δανείσουν επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται όμως εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτό τον τρόπο η εξουσία δημιουργίας χρήματος διαχωρίζεται από την εξουσία όσων αποφασίζουν για το πώς το νέο χρήμα χρησιμοποιείται, εξασφαλίζοντας έτσι πώς αντικρουόμενα συμφέροντα δεν θα οδηγούν στην δημιουργία υπερβολικά πολύ ή υπερβολικά λίγου χρήματος ή χρήματος που θα δημιουργείται για ιδιωτικό κι όχι για δημόσιο όφελος. Με αυτό τον τρόπο το εισόδημα που θα δημιουργείται από την προσφορά χρήματος θα καταλήγει στην υπό κρατική ιδιοκτησία κεντρική τράπεζα, αποφέροντας μεγαλύτερα μερίσματα στο κράτος που μπορούν να αξιοποιηθούν για δημοκρατικά αποφασισμένους σκοπούς.

Πρόκειται για μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση που αν υλοποιούταν θα τερμάτιζε μονομιάς την ασυδοσία των τραπεζών ενώ, περιττό να ειπωθεί, η αξία χρήσης της αφορά όλο τον κόσμο κι όχι μόνο την Ισλανδία. Εξαίρεση προφανώς αποτελούν χώρες όπως η Ελλάδα κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν παραδώσει τη νομισματική κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα το χρήμα όχι μόνο να είναι ιδιωτικό αλλά και υπόθεση οικονομικών και πολιτικών κέντρων που εδράζονται στο εξωτερικό…

Edited by - KostasPVol on 14/05/2015 02:48:39
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/05/2015 :  03:39:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ο Ισλανδός βουλευτής απαντάει στο βασικό ερώτημα «ποιος πρέπει να δημιουργεί χρήμα», για να καταλήξει πως η δημιουργία του χρήματος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους τραπεζίτες. Στόχος δε των προτάσεων, όπως τονίζεται στον πρόλογο, είναι η διαδικασία δημιουργία χρήματος να υπηρετεί καλύτερα την κοινωνία. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Πρόκειται για μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση που αν υλοποιούταν θα τερμάτιζε μονομιάς την ασυδοσία των τραπεζών ενώ, περιττό να ειπωθεί, η αξία χρήσης της αφορά όλο τον κόσμο κι όχι μόνο την Ισλανδία.
Εξαίρεση προφανώς αποτελούν χώρες όπως η Ελλάδα κι άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν παραδώσει τη νομισματική κυριαρχία τους, με αποτέλεσμα το χρήμα όχι μόνο να είναι ιδιωτικό αλλά και υπόθεση οικονομικών και πολιτικών κέντρων που εδράζονται στο εξωτερικό…

Δυστυχώς με τόσα χρόνια πλύσης εγκεφάλου έκαναν τον κόσμο να πιστεύει πως η μέγγενη του ευρώ σημαίνει ανάπτυξη και πρόοδο, και πως αν δραπετεύσουμε απο την τραπεζιτική τους φυλακή είμαστε χαμένοι. Εχω την εντύπωση πως αν γινόταν δημοψήφισμα μεταξύ δικού μας νομίσματος και ελευθερίας και ευρώ αγχόνης η πλειοψηφία θα τασσόταν υπέρ της δεύτερης επιλογής..
Το πρόταγμα πάντως εξακολουθεί να παραμένει.. οι τράπεζες να τεθούν υπο εργατικό έλεγχο.

Edited by - xipolitos on 14/05/2015 06:20:29
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2015 :  15:27:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
http://www.iefimerida.gr/news/209283/apisteytes-diloseis-hrysogonoy-oi-arhes-mpoykaran-sta-spitia-tha-sygkentronan-45-50-dis

Εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου, η ουσία του αριστερού φασισμού. Συγγνώμη, πλεονασμός: Η ουσία της αριστεράς.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

andrem
Senior Forum-Runner

482 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2015 :  19:08:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ε, τωρα αληθεια, φοβασαι οτι θα μπουκαρουν οι μπολσεβικοι στο σπιτι σου να σου παρουν τα λεφτα και τα τιμαλφη?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2015 :  20:56:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by andrem

Ε, τωρα αληθεια, φοβασαι οτι θα μπουκαρουν οι μπολσεβικοι στο σπιτι σου να σου παρουν τα λεφτα και τα τιμαλφη?



Tην τηλεόραση και το dvd, αυτά έχω!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

andrem
Senior Forum-Runner

482 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2015 :  21:12:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ε, με τοσα που εχεις, βλεπω να εχεις το τελος των Ρωμανοφ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Koukouvagia
Elite Forum-Runner

1662 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/06/2015 :  14:24:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το ακριβό εθνικό μας φροντιστήριο

Κάπου εδώ τελειώνει το τετράμηνο εθνικό μας φροντιστήριο. Επρεπε να το περάσουμε για να καταλάβουμε πού στεκόμαστε, τι έχουμε απέναντί μας, ποια είναι τα περιθώρια χειρισμών μας. Πέντε χρόνια καλλιεργήθηκαν πειστικοί μύθοι που λειτούργησαν σαν βάλσαμο για ένα λαό που υπέφερε και δεν μπορούσε πια να ακουμπήσει στο παλιό του πολιτικό σύστημα. Ηταν μύθοι πανίσχυροι που άγγιζαν τις πιο ευαίσθητες χορδές του μέσου Ελληνα. Κανείς δεν μπορούσε να τους αντιμετωπίσει εγκαίρως, γιατί η κοινή γνώμη απλώς δεν ήθελε να ακούσει. Ο θυμός ήταν δικαιολογημένος και ανεξέλεγκτος. Οι πλασιέ της οργής πούλησαν θεωρίες συνωμοσίας, ανέφικτα εναλλακτικά σενάρια και γεωπολιτικές παλαβομάρες.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να δοκιμάσει έναν έναν αυτούς τους μύθους, για λογαριασμό μας. Η Ιστορία τού επεφύλαξε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Επωμίσθηκε τις ανεδαφικές προσδοκίες των Ελλήνων, που ήταν βασισμένες σε σαθρές παραδοχές. Προσπάθησε να δημουργήσει την περιβόητη συμμαχία του Νότου. Εψαξε να βρει χρήματα από τη Μόσχα και το Πεκίνο. Δοκίμασε, με ευγενικό και θεσμικό τρόπο, τη μέθοδο του Κουγκίου μη καταβάλλοντας εγκαίρως μία δόση προς το ΔΝΤ. Απείλησε με δημοψήφισμα. Επαιξε το παιχνίδι της διαίρεσης των θεσμών. Επιχείρησε να παίξει το «αμερικάνικο» και κατόπιν το «ρώσικο» χαρτί. Εβαλε στην αρχή με δυναμικό τρόπο το ζήτημα της διαγραφής του χρέους. Απ’ όσο θυμάμαι δεν απομένει τίποτα άλλο να δοκιμάσει...

Επειτα απ’ όλα αυτά βρισκόμαστε εκεί που αφήσαμε τη γραμμική πορεία των πραγμάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο, για να μπούμε στο τρέχον περιπετειώδες ιστορικό μας επεισόδιο. Διαγραφή χρέους δεν «παίζει», παρά μόνο ύστερα από έξοδο από το ευρώ. Χρήματα για να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια δεν βρίσκονται, παρά μόνον από την Ευρώπη. Το Κούγκι είναι ιδεατό και απαραίτητο ως εθνικό σύμβολο, δεν συνιστά ενδεδειγμένη διαπραγματευτική τακτική το 2015. Ο Νότος συσπειρώθηκε, όχι όμως υπέρ μας, κλπ. κλπ.

Ποιος είναι τώρα ο κίνδυνος; Αν ο κ. Τσίπρας δεν εξηγήσει την πραγματικότητα στον λαό δεν έχει κανένα μέλλον. Να το πούμε απλά: αν ο λαός δεν χωνέψει την πραγματικότητα ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κανείς άλλος θα μπορέσει να αποφύγει τη δραχμή και την καταστροφή. Και αυτό γιατί καραδοκούν εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν τους εθνικούς μας μύθους φτάνοντας ώς τα απώτατα άκρα, την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας μπορεί εύκολα να υπερκερασθεί απ’ αυτούς. Μέχρι τώρα δεν μας έχει δείξει ότι μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα και να εξηγήσει δύσκολες αλήθειες. Δυστυχώς πάει πάντοτε με το ρεύμα... Εδώ, όμως, ακριβώς βρίσκεται η ιστορική ευθύνη των αστών πολιτικών, διανοουμένων, επιχειρηματιών και όσων έχουν ευθύνη και ρόλο. Αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, η καταστροφή δεν θα αργήσει. Σαν υπνοβάτες θα ακολουθήσουμε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τους μύθους μας σε ακραίες και ανεξέλεγκτες συνθήκες.

Αλέξης Παπαχελάς

http://www.kathimerini.gr/818705/opinion/epikairothta/politikh/to-akrivo-e8niko-mas-frontisthrio



________________________

Το δε θες και γίνεται, θέλε το σα γίνεται...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/06/2015 :  02:31:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
2010-2014. Πέντε χρόνια δεν μας φτάνουν φαίνεται για να δούμε ότι αυτά που επιβάλει η ΕΕ είναι καταστροφικά, χειροτέρευσαν στο μέγιστο βαθμό τα πράγματα και μας οδηγούν επειδή τα ακολουθούμε, στο να γίνουμε η Αιθιοπία της Ευρώπης. Τι σόι λύσεις είναι το ξετίναγμα του συστήματος Υγείας, η φωτοχοποίηση και η εξαθλίωση, και χίλιαδυο άλλα? Και με ποιο σκεπτικό αυτός ο εμετός που μας επιβάλουν θα μας σώσει ενώ επί 5 χρόνια φέρνει το αντίθετο όπως διαπιστώνει και ένα τρίχρονο παιδί. Τα μέτρα επιβάλονται για έναν από τους δυο παρακάτω λόγους:

α) εσκεμμένα, γιατί τα ανωτέρω, είναι ο στόχος τους.
β) επειδή είναι εντελώς ΑΧΡΗΣΤΟΙ και δεν μπορούν να αποφασίσουν πραγματικά σωστά μέτρα.
Φυσικά το α) ισχύει, αλλά και το β) να ήταν, και πάλι πρέπει να λογοδοτήσουν, καθώς οι χώρες δεν είναι παιχνίδι για να τις καταστρέφουν.

Όσο για εμάς, πρέπει να ξεκόψουμε από αυτό τον βόθρο που μας οδηγεί να γίνουμε με μαθηματική ακρίβεια η Αιθιοπία της Ευρώπης, είτε οι συνέπειες θα είναι μικρές, είτε τεράστιες. Ακόμη και αν ούτως ή άλλως γίνουμε Αιθιοπία ΑΝ είναι το πεπρωμένο μας που αξίζουμε. Και να επιστρέψουμε στην ΕΕ μόνο όταν γίνει Ένωση των λαών αντί για κομιστής τοκογλύφων.

Κατά τα άλλα, η Ισλανδία συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σε όλο τον κόσμο:


Η χώρα που άφησε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν

http://www.efsyn.gr/arthro/i-hora-poy-afise-tis-trapezes-na-hreokopisoyn

Και με τη βούλα του ΔΝΤ ανακοινώθηκε ότι φέτος η Ισλανδία πέτυχε οικονομική ανάκαμψη «χωρίς να υπονομεύσει το κράτος πρόνοιας» στην υγεία και την εκπαίδευση. Πώς το πέτυχε; Στην ουσία αφήνοντας τις τράπεζες να καταρρεύσουν...

Βέβαια η Ισλανδία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επισήμως ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι σταματά και τις διαδικασίες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που αποφάσισε τώρα η κυβέρνηση της χώρας είναι να επιβάλει φόρο στους πιστωτές που επιδιώκουν να πάρουν πίσω περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που κατέρρευσαν, ενώ ταυτόχρονα καταργεί σταδιακά τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008. Και σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν μαζικά δισεκατομμύρια που είχαν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια στις ισλανδικές τράπεζες, αναλήψεις μεγάλων ποσών και μετακίνησή τους στο εξωτερικό θα φορολογείται με 39%!

«Αυτό είναι ένα ορόσημο, ένα χαρούμενο ορόσημο» διακήρυξε περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Bjarni Benediktsson. Η κυβέρνηση, είπε, θέτει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών της. «Περιμένω να δω μια ριζική αλλαγή στο τοπίο μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες», τόνισε στον Guardian.

Προς το παρόν τα συνταξιοδοτικά ταμεία απαγορεύεται να επενδύσουν εκτός Ισλανδίας και η πρόσβαση σε ξένο νόμισμα ελέγχεται. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κεφαλαίων επιβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας που έφερε την Ισλανδία στο χείλος της χρεοκοπίας. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες - Glitnir, Landsbanki and Kaupthing- χρεοκόπησαν το 2008, έχοντας φορτωθεί με χρέη που ισοδυναμούσαν με 10 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση τότε αρνήθηκε να φορτωθεί αυτά τα χρέη, εξοφλώντας με χρήματα των φορολογούμενων τους Βρετανούς και Ολλανδούς πιστωτές που κατέφυγαν στα δικαστήρια.

Ωστόσο, το 2013 διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την απόφαση της Ισλανδίας, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτού του είδους των κρατικών εγγυήσεων για τα χρέη των τραπεζών.

Η Ισλανδία επίσης αποφάσισε να κυνηγήσει δικαστικά τους τραπεζίτες της, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ όπου οι τράπεζες μπορεί να πληρώνουν πρόστιμο αλλά οι τραπεζίτες συνεχίζουν ελεύθεροι τη δουλειά τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Kaupthing, για παράδειγμα, καταδικάστηκε σε 4-5 χρόνια φυλάκιση.

Η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύσσεται πάλι με βάση τον τουρισμό και την αλιεία, προτιμώντας να προχωρήσει σε υποτίμηση της κορόνας, πράγμα που είχε μεν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τους Ισλανδούς, αλλά από την άλλη ενίσχυσε σημαντικά τις εξαγωγές.


Πίνακας που δείχνει σχέση χρέους - ΑΠΕ στην Ισλανδία με πρόβλεψη μέχρι το 2020
Πηγή IMF


Το ΔΝΤ -που χορήγησε δάνειο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων στο Ρέικιαβικ στην κορύφωση της κρίσης- δήλωσε τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει καλή πρόοδο στη βελτίωση της οικονομικής σταθερότητας και την περασμένη Κυριακή η Βουλή ψήφισε με 56-0 αποχή υπέρ του σχεδίου σταδιακής κατάργηση των περιορισμών στη μετακίνηση κεφαλαίων. Παράλληλα το χρέος έχει μειωθεί σημαντικά, η ανεργία επίσης και οι οικονομικοί δείκτες δικαιολογούν κάθε αισιοδοξία.


Πίνακας που καταγράφει την πτώση της ανεργίας στην Ισλανδία
Πηγή: IMF


Περίπου 1,200 δισ. κορόνες έχουν «παγώσει» λόγω των περιορισμών -δηλαδή κάπου 9 δισ. δολάρια- και ορισμένες συναλλαγές που σχετίζονται με τις «αμαρτωλές» τράπεζες θα παραμείνουν υπό περιορισμό, προκειμένου να μην επιτραπεί σε κανέναν να παρακάμψει τα απαγορευτικά μέτρα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/06/2015 :  09:16:44  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ναι εκεί χρεοκόπησαν οι τράπεζες και λέέι δεν τις σώνω...
Εδώ χρεοκόπησε το δημόσιο, και να το αφήσουμε να χρεοκοπήσει και εμείς συμφωνώ
(να απολυθεί κόσμος, να μειωθούν πολύ μισθοί κτλ και να μείνει μόνο αστυνομία-νοσοκομεία κτλ και όχι φρου φρου κ αρώματα - αντί να κατάσχουμε από άλλους να τα δίνουμε σε αυτούς. Τι πιο υγιές.)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 126 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000