Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Το τρέξιμο αντιστρέφει τη γήρανση
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

corredor
Newbie Forum Runner

Greece
28 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 23/05/2015 :  08:00:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για όσους δεν έτυχε να το διαβάσουν στο "CapitalHealth".

Για χρόνια, οι ειδικοί σύστηναν το δυναμικό περπάτημα ως την καλύτερη μορφή άσκησης για κάθε ηλικία. Και δεν είχαν άδικο: οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που περπατούν έχουν λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αρθρίτιδας, καρδιοπάθειας και διαβήτη και μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Νέα μελέτη όμως καταλήγει στο συμπέρασμα πως το τρέξιμο μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης μέσω συγκεκριμένων λειτουργιών που δεν μπορεί να επιτύχει το περπάτημα. Ερευνητές και οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν το περπάτημα σαν τρόπο ζωής εντόπισαν πως η ικανότητα της βάδισης τείνει να μειώνεται με την ηλικία. Ακόμη και άνθρωποι που περπατάνε τακτικά επισημαίνουν πως αρχίζουν να βαδίζουν πιο αργά και με μεγαλύτερη δυσκολία καθώς περνάνε τα χρόνια, ενώ κουράζονται πιο εύκολα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Χάμπολντ στην Καλιφόρνια άρχισαν να εξετάζουν εάν αυτή η κατάπτωση της φυσικής κατάστασης των μεγαλύτερων ανθρώπων είναι αναπόφευκτη ή αν μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί με άλλα είδη άσκησης και συγκεκριμένα με το τρέξιμο.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 60άρηδες και 70άρηδες εθελοντές που είτε περπατούσαν είτε έτρεχαν τακτικά στο Εργαστήριο Κίνησης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και τους έβαλαν να ολοκληρώσουν τρεις σύντομες προπονήσεις, περπατώντας σε τρία διαφορετικά επίπεδα και αυξάνοντας σταθερά την ταχύτητα των διαδρόμων που χρησιμοποίησαν. Οι διάδρομοι ήταν ειδικά σχεδιασμένοι για να μετρήσουν βιομηχανικά στοιχεία κίνησης καθώς και την πρόσληψη οξυγόνου.

Με την ανάλυση των στοιχείων αποδείχτηκε πως οι δρομείς ήταν καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί στο περπάτημα από τους ανθρώπους που η άσκησή τους ήταν το περπάτημα. Χρειάστηκαν λιγότερη ενέργεια για να ακολουθήσουν τον ίδιο ρυθμό συγκριτικά με τους εθελοντές που περπατούσαν τακτικά.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές σύγκριναν την απόδοση στο βάδισμα των ηλικιωμένων δρομέων με εκείνη νέων ανθρώπων, την οποία είχαν μετρήσει σε προηγούμενα πειράματα στο ίδιο εργαστήριο, βρήκαν πως οι 70χρονοι δρομείς είχαν περίπου την ίδια απόδοση βαδίσματος με έναν τυπικό δευτεροετή φοιτητή πανεπιστημίου. Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως οι ηλικιωμένοι δρομείς μπορούσαν να περπατήσουν με τη ζωντάνια νέων ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι ηλικιωμένοι που περπατούσαν τακτικά είχαν περίπου τις ίδιες μετρήσεις στο βάδισμα όσο οι συνομήλικοί τους άνθρωποι που ζουν καθιστική ζωή. Φαίνεται πως το περπάτημα δεν απέτρεψε να χάσουν την ικανότητά τους να βαδίζουν με άνεση.

Υπήρχαν όμως και βαθύτερες αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ερευνητές υποθέτουν πως η αιτία της διαφοράς μεταξύ των ηλικιωμένων που τρέχουν και εκείνων που ασχολούνται με παρατεταμένη αεροβική άσκηση είναι πως η δεύτερη αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων μέσα στα μυικά τους κύτταρα, λέει ο Justus Ortega, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάμπολντ που ηγήθηκε της μελέτης.

Τα μιτοχόνδρια προσφέρουν περισσότερη ενέργεια στα κύτταρα και επιτρέπουν στους ανθρώπους να κινούνται για μακρύτερα χρονικά διαστήματα με λιγότερη προσπάθεια, εξηγεί. Επιπλέον, οι δρομείς έχουν καλύτερο μυικό συντονισμό από τους ηλικιωμένους ανθρώπους που περπατάνε κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται να συσπώνται λιγότεροι μύες στη διάρκεια της κίνησης, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια.

Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή δεν ασχολούνται με το τρέξιμο είναι πως, σύμφωνα με τον Dr. Ortega, μπορούν να ξεκινήσουν σε κάθε ηλικία και να κερδίσουν τα ανάλογα οφέλη. Και δεν είναι μόνο το τρέξιμο: οποιαδήποτε μορφή αεροβική άσκησης, έστω κι αν αυτό σημαίνει διαστήματα των 2-3 λεπτών χαλαρού τρεξίματος στη διάρκεια του βαδίσματος, αφαιρεί με τον καιρό χρόνια από τη βιολογική ηλικία του σώματος.

http://www.capitalhealth.gr/Article.aspx?id=2310809
---------------------------------------
---------------------------------------


“When your legs are tired, run with your heart”
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000