Fitness Pulse
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Πολιτικό καφενείο
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 186

Hermes
Elite Forum-Runner

Greece


2398 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  10:58:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by gargadua

Ο καπιταλισμός, ο κομμουνισμός, το ευρώ ή η δραχμούλα είναι απλά τα μέσα. Ένας γενικός μπούσουλας, τώρα αν είναι παπάρας ο χειριστής δεν φταίει το μέσο αλλά η βλακεία του!!! Δηλαδή η τουρκική λίρα δεν ήταν υποτιμημένη;
Δεν πτωχεύσαμε λόγω ευρώ αλλά λόγω υπέρμετρης βλακείας των κυβερνώντων που δεν κατάλαβαν τι είχαν στα χέρια τους. Και χρυσός να έβγαινε από τις βρύσες πάλι πτωχευμένοι θα ήμασταν.
Το πραγματικό δημόσιο δεν είναι οι υπηρεσίες του κράτους αλλά αυτοί που χωρίς εργασία υπεραμοίβονται (βλέπε Κυνοβούλιο) και επιτρέπουν την ανομία.


Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.Λάθος το γράφεις φίλε θεωρώ, δεν είναι το κοινοβούλιο, αλλά είναι η "Βολή των Ελλήνων" όπως έλεγε ο μακαρίτης Φλωράκης
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10602 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  11:44:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Παραθέτω κάτι πολύ ενδιαφέρον:

Το κόμμα των πλουσίων

Η κυβέρνηση δεν αποστρέφεται τους πλούσιους της χώρας όσο θέλει να πιστεύουμε. Αυτό δείχνει μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει, που ευνόησαν επιχειρηματίες του λεγόμενου “μεγάλου κεφαλαίου”. Κι ενώ ορισμένες από αυτές ήταν δικαιολογημένες και απαραίτητες, τα κίνητρα για κάποιες άλλες δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα.

Χρόνος ανάγνωσης:
9’
Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2016
Κείμενο
Τάσος Τέλλογλου

Την βραδιά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε“Βολές Γεροβασίλη στο ΣτΕ και «νέα νομοθετική πρωτοβουλία»”, naftemporiki.gr τη λύπη της διότι τα χρήματα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα γύριζαν στις τσέπες «πολύ πλούσιων ανθρώπων». Αλλά η αποστροφή είναι παραπλανητική. Ο ΣΥΡΙΖΑ (και βεβαίως οι ΑΝΕΛ) είχε πάντα πολύ στενές σχέσεις με πολύ πλούσιους ανθρώπους και μερικούς τους εξυπηρέτησε πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου. Όχι πάντα αδικαιολόγητα.

Ένα “πάρε-δώσε” με παρελθόν
Μάιος 2012, σε ένα γραφείο στα βόρεια προάστια. Το ερώτημα που υποβάλλει ο γράφων σε έναν από τους δέκα μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας είναι αν υποστηρίζει και οικονομικά τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί το κάνει αυτό. «Είναι διαφορετικοί, είναι νέοι και θα πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία να κάνουν μιαν άλλη διαπραγμάτευση», απαντάει. Είναι η ίδια περίοδος που ο Νίκος Παππάς δέχεται επιχειρηματίες στη σουίτα γωνιακού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος και ο Τσίπρας βλέπει οικονομικούς παράγοντες στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη για να του δώσουν ιδέες. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών του 2014 η Γιάννα Αγγελοπούλου θα φέρει το κόμμα της αντιπολίτευσης σε επαφή με την εταιρεία «Τeneo“Πού τοποθετείτε τη διαχείριση της φήμης σας στη δική σας ατζέντα;”, διαβάζουμε στην αρχική σελίδα της εταιρείας » του επικεφαλής των συμβούλων της Χίλαρι Κλίντον, Ντάγκλας Μπαντ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας μοιάζει να έχει γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και το δίδυμο Τσίπρα-Παππά. Το σύνολο; Όχι ακριβώς. Στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας, των τραπεζών, των κατασκευαστικών, ακόμα και στη διοίκηση του ΣΕΒ, ορισμένοι καλοβλέπουν ακόμα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αφού αποδείχθηκε πρόθυμη να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα αλλά και να κάνει “χάρες”, είτε από πεποίθηση είτε από άγνοια. Και παρά την γκρίνια για την υπερφορολόγηση, ορισμένοι επιχειρηματίες ελπίζουν να μείνει άλλον ένα τουλάχιστον χρόνο στην εξουσία, για να ολοκληρώσει εκείνα που δεν θα μπορούσε η ΝΔ, όπως την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι επιχειρηματίες της ενέργειας
Πριν από δύο εβδομάδες η Καθημερινή αποκάλυψε “Λιγότεροι έλεγχοι, περισσότερο λαθρεμπόριο”, kathimerini.grότι οι έλεγχοι στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων μειώθηκαν κατά επτά φορές στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Η απομάκρυνση“Θεοδωράκης: Πολλά ερωτηματικά για την απομάκρυνση του Νικολούδη από την κυβέρνηση”, enikonomia.gr του υπουργού καταπολέμησης της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη είχε σχέση και με την απροθυμία του να μειωθούν αυτοί οι έλεγχοι», λέει πρώην συνεργάτης της κυβέρνησης στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όσον αφορά το σύστημα ελέγχου σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπως είναι οι αποθήκες καυσίμων και τα διυλιστήρια, αυτό δεν έχει καν εγκατασταθεί. Στο σημείο αυτό βέβαια η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε πολύ λιγότερα από τις προηγούμενες, αφού ούτε εκείνες ήταν πρόθυμες να το ενεργοποιήσουν.

Εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έκανε περισσότερα, είναι στο να μειώσει το κόστος του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τους βιομηχανικούς καταναλωτές και τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου έγινε με την δραστική περικοπή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και χαιρετίστηκε από το σύνολο της βιομηχανίας.
Το σημαντικότερο και πιο ενδεικτικό ζήτημα αποτελεί η τιμή του ρεύματος που κατάφερε μετά από χρόνια προσπάθειας να εξασφαλίσει η βιομηχανία-έμβλημα του ομίλου Μυτιληναίος, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Το φθινόπωρο του 2013 η «Αλουμίνιον» κέρδισε διαιτησία με την οποία της αναγνωριζόταν το δικαίωμα να αγοράζει το ρεύμα από τη ΔΕΗ στα 36,6 ευρώ/1000 κιλοβατώρες (συν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), δηλαδή κάπου 20 ευρώ φθηνότερα από ό,τι οι άλλες βιομηχανίες. Αν και η ΔΕΗ είχε συνυπογραψει την προσφυγή στην διαιτησία, προσέφυγε στην ΕΕ θεωρώντας ότι το να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους της συνιστά κρατική ενίσχυση. Η ΕΕ αποφάσισε δύο φορές ότι η τιμή αυτή δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο επίσης είχε προσφύγει η ΔΕΗ συμφώνησε με την Κομισιόν, δικαίωσε δηλαδή τον Μυτιληναίο. Τόσο η πολιτική έναντι της «Αλουμίνιον» όσο και έναντι των άλλων μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος στηριζόταν σε μια “σταυροειδή” επιδότηση της οικιακής κατανάλωσης από τη μεγάλη βιομηχανία και το εμπόριο. Δηλαδή για να πληρώνουμε φθηνότερο οικιακό ρεύμα, τα εργοστάσια πλήρωναν ρεύμα ακριβότερο από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Όλοι αναγνώριζαν πως αυτό θα έπρεπε να αλλάξει, αλλά ουδείς τολμούσε να το κάνει.

Ο όμιλος Μυτιληναίου και το λόμπι των ηλεκτροβόρων βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝΗ ιστοσελίδα της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) γρήγορα απέκτησαν ισχυρή πρόσβαση στον ΣΥΡΙΖΑ –όσο ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση– εξηγώντας στον ίδιο τον Τσίπρα ότι χωρίς μείωση της τιμής της ενέργειας, όσο και αν μειώνονταν τα μεροκάματα, οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της χώρας θα χάνονταν μαζικά. «Έτσι σιωπηρά περικόψαμε το κόστος για τους μεγάλους παραγωγούς, χωρίς να το μετακυλήσουμε εξ ολοκλήρου στους οικιακούς καταναλωτές. Το κάναμε απλά έλλειμμα της ΔΕΗ...» ομολόγησε στο inside story στέλεχος της σημερινής διοίκησης της επιχείρησης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να υπογράψει“Ιστορική συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος”, capital.gr στις αρχές Οκτωβρίου με τον όμιλο Μυτιληναίου τετράχρονη ανακωχή. Αυτή περιλαμβάνει όρους σύμφωνα με τους οποίους η πιο ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας θα αγοράζει ρεύμα σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν της διαιτησίας (31,6 ευρώ) αλλά θα προκαταβάλλει στην αρχή κάθε χρόνου το 30% της αξίας του ρεύματος που θα καταναλώνει και θα δώσει στην ΔΕΗ στην αρχή εφαρμογής της συμφωνίας 100 εκατ. ευρώ σε ένα είδος δανεισμού από τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον μεγαλύτερο παραγωγό, προκειμένου ο τελευταίος –η ΔΕΗ δηλαδή– να μην καταρρεύσει. Στην επίτευξη της συμφωνίας σημαντικό ρόλο έπαιξε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.
Να σημειωθεί πως όταν η ΔΕΗ έκανε τη συμφωνία με την «Αλουμίνιον», φορείς του κράτους όπως το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου προΐσταται ένας από τους πολιτικούς “πατέρες” του Τσίπρα, ο Στέργιος Πιτσιόρλας“Ένας Ρήγας και ένας Κνίτης για τις αποκρατικοποιήσεις”, capital.gr, διαφώνησαν. Ο λόγος ήταν πως η συμφωνία της ΔΕΗ με την «Αλουμίνιον» θα συνέβαλε ώστε να πέσει η αξία της ΔΕΗ και αυτό δεν το επιθυμούσε ο Πιτσιόρλας, ενόψει της προσπάθειάς του να την πουλήσει σε ιδιώτες.
Η συμφωνία της «Αλουμίνιον» άνοιξε τον δρόμο σε μια ολόκληρη σειρά ενεργοβόρων βιομηχανιών ώστε να διεκδικήσουν και να πετύχουν και αυτές χαμηλότερες τιμές ρεύματος. Το αίτημα του φθηνότερου ρεύματος τίθεται διαχρονικά από τις συγκεκριμένες και είναι δίκαιο, καθώς εξασφαλίζει μικρότερο κόστος παραγωγής και άρα μακροπρόθεσμα θέσεις εργασίας. Αλλά το γεγονός ότι η «Αλουμίνιον» το εξασφάλισε προνομιακά και πρώτη δεν αποδεικνύει μόνο ότι είχε κινηθεί μεθοδικά και πριν από όλους στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και πως είχε φροντίσει να καλλιεργήσει τις σχέσεις της με το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει δυνατή η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή που εξασφάλισε.

Να σημειωθεί ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά η μη επίλυση του προβλήματος της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος και η ανεπαρκής προβολή του από τον ΣΕΒ –όπως έκριναν κάποιοι βιομήχανοι– είχε οδηγήσει σε ρήξη στους κόλπους του συλλόγου, με τον όμιλο Στασινόπουλου και την τελευταία κλωστοϋφαντουργία της χώρας, την «Επίλεκτο», να εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας αντισυνδέσμου βιομηχανιών, κίνηση που εκτονώθηκε μετά την εκλογή του Θ. Φέσσα στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ.

Οι σχέσεις με τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων
Ο ίδιος ο Θ. Φέσσας, ως πρόεδρος του ΣΕΒ, υποστήριξε“Φέσσας (ΣΕΒ): Συμφωνήσαμε σε μια μικρή και ορισμένου χρόνου αύξηση των εισφορών”, bankingnews.gr την πρόταση του Τσίπρα για αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε είχε πει ότι ο πρωθυπουργός του είχε κάνει σαφές ότι διαφορετικά «δεν θα έκλεινε η διαπραγμάτευση». Και αυτή η σχέση όμως, όπως όλες, είναι στη βάση του give and take. Έτσι, ο ΣΕΒ ποντάρει βάσιμα στον Τσίπρα για να περάσει μη δημοφιλή μέτρα στα εργασιακά, όπως οι ομαδικές απολύσεις. Ορισμένα από τα μέλη της ηγεσίας του συνδέσμου –ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Φέσσας– πιστεύουν ότι παρόμοια μέτρα θα “περάσουν” ευκολότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, παρά με τον σημερινό σχηματισμό εξουσίας στην αντιπολίτευση.

Οι σχέσεις με τους εφοπλιστές
Για το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο συνομιλητής τους στην κυβέρνηση δεν ήταν ο Νίκος Παππάς ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που λόγω οικογενειακής ιστορίας «μπορούσε να τους καταλάβει καλύτερα», όπως εκμυστηρεύτηκε στο inside story ένα μέλος του προεδρείου. Η φορολόγηση των εφοπλιστών περιλαμβάνεται, μετά από πίεση της ΕΕ, στη δεύτερη αξιολόγηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, και σύμφωνα με πηγή από το προεδρείο οι εφοπλιστές ήδη πιέζουν να μετατεθεί η συζήτηση για το θέμα αυτό στο απώτερο μέλλον. Και έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα το καταφέρουν. «Κάνουν ό,τι τους λέμε...», μας είπε ένα μέλος του προεδρείου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για να συμπληρώσει ότι «είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε μέχρι τώρα». Ο γράφων πίστευε ότι ήταν μια βεβιασμένη εκτίμηση του συνομιλητή του, μέχρι να συναντηθεί με σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών για τα φορολογικά των εφοπλιστών, ο οποίος του εξήγησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «να πληρώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι, και οι μεγάλοι να τοποθετούν τα χρήματά τους στη χώρα». Θα ήταν κάτι σχεδόν φυσιολογικό, αν στην κυβέρνηση δεν ήταν ένα κόμμα της αριστεράς.

Όμως δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που βοηθάει την ομάδα αυτή των κεφαλαιούχων. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, οι ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος έχει παρέμβει στη Βουλή για μικρότερους εφοπλιστές, που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί σε φορολογικούς ελέγχους, ενώ από το βήμα της Βουλής έχει καταγγείλειΤο βίντεο με την καταγγελία Καμμένου την προηγούμενη ηγεσία του Κέντρου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), η οποία διενεργούσε συστηματικά ελέγχους σε εφοπλιστές.

Ο κλάδος των κατασκευαστών
Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η ακρόαση των εκπροσώπων των κατασκευαστικών εταιρειών στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου κατηγορούνται για σύμπραξηΔιαβάστε το αφιέρωμα του inside story στην έρευνα της Επιτροπής σε αντι-ανταγωνιστική πρακτική. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών, ιδιαίτερα των τριών μεγάλων εταιρειών «Άκτωρ», «Τέρνα» και «JP Άβαξ», είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά να τους προφυλάξει από τυχόν ποινικές ευθύνες στα λεγόμενα «συρρέοντα αδικήματα» (όπως είναι οι πράξεις δωροδοκίας ή απιστίας που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται σε μια χρόνια αντι-ανταγωνιστική πρακτική) στην περίπτωση που προέκυπταν τέτοιες από τις εναρμονισμένες πρακτικές του καρτέλ για το οποίο κατηγορούνται. Η κυβέρνηση Σαμαρά, φοβούμενη τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλησε να αγγίξει το θέμα. Τον Μάιο του 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παρασκευόπουλος μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο φέρνουν στη Βουλή διάταξη“Ποινική ασυλία στους εργολάβους δίνει η κυβέρνηση”, tovima.gr με την οποία τα συρρέοντα με την αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά αδικήματα δεν τιμωρούνται ποινικά. Αμέσως ξεσηκώνονται δημοσιογράφοι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και η πρόταση επαναδιατυπώνεται“Παρασκευόπουλος: Αλλαγές στη ρύθμιση για την ιδιότυπη ασυλία επιχειρήσεων Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/315463/allages-sti-ruthmisi-gia-tin-idiotupi-asulia-epiheiriseon/#ixzz4OfpUpf2f Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook”, skai.gr. Αντί της ποινικής ασυλίας καθιερώνεται η διαδεδομένη στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη διευθέτηση, σύμφωνα με την οποία, αν οι εταιρείες αποδεχθούν τις ευθύνες τους στις εναρμονισμένες πρακτικές και πληρώσουν το πρόστιμο, κλείνει η υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προστατεύονται από τον κάθε εισαγγελέα, όπως ήθελαν αρχικά).
Στις αρχές του Οκτωβρίου 2016 οι κατασκευαστές φέρνουν ξανά το θέμα της ασυλίας για συζήτηση, αντιπροσωπεία τους μάλιστα πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία για να την πείσει ότι θα πρέπει να δεχθεί την ασυλία στα συρρέοντα αδικήματα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να συμφωνήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί εκτός των άλλων ότι οι κατασκευαστές, ιδιαίτερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας «Άκτωρ-Ελληνική Τεχνοδομική», έχουν κάνει πολλές παραχωρήσεις στη σημερινή κυβέρνηση. Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τη δύσκολη θέση στην οποία έφεραν τον όμιλο Μπόμπολα οι φορολογικές εκκρεμότητες των δύο αδελφών, η υπόθεσηΔιαβάστε το άρθρο του γράφοντος για τις περιπέτειες των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Κύπρο του «Άκτορα» στην Κύπρο με το αίτημα των κυπριακών αρχών να εκδοθεί ο Λεωνίδας Μπόμπολας και το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του τηλεοπτικού καναλιού MEGA. Αποτέλεσμα της σχέσης που δημιουργήθηκε φαίνεται πως ήταν και η εντυπωσιακή φιλοκυβερνητική στροφή της καθημερινής εφημερίδας Έθνος που εκδίδει ο Φώτης Μπόμπολας, αδελφός του μετόχου του κατασκευαστικού ομίλου «Άκτωρ-Ελληνική Τεχνοδομική», Λεωνίδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τράπεζες
Καμία κατηγορία επιχειρηματιών όμως δεν έφθασε στο σημείο να κάνει τέτοια δραματική πολιτική στροφή στις σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσο οι τραπεζίτες. Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, από εκεί που εξυμνούσε τον Αντώνη Σαμαρά έφτασε στο σημείο να συζητά με τον Νίκο Παππά για τον νέο επικεφαλής της MIG (σ.σ. που ανήκει στον όμιλο Πειραιώς), παρά το γεγονός ότι σχεδόν έναν χρόνο πριν είχε υποστεί μία χωρίς προηγούμενο μείωση της αξίας της τράπεζας από την «περήφανη διαπραγμάτευση» των αρχών του 2015.
Ο Σάλλας χρειάζεται ακόμα και τώρα την κυβέρνηση στην αντιπαράθεσή του με έναν από τους μετόχους της τράπεζας, τον Αμερικανό Τ. Πώλσον, που ακολούθησε μια πολύ επιθετική πολιτική προσπαθώντας να τοποθετήσει διοίκηση της επιλογής του στην Πειραιώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πήρε τη θέση του Σάλλα στη διαμάχη, ταυτόχρονα όμως ζητά εκείνη ή την άλλη “εξυπηρέτηση”, απαιτώντας να μπαίνουν “δικοί της άνθρωποι” σε κρίσιμες θέσεις, όπως στο τιμόνι της MIG. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η διαδοχή του Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι ξεκάθαρη. Ο Πώλσον παλεύει ακόμα και ο Σάλλας το ίδιο. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αλλά βέβαια δεν μπορεί να κάνει πολλά, αφού οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στο ελληνικό κράτος.
Και στην Τράπεζα Αττικής η κυβέρνηση επιχείρησε πρόσφατα να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στη διοίκησή της, και θα το είχε καταφέρει αν δεν είχε ξεσπάσει η κρίσηΈνα χρονικό που ρίχνει φως στη σχέση της υπόθεσης της τράπεζας Αττικής με αυτήν των τηλεοπτικών αδειών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν επέτρεψε να τοποθετηθούν επικεφαλής οι άνθρωποι που είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ένα κερασάκι για το τέλος
Την ώρα που η κυβέρνηση έκλεινε τους υποψήφιους καναλάρχες στην Καλλιθέα και εισέπραττε τα συγχαρητήρια των ψηφοφόρων της αλλά και πολλών εκπροσώπων της λαϊκής δεξιάς για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν «στους πλούσιους και τους ισχυρούς της χώρας», ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Παππάς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σωθεί ο Μαρινόπουλος με χρήματα των τραπεζών, δηλαδή των φορολογουμένων. Η λύση αυτή βέβαια ήταν η λιγότερο κακή. Έγινε στο όνομα των εργαζομένων και λιγότερο των προμηθευτών. Αλλά οι τράπεζες συμφώνησαν απλά γιατί η κυβέρνηση ήθελε «να σωθεί ο Μαρινόπουλος. Και μας το έδειχνε κάθε μέρα», όπως είπε στο inside story ένας από τους πιο σημαντικούς δικηγόρους που διαπραγματεύθηκαν το deal.

Με τους “πλούσιους”, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο προσεκτικός από ό,τι αφήνει δημόσια να φαίνεται.

Τάσος Τέλλογλου

Παρουσιάζει εκπομπή έρευνας στο Star Channel από το 2013. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με την εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013.
Πηγή:

https://insidestory.gr/article/ploysioi-syriza?token=Q606SO08KB

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  13:22:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ακούω στην τηλεόραση για το ΣΟΚ που προκάλεσε το κλείσιμο της PEPSICO
Μα αγαπητοί το σοκ δεν είναι επειδή έκλεισε (και θα τα πίνετε από την Βουλγαρία) αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις στη χώρα. Αυτό είναι το πραγματικό ΣΟΚ.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10602 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  16:47:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το βλέπουμε και αυτό, ο σύριζα εναντίον καταλήψεων!

http://www.naftemporiki.gr/story/1166353
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7279 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  20:31:48  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν τους αρέσουν τώρα, η αμεσοδημοκρατίες.
Μα δεν καταλαβαίνω. Στο Ωραιόκαστρο, δημοκρατικά ψηφίσαν οι γονείς να μην θέλουν προσφυγόπουλα.
Όπως δημοκρατικά στην Κερατέα να μην θέλουν ΧΥΤΑ.
όπως στις σκουριές να μην θέλουν επενδύσεις χρυσού.
όπως στην Θεσσαλονίκη θέλουν δημοψήφισμα για το νερό.
Τι όχι;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3989 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  21:12:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
(τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ρατσισμός δεν μπαίνουν Γιώργο σε ψηφοφορία)

---

Τι περισσότερο από το παρακάτω χρειάζεται για να γίνει αντιληπτό αυτό που χρόνια λέμε. Ότι τα μέτρα που επιβάλλουν οι "σωτήρες" φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα (ακριβώς αυτό που θέλουν και που οδηγεί σε αφανισμό τη χώρα). Και ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από τον μονόδρομο που επιβάλλουν οι...φίλοι μας.


http://www.lifo.gr/now/world/119792

Το παράδοξο της Ισπανίας: Η ακυβερνησία έφερε ανάπτυξη και μείωση ανεργίας Οι 10 μήνες που φέρουν σε δύσκολη θέση το Βερολίνο

Ευεργετικά αποτελέσματα είχε για την ισπανική οικονομία η ακυβερνησία των 10 μηνών, που έληξε με την ορκωμοσία της κυβέρνησης Ραχόι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, σε αυτή την περίοδο η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 20%, στο 19,5%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 55% ενώ αναμένεται ανάπτυξη 3,3%.

Εκτός αυτών, η Ισπανία δανείζεται πλέον με αρνητικό επιτόκιο και ο τουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η αιτία για αυτή την οικονομική άνθηση μέσω ακυβερνησίας είναι η απουσία μέτρων λιτότητας, αφού δεν έγιναν ποτέ οι μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του Ραχόι.

Η μη εφαρμογή των υφεσιακών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ελλείμματος οδήγησαν σε αύξηση και την ιδιωτική κατανάλωση.


Τώρα αρκετοί είναι οι οικονομολόγοι που συστήνουν στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7279 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  21:43:37  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Προφανώς και δεν μπαίνουν σε ψηφορία, επίσης δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία πολλά πράγματα, επιμερίζοντας την γενικότερη πλειοψηφία, σε μικρότερα κομμάτια όπως μας συμφέρει.
Σκέψου μια πολυκατοικία να αποφασίζει κάτι, και ένα διαμέρισμα να λέει...
Εμείς ψηφίσαμε στην οικογένεια, και αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε. Δημοκρατικό... αμ πως.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10602 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/11/2016 :  22:45:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
"Το παράδοξο της Ισπανίας: Η ακυβερνησία έφερε ανάπτυξη και μείωση ανεργίας Οι 10 μήνες που φέρουν σε δύσκολη θέση το Βερολίνο"

Κοντόφθαλμη και λαϊκίστικη προσέγγιση διότι είναι το αποτέλεσμα όσων μέτρων πάρθηκαν ΠΡΙΝ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3989 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  02:34:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Γεια σου ρε Rigelian οικονομολόγε.

Έχεις μεγάλο δίκιο. Το βλέπουμε άλλωστε κι από την Ελλάδα πόσο αποδίδουν 6 χρόνια τα μέτρα των σωτήρων μας. Άλλο τόσο αποδίδουν τα μέτρα των σωτήρων και στην Ισπανία. Και ω τι σύμπτωση, μόλις αυτά διακόπηκαν άρχισε η πραγματική ανάπτυξη.

Ξέχασες να μας πεις ότι αν δεν είχαν σταματήσει τα μέτρα στην Ισπανία για αυτούς τους 10 μήνες η ανάπτυξή της δεν θα ήταν 3%, αλλά 103.

---
-Να μη ξεχάσουμε να συγχαρούμε τα μμε μας που θάβουν αυτή την είδηση που ξεμπροστιάζει τα μνημόνια και τα παπαγαλάκια του μονόδρομου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  07:18:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Με μνημόνιο που κατά βάση περιορίζεται σε λογική επιβολής φόρων δεν γίνεται να υπάρχει ανάπτυξη και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το καταλάβει.
Όπως επίσης και η επιβολή απάνθρωπων παράλογων μέτρων με σκοπό την βελτίωση κάποιου δείκτη δεν αποτελεί απόδειξη θετικής πορείας της οικονομίας.
Ακόμα και να σταματήσει το κράτος να πληρώνει μισθούς συντάξεις ή οτιδήποτε άλλο πάλι δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει γιατί δεν βγάζει λεφτά από πουθενά παρά μόνο από το ξεπούλημα της σάρκας του. Και η σάρκα κάποτε θα τελειώσει.
Δεν ξέρω αν στην Ισπανία παρουσιάστηκε βελτίωση, ξέρω όμως ότι η Βουλγαρία και άλλες γείτονες χώρες με τα μέτρα που εφαρμόζουν οι "σπουδαγμένοι" οικονομολόγοι της αλληλέγγυας Ευρώπης γελάνε και τους ευγνωμονούνε.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Droulas13
Advanced Forum-Runner

361 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  11:28:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το μνημόνιο περιορίζεται σε λογική επιβολής φόρων γιατί το επιλέγουμε εμείς αντί να μειώσουμε δαπάνες του κράτους. Θα μπορούσαμε να κόβαμε τις πρόωρες συντάξεις (όχι τώρα, από την πρώτη στιγμή το 2010) και να κλείναμε αχρείαστους οργανισμούς.

Edited by - Droulas13 on 03/11/2016 11:30:39
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3989 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  11:48:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα μπορούσαμε να διαχωρίζαμε την εκκλησία από το κράτος, να φορολογούσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εκκλησία και τους εθνικούς μας εργολάβους (το ότι αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να μένουν στο λαό και όχι να χαρίζονται στους σωτήρες στο όνομα του βαρελιού χωρίς πάτο, του τεχνητού, επαχθούς χρέους, είναι μια άλλη ιστορία).

Αυτή η φορολογία φυσικά δεν είναι απαιτούμενη από τους φίλους μας σωτήρες, επειδή δεν θα επιτυγχάνεται η φτωχοποίηση και η ύφεση.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10602 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  14:52:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ποτέ και πουθενά η υψηλή φορολογία, ειδικά του μεγάλου πλούτου, δεν οδήγησε σε ανάπτυξη, ούτε η μείωση δαπανών ως μοναδικό μέτρο. Ωστόσο πρώτα χρειάζεται μάζεμα του κράτους και μεταρρυθμίσεις ώστε να έχουμε τις βάσεις. Εδώ, το τσίρκο που μας κυβερνά προτιμά να φορολογεί βαριά τα πάντα (και τα κοάλα) για να θρέφει τους αγαπημένους του. Δεν γίνεται δουλειά έτσι...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3989 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  15:34:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φάσκεις και αντιφάσκεις Rigelian, αποφάσισε τι θέλεις. Αν πιστεύεις ότι η υψηλή φορολογία δεν βοηθά, τότε τι προσκυνάς τα μνημόνια που την επιβάλλουν. Εκτός αν η έγνοια σου είναι μη φορολογηθούν η εκκλησία και οι εθνικοί μας εργολάβοι, και εμάς ας μας γδέρνουν. Τότε πάσο.

Επίσης λίγα λόγια για τη κυβέρνηση. Μια χαρά υπηρετεί τον καπιταλισμό, τον φιλελευθερισμό και τα μέτρα που υποστηρίζετε. Προσεξτε μη πέσει, μην έχουμε ακυβερνησία και ανέβουν για πρώτη φορά οι δείκτες. Α ξέχασα, αν ανέβουν θα οφείλεται στα μέτρα 6 ετών που δεν απέδωσαν τόσα χρόνια αλλά θα αποδώσουν ως δια μαγείας σε αυτή τη περίπτωση.

* Στο Αυτή η φορολογία φυσικά δεν είναι απαιτούμενη από τους φίλους μας σωτήρες, επειδή δεν θα επιτυγχάνεται η φτωχοποίηση και η ύφεση, ξέχασα να συμπληρώσω: ενώ θα λύσει το πρόβλημα αντί να το διαιωνίζει.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7279 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/11/2016 :  18:18:58  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Στην καταγγελία ότι οι νέες συντάξεις χηρείας αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ, με το νέο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου θα είναι 150 ευρώ προχώρησε Γιώργος Κυριακόπουλος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

http://www.cnn.gr/money/story/52853/syntaxeis-xireias-150-eyro-efere-o-nomos-katroygkaloy

Το ΕΚΑΣ το έκοψε, οι συντάξεις πετσοκόψτηκαν, και όχι επιστροφή των δώρων δεν είδανε, αλλά έχασαν και τα αυγά και τα πασχάλια.

Τουλάχιστον προσπάθησαν. Πληρώστε τώρα την περίφημη διαπραγμάτευση...
Και να προλάβω τον VPOL, ναι αν δεν "μεναμεευρωπη" θα πληρώνονταν σε δραχμές, με τις οποίες η αγοραστική δυνάμη θα ήταν απείρως μικρότερη.

Αντίθετα, αν εφαρμόζαμε το μειλ Χαρδούβελη, τώρα θα είχαμε σταματήσει εδώ.
Δεν υποσχέθηκε διορισμούς, δεν υποσχέθηκε επιστροφή δώρων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μη-πληστηριασμούς, δωρεάν ρεύμα, επαναφορά βασικού μισθού στα 751, δωρέαν συγκοινωνίες κτλ κτλ, αντίθετα μίλαγε για κάποιες μικρο-μειώσεις της τάξης του 1%-5% σε ΚΑΠΟΙΕΣ συντάξεις, και γενικά κάποιες τέτοιας τάξης διορθώσεις. Τις οποίες το πιο πιθανόν, με την τροχιά που πηγαίναμε πιθανόν να αναιρούσε ως σήμερα. Αντίθετα έχουμε κλείσει πάνω από 1 χρόνο με κλειστές τράπεζες. Ποιος τρελός θα έρθει να βάλει τα λεφτά του εδώ, μου λέτε?
Δεν πειράζει. Εμείς διαλέξαμε το "πετάει ο γάιδαρος" Ε πετάει, εντάξει, απλά τσακίστηκε καθώς πήγε να πηδήξει και να πετάξει και τώρα δεν μπορεί καλά καλά να περπατήσει.

Και εσείς δεν τα βάζετε με εσάς που πιστέψατε ότι πετάει ο γάιδαρος ή με τον κυβερνήτη γιατί σας εξαπάτησε ότι θα πετάξει ο γάιδαρος (ούτε μια στο εκατομύριο...), αλλά γιατί ΔΕΝ πέταξε, γιατί δεν τον έκανε να πετάξει.
Και αρκετοί είναι έτοιμοι (ευτυχώς λιγότεροι), να ξαναψηφήσουν τον επόμενο που θα τους ξανατάξει ότι θα πετάξει ο γάιδαρος.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 186 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000