Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Αδιαθεσία και εμετός μετά από long run
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 3

geopa
Elite Forum-Runner

Greece
2107 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  17:05:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλά όλα τα παραπάνω αλλά δεν κατάλαβα (έτσι τουλάχιστον νομίζω) γιατί να μην πέρνουμε τζελ στις προπονήσεις μεγάλων αποστάσεων
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dimitrissss
Elite Forum-Runner



1524 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  17:44:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Γιατί ο οργανισμός δε θα μάθει να καταναλώνει λίπος και θα ζητά συνεχώς υδατάνθρακα. Για αυτό το λονγκ ραν το κάνουμε αργά γύρω στο 65% με 75% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ). Αυτή είναι πάνω κάτω η ζώνη καύσης λίπους. Αν τους ξεπεράσεις ο οργανισμός αρχίζει να καταναλώνει υδατάνθρακα οποίος τελειώνει γρήγορα. Το λίπος είναι απεριόριστο αλλά όχι τόσο καλό καύσιμο. Ο σκοπός του λονγκ ραν είναι να συνηθίσει να καταναλώνει λίπος για αυτό γίνεται σε αργό ρυθμό. Αν εσύ πάνω στο λονγκ ραν πάρεις τζελάκι ο οργανισμός θα καταναλώσει τον υδατάνθρακα που το έριξες στο "ρεζερβουάρ". Για αυτό πολλοί δρομείς προτιμούν στο λονγκ ραν να καταναλώνουν και ποτά που ενώ έχουν ηλεκτρολύτες δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  18:02:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Όπως τα λέει ο Δημήτρης αλλά με την προυπόθεση ότι η ένδεια υδατανθράκων κατά την διάρκεια του LR δεν θα σου γυρίσει μπούμερανγκ και δεν θα βγει η προπόνηση.

"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

geopa
Elite Forum-Runner

Greece
2107 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  20:03:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μάλιστα, όσο ζω μαθαίνω, thanks!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

BASILIS
Senior Forum-Runner

Greece
463 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  23:05:39  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φιλε τρεχαντήρη, πολύ καλή η ανάλυσή σου αλλά μάλλον δεν ανήκεις στην κατηγορία που ανάλυσα στο προηγούμενο ποστ μου, για ένα και μόνο λόγο:
Όσοι έχουμε το πρόβλημα με στομάχι-έντερο, όσο και νερό να πιούμε και όποια συχνότητα γίνει αυτό προσεγγισμένη στην απώλεια, κάποια στιγμή και αυτό είναι σίγουρο, το στομάχι θα σταματήσει να αφομοιώνει τα υγρά που παίρνουμε, τα οποία θα λιμνάζουν και θα κουνιούνται σαν μπάλα σε κάθε κραδασμό. Εκείνη τη στιγμή και για την ακρίβεια λίγο αργότερα, δεν υπάρχει επιστροφή...ακόμα και με περπάτημα, μείωση ρυθμού, κλπ δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα παρά μόνο με εμετό και ξεκούραση. Η κινούμενη μπάλα στο στομάχι δεν είναι αυτή που θα δημιουργήσει το πρόβλημα, είναι το αποτέλεσμα του προβλήματος και το προτελευταίο στάδιο της αδιαθεσίας...Ας μην συγκρίνουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση με την αίσθηση που αποκομίζουμε στην αρχή της προπόνησης με γεμάτο στομάχι, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μείωση ρυθμού!
Σχετικά με το μεγάλο αργό τρέξιμο, σίγουρα ένας λόγος που υπάρχει είναι για να συνηθίσει ο οργανισμός να καίει και λίπος. Υπάρχει όμως και ο αντικειμενικός λόγος να συνηθίσει ο οργανισμός και την συνεχή επί ώρων καταπόνηση.Εάν μπορούμε να βγάλουμε ένα μεγάλο τρέξιμο με πρόσληψη υδατανθράκων-έστω και περιορισμένη-είναι σοβαρό κέρδος σε σχέση με την εγκατάληψη. Επίσης προσομοίωση καύσης λίπους μπορεί να γίνει και κάνοντας μικρότερη απόσταση αλλα ξεκινώντας άδειος!
Τελειώνοντας, νομίζω ότι οι δοκιμές σε υγρά, υδατάνθρακες, ποσότητες, είδος και η προσαρμογή αυτών στις συνθήκες είναι σημαντικότερες από την ίδια την προπόνηση (χιλιόμετρα, ρυθμός, κλπ)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

BASILIS
Senior Forum-Runner

Greece
463 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/09/2015 :  23:14:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Επίσης να συμπληρώσω ότι πάντα στη διάρκεια της ζωής μου είχα θέματα με το στομάχι. Ήταν το πρώτο όργανο που κατέρρεε μετά από αλκοολ, στεναχώριες, πίεση, άγχος κλπ, χωρίς να με ενοχλεί στην καθημερινή ζωή μου. Ο κάθε οργανισμός έχει τα τρωτά του σημεία που μπορεί σε άλλους να είναι τα γόνατα, η μέση, το έντερο (πχ διαρροια), οι προσαγωγόι, η κοιλιακοί, η γάμπα, ο αχίλειος ή το πέλμα. Αυτά τα συμπτώματα λειτουργούν σαν συναγερμός για να σταματήσεις κάθε φορά την προσπάθεια προκειμένου να μην κάνεις σοβαρότερη βλάβη στον οργανισμό.Άρα από μια άλλη σκοπιά μπορεί να είναι και χρήσιμα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Elda
Elite Forum-Runner

Greece
1906 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/09/2015 :  09:29:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Αυτο που γραφεις παντως στο αρχικο σου ποστ οτι ολες σου οι προπονησεις γινονται μετα τις 8 το βραδυ για να μην εχεις θεμα με τη ζεστη, μαλλον το αναποδο συμβαινει. Κι εγω εκεινες τις ωρες τρεχω το καλοκαιρι αλλα τα LR τα κανω πρωι (7-10 συνηθως τα τριωρα), και ο ιδρωτας που εριξα χθες το βραδυ σε ενα 8αρι recovery ηταν σαν το τριωρο LR της προηγουμενης μερας που ετρεχα πρωι. Η υγρασια φετος (και οχι μονο τωρα, ολο το καλοκαιρι) ειναι το κατι αλλο. Δε θυμαμαι ποτε 4 καλοκαιρια που τρεχω να ιδρωνα τοσο πολυ, που γενικα δεν ιδρωνω ιδιαιτερα. Και δε μου κανει καθολου εντυπωση που για πρωτη φορα το νατριο μου εχει πεσει εκτος οριου, παροτι το προσεχω οσο μπορω.

Παντως τα υπολοιπα LR σου καλο ειναι να τα τρεχεις νωρις το πρωι για να συνηθισει το σωμα σε ωρες και συνθηκες αγωνα. Πρεπει να τρεξεις και πρωι και σε λιγη ζεστη-ηλιο γιατι αλλιως δε θα εχεις προσαρμοστει για να ανταπεξελθεις σε τετοιες συνθηκες, μην ξεχναμε εξαλλου οτι τα 3 τελευταια χρονια εχει ζεστη, ηλιο, υγρασια και απνοια. Πρεπει να εχει μαθει το σωμα να τρεχει και σε τετοιες συνθηκες.

_________________________________________________
T' όνειρο ειναι τα φτερά μα αν θελεις να πετάξεις
πρέπει και την αλήθεια σου λίγο να την πειράξεις

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dart
Newbie Forum Runner

29 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/09/2015 :  12:19:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Βασίλη πάντως κι εμένα έτσι είναι η κατάσταση. Μετά από μια γαστρεντερίτιδα το 2010 τα ποτά και οι στενοχώριες το στομάχι βαράνε πρώτα. Ας ελπίσουμε ότι με σωστό πειραματισμό θα καταφέρουμε να πετύχουμε το μέγιστο που μπορεί να τραβήξει ο οργανισμός μας :)

Elda, νομίζω 7-10 το πρωί ο ήλιος καίει ακόμα, αλλά έχεις δίκιο ότι πρέπει να αρχίσει να προσαρμόζεται το σώμα. Αυτό που με κρατάει και δεν το κάνω είναι ότι για να είναι το σώμα έτοιμο να αποδόσει θα πρέπει να έχω ξυπνήσει *τουλάχιστον* μία ώρα πρίν, άρα 6... ΒΑΡΒΑΡΟ! :P

_____________________
Γιώργος
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

BASILIS
Senior Forum-Runner

Greece
463 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/09/2015 :  18:32:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σύντροφε και ομοιοπαθή Dart, υπομονή και με επιμονή αν θέλουμε θα τη βρούμε την άκρη :-))
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

PATENTAS
Elite Forum-Runner

Greece
1494 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/09/2015 :  08:20:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Η δική μου εμπειρία που ιδρώνω πολύ είναι η εξής.

Στα LR από την αρχή παίρνω λίγο αλάτι με ταχίνι και κάθε μισή ώρα το "δικό μου" ενεργειακό ποτό, λεμόνι-αλάτι μέλι και λίγη μαγειρική σόδα. Επιπλέον 1 saltstick κάθε μισή ώρα μετά την πρώτη ώρα τρεξίματος.

Στον ΑΜΑ παίρνω 1 saltstick κάθε μισή ώρα και 1 τζελ ανά 45 λεπτά.
Εννοοείται ότι έχει προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες ενυδάτωση και πολλοί υδατάνθρακες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς που ιδρώνουμε πολύ πρέπει να προσέχουμε και τις τιμές της φεριτίνης και γενικά των αιματολογικών εξετάσεων.

Επίσης, όταν αισθανόμαστε ότι φτάνουμε στα άκρα να σταματάμε το τρέξιμο και να περπάτάμε ή ακόμη και να διακόπτουμε την προπόνηση.

Η υγρασία είναι ότι χειρότερο σε προπόνηση και σε αγώνα, αλλά πάντα υπάρχουν τρόποι όπως περιέγραψαν προηγουμένως ο trexantiris και οι άλοι δρομείς.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

aerovios
Newbie Forum Runner

7 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/09/2015 :  20:34:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Αγαπητέ φίλε Dart
Η κατάσταση που περιγράφεις λέγεται μεταβολική οξέωση . Το PH του αίματος από τις βιοχημικές μεταβολές της άσκησης , την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών , ξεφεύγει από τα στενά φυσιολογικά του όρια (7,35-7,45) και εκτρέπεται προς το όξινο . Αυτά υποθέτοντας ότι είσαι σχετικά νέος , χωρίς κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας κλπ.
Η γνώμη μου είναι να μην τρέξεις μαραθώνιο φέτος γιατί οι μύες σου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που χρειάζονται ώστε να αντιρροπήση ο οργανισμός τις επιπτώσεις της παρατεταμένης άσκησης . Δηλαδή δεν είσαι έτοιμος και θα ταλαιπωρηθείς.
Βελτίωσε την ταχύτητα με γρήγορα 3άρια ή 5άρια , δες αν μπορείς να βγάλεις 15 ή 20 χλμ στο 80-85% της ταχύτητας του 5αριού , πρόσθετε προοδευτικά χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα και δοκίμασε ξανά τις δυνάμεις σου την άνοιξη .
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dart
Newbie Forum Runner

29 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2015 :  13:45:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πήγα χτές για τρέξιμο και έκανα ένα 10άρι ψιλοέντονο, και μέτρησα τα υγρά που έχασα.
Μέσα σε μία ώρα, ήταν 1,5 κιλό! και με το κρύο που είχε, δεν είχα ιδρώσει αρκετά (όταν έκανα τα long run τις περασμένες βδομάδες σε 1 ώρα τρέξιμο ήμουν ΠΟΛΥ πιο ιδρωμένος)
Πράγμα που σημαίνει ότι την ημέρα εκείνη που είχα τα συμπτώματα μπορεί και να έχανα 2 κιλά / ώρα.
Κάτι που συνεπάγεται συνολική απώλεια 6 κιλών μείον το 1.5 που ήπια = 4.5 κιλά υγρών απώλεια, αριθμός που αντιστοιεί στο 5% του σωματικού μου βάρους και επιβεβαιώνει αυτά που έλεγες trexantiri!


@PATENTAS Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!

@aerovios, Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου και σίγουρα είναι ενδιαφέροντα αυτά που λες, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να το αφήσω για πιο μετά :P Θα το προσπαθήσω και στην τελική αν δεν τα καταφέρω ας μην τερματίσω.

_____________________
Γιώργος
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Hiroshima
Senior Forum-Runner



488 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2015 :  14:10:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πως μπορε;iς να βελτιώσεις το PH? Μου έχουν πει ότι βοηθάει λεμόνι με μαγειρική σόδα.

quote:
Originally posted by aerovios

Αγαπητέ φίλε Dart
Η κατάσταση που περιγράφεις λέγεται μεταβολική οξέωση . Το PH του αίματος από τις βιοχημικές μεταβολές της άσκησης , την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών , ξεφεύγει από τα στενά φυσιολογικά του όρια (7,35-7,45) και εκτρέπεται προς το όξινο . Αυτά υποθέτοντας ότι είσαι σχετικά νέος , χωρίς κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας κλπ.
Η γνώμη μου είναι να μην τρέξεις μαραθώνιο φέτος γιατί οι μύες σου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που χρειάζονται ώστε να αντιρροπήση ο οργανισμός τις επιπτώσεις της παρατεταμένης άσκησης . Δηλαδή δεν είσαι έτοιμος και θα ταλαιπωρηθείς.
Βελτίωσε την ταχύτητα με γρήγορα 3άρια ή 5άρια , δες αν μπορείς να βγάλεις 15 ή 20 χλμ στο 80-85% της ταχύτητας του 5αριού , πρόσθετε προοδευτικά χιλιόμετρα κάθε εβδομάδα και δοκίμασε ξανά τις δυνάμεις σου την άνοιξη .

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2015 :  16:42:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Hiroshima

Πως μπορε;iς να βελτιώσεις το PH? Μου έχουν πει ότι βοηθάει λεμόνι με μαγειρική σόδα.

Όξινες και αλκαλικές τροφές: Ποια είναι η διαφορά τους
Πώς δρουν οι όξινες τροφές; Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερες αλκαλικές τροφές και πώς αυτές διευκολύνουν την απώλεια κιλών;
http://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/32514/oxines-kai-alkalikes-trofes-poia-einai-i-diafora-toys.html
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

BASILIS
Senior Forum-Runner

Greece
463 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2015 :  21:01:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μια χρήσιμη ερώτηση που αφορά τα παραπάνω που είναι πολύ ενδιαφέροντα είναι το τι μπορεί να κάνει κάποιος (τι μπορεί να πάρει σε σκευασμα, υγρό, στερεο, κλπ) τη στιγμή που βρίσκεται στην κατάσταση μεταβολικής οξέωσης (σύμφωνα με τον aerovios) προκειμένου να βελτιώσει άμεσα την κατάστασή του
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 3 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000