Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Πονος σε απαγωγο και τετρακεφαλο!
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 02/10/2015 :  03:18:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Με ειχε πιασει πριν μια εβδομαδα οταν ετρεχα επι μια ωρα και πονουσα για 2,3 ημερες. Τοτε δεν ειχα κανει ζεσταμα και πιστευα οτι εφταιγε αυτο.

Σημερα που ετρεξα παλι μια ωρα με επιασε παλι στο ιδιο σημειο. Στον τετρακεφαλο και απαγωγο ( ειδικα εκει σε ενα κοκκαλο κατω απο τους γλουτους πλαγια ) απο τ δεξι ποδι.

Με πιανει μονο οταν τρεχω πανω απο 45 λεπτα.. Ο ρυθμος ειναι χαλαρος με pace στο 6.30

Ηθελα να τρεξω μαραθωνιο, αλλα με τετοια προβληματα δε το βλεπω..

Τρεχω εδω και ενα μηνα μονο σε ταρταν. Μηπως πρεπει να αλλαξω;

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/10/2015 :  11:46:33  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αγαπητέ lazostat,

Δοκίμασε να μειώσεις το χρόνο τρεξίματος (κράτησέ τον στα 45 λεπτά κάθε φορά) για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αν ο πόνος έρχεται μετά από 45+ λεπτά, οι πρώτες υποψίες πάνε σε υπερβολική φόρτιση/καταπόνηση.

Αν και δεν αναφέρεις πολλές πληροφορίες, μήπως αύξησες απότομα (άνω του 10%) το χρόνο τρεξίματος ή τα χιλιόμετρα (ανά εβδομάδα) ή την ένταση; Πριν το ταρτάν, πού έτρεχες; Τα παπούτσια μπορεί, επίσης, να συμβάλλουν στο πρόβλημά σου (να είναι φθαρμένα ή ακατάλληλα για ταρτάν). Μήπως χρησιμοποιείς επιπλέον εξοπλισμό (πχ κάποιο ορθοτικό/πάτο); Αυτά και άλλα πολλά (είδος πόνου, διάρκεια, ένταση, τρόπος ανακούφισης, άλλα συμπτώματα, άλλα προβλήματα υγείας, χρήση φαρμάκων/ουσιών, ατομικά στοιχεία όπως ηλικία, βάρος, ύψος κ.ά) απαιτούνται για μια καλύτερη προσέγγιση, αλλά σαν πρώτη αντιμετώπιση κατάγραφε την πορεία του συμπτώματός σου μέχρι να θεωρήσεις ότι δεν υποχωρεί με φυσικά μέσα αντιμετώπισης.

"Μέτρον άριστον"

Edited by - physiorunner on 02/10/2015 15:38:47
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/10/2015 :  17:10:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Γενικα ποτε δεν ετρεχα. Εχει εδω και ενα μηνα που ξεκινησα. Στην αρχη μεχρι 20 λεπτα λογω αντοχης. Δλδ 2,3 χιλιομετρα. Μετα που εκοψα και το καπνισμα το αυξησα σε 30 λεπτα και πλεον 40+. Πριν το ταρταν ετρεχα σε χωμα, αλλα μονο 20 λεπτα, ηταν τα πρωτα τρεξιματα μου.

Στην ουσια δεν εχω τρεξει πανω απο 20 φορες. Τα παπουτσια τα αγορασα πριν 10 ημερες. Saucony Triumhp Iso.

Τρωω κυριως φρουτα και λαχανικα. Λιγες φορες μαγειρευτα και λιγη φετα. Δε τρωω κρεας, ψαρι, αυγα, γαλα.

27 χρονων, δε παιρνω φαρμακα, μονο β12 απο συμπληρωματα, 1.74, 74 κιλα. Πριν 7,8 μηνες ημουν στα 90+!

Ο πονος ερχεται οταν τρεχω πανω απο 30-40 λεπτα. Και το κακο ειναι οτι δε σταματαω οταν μου ερχεται.. Πχ εχθες μου ηρθε στο 40λεπτο και ετρεξα αλλα 20 λεπτα ενω πονουσα.. Τωρα θα μεινω χωρις τρεξιμο 2,3 ημερες λογω πονου.. Ακομα και οταν περπαταω ποναω σε εκεινο το σημειο στον απαγωγο. Εκτος αν ειναι καποιος αλλος μυς και κανω λαθος.

Πονο στο τετρακεφαλο μονο κατα την διαρκεια του τρεξιματος, ισως να ειναι απο την κουραση. Τωρα δε με ποναει.

Ισως θελει και καλες διατασεις για απαγωγους, που δεν εκανα γιατι δεν ηξερα ποιες ειναι. Πλεον τις ξερω.

Edited by - lazostat on 02/10/2015 17:11:11
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2015 :  01:44:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Βαζω και ενα σπρει με βοτανα που χρησιμοποιουν στην ομοιοπαθητικη, δε ξερω εαν βοηθαει. Εχει και gel με μενθολη που το παγωνει, ειχα βαλει την προηγουμενη εβδομαδα.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2015 :  13:24:28  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αγαπητέ lazostat,

Αν τρέχεις εδώ και 1 μήνα και από τα 20 λεπτά πλέον τρέχεις 40+ λεπτά, τότε αύξησες ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ γρήγορα το χρόνο άσκησης. Αν τρέχεις 4 φορές την εβδομάδα (σε 30 μέρες έτρεξες <20 φορές), τότε τρέχεις ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ συχνά για αρχάριος. Τα παραπάνω συνδυαζόμενα σημαίνουν ότι έχεις αυξήσει ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολύ τα φορτία στους ιστούς σου σε σύντομο χρονικό διάστημα και δε δίνεις τον κατάλληλο χρόνο ανάρρωσης/αποκατάστασης (οι προσαρμογές από την άσκηση στους ιστούς επέρχονται κυρίως κατά το χρόνο ξεκούρασης και όχι κατά την άσκηση).

Επίσης, αν η διατροφή σου ΔΕΝ περιλαμβάνει τις υψηλής διατροφικής αξίας ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτομικά), τότε ΙΣΩΣ δεν τροφοδοτείς επαρκώς τους μύες σου με το βασικό δομικό τους υλικό και δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες τους από την άσκηση (δηλαδή, εκτός του ότι ΔΕΝ προλαβαίνουν να αποκατασταθούν, ΔΕΝ έχουν και επαρκή εφόδια).

Για τη χρήση του σπρέι και την επιλογή των παπουτσιών δεν έχω γνώμη. Αν το σπρέι σε βοηθάει, χρησιμοποίησέ το αλλά με μέτρο και με γνώση της δράσης του. Αν τα παπούτσια είναι άνετα για σένα, τότε το βασικό κριτήριο καλύπτεται. Επί τη ευκαιρία, παραθέτω ένα δημοσιευμένο ενημερωτικό φυλλάδιο (στα Αγγλικά) του American College of Sports Medicine για την επιλογή παπουτσιών που διάβασα πρόσφατα, όπου θα βρεις αρκετά ενδιαφέροντα σημεία και με γενικό συμπέρασμα ότι η άνεση είναι το πρώτο και καλύτερο κριτήριο για τη επιλογή.
https://www.acsm.org/docs/brochures/running-shoes.pdf

Συμπερασματικά, πρέπει να ΜΕΙΩΣΕΙΣ τον όγκο προπόνησης (πχ ξεκίνα με 2 φορές την εβδομάδα τρέξιμο για 30 λεπτά και αύξανε κατά 10% ανά εβδομάδα) και να ΑΥΞΗΣΕΙΣ το χρόνο ξεκούρασης (πχ τον πρώτο μήνα μείνε στις 2 φορές άσκησης ανά εβδομάδα ώστε να έχεις 2 με 3 ημέρες ξεκούρασης). Παρατήρησε το σύμπτωμά σου στο διάστημα αυτό και τα ξαναλέμε. Φυσικά, αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις στον Μαραθώνιο της Αθήνας φέτος, θεωρώ ότι ρισκάρεις να τραυματιστείς και στη θέση σου θα στόχευα σε 1 με 2 χρόνια με συστηματική προπόνηση.

"Μέτρον άριστον"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/10/2015 :  01:05:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Για τις πρωτεϊνες και τη τροφη μου και γινεται να αλλαξει κατι. Και ουτε θελω. Υπαρχουν αρκετοι φυτοφαγοι αθλητες, οποτε γιατι οχι και εγω;

Σημερα ετρεξα για 20 λεπτα μονο. Δε παρατηρησα καποιο πονο, ισως ελαχιστο στο αριστερο γονατο. Ειχα και παλαιοτερα τετοιο πονο, ειδικα οταν εκανα καθισματα και ανεβοκατεβαινα σκαλοπατια. Ισως εχω καποιου ειδους χονδροπαθεια, η οποια ξαναηρθε στο προσκηνιο.

Το μονο θετικο οτι καταφερα να τρεξω και τα 20 λεπτα με κλειστο στομα και επαιρνα αναπνοες μονο απο τη μυτη. Πραγματα αδιανοητα να τα κανω πριν 40 ημερες.

Βεβαια πηγαινα σε χαλαρο ρυθμο 6.30 λεπτα το χιλιομετρο.

Edited by - lazostat on 06/10/2015 01:05:59
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/10/2015 :  15:29:01  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Lazostat, για ποιό λόγο τρέχεις με κλειστό στόμα και γιατί αυτό είναι θετικό; Δεν το γνωρίζω, γι αυτό ρωτάω.

Επίσης, θεωρώ ότι συσχετίζεις λανθασμένα μια υποτιθέμενη χονδροπάθεια με τον πόνο στο αριστερό σου γόνατο και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως αξίζει να κανονίσουμε (οι δρομείς του φόρουμ) μια συζήτηση για τον πόνο και τα τελευταία δεδομένα, διότι υπάρχει ακόμα μια λανθασμένη άποψη για τον πόνο και τις συσχετίσεις με παθολογίες ή απεικονιστικά ευρήματα. Είχα βρει κάποια βίντεο από παρουσιάσεις που είχαν γίνει σε κάποια εταιρία αθλητικών ειδών (πρέπει να έχω σώσει κάπου τον σύνδεσμο αλλά δεν το βρίσκω τώρα) και είχα δει μια παρουσίαση μιας γιατρού για τα προβλήματα στο γόνατο, αν θυμάμαι καλά. Αξίζει να κανονίσουμε κάτι αντίστοιχο και για τον πόνο.

"Μέτρον άριστον"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/10/2015 :  19:12:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Απλα ειναι ενα σημαδι οτι δε κουραζομαι τοσο ευκολα. Οταν φτασω σε σημειο να μη μπορω να παρω σωστες αναπνοες και οχι απλα να τις παιρνω με το στομα αλλα και να λαχανιαζω, δειχνει οτι εχω κουραστει και πρεπει να μειωσω τεμπο.

Πιστευω οτι ειναι χονδροπαθεια, αλλα ο,τι και να ειναι στα αληθεια, διορθωνεται. Εξαλλου οι περισσοτεροι πονοι απο το ρημαδι το μυαλο μας ερχονται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

injuryman
Newbie Forum Runner

36 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/10/2015 :  11:13:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μηπως ειναι ο εξω τετρακεφαλος και οχι ο απαγωγος; Αν ειναι αυτο (δηλαδη εικασιες κανουμε ετσι) ισως να πατας καπως δυνατα και τρανταχτα το εξωτερικο μερος του πελματος. Σπανιως με πιανει καμια φορα στα καθισματα και στα σκαλια οπως εσενα και επειδη εχω χονροπαθεια να ξερεις πως αυτο δε σχετιζεται. Ειναι ξεχωριστες περιπτωσεις. Καλο θα ταν να κανεις και λιγη ενδυναμωση στα ποδια.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

lazostat
Newbie Forum Runner

47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/10/2015 :  15:53:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Στην χονδροπαθεια αναφερομαι στο αλλο ποδι, στον πονο που εχω στο γονατο, οταν τρεχω ( οποτε με πιασει, απλα ειναι αδυνατον να συνεχισω.. ) ή οταν ανεβοκατεβαινω σκαλοπατια.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000