Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Λοιπόν; Πως πάει η προπόνησή σας; Νο 8
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 101

mashine
Advanced Forum-Runner

259 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  18:34:39  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by trexantiris

quote:
Originally posted by dimitrissss

===========================================

………………………….

Στον ΑΜΑ του 2013 ξεκίνησα τα ZipVit. Ματσούκια των 60γρ με 50 γρ υδατάνθρακα έκαστο και πιο εύπεπτο από τα GU που με ανακατεύανε. Το πρόγραμμα δικής μου επινοήσης έλεγε 1 15 λεπτά πριν την εκκίνηση και μετά 1 κάθε 50 λεπτα ή 8χλμ περίπου. Ξεκινάω με 4-5 στη ζώνη είναι και μεγάλα μοιάζω με μαχαιροβγάλτη. Συνηθως περισσεύει και ένα. Πέρυσι στον ΑΜΑ άργησα να πάρω το 2ο γιατί αισθανόμουν καλά και το πήρα άρον άρον χωρίς νερό γύρο στο 24. Τώρα λέεω να δοκιμάσω τα high5 σε κάνα τεστ αγώνα, για ποσότητητα θα περιμένω να δω τη θα πει η εργομέτρηση. Νομίζω η μερίδα των ZipVit είναι κάπως υπερβολική.



…πιάσε χαρτί και μολύβι (για σημειώσεις!) :Ρ
- Τα ZipVit είναι τα από τα πλέον αγαπημένα μου τζελάκια. Μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας ακόμα και από τα GU, με πιο «υδαρή» όμως αίσθηση και άρα πιο ευκολοκατέβατα. (γκρίζα διαφήμιση part I)
- Και ίσως από τα ελάχιστα τζελς της αγοράς που δεν έχουν συντηρητικά! (γκρίζα διαφήμιση part II :Ρ)
- Διαθέτουν ένα μίγμα μαλτοδεξτρίνης (=υδρολυομένου αμύλου = μακριές αλυσίδες μορίων γλυκόζης, πιο μικρές όμως από το ίδιο το άμυλο) & ζάχαρης (η κοινή ζάχαρη αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη). Διατηρώντας μια ιδανική αναλογία γλυκόζης/φρουκτόζης, βοηθούν στην μέγιστη απορρόφηση υδατανθράκων από τον πεπτικό σωλήνα (=90 γραμμάρια / ώρα ή 1.5 γρ το λεπτό). Αν λαμβάνεις μόνο γλυκόζη (πολλά τζελάκια προσφέρουν μόνο από αυτό) τότε η μέγιστη ταχύτητα απορρόφησης υδατάνθρακα ανέρχεται στα 1 γρ/λεπτό ή 60 γρ. / ώρα.
- Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να λαμβάνεις ένα ολόκληρο ZipVit ανά 35 λεπτά (!), οι οδηγίες της εταιρίες είναι ένα τζελ έως και ανά 30 λεπτά (!). Με το ρυθμό στόχο σου μιλάμε για ένα τέτοιο τουμπανο-τζελάκι / 5 χιλιόμετρα (!!). Αν δε θέλεις να το ζορίσεις τόσο πολύ, τότε οπωσδήποτε λαμβάνεις ένα τέτοιο τζελ ανά 7.5 χιλιόμετρα όπου θα υπάρχει και σταθμός ανεφοδιασμού για το απαραίτητο νερό. Άρα στο 0 / 7.5 / 15 / 22.5 / 30 χιλιόμετρο και θεωρητικά θα μπορούσες να κτυπήσεις και ένα «μονό» στο 35, όχι όμως πιο αργά γιατί δε θα προλάβαινε να αφομοιωθεί.
- Και στην ερώτησή σου: μα καλά, πως θα φάω όλα αυτά τα τζελς χωρίς να έχω στομαχικά θέματα κλπ, θα απαντήσω…
-- Όσο δε βρίσκεσαι σε καθεστώς αφυδάτωσης (οπότε το πεπτικό σου συνεχίζει να δουλεύει μια χαρά) και έχεις εκτενώς δοκιμάσει τα τζελ αυτά, τότε μπορείς να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που φαντάζεσαι, αρκεί να μην ξεπεράσεις την ποσότητα 90γρ υδατάνθρακα/ώρα, γιατί μετά δημιουργείται ο κίνδυνος διάρροιας (το πεπτικό τραβάει flushing για να «καθαρίσει»).
-- Για να πάρεις μια ιδέα στον πρόσφατό μου αγώνα ορεινού Μαραθωνίου «Ηρακλής» εφάρμοσα την προσέγγιση της παραπάνω μέγιστης πρόσληψης υδατανθράκων/ώρα (βασιζόμενος κυρίως σε ZipVit τζελς και κατά δεύτερο λόγο σε λουκούμια) και μέσα σε λιγότερο από 6.5 ώρες κατανάλωσα γύρω στις 2200 θερμίδες μόνο σε υδατάνθρακες (=550γρ. υδατάνθρακες = αντίστοιχο με 24 τζελάκια GU!). Κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα είχα δύναμη στα ποδάρια μέχρι και τον τερματισμό!

- Στην επόμενη ερώτησή σου: χρειάζομαι τόση ενέργεια; Μήπως είναι υπερβολική;
-- Δεν έχεις κάνει εργομέτρηση για να δεις την κατανάλωσή σου, αλλά ακόμα και αν ανήκεις στους ιδιαίτερα οικονομικούς δρομείς (με κατανάλωση γύρω στα 2γρ/ηπατικού γλυκογόνου ανά λεπτό), πάλι η κατανάλωσή σου θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το 1.5γρ. / λεπτό που θυμίζω ότι είναι το μέγιστο που μπορείς να πάρεις με την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ τροφή, αλλά συνήθως οι δρομείς λαμβάνουν λιγότερο. Είναι σύνηθες η κατανάλωση ενός τυπικού δρομέα αποστάσεων να ξεπερνάει τα 3γρ. / λεπτό.
-- Με άλλα λόγια, ΟΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΣ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!
- Οπότε τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση; Το καλό carboloading συμβάλει στο να έχει το σώμα κάποια εφεδρεία γλυκογόνου προς καύση. Σε έναν όμως αγώνα απόστασης, ακόμα και αυτή η εφεδρεία θα αρχίσει να τελειώνει και τότε ο εγκέφαλος θα αρχίσει να στέλνει μηνύματα κούρασης! Μόλις οι αποθήκες γλυκογόνου πέσουν κάτω από 50% (αν θυμάμαι καλά), το σώμα σου θα επιστρέφει τα πρώτα σημάδια κούρασης. Τα πόδια θα αρχίσουν να βαραίνουν! Όσο το ποσοστό διαθέσιμου γλυκογόνου μειώνεται τότε τόσο πιο πολύ θα αισθάνεσαι τα πόδια σου βαριά, ενώ αν μιλάμε για το ηπατικό γλυκογόνο, τότε θα αισθάνεσαι μια γενικότερη αδιαθεσία για γρήγορο ρυθμό. Βέβαια το καλά (και κατάλληλα) προπονημένο σώμα θα αυξήσει το ρυθμό λιπόλυσης για να αντισταθμίσει εν μέρει τη μείωση του μυικού/ηπατικού γλυκογόνου αλλά υπάρχουν κάποια όρια και σε αυτό.
- Επίσης αν το μυικό γλυκογόνο κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ακόμα και η λιπόλυση μπαίνει σε προβληματική κατάσταση αφού το λίπος καίγεται «στη φλόγα των υδατανθράκων»! Σε αυτό το σημείο έχεις σκάσει βασικά με πολύ γδούπο πάνω στον τοίχο!
- Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση αυξάνεται κατακόρυφα και η πιθανότητα το σύστημα να αρχίσει να «κραμπάρει»! Στην προσπάθειά του το σώμα να υποστηρίξει την κίνηση του τρεξίματος, βάζει στο παιχνίδι και μυικές μονάδες που δεν είναι προετοιμασμένες καλά για το τρέξιμο, που κραμπάρουν ΚΑΙ αυτές (π.χ. οι προσαγωγοί)! Κοινώς: γίνεσαι ένα ρετάλι και μισό!

- Στην απορία σου «θέλω να τρέχω τα LR» νηστικός για να μαθαίνει το σώμα να κάνει πιο έντονα λιπόλυση η απάντηση είναι:
-- Σε κάποια LR όντως τρέχε νηστικός για να το πετύχεις.
-- Σε κάποια άλλα όμως LR (ειδικά εάν σε αυτά θέλεις να βάλεις και ρυθμό Μαραθωνίου), καλό είναι να πειραματιστείς με την ποσότητα/ποιότητα τροφοδοσίας που θα έχεις και στον αγώνα!

Υ.Γ. dimitrissss μη μου πεις μόνο να τα ξαναγράψω αυτά! :Ρ :Ρ :Ρ :D

Free your feet...free your senses!



Τα χρησιμοποιώ και εγώ αλλά δυστυχώς έχουν όλα συντηρητικά ακόμα και τα διαφημιζόμενα bio gels.(potassium sorbate τα zipvit).Αλλωστε δεν θα ήταν δυνατόν να μην έχουν αφού όλα έχουν διάρκεια ζωής ραφιού 2 χρόνια!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

zoro
Master Forum-Runner

Greece
3934 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  19:18:01  Εμφάνιση Προφίλ
2km προ
16km στο 5,05
1km απο
σε κανένα σημείο δεν ένιωσα δυσφορία, όλα καλά
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Bladerunner
Advanced Forum-Runner

235 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  19:20:01  Εμφάνιση Προφίλ
10x400 στο γήπεδο Χαλανδρίου, σήμερα.

Τα επτά πρώτα βγήκαν από 1:40 ως 1:41, ενώ τα τρία τελευταία σε 1:43

Το καλό είναι ότι βγήκαν και ελαφρώς πιο γρήγορα από ότι περίμενα. Το κακό ότι ανέβασα αρκετούς παλμούς. Στα τελευταία 400άρια είχα γύρω στους 175. Κάποια στιγμή είδα 180! (Οι μέγιστοι παλμοί μου σύμφωνα με περσινή εργομέτρηση είναι 183)

__________________________
Think faster than you ride
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

tzatzikis90
Elite Forum-Runner

Greece


1555 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  19:22:27  Εμφάνιση Προφίλ
τώρα με ψήσατε να δοκιμάσω τα zipvit μήπως είναι πιο ευεργετικά από τα αγαπημένα μου high5 αλλά απ΄όσο ξέρω εδώ στην Καβάλα δεν έχουμε μαγαζί να δοκιμάσω οπότε..high5 και ξερό ψωμί :P

στα της προπόνησης τώρα.. διαλειμματική σήμερα λίγο μετά τις 4 στο δημοτικό στάδιο. ζέσταμα 3.6km (4 ανοίγματα μέσα), κάποιες δρομικές στη συνέχεια και μετά 6x800 σε 3:03-3:02-3:05-3:02-3:04-3:04 (προβλεπόμενο το 3:05). για το τέλος άφησα 2.4km χαλαρό τρέξιμο και αρκετές διατάσεις. διάλειμμα ανάμεσα στα κομμάτια 1:30 λεπτό (περίπου :P).

δεν ξέρω γιατί, αλλά ένιωσα να κλειδώνω στο ρυθμό και να μη μπορώ να δώσω καθόλου παραπάνω σε αντίθεση με τις περισσότερες διαλειμματικές. και είναι ακόμα πιο περίεργο με δεδομένο πως χτες δεν έκανα τίποτα και κοιμήθηκα μετά από καιρό πολλές ώρες το βράδυ (11!). με χτύπησε και λίγο το παπούτσι. ίσως από τα πολλά χιλιόμετρα που έχουν μαζέψει, ίσως γιατί προσπάθησα να πατήσω περισσότερο στις μύτες (μλκίες έλεγα Nίκο, μέση προς φτέρνα πατάω!) και είχα κάποιες ενοχλήσεις.. ίσως το ότι περιμένω από ώρα σε ώρα τα καινούρια παπούτσια με αποτέλεσμα να μου χαλάσει η ψυχολογία μέσα στην προπόνηση..

τέλος πάντων, βγήκε μέσα στα όρια η προπόνηση οπότε δεν κλαίγομαι άλλο..συνεχίζουμε!

Τάσος

know your limits. then destroy them.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  19:31:22  Εμφάνιση Προφίλ
@mashine:

Έχεις απόλυτο δίκιο και μάλιστα θα προβώ άμεσα στην ενημέρωση του ποσταρίσματός μου!

Το είχα δει το συγκεκριμένο συστατικό στα ZipVit και μπερδεύτηκα με την «παρουσία» του Καλίου στο όνομά του και εσφαλμένα θεώρησα ότι χρησιμοποιείται απλά για να προσδίδει το Κάλιο ως ηλεκτρολύτη! Διαπιστώνω όμως τώρα ότι όντως αποτελεί ένα συντηρητικό, ευρέως χρησιμοποιούμενο στη βιομηχανία τροφίμων.

Βέβαια αποτελεί ένα πιο «αθώο» συντηρητικό, καθώς τα πιο «ένοχα» ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών οργανικών ενώσεων, όπως το Βενζοϊκό Νάτριο, Βενζοϊκό Κάλιο κλπ (βρε που ξεσκονίζω και τη Χημεία της Γ’ Λυκείου :D) Και δυστυχώς έχω εντοπίσει τζελάκια που χρησιμοποιούν κάποια από τα τελευταία συντηρητικά που ανέφερα και τα οποία είναι και πολύ φθηνότερα στην προμήθειά τους από τη βιομηχανία τροφίμων (και μάλλον ο κυριότερος λόγος που ακόμα χρησιμοποιούνται τα τελευταία).


Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

mashine
Advanced Forum-Runner

259 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  19:42:34  Εμφάνιση Προφίλ
@trexantiris
Ετσι είναι όμως και το συντηρητικό αυτό είναι τεχνητά κατασκευασμένο οπότε άγνωστο πραγματικά αν είναι αθώο.Δεν θυμάμαι αν αναγράφεται τελευταίο στα συστατικά (είναι + γιατί η περιεκτικότητα των συστατικών βαίνει μειούμενη στην αναγραφή αυτών)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

kalogeridis
Elite Forum-Runner

Greece


2099 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  20:24:01  Εμφάνιση Προφίλ
Μια ώρα τέμπο στο 4'55". 12,2 χλμ και οι μο παλμών 142.

Knock knock knocking on suzi's door...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

spy
Master Forum-Runner

Greece


2817 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  20:50:33  Εμφάνιση Προφίλ
...σημερα το βραδακι 1500 μετρα κολυμβηση σε 38'43" ... και στη συνεχεια 30' ελλειπτικο!

...καθε χιλιομετρο κι ενα δακρυ χαρας κι ευτυχιας...στο μοναχικο δρομο των ονειρων!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rea
Forum-Runner

Greece


69 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  21:02:07  Εμφάνιση Προφίλ
Σήμερα την ωρα λόγοθεραπείας τέκνων εκανα 5.400 με 7:20 στον άγιο στέφανο. Ενιωσα ολίγον κατσίκι πεζοδρόμιο, δρόμος, ξανά πεζοδρόμιο, τρύπες έργα. Τελικά στο χωριό μου είναι μια χλιδή, τζάμπα παραπονιέται για την ερημιά. Οσοι μένουν στη πόλη ήρωες.

__________________________
κούτσου κούτσου
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dimitrissss
Elite Forum-Runner



1524 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  21:39:51  Εμφάνιση Προφίλ
Απόψε είχα 10χλμ ελεύθερο τρέξιμο και βγήκε σε 54 λεπτά περίπου με αυξανόμενη ένταση μέχρι 5 λεπ/χλμ. Τώρα ψαρόσουπα και μετά X-Files 2ο επεισόδιο καπάκι μετά τη χθεσινή πρεμιέρα!

@tzatzikis90 Για οποιαδήποτε τζελάκι, ηλεκτρολύτη κτλ ψάξε στο skroutz. Έχουν πολλά φαρμακεία ανά την Ελλάδα που πωλούν μέσω ίντερνετ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

winarg
Elite Forum-Runner



1902 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  22:07:59  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by dimitrissss

Απόψε είχα 10χλμ ελεύθερο τρέξιμο και βγήκε σε 54 λεπτά περίπου με αυξανόμενη ένταση μέχρι 5 λεπ/χλμ. Τώρα ψαρόσουπα και μετά X-Files 2ο επεισόδιο καπάκι μετά τη χθεσινή πρεμιέρα!

@tzatzikis90 Για οποιαδήποτε τζελάκι, ηλεκτρολύτη κτλ ψάξε στο skroutz. Έχουν πολλά φαρμακεία ανά την Ελλάδα που πωλούν μέσω ίντερνετ.


Αν δε βρεις, πες να σου στείλουμε μερικά! (χωρίς πλάκα)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  22:27:24  Εμφάνιση Προφίλ
quote:
Originally posted by winarg

quote:
Originally posted by dimitrissss

@tzatzikis90 Για οποιαδήποτε τζελάκι, ηλεκτρολύτη κτλ ψάξε στο skroutz. Έχουν πολλά φαρμακεία ανά την Ελλάδα που πωλούν μέσω ίντερνετ.



Αν δε βρεις, πες να σου στείλουμε μερικά! (χωρίς πλάκα)





Με αντικαταβολή, καλού κακού...

"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/01/2016 :  23:09:45  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα
quote:
Originally posted by echetlos

quote:
Originally posted by winarg

quote:
Originally posted by dimitrissss

@tzatzikis90 Για οποιαδήποτε τζελάκι, ηλεκτρολύτη κτλ ψάξε στο skroutz. Έχουν πολλά φαρμακεία ανά την Ελλάδα που πωλούν μέσω ίντερνετ.



Αν δε βρεις, πες να σου στείλουμε μερικά! (χωρίς πλάκα)





Με αντικαταβολή, καλού κακού...

"My sport is your sport's punishment"


Και μεταφορικά αναλόγως του βάρους τους...

___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

kalomaraki
Forum-Runner

Greece


132 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/01/2016 :  00:39:34  Εμφάνιση Προφίλ
15χιλ το πρωί με αρκετό κρύο. 2 x 4,800 με 5'20" είχε το πρόγραμμα, ρυθμός hM για μένα... αύριο χαλαρά.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

tzatzikis90
Elite Forum-Runner

Greece


1555 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/01/2016 :  05:00:15  Εμφάνιση Προφίλ
Χαχα είστε τρελοί ρε! Ένα να δοκιμάσω θέλω κι αν βγει καλό Ίσως αλλάξω τα high5 αλλά κάτι τέτοιο μόνο Θεσσαλονίκη θα το καταφέρω μάλλον επομένως καλό Απρίλη λογικά! Θα το κοιτάξω ωστόσο μπας και..

Τάσος

know your limits. then destroy them.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 101 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000