Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 long run... ζαλαδα-θολη οραση..κρυαδες
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 2

mparos
Newbie Forum Runner

Greece


9 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 30/09/2016 :  22:29:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα
Μετα από ένα long run 28 km όταν σταμάτησα μετα από 15 λεπτά. Ένιωσα ζαλάδα . τάση για εμετό μούδιασμα στα δάκτυλα, και θολή όραση στο ένα μάτι. Μετα από 30 λεπτά αφού έφαγα ψωμί βούτυρο και μέλι ένιωσα πολύ καλυτέρα …και σε 1 ώρα όλα τα συμπτώματα έφυγαν και ήμουν μια χαρά ……. Είναι αλήθεια Στα 20 km ένιωσα μια αδιαθεσία και δεν ήθελα να συνεχίσω, αλλά δεν σταμάτησα
Ασχολούμαι περίπου 4 χρόνια έχω κάνει αρκετά μεγάλα .χωρίς πρόβλημα .. και προπονούμε για τον μαραθώνιο Αθήνας …
Είναι αλήθεια με φόβισε λίγο …… γνωρίζει κάποιος κάτι ?? ευχαριστώ…


ilias

costasz
Forum-Runner



114 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/09/2016 :  23:04:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν είναι τόσο ασυνήθιστο , οπότε μην τρελαίνεσαι καταρχήν. Λίγο πολύ όλοι το έχουμε περάσει. Εξ εμπειρίας , συνήθως τα συμπτώματα που αναφέρεις οφείλονται σε κακή ενυδάτωση / αναπλήρωση ηλεκτρολυτών ή/και χαμηλά αποθέματα γλυκόζης σε συνδυασμό με υπερπροπόνηση που εξαντλεί τον οργανισμό. Συνεπώς, θεωρώντας αυτονόητο οτι έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλείσεις οποιοδηποτε παθολογικο ενδεχομενο , θα σου συνιστούσα να προσέξεις πολύ την διατροφή σου και κυρίως την σωστή αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών κατα την διαρκεια της προπονησης.

Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

mparos
Newbie Forum Runner

Greece


9 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2016 :  10:01:12  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Έχω κάνει όλες τις εξετάσεις και είναι οκ.. Η αλήθεια είναι ότι είμαι στο τέλος μιας προετοιμασίας που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο σε ένα πρόγραμμα από την my Asics… έχω κάνει 4 μεγάλα τον τελευταίο μήνα .Η προπόνηση είναι μέτριας έντασης περίπου 50-60 km την εβδομάδα. Όσον αφόρα το γλυκογόνο τρώω ένα τζελάκι στην αρχή και ένα κάθε μια ώρα…σε μεγάλες αποστάσεις πάνω από 20 Όμως δεν προσέχω το ίδιο τους ηλεκτρολύτες ,έχω συνηθίσει να μην πίνω καθόλου νερό παρά μόνο στο τέλος ??? Πολύ πιθανόν να είναι διαταραχή ηλεκτρολυτών αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται λόγο υπερκαλιαιμιας …. Θα τρέξω αυτή την εβδομάδα άλλο ένα μεγάλο 28 km πίνοντας ηλεκτρολύτες κατά την διάρκεια της προπόνησης και θα γράψω αποτελέσματα …Ελπίζω να είναι αυτό και όχι κάτι άλλο…..Με καθησύχασες λίγο αφού μου λες ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο… είναι η πρώτη φορά που κάνω προετοιμασία για μαραθώνιο , και τα λάθη πληρώνονται ….

ilias

Edited by - mparos on 01/10/2016 10:20:13
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/10/2016 :  12:33:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Η διατροφή είναι το Α και το Ω. Δεν γίνεται να μην τρέφεσαι ή να μην ενυδατώνεσαι επαρκώς και να χρησιμοποιείς αυτές τις χαζομ... τα τζελάκια για μεγάλες αποστάσεις. Και βέβαια αυτά θα πρέπει να προυπάρχουν και όχι να προσπαθείς να τα αναπληρώσεις κατά την διάρκεια της προπόνησης. Ο οργανισμός δεν ενυδατώνεται επειδή πχ θα πιείς 3 λίτρα νερό σε 2΄ αλλά επειδή έχει μάθει από καιρό μέσα στην ημέρα να καταναλώνει 1,5-2 λιτ νερό.
Προσωπική άποψη είναι ότι κακώς καταναλώνεις τζελάκια στις προπονήσεις. Στον αγώνα ναι ή για 1 δοκιμή φυσικά, όχι όμως στις προπονήσεις. Υπάρχουν τα αποξηραμένα, τα παστέλια, οι μπάρες και φυσικά μαγνήσιο. Μάθε τον οργανισμό σου να αυτοσυντηρείται, εσύ τον οδηγείς σε οριακά επίπεδα και αυτό δεν είναι ευχάριστο.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

mparos
Newbie Forum Runner

Greece


9 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/10/2016 :  10:16:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φιλέ gargadua δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος να διαφωνήσει μαζί σου σε ότι αφορά την διατροφή.. είναι σίγουρα το Α και το Ω. Θα ήμουν αφελής να πιστέψω ότι με ένα τζελάκι θα είχα εξασφαλίσει στον οργανισμό μου τα απαραίτητα για ένα μαραθώνιο.
. Σε ένα πράγμα δεν συμφωνώ μαζί σου .Η αποθήκη του ανθρώπινου οργανισμού όσο και αν την έχεις γεμίσει με υδατάνθρακες δεν φθάνουν να βγάλεις όλο τον μαραθώνιο… Οπότε θα πρέπει κατά την διάρκεια του αγώνα να συμπληρώνεις .
Θεωρώ ότι μάλλον είναι απαραίτητα τα τζελάκια η κάτι παρόμοιο που να απορροφάτε άμεσα και γρήγορα από τον οργανισμό
Αν διάβασες γράφω ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω προετοιμασία για μαραθώνιο και θα πρέπει να έχω δοκιμάσει και τα τzελάκια και το νερό ,για να δω την συμπεριφορά τους στο στομάχι μου

.. Έξαλλου αυτή την χρονική στιγμή 1 μηνά πριν το μαραθώνιο το τέμπο των προπονήσεων είναι ιδία με τον αγώνα…..


ilias

Edited by - mparos on 02/10/2016 10:20:07
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  11:57:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δε διαφωνώ όμως μερικές φορές γίνεται ψύχωση η χρήση τζελ. Τα τέμπο που θα κάνεις δε νομίζω ότι είναι της τάξης των 20 χλμ αλλά μικρότερα άρα και δεν χρειάζεται η χρήση τζελ. Ομοίως και για τις διαλλειματικές σου. Τα τζελ άντε να τα δοκιμάσεις σε κάποιο μεγάλο κομμάτι και αυτό όπως σωστά έγραψες για να δεις τις αντιδράσεις του σώματος.
Τώρα αν για κάθε 16αρι ή 25αρι θέλεις τζελ για μένα αυτό είναι λάθος. Άλλο ο μαραθώνιος άλλο η προπόνηση.
Το σίγουρο είναι ότι το σώμα σου φωνάζει όχι για τα τζελ αλλά για την διατροφή σου.
Υδατάνθρακες βρίσκεις και στις μπανάνες ή στο μέλι εφόσον το πάρεις από πριν.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rory
Senior Forum-Runner

Greece


618 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  13:26:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ακου τον gargadua. Χωρίς τζελάκια την παλεύεις για ένα long run. Χωρίς νερό όχι
Πρέπει να αντιληφθείς ότι μετά απο τρείς ώρες έχεις χάσει 2,5 με 3 λίτρα υγρά απ το σώμα σου. Για την ακρίβεια μεγάλο μέρος απο αυτά είναι ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΜΑ σου που σημαίνει ότι έχει λιγότερο όγκο αίματος να μεταφέρει οξυγόνο που σημαίνει ότι όλο το σώμα τρώει ζόρι (καρδιές, μυς, εγκέφαλος)

Δεν αμφισβητώ τα περί διατροφής αλλά πρόσεχε τα υγρά σου. Μελέτησε τον εαυτό σου για τη συχνότητα που πρέπει να πίνεις την ώρα της προπόνησης ή τουαγώνα και μην το αμελείς.
Την πιο σωστή συμβουλή εδώ μέσα που μου έδωσε συντρέχτης για τον αγώνα ήταν το " να πίνεις σε όλες τις στάσεις". Εστω λίγο αλλά να πίνεις.
Επίσης κάνεις λάθος ότι η αποθήκη του οργανισμού δεν φτάνει για τον αγώνα. Τα γλυκογόνα ναι, είναι μόνο για 2 ώρες max αλλά υπάρχει και το λίπος.
Εκεί στρέφεται όταν τελειώνουν οι αποθήκες και είναι ένας βασικος λόγος που κάνεις long run κάθε κυριακή. Για να μάθει οργανισμός να μεταβολίζει λίπος για ενέργεια που είναι και "αστείρευτη" πηγή (ειδικα για μένα που έχω καταντήσει 700 κιλά :) ).

υγ. ΓΙ αυτό λένε ότι και τα LR's πρέπει να κάνεις αργά. Γιατί όταν δουλεύεις με λίγους παλμούς προλαβαίνει να "φαει" απο λίπος και όχι γλυκογόνο ή ακόμα χειρότερα μυ.





-------------------------
Επιτρέπεται να πέσεις...επιβάλλεται όμως να σηκωθείς!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

huskarl
Senior Forum-Runner



855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  14:55:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by mparos
έχω συνηθίσει να μην πίνω καθόλου νερό παρά μόνο στο τέλος



!!!
Πέρα από τους ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες (που ειναι πολύ σημαντικοί παράγοντες) το να μη πίνεις νερό είναι ότι χειρότερο! Ειδικά σε πολύωρα τρεξίματα!
Το καλό είναι ότι διορθώνεται εύκολα :)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitos
Elite Forum-Runner

Greece


1954 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  15:40:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μου είχε συμβεί κάποτε να λιποθυμήσω μετά τον τερματισμό σ¨ έναν αγώνα, δεν είχα φάει τίποτα παρά μόνο μιά φέτα ψωμί. Είχα κάνει διήμερο ταξίδι για να φθάσω και τη νύχτα δεν είχα κλείσει μάτι παρά μία-δύο ώρες το πολύ, συν την αναιμία που με κατατρέχει. Παρ΄όλα αυτά τερμάτισα, αλλά το τερμάτισα.. Εκτοτε "αποθηκεύω" ενέργεια. Θα συμφωνήσω με το Βασίλη, διατροφή ίσον Α και Ω. Να εφοδιάζεις τον εαυτό σου με τροφές πλούσιες σε ενέργεια και να μην ξεχνάς την ενυδάτωση. Επίσης μέτρησε την πίεση και τα αιμοσφαίρια. Καλή επιτυχία στον αγώνα σου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

c.gio
Newbie Forum Runner



17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  16:53:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
μονο ενυδατωση στις προπονησεις.
μην μαθαινεις τον οργανισμο να εξαρταται απο gel κλπ στις προπονησεις
ενυδατωσου 2 μερες πριν καλα και ριξε αρκετες τσιμπλες!αν δεν εχεις αποθηκη γεματη δεν γεμιζει ουτε στην προπονηση ουτε στον αγωνα!!

καλα χλμ!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

huskarl
Senior Forum-Runner



855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/10/2016 :  20:03:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by c.gio

μονο ενυδατωση στις προπονησεις.
μην μαθαινεις τον οργανισμο να εξαρταται απο gel κλπ στις προπονησεις
ενυδατωσου 2 μερες πριν καλα και ριξε αρκετες τσιμπλες!αν δεν εχεις αποθηκη γεματη δεν γεμιζει ουτε στην προπονηση ουτε στον αγωνα!!

καλα χλμ!



Ως προς τους υδατάνθρακες / gel στη προπόνηση αν μπορείς καλό είναι σιγά σιγά στα λονγκ ραν να μην παίρνεις τίποτα ώστε να μάθεις στον οργανισμό να καίει λίπος και όχι τους υδατάνθρακες του gel.

Τώρα αν έχεις να φας 2 μέρες ή νιώθεις ότι θα παρατήσεις τελείως το λονγκ ραν επειδή δεν σε βγάζει ενεργειακά, μπορείς να πάρεις 1-2.
Άλλωστε οι θερμίδες που θα πάρεις από το gel είναι πολύ λίγες σε σχέση με το σύνολο που θα χάσεις στο λονγκ ραν.

Εγώ παλιότερα συνήθιζα να έχω ένα gel ή ισοτονικό στο αυτοκίνητο για τη περίπτωση που ένιωθα 'εξαντλημένος ενεργειακά'. Πολύ σπάνια αναγκάστηκα να τα πάρω πριν τον τερματισμό.


Στον αγώνα βέβαια παίρνεις τα πάντα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

mparos
Newbie Forum Runner

Greece


9 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2016 :  11:01:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Τελικά αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι είναι προτιμότερο να μην ξέρεις ένα θέμα καθόλου, (όποτε είσαι προσεκτικός ) από το να το ξέρεις λάθος η μισό.
Είναι ευχάριστο να βλέπεις τόσους ανθρώπους να έχουν την διάθεση να μοιραστούν μαζί σου τις γνώσεις και εμπειρίες τους .
Ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές, τις οποίες έχω αρχίσει να εφαρμόζω (πίνω 1,5- 2,5 lit νερό κάθε μέρα ) την παρασκευή θα κάνω 28km πίνοντας νερό ενδιάμεσα και καθόλου τζελ και θα γράψω παρατηρήσεις…

Αν παρόλα αυτά έχετε να προσθέσετε και άλλες συμβουλές και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διάφορα!!! Είναι καλοδεχούμενες…..

Για εμάς τους τελείως ερασιτέχνες δρομείς αυτές οι συμβουλές είναι χρυσάφι …
Καλά τρεξίματα σε όλους……..


ilias
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

winarg
Elite Forum-Runner



1902 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2016 :  11:47:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by mparos

Τελικά αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι είναι προτιμότερο να μην ξέρεις ένα θέμα καθόλου, (όποτε είσαι προσεκτικός ) από το να το ξέρεις λάθος η μισό.
Είναι ευχάριστο να βλέπεις τόσους ανθρώπους να έχουν την διάθεση να μοιραστούν μαζί σου τις γνώσεις και εμπειρίες τους .
Ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές, τις οποίες έχω αρχίσει να εφαρμόζω (πίνω 1,5- 2,5 lit νερό κάθε μέρα ) την παρασκευή θα κάνω 28km πίνοντας νερό ενδιάμεσα και καθόλου τζελ και θα γράψω παρατηρήσεις…

Αν παρόλα αυτά έχετε να προσθέσετε και άλλες συμβουλές και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διάφορα!!! Είναι καλοδεχούμενες…..

Για εμάς τους τελείως ερασιτέχνες δρομείς αυτές οι συμβουλές είναι χρυσάφι …
Καλά τρεξίματα σε όλους……..


ilias


Πρόσεξε και λίγο τη διατροφή σου τη μέρα πριν το 28άρι (καθώς και πριν από κάθε δυνατή προπόνηση)
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2016 :  21:16:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Όχι μόνο νερό να έχεις και κάτι να φας

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

JASON JASON
Forum-Runner

99 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 04/10/2016 :  21:20:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους








Καλησπέρα και από εμένα.
θα σου πω τι κάνω και εγώ στη φετινή 2η μου προετοιμασία.
Στα μεγάλα τρεξίματα θα πάρω τζελ. Όχι υπερβολικά πράγματα πάντως. Για παράδειγμα στο τελευταίο 32αρι (3ωρες και 15λεπτά) πήρα τρία συνολικά. Καλό είναι να βλέπουμε πως συμπεριφέρεται και το στομάχι. Νερό σίγουρα (ας είναι καλά τα περίπτερα) και κάτι να μασουλάω για το αίσθημα πείνας (συνήθως μία μπάρα βρωμης). Το τελευταιο με βοηθάει γιατί ξεκιναω περιπου στις 06:00 το πρωί οπότε δεν έχω φάει πρωινό.

Σχετικά με τα τζελακια, φέτος αγόρασα αυτά που δε χρειάζεται να τα συνοδεύσεις με νερό. Είναι πιο ογκώδη αφού είναι πιο αραιά (55γρ) αλλά τουλάχιστον εμένα δε μου προκαλούν τη δυσφορία που είχα πέρυσι με τα πιο πηκτά. Άσε που επειδή είναι μεγαλύτερα δεν έχω το άγχος να φύγουν από την ειδική ζώνη









quote:
Originally posted by winarg

quote:
Originally posted by mparos

Τελικά αποδεικνύετε για μια ακόμα φορά ότι είναι προτιμότερο να μην ξέρεις ένα θέμα καθόλου, (όποτε είσαι προσεκτικός ) από το να το ξέρεις λάθος η μισό.
Είναι ευχάριστο να βλέπεις τόσους ανθρώπους να έχουν την διάθεση να μοιραστούν μαζί σου τις γνώσεις και εμπειρίες τους .
Ευχαριστώ όλους σας για τις συμβουλές, τις οποίες έχω αρχίσει να εφαρμόζω (πίνω 1,5- 2,5 lit νερό κάθε μέρα ) την παρασκευή θα κάνω 28km πίνοντας νερό ενδιάμεσα και καθόλου τζελ και θα γράψω παρατηρήσεις…

Αν παρόλα αυτά έχετε να προσθέσετε και άλλες συμβουλές και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διάφορα!!! Είναι καλοδεχούμενες…..

Για εμάς τους τελείως ερασιτέχνες δρομείς αυτές οι συμβουλές είναι χρυσάφι …
Καλά τρεξίματα σε όλους……..


ilias


Πρόσεξε και λίγο τη διατροφή σου τη μέρα πριν το 28άρι (καθώς και πριν από κάθε δυνατή προπόνηση)

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dtziouvaras
Senior Forum-Runner

695 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/10/2016 :  13:50:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
το ιδιο επαφα και εγω προχτες με ενα 28αρι πανω στην κλασικη εχοντας παρει 3 τζελ και μετριο νερο. Απο τα συμπτωματα σου εγω ειχα μονο στομαχικη διαταραχη.
παλιοτερα σε αγωνα βουνου ειχα και μυρμιγκιασμα ακρων και σαγονιου και θολη οραση και εμετο και τα χρειαστηκα. συνηλθα μετα απο 2 ωρες και εχοντας πιει καργα ηλεκτρολυτες.
Η συσσωρευμενη κουραση, οι διακρως υψηλοι παλμοι, ελλειψη ενεργειας και ενυδατωσης συμβαλουν στο αποτελεσμα αυτο.
Πχ. στο 30αρι της ψαθας τερματισσα ατσαλακωτος αλλα ηπια πολυ νερο....
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 2 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000