Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Εξοπλισμός
 Χονδροπάθεια γονάτου και επιλογή παπουτσιού
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 2

sergiod
Newbie Forum Runner

Greece
5 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 10/01/2018 :  09:58:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα στο forum.

Νέοεγγραφόμενος στο site, όμως αρκετά χρόνια ερασιτεχνικά τρέξιμο.

Μετά από τραυματισμό στο γόνατο εδώ και ένα εξάμηνο, διαγνώστηκε χονδροπάθεια στο γόνατο, και αφού έκανα πελματογράφημα, ο φυσ/θευτής μου είπε ότι το κέντρο βάρους είναι στο μετατάρσιο κοντά στα δάχτυλα, και μαζί με τους πάτους μου πρότεινε να προμηθευτώ παπούτσια ανάλογα με το πάτημα που ανέφερα.

Γνωρίζει κάποιος να μου προτείνει κάποια συγκεκριμένα μοντέλα;
Θα βοηθήσει καθόλου το παπούτσι για την επάνοδο στην προπόνηση;

Οποιαδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη!!

Ευχαριστώ πολύ

rafdesipris
Forum-Runner

95 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/01/2018 :  17:12:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
νομιζω ότι "πολλοί" εχουμε "χονδροπαθεια".
Η πιο ευκολη διαγνωση για να εξηγησει πονους στο γονατο.
Κανε καλη ενδυναμωση στα ποδια και στον κορμο, με παρακολουθηση από ειδικο. Εμενα με βοηθησε πολύ και το pilates.
Ταπεινή μου αποψη μου ότι τα σωστα παπούτσια, τα σωστα πελματα, σε πανε μεχρι ένα σημείο. Για να μπορεις να τρεχεις με τις ελάχιστες ενοχλήσεις, χρειαζεσαι ενδυναμωση και ενδεχομένως βελτιωση σε μηχανικα λαθη στο τρεξιμο.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sergiod
Newbie Forum Runner

Greece
5 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/01/2018 :  19:40:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστώ rafdesipris για την γνώμη σου!

Έχεις πολύ δίκιο όσον αφορά στην ενδυνάμωση των ποδιών και του κορμού. Είναι το Α και το Ω στην χονδροπάθεια, απλώς λόγω της κατανομής του βάρους στο πάτημα μου, όπως ανέφερα στο post μου, έλεγα αν μπορεί να βοήθήσει και το παπούτσι έστω κατ' ελάχιστον (ίσως και στον ψυχολογικό τομέα), γιατί δεν το κρύβω ότι από την στιγμή του τραυματισμού υπάρχει φόβος, ή μάλλον ανησυχία για την πορεία της πλήρους επιστροφής στις προπονήσεις.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ag gordios run
Newbie Forum Runner

26 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/01/2018 :  19:45:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
pedia aste ta paputsia ke ke ke ke....exoume provlima? tipota den voithai..mono kanoume ton stavro mas ke trexoume ke oti theli o theos...pios milai?4 xirourgia sto gonato...51 meres KAT....25 xronia provlima..ke eksakoloutho na trexo me tin voithia tou theou...53 xronon fetos....aste tis erotisis tipota then voithai...MONO I AGAPI gia to treksimo ke i psixi tou kathenos apo emas...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sergiod
Newbie Forum Runner

Greece
5 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/01/2018 :  20:10:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
ag gordios run, μπράβο σου για το ψυχικό σθένος που επιδεικνύεις στην αντιμετώπιση του ομολογουμένως σοβαρού προβλήματος σου. Μακάρι να συνεχίσεις το τρέξιμο για όσο καιρό το επιθυμείς, και ελπίζω και εγώ με τη σειρά μου, να μπορέσω να επανέλθω όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς αλλά προβλήματα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  17:57:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ιδιαίτερα ολιστική και επιστημονική η προσέγγιση του συνδρομέα παραπάνω! Άγιος ο Θεός και συνεχίζουμε το τρέξιμο με σκοπό να κάνουμε άλλα τόσα χειρουργεία για να συνεχίζουμε το τρέξιμο και να ξαναμπούμε στο νοσοκομείο και...Άγιος ο Θεός.

@sergiod: όπως ήδη γράφτηκε η ενδυνάμωση βοηθάει (ένα ισχυρό μυϊκό σύστημα θα υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία του γονάτου). Επίσης το τρέξιμο σε ανομοιόμορφες επιφάνειες (μονοπάτι, χωματόδρομος, με εναλλαγές στις κατευθύνσεις και κλίσεις) πιστεύω ότι βοηθάει πολύ. Αντίθετα η «μονοτονία» επιφάνειας (π.χ. διάδρομος, στίβος) μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά οι επαναλαμβανόμενες στροφές σε ένα γήπεδο προς την ίδια φορά κίνησης (ακόμα χειρότερα).

Επίσης θα πρέπει να ξέρεις με ποιο τρόπο ο τραυματισμός σου στο γόνατο έχει «συνεισφέρει» στην χονδροπάθεια που αναφέρεις. Αυτό θα στο αναλύσει καλύτερα ο ορθοπεδικός σου ή/και ο φυσιοθεραπευτής σου. Για παράδειγμα ένας παλιός τραυματισμός στο αριστερό μου γόνατο (ρήξη συνδέσμου) από άσχετη με το τρέξιμο δραστηριότητα, έχει επιφέρει μια μόνιμη αστάθεια στο γόνατο που το κάνει επιρρεπές στην εμφάνιση χονδροπάθειας ειδικά μάλιστα όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες. Για παράδειγμα στη δικιά μου περίπτωση η «μονομερής» κίνηση με την ίδια φορά στο γήπεδο μπορεί να επιφέρει θέμα στο γόνατο αυτό. Αντίθετα όταν «μπαίνω» στον προπονητικό/αγωνιστικό κύκλο του ορεινού τρεξίματος τότε εξαφανίζεται άμεσα το θέμα με τη χονδροπάθεια!

Για μένα το σημαντικό που πρέπει να έχεις υπόψη είναι ότι εμβιομηχανική σου στο τρέξιμο μπορεί να καταστρέψει ή να σώσει το γόνατό σου! Το πως πατάς πως το κατάλαβε ο φυσιοθεραπευτής (και σου πρότεινε μάλιστα και συγκεκριμένους πάτους); Με στατικό πελματογράφημα ή με δυναμικό καθώς περπατούσες; Σε αυτές τις περιπτώσεις τα όποια αποτελέσματα – όσο αφορά το τρέξιμο – είναι βασικά άχρηστα. Εδώ χρειάζεται δυναμικό πελματογράφημα καθώς τρέχεις…

Αν πάντως τρέχεις πατώντας στα μετατάρσια – κάτι που φαίνεται εύκολα με μια βιντεοσκόπηση της δυναμικής του τρεξίματός σου – τότε προτίμησε παπούτσια χαμηλού (έως και μηδενικού) drop – της υψομετρικής δηλαδή διαφοράς μεταξύ μπροστά και πίσω μέρους, τα οποία θα είναι και λιγότερα υποστηρικτικά.


Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sergiod
Newbie Forum Runner

Greece
5 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  19:14:20  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστώ trexantiris για την άποψη σου.

Ο φυσικοθεραπευτής μου έκανε στατικό πελματογράφημα.... Για το θέμα αυτό είχα και εγώ την ίδια απορία σχετικά με τα αποτελέσματα, και το πόσο οι πάτοι θα με βοηθήσουν.( από γνωστούς μου έμαθα ότι ο φυσικ/υτης είναι πολύ καλός στα δρομικά θέματα).

Αύριο θα πάω και στα intersport να δω τι παπούτσι θα μου προτείνει η δίκή τους πελματογραφία.

Αν και απ' ότι έχω συλλέξει από διαδίκτυο και δρομείς που ρώτησα, το σημαντικότερο είναι η ενδυνάμωση των ποδιών.

Θα δείξει ο χρόνος... Θα προσπαθήσω να επανέλθω, όσο πιο ήπια γίνεται...

Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τις απαντήσεις πάνω στο πρόβλημα μου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ag gordios run
Newbie Forum Runner

26 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  20:03:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
APANTISI STO TREXANTIRI...FILE PRIN KRINIS AKOU:PIGA SE MEGALO GIATRO...3500 EURO GIA TERAPIA ME VLASTOGITARA...THA EXIS 80% KALITERO GONATO...KE 40%KALA INE LEO..ARXIZOUME...APOTELESMA....51 MERES KAT GIA NA MIN XASO TIN ZOI MOU KE TO PODI MOU..2 XIROURGIA SE 1 MINA...18 ORES TIN IMERA ENTOVLEFIA ANTIVIOSI...5 MINES SINOLO ANTIVIOSI..PETHANA KE ANASTITHIKA... KAPOU EKANE LATHOSO GIATORS MOU PERASE STAFILOKOKO STO GONATO..STO KAT OTAN PIGA EKI GIATI O MEGALOS GIATROS ME PARATISE ITHELAN NA MOU KOPSOUN TO PODI SIMERA I GIATRI STO KAT THEN TO PISTEVOUN POU TREXO KSANA..EXO XORTASI APO EPISTIMONIKES PROSINGISIS FILE...ME TO PROVLIMA MOU KAI TON MARATONIO TOU OLYMPOU EKANA....TORA PALEVO SIGA SIGA...SIMERA EKANA 10 KM...MONO ME THN VOITHIA TOU THEOU ..PISTEPSE ME....ZITISA APO TON MEGALO GIATRO TA LEFTA MOU...APANTISI:EXO PLIRONOME GIA TIN DOULIA MOU KE OXI GIA TO APOTELESMA AVTIS...NASE KALA FILE...O THEOS INE MAZI MOU KE GIAVTO KANIS THEN MPORI NA INE ENANTION MOU
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
825 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:07:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φίλε μου καλέ, ως (ενεργό) μέλος της επιστημονικής κοινότητας έχω να σου πω τούτο. Κανένας "καλός" θεούλης δε σε έσωσε απτο πρόβλημά σου, με την ίδια λογική που κανένας κακός θεός δε στο δημιούργησε (κατά πάσα πιθανότατα εσύ είσαι ο υπαίτιος, όπως οι περισσότεροι από μας για τους τραυματισμούς μας) ούτε στο υποτροπίασε (αυτή την "τιμή" την έχει ο ακριβός γιατρός - που σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να μαθαίνουμε και το ονοματακι του).
Συνεχίζεται...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
825 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:13:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ως γενικότερη τοποθέτηση, μιας και δικό μου πεδίο απέχει αρκετά απτην ιατρική για να έχω άποψη επί του θέματος, ειλικρινα με έχει κουρασει απίστευτα αυτή η εντελώς ανισοβαρής (και ασόβαρη) αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Όταν όλα πάνε καλά, ήταν θέλημα θεού, όταν το πράγμα στραβώσει, είναι αποκλειστικά ευθύνη του γιατρού. Φαντάζομαι γιατί εκείνη τη μέρα η θεότητα είχε ρεπό ή απεργούσε...
Συνεχίζεται...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
825 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:21:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ειδικά με την Ιατρική επιστήμη το πράγμα έχει παραγίνει (μηχανικός είμαι, δεν υπερασπίζομαι τον κλάδο μου). Το ότι το προσδώκιμο ζωής έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια, όλοι αμελούν να το θυμηθούν όταν εμφανίζεται μία απώλεια λόγω μιας παρενέργειας ενός εμβολίου, πχ. Το αυτό και στο ότι η βρεφική θνησιμότητα είναι πλέον ένα σπάνιο φαινόμενο σε σχέση με το (όχι και τόσο μακρινό παρελθόν) δε μας απασχολεί, αλλά θα τα χώσουμε σε όλη την ιατρική κοινότητα τη μία φορά που (κακώς, κακιστα!) θα χαθεί ένα μωρό από ιατρική αμέλεια ή σφάλμα.
Συνεχίζεται...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ag gordios run
Newbie Forum Runner

26 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:30:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
then apanto...tha protimiso tin siopi....giati then gnorizis ti egine...ke poso lathos ekane o protos giatros...lipame ean ekana lathos na mirasto tin empiria mou mazi sas...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
825 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:31:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάτι τέτοιες αντιλήψεις μας έχουν φέρει στο σημείο να ξεθαψουμε απτο χρονοντούλαπο της ιστορίας αρρώστιες που είχαμε λησμονήσει. Επειδή κάποιοι γονείς αμφισβητούν την Ιατρική και δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους.
Μακάρι να σου πάνε όλα καλά, φίλε μου, αλλά δύσκολα να συμβεί αυτό. Η θέληση και η πίστη μπορεί να μας βοηθάνε να καταφέρουμε πράγμαματα που δε φανταζόμαστε, βγάζοντας από μέσα μας ενέργεια που δεν ξέραμε ότι έχουμε. Δεν αλλάζουν, όμως, το πώς λειτουργεί η φύση και οι νόμοι της. Πίσω από κάθε σπίστευτο στόχο πάντα υπάρχει το potential. Απλά, δεν το ξέρουμε μέχρι η θέληση να μας δείξει το δρόμο...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
825 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  22:34:01  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φίλε μου καλέ, πολύ καλά έκανες και τη μοιράστηκες. Επίσης, δε σε μέμφομαι, αν κάτι τέτοιο κατάλαβες.

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ag gordios run
Newbie Forum Runner

26 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/01/2018 :  23:38:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
malon then katalafes palikari oti ego piga se iatro giati atsi eprepe na kano ke oti then ime kata ton giatron to antitheto malista...ke oti i giatri tou KAT mou esosan zoi ke podi...aplos ithela na po sto filo pou anikse to thema oti XONTROPATHIA= ALIDO PROVLIMA- TELOS...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

OdiOdiOdi
Forum-Runner

61 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/01/2018 :  13:16:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φίλε @Sergiod, θα σου πω την δική μου περίπτωση και τι δούλεψε σε μένα, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι αυτό θα έκανε και για σένα.

Ταλαιπωρούμαι από μια ελαφριάς μορφή χονδροπάθεια στο δεξί γόνατο τα τελευταία 2-3 χρόνια. Όταν τρέχω μέχρι 15 χλμ συνήθως δεν έχω πρόβλημα, πάνω από τα 15 αρχίζουν οι ενοχλήσεις και οι πόνοι.
Τα τελευταία 2 χρόνια χρησιμοποιώ τα Brooks Launch 3, για όλες τις χρήσεις (Long runs, tempo, διαλειμματικές, αγώνες εως 21k κτλ.). Έχω 3 ζευγάρια και τα εναλλάσσω. Όπως καταλαβαίνεισ είναι το αγαπημένο μου παπούτσι. Επειδή όμως οι ενοχλήσεις στο γόνατο τον τελευταίο χρόνο γίνονται και ποιο συχνές και έντονες αποφάσισα να δοκιμάσω και ένα παπούτσι με μεγαλύτερη αντικραδασμική προστασία. Έτσι και βρήκα σε πολύ καλή τιμή το Brooks Glycerin 13 και από τότε στα long runs δεν έχω καμιά πλέον ενόχληση. Το παπούτσι είναι αρκετά πιο βαρύ από το Launch, οπότε το χρησιμοποιώ μόνο στα long runs, μου πήρε λίγο καιρό να το συνηθίσω λόγω του βάρους του, αλλά οι ενοχλήσεις στο γόνατο σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το εν λόγω παπούτσι είναι κατάλληλο για όλους, ούτε ότι με ενα παπούτσι μόνο μπορείς να αντιμετωπίσεις την χονδροπάθεια, αλλά ίσως ενα παπούτσι με μεγαλύτερη αντικραδασμικη προστασία (αν δεν χρησιμοποιείς ήδη) να μείωνε την επιβάρυνση του γονάτου και κατ' επέκταση και τα συμπτώματα σου.

Κάτι άλλο που επίσης χρησιμοποιώ και πιστεύω πως ίσως έχει βοηθήσει, πριν τις προπονήσεις θερμαντική αλοιφή γύρω από το γόνατο και μια απλή ελαστική επιγονατίδα με τρύπα στην μέση για να το κρατάει ζεστό και σχετικά σταθερό. Συγκεκριμένα χρησιμοποιώ μια πολύ οικονομική που κοστίζει γύρω στα 6-7 ευρώ.

Τέλος να αναφέρω πως τα τελευταία 3 χρόνια, κάνω ασκήσεις ενδυνάμωσης για δικεφάλους, τετρακεφάλους, γλουτούς, ισχυα κτλ τουλάχιστον μια φορά την εβδομαδα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 2 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000