Συγγραφέας |
Θέμα  |
|
salvage
Newbie Forum Runner
Greece
3 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύτηκε - 25/11/2007 : 17:27:50
|
Σας ευχαριστώ όλους  |
Edited by - salvage on 03/03/2025 20:41:57 |
|
thrax
Master Forum-Runner

Greece

2503 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2007 : 17:50:47
|
Καλησπέρα Salvage και καλώς ήρθες!
Και εγώ νέος με ανάλογες επιδόσεις αρχικά. Μπες εκεί που λέει "επιδόσεις αρχαρίου" και σε άλλα θέματα για αρχάριους στο φόρουμ και στα άρθρα του runningnews και θα δεις διάφορες συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες. Στη δική μου περίπτωση και αφού βεβαιώθηκα ότι είμαι ΟΚ έβαλα έναν μακρυνό στόχο: π.χ. να τερματίσω χωρίς επιπλοκές σε έναν μαραθώνιο σε 9 μήνες ή έναν ημιμαραθώνιο σε 6 μήνες. Μετά έφτιαξα ένα πρόγραμμα από το δίκτυο και με βάση το πρόγραμμά μου με 3 προπονήσεις την εβδομάδα, ένα long run, μία μέρα εναλλακτική εκγύμναση και 2 μέρες ρεπό. Ανάλογα με το στόχο σου και τις δυνατότητές σου διαμορφώνεις την άνοδο των χιλιομέτρων εβδομαδιαίως.
Επίσης κοίταξε να τρέχεις με σωστά παπούτσια και πάρε και κανέναν παλμογράφο.
Θέλει υπομονή και ρέγουλα. Αυτά από εμένα, καθώς στο φόρουμ υπάρχουν πολύ πιο έμπειροι που μπορούν να πουν περισσότερα πράγματα.
Άστα φίλε, στο τρέξιμο είμαι... |
 |
|
maria
Advanced Forum-Runner

Greece

321 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 25/11/2007 : 19:46:06
|
Φίλε salvage καλώς όρισες.
Στο πρώτο ερώτημά σου, θα συνιστούσα να μειώσεις το ρυθμό και να αυξήσεις το χρόνο άσκησης. Ξεκινάμε πάντα με ένα σταθερό ρυθμό που μπορούμε να κρατάμε για κάποια χλμ χωρίς να ανεβάζουμε υψηλούς καρδιακούς παλμούς. Μετά αυξάνουμε τα χιλιόμετρα σε αυτόν το ρυθμό κι όταν σταθεροποιήσουμε τα χλμ σε αυτόν το ρυθμό μειώνουμε το χρόνο, δηλαδή κάνουμε τα ίδια χιλιόμετρα σε πιο γρήγορο ρυθμό (προσπαθώ να στα πω απλά και πρακτικά). Υπάρχουν πολλά προγράμματα προπόνησης αλλά μιας κι εσένα σε ενδιαφέρει κυρίως η καύση λίπους αυτό είναι απαραίτητο, ο αργός ρυθμός, μιας και η καύση λίπους επιτυγχάνετα με την καθαρά αερόβια άσκηση (δηλαδή αργά). Εδώ θα σου πω ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει η άσκηση να έχει και έναν ελάχιστο χρόνο μιας και οι προσαρμογές δεν γίνονται σε 10΄πχ. Τα 45 λεπτά είναι καλά και μπορείς να φτάσεις στην μια ώρα αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, πρακτικά (για να μη σε βάλω σε έννοιες αερόβιο κατώφλι κ.α. που ίσως να μην γνωρίζεις) να μπορείς να μιλάς άνετα όταν τρέχεις χωρίς να λαχανιάζεις.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα. Δεξιά είναι το συκώτι, απλά αν μειώσεις ρυθμό θα δεις διαφορά στον πόνο. Αν παρατηρείς ότι κάποιες τροφές πριν την άσκηση το επιβαρύνουν τότε άλλαξε διατροφή πριν την άσκηση και να τηρείς το να μεσολαβεί η χρονική διάρκεια που πρέπει ανάμεσα στο γεύμα και την άσκηση, ανάλογα με το τι τρως.
Όμως η εμφάνιση καθαρά πόνου μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης στην κοιλιακή χώρα πολλές φορές μας μπερδεύει και νομίζουμε ότι πονά το συκώτι ή ο σπλήνας, χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στην ανακατανομή της ροής του αίματος ώστε να καλυφθεί η ανάγκη αίματος στην καρδιά και στους εργαζόμενους μύες με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η ροή στα σπλάχνα και σε μύες που δεν συμμετέχουν στην άσκηση.
Θα δεις αμέσως διαφορά αν πας σε πιο αργό ρυθμό και σε περίπτωση που σε πιάνει έντονος πόνος κάνε μερικές επικύψεις ή κάνε με φορά από μπρος προς τα πίσω κυκλικές κινήσεις στα χέρια.
Δώσε βάση σε καλά δρομικά παπούτσια, πίνε υγρά κατά την άσκηση, κάνε πολλές διατάσεις μετά το τρέξιμο και σιγά σιγά μάθε να ακούς το σώμα σου. Έχει πολλά να σου μάθει!
"Οδοιπόρε, δεν υπάρχει δρόμος, το μονοπάτι σου το χαράζεις εσύ." |
 |
|
dpkouk
ellanodikis

Greece

11939 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 30/11/2007 : 10:59:43
|
φιλε μου,
και το βασικοτερο ολων μην αγχωνεσαι για επιδοδεις, ρεκορ κι αποστασεις. θα ερθουν με τον καιρο αν ακους το σωμα σου, πινεις υγρα πριν και μετα και αθλεισαι με κεφι. θα σαι σε λιγο καιρο καλυτερος χωρις να το παρεις ειδηση. βαλε και λιγη μουσικουλα στο mp3 αν σαρεσει (καμια ροκια για τα δυσκολα τελευταια χλμ!!!) και θα γινεις σουπερ
Όλα είναι σχετικά, άρα κι ανεκτά... |
 |
|
Dejan
Master Forum-Runner

Greece

3884 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 01/12/2007 : 09:44:15
|
quote: Originally posted by salvage
Καλησπέρα και καλωσήρθα στην παρέα 
Salvage καλώς ήρθες στην παρέα μας. Καλή αρχή και καλή υπομονή. Όλα είναι θέμα συνήθειας. Βάλε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους ώστε να σου κρατούν το ενδιαφέρον υψηλά. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στη προσπάθειά σου και ότι νομίζεις ότι μπορούμε να σου προσφέρουμε απλά ρώτα μας Καλή διασκέδαση
______________________ * It's a beautiful life * Everything comes to an end, life must go on.... Enjoy it... |
 |
|
thrax
Master Forum-Runner

Greece

2503 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 04/12/2007 : 13:46:17
|
Φίλε Salvage, πριν από 3 περίπου μήνες πέρασα ανάλογα με σένα, όμως με λιγότερα χιλιόμετρα και σίγουρα πιο αργά και με διπλάσια χρόνια :). Τώρα έχεις στο φόρουμ ένα ολόκληρο team να σε προσέχει! Μια συμβουλή για το ρυθμό σου. Και εγώ στην αρχή έτρεχα πιο γρήγορα από όσο τρέχω τώρα. Το "φρενάρισμα" έρχεται μόνο του καθώς ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα ή άλλάζουν οι στόχοι της προπόνησης. Μην φρενάρεις τον εαυτό σου αν τρέχεις άνετα στην ταχύτητα αυτή. Το άνετα το σιγουρεύεις με έναν παλμογράφο και αφού πρώτα εργομετρηθείς για να είσαι 100% ΟΚ. Πάντως μία προπόνηση την εβδομάδα μπορείς να την "τρέξεις" λίγο πιο ζωηρά για αν μην ξεχνάς και το ταλέντο σου, που σίγουρα έχεις αφού από την αρχή πας σχετικά γρήγορα... Αυτό δηλαδή που λέω (δεν ξέρω αν συμφωνούν οι πιο έμπειροι του φόρουμ) είναι ότι στόχο πρέπει να έχεις να τρέχεις άνετα και όχι απαραίτητα πιο σιγά. Το τελευταίο θα το βρεις μόνος σου.
 |
|
thrax
Master Forum-Runner

Greece

2503 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 04/12/2007 : 13:52:48
|
Χανιά ε; Τι μου θύμισες ρε φίλε! Ξεκίνα από την πόλη και ανέβα τρέχοντας στα Κουνουπιδιανά, αλλά πρόσεχε τα αυτοκίνητα που δεν λογαριάζουν τίποτε. Αν το κάνεις αυτό τότε στα ισιώματα δεν θα σε πιάνει κανένας. Και το καλοκαίρι ξεκίνα τρεχάλες στη Μαδάρα.
 |
|
|
Θέμα  |
|