Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Ερωτήματα & Προβληματισμοί
 newbie
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 3

Demeter
Newbie Forum Runner

17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 18/04/2018 :  11:30:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα,

Αισθάνομαι αμήχανα να γράφω εδώ μιας και δεν θεωρώ τον εαυτό μου δρομέα, όσο και να το θέλω.

Είμαι 43 ετών, 1.70 με 75 κιλά και δυο μικρά παιδιά.

Ξεκίνησα να "τρέχω" πέρυσι τον Νοέμβριο. Δεν είχα καμία όρεξη να το κάνω, απλά ήταν ένα κίνητρο για το κόψιμο του τσιγάρου.
Επιβαλλόταν να το κόψω, λόγω προβλημάτων στους πνεύμονες (ήμουν heavy smoker), και προσπαθούσα να βρω μια απασχόληση για να μου δώσει ένα κίνητρο παραπάνω.
Τη μέρα που το έκοψα ήταν ή 1η μέρα που έτρεξα ποτέ στη ζωή μου…για περίπου 2 λεπτά συνεχόμενα και κόντεψα να πάθω ανακοπή.
Καμία επαφή με αθλητισμό στη ζωή μου πιο πριν. Πολύ κακή φυσική κατάσταση.

Εν τω μεταξύ είχα πάρει άπειρες ορμόνες και φουλ κορτιζόνες για να λύσω γυναικολογικά θέματα μέχρι και τα 36 μου χρόνια και όλα αυτά συνέβαλαν στη παχυσαρκία μου.
Είχα φτάσει τα 86 κιλά.
Έτσι όταν είπα θα κόψω το τσιγάρο, θα αρχίσω τρέξιμο, γνώρισα και μια καινούρια λέξη … διατροφή. Τα ξεκίνησα όοοολα μαζί, κυριολεκτικά την ίδια ημέρα.
Είχα κρασάρει ψυχολογικά το πρώτο διάστημα, αλλά κάπως τα κατάφερα.
Το έκοψα το ρημάδι, έχασα μια δεκαριά κιλά και τρέχω από τότε ανελλιπώς.

Τα γράφω όλα αυτά, τα πολύ βαρετά και κουραστικά, για να έχετε στο μυαλό σας το γενικότερο πλαίσιο.

Στο δια ταύτα. "Τρέχω" ενάμιση χρόνο.
3 φορές την εβδομάδα είναι ο στόχος. Μπορεί περισσότερες, μπορεί λιγότερες.
Τις δυο φορές τρέχω σε γήπεδο, στην Ηλιούπολη, τις άλλες δυο τρέχω γύρω-γύρω στους δρόμους, όταν περιμένω να πάρω τα μικρά από τις δραστηριότητες τους.
Πάντα μόνη (είμαι και φουλ antisocial )

Τρελαίνομαι να πηγαίνω σε αγώνες, γιατί μου αρέσει πολύ ή όλη φάση. Γελάω σαν χαζή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Νιώθω πολύ ευτυχισμένη.
Έχω πάει σε καμιά δεκαριά 5χλμ και σε 3 αγώνες 10 χιλ (του Μαραθωνίου, στο Run the Lake στη Βουλιαγμένη, και στης Καλλιθέας πριν λίγο καιρό).
"Τρέχω" με ρυθμό χελώνας.
Στα 5 χιλ ο καλύτερος μου χρόνος ήταν τα 34 λεπτά. Στα 10χιλ ήταν το kallithea run στα 1:13:58.

Περνάω ωραία με το "τρέξιμο". Είναι η δική μου ώρα όταν πια έχω βάλει τα μικρά για ύπνο.

Όταν ξεκίνησα κατάφερα να τρέχω σερί 5 λεπτά και νόμιζα πως είχα κατακτήσει το εβερεστ. Έτρεχα με pace 9 (περπατούσα μάλλον , αλλά εγώ το ένιωθα σπριντ ).
Κατάφερα και βελτιώθηκα αισθητά σε σχέση με εκείνο το χάλι του πρώτου καιρού, αλλά εδώ και ένα εξάμηνο έχω τελματώσει πολύ και στεναχωριέμαι.
Δεν περιμένω πολλά, είμαι ρεαλίστρια. Είμαι παχουλή, με χρόνια βρογχίτιδα και ένα σκασμό άλλα θέματα (αναιμία, υποθυρεοειδισμό κτλ).
Αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα τσακ βελτίωσης, κάτιτις να μου δείξει πως η επιμονή μου αποδίδει, βρε αδερφέ.

Προχθες έτρεξα στο 1ο χιλιόμετρο σε ρυθμό 6.50 και νόμιζα πως έκανα άθλο. Κλάταρα και τα υπόλοιπα 4 χιλιόμετρα τα πήγα δραματικά αργά. Τελικά τερμάτισα με ρυθμό 7.45. Όποια τακτική και να ακολουθήσω δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό το ρυθμό. Μόνο σε αγώνες πάω καλύτερα, γιατί παρασύρομαι από τον κόσμο και τον ενθουσιασμό μου.
Τώρα πάλι τη Κυριακή έχω γραφτεί για τα 11χιλ στο ποσειδωνιο.
Δεν ξέρω αν θα τα βγάλω (έπαθα και μια τροχαντηρίτιδα στο πόδι και μου έχουν απαγορευσει το τρέξιμο....προς το παρόν το έχω αγνοησει το θεμα, αλλά ήμουν που ήμουν αργή.... )

Κάτι κάνω πολύ λάθος...και όσο και να λέω να μην με επηρεάζει η ταχύτητα δεν μπορώ να μην αναρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ δεν γίνομαι έστω λίγο πιο γρήγορη με τον καιρό? Να φτάσω σε ένα επίπεδο του 6.30 με 7 pace θέλω, όχι κάτι λιγότερο.

Πιστεύετε πως θα μπορούσε να βοηθήσει ένας προπονητής?
Έχω φτάσει πολλές φορές στο τσακ να πάω (στο γήπεδο που τρέχω έχει δυο-τρεις), αλλά κωλώνω...ντρέπομαι και δεν πάω.
Δεν μπορώ και να δεσμευτώ ως προς τις ώρες. Δεν ξέρω πότε θα καταφέρω να ξεκλέψω εκείνη την μια ώρα. Όλα εξαρτώνται - και θα εξαρτώνται πάντα εννοείται - από τις ανάγκες των κοριτσιών μου.
Γι’αυτό μέχρι τώρα έχω για προπονητή μου το garminακι μου και κατά καιρούς κάποια προγράμματα στο runtastic.
Επίσης δεν ξέρω αν παίζει κάποιος προπονητής online (επι πληρωμή εννοείται) που να μελετήσει τη κατάσταση μου και να μου κάνει ένα tailor made πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να κάνουμε μαζί τη προπόνηση.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας αν με διαβάζετε ακόμα, είστε γενναίοι

konkarien
Senior Forum-Runner

Greece


740 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  11:39:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα.

Ηρωίδα!!!
Μπράβο σου και συγχαρητήρια.
Συνέχισε έτσι,υπομονή και επιμονή.

Καλή συνέχεια



ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΣ,στηρίζει την κίνησή σου
ΚΑΡΔΙΑ,στέλνει αίμα στο σώμα σου
ΑΝΑΣΑ,οξυγονώνει τα κυτταρά σου
αυτό όμως που σε κινεί ως το τέρμα είναι ένα.
Η ΨΥΧΗ
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

roberto4carlos
Advanced Forum-Runner



421 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  12:16:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλώς την!
Κατ΄αρχάς, αυτά που έχεις καταφέρει από την στιγμή που έκανες την "στροφή" στη ζωή σου, δεν είναι λίγα και δεν είναι ασήμαντα.Μπράβο σου!

Απο κει και πέρα, στο θέμα της εξέλιξης και βελτίωσης των επιδόσεων στο τρέξιμο, η μεγάλη παράμετρος δεν είναι πόσο προπονείσαι, πόσο συχνά και πόσα χιλιόμετρα, ΑΛΛΑ πως προπονείσαι. Για παράδειγμα, το να τρέχεις 3 φορές την εβδομάδα από 6-7 χιλιόμετρα, να μεν κάνεις καλό στην υγεία σου, αλλά δεν πρόκειται να βελτιώσεις ιδιαίτερα τους χρόνους σου. Έτσι, ενώ στην αρχή της δρομικής σου καριέρας θα δεις τεράστιες βελτιώσεις(όπως τις περιγράφεις και εσύ εξάλλου), αλλά από ένα σημείο και πέρα, θα "κολλήσεις" και δεν θα βλέπεις κάποια αλλαγή (όπως και πάλι το περιγράφεις).
Το κλειδί λοιπόν είναι η ποιότητα των προπονήσεων(το είδος τους).
Αυτό που εννοώ είναι ότι θα πρέπει να περιλαμβάνεται και αργό συνεχόμενο τρέξιμο στις προπονήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και η διαλειμματική προπόνηση (εναλλαγή γρήγορων κομματιών και διαλειμμάτων), θα πρέπει να υπάρχει και η tempo (μεγαλύτερα κομμάτια με ρυθμό κοντά στον αγωνιστικό) κ.α

Όλα αυτά μπορεί να τα καθορίσει ένας προπονητής όπου θα σου δώσει οδηγίες, ενώ και η συμμετοχή σου, στα πλαίσια της προπόνησης με το προπονητή, σε γκρουπ με τους άλλους αθλητές του, θα σε ανεβάσει επίπεδο.

Φυσικά υπάρχουν και οι Online πλατφόρμες που φτιάχνουν προπονητικά προγράμματα , αλλά το κακό τους είναι ότι είναι πολύ γενικά και δεν εστιάζουν στις δικές σου ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Όλα αυτά στα γράφω από προσωπική μου εμπειρία (έχω περάσει από όλα αυτά τα στάδια) και καταλαβαίνω ότι περιγράφεις!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Demeter
Newbie Forum Runner

17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  12:43:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σας ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια

roberto4carlos, η αλήθεια είναι πως έχω πειραματιστεί και με το είδος.
Έχω ακολουθήσει προγράμματα (από το runtastic, των 10χιλ) που περιλαμβάνουν διαλειμματικές, tempo runs & long runs.
Η διαλειμματική προπόνηση μου αρέσει πολύ γιατί δεν τη βαριέμαι ποτέ, όσο και αν με δυσκολεύει.
Ξέρω βέβαια πως δεν συγκρίνεται με πρόγραμμα φτιαγμένο στα μέτρα μου. Μάλλον αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μου...

Επίσης πρόσφατα ξεκίνησα και γυμναστική στο σπίτι μετά το τρέξιμο (τα μεσάνυχτα) με ένα προγραμματάκι στο κινητό (30days fitness) μπας και ενδυναμώσω λίγο το σώμα και χάσω κανένα κιλό γιατί πιστεύω πως αυτός είναι ένας παράγοντας ανασταλατικός. Αν ήμουν 10 κιλά λιγότερα όλα θα ήταν ευκολότερα.

Ο βασικός λόγος που δεν με αφήνει να τρέξω γρηγορότερα είναι οι ανάσες. Μου κόβονται εντελώς και πρέπει να επιβραδύνω τρομερά για να αναπνεύσω. Αυτό μου συμβαίνει στους 170 με 180 παλμούς. Πιστεύω πως το βάρος μου κάνει τη ζημιά.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giannis1970
Forum-Runner

137 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  13:31:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
καλως ηρθες ,αν ψαξεις λιγο της παλιοτερες σελιδες στο φορουμ ,ειδικα στο τμημα ' προπονηση κ αποδοση' θα βρεις εξαιρετικες αποψεις ειναι ενας θησαυρος γνωσεων
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

roberto4carlos
Advanced Forum-Runner



421 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  13:35:21  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάτι που ξέχασα να πω αλλά είναι πολύ σημαντικό είναι πως απαραίτητο για όσους τρέχουμε αποτελεί το ετήσιο checkup. Καρδιολογικός και αιματολογικός. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!! (αν θέλουμε να συνεχίσουμε να αθλούμαστε με ασφάλεια)

Απο κει και πέρα, τα κιλά είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Αν σκεφτείς ότι την ώρα του τρεξίματος, τα πόδια μας σε κάθε τους βήμα επιβαρύνονται με το 4πλάσιο του βάρους μας, καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι η μείωση των παραπανίσιων κιλών. Αν(για παράδειγμα) είσαι 100 κιλά, τότε τα κάτω άκρα δέχονται την πίεση 400κιλών σε κάθε τους βήμα. Κάθε λιγότερο κιλό βοηθάει και στην μείωση της πιθανότητας τραυματισμών και στην αύξηση της ταχύτητας.

Τα προγράμματα στυλ runtastic, Endomondo κτλ πολλές φορές εμποδίζουν (ναι καλά διάβασες) την εξέλιξή μας. Παράδειγμα, αν σου λέει ότι πρέπει να κάνεις 10Χ400μ με ρυθμό 4.40 τότε αν δεν το "έχεις" απόλυτα μπορεί ξεκινώντας με αυτό το ρυθμό να κλατάρεις στη μέση και να μην ολοκληρώσεις την προπόνηση. Αν πάλι, αυτό το 4.40 το έχεις άνετα, τότε το να προσπαθήσεις να κρατηθείς σε αυτό το ρυθμό και στις 10 επαναλήψεις, ίσως είναι σχετικά εύκολο και δεν αναγκάζει το σώμα σου να προσπαθήσει περισσότερο και έτσι να εξελιχθεί.
Επίσης, υπάρχουν μέρες που δεν "βγαίνει" η προπόνηση που έχουμε προγραμματίσει. Είτε γιατί δεν νιώθουμε απόλυτα δυνατή, είτε δεν έχουμε καλή διάθεση, είτε γιατί βαριόμαστε να κάνουμε (π.χ) 10 συνεχόμενα αργά χιλιόμετρα. Τα έτοιμα προγράμματα δεν πρόκειται να σου δώσουν εναλλακτική. Η θα κάνεις αυτό που λένε (που μπορεί όμως να σε οδηγήσει σε μια πολύ κακή προπόνηση) ή δεν θα κάνεις καθόλου προπόνηση. Εάν όμως έκανες προπόνηση με προπονητή εκείνος ξέροντας τις δυνατότητές σου, τα δυνατά και αδύνατα σημεία, την ψυχοσύνθεσή σου κ.α θα διαμόρφωνε έτσι τις προπονήσεις ώστε να πάρει το μέγιστο από σένα.
Άρα (μιας και ανέφερα 2 τυχαίες προπονήσεις παραπάνω) , στα 10Χ400 θα σου έλεγε "...ξεκίνα με 4.50 το πρώτο σετ και σταδιακά να φτάσεις στο 4.30" και στα 10Κ όπου δεν θα είχες όρεξη να τα κάνεις θα σου έλεγε "...κάνε 3Κ συνεχόμενα αντί για 10Κ και μετά 2Χ2000 σε λίγο πιο γρήγορο ρυθμό".

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα έτοιμα προγράμματα μπορεί να δρουν και αποτρεπτικά στην εξέλιξη και βελτίωση ενός αθλητή.

Εγώ θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον τέτοιο άνθρωπο στα μέρη που αθλείσαι και να ξέρεις πως αθλούμενη και με άλλους μαζί στην ίδια ομάδα οι αλλαγές που θα δεις θα είναι μεγάλες. Το ότι μπορεί να μην είσαι τόσο κοινωνική όπως λες, μην το αφήνεις να σταθεί εμπόδιο στην πορεία σου.

Ελπίζω να μην σε έμπλεξα!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Elda
Elite Forum-Runner

Greece
1906 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  13:47:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φιλεναδα, εγω που βλεπω τις προπονησεις σου στο connect, θα σου πω οτι τρεχεις λιγα χλμ. Αυτο που πρεπει να ενισχυσεις ειναι το αεροβιο, οποτε δε μιλαμε ουτε για διαλειμματικες ουτε για τεμπο, μιλαμε για χαλαρα χλμ, αλλα περισσοτερα. Εσυ ναι μεν τρεχεις 3 φορες την εβδομαδα, αλλα τρεχεις λιγα χλμ, απο 3 εως 5, δηλ, συνολο εβδομαδας 10-15, αντε 20 το πολυ αν δεν κανω λαθος. Ετσι δε θα δεις βελτιωση στο αεροβιο, πρεπει να βαλεις περισσοτερα χλμ, ξερω, δε σου φτανει ο χρονος, αλλα ειναι ο μονος τροπος, πιστεψε με. Αν εκανες 2 προπονησεις των 7-8χλμ κι αλλη μια των 10-12 την εβδομαδα, καθε εβδομαδα ομως για τουλαχιστον 2 μηνες, θα εβλεπες τεραστια διαφορα στις ανασες σου. Προπονηση 3χλμ ειναι σα ζεσταμα, δε σου προσφερει πολλα πραγματα. Δες το τωρα το καλοκαιρακι που νυχτωνει αργα και θα σταματησουν οι δραστηριοτητες των παιδιων μηπως μπορεσεις ν αυξησεις λιγο τα χλμ.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Demeter
Newbie Forum Runner

17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  13:58:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
thank you :)

Elda, όντως τελευταία έχω μειώσει χιλιόμετρα.
Πέρασα άσχημο μήνα με γρίπη και τραυματισμό στο πόδι. Είχα απαγορευτικό (και έχω...) από τον ορθοπαιδικό.
Αλλά επειδή είχα δυο αγώνες που ήθελα να πάω δεν σταμάτησα.

Μετά τις φυσικοθεραπείες θα τα αυξήσω όσο μπορώ, δεδομένου του διαθέσιμου χρόνου.

roberto4carlos ευχαριστώ πολύ!
Έχω κάνει τσεκ απ, είναι όλα χάλια βασικά :D
Καρδιολογικά έχω κάνει τεστ κοπώσεως, ήταν οκ.
Αιματολογικά έχω διάφορα θέματα και κάνω θεραπεία.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  14:15:54  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Η ιστορία σου πιστεύω είναι στο 90% των δρομέων εδώ μέσα συγκινητική!
Όσες φορές και αν έχουμε ακούσει παρόμοιες ιστορίες, δεν παύουμε να ταυτιζόμαστε και να μην μας θυμίζει τα δικά μας πρώτα βήματα και τον δικό μας αρχικό ενθουσιασμό όταν ανακαλύπταμε αυτόν τον καινούργιο κόσμο!

Κάθε φορά που κατακτάγαμε κάτι καινούργιο, που πρωτοκάναμε πχ 5χλμ ή 10χλμ, πως μας φάνηκε, πόσο ήρωες νιώθαμε που κάναμε αυτό που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι γίνεται! Πως να πιστεψεις ότι θα κάνεις 10χλμ τρέχοντας, όταν την πρώτη φορά που βγήκες στο 1λεπτό ήθελες να λιποθυμήσεις...

Συγχαρητήρια, συνέχισε έτσι.

Στο θέμα του προπονητή τώρα... δεν είμαι κατά των προπονητών, ούτε κατά των διατροφολόγων, ούτε κατά των φυσικοθεραπευτών... ούτε κατά των (σωστών εννοείται γιατί υπάρχουν και άσχετοι) επαγγελματιών κάθε χώρου.
Όμως Εκεί συνήθως απευθυνόμαστε όταν έχουμε κάνει το δικό μας κομμάτι, έχουμε εξαντλήσει κάπως τα δικά μας περιθώρια βελτίωσης και θέλουμε το κάτι παραπάνω.

Φυσικά και θα ήταν καλύτερη να σε αναλάμβανε ένας προπονητής από το πρώτο χιλιόμετρο που θα έβγαινες να κάνεις για να αποφύγεις λάθη που όλοι έχουμε κάνει, οι περισσότεροι όμως δεν λειτουργούμε έτσι γιατί απλά δεν μας περισσεύουν τα χρήματα ή σκεφτόμαστε ότι δεν το έχουμε ανάγκη (δεν πάω και για ρεκόρ εξάλλου...). Αυτό δεν το κάνει σχεδόν κανείς.
Οι περισσότεροι καταλήγουμε στους επαγγελματίες του χώρου, αφού έχουμε ξεκινήσει, έχουμε φάει τα μούτρα μας ή απλά μας έχει ανοίξει πολύ η όρεξη είδαμε ότι γουστάρουμε και θέλουμε το κάτι παραπάνω.

Γενικά δεν ξέρω τι να σου πω. Είσαι σε τόσο αρχικό στάδιο, που απλά συνέχισε λίγο αυτό που κάνεις με μεγαλύτερη αφοσίωση. Καθαρά προπονητικά δεν βλέπω πως θα σε βοηθήσει. Από την άλλη μόνο η δέσμευση και η "προστακτική" σε κάποιο πρόγραμμα από 3ο άτομο "κάνε αυτό", σε μερικούς ανθρώπους βοηθάει να μην αναβάλλουν πχ την προπόνηση. Καθαρά ψυχολογικά δηλαδή. Ειλικρινά δεν ξέρω, τα ποσά συνήθως δεν είναι τραγικά, αν πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει έστω για ψυχολογικούς λόγους το δοκιμάζεις και βλέπεις, δεν χάνεις και τίποτα σπουδαίο.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  14:56:51  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
1000 μπράβο και από μένα που έχω παρόμοια ιστορία.
Πέραν των παραπάνω νομίζω ότι βιάζεσαι να δεις επιδόσεις και αυτό πιθανόν να σε οδηγήσει σε τραυματισμό. Οι ανάσες μετά από τόσο τσιγάρο και αποχή από δραστηριότητες γενικώς είναι λογικό να μην έρχονται αμέσως αλλά σταδιακά.
Προσωπική άποψη μου είναι (όπως έγραψε και η Ελντα) να βάλεις στόχο να ανεβάσεις τα προπονητικά χλμ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ και όχι αγκομαχώντας υπό το άγχος των επιδόσεων. Μπορεί να διασκεδάζεις στους αγώνες όμως μπορεί να σε παρασύρει σε τραυματισμό λόγω ενθουσιασμού. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να καταλάβει τι γίνεται και μετά εξειδίκευσε. Είναι τόσο απλό να τρέχεις όσο απλό είναι να τραυματιστείς ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πιστεύω ότι σε κάποιον νεοεισερχόμενο στις αθλητικές δραστηριότητες είναι σωστή η συμμετοχή του σε αγώνες. Αν τραυματιστείς τι θα σου λείψει περισσότερο, οι αγώνες ή το τρέξιμο;
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ!!!!!!
Λόγω παιδιών άρχισα και γω να τρέχω μόνο ακατάλληλες ώρες, νωρίς το απόγευμα μετά τις 03:00, το βράδυ μετά τις 11 ή το πρωί στις 04:30 ή 05:00, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Βέβαια και τώρα δεν έχει αλλάξει πολύ το σκηνικό.
Αλήθεια, πόσες ξέρεις στην ηλικία σου που να κάνουν το 10αρι σε 73΄; Πας πολύ καλά μην υποτιμάς τις επιδόσεις σου. Απλά πήγαινε λίγο συντηρητικά.

Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει αλλά αυτός που παραιτείται.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Etien
Master Forum-Runner



5171 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  22:35:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους

Ευγε!!!
Υπομονη, Επιμονη και...το ενα ποδι καθε φορα μπροστα απο το αλλο,μονιμως !!!☺☺☺

Ευχαριστω !!!

https://panosmaltezos.wordpress.com
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

makisPapapa
Newbie Forum Runner

Greece
27 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 18/04/2018 :  23:49:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ουαου...μπράβο !!! Και αυτό όχι για τους χρόνους ...αλλά γιατί ξεκουνήθηκες από τον καναπέ σε αυτη την ηλικία (για πρωτη φορά τουλάχιστον...οχι ότι είσαι μεγάλη) και έχοντας παιδία!!!
Μην σε νοιάζουν οι χρόνοι !!! Απλά αθλήσου..."ξεκούνα" που λένε.
Ότι και χρόνο να πετύχεις θα θες καλύτερο μετά από λίγο. Είναι θέμα προσωπικού στοιχήματος. Αλλά είναι λάθος. Απλά αθλήσου με ότι τρόπο σε εκφράζει...θες τρέξιμο...θες κολύμπι...θες περπάτημα (άνω κάτω η πατησιών) μην κάθεσε απλά στον καναπέ, άλλαξε παραστάσεις από την καθημερηνότητα και ρουτίνα έχοντας παιδιά!!!
Σήμερα έκανα 15km με την γυναίκα μου σε pace 5min/km και κάτι(με το δικό της ρυθμό, αυτή είναι κολυμβητρια από μωρό όπως και ακόμη). Για τα δικά μου δεδομένα είναι σαν ζέσταμα τόσο αργό. Αλλά μου άρεσε περισσότερο από τίποτα άλλο ! Γιατί? Γιατί απλά είμαι 44, έχω 2 κόρες και δεν είμαι αθλητής ! Ούτε θα γίνω στα 44!!! Θερμίδες καίμε, αδειάζουμε το μυαλό μας και μετά γυρνάμε στα παιδιά μας ή στους συντρόφους μας γεμάτοι ενέργεια για καινούργια αρχή!!!
Τα άλλα όλα είναι χαζομάρες !!! Την πρώτη φορά που έκανα τα 5κμ κάτω από 20 λεπτά αισθάνθηκα θεός !! Βλέποντας όμως ότι ο χρόνος μου δεν ανήκει καν στην κατηγορία του "χάλια αθλητή" αλλά ακόμη πιο κάτω είπα ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται απλά γιατί το γουστάρουμε. Είτε γιάτί θέλουμε να καίμε θερμίδες και το βράδυ να πίνουμε τις ρακές με τους μεζέδες μας είτε γιατί θέλουμε να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα μας.
Οπότε απλά enjoy !!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

denvas
Advanced Forum-Runner

Greece


258 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/04/2018 :  07:50:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα

Επειδή κατανοώ ότι δεν ενδιαφέρεσαι να κατέβεις στους Ολυμπιακούς αλλά απλά να βάλεις την άθληση στη ζωή σου και να διασκεδάζεις σε κανένα αγώνα, θα σου πω τη δικιά μου εμπειρία χωρίς, το τονίζω αυτό, να είμαι ειδικός. Απλά είμαι ένας τύπος που του αρέσει να τρέχει.

Οι προπονήσεις μου κατά 80% είναι 6-7 χιλιόμετρα τη φορά, σε αργό τέμπο, σε ζώνη καρδιακών παλμών 130-140, 2-3 φορές την εβδομάδα. Στο υπόλοιπο 20% όντως ανεβαίνω στα χιλιόμετρα (κυρίως έως 10, και σπάνια έως 15κμ) ή σπάνια κάνω πολύ μικρά sprint εντός της αργής προπόνησης. Εσύ που είσαι μικρότερη ηλικιακά (εγώ είμαι 49) θα πρέπει να τρέχεις σε άλλο εύρος παλμών (ανάλογα με την ηλικία σου αλλά και την κατάσταση της υγείας σου). Ακολουθώ την πολύ απλή μεθοδολογία του Mafettone, με κάποιες μικρές υπερβάσεις (ως Έλλην δύσκολα ακολουθώ πιστά τους κανόνες!). Σίγουρα όμως κάθε μέθοδος δεν ταιριάζει σε όλους. Οι χρόνοι μου, αργά αλλά σταθερά κατεβαίνουν (π.χ. από 50-52 στα 10κμ, είμαι πλέον στα 42-44) στα 5 χρόνια που ασχολούμαι, ενώ μετά από κάθε προπόνηση ΔΕΝ είμαι κουρασμένος.

Επίσης θα έλεγα ότι πολύ μεγάλη υπόθεση παίζουν (καλώς ή κακώς) και τα κιλά. Π.χ. 5 κιλά κάτω θα σε πάνε σε άλλους χρόνους.

Φυσικά η παρακολούθηση σου από ειδικούς (προπονητές) ή οι γνώμες πιο ειδικών στο τρέξιμο, θα σου δώσουν καλύτερα αποτελέσματα.

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια, και καλή επιτυχία στους αγώνες.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Demeter
Newbie Forum Runner

17 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/04/2018 :  11:23:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μου δίνουν πολύ θάρρος τα λόγια σας, σας ευχαριστώ πολύ.

Όντως, δεν έχω σκοπό να γίνω υπεραθλήτρια, ούτε καν αθλήτρια

Τρέχω γιατί μου αρέσει η αίσθηση του μετά. Ό,τι και να έχω, όσο κουρασμένη και να είμαι, δεν υπάρχει φορά που να έχω επιστρέψει σπίτι και να έχω μετανιώσει που βγήκα για τρέξιμο.
Γυρνάω πάντα γεμάτη από συναισθήματα και πολλές φορές με λύσεις για θέματα που με απασχολούν.

Το δικό μου βασικό θέμα είναι πως δεν έχω χρόνο για πολλά χιλιόμετρα. Ακόμα και να μπορέσω κάποια στιγμή, είναι δύσκολο.
Γυρνάω απο το γραφείο στις 19.00 με 19.30.
Μέχρι να μαγειρέψω, να βολέψω τις μικρές μου θα πάει 21.00. Το γήπεδο είναι ανοιχτό ως τις 22.00, πάω σκοτωμένη να προλάβω έστω μια ώρα. Μέχρι και τις διατάσεις σπίτι μου τις κάνω.

Νομίζω πάντως πως πήρα πολλές συμβουλές εδώ μέσα, οπότε προχωράμε και βλέπουμε.



Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Simba
Forum-Runner

Greece


98 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/04/2018 :  15:26:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλα εισαι,μια χαρα .Εγω ειχα θεμα με ανασες τελειωναν στο 3Km και σε αυτο με βοηθησε να εχω στο τρεξιμο τηην πλατη ισια,το στηθος μπροστα,ανασες στο διαφραγμα και εβγαζα απο το στομα τον αερα.Τον τελευταιο καιρο τρεχω ετσι και το ξεπερασα αυτο με τις ανασες αρκετα .Πρωτα πχ εγερνα μπροστα και ειχα τους ωμους κλειστους οποτε μαλλον για αυτο δεν εβαζα οσο αερα επρεπε.Δεν ξερω αν βοηθησα ,δεν εχω εμπειρια καποιος πιο εμπειρος μπορει να με διορθωσει αν κανω κατι λαθος απλα αυτο που ειδα σε εμενα με αυτη τη σταση του σωματος και αυτες τις ανασες με βοηθησε και ειδα τη διαφορα.Ακομη μενω στα λιγα Km και οσο για το χρονο να δω πως τα παω αναλόγως.Κανω πχ πιο γρηγορα οταν αποφασίζω να κανω 1 Km μονο του και πιο αργα οταν θα κανω 3.Ετσι πρεπει για να μενουν και δυναμεις οποτε καποιες φορες παω για 5 km αλλα δεν τα κανω με τη μια αλλα ανα kM και παυση.Εφοσον δεν εχεις χρονο για πολλα km καλυτερα μην πιεστεις .Εισαι ηδη σε πολυ καλο δρομο ,και εγω θελω να καταφερω να παω σε αγωνες των 5 και το παλευω Σιγα σιγα ολα θα γινουν
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/04/2018 :  17:33:34  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Demeter

Μου δίνουν πολύ θάρρος τα λόγια σας, σας ευχαριστώ πολύ.

Όντως, δεν έχω σκοπό να γίνω υπεραθλήτρια, ούτε καν αθλήτρια

Τρέχω γιατί μου αρέσει η αίσθηση του μετά. Ό,τι και να έχω, όσο κουρασμένη και να είμαι, δεν υπάρχει φορά που να έχω επιστρέψει σπίτι και να έχω μετανιώσει που βγήκα για τρέξιμο.
Γυρνάω πάντα γεμάτη από συναισθήματα και πολλές φορές με λύσεις για θέματα που με απασχολούν.

Το δικό μου βασικό θέμα είναι πως δεν έχω χρόνο για πολλά χιλιόμετρα. Ακόμα και να μπορέσω κάποια στιγμή, είναι δύσκολο.
Γυρνάω απο το γραφείο στις 19.00 με 19.30.
Μέχρι να μαγειρέψω, να βολέψω τις μικρές μου θα πάει 21.00. Το γήπεδο είναι ανοιχτό ως τις 22.00, πάω σκοτωμένη να προλάβω έστω μια ώρα. Μέχρι και τις διατάσεις σπίτι μου τις κάνω.

Νομίζω πάντως πως πήρα πολλές συμβουλές εδώ μέσα, οπότε προχωράμε και βλέπουμε.








Μεγαλώνοντας και εγώ, καταλαβαίνω, ότι η καλύτερη ώρα για τρέξιμο είναι ΝΩΡΙΣ το πρωί, πριν ξεκινήσει η μέρα. Κάντο να φύγει από πάνω σου. 7 το πρωί? 6 το πρωί? Τόσο. Ούτε πρωίνο, ούτε τίποτα (ειδικά αν μιλάμε για τόσο λίγα χιλιόμετρα). Παπούτσι, και έφυγες. Μόνο πρωινή τουαλέατα...
Μετά σε παίρνει η μέρα μπάλα και πολλές φορές δεν είναι ότι δεν έχει χρόνο ακριβώς, αλλά σίγουρα δεν έχεις μυαλό.
Εκτός αν έχεις μια δουλειά σχετικά στάνταρ (ΧΑΧΑ καλό το αστείο...) που πχ, 3-4-5 η ώρα, κλείνεις την πόρτα πίσω σου και δεν έχεις άλλο την έννοια...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 3 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000