Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Οι Αγώνες μας
 Μαραθώνιος San Francisco 2018
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

MasBass
Advanced Forum-Runner

Greece


389 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 20/02/2019 :  14:22:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πέρασε εξάμηνο οπότε ας γράψω δυο κουβέντες για τον φετινό μαραθώνιο στο SF που έτρεξα φέτος. Ταξίδι όνειρο η Καλιφόρνια, το προγραμμάτισα γύρω από το 42άρι στο SF την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 (και μετά κατέβηκα LA και Las Vegas με λεωφορείο).

Με δυό λόγια:

+
Πανέμορφη πόλη με πάρκα και χαμηλή δόμηση.
Δροσερός έως κρύος καιρός γι αγώνα.
Όμορφο μετάλλιο και μακρυμάνικη τεχνική μπλούζα.

-
Πανάκριβη συμμετοχή (160 δολάρια αν θυμάμαι καλά όταν γράφτηκα ένα χρόνο πριν και κάποια στιγμή που το χάζευα τον Απρίλιο είχε φτάσει 260 - κι ανέβαινε κι άλλο!) και σχετικά μέτρια οργάνωση.
Έναρξη πολύ νωρίς στις 5:30, πράγμα αχρείαστο δεδομένων των τοπικών θερμοκρασιών.
Ελάχιστη συμμετοχή κοινού, ποιός τρελός θα βγει Κυριακάτικα στις 7-8 στο κρύο να προλάβει τους τρελούς;
Ανηφόρες, πολλές ανηφόρες, το άτιμο είναι χτισμένο σε 50+ λόφους (πες γκρεμους) με υπέροχη θέα σε πολλά σημεία αλλά άντε βγάλε διαδρομή 42km προσπαθώντας να τους αποφύγεις. Δεν θα τα καταφέρεις.

Ας ξεκινήσουμε με το βασικό: τον καιρό. Λόγω ενός τοπικού φαινομένου όπου κατεβαίνει κρύος αέρας και ψυχρά ρεύματα από την Αλάσκα κι έρχονται σε επαφή με θερμές μάζες από την ενδοχώρα (κοτζάμ έρημο έχει πίσω η Νεβάδα κ Αριζόνα) στο σημείο που συναντιούνται δημιουργείται... ομίχλη. Όλο το καλοκαίρι. Κι είσαι υποτίθεται California. Αποτέλεσμα είναι όοοοοολη η βόρεια ακτή της California να έχει ανώτατη θερμοκρασία 20 βαθμούς το μεσημέρι ενώ στο ίδιο ύψος άμα πας 50 χλμ πιο μέσα στα ηπειρωτικά να έχει 35! Το βράδυ πάει 10-12 για πλάκα οπότε ξεχνάτε τα κοντομάνικα και βερμούδες, εδώ το καλοκαίρι δεν ήρθε ποτέ. Βασικά έρχεται σχετικά λίγο πιο μετά, η ιδανική εποχή για SF είναι τέλη Σεπτεμβρίου έως τέλη Οκτωβρίου. (περισσότερα γι αυτό το φαινόμενο εδώ: https://content.newsbound.com/public/newsbound/sf_fog/index.html )

Η expo είναι στο Fort Mason Center, σε μία προβλήτα με θέα την Golden Gate Bridge (όταν αραιώσει η ομίχλη), πάω να πάρω αριθμούς κλπ και από μεγάλη τύχη φτάνω ακριβώς στις 12 που ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν κάτι εκατοντάδες κόσμου από μία τεράστια ουρά αριστερά (εγώ που είχα χαθεί και το έψαχνα ήρθα από ευθεία μπροστά χωρίς να τους δω... και σα χάνος μπήκα άθελά μου μέσα με τους πρώτους). Σχετικά φτωχή expo, καποια μεγάλα ονόματα εννοείται, αρκετοί που πουλάγαν τα ίδια τρόφιμα κ μικροαξεσουάρ και στο βάθος τα νούμερααααα. Εκεί είχαν 5-6 laptop (για εκατοντάδες άτομα) όπου έβαζες τον κωδικό εγγραφής και σου έλεγε το νούμερο αγώνα να πας δίπλα να το πάρεις. Δεν μπορούσαν να το στείλουν αυτό με email???????????? Κι εκεί τυχερός γιατί αφού μπήκα πρώτος προσπέρασα όλους τους πάγκους κ πήγα στα νούμερα, οι οποίοι με έστειλαν στα laptop δίπλα να δω ποιό νούμερο είχα. 10 λεπτά ν'αργούσες εκεί κι οι ουρές έφταναν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Από καλούδια (υπενθυμίζω την ιδιαίτερα αλμυρή τιμή εγγραφής) έπαιρνες μία ωραία μπλε τεχνική μπλούζα αγώνα μακρυμάνικη, μία μπάρα κι ένα σακουλάκι με κάτι σαν Haribo. Αυτά. Οοοοοοοοοκκκκκκ. Πήρα τζελάκια για τον αγώνα κι έφυγα.

Ένα θεματάκι στη χώρα του αυτοκινήτου είναι τα μετριότατα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το SF έχει ένα υποτυπώδες μετρό που συνδέει το αεροδρόμιο SFO με τις διάφορες πόλεις του Bay Area (Oakland, Berkeley, Richmond, Walnut Creek, Fremont) περνώντας σε ευθεία από το κέντρο του SF για λίγες στάσεις. Μετά έχει τραμ και λεωφορεία που δεν περνάνε και τόσο συχνά (καμία σχέση με πολύ χειρότερα LA κ Las Vegas που σε περιπτώσεις περίμενες και 30-35 λεπτά)(στους 42 βαθμούς!). Κι όλα αυτά ξεκινάνε μετά τις 5 το πρωί οπότε κλείνεις από το προηγούμενο βράδυ Uber ή Lyft, σε πάει σε 10 λεπτά στην αφετηρία και τέλος. Έφτασα κατά τις 4:30 στην παραλιακή προβλήτα για να προλάβω να βρω το φορτηγό ν αφήσω την τσάντα, κόσμος πολύς εννοείται, μαύρη νύχτα αλλά όχι ιδιαίτερο κρύο, όλα οκ με τις τσάντες άντε να πάει 5:30, 6 παρα κάτι ξεκίνησε και το wave μας.

Η διαδρομή κάνει έναν κύκλο από τα ανατολικά-βόρεια-δυτικά-νότια της πόλης και γυρίζει στην αφετηρία, οπότε ξεκινήσαμε προς την πανέμορφη κόκκινη γέφυρα Golden Gate Bridge και φάγαμε 2 καλές ανηφόρες για πρωινό μέχρι να φτάσουμε το οδόστρωμα της γέφυρας. Αν θέλετε μία ανάλυση δείτε εδώ https://projects.sfchronicle.com/2016/sf-marathon-data/ για ένα αφιέρωμα που έγινε μελετώντας τα gps uploads 900 ατόμων στο Strava. Στα διαφημιστικά εννοείται δείχνουν τη γέφυρα με τέρμα ήλιο και σου λένε "η μοναδική ευκαιρία να την τρέξεις"... αααααλλά η αλήθεια είναι ότι α) είναι τοπίο στην ομίχλη του Αγγελόπουλου β) φέτος δεν έκλεισαν καν έστω το ένα ρεύμα κυκλοφορίας αλλά μας έτρεξαν στον πλαϊνό στενό διάδρομο για τους πεζούς... όπως μπορείς να τρέξεις κάθε άλλη μέρα του χρόνου!

Ευτυχώς δεν μαζεύει πολύ κόσμο σε σχέση με την πόλη (γύρω στους 5200 τερμάτισαν οπότε άντε να ναι καμιά 6000-7000 όλοι κι όλοι για το 42αρι), ήδη οι ανηφόρες μέχρι να μπεις κ να βγεις απ τη γέφυρα έκοψαν πολύ κόσμο έτσι έτρεχες μεν στο πεζοδρόμιό της αλλά δεν έπηζες ποτέ -αν και γλυστρούσαν πολύ κάτι μεταλλικές πλάκες κάτω. Έχει 2.7km μήκος και στις 6 και κατι το πρωί μέσα στην ομίχλη προσθέτετε και (πολύ) αέρα εκεί πάνω οπότε είστε κομπλέ. Στο τέλος πάμε δεξιά σε πολύ απότομη κατηφόρα χωματόδρομο, περνάμε κάτω απ τη γέφυρα και (άλλη μία απότομη ανηφόρα μετά) βγαίνουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο για το δεύτερο γύρο να γυρίσουμε πίσω. Συνέχεια μπαίνουμε ξανά στο πανέμορφο πάρκο Presidio και συνεχίζουμε στην συνοικία Richmond για να μπούμε στο άλλο πολύ όμορφο πάρκο, το Golden Gate Park. Αν και βαριέμαι πολύ τα πάρκα, τα συγκεκριμένα ήταν σαν δάση κανονικά με πυκνή βλάστηση, ωραίες διαδρομές και είχαν ποικιλία. Με το που βγαίνουμε απ το πάρκο είμαστε στην αρχή του ιστορικού δρόμου Haight, συνοικία χίπηδων στα 60s, ειδικά η γωνία με Ashbury, μία από τις σπάνιες κατηφόρες στον αγώνα αυτό. Άλλο ένα αρνητικό ήταν οτι ξεκίνησαν πολύ νωρίς το δεύτερο μέρος του Ημιμαραθωνίου με αποτέλεσμα όσοι έκαναν τελικό χρόνο κάτω από 3:20 να έπεφταν μέσα σ' ένα αργό πλήθος από δρομείς ημί που μόλις ξεκινούσαν το δεύτερο μισό και για χιλιόμετρα να προσπερνούν συνεχώς. Τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν προς τα προάστια νοτίως του κέντρου μέχρι να ξαναβγεί στην παραλιακή προβλήτα και να... χαρούμε τοπίο λιμανιού μέχρι λίγο πριν τον τερματισμό.

Σε γενικές γραμμές δεν θα τον συνιστούσα σαν αγώνα κυρίως λόγω καιρού αλλά και κόστους. Είναι ακριβό ταξίδι που δύσκολα επαναλαμβάνεται και είναι κρίμα να τραβηχτείς μέχρι εκεί για να τουρτουρίζεις Αύγουστο μήνα στο San Francisco ενώ μετά θα λιώνεις στο Los Angeles (φανταστείτε να γυρνοβολάτε στο κέντρο της Αθήνας τον Αύγουστο). Καλύτερα τρέξτε κάπου αλλού στην Αμερική και να πάτε California σε πιο καλή εποχή προς τέλη Σεπτεμβρίου. Το San Francisco είναι πανέμορφο (κι έχει πολλά να δείτε σε μία εβδομάδα χωρίς καν να βγείτε προς τις άλλες πόλεις του Bay Area ή τα πάρκα Yosemite κλπ), το Los Angeles είναι μεν τεράστιο αλλά σε 4 μέρες έχετε δει τα λίγα ενδιαφέροντα που έχει και μετά είναι... γειτονιές με σπίτια, το Las Vegas είναι για 2 μέρες (το πολύ).



Madrid 2013 | Τokyo 2014 (http://bit.ly/1UwWPZl) | Paris 2015 | Sydney 2015 (http://bit.ly/1X8QoC6) | Seoul 2016 (http://bit.ly/1WDql6a) | Osaka 2016 (http://bit.ly/2gZpwCg) | Hamburg 2017 | Buenos Aires 2017 (http://bit.ly/2BupRHT) | San Francisco 2018 | Brussels 2018 |

Edited by - MasBass on 22/02/2019 10:28:11

Alkis
Newbie Forum Runner

Greece
40 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 22/02/2019 :  02:55:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πολύ ωραίο κείμενο,με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ονειρεμένους προορισμούς!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000