Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 πελαμτογραφημα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

bill kyr
Newbie Forum Runner

Greece
3 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 16/11/2019 :  16:10:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
καποιος να μου συστησει καποιον καλο για πελματογραφημα.....για περιπτωση υπερπρινισμου

tiger
Newbie Forum Runner

Greece
35 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 17/11/2019 :  18:57:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σου εχω στειλει mail. Επειδη μπορει να μην εμφανιζεται τι εγραψα, απαντησε μου και σου ξαναγραφω εκ νεου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/11/2019 :  18:01:28  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αν θέλεις να κάνεις πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικού έσω υποδήματος (πέλματος/πάτου όπως το λένε μερικοί) προσαρμοσμένου στο πόδι σου, το πελματογράφημα δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο. Το πελματογράφημα μετράει πιέσεις και το ορθωτικό για να σχεδιαστεί αποκλειστικά για το πόδι σου χρειάζεται μετρήσεις γωνιών και όχι πιέσεων. Οπότε, το ορθωτικό που θα κατασκευαστεί με το πελματογράφημα δεν θα είναι προσαρμοσμένο στο πόδι σου.

"Μέτρον άριστον"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/11/2019 :  15:58:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Παιδιά, αν μου επιτρέπετε μία απορία πάνω σε αυτό το θέμα. Λέγεται (και πλέον είμαι σύμφωνος 100% σε αυτό) πως οι επιγονατίδες αυτό που στην πραγματικότητα καταφέρνουν είναι να κάνουν πιο νωχελικούς του μυς γύρω από το γόνατο και πως το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να δυναμώσει τα συστήματά του από το ισχίο έως το πέλμα για να ξεπεράσει θέματα στην περιοχή του γόνατος.

Αντιπαραβάλλοντας, λοιπόν, την περίπτωση των ορθωτικών με τις επιγονατίδες, δε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως το καλύτερο που θα είχε να κάνει κανείς είναι μια στοχευμένη ενδυνάμωση με κάποιον έμπειρο γυμναστή/φυσικοθεραπευτή, ώστε να θεραπευτεί στην πραγματικότητα και όχι απλά να παρέχει στον οργανισμό του σταθερά ποσότητες παρακεταμόλης για να μην πονάει (μέχρι που ο οργανισμός θα το συνηθίσει και το πρόβλημα θα ξαναβγεί στην επιφάνεια)...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

physiorunner
Forum-Runner

Greece


168 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 23/11/2019 :  16:00:47  Εμφάνιση Προφίλ  Visit physiorunner Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Τόσο το ορθωτικό όσο και η "επιγονατίδα" διεγείρουν με ερεθίσματα τον εγκέφαλο, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση για την επίτευξη και βελτίωση της κίνησης. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι "κάνουν πιο νωχελικούς τους μύες". Οι μύες θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αν αυτό κρίνει ο εγκέφαλος από την πληροφόρηση που έχει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα "νωχελικότητα" (μείωση της λειτουργίας) ή υπερδραστηριότητα (αύξηση της λειτουργίας). Μια "επιγονατίδα" δύναται να προκαλέσει ΑΛΛΑΓΗ στη μυϊκή λειτουργία, όχι νωχελικότητα.
Το δεύτερο σφάλμα στον συλλογισμό είναι ο όρος "ενδυνάμωση". Η αλλαγή στη μυϊκή λειτουργία δεν έχει να κάνει μόνο με τη δύναμη, αλλά και με άλλες παραμέτρους. Σκοπός της οποιασδήποτε θεραπείας (στοχευμένη άσκηση, χρήση ορθωτικού, φάρμακο και ό,τι άλλο σκεφτεί κνείς) είναι να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος συνεργασίας των συστημάτων που εμπλέκονται στην κίνηση (και δεν είναι μόνο το μυϊκό σύστημα), όχι να αυξηθεί η δύναμη των μυών. Το ορθωτικό ή η "επιγονατίδα" θα δώσουν πληροφορίες από κάποια από τα εμπλεκόμενα συστήματα στον εγκέφαλο για την κατάστασή τους. Όταν το σώμα κινείται, θα πληροφορήσουν τον εγκέφαλο για το πώς κινείται και αυτός θα αποφασίσει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί κάθε σύστημα του σώματος για να επιτευχθεί βέλτιστη κίνηση. Αν μια "επιγονατίδα" βοηθήσει σε αυτό, προφανώς και είναι χρήσιμη. Αν δεν το κάνει, δεν είναι απαραίτητη. Αν η άσκηση βοηθήσει σε αυτό, προφανώς και είναι, με την ίδια λογική, χρήσιμη. Αν δεν το κάνει, όμως; Οπότε, μην είστε σίγουροι 100% ότι η άσκηση θα λύσει όλα τα προβλήματα από μόνη της. Γι αυτό χρειάζεται η καθοδήγηση του ειδικού, για να κρίνει ποια "εργαλεία" (άσκηση, ορθωτικό κλπ) είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και κάτι τελευταίο. Το ορθωτικό μπορεί να "διορθώσει" αποκλίσεις στο κινητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων εξαιτίας των αποκλίσεων αυτών. Αν κάποιος υπερπρηνίζει (πρηνίζει πέραν του φυσιολογικού ορίου, όχι μέσα στο φυσιολογικό εύρος) και πονάει ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ, το ορθωτικό μπορεί να διορθώσει την απόκλιση, ώστε να επιτρέψει στο κινητικό σύστημα να λειτουργήσει σε φυσιολογικά όρια, και να οδηγήσει σε μείωση του συμπτώματος. Αν κάποιος υπερπρηνίζει αλλά πονάει για άλλο λόγο (όχι επειδή υπερπρηνίζει), το ορθωτικό θα διορθώσει μεν την απόκλιση, αλλά το σύμπτωμα μάλλον δεν θα αλλάξει, γιατί δεν οφείλεται στον υπερπρηνισμό! Είναι σαν να πονάει ο ώμος μου επειδή έχω εκφύλιση σε τένοντες, να πάω να διορθώσω τη μυωπία μου με laser και να περιμένω να περάσει και ο πόνος στον ώμο, επειδή διόρθωσα μια "απόκλιση" στο σώμα μου! Άρα, το οποιοδήποτε εύρημα (υπερπρηνισμός) πρέπει να συνδεθεί με το σύμπτωμα, για να υπάρχει λόγος αντιμετώπισής του. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που το πελματογράφημα δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει στην κατασκευή ορθωτικού, χωρίς να υπάρχει κλινική αξιολόγηση από επαγγελματία υγείας.

"Μέτρον άριστον"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000