Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Covid 19
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 6

sakis1971
Senior Forum-Runner



499 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/12/2020 :  15:16:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by trollhunter

quote:
Originally posted by sakis1971

Τα στατιστικά της περιοχής μου είναι 100 νεκροί σε 100.000 χιλιάδες πληθυσμού.
Πανδημία δε το λες.



όχι πολύ ποδώκης




Σωστά.

Πανδημία δεν το λες, η στατιστική είναι ξεκάθαρη, όπως ξέρεις να την ερμηνεύσεις εσύ τουλάχιστον.

Εγώ πάντως καταλήγω ότι μυαλό δεν λες το λες αυτό που κουβαλάτε μερικοί.





και 500 να πάνε το ίδο θα πω ,ανέβηκε ο αριθμός εν τω μεταξύ.

Μερικοί άνθρωποι ή δε ξέρουν τι είναι θάνατος ή ζούνε σε γυάλα.
Έχουν φύγει αρκετοί γνωστοί μου από καρκίνο τα τελευταία χρόνια σε ηλικία 55-60 και νεώτεροι,αν εγώ μόνο γνωρίζω τόσους φαντάζομαι ότι το σύνολο των νεκρών στη χώρα είναι χιλιάδες.
Ούτε σοκάρομαι ούτε φοβάμαι από τον αριθμό των νεκρών του ιού,αλλά σέβομαι πάντα τη θλίψη των οικογενειών για αυτούς που έχασαν και γνωρίζω και προσωπικά οικογένεια που έχασε 2 ηλικιωμένους.
όχι πολύ ποδώκης

Edited by - sakis1971 on 12/12/2020 15:31:58
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/12/2020 :  11:36:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Deorum

https://www.youtube.com/watch?v=Kw9hNvp2N2E&feature=youtu.be



Ευχαριστούμε τον επαγγελματία υγείας Τάκη Τσουκαλά!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/12/2020 :  21:22:35  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πόσο μπροστά ήσουν Αργύρη: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8FmQJ3OESG4&feature=youtu.be
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/12/2020 :  13:37:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Όσα θελετε να μάθετε για εμβόλια, μονοκλωνικά, τα πάντα ολα από τον πάντα εξαίρετο Δρ. Giorgos Pappas.
Διαβαστε!
«Ημερολόγιο κορωνοϊού, 11 Δεκεμβρίου 2020, εμβολιαστικά και θεραπευτικά υστερόγραφα:
1. "Έχω αλλεργία, να κάνω το εμβόλιο; επειδή είδατε τι είπαν στην Βρετανία, να μην το κάνουν οι αλλεργικοί": Έχουμε και λέμε. Άλλο ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ, άλλο ΑΛΛΕΡΓΙΑ, είναι σα να συγκρίνουμε τον Μέσι με το αριστερό εξτρέμ της σχολικής ομάδας Δυναμό Τερόβου το 1982 (τοπικοί πρωταθλητές δημοτικών σχολείων υπήρξαμε, βασικά τα άλλα χωριά δεν έβγαζαν 11αδα): Η αναφυλαξία έχει ορισμό που λέει (κατά Μπράιτον) "αιφνίδια έναρξη, ταχεία εξέλιξη, δερματολογικές βλάβες, ΚΑΙ μείζονες καρδιολογικές ή αναπνευστικές εκδηλώσεις", πέφτεις κάτω, κινδυνεύεις να πεθάνεις άμα δεν σου κάνουν αδρεναλίνη- παρόμοια είναι και τα αμερικανικά κριτήρια του NIAID/FAAN. Αυτή είναι η αντένδειξη, να έχεις τέτοιο ιστορικό. Και οι δύο εμβολιασθέντες που εμφάνισαν τέτοια αντίδραση είχαν ιστορικό, κυκλοφορούσαν με ένεση αδρεναλίνης στην τσέπη. Κυριολεκτικά. Κάνουν τα εμβόλια αναφυλαξία; Σπάνια, στο πρώτο σχόλιο βάζω συνδέσμους που περιγράφουν και συζητούν το κεφάλαιο "εμβόλια-αλλεργία-αναφυλαξία", ελάχιστες οι αντενδείξεις. Έχεις λοιπόν ιστορικό αναφυλαξίας; Κυκλοφορείς με αδρεναλίνη στην τσέπη; Ε, έτσι κι αλλιώς δεν πας πουθενά σφυρίζοντας ανέμελα. Ούτε σε εξωτικό εστιατόριο, μήτε για εμβόλιο. Πας υπό προϋποθέσεις. Και, σημειώνω εγώ: υποθέτω πως είναι μια ευκαιρία να γίνει πλήρης εξάσκηση των υγειονομικών παρόχων στην ορθή χρήση της αδρεναλίνης σε τέτοιες περιπτώσεις.
2. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά: το εμβόλιο της Sanofi (με ανοσοενισχυτικά της GlaxoSmithkline) το έχω αναφέρει από διμήνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε κάνει μαζική παραγγελία και υπήρχε δυνατότητα μαζικής παραγωγής, περιμέναμε πρώτα αποτελέσματα τώρα, θα περιμένουμε πολύ. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι στους ηλικιωμένους δεν υπήρξε επαρκής ανταπόκριση, και ψάχνοντας βρήκαν ότι είχε υπολογιστεί λάθος η δόση, είχε λιγότερο αντιγόνο! Φτου και από την αρχή, με νέα μελέτη φάσης ΙΙ, πριν πάμε σε φάση ΙΙΙ, κοινώς, το φθινόπωρο.
3. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά, μέρος δεύτερον: το εμβόλιο της AstraZeneca/Οξφόρδης, με την δημοσίευση στο Lancet των δεδομένων από τις μελέτες του (που σχολίασα με προβληματισμό προ 15ημέρου), επιβεβαιώνει ότι λογικά θα αργήσει και αυτό. Είναι άκρως χαοτικός ο τρόπος που σχεδίασαν τις μελέτες, επιλεκτική η παρουσίασή τους, απαγορευτικό στατιστικό εύρος- εν τέλει αδικούν το ίδιο το εμβόλιο, νομίζω, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικότερο του 62% που έχουμε ως πρώτο στοιχείο. Αλλά πού να το καταλάβουμε όταν πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν την 2η δόση σε εντελώς άσχετα χρονικά σημεία, ακόμη και 3 μήνες μετά. Περισσότερες από 500 (!!) σελίδες συμπληρωματικού υλικού, περιγράφουν μια βιασύνη που εν τέλει κακό έκανε. Το 90% σε αυτούς που έλαβαν μισή δόση την πρώτη φορά δεν μπορεί να σταθεί εύκολα (μικρός αριθμός), κάποια ενθαρρυντικά στην ίδια υπο-ομάδα (ότι δεν κολλάς γενικώς) επίσης πρέπει να εκτιμηθούν μελλοντικά. Θέλει νέες δοκιμές. Ήδη, μια κρούση στην επιτροπή φαρμάκων της Ινδίας ήταν αναποτελεσματική, άλλωστε εκεί τρέχει και μια παράξενη ιστορία με εθελοντή που πήρε το εμβόλιο και δήλωσε πως έπαθε "νευροεγκεφαλοπάθεια", αλλά η Ινδική εταιρεία που συνεργάζεται στην δοκιμή τον πάει κι αυτή, επιθετικά, στο δικαστήριο, πιθανώς τον θεωρεί εκβιαστή. Αλλά βλέπουμε ότι έχει μπλέξει το συγκεκριμένο εμβόλιο, εξ ου και άρχισαν οι συζητήσεις για συνεργασίες: να τρέξει συνδυασμός του εμβολίου με αυτό της Pfizer/BioNTech, με μία δόση από το καθένα (κι έτσι να καλυφθεί και το έλλειμμα που θα παρουσιάσει στις διαθέσιμες δόσεις η Pfizer/BioNTech λόγω ανεπάρκειας αναλώσιμων!), ή να τρέξει συνεργασία με το, συγγενούς νοοτροπίας, ρωσικό εμβόλιο.
4. Δεν είναι όλα τα εμβολιαστικά νέα καλά, μέρος τρίτον: αυτό δεν επηρεάζει άμεσα, αλλά είναι μια εντυπωσιακή ιστορία. Το εμβόλιο από το Queensland της Αυστραλίας ήταν από τα πρώτα που είχαν αναγγελθεί, ως και στην συζήτηση του Ιανουαρίου με τον Κυριάκο το αναφέραμε. Πάει κι αυτό. Πολλοί εθελοντές έβγαιναν θετικοί για HIV! Γιατί; Δεν είχαν HIV. Αλλά το εμβόλιο χρησιμοποιούσε μια τεχνολογία Molecular clamp, έναν σφιγκτήρα που κρατούσε σε συγκεκριμένο σχηματισμό το αντιγόνο του νέου κορωνοϊού. Αλλά αυτός ο σφιγκτήρας ήταν φτιαγμένος από μέρος πρωτεΐνης του HIV. Οπότε με το εμβόλιο έβγαζες αντισώματα για τον κορωνοϊό, έβγαζες και κάτι προσωρινά, μη λειτουργικά, για τον HIV. Όλοι απορούν σήμερα "what were they thinking in the first place", την ίδια μέρα που ένα άλλο εμβόλιο της Αυστραλίας παρουσιάζει την πρώτη του προδημοσίευση, από το Σίδνεϋ αυτό, έχουν βάλει πάνω στο BCG της φυματίωσης το spike του SARS-CoV-2 και έδειξε υποσχόμενο σε πειραματόζωα.
5. Περί εμβολίων: χωρίς Οξφόρδη/ΑΖ και Sanofi, περιορίζεται η Ευρωπαϊκή εμβολιαστική διαθεσιμότητα προς το παρόν. Αναμένουμε αναλυτικότερα στοιχεία από το ρωσικό (για το οποίο επίσημα διευκρινίστηκε ότι για 3 μέρες μετά δεν πρέπει να πιεις καθόλου αλκοόλ, και γενικώς να το έχεις περιορισμένο και στο ενδιάμεσο), αναμένουμε και από δύο από τα εμβόλια της Κίνας, τα παραδοσιακά (με απενεργοποιημένο ιο): το ένα, της Sinopharm, πήρε άδεια στα Εμιράτα, με εντυπωσιακότατα αναφερόμενα ποσοστά αποτελεσματικότητας (και γενικής προφύλαξης) αλλά υπερβολικά περιληπτικά μας τα είπαν, ένα ποσοστό μόνο, περιμένουμε. Το άλλο, της Sinovac, ολοκλήρωσε δοκιμές στην Βραζιλία, με πολιτική θύελλα, περιμένουμε εντός των ημερών δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του, οι Βραζιλιάνοι πήγαν πάντως να επιθεωρήσουν τα εργοστάσια παρασκευής του εμβολίου στην Κίνα και είχαν παράπονα. Αυτά, είπαμε, είναι παραδοσιακότατα εμβόλια, βάζουν μέσα σου τον ιο "νεκρό". Για όσους φοβούνται τη νέα τεχνολογία θα αποτελούσαν μια λύση. Απλά να γνωρίζουν πως έχουν ανοσοενισχυτικές ουσίες (αλουμίνιο!!!- το οποίο βέβαια χρησιμοποιείται σε εμβόλια από το 1936 και είναι ασφαλές). Οπότε, το άλλοθι του "εγώ θέλω παραδοσιακό εμβόλιο" έχει και παγίδες για όσους επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν.
6. Περί εμβολίων επίσης: η ανοησία που αναπαράγεται περί στειρότητας από τα εμβόλια έχει αναλυθεί σε σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση, βάζω κι εδώ στο πρώτο σχόλιο ένα εξαιρετικό νήμα του Andrew Croxford που εξηγεί πώς ΔΕΝ υπάρχει γενετική ομοιότητα μεταξύ του spike του ιου και της συγκυτίνης. Είπε ένας γνωστός από χρόνια επαγγελματίας αμφισβητίας Γερμανός δόκτωρ και πολιτικός, μαζί με έναν πρώην υψηλόβαθμο της Pfizer, ότι "τα εμβόλια θα κάνουν αντισώματα κατά του spike που όμως θα αντιδρούν και με την συγκυτίνη που είναι απαραίτητη για τον πλακούντα, οπότε αν κάνουν οι νέες γυναίκες εμβόλιο θα στειρωθούν"!!!. Από το αντίσωμα κατά του spike. Και πέρα από όλα τα άλλα, που παιδεύονται ώρες σοβαροί άνθρωποι να απαντούν σε κάθε πονηρή ανοησία που ξεστομίζεται και αναπαράγεται, ρωτάω εγώ όποιον το αναπαράγει: Αν αρρωστήσεις από τον ιο, δεν παράγεις αντισώματα για το spike; Παράγεις. Άρα με την λογική αυτών των τύπων, όποια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αρρωστήσει από τον ιο θα στειρωθεί; Γιατί δεν είναι αλλιώτικα τα αντισώματα του εμβολίου και της νόσου. Κοινή λογική απαιτείται.
7. Κι ένα θεραπευτικό: επειδή γίνεται ατέλειωτος λόγος για τα μονοκλωνικά αντισώματα, την "θεραπεία που μας κρύβουν", επεκτείνω μια απάντηση σε σχόλιο της προηγούμενης ανάρτησης εδώ: για την Regeneron γράφω από τον Μάρτιο ήδη, και πόσο υποσχόμενη πρακτική φαινόταν, και με την εμπειρία από τον Ebola. Όμως να διαβάσουμε και τα δελτία τύπου λίγο; Πήρε το προϊόν της Regeneron (όπως και αυτό της Eli Lilly) προσωρινή αδειοδότηση στις ΗΠΑ (και μόνο στις ΗΠΑ), για συγκεκριμένους πληθυσμούς: εκτός νοσοκομείου, με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο. Αναλύονται οι παράγοντες κινδύνου στο δελτίο της Regeneron για όποιον έχει απορία. ΔΕΝ ενδείκνυνται για νοσοκομειακή αγωγή (παρά μόνο σε πλαίσιο μελετών). ΔΕΝ είναι ευρέως διαθέσιμα: η Regeneron ευελπιστεί να έχει 300.000 δόσεις μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά θα το καταφέρει επειδή την χρηματοδοτεί και την βοηθά η BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), το αμερικανικό κράτος δηλαδή. Που έχει δεσμευμένες ΟΛΕΣ τις δόσεις, προπληρωμένες, συμβόλαιο από τον Ιούλιο. Λέει ακόμη το δελτίο τύπου ότι ΑΠΟ ΤΟ 2021, θα αρχίσει η συνεργασία με την Roche, για να αναλάβει την παρασκευή και διανομή για τον υπόλοιπο κόσμο. Άρα, ΔΕΝ υπάρχουν δόσεις για να αγοράσουμε. Έχω πει πολλές φορές για την χρησιμότητα των μονοκλωνικών, και θα συνεχίσω, αλλά έχω πει κι άλλες τόσες για την δυσχέρεια στην διαθεσιμότητά τους. Το δελτίο τύπου της Eli Lilly για το δικό της μονοκλωνικό περιγράφει την ίδια κατάσταση, περισσότερες δόσεις (επειδή δίνουν την μικρή δοσολογία, κάτι που έχει δεχτεί κριτική από σημαίνοντες του χώρου όσον αφορά την αποτελεσματικότητά της), πολλές δεσμευμένες από τις ΗΠΑ, και συζητήσεις με διεθνείς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Κοινώς, κανείς δεν μας κρύβει το μαγικό φάρμακο, τα μονοκλωνικά θα είναι χρήσιμα για πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες (νωρίς), θα σώσουν ζωές (π.χ. αν τα δώσεις προληπτικά σε τρόφιμους γηροκομείου, με το πρώτο κρούσμα), αλλά πρέπει να παραχθούν σε ποσότητες πρώτα. Και να μας προσφερθούν.
8. Τέλος, από τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι υπάρχει ακόμη δρόμος, άλλωστε από την D-Day μέχρι την λήξη του πολέμου μεσολάβησαν πολλοί μήνες.
9. Αν δεν παρακολουθείτε την ομάδα Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ , κακώς. Από την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει και live παρουσία, θα είμαστε εκεί, ακυρώσαμε και τα ραντεβού στο ιατρείο επί τούτου!- σύνδεσμος στο 2ο σχόλιο,, σας περιμένουμε. Οι του ιατρικού χώρου ας προσέξουν και το αυριανό webinar που οργανώνει ο Antonios Liolios, με ομιλητές μάχιμους και εξαίρετους.»

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159140737077490

--------------------------
Run-time Error

Edited by - RiffRaff on 14/12/2020 14:33:37
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/12/2020 :  13:39:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Από Ηλίας Μόσιαλος:
«Διάφορα πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπάρχει μια θεραπευτική προσέγγιση, δηλαδή τα θεραπευτικά αντισώματα κατά της νόσου του COVID-19, που δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.
Τι ισχύει για τα θεραπευτικά αντισώματα και που βρισκόμαστε τώρα;
Τα αντισώματα είναι ένα από τα συστήματα άμυνας του σώματός μας. Δηλαδή, όταν το σώμα μας εντοπίζει ξένους εισβολείς (όπως τους ιούς), το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί ειδικά αντισώματα που αναγνωρίζουν και προσκολλώνται στους εισβολείς. Κατόπιν, για να το πούμε απλά, ενεργοποιείται η διαδικασία της στοχευμένης καταστροφής τους από άλλα στοιχεία και κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αυτό όμως γίνεται αφού ο εισβολέας έχει μπει στο σώμα μας. Δεδομένης της έλλειψης ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό, για να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν την εξέλιξη της ασθένειας οι κλινικές μελέτες κατευθύνθηκαν στη χρήση
• αντισωμάτων από το αίμα ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση (αυτό που αναφέρεται ως «θεραπεία με αναρρωτικό πλάσμα»), ή
• αντισωμάτων που παράγονται στο εργαστήριο.
Και στις 2 περιπτώσεις στοχεύουμε στο να «εξουδετερωθεί» ο ιός και να θεραπευτούμε. Για αυτό το λόγο τα λέμε και εξουδετερωτικά ή θεραπευτικά αντισώματα.
Τα θεραπευτικά αντισώματα είναι στην κατηγορία των ειδικών θεραπειών κατά της νόσου του COVID-19. Καταρχάς να μην τις συγχέουμε με την προστασία που δίνουν τα εμβόλια, γιατί η δράση μιας θεραπείας αντισωμάτων διαρκεί δυνητικά για λίγους μήνες και στη συνέχεια φθίνει. Δηλαδή δεν παρέχει μακροχρόνια ανοσία γιατί δεν ενεργοποιεί την ανοσοποιητική μνήμη: αυτό το κάνουν τα εμβόλια. Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή προστασία των ευπαθών πληθυσμών και των υγειονομικών και θα μπορούσαν να θεραπεύσουν άτομα που νοσούν με COVID-19 στα αρχικά στάδια.
Επί του παρόντος, υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες αντισωμάτων COVID-19 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, και όταν εγκριθούν στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμες (σε επίπεδο θεραπείας -όχι μόνο κλινικής δοκιμής) και στη χώρα μας. Αυτές που προπορεύονται, δηλαδή που έχουν πάρει έκτακτη άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, είναι των εταιρειών Regeneron και Eli Lilly. Δεν υπάρχει όμως ακόμα αντίστοιχη έγκριση χρήσης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.
Για ποια στάδια της νόσου προτείνεται η χρήση των θεραπευτικών αντισωμάτων;
Και στις δυο περιπτώσεις, η έγκριση αφορά στη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με θετικό τεστ COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 ή και να νοσηλευτούν. Η θεραπεία είναι μια ενδοφλέβια δόση, και πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ COVID-19 και εντός των πρώτων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς που λόγω της λοίμωξης χρειάζονται αναπνευστική -επεμβατική και μη- υποστήριξη (δηλαδή δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς στις ΜΕΘ).
Η άδεια χρήσης στην περίπτωση της Ε. Lilly βασίστηκε σε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή σε φάση 2, σε ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο ήπιο έως μέτριο COVID-19. Η δόση που είχε τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα είχε χορηγηθεί σε 107 ασθενείς (309 στο σύνολο, στην αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση). Η Regeneron είχε αντίστοιχα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, και στο σύνολο αποτελέσματα από περίπου 800 ασθενείς που νόσησαν με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19. Η επείγουσα αδειοδότηση και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν αναφέρεται στο ότι μπορεί να διατεθεί η θεραπεία πριν το τέλος των δοκιμών φάσης ΙΙΙ, οι οποίες φυσικά συνεχίζονται.
Ταυτόχρονα, εδώ να αναφέρουμε πως η παραγωγή αυτών των θεραπειών είναι χρονοβόρα και επίσης τιμολογούνται αρκετά πιο ακριβά από τα εμβόλια (της Εli Lilly είναι 500 φορές πιο ακριβή από το εμβόλιο της Οξφόρδης, για παράδειγμα). Δεν κοστολογούμε προφανώς την ανθρώπινη ζωή, ή την ταλαιπωρία της νοσηλείας, και το φόρτο στο σύστημα υγείας. Είναι όμως ενδιαφέρον πως αυτά τα δημοσιεύματα τα προωθούν αυτοί που δεν πίστευαν πως θα έχουμε εμβόλια κατά του ιού, και πως τα διακινούν όσοι έχουν αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων. Στα εμβόλια όμως, για παράδειγμα της Pfizer, έχουμε ήδη αναλυτικά στοιχεία από 38000 εθελοντές (και όχι μόνο 309/800), και έπονται και τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ.
Αναφερόμενος στην εξαίρεση των παιδιών από τα εμβόλια επί του παρόντος, δήλωσα πως συμφωνώ με την απόφαση των αγγλικών αρχών, γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψη όσων ανησυχούν για τα εμβόλια αλλά δεν τους πειράζει που τα αντισώματα θα δοθούν στα παιδιά χωρίς επαρκή στοιχεία.
Η γνώμη μου είναι πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς και αισιοδοξούμε τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από τη μεγάλη Αγγλική κλινική μελέτη RECOVERY.»

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=221519079384632&id=100045796247437

«Η πανδημία του Covid-19 έχει περάσει από πολλές φάσεις που διάφοροι αρνούνται την ύπαρξη ή τις διαστάσεις της. Στην αρχή είχαμε μόνο τους «είναι μια απλή γρίπη». Μετά περάσαμε στο «όπως και με τη γρίπη πεθαίνουν πολλά άτομα κάθε χρόνο, να, δες τα νούμερα». Στη συνέχεια εμφανίστηκαν πιο ‘επιτηδευμένες’ απόψεις και άρθρα που γινόταν συγκρίσεις για τα ποσοστά και τα αίτια θανάτων.
Μπορεί και να θυμάστε τους πίνακες που κυκλοφορούσαν και έδειχναν πως φέτος έχουν πεθάνει τόσοι από καρκίνο, τόσοι από καρδιαγγειακά νοσήματα και τόσοι από τη νόσο του Covid-19. Τότε στην αρχή, που είχαν πεθάνει ‘μόνο’ 200 χιλιάδες άνθρωποι από Covid-19. Άρα τι μας νοιάζει; Είναι απλά άλλη μια ασθένεια. Γιατί όλα αυτά τα μέτρα;
Βέβαια ως αδαείς δεν ξέρουν ή δεν σκέφτηκαν πως δεν μεταδίδονται τα χρόνια νοσήματα ή ο καρκίνος με το συνωστισμό. Αν όμως αφήσουμε τα λοιμώδη νοσήματα χωρίς εμβόλια και θεραπείες θα μεταδοθούν.
Και η ερώτηση σε όλους αυτούς είναι, ξέρουν γιατί ζούμε περισσότερο σε σχέση με όσους ζούσαν ένα αιώνα πριν από εμάς;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: λόγω της διαθεσιμότητας των φαρμάκων και των εμβολίων, των εξελίξεων στην ιατρική επιστήμη, καθώς και της πρόληψης μέσω της καλύτερης υγιεινής και της διατροφής.
Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα: από τι πεθαίναν οι άνθρωποι τα τελευταία 100 χρόνια; (Στον παρακάτω πίνακα, παραθέτω και τα στοιχεία ανά φύλο)
Καταρχήν, σχεδόν έναν αιώνα πριν, το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για έναν άνδρα ήταν τα 48 περίπου χρόνια, ενώ οι γυναίκες ζούσαν περίπου 54 χρόνια. Το 2015 η διάρκεια ζωής ενός άνδρα είχε παραταθεί κατά 31 χρόνια και σχεδόν 29 χρόνια για μια γυναίκα (79,3 και 82,9 αντίστοιχα).
Οι κορυφαίες αιτίες θανάτου στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν πολύ διαφορετικές από σήμερα. Το 1915, οι άνθρωποι πέθαιναν σε μεγάλο αριθμό από λοιμώξεις, αλλά μέχρι το 2015, οι πιο συχνές αιτίες θανάτου σχετίζονται με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις ή άλλα αίτια. Αυτό εν μέρει εξηγείται από βελτιώσεις στην κλινική πράξη και στις ιατρικές γνώσεις, που οδήγησαν μεταξύ άλλων και σε ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα ταξινόμησης.
Μεταξύ 1915 και 1945, οι λοιμώξεις ήταν γενικά η κύρια αιτία θανάτου για νέους και μεσήλικες άνδρες και γυναίκες. Για αυτούς ηλικίας 1 έως 4 ετών, οι λοιμώξεις παρέμειναν η κύρια αιτία έως το 2005 (με εξαίρεση το 1975 και το 1985). Υπήρξε μια δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες τον 20ο αιώνα. Η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα και η ερυθρά εξαλείφθηκαν σχεδόν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, μετά την εισαγωγή του παιδικού εμβολιασμού.
Τα θανατηφόρα περιστατικά που περιλάμβαναν μηχανοκίνητα οχήματα άρχισαν να εμφανίζονται ως κύρια αιτία θανάτου σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες το 1945. Ο αριθμός των οδικών θανάτων νέων μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη της συσκότισης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα οχήματα οδηγούσαν στο σκοτάδι. Αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι το 1985, όπου το ποσοστό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα άρχισε να μειώνεται, ίσως λόγω της εισαγωγής υποχρεωτικών ζωνών ασφαλείας το 1983.
Από το 1985 και μετά, άλλα αίτια όπως η κατάχρηση ναρκωτικών ή η αυτοκτονία, ήταν τα κύρια αιτία θανάτου για τους νέους, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.
Εν τω μεταξύ, οι καρδιακές παθήσεις κυριαρχούσαν ως η κύρια αιτία θανάτου για μεσήλικες έως μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες από το 1945 και μετά. Μια παρόμοια τάση παρατηρήθηκε στις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες: οι νεότερες έως και μεσήλικες γυναίκες πέθαιναν συχνότερα από καρκίνο του μαστού.
Τι βλέπουμε δηλαδή; Όχι μόνο έχουν αλλάξει τα αίτια θανάτου με την πάροδο του χρόνου, αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν.
Ας δούμε για παράδειγμα την Αγγλία και την Ουαλία. Ο αριθμός των θανάτων στην Αγγλία και την Ουαλία μειώθηκε τον περασμένο αιώνα, ενώ σημειώθηκε αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα του αριθμού των ηλικιωμένων.
Τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού εξάλειψαν σε μεγάλο βαθμό ασθένειες που είχαν σκοτώσει χιλιάδες παιδιά μεταξύ του 1915 και του 2015. Η μείωση του αριθμού των θανάτων για τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων και κάτω, είναι μια πρωταρχική απεικόνιση της δραματικής αλλαγής της παιδικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του αιώνα.
Αν δούμε τους βρεφικούς θανάτους (κάτω του ενός έτους), οι θάνατοι ανά 1.000 -ζωντανές- γεννήσεις μειώθηκαν κατά 96,4% από το 1915 έως το 2015. Επίσης, στον πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και άνω, ο αριθμός των θανάτων ανά 1.000 άτομα, μειώθηκε κατά 49,3% από το 1915 έως το 2015. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική γήρανση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με 0,6% του πληθυσμού ηλικίας 80 ετών και άνω το 1915 σε σύγκριση με 4,8% το 2015.
Εκτός από τη μείωση των θανάτων από αερομεταφερόμενες ασθένειες, υπήρχαν βελτιώσεις στη θνησιμότητα που αποδόθηκαν επίσης στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ιδίως σε βελτιώσεις στη διατροφή και την υγιεινή. 10-20 χρόνια από τώρα, ίσως να ζούμε ακόμα περισσότερο.
Πολλοί, όπως ανέφερα, μπερδεύουν τα χρόνια νοσήματα με τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, και δεν καταλαβαίνουν πως αν δεν περιορίσουμε τη διασπορά, θα πάμε πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό μας έδειξε η πανδημία: πως χωρίς εμβόλια και φάρμακα, χάνουμε τη μάχη με τα λοιμώδη νοσήματα.
Επομένως, αν δεν κάναμε τίποτα τώρα, δεν θα είχαμε μόνο 1.6 εκατομμύρια θανάτους μέχρι τώρα: η νόσος του covid-19 θα ήταν η πιο σημαντική κατηγορία θανάτου για χρόνια.
Ένα τραγικό πισωγύρισμα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.»

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=222334722636401&id=100045796247437

--------------------------
Run-time Error

Edited by - RiffRaff on 14/12/2020 14:47:31
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/12/2020 :  13:52:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μια ακομη τεράστια κυριολεκτικά και μεταφορικά, ανάρτηση απο τον γιατρό Dimitris Balatsouras.
Αξίζει να αφιερωσετε το χρονο και να την διαβάσετε!
«ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 10 ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Eίμαστε στην καρδιά της πανδημίας και το μέλλον θα ήταν δυσοίωνο, αν δεν υπήρχε η αναγγελία, επι τέλους, των πετυχημένων εμβολίων κατά του SARS-Cov-2, δύο για αρχή και μερικών ακόμη που έρχονται στη συνέχεια. Με την γιγάντωση του δεύτερου κύματος της Covid-19, τον μεγάλο αριθμό νεκρών και την τεράστια επιβάρυνση του ΕΣΥ, μειώθηκαν κατακόρυφα οι αρνητές του ιού, και είναι προφανές ότι όσοι εξακολουθούν να διατηρούν τέτοιες απόψεις, είτε εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα (μερικοί από τους “πρωτοπόρους” ίδρυσαν πολιτικά κινήματα, βρίσκουν δικηγορική πελατεία ή έχουν μεγάλα κέρδη από διάφορα sites που διαχειρίζονται), είτε ανήκουν πλέον στη σφαίρα της Ψυχιατρικής. Δυστυχώς, όμως, όπως είχα προβλέψει σε προηγούμενη ανάρτησή μου για τη χρήση μάσκας, μετά το κίνημα των αντιμασκιστών ακολούθησε το κίνημα των αντιεμβολιαστών.
Διαβάζουμε καθημερινά διάφορες γελοιότητες για τσιπάκια, 5G, αλλοίωση του DNA του Έλληνα, συνωμοσίες γιατρών-εταιρειών-πολιτικών, κλπ. Υπάρχουν όμως και πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι, που δικαιολογημένα έχουν αρκετές απορίες και εύλογες επιφυλάξεις για τα νέα εμβόλια. Θα προσπαθήσω λοιπόν να απαντήσω στα σημαντικότερα από τα ερωτήματα αυτά, με εκλαϊκευμένο τρόπο, επειδή πολλές απόψεις ειδικών, π.χ. ανοσολόγων, βιολόγων, λοιμωξιολόγων, ιολόγων, κλπ., συχνά δεν γίνονται κατανοητές από ανθρώπους που δεν έχουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Θα ακολουθήσουν 10 FAQs (Frequently Asked Questions) με τις απαντήσεις τους, κάπως εκτεταμένες, αλλά τώρα πια θα το έχετε συνηθίσει!
FAQ1-Τι είναι ανοσία και πως την πετυχαίνουμε με τα εμβόλια;
O οργανισμός μας έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα υπεύθυνο για την άμυνα κατά των ξένων μικροβίων και ιών που μπορούν να προσβάλλουν το σώμα μας και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Όταν λοιπόν γίνει αντιληπτή η εισβολή κάποιων ξένων στοιχείων στον οργανισμό μας (αυτά ονομάζονται αντιγόνα), π.χ. ενός ιού, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ετοιμάζει πρωτεϊνες ειδικές κατά των αντιγόνων αυτών, τα ονομαζόμενα αντισώματα, ενώ υπάρχουν και κύτταρα μνήμης που σε περίπτωση μελλοντικής προσβολής από τα ίδια αντιγόνα, οδηγούν στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας των ειδικών αντισωμάτων, η οποία γίνεται και ταχύτερα. Το αποτέλεσμα είναι η δευτερογενής αυτή ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας να είναι ισχυρότερη και να μας προφυλάσσει από την προσβολή του μικροοργανισμού και την λοίμωξη. Για αυτό, αν ασθενήσει κάποιος, για παράδειγμα, από έναν ιό όπως της ιλαράς, δεν θα ξαναπροσβληθεί από αυτόν στη συνέχεια, διότι έχει αποκτήσει ανοσία. Αυτό ισχύει για την χρονική διάρκεια που διαθέτουμε τα κατάλληλα αντισώματα, που μπορεί να είναι από λίγους μήνες μέχρι και όλη την υπόλοιπη ζωή μας.
Ο εμβολιασμός είναι ένας τρόπος να πετύχουμε τεχνητή ανοσοποίηση έναντι κάποιου ξένου μικροοργανισμού. Tα εμβόλια περιέχουν είτε νεκρούς είτε εξασθενημένους μικροοργανισμούς, ή ακόμη πρωτεϊνες ή τοξίνες από τους μικροοργανισμούς αυτούς. Όλα αυτά τα στοιχεία δρουν σαν αντιγόνα που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιαζόμενου, το οποίο τα αναγνωρίζει σαν ξένο σώμα και απειλή, αφενός καταστρέφοντάς τα, και αφετέρου αποθηκεύοντάς τα στη μνήμη, ώστε να μπορεί να τα καταστρέψει και στο μέλλον, και μάλιστα ακόμη πιο αποτελεσματικά. Με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί και νέοι τύποι εμβολίων, όπως εμβόλια DNA, εμβόλια ιογενούς φορέα (viral vector) και τα εμβόλια mRNA.
FAQ2-Πως λειτουργούν τα εμβόλια mRNA;
Επειδή τα πρώτα εμβόλια που έχουν εγκριθεί ή τελούν υπό έγκριση είναι του τύπου m-RNA, θα εξηγήσω με απλά λόγια τον μηχανισμό δράσης τους (Εικόνα 1). Να σημειώσω πάντως, ότι υπάρχουν πολλά ακόμη εμβόλια υπό δοκιμασία, με διαφορετικούς μηχανισμούς. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά (Εικόνα 2). Τα κύτταρα περιέχουν τον πυρήνα με το DNA, και το κυτταρόπλασμα που είναι το υπόλοιπο μέρος του κυττάρου στο οποίο περιέχονται διάφορα οργανίδια, μεταξύ των οποίων και τα ριβοσώματα. Το DNA περιέχει το γενετικό υλικό του οργανισμού και αποτελεί την μήτρα για την δημιουργία πρωτεϊνών, που είναι βασικό στοιχείο για την ζωή μιάς και συμμετέχουν στις περισσότερες χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του RNA, δηλαδή αρχικά γίνεται η μεταγραφή (transcription) των πληροφοριών του DNA με την δημιουργία του m-RNA (messenger-RNA), στη συνέχεια η μεταφορά (transport) του m-RNA έξω από τον πυρήνα του κυττάρου και τέλος η μετάφραση (translation) των πληροφοριών του m-RNA που πραγματοποιείται στα ριβοσώματα, τα “εργοστάσια παραγωγής πρωτεϊνών” του κυττάρου. Το m-RNA δηλαδή είναι ένας μεταφορέας πληροφοριών για την παρασκευή πρωτείνης από το DNA στα ριβοσώματα, μετά δε την εκτέλεση του έργου του καταστρέφεται από το κύτταρο.
Πως λειτουργούν λοιπόν τα εμβόλια m-RNA; Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του κορωνοϊού SARS-Cov-2 είναι μια προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα (Spike protein), η οποία προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία που της προσφέρουν κάποιες πύλες υποδοχής (Εικόνα 3). Γνωρίζουμε επίσης την γονιδιακή σύνθεση της πρωτείνης αυτής. Η λειτουργία του εμβολίου λοιπόν έχει ως εξής: Κατασκευάζουμε το m-RNA που κωδικοποιεί την πρωτεϊνη-ακίδα του ιού και με το εμβόλιο το προωθούμε στο κυτταρόπλασμα, ΕΞΩ από τον πυρήνα και επομένως δίχως να αλληλοεπιδρά με το DNA μας. Στη συνέχεια τα ριβοσώματα μεταφράζουν την πληροφορία του m-RNA σε πρωτεϊνη, δηλαδή ουσιαστικά παράγουν την πρωτεϊνη-ακίδα του κορωνοϊού, και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί τα κατάλληλα αντισώματα για αυτήν. Tέλος, το m-RNA αποδομείται, αφού έχει επιτελέσει την λειτουργία του.
Η τεχνολογία αυτή φαίνεται θαυμάσια, αλλά παρότι έχει ξεκινήσει εδώ και 30 χρόνια, λίγο είχε αποδώσει μέχρι τώρα και όσα εμβόλια m-RNA έχουν παρασκευασθεί βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο δοκιμής. Το σημαντικότερο πρόβλημα υπήρξε η είσοδος του m-RNA μέσα στα κύτταρα, που λύθηκε κατά την παρασκευή των εμβολίων του κορωνοϊού με την σύγχρονη νανοτεχνολογία, ενθυλακώνοντας το m-RNA σε ένα πολύπλοκο σύστημα με λιπίδια που το σταθεροποιεί (λιπιδικά νανοσωματίδια: lipid nanoparticles – LNPs). Επίσης, λόγω της ασταθούς φύσης του m-RNA, χρειάζεται μεγάλη ψύξη, και αυτό δημιουργεί προβλήματα μεταφοράς και συντήρησης σε μεγάλη κλίμακα. Παρότι όμως, τα ζητήματα αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας αυτής υπήρξαν σημαντικά στο παρελθόν, τα ζητήματα ασφάλειας ήταν ασήμαντα. Και αυτό επειδή το m-RNA που μπαίνει στα κύτταρα είναι στην ουσία ένα μήνυμα, ένα mail, ένα ταχυδρομικό γράμμα που δίνει την πληροφορία του και καταστρέφεται σε λίγες ώρες ή και σε λίγα λεπτά αφού διαβαστεί και ακολουθηθούν οι οδηγίες του, δίχως να ενσωματώνεται στον οργανισμό μας, δίχως να μπαίνει μέσα στον πυρήνα των κυττάρων και στο DNA μας. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, το m-RNA είναι το μήνυμα για την κατασκευή μιάς μόνο πρωτεϊνης του κορωνοϊού, ο οποίος όμως περιέχει 25 διαφορετικές πρωτεϊνες, και επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ο ιός από την μοναδική αυτή πρωτεϊνη και να πολλαπλασιασθεί μέσα στα κύτταρά μας.
FAQ3-Ακολουθήθηκαν όλες οι φάσεις παρασκευής ενός νέου εμβολίου κατά γράμμα ή έγιναν συντομεύσεις;
Όταν κατασκευάζεται ένα νέο εμβόλιο, αρχικά γίνονται κυτταρικές δοκιμές στο εργαστήριο και μετά σε πειραματόζωα. Αυτή είναι η Προκλινική Φάση. Ακολουθεί η Φάση 1, κατά την οποία δοκιμάζεται η ασφάλεια του εμβολίου σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Ακολουθεί η Φάση 2 με εκτεταμένες δοκιμές σε εκατοντάδες ανθρώπων, με την οποία επιβεβαιώνεται περαιτέρω η ασφάλεια του εμβολίου και η ικανότητά του να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στη συνέχεια κατά την Φάση 3 συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές, που χωρίζονται σε δύο υποομάδες: στη μία χορηγείται το εμβόλιο και στην άλλη placebo, και συγκρίνονται τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων, ώστε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να βρεθούν τυχόν σπάνιες παρενέργειες. Αυτή η φάση είναι και η κρισιμότερη, επειδή αν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο όντως προστατεύει και είναι ασφαλές, εγκρίνεται από τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και αρχίζει η χορήγησή του σε όλο τον πληθυσμό. Σημειωτέον ότι υπάρχει και Φάση 4, μετά δηλαδή από την μαζική χορήγηση του εμβολίου, για πολλά χρόνια παρακολουθούνται τυχόν παρενέργειες, αλλά και η αποτελεσματικότητά του. Με τα σημερινά στοιχεία, έχουν παρασκευασθεί 78 εμβόλια, εκ των οποίων τα 41 είναι στην Φάση 1, τα 17 στην Φάση 2, τα 13 στην Φάση 3 και σε 7 έχει χορηγηθεί έγκριση ή τελούν υπό έγκριση για επείγουσα χρήση. Εκτός από τα 2 γνωστά μας εμβόλια που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν άμεσα για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δηλαδή τα εμβόλια m-RNA της Pfizer και της Moderna, μην ξεχνάμε και τα Ρωσικά εμβόλια Sputnik V του Ινστιτούτου Gamaleya και το EpiVacCorona του Ινστιτούτου Vector. Τέλος, από τα πρώτα που πήραν επείγουσα έγκριση για την Κίνα και τα Ην. Αραβικά Εμιράτα ήταν 2 Κινεζικά εμβόλια της CanSinoBio και το Coronavac της Sinovac. Υπάρχουν, επίσης, πολλά ακόμη εμβόλια που δοκιμάζονται σε προκλινική φάση.
FAQ4-Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο. Πως τα εμβόλια για την Covid-19 ετοιμάσθηκαν μέσα σε μερικούς μήνες;
Eίναι αλήθεια ότι παλιότερα χρειάζονταν πολλά χρόνια για να ετοιμασθεί ένα εμβόλιο. Στην πανδημία του κορωνοϊού όμως, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ετοιμάσθηκαν αρκετά εμβόλια και ήδη ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων σε μερικές χώρες. Πως κατορθώθηκε αυτό το επίτευγμα;
1) Ίσως το κυριότερο ήταν η χρηματοδότηση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ερευνητές και οι φαρμακευτικές εταιρείες χρειάζονται χρόνια για να εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση, να πάρουν εγκρίσεις και να προχωρήσουν βήμα-βήμα υπερνικώντας την γραφειοκρατία. Λόγω των ειδικών συνθηκών και της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, τα προβλήματα του funding και της γραφειοκρατίας ξεπεράσθηκαν άμεσα. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα Οperation Warp Speed, που όσα άλλα και αν προσάψουμε στον Trump, αυτό οφείλεται στην διακυβέρνησή του. Σύμφωνα με αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βεβαίωσε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα χρηματοδοτηθεί η πολυέξοδη φάση 3, και ακόμη ότι θα παραχθεί εκ των προτέρων το εμβόλιο, ώστε να μπορεί να διανεμηθεί έγκαιρα, ακόμη και αν δεν έχει εξασφαλισθεί το ότι είναι αποτελεσματικό ή ασφαλές! Έτσι χρηματοδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια δολλαρίων η Moderna, η Johnson & Johnson, η Νοvavax, η Astra-Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και άλλες, ενώ μεγάλες χρηματοδοτήσεις έγιναν και από την ΕΕ, το ΗΒ κλπ.
2) Συνέπεια του προηγουμένου είναι ο σχεδιασμός και έρευνα δεκάδων εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε ο Δρ. Peter Hotez, Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine “Εάν θέλεις να πετύχεις εμβόλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένας τρόπος είναι να βάλεις όσο περισσότερα άλογα μπορείς στην κούρσα”. Τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου στον τομέα αυτό εργάσθηκαν και συνάσπισαν τις δυνάμεις τους για να πετύχουν το αποτέλεσμα αυτό, ενώ μια τεράστια έρευνα έχει διεξαχθεί, πρωτοφανής στην ανθρωπότητα.
3) Η εκπληκτική εξέλιξη της Βιοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, χάρις στην οποία έγινε δυνατή η παραγωγή νέων τύπων εμβολίων, όπως τα m-RNA με την δυνατότητα γρήγορης παραγωγής σε τεράστιες ποσότητες για όλη την ανθρωπότητα, επιλύοντας τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν παλιότερα. Επίσης, σημαντική ήταν η ανάλυση του γενετικού κώδικα του ιού από τον Ιανουάριο του 2020 και η χρήση μεθόδων νανοτεχνολογίας για την είσοδο του m-RNA του εμβολίου στα κύτταρα των εμβολιαζόμενων.
4) Η διάθεση τεράστιου αριθμού εθελοντών για την διεξαγωγή των διαφόρων φάσεων δοκιμής των εμβολίων. Eιδικότερα, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στα περισσότερα εμβόλια παρατηρείται στη φάση 3. Σε αυτή, όπως προαναφέρθηκε, δίνεται σε πολλές χιλιάδες εθελοντών στους μισούς placebo (εικονικό εμβόλιο) και στους άλλους μισούς το πραγματικό υπό δοκιμή εμβόλιο και περιμένουμε να δούμε πόσοι θα νοσήσουν σε κάθε ομάδα από Covid, για να συγκριθούν τα αποτελέσματα και να βρεθούν τυχόν σπάνιες παρενέργειες. Φαντάζεστε πόσο δύσκολο είναι αυτό να γίνει σε μια σχετικά σπάνια πάθηση, π.χ. σαν την μηνιγγίτιδα; Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αρρωστήσει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων από μηνιγγίτιδα και να βγουν συμπεράσματα; Χρειάσθηκαν 7 χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Κάνετε λοιπόν μια σύγκριση με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και δείτε πόσο εύκολο είναι σήμερα να ολοκληρωθεί η φάση 3 στην Covid-19 με τα 600.000 καθημερινά κρούσματα και όταν υπάρχουν διαθέσιμοι χιλιάδες εθελοντών. Για αυτό οι περισσότερες εταιρείες τα δοκιμάζουν στη Βραζιλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, κλπ., όπου έχουν πολλά κρούσματα και νοσεί μεγάλος αριθμός. Η Κίνα επειδή δεν έχει εδώ και μήνες περιστατικά, τα δοκιμάζει σε άλλες χώρες, Βραζιλία, ΗΑΕ, Ινδονησία, κ.α.
FAQ5-Είναι ασφαλή τα εμβόλια με την νέα τεχνολογία m-RNA που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν; Δεν μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες μακροχρόνιες παρενέργειες;
Η φύση της τεχνολογίας αυτής, όπως παρουσιάστηκε στη FAQ2, είναι ασφαλής και η τεχνολογία στην πραγματικότητα δεν είναι νέα. Υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και είναι αλήθεια ότι παλιότερα είχε αρκετά προβλήματα, προβλήματα όμως αποτελεσματικότητας και ουδέποτε προβλήματα ασφάλειας. Το m-RNA δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου, και επομένως δεν επηρεάζει το DNA, ενώ αφού πραγματοποιήσει την αποστολή του καταστρέφεται από το κύτταρο. Τα δοκιμαζόμενα εμβόλια έχουν εφαρμοσθεί σε πάνω από 100.000 εθελοντές, τεράστιος αριθμός για ιατρικές έρευνες, και έχουν αποδείξει όχι μόνο την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Οι παρενέργειες που συμβαίνουν μόνο στο 10-15% των εμβολιαζόμενων είναι λίγες, ήπιες και συνήθεις, όπως σε όλα τα εμβόλια, δηλαδή πόνος στην περιοχή του εμβολιασμού, κεφαλαλγία, ναυτία, καταβολή, ή μυαλγίες, για λίγες ημέρες. Λόγω της φύσης της νέας τεχνολογίας, είναι απίθανο να υπάρξουν μακροχρόνιες παρενέργειες. Σύμφωνα με τον Paul Offit, έναν από τους μεγαλύτερους ειδικούς στον κόσμο στην ιολογία και την ανάπτυξη εμβολίων, όλες οι μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων παρουσιάσθηκαν ιστορικά, μέσα σε 2 μήνες, μετά την τελευταία δόση: Πολιομυελίτιδα από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας, 1 σε 2.4 εκατομμύρια δόσεις, ναρκοληψία από το έκδοχο σκουαλένιο (που μετά αντικαταστάθηκε) στο εμβόλιο της γρίπης του 2009, 1 σε 55.000 δόσεις, θρομβοπενία (ελάττωση των αιμοπεταλίων) στο εμβόλιο της ιλαράς, 1 σε 25.000 δόσεις, σπλαχνοτρόπος νόσος από το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, 1 σε 1 εκατομμύριο δόσεις, σύνδρομο Guillain-Barre από το εμβόλιο της γρίπης, 1 σε 1 εκατομμύριο δόσεις. Ο ειδικός αυτός θεωρεί ότι τα εμβόλια m-RNA είναι ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΑ από τα εμβόλια με άλλες τεχνολογίες.
FAQ6-Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό και πόσο επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις του ιού;
Ο ανοσολόγος Dr. Fauci, επι κεφαλής της διαχείρισης δημόσιας υγείας των ΗΠΑ και διευθυντής του ΝΙΑΙD, είχε δηλώσει ότι θα ήταν ικανοποιημένος με ένα εμβόλιο που θα είχε αποτελεσματικότητα 70-75%. Τα πρώτα δύο εμβόλια που αρχίζουν να εφαρμόζονται, της Pfizer και της Moderna, ξεπέρασαν τις προσδοκίες με ποσοστά 90-95%! Βέβαια, τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, και η τελική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας θα γίνει μετά από αρκετά εκατομμύρια δόσεις. Φαίνεται όμως, ότι και στο ποσοστό 5-10% που το εμβόλιο δεν είχε επιτυχία, δεν υπήρξε σοβαρή νόσηση. Υπάρχουν βέβαια αρκετά σημεία που ακόμη δεν γνωρίζουμε. Πόσο θα κρατήσει η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο, μερικούς μήνες, περισσότερο; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά; Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι θα κρατήσει τουλάχιστον ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεν προστατευμένοι από τον ιό, αλλά αν θα μπορούν να τον μεταδίδουν στους μη εμβολιασμένους, ενεργώντας σαν φορείς του ιού. Αν ισχύει αυτό, θα δυσκολευθεί η επίτευξη ανοσίας αγέλης. Πάντως τα ψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας είναι πολύ ενθαρρυντικά, αν τα συγκρίνουμε με εμβόλια για άλλες παθήσεις, όπως της γρίπης που μεταβάλλονται από χρόνο σε χρόνο και κυμαίνονται σε 40-60%, ή του τριπλού διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη που είναι 80-90%. Tέλος, ευτυχώς ο SARS-Cov-2 δεν έχει πολλές μεταλλάξεις μέχρι στιγμής, που να μπορούν να ελαττώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
FAQ7-Υπάρχουν αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ποιές;
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εθελοντές στις δοκιμές των εμβολίων, υπήρξε μεγάλος αριθμός ατόμων ηλικίας άνω των 65, και ατόμων με υποκείμενα προβλήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Σε καμιά υπο-ομάδα δεν διαπιστώθηκε μειωμένη αποτελεσματικότητα. Τα εμβόλια δεν έχουν δοκιμασθεί σε εγκύους και παιδιά, επομένως προς το παρόν δεν θεωρείται ασφαλής η χρήση τους στις ομάδες αυτές, ενώ ξεκινούν έρευνες για τις ηλικίες 12-18 ετών που θα μας διαφωτίσουν. Αντενδείξεις στα εμβόλια θα είναι προφανώς αυτές που ισχύουν για όλα γενικώς τα εμβόλια, όπως ιστορικό βαριών αναφυλακτικών αντιδράσεων, ή έντονα ανοσοκατασταλμένα άτομα.
FAQ8-Πρέπει να είναι ο εμβολιασμός υποχρεωτικός; Είμαι νέος, υγιής και δεν κινδυνεύω, γιατί θα πρέπει να εμβολιασθώ;
Στις περισσότερες χώρες ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και ούτε κι εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι. Είναι σημαντικό όμως να εμβολιασθούν όσο περισσότεροι γίνεται, και αυτό για να αποκτήσουμε την ανοσία αγέλης. Αυτό θα συμβεί όταν έχει ανοσία το 60-70% του πληθυσμού, ώστε ο ιός να μην βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να μεταδοθεί και σιγά σιγά η επιδημία να σβήσει. Για να το πετύχουμε αυτό, με αποτελεσματικότητα του εμβολίου κοντά στο 90%, θα χρειασθεί να εμβολιασθεί το 70-80% του συνολικού πληθυσμού. Είναι επομένως κοινωνική υποχρέωση του καθενός να εμβολιασθεί, ώστε να συμβάλει στην επάνοδο της κανονικής μας ζωής. Πολλοί νέοι αισθάνονται άτρωτοι και θεωρούν ότι θα περάσουν τη νόσο σαν ασυμπτωματικοί, οπότε βρίσκουν το εμβόλιο περιττό. Και όμως, στα νέα άτομα μπορεί η θνητότητα να μην είναι το 5.4% που είναι στην ηλικία των 70 και άνω, ή το 1.5% στην ηλικία των 50-69, είναι όμως ένα υπαρκτό, 0.1-0.2%. Γνωρίζουν άραγε με βεβαιότητα ότι δεν θα ανήκουν στο ποσοστό αυτό; Και ακόμη και αν δεν πεθάνει κανείς, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να νοσήσει βαριά και να ταλαιπωρηθεί για πολλές ημέρες ή και εβδομάδες. Και σε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, υπάρχει και το Long Covid, με μακροχρόνια συμπτώματα και βλάβες οργάνων. Συγκρίνεται αυτό με τον εμβολιασμό, όπου ο κίνδυνος κάποιας σπάνιας παρενέργειας, είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερος; Ενώ με την ανοσοποίηση από την εφαρμογή του εμβολίου, ουσιαστικά καθίσταται άτρωτος; Eκτός των ανωτέρω, εδώ κρίνεται και η κοινωνική ευθύνη του καθενός μας. Το ποσοστό δηλαδή των ατόμων που δεν θα εμβολιασθούν, θα εκμεταλλεύεται εκ του ασφαλούς την πλειοψηφία των εμβολιασμένων, λειτουργώντας σχεδόν παρασιτικά εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η επίτευξη της ανοσίας αγέλης είναι αναγκαία ώστε να προφυλαχθούν και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, και όσοι ακόμη έχουν αντένδειξη για την εκτέλεση του εμβολίου.
FAQ9-Τι είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Covid-19;
Πριν λίγες ημέρες ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο London School of Economics, πρότεινε να υλοποιηθεί ένα διεθνούς ισχύος ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Με τις νέες τεχνολογίας ένα τέτοιο πιστοποιητικό είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί. Το θέμα είναι αν υπάρχει νομική βάση για αυτό. Σαφώς και υπάρχει. Εδώ και πολλές δεκαετίες μερικές χώρες απαγορεύουν την είσοδο εάν δεν έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού για κίτρινο πυρετό, ή για διάφορες άλλες επιδημικές νόσους. Ήδη υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για ένα τέτοιο πιστοποιητικό και φαίνεται ότι θα καθιερωθεί, ιδιαίτερα πιστεύω, εάν τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι πολύ μεγάλα, σαν ένα επιπλέον κίνητρο. Το θέμα είναι πόσο αυστηρό θα είναι ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θα ισχύει απλώς για ταξίδια και αεροπορικές μετακινήσεις ή θα είναι ευρύτερο, δηλαδή θα περιλαμβάνει την είσοδο σε θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες και άλλους χώρους δημοσίων συναθροίσεων. Εγώ είμαι υπέρ της τελευταίας άποψης, οι κοινωνίες πρέπει να αυτοπροστατευθούν και αυτό είναι ένα από τα μέσα που διαθέτουν. Διαβάζω πολλά σχόλια του τύπου “Ας εμβολιασθούν όσοι φοβούνται τον κορωνοϊό, ενώ εμείς που δεν τον φοβόμαστε δεν θα κάνουμε το εμβόλιο ”. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά τους κατά την πανδημία της Covid δεν αφορά μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους διπλανούς τους, επειδή πρόκειται για πάθηση μεταδοτική. Θα έχουν λοιπόν την δυνατότητα να μην εμβολιασθούν, αλλά θα υφίστανται και τις ανάλογες συνέπειες. Πάρτε το παράδειγμα του καπνίσματος. Όλοι μπορούν να συνεχίζουν να καπνίζουν καταστρέφοντας την υγεία τους, μιάς και αυτό είναι επιλογή τους. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν σε κοινόχρηστους χώρους, αφού ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει την υγεία των μη καπνιστών συνανθρώπων τους.
FAQ10-Τι ισχυρίζονται οι αντιεμβολιαστές, μήπως έχουν κάποια σοβαρά επιχειρήματα;
Aπό τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο "Πατέρας του Εμβολιασμού" Edward Jenner εφάρμοσε τον Δαμαλισμό σαν μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο ανοσοποίησης έναντι της θανατηφόρου Ευλογιάς, υπήρξαν πολλοί αντιρρησίες και σκεπτικιστές (Εικόνα 4). Αυτό είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση, το κίνημα όμως των αντιεμβολιαστών γιγαντώθηκε μετά από την έρευνα του Andrew Wakefield που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet το 1998, ο οποίος συσχέτιζε το εμβόλιο MMR με τον αυτισμό. Η εργασία αυτή αποδείχθηκε ότι βασίζονταν σε ψευδή στοιχεία και ότι ο συγγραφέας είχε χρηματισθεί, με αποτέλεσμα η εργασία να αποσυρθεί και ο Wakefield να διαγραφεί από τον Ιατρικό Σύλλογο της χώρας του. Δυστυχώς όμως, έτσι ξεκίνησε η γιγάντωση του κινήματος των αντιεμβολιαστών, με αποτέλεσμα να επανεμφανισθούν σοβαρά νοσήματα που είχαν εξαφανισθεί στο παρελθόν, όπως η ιλαρά. Δεν θα σταθώ σε κάποια γελοία επιχειρήματα που διαβάζουμε ακόμη και σε περιθωριακές εφημερίδες (Μακελειό, Ελεύθερη Ώρα), περί μετατροπής του DNA μας, 5G, για συνωμοσία των Εβραίων, και άλλες αστειότητες. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και πολιτικοί που έχουν υπηρετήσει και σε υπουργικούς θώκους (μέλη της ΑΝΕΛ κυρίως) και περιφέρονται στα κανάλια παρουσιάζοντας φαιδρές αντιεμβολιαστικές απόψεις. Ένας μάλιστα ίδρυσε και πολιτικό κίνημα με κύριο σύνθημα ότι θα μας προστατεύσει από τα τσιπάκια που θα μας βάλουν στα εμβόλια! Κύριο επιχείρημά του κάποια εργασία του MIT για “τσιπάκια” (η οποία στην πραγματικότητα αφορά τον εμβολιασμό σε κάποιες περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής), την οποία προφανώς ούτε έχει διαβάσει, αλλά και αν την διάβασε δεν κατάλαβε το παραμικρό. Άλλος, γνωστός ηθοποιός αυτός, δηλώνει “Όχι, όχι, όχι στο εμβόλιο” και καλεί τους ακολούθους του να μην εμβολιασθούν, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι “Η αστρολογία πρέπει να μπει ως μάθημα στα σχολεία και είναι η μεγάλη αγάπη μου, όχι το θέατρο”!
Δυστυχώς αστήρικτες αντιεμβολιαστικές απόψεις δεν λείπουν και από την ιατρική οικογένεια. Γνωστός καθηγητής Φαρμακολογίας από το Αριστοτέλειο περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι διασπείροντας άρνηση και παραπλανητικά στοιχεία για τα νέα εμβόλια. Για να εκτιμήσουμε όμως την αξιοπιστία των λεγομένων του, ας δούμε τι έλεγε πριν λίγο καιρό. “Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορωνοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα. Γιατί φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον κορωνοϊό; Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό....” (19/07). Ο καθηγητής, παρότι όπως ισχυρίζεται πρόκειται για το γνωστικό του αντικείμενο, δεν γνώριζε ότι εμβόλιο για τον Έμπολα υπάρχει και μάλιστα πλησιάζει το 100% σε αποτελεσματικότητα, ενώ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί εμβόλιο για το AIDS επειδή ο ιός υφίσταται συνεχείς μεταλλάξεις, γεγονός που δεν ισχύει για τον κορωνοϊό, με συνέπεια η σύγκριση να είναι άστοχη. Έλεγε επίσης, “Αβέβαιη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, “ Το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρο με τον ίδιο τον ιό” (02/09). Δεν μπορείς να αρνείσαι την επιστήμη, εφόσον δηλώνεις επιστήμονας και εφόσον διδάσκεις τους μελλοντικούς γιατρούς και δεν μπορεί και οι ακαδημαϊκές αρχές να ανέχονται τέτοια παραπληροφόρηση που δυσφημεί το Ίδρυμά τους.
Ας τα αντιπαρέλθουμε όμως όλα αυτά. Zoύμε ιστορικές στιγμές για την επιστήμη. Ιστορικές στιγμές για την ανθρωπότητα. Ας σκεφθούμε όλοι και ας ευχαριστήσουμε νοερά όλους αυτούς τους επιστήμονες που εμπνεύσθηκαν νέες ιδέες και λύσεις, τους ερευνητές που ξενύχτησαν στα εργαστήρια, που έλυσαν προβλήματα που λίγο καιρό πριν φαινόντουσαν ανυπέρβλητα. Και ακόμη, όλους αυτούς που σχεδίασαν τα πολύπλοκα logistics της παραγωγής, της μεταφοράς, της διαχείρισης και διάθεσης των ευαίσθητων αυτών εμβολίων, που πιστεύω ότι θα είναι υποδειγματική. Προσωπικά, ελπίζω να είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιασθούν και θα το κάνω με μεγάλη ικανοποίηση και ανυπομονησία. Εάν με ρωτήσετε, κατά πόσον αισθάνομαι τελείως ασφαλής και αν γνωρίζουμε τα πάντα για τα νέα εμβόλια, θα σας απαντήσω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη ερώτηση: ποτέ δεν γνωρίζουμε τα πάντα. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ΑΡΚΕΤΑ! Τίποτα δεν είναι τελείως ακίνδυνο, ακόμη και μια απλή ασπιρίνη ή ένα ντεπόν έχουν πολλές παρενέργειες, που αν τις διαβάσει κάποιος μη ειδικός θα διστάσει πολύ να τα πάρει. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια σπάνια παρενέργεια από τον μαζικό εμβολιασμό, αλλά αποδεχόμαστε τον απειροελάχιστο κίνδυνο, υπολογίζοντας πάντα την σχέση κινδύνου/ωφέλειας. Εμπιστεύομαστε την Επιστήμη, την Έρευνα, τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς. Για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, για να αποκαταστήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνίες μας.
Θα τελειώσω με μια παράγραφο που είχα γράψει σε παλιότερη ανάρτησή μου και την θεωρώ επίκαιρη όσο ποτέ: “Απολαμβάνουμε εφέτος μια “light” εκδοχή του πλανήτη μας, όπως την οραματίζονται οι Αντιεμβολιαστές, την ανθρωπότητα δηλαδή να υποφέρει τα πάνδεινα από μια πάθηση δίχως εμβόλιο ακόμη. Και λέω “light”, επειδή η κανονική εκδοχή, αν επικρατήσουν οι απόψεις τους, είναι να κυκλοφορούν ελεύθερα και η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, και πολλές ακόμη μολυσματικές νόσοι που αντιμετωπίζονται σήμερα επιτυχώς με εμβόλια, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς και πολλαπλάσιους αρρώστους και την γη να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο και νεκροταφείο. Ελπίζω να μην βρεθούν πολλοί που να συμμερίζονται το όραμα αυτό....”.»

https://www.facebook.com/dimitris.balatsouras/posts/3539097639538630

--------------------------
Run-time Error

Edited by - RiffRaff on 14/12/2020 14:21:27
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  09:25:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ωραία αναγνώσματα, έχοντας ήδη εμβολιαστεί για τα πάντα από μικρός, έκανα φέτος για πρώτη φορά το αντιγριπικό και θα κάνω και αυτό το εμβόλιο όταν μπορέσω.
Αυτό προτείνω και συστήνω στους δικούς μου ανθρώπους (θα το κάνουν όλοι) και σε φίλους και γνωστούς.
Ως φιλελεύθερος, φυσικά, είμαι κατά του υποχρεωτικού από το κράτος εμβολιασμού.
Πάνω και πρώτα απ' όλα η ατομική ελευθερία.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  11:22:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πάντως είναι πολλές φορές που σκέφτομαι αν είμαι μαρξιστής:
“Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.”
— Groucho Marx
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  14:43:25  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Rigelian

Ωραία αναγνώσματα, έχοντας ήδη εμβολιαστεί για τα πάντα από μικρός, έκανα φέτος για πρώτη φορά το αντιγριπικό και θα κάνω και αυτό το εμβόλιο όταν μπορέσω.
Αυτό προτείνω και συστήνω στους δικούς μου ανθρώπους (θα το κάνουν όλοι) και σε φίλους και γνωστούς.
Ως φιλελεύθερος, φυσικά, είμαι κατά του υποχρεωτικού από το κράτος εμβολιασμού.
Πάνω και πρώτα απ' όλα η ατομική ελευθερία.




Ναι, μεν αλλά. Όπως και στην περίπτωση των καπνιστών, οι οποίοι έχουν το ξεκάθαρο και αναφαίρετο δικαίωμα του καπνίζειν σε τοποθεσίες και χώρους, όμως, που δεν υπάρχει έστω και ένας μη καπνιστής, σε όσους δε γουστάρουν να κάνουν εμβόλιο για τον covid θα πρέπει να τους απαγορευτεί η παρουσία σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε ανοικτούς μεγάλης συνάθροισης, όπως σινεμά, θέατρα, γήπεδα, πολυκαταστήματα και (εκεί που κατά πάσα πιθανότητα θα τους πονέσει περισσότερο) εκκλησίες/χώρους λατρείας. Fair enough...

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  14:44:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Rigelian

Πάντως είναι πολλές φορές που σκέφτομαι αν είμαι μαρξιστής:
“Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.”
— Groucho Marx



Είμαστε ανοικτά με όλους τους Μαρξ του ντουνιά ετούτου!

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  14:51:32  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Άντε και ένα ακόμη εμβολιαστικό, αναμένοντας φυσικά και την τοποθέτηση τόσο του Γρηγόρη Πετράκου όσο και το λευκό καπνό περί αποτελεσματικότητας των εμβολίων από το παν-γαλαξιακό συνέδριο επιστημόνων Άνω ΚΑΙ (το τονίζω αυτό) Κάτω Παναγιάς της Κατσαπλιαφέρουσας:

"Οι οδηγίες του αμερικανικού κολλέγιου αλλεργιολογων/ανοσολογων:
1. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβολια, ειναι σπάνιες, με την πιθανότητα αναφυλακτικής αντίδρασης να υπολογίζεται σε 1.31 ανα εκατομμύριο εμβολιασμούς.
2. Άτομα με κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, εισπνεόμενα, έντομα και στο λατεξ δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στο εμβολιο της
Pfizer-BioNTech COVID-19 από οτι ο υπολοιπος πληθυσμός.
Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τα ωφέλη του εμβολίου σε σχέση με το ρισκο.
3. Tο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 πρεπει να γίνεται σε δομή παροχής υγείας όπου η αναφυλακτική αντίδραση να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ολοι όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να παρακολουθούνται για 20- 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό για οποιαδήποτε αντίδραση. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμεσα με χορήγηση επινεφρίνης ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
4. Tο εμβολιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστη αλλεργία στη PEG (polyethylene glycol), το οποίο ειναι εκδοχο του εμβολίου το οποίο μπορεί να προκαλεσει αναφυλαξία.
5. Δεδομένα σχετικά με κίνδυνο σε άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγουμενο εμβολιασμό και ή συνδρομο διαταραχής μαστοκυτάρων/ιδιοπαθή αναφυλαξία, ειναι πολύ περιορισμένα και σε εξέλιξη.
Η απόφαση για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 πρεπει να αναληφθει απο εσας μαζι με τον γιατρο σας χρησιμοποιώντας την επαγγελματική του κρίση ζυγίζοντας τα ωφελη και τους κινδύνους.
6. Tο εμβολιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 δεν είναι ενα εμβόλιο με ζωντανό ιο (μολυσματικό), και μπορεί να χορηγηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι θεράποντες θα πρεπει να ενημερωσουν τέτοιους ασθενείς για την πιθανότητα μειωμένης ανοσοαπαντησης στο εμβόλιο.
Δεν γνωρίζουμε ακομα σε αυτή τη φάση αν τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα ανταποκριθούν ανοσολογικά στο εμβόλιο και θα προστατευτούν απο την covid-19.
7. Αν εχετε απορίες σχετικές με τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβολιο της Pfizer-BioNTech COVID-19 επικοινωνήστε με ειδικό αλλεργιολόγο/ανοσολόγο.
Συνεπώς:
1. Αντενδειξη υπάρχει μόνο για τους ασθενείς με αλλεργία στο εκδοχο PEG και πιθανώς σε όσους πάσχουν από σύνδρομο διαταραχής μαστοκυτάρων /συστηματική μαστοκύτωση καθώς και για όσους παρουσίασαν αναφυλαξία σε άλλο εμβόλιο στο παρελθόν. Οι υπόλοιποι ασθενείς με φαρμακευτική ή άλλη αλλεργία δεν έχουν αντένδειξη.
2. Σε σχέση με τους ανοσοκατεσταλμένους και όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποιητικη αγωγή, εμβολιάζονται κανονικά αφού ενημερωθούν πως ενδέχεται να μην αναπτύξουν ικανή ανοσιακη απόκριση."

https://acaai.org/news/american-college-allergy-asthma-and-immunology-releases-guidance-risk-allergic-reactions-pfizer?fbclid=IwAR0a8b56sLnWDov3B5Fz-wlzBBQ5hacSkcKS9Pwp1KP4sdIQ43_sg-dLerA

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  15:27:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by RiffRaff

quote:
Originally posted by Rigelian

Ωραία αναγνώσματα, έχοντας ήδη εμβολιαστεί για τα πάντα από μικρός, έκανα φέτος για πρώτη φορά το αντιγριπικό και θα κάνω και αυτό το εμβόλιο όταν μπορέσω.
Αυτό προτείνω και συστήνω στους δικούς μου ανθρώπους (θα το κάνουν όλοι) και σε φίλους και γνωστούς.
Ως φιλελεύθερος, φυσικά, είμαι κατά του υποχρεωτικού από το κράτος εμβολιασμού.
Πάνω και πρώτα απ' όλα η ατομική ελευθερία.




Ναι, μεν αλλά. Όπως και στην περίπτωση των καπνιστών, οι οποίοι έχουν το ξεκάθαρο και αναφαίρετο δικαίωμα του καπνίζειν σε τοποθεσίες και χώρους, όμως, που δεν υπάρχει έστω και ένας μη καπνιστής, σε όσους δε γουστάρουν να κάνουν εμβόλιο για τον covid θα πρέπει να τους απαγορευτεί η παρουσία σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε ανοικτούς μεγάλης συνάθροισης, όπως σινεμά, θέατρα, γήπεδα, πολυκαταστήματα και (εκεί που κατά πάσα πιθανότητα θα τους πονέσει περισσότερο) εκκλησίες/χώρους λατρείας. Fair enough...

--------------------------
Run-time Error



Αναμένοντας οδηγίες του Σπύρου Δασκουλίδη (άφησαν εποχή ως ντούετο με τον Πετράκο στο Romeo προ πολλών ετών), διαφωνώ απόλυτα στα υπογραμμισμένα: Το ιατρικό απόρρητο (πρέπει να) είναι απαραβίαστο.

Επίσης, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, πάντα κατά τη γνώμη μου, η ατομική υγεία είναι υπόθεση ενός εκάστου. Δεν (πρέπει να) υπάρχει ως αγαθό η δημόσια υγεία, μόνο ως περιγραφικός όρος για τους σχετικούς επιστήμονες. Δεν δέχομαι, επομένως, ο,τιδήποτε υπό το πρόσχημα της δημόσιας υγείας.

Η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους εξαντλείται στο να παρέχει τη στοιχειώδη και μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, στους πολίτες του που το επιθυμούν, υπό νορμάλ συνθήκες. Όχι σε εποχή πανδημίας, η οποία είναι ένα απόλυτα ανθρώπινο φυσικό φαινόμενο, κατανοητό σε όποιον έχει γνώσεις Βιολογίας και γνωρίζει τα βασικά της Θεωρίας της Εξέλιξης. Ο covid 19 δεν φτιάχτηκε σε οποιοδήποτε εργαστήριο, απλώς προέκυψε τυχαία, όπως τυχαία προέκυψε το πρώτο οργανικό μόριο από ανόργανες ουσίες στην κοσμική σούπα. Όπως προέκυψε το πρώτο μόριο που μπορούσε να παράξει αντίγραφο του εαυτού του και, κατ' επέκταση, αυτό που ορίζουμε σήμερα ως ζωή.

Η αντίδραση της ανθρωπότητας και των κυβερνήσεων στην πανδημία με έχει κάνει ακραία φιλελεύθερο, αν στέκει ο όρος αυτός.
Έχω αρχίσει να προκαλώ φιλοσοφικά την οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα από το κράτος στο σύνολο των πολιτών του, ακόμα και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κατανοώ ότι αυτές είναι συζητήσεις για long runs!

Edited by - Rigelian on 15/12/2020 15:32:52
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Rigelian
Master Forum-Runner

Greece
10616 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/12/2020 :  15:29:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by RiffRaff

quote:
Originally posted by Rigelian

Πάντως είναι πολλές φορές που σκέφτομαι αν είμαι μαρξιστής:
“Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.”
— Groucho Marx



Είμαστε ανοικτά με όλους τους Μαρξ του ντουνιά ετούτου!

--------------------------
Run-time Error





“This isn't a particularly novel observation, but the world is full of people who think they can manipulate the lives of others merely by getting a law passed.”
-Groucho Marx

ΥΓ: Συνήθως ό,τι λέγεται πριν το "αλλά" δεν ισχύει!

Edited by - Rigelian on 15/12/2020 15:31:50
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/12/2020 :  11:37:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Rigelian

quote:
Originally posted by RiffRaff

quote:
Originally posted by Rigelian

Πάντως είναι πολλές φορές που σκέφτομαι αν είμαι μαρξιστής:
“Politics is the art of looking for trouble, finding it everywhere, diagnosing it incorrectly and applying the wrong remedies.”
— Groucho Marx



Είμαστε ανοικτά με όλους τους Μαρξ του ντουνιά ετούτου!

--------------------------
Run-time Error





“This isn't a particularly novel observation, but the world is full of people who think they can manipulate the lives of others merely by getting a law passed.”
-Groucho Marx

ΥΓ: Συνήθως ό,τι λέγεται πριν το "αλλά" δεν ισχύει!



Ακριβώς! Όσες φορές ακούω τη φράση "δεν είμαι Χ, αλλά" σκέφτομαι από μέσα μου ότι "ναι, είσαι 100% αυτό που "δεν είσαι"". Για αυτό το λόγο, φυσικά, υπάρχουν και όλα τα "όμως", τα "however" και τα "nevertheless" (ποτέ δε λες) του κόσμου αυτού!

--------------------------
Run-time Error
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RiffRaff
Senior Forum-Runner

Greece
826 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/12/2020 :  12:58:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:




Αναμένοντας οδηγίες του Σπύρου Δασκουλίδη (άφησαν εποχή ως ντούετο με τον Πετράκο στο Romeo προ πολλών ετών), διαφωνώ απόλυτα στα υπογραμμισμένα: Το ιατρικό απόρρητο (πρέπει να) είναι απαραβίαστο.

Επίσης, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις, πάντα κατά τη γνώμη μου, η ατομική υγεία είναι υπόθεση ενός εκάστου. Δεν (πρέπει να) υπάρχει ως αγαθό η δημόσια υγεία, μόνο ως περιγραφικός όρος για τους σχετικούς επιστήμονες. Δεν δέχομαι, επομένως, ο,τιδήποτε υπό το πρόσχημα της δημόσιας υγείας.

Η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους εξαντλείται στο να παρέχει τη στοιχειώδη και μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, στους πολίτες του που το επιθυμούν, υπό νορμάλ συνθήκες. Όχι σε εποχή πανδημίας, η οποία είναι ένα απόλυτα ανθρώπινο φυσικό φαινόμενο, κατανοητό σε όποιον έχει γνώσεις Βιολογίας και γνωρίζει τα βασικά της Θεωρίας της Εξέλιξης. Ο covid 19 δεν φτιάχτηκε σε οποιοδήποτε εργαστήριο, απλώς προέκυψε τυχαία, όπως τυχαία προέκυψε το πρώτο οργανικό μόριο από ανόργανες ουσίες στην κοσμική σούπα. Όπως προέκυψε το πρώτο μόριο που μπορούσε να παράξει αντίγραφο του εαυτού του και, κατ' επέκταση, αυτό που ορίζουμε σήμερα ως ζωή.

Η αντίδραση της ανθρωπότητας και των κυβερνήσεων στην πανδημία με έχει κάνει ακραία φιλελεύθερο, αν στέκει ο όρος αυτός.
Έχω αρχίσει να προκαλώ φιλοσοφικά την οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα από το κράτος στο σύνολο των πολιτών του, ακόμα και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κατανοώ ότι αυτές είναι συζητήσεις για long runs!
[/quote]


Εγώ δεν ξέρω από αυτά τα Ρωμαϊκά που αναφέρεις, είμαι χεβιμεταλάς, τον Πετράκο το γνωρίζω μόνο με την επιστημονική του idiotητα...

Η αλήθεια είναι πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία εκτεταμένη τέτοιου τύπου συζήτησης, να μας θυμίσει τα φοιτητικά μας χρόνια, αλλά μιας και απέχουμε περίπου πεντακόσιεςεκατόντριάνταπέντε χιλιάδες έτη φωτός απόστασης (ειδική μονάδα μέτρησης απόστασης κατά την περίοδο του Covid, ούτε metric ούτε imperial), αλλά και επειδή, καλώς ή κακώς, σε επίπεδο προπονήσεων είμαι μοναχικό άλογο, θα αναφέρω πέντε πράγματα εδώ με βάση τη δική μου οπτική.

Σίγουρα μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου σε ένα πράγμα. Ότι διαφωνούμε πλήρως! Προσωπικά, πιστεύω πάρα πολύ στην έννοια του κοινωνικού κράτους, ενώ σε επίπεδο δικαιωμάτων/ελευθεριών είμαι - αν ντε και καλά πρέπει να βάλουμε μία ταμπέλα - ελευθεριακός. Είτε μιλάμε για οικονομία είτε για υγεία είτε για το οτιδήποτε, η προσέγγισή μου είναι bottom up και όχι top down. Τουτέστιν, πάντα θα με απασχολεί το χαμηλότερο 20-30% της κατανομής στο να είναι εξασφαλισμένο από κάθε άποψη και λιγότερο/καθόλου τα ανώτερα στρώματα.

Όπερ μεθερμηνευόμενο σε επίπεδο οικονομίας, δε με ενδιαφέρει μία πίτα με 100 κομμάτια, εκ των οποίων τα μισά θα τα μοιράζονται οι 10, τα 30 άλλοι 20 και τα ψίχουλα στην πλέμπα. Θα προτιμήσω μία πίτα 50 κομματιών (μιας και ο πλούτος είναι κάτι δυναμικό), η οποία θα μοιράζεται με έναν όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο, ώστε για τους από κάτω να μη μένουν μόνο τα ψίχουλα. Και ας φάνε και οι από πάνω και ένα κομμάτι παραπάνω. So be it.

Το αντίστοιχο και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό πιστεύω και για το θέμα της υγείας. Το εκάστοτε κράτος θα έπρεπε να προσφέρει πολύ περισσότερα από τα βασικά στον πολίτη. Και από εκεί και πέρα, αν κάποιος για δικούς του λόγους δεν εμπιστεύεται τις δομές του κράτους ή - τέλος πάντων - σε περίπτωση μιας εγχείρησης αναζητεί ένα νοσοκομείο-σαλέ, ας πάει στον ιδιώτη. Ας πούμε, το ότι υπήρξαν περιστατικά στις ΗΠΑ που πέθαναν άνθρωποι από covid αβοήθητοί γιατί τα νοσοκομεία δεν τους δέχτηκαν "επειδή δε δικαιούνταν περίθαλψη" είναι μια τεράστια αποτυχία του ανθρώπινου είδους, ανάλογη με τα παιδιά που λιμοκτονούν στην Υεμένη. Γιατί δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει η γνώση, τα μέσα ή το φαγητό. Και εδώ το αφήνω για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...

Πάμε, τώρα, στα πιο ειδικά, περί ιατρικού απορρήτου και δημόσιας υγείας. Θα έμπαινες αυτή τη στιγμή σε ένα χώρο που δυνητικά μπορούν να κυκλοφορήσουν άνθρωποι χωρίς μάσκα; Θα έκανες παρατήρηση σε κάποιον που κυκλοφορεί χωρίς μάσκα ή που την κατεβάζει για να μιλήσει (???) ή που ενώ έχει διαγνωστεί θετικός κυκλοφορεί κανονικά; Θεωρείς ότι είναι δικαίωμα κάποιου που πάσχει από aids να κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό; Κάποιος που καπνίζει σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να ρωτήσει αν ενοχλείται κάποιος άλλος από αυτό, θεωρείται ορθό πρότυπο πολίτη; Ένα τύπος που μόλις βγήκε από ένα μπαρ και έχει πιει τις κάλτσες του έχει δικαίωμα να πάρει το τιμόνι στα χέρια; Στα σχολεία θεωρείς ότι είναι λάθος να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τις βασικές μεταδοτικές ασθένειες ή δεν τρέχει τίποτα να είναι τα μισά παιδιά ανεμβολίαστα, μιας και στην αρχή του έτους θα έρθει ο πάτερ να τα ραντίσει και ως δια μαγείας αποκτούν ανοσία;

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε περιπτώσεις που πράξεις ανθρώπων μπορούν δυνητικά να βλάψουν άλλους. Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, παύει να είναι δικαίωμά τους. Γιατί καταπατούν την ελευθερία του άλλου. Εγώ που πλέον δε μπορώ να ανεχτώ την κάπνα, έχω να μπω σε μπαρ περίπου 10 χρόνια. Και αυτό είναι μόνο καταπάτηση του δικαιώματός μου σε μία συγκεκριμένη μορφή διασκέδασης. No big deal, θα έλεγε κανείς. Όταν μπλέκουν, όμως, θέματα υγείας, το πράγμα σοβαρεύει εκθετικά (για να είμαστε και στο πνεύμα της τρέχουσας κατάστασης).

Όμως, σκέψου και το άλλο. Κάποιος ανεβαίνει σε μία γέφυρα και απειλεί να αυτοκτονήσει. Θεωρητικά, είναι δικαίωμά του. Και δε βλάπτει και κανέναν άλλο (σωματικά, τουλάχιστον). Δε θα κινητοποιηθεί άμεσα ένας ολόκληρος μηχανισμός για να τον αποτρέψει, ακόμη και με ενδεχόμενη χρήση βίας; Το θεωρείς παράλογο; Η ανθρώπινη ζωή, άρα κατ' επέκταση η ανθρώπινη υγεία/αρτιμέλεια, νοούνται ως το ανώτερο αγαθό και ορθώς νομίζω.

Και για να μη φανεί κάποιου είδους ρεβανσιστική διάθεση προς τους πιστούς του κάθε δόγματος (είτε μιλάμε για ορθόδοξους, είτε για καθολικούς είτε για διαμαρτυρόμενους είτε για μουσουλμάνους είτε για άμις και μορμόνους είτε για ινδουιστές είτε πιστεύουν στη γονιμοποίηση από κρίνο είτε ότι τη Γη την κουβαλάει στην πλάτη της μια τεράστια χελώνα - σε αυτά, άλλωστε, δε χωράνε κοπαδικά ), η αναφορά μου σε αυτό το (δυστυχώς μεγάλο) κομμάτι της κοινωνίας έγινε περισσότερο γιατί 9 στους 10 από όσους αρνούνται τα εμβόλια και τη συμβολή της επιστήμης στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, αλλά και πιο συγκεκριμένα ακόμη και την ύπαρξη του ίδιου του ιού, προέρχονται από εκείνη τη δεξαμενή. Ταυτόχρονα, βέβαια, μπορεί να εμπιστεύονται χωρίς καμία βάση τα οράματα που είδε κάποιος ξιδόμπαρμπας στον ύπνο ή τον ξύπνιο του.

Παρόλα αυτά, με βάση τα παραπάνω και αφήνοντας στην άκρη τα αστειάκια περί "δράσης της φυσικής επιλογής", αντιλαμβάνεσαι ότι, αν οι μισοί από αυτούς δεν εμβολιαστούν και πηγαίνουν και παστώνονται σε κλειστούς χώρους, όπως είναι οι ναοί, ψαχουλεύουν στα καλάθια με τα αντίδωρα και εμμέσως δίνουν γλωσσόφιλα μεταξύ τους μέσω του ασπασμού των εικόνων και της κοινωνίας, έχοντας και ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι από δαύτους θεωρούν ότι έχουν ανοσία λόγω πίστης και οι υπόλοιποι απλά αρνούνται την κατάσταση, μάλλον θα καταλήξουμε σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Οπότε, σε μία τέτοια περίπτωση η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τόσο τους ίδιους όσο και το υπόλοιπο σύνολο. Είτε με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είτε με αποκλεισμούς από χώρους συνάθροισης.

Αυτό δε μπορώ να το δω διαφορετικά σε καμία περίπτωση. Καταπάτηση δικαιώματος του πιστού θα ήταν να του απαγορεύσεις την προσευχή, το να μπορεί να διαβάσει/αποκτήσει την αγία γραφή ή άλλα θρησκευτικά κείμενα, να πάει στο χώρος λατρείας σε μια νορμάλ περίοδο και όχι στην τρέχουσα συγκυρία ή ακόμη και την ίδια του την πίστη (πράγμα, βέβαια, που σε διάφορες φάσεις τις ιστορίας έχουν κάνει λίγο πολύ όλοι προς άλλους).

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Είναι εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα και απογοητευτικό, ότι πριν από περίπου 40 χρόνια, τη δεκαετία του 80 κυρίως, γυρίζονταν φουτουριστικές ταινίες για το μέλλον με αναφορές στη δεκαετία του 2020-30, η οποία τότε φάνταζε ιδιαίτερα μακρινή (ήταν και η αλλαγή της χιλιετίας, βλέπεις). Σε τέτοιες ταινίες η ανθρωπότητα παρουσιαζόταν ως κάτι ιδιαίτερα εξελιγμένο στην εποχή μας. Κάντε ένα fast forward τώρα στο πραγματικό 2020 τώρα. Αρνητές της επιστήμης και των εμβολίων, "μας ψεκάζουν" και "5G", flat earthers, Τραμπ, Όρμπαν, Σαλβίνι, Μπολσονάρου, Καμμένοι, Αδώνιδες, Βελόπουλοι.

Μια απίθανη κατάσταση, λες και ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού έχει βαλθεί να γυρίσει σε πραγματικό χρόνο το sequel του idiocracy. Πώς, άραγε, θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος από τα 80s αν τον έφερνε κάποιος με μια χρονομηχανή στο πραγματικό 2020;

--------------------------
Run-time Error

Edited by - RiffRaff on 16/12/2020 13:04:50
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 6 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000