Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Αύξηση VO2max
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 4

jimpapi
Forum-Runner



70 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  13:02:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Φοβερη κουβεντα κ ολες οι αποψεις σωστες κ συμπληρωνουν η μια την αλλη! Το μονο που θελω να πω ειναι πως περα απο το τεχνικο κομματι αλλα κ το βιολογικο μας οριο, το κινητρο ειναι το μισο κομματι της οποιας επιτυχιας μας! Ξαναλεω πως μιλω εκ μεριυς των ανω των 40 οπου η ζωη ειναι ιδιαιτερα περοπλοκη πια κ οι προπονησεις γινονται πολυτελεια!
Το να εχεις καθε μερα ορεξη, να ξυπνας κ να κοιτας τον καιρο για να μπορεις να τρεξεις, να περιμενεις με αγωνια να ερθει η ωρα της προπονησης, να εχεις τον ιδιο ενθουσιασμο κ χαρα οταν η προπονηση βγαινει δυνατα....Αυτα θεωρω εξισου σημαντικα με ολο το υπολοιπο τεχνικο κομματι! Λιγο πολυ οτι συζηταμε υπαρχει κ στο διαδικτυο ! Αλλα η ορεξη , το κεφι κι η αγαπη δεν υπαρχει σλλου ουτε πουλιεται ουτε τρωγεται ως βιταμινη! Κι επειδη ειμαστε ολοι συνδεδεμενοι (οπως λεει κι ο Χρηστακης connected) η ορεξη εν μερη κι ο ενθουσιασμος μεταδιδεται απο τους φιλους κ συνδρομεις που κανουν μεγαλη προσπαθεια ανεξαρτητως επιπεδου κ προσωπικων στοχων!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

jimpapi
Forum-Runner



70 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  13:08:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@hypnox: εχεις την καλοσυνη να μας δωσεις τα βιολογικα κ δρομικα σου δεδομενα; Προφανως εισαι ο πιο δυνατος των συμμετοχοντων της κουβεντας! Εννοω ηλικια υψος βαρος λιπος VO2max κ καλυτερη επιδοση σε αγωνα! Ευχαριστω
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  14:21:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@jimpapi. Ευχαρίστως.

Είμαι 40 ετών με 1.76 υψος και 70 κιλά αυτή τη στιγμή.

Τα αγωνιστικά μου κιλά είναι 67 αλλά αν έκανα μόνο τρέξιμο θα προσπαθουσα στα 64-65. Λόγω ποδηλατου αν χάσω πολύ θα χάσω σημαντική δυναμη.

Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω το λίπος μου, υπολογίζω 12% περιπου.
Σε αγώνα στόχο είμαι στο 7% με Vo2 από εργομετρικο στο 66 και καλυτερη επίδοση 2:44 και 1:15 σε ημι.

Να συμπληρώσω πως αυτά είναι νουμερα προ καραντίνας όπου υπηρχε μια σχετική κίνηση και περπατημα, γενικά μια κυκλοφορία στην διάρκεια της ημέρας.

Από την καραντίνα και μετά με τη δουλειά στο σπίτι υπάρχει διαφορά γιατί με σακατευει (όπως και άλλους πιστευω) το καθισιό. Μπορεί να κάνω περισσότερη προπονηση αλλά πριν και μετά αναγκαστικά είμαι σπίτι και δεν υπάρχει ουτε περπατημα ουτε τπτ. Θεωρώ πως το να περπαταει κάποιος έστω και αργά και γενικά να κινείται και να έχει μια (λογική ένταση) μέσα στην ημέρα μόνο καλό μπορεί να του κάνει. Φυσικά και δε μιλάω να είναι γιατρός σε καμία ΜΕΘ ο άνθρωπος η να ανεβαίνει σε κολώνες της ΔΕΗ όπου όταν γυρίσει σπίτι θέλει απλά να πεσει να κοιμηθεί.

Υ. Γ. Δεν έχω παιδιά ακόμα οπότε δεν υπάρχει ξενυχτι κτλ κτλ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

jimpapi
Forum-Runner



70 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  17:42:06  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Το Υ.Γ. με έκανε να γελάσω....και πόσο δίκιο έχεις...για τα παιδιά εννοώ. Εγώ δεν ξενυχτώ με το γιο μου πια αλλά τρώω ένα 2ωράκι για διάβασμα ό,τι ώρα γυρίσω απο τη δουλεια...Χρόνος που ίσως να επένδυα στην άθληση..χαχα!
Εξαιρετικές επιδόσεις και εξαιρετική vO2max...όσο γυμνάζεσαι θα τη διατηρήσεις ακόμη και σε μεγάλη ηλικία (έτσι λενε οι μελέτες που έχω διαβάσει). Βεβαίως δεν ξέρω αν θα μπορέσεις να πιέσεις για καλύτερους χρόνους γιατί μου μοιάζουν ήδη τρομεροι...κι όσο μεγαλώνουμε δύσκολο να δούμε βελτίωση σε τέτοια επίπεδα όπως το δικό σου...εγώ στα 49 μου παλεύω για τα άτιμα 5-6 λεπτά που μου λείπουν για το sub3 στον ΑΜΑ και ίσως φέτος να το έχω...αλλά για να δούμε αν θα γίνει αγώνας!
Εύχομαι να είσαι πάντα γερός και αθλητικός και να μας δίνεις ωραίες συμβουλές! Καλή συνέχεια
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

jimpapi
Forum-Runner



70 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  17:59:18  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Στην κουβέντα της vO2max και πάλι....κάνω εργομετρικό καθε χρόνο...εχω κάνει τα περισσότερα στο Δημητριάδη (my athlete). Εκεί η vO2max μου από την αρχή της δρομικής μου καρριέρας ήταν 54 και η τελευταία 60....Μια χρονιά για αλλαγή πήγα στα παιδιά στο ΟΑΚΑ (life ergo) εκεί μου δώσανε τιμή 54
Τι να πιστεψω δεν ήξερα....τώρα βέβαια ξέρω...τίποτε απο τα 2 διοτι δεν ασχολούμαι με τη vO2max οπως δεν ασχολουμαι με τις σφύξεις...βαρέθηκα.
Θεωρώ πως ξέρω τόσο πολύ το σώμα μου που πιέζω τις προπονήσεις στα όρια που αντέχω...νιώθω πόσο θα πιέσω για μια διαλλειματική ή ένα τέμπο...δε χρειάζομαι ούτε καν ρολόι..πιο πολύ το βάζω για να τα βλεπω στο σπίτι κι όχι για να πιεσω περισσότερο ή λιγότερο.
Η vO2max είναι μάλλον δύσκολο να μετρηθεί επακριβώς και ίσως και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν εδώ οι δικοί μας να είναι και λίγο ακαλιμπράριστος ή παλαιότερης τεχνολογίας ή και με διαφυγές αερίων οπότε μειώνεται η ακρίβεια...Δεν ξέρω τεχνικές λεπτομέρειες για τα μηχανηματα τους αλλά αφού για αρκετά χρόνια πάλευα να βρω τι vO2max έχω...τελικά τα παρατησα
Αντιθέτω βρίσκω πιο χρήσιμο δείκτη α) τη vDOT του Daniels που έχει άλλωστε εξαιρετική ακρίβεια εφόσον προκύπτει καθαρά απο τις επιδόσεις μας και β) το Critical Power του stryd το οποίο επίσης έχω διαπιστώσει να έχει διαβολική ακρίβεια. Η vO2max όπως και όλοι οι δρομικοί δείκτες της εργομέτρησης έχουν αξία για τον αθλητή και τον προπονητή του καθαρά συγκριτική. Ακόμη και το κατώφλι του γαλακτικού. Εάν βλέπεις βελτιωση σε αυτά σκληραίνεις το προπονητικό πλάνο ή αντίθετα...όμως σε αντίθεση με τη vO2max που ελάχιστα βελτιώνεται σε έναν ήδη καλό αθλητή, το κατώφλι του γαλακτικού βελτιώνεται συνεχώς όσο προπονείσαι σωστά και σκληρά. Πλησιάζει τους ρυθμούς της vO2max σε ποσοστά εκατοστιαία και τελικά είναι αυτό που κάνει τη διαφορά για τους αθλητές αποστάσεων...Εννοείται πως θα επιθυμούσα μια vO2max 65 γιατί θα είχα υψηλότερους στόχους και θα τους πετύχαινα ευκολότερα εφόσον οι προπονήσεις μου θα ήταν σε ταχύτερο επίπεδο, αλλά ακόμη κι έτσι αν το κατώφλι μου το βελτιώσω στα ανώτερα δυνατά όρια μαζί με τη δρομική οικονομία και το ενεργειακό σκέλος...ένας καλός μαραθώνιος ή ημι- θα βγει..

Edited by - jimpapi on 14/03/2021 17:59:55
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

jimpapi
Forum-Runner



70 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  18:17:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Να προσθέσω πως πέρασα μια περίοδο που μέτραγα το γαλακτικό μου με το μετρητή ...τρυπιόμουν στο γήπεδο στις διαλλειματικές και τα τέμπο....έκανα υπολογισμούς και καμπύλες...ωραία ήταν αλλά τελικά δε με βοήθησαν να γίνω καλύτερος αθλητής...Η προπόνηση με βοήθησε...όσο βελτιωνόμουν κι οι χρόνοι μου κατεβαίναν και οι διαλλειματικές μου ήταν πιο γρήγορες..
Εμαθα όμως κάτι σημαντικό για μένα....τις μέρες που σερνόμουν , μετρούσα το γαλακτικό κι ήταν απιστευτα υψηλό...οι προπονήσεις που ήταν δύσκολες μου στοίχιζαν πολύ και έτσι με όριο το 4.0 εγώ έφτανα και 12 μετά από τις διαλλειματικές η τα τέμπο...ήθελα λοιπόν 3 μέρες να συνέλθω! Κατάλαβα λοιπόν πως πρέπει να κάνω μια προσπάθεις όχι μέγιστη αλλά υπομέγιστη στις επαναλήψεις μου και να αυξήσω τον αριθμό επαναλήψεων
Επίσης κατάλαβα πως τις μέρες ξεκούρασης ενδιάμεσα στις 3 κύριες προπονήσεις, πρέπει να τρέχω Πραγματικά Ξεκούραστα κι όχι πάλι να ξεχνιέμαι και να γκαζώνω. Ποτέ θε με βοήθησε το RunningStressScore...αλλά τώρα που το βλέπω καθημερινά στην προπόνηση με το stryd (έχει σελίδα όπως το garmin) τώρα κρατώ τις εύκολες μέρες με RSS 12-30 το πολύ και τις δύσκολες από 85 έως 200...
H vO2max ποτέ δεν ήταν δείκτης που μου χρησίμευσε κάπου (εκτός απο το να μου θυμίζει τα χάλια μου!.χαχαχα)
Το γαλακτικό επίσης δε μου χρησίμευσε κάπου (υπολογίζω πια το κατώφλι μου στο ρυθμό που αντέχω έως 40-45 λεπτά υψηλής έντασης).
Το Critical Power μου φαίνεται χρήσιμο πια οχι τόσο ως καθημερινή μέτρηση (άλλωστε αλλάζει σπάνια προς τα πανω η κατω) αλλά αν πέσει ξέρω πόσο χειροτερεύω ενώ αν ανέβει ξέρω πόσο βελτιώνομαι...Είναι όμως τόσο χρήσιμο και αξιόπιστο ως δείκτης για ενδεχόμενο αγώνα ! Θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε αν και πολλοί φίλοι μου δεν εχουν ενθουσιαστεί και δεν το εχουν εντάξει στην καθημερινότητα της προπόνησής τους.
Αυτα από μένα...περιμένω και τα δικά σας!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  21:09:29  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους

Σε ευχαριστώ . Μακάρι να είμαστε όλοι υγιείς να κάνουμε αυτό που μας αρέσει.

Εγω εργομετρικά κάνω στο τόπο κατοικίας ( Θεσ/νίκη) και στον Γιώργο τον Ζιώγα. Για εμένα είναι ότι καλύτερο σε εργοφυσιολόγο έχω δεί και ίσως ο μόνος που δίνει και συμβουλές. Δεν είναι τυχαίο πως πάρα πολλοί αθλητές στίβου, κωπηλασίας,κολύμβησης κτλ κτλ όπως και πολλές ΠΑΕ στο ποδόσφαιρο συνεργάζονται μαζί του (και ξένες επίσης ομάδες ποδοσφαίρου). Γενικά έχει ενα ''μακρύ βιογραφικό'' .

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μου εξήγησε πως καλή η Vo2 αλλά πιο καλή η δρομική οικονομία, Και με τον καιρό κατάλαβα πως έχει δίκιο οπότε και εγώ έπαψα να πολυασχολούμαι και να με καίει το συγκεκριμένο θέμα.

Πλέον εμπειρικά ξέρω και εγώ το σώμα μου. Ρυθμό κοιτάζω μόνο όταν έχω κάποιο τέμπο η όταν θέλω σταθερά περάσματα.
Παλμούς σχεδόν ποτέ, ίσως λίγο στα μεγάλα μόνο και στο τέμπο και αυτό για να έχω μια σύγκριση με άλλες φορές. Έτσι και αλλιώς οι παλμοί είναι κάτι το οποίο επηρεάζεται απο πολλά πράγματα όπως η κούραση , υγρασια , θερμοκρασια , αερα ,ανηφόρα-κατηφορα, ακόμα και απο τη διάθεση θα έλεγα οπότε απλά τους βλέπω ετσι ενημερωτικά. Σε κομμάτια έτσι και αλλιώς είναι άσκοπο γιατι πχ στο 400αρι δε θα προλάβεις να ανεβάσεις και στα πάνω απο 3 λεπτά αφού κάνεις κομμάτια λογικό είναι να είσαι ψηλά. Θα ήταν πολύ ωραίο να είχα και εγω μετρητή γαλακτικού και η αλήθεια είναι πως πριν απο μια εβδομάδα ακριβώς το κοιτούσα αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορώ τώρα να έχω το μυαλό μου και εκεί ενώ κάνω προπόνηση και δε νομίζω πως θα με βελτιώσει και πολύ. Πιο πολύ εγκυκλοπαιδικά για εμένα θα το ήθελα και για μέτρο σύγκρισης παρά για βελτίωση.

Συμφωνώ απόλυτα με τα χαλαρά και μου πήρε και πολύ καιρό να το καταλάβω και σχεδόν την πάτησα κιόλας. Πλεον τα αργά μου είναι ΑΡΓΑ και οταν λέμε ΑΡΓΑ ΕΝΝΟΩ ΑΡΓΑ. Έχω βρει και τον τρόπο. Αφήνω το ρολόι σπίτι και απλά πηγαίνω με τη γυναίκα μου και το ρυθμό της. Δε τη ρωτάω ποτέ ποσο πάμε και απλά όταν τελειώσουμε μου λέει ρυθμό που είναι πάντα αργός και πόσα χλμ κάναμε έτσι ώστε να τα προσθέσω στον εβδομαδιαίο όγκο.

Εχω την τύχη να ασχολούμαι και με το ποδήλατο και το κολύμπι οπότε στην ουσία ακόμα και να τραυματιστώ μπορώ να δουλέψω εκεί τα πάντα. Επίσης τα χαλάρα ποδήλατα ειναι φοβερος τρόπος αποθεραπείας και τα μεγάλα ποδήλατα φοβερός τρόπος για να χάσεις κιλά αλλά θέλει προσοχή.

Στα των επιδόσεων τώρα. Θεωρώ πως ήμουν τυχερός λόγω άγνοιας. Όταν ξεκίνησα στα 30 μου ήμουν πρώην φανατικός καπνιστής κτλ κτλ. Είχα βέβαια προπονητική ηλικία πιο μικρός αλλά απο άλλο άθλημα όχι αντοχής. Ξεκίνησα λοιπόν με ένα polar που δεν είχε ρυθμό , μόνο χρονόμετρο και παλμογράφο. Έτσι ο προπονητής μου έλεγε θα τρέξεις στα μεγάλα πχ απο τόσους μέχρι τόσους παλμούς... εγώ φυσικά έκανα ότι μου έλεγε και έτσι δεν έπεσα στην παγίδα του ρυθμού και του χρόνου οπότε αυτό με βοήθησε μαζι με το ποδήλατο να χτίσω επι 1,5 χρόνο μια πάρα πολύ καλή βάση και να μπώ σταδιακά αργότερα σε ταχύτητες χωρίς τραυματισμούς και έχοντας απο πίσω χτίσει σωστό όγκο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο 1ο εργομετρικό που έκανα να μου λέει ο εργοφυσιολόγος πως μέχρι 140 αν σε αφήσω θα σταματήσεις στην Αθήνα. Τότε δεν ήξερα τι εννοούσε αλλά με τον καιρο κατάλαβα. Έπειτα όταν μπήκαν συγκεκριμένες εντάσεις για αγώνες και ειδικές προπονήσεις πραγματικά ήταν λες και απλά γυρισε ένας διακόπτης. Ανέβαινα ανηφόρες σαν παλαβός (κατέβαινα κατηφόρες στο βουνο σαν Γιαγιά , ακόμα έτσι κατεβαινω), στην ευθεία θυμάμαι πως στον 2ο μου μαραθώνιο μετα το 32 όλοι έκοβαν και εγώ άλλαζα ρυθμο οχι ρίχνοντας 3-4 δευτερόλεπτα αλλα 15-20 και εξακολουθώ να πιστεύω πως ήταν λόγω βάσης και χαμηλής αερόβιας που δούλευα στην αρχή.

Οι αγώνες τώρα. Πραγματικα δε με ενδιαφέρει να πάω πιο γρήγορα, δε θα γίνω πρωταθλητής στα 40 μου και να πω την αλήθεια δε θέλω κιόλας.
Όσο και αν ακούγεται χαζό πραγματικά ο πόνος και η μοναξιά που χρειάζεται για έναν πολύ καλό χρόνο στο μαραθώνιο είναι τρομερός. @jimpap Ναι μακάρι και πιστεύω πως με σωστή τακτική μπορείς να πετύχεις το στόχο σου αλλά μείνε εκεί και μη το κυνηγάς άλλο. Να ευχαριστιέσαι αυτό που κάνεις γιατί μετα γίνεται καταναγκασμός.

Θυμάμαι στο 2:44 να με ρωτάει ένας φίλος στο 40χλμ πως είσαι και να μη μπορώ να γυρίσω να τον κοιτάξω απο την εξάντληση. Τερμάτισα και η πρώτη κουβέντα με μου ήταν ΄΄ποτέ ξανά''. Αν ξαναέτρεχα τώρα θα πήγαινα για 2:58 πχ με σκοπό να το ευχαριστηθώ...δεν αξίζει...τι 2:58 τι 2:50 εκτός και αν είσαι elite και κυνηγάς κάτι.

Μια φορά πήγα να τραβήξω ενα φίλο για να κάνει 3:15... ε ζήλεψα όσο δεν πάει...εγω όταν τρέχω έχω 2-3 άτομα μπροστα και είμαστε μοιρασμένοι σε 150-200 μέτρα. Εδώ ήταν γκρουπάκια που μιλούσαν μεταξύ τους , έκαναν πλάκα, έδινε κουράγιο ο ένας στον άλλον. Έτσι πρέπει να είναι οι αγώνες να περνάς καλά και ας ζορίζεσαι να τελειώνεις και να λες τι ωραία που ήταν όχι να τρέχεις μόνος σαν τον μαγκούφη και να μετράς τα μέτρα μη βλέποντας τπτ ..ούτε τοπία ούτε δέντρα τπτ. Εγώ δε ξέρω που είναι ο γνωστός σταυρός στης Αθήνα , ούτε ο Δρομέας....ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΔΕΙ χχαχα , 3 φορές το μόνο που θυμάμαι είναι την πρώτη το πόσο μακριά είναι με τα πούλμαν. τη δεύτερη κάτι τύμπανα κάτω απο μια γέφυρα και την τρίτη με την πυρκαγιά στο μάτι να μας έχουν δώσει κάτι πρασινα μαντίλια για να φορέσουμε. Περνώντας απο το Μάτι λοιπόν ήταν ο κόσμος έξω και πρέπει να είχαμε περάσει καμια 60-70 άτομα και ακούω έναν κάτοικο να λέει με παράπονο πως κανενας δε τα φοράει ....σε όλη τη διαδρομή θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου ποσο βλάκας είσαι αγόρι μου...για να κάνεις χρόνο δες τι κάνεις.

Οπότε καλή η προπόνηση αλλά μη γίνει σε κανέναν εμμόνη ο χρόνος γιατί 1ον θα θυσιάσει πολλά 2ον όταν τον κάνει το πιθανότερο είναι πως δε θα έχει μετά κίνητρο και 3ον πάντα θα έχει σαν μέτρο σύγκρισης την περίοδο που το έκανε και το πως ήταν τότε και θα νομίζει πως είναι κουράδα τώρα (τουλάχιστον εγώ αυτό παθαίνω ) χαχχα!!






Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Vslis
Forum-Runner

61 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/03/2021 :  22:34:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ομορφες ιστορίες.

@hyphox είσαι κουπί! Μπράβο και σε εσενα. Προσωπικά, αν δεν είχα δοκιμάσει ΑΜΑ, ποτε δεν θα σκεπτόμουν για μαραθώνιο. Την πρώτη φορά που έτρεξα ΑΜΑ ναι μεν μου άρεσε τρομερά η διαδρομή και η εμπειρία, αλλά από την άλλη μου κόλλησε την επόμενη χρονιά να σπάσω το 3ωρο. Ειχα κάνει σκληρη προετοιμασία (με προπονητή τότε), είχα χτίσει καλό αερόβιο και μετά μετά είχα ξεκινήσει αγώνες με 10km, και ημί. μεχρι να κάνω τον βασικό αγώνα. Μετά από σχεδόν 5 μήνες βασικής προετοιμασίας σταμάτησα οχι μόνο την προετοιμασία για τον ΑΜΑ, αλλά γενικά τους αγώνες και τον προπονητή. Ημουν συνεχώς με το ρολόι στο χέρι και τότε κατάλαβα αυτό που αναφέρει ο φίλος @hyphox παραπάνω, δεν το ευχαριστιόμουν αυτό που έκανα, και ένιωθα να γίνεται καταγκαστικό.

Κακά τα ψέμματα, οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε συμμετάσχει σε αγώνες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ορισμένες φορές υπάρχει μια "αμοιβαία εξάρτηση". Οτι θέλει και μπορεί ας κάνει ο καθένας από εμάς, αρκεί να το ευχαριστιέται.



______________________________
"Running allows me to set my mind free. Nothing seems impossible. Nothing unattainable." – Kara Goucher
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Aroulio
Elite Forum-Runner

1580 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  01:35:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Να προσθέσω λοιπόν κι εγώ, ότι προ διμήνου εργομέτρηση στον sugarjohn έδειξε το υπερβολικό κατ΄εμέ 53, ενώ το garmin παίζει στο 47-48, και με το λίπος να βρίσκεται στο 17%.
Να πω το επίσης ενδιαφέρον ότι από παλμούς 200αρίζω.

Και μπορεί να μην έχω την πιεστική δουλειά του χειρούργου, αλλά έχω την ευτυχία να έχω τρία παιδιά. Όταν ξεκίναγα το τρέξιμο ήταν σε νηπιαγωγείο & δημοτικό με καθημερινές απογευματινές υποχρεώσεις, μέσα στις οποίες προσπαθούσα να χωρέσω τις προπονήσεις μου. Θυμάμαι να τα πηγαίνω πχ για μια ώρα γυμναστικής, και ταυτόχρονα να μπουκάρω στο πάρκο για 55-57 λεπτά τρεξίματος, για τις ακριβείς ώρες του οποίου είχα κλείσει ραντεβού από πριν με τη δρομική μου παρέα. Και μετά πάρτυ, εξατάσεις, παιδικές χαρές, επισκέψεις, γιατροί, φροντιστήρια, διαβάσματα. Για να πλησιάζουμε πλέον τις πανελλήνιες. Κάθε ηλικία τους, έχει τις δικές τις απαιτήσεις. Απόλαυσε το jimpapi & οι υπόλοιποι. Μια φορά γίνονται αυτά που είναι και τα σημαντικά και δεν τα ξαναζείς. Τεράαστια χαρά για μένα που και στον πρώτο μου μαραθώνιο και στην πρώτη μου πολύ μεγάλη υπεραπόσταση, τα παιδιά μου ήταν εκεί για να τερματίσουμε μαζί.

Σχετικά με τα αργά τρεξίματα, το Νο1 λάθος που κάνουν οι αρχάριοι -και όχι μόνο- είναι ότι γίνονται αρκετά γρήγορα. Έχει τύχει να βγάλω ελεύθερο στο 85% της ΜΚΣ. Αν όμως έχω την τύχη να έχω πιο αργή παρέα μαζί μου και την ακολουθήσω παρατώντας τα ρολόγια, τότε βγαίνει ένα αργό απολαυστικό τρέξιμο κάτω από το 65%. Το οποίο με αφήνει τόσο ξεκούραστο, σα να μην έχω τρέξει.

Τέλος, σχετικά με τον ψυχαναγκασμό που αναφέρατε, ρώτησα σε κάποια ομιλία τον Κούρο "που σταματάει η απόλαυση του τρεξίματος και που ξεκινάει ο ψυχαναγκασμός". Η απάντηση του λιτή και περιεκτική "εξαρτάται από τους στόχους σου". Κι έτσι είναι. Τις περισσότερες φορές κάνω ότι κι όποτε μου κάνει κέφι, Ακόμα και στην κλασίκη κατεβαίνω για το "πάρτυ". Κι η καλύτερή μου ήταν μια φορά που έκανα σαπορτ σε φίλο πρωτάρη πηγαίνοντας πάρα πολύ χαλαρά. Ούτε τζελάκι δεν πήρα. Από την άλλη όταν αρχίζουν οι πιο αυστηροί στόχοι, μπαίνει στη μέση και το πρόγραμμα. Και κάπου εκεί σταματάνε τα μου "αρέσει" και ξεκινάνε τα "πρέπει" και ίσως τότε το τρέξιμο να χάνει λίγο από την μαγεία του.

@hypnox για πες κάτι παραπάνω περί αποθεραπείας με ποδήλατο και απώλειας βάρους. Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ ένα στατικό για ενεργητική αποθεραπεία τις Δευτέρες, αλλά μέχρι εκεί. 40-60 λεπτά περίπου στα 30k/h και στις 85rpm. Κι επειδή είμαι και σε φουλ δρομική προετοιμασία, δε θέλω να επιβαρυνθώ παραπάνω. Αλλά το χάσιμο βάρους είναι ψιλομόνιμα μέσα στους στόχους.

ΥΓ με συσκευές ηλεκτροδιέγερσης έχει ασχοληθεί κανείς? Δοκιμάζω τον τελευταίο καιρό μια της I-Tech για αποκατάσταση από ένα τραυματισμό και γενικότερα για μυϊκή χαλάρωση. Επίσης σε φάση σοβαρής προετοιμασίας κάθε 3-4 εβδομάδες κάνω κι ένα αθλητικό massage και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους -τουλάχιστον σε όσους είναι αποφασισμένοι να πονέσουν. Έχω επίσης δοκιμάσει 2-3 φορές κρυοθεραπεία για 8-10 λεπτά σε δεξαμενή με νερό στους 2-5 βαθμούς. Ιδιαίτερα ανακουφιστικό, όπως και το σκωτσέζικο ντους στο σπίτι, καθώς τονώνει την κυκλοφοφορία του αίματος και βοηθά στην αποκατάσταση.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  11:06:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημερα και χρόνια πολλά.

@Aroulio το ποδηλατο είναι ένας πολυ καλός τρόπος αποθεραπείας και προπόνησης για τρέξιμο. Για να βοηθήσει στην προπονηση βέβαια θα πρεπει να ξέρεις πως να κάνεις συγκεκριμένες προπονησεις. Θα έλεγα πως ειναι must σε μεγάλες αποστάσεις μιας και μπορείς να δουλέψεις για ώρα χωρίς την καταπόνηση που υπαρχει στο τρεξίματο από την κρούση του εδάφους αλλά αναπνευστικά να υπάρχει η ίδια κόπωση.

Βέβαια να ξεκαθαρίσω πως θεωρώ την
αγωνιστικη ποδηλασια το δυσκολότερο άθλημα που υπάρχει στον κόσμο με τη δυσκολότερη προετοιμασια κτλ κτλ... Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι απαγορευμένες ουσίες δοκιμάζονται αρχικά εκεί.

Λοιπόν. Αρχικα δεν πηγαινεις με 30χλμ στον στατικό.. Δεν είναι σωστή η ταχυτητα διότι δεν έχει σωστό μέγεθος ροδας σίγουρα είσαι στα 23-25 χλμ. Δε σε νοιάζει όμως ιδιαίτερα γιατί δε παιζει ρόλο . Αυτό που έχει σημασία είναι το στροφαρισμα σου το οποίο είναι αρκετά καλό, (90-95) το ιδανικό και ας βάλεις πιο ελαφρυ πατημα, και το να είσαι χαμηλά και ξεκουραστα σε παλμους. Όταν λέω χαμηλά ο κανόνας είναι οι ζώνες του τρεξίματος σου -10/15 παλμους στο ποδηλατο. Δηλαδή αν το χαλαρό σου τρέξιμο είναι στους 130 τότε ποδηλατο χαλαρά πρεπει να κάνεις με 115 max. Μπορεί να είναι πολυ ευκολο αλλά έτσι θέλει. Στο τρέξιμο η διακοπή της προσπαθειας έρχεται λόγω αερίων, στο ποδηλατο λόγω μυϊκής κόπωσης. Μπορεί να νιώθεις αναπνευστικά πολυ καλα όμως αν είχες μετρητή γαλακτικου όπως ο @jimpapi θα εβλεπες πως η συγκέντρωση σου είναι υψηλή οπότε το ιδανικό είναι να είσαι χαμηλα όσο ξεκούραστο και αν μοιάζει.

Στο ποδηλατο κοιτάω παλμους παντα. Για να χάσεις τώρα κιλά θέλει μεγάλα πολυωρα όπου δουλευεις χαμηλά. Δε μπορείς να τα κάνεις μέσα σε εσωτερικό 1ον γιατί θα σε πιασει κατάθλιψη 2ον γιατί θα παθεις ψυξη από τον ανεμιστήρα μιας και ρίχνεις τόνους ιδρώτα και 3ον γιατί θα έχεις θέμα με αυχενα και μέση από τήν πολυωρη στάση.

Όταν λέω μεγάλα ποδηλατα εννοώ πανω απο 3ωρες, όποτε δυσκολα να χάσεις κιλά με 1-2 μικρά. Θα βοηθήσουν όμως στην αποθεραπεία, το χαλαρωμα και την μονοτονία.

Αν παλι θέλεις να βάλεις προπονηση που θα σε βοηθήσει στο τρέξιμο θέλει συγκεκριμένα κομμάτια, συγκεκριμένα πατηματα , στροφαρισματα με βαρυ πατημα, ανηφόρες με αργό και βαρυ κτλ κτλ τα οποία αν κάνεις λάθος θα καταστρέψουν και το τρέξιμο σου.

Edited by - hypnox on 15/03/2021 13:22:37
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Vslis
Forum-Runner

61 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  14:03:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα και καλή σαρακοστή.

Αναφορικά με τα εργομετρικά , προσωπική μου γνώμη είναι να γίνονται σε επίσημο και όσο πιο αξιόπιστο εργομετρικό εργαστήριο. Καλό εργαστήριο στην Αθήνα είναι του Μπάρδη της Nutrilab, βγάζει αναλυτικές εργομετρικές εξετάσεις με αξιόπιστα αποτελέσματα ενω παρέχει και διατροφικά προγράμματα.

@Aroulio, στο τρέξιμο λίγο πολύ όλοι μας την "πατήσει". Είναι η λεπττή ισορροπία μεταξύ "τρέχω" χαλαρα ή/και τρέχω όπου σε πάει το σώμα. Είναι ευλογία να τερματίζεις σε αγώνα και να έχεις δικού σου ανθρώπους. Να χαίρεσαι τα παιδιά σου.

Το "ψυχαναγκαστικό" βιοποριζεται με τα "θέλω του καθενός". Εχω φίλο δρομέα που από τότε που ξεκινήσαμε σχεδόν μαζί χρονικά, τους έχει μείνει να σπάσει το 3ωρο στον ΑΜΑ, άλλος πάλι να κανει σπάρταθλον. Το θέμα είναι πως οι συγκεκριμένοι (όπως και τόσοι άλλοι) δεν του ευχαριστιούνται καν. Ουκ ολίγες φορές ελεγαν "πω πω βαριέμαι για προπόνηση" ή το είχαν μονιμο θέμα συζητησης από τον πρωι ως το βράδυ.

Προσωπικά το αθλητικό massage το προτείνω καθ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, σε ξεδιπλώνει. Συστήνεται να το κάνεις όταν την επόμενη ημέρα κανεις χαλαρό τρέξιμο.

@hypnox σημαντικές πληροφορίες για το ποδήλατο.

______________________________
"Running allows me to set my mind free. Nothing seems impossible. Nothing unattainable." – Kara Goucher

Edited by - Vslis on 15/03/2021 14:04:07
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giannis1970
Forum-Runner

137 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  14:31:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
μια απορια και απο μενα ,προβληματιζομαι ιδιαιτερα για τον ρυθμο στα long run ,αλλοι λενε αρκετα αργα εως και 1 λεπτο πανω απο το marathon pace ,αλλοι αρκετα ποιο γρηγορα κ πολυ κοντα στο marathon pace ,θα εκτιμουσα την γνωμη σας
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  15:01:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@giannis1970 . Υπάρχουν διαφορά long αναλόγως την περιοδο. Υπάρχει σπαστό με ταχυτητες μέσα υπάρχει αργό και μετά γρήγορο κτλ κτλ. Στην περιοδο της βασική αντοχής εγώ κάνω αργα μεγάλα. Και πανω απο λεπτό εννοείται από τον ρυθμό αγώνα. Εδώ είναι πολυ χρήσιμος ο Daniels.

Τα αργά μεγάλα τα κάνεις για συγκεκριμένο λόγο. Αν κάνεις 30 χλμ σε ρυθμό μαραθωνίου θέλεις 2 εβδομάδες χαλαρά για να συνέλθεις.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

UnHaCkAbLe
Forum-Runner

151 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  20:56:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα σε όλους και καλή Σαρακοστή. Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και τις συμβουλές και χαίρομαι πραγματικά που κατάφερα να ξεκινησω μια τόσο ωραία συζήτηση.

Στα του θέματος τώρα και για τον εαυτό μου και όσον αφορά το αρχικό θέμα, κρατάω ότι πρέπει να κρατώ ψηλά τη φεριτίνη, ότι πρέπει να κάνω σωστές διαλειμματικές και ότι πρέπει επειγόντως να επιστρέψω στα 82 κιλά (και γιατί όχι και λίγο πιο κάτω) μειώνοντας το λίπος όσο μπορώ. Παράλληλα θα προσπαθήσω να διατηρήσω ή και να αυξήσω τη μυϊκή δυναμη στα πόδια, κάνοντας ασκήσεις όπως squat και περισσότερες ανηφόρες. Ο στόχος μου εν ολίγοις για το επόμενο διάστημα είναι αυτό που αναφέρθηκε και εδώ, να φροντίσω δηλαδή με περιορισμό θερμίδων να αδυνατίσω και να φτάνω στα "αγωνιστικά" κιλά. Θα πρέπει βέβαια να μη το κάνω απότομα έτσι ώστε να μή ξεχάσω τις μεγάλες (για τα δικά μου μέτρα) ταχύτητες στα τέμπο και τις διαλλειματικές. Μετά θα πρέπει να ανεβάσω υδατάνδρακα για να βγάζω οσο γίνεται πιο δυνατές προπονήσεις. Επειδή ωστόσο τα συνολικά εβδομαδιαία χιλιόμετρα θα αυξάνονται, το βαρος δεν θα αυξάνεται σημαντικά, αυτό τουλάχιστον είχα καταφέρει να κάνω σε όλες τις προηγούμενες προετοιμασιες για τον ΑΜΑ.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα, έχω μερικές, απορείες/παρατηρήσεις:

- Γράψατε ότι ένας αθλητής με 6% προφανως χρειάζεται λιγότερο υδατάνθρακα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα περίμενα το αντίθετο με τη λογική ότι αφού έχει λιγότερο λίπος να κάψει, χρειάζεται περισσότερο υδατάνθρακα...
- Όποτε καταφέρνω να καταγράφω τα καθημερινά macros της διατροφής μου, προσπαθώ να έχω μια αναλογία κοντά στο 38/38/24 (Υ/Π/Λ). Εδώ προτάθηκε μια αναλογία 62/15/23 η οποία ναι μεν το πιθανότερο είναι ότι είναι ότι καλύτερο για να βγαίνουν γρήγορες προπονήσεις αλλά θεωρώ ότι από τη μια, λόγω του υψηλού υδατάνθρακα δυσκολεύει τη μείωση βάρους (ΑΝ όντως ισχύει ότι ο υδατάνθρακας "παχαίνει" και ότι δεν ειναι απλά θεμα ελλείμματος θερμίδων) και από την άλλη λόγω χαμηλής ποσότητας πρωτείνης δυσκολεύει τη μυική αποκατάσταση. Ή πρωτεινη η οποια όντως δεν ανεβάζει vO2max νομίζω πως οι δρομείς απόστασης τη χρειάζονται ειδικά περισσότερο για την αποκατάσταση. Επίσης αν κάνει κάποιος και ασκήσεις ενδυνάμωσης, έχει ακόμα ένα λόγο παραπάνω να καταναλώνει πρωτείνη, κυρίως μετά τις προπονήσεις Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το δοκιμάσω να δω πως θα πάει.
- Γιατί με λίπος >13% οι επιδόσεις πέφτουν;
- Τα περισσότερα, αν όχι όλα τα long τα κάνω χωρίς τροφοδοσία. Ειδικά το χειμώνα, δεν παίρνω μαζί καν νερό. Για παράδειγμα την προηγούμενη Κυριακή έκανα ένα 32άρι πάνω κάτω τον υμηττό χωρίς να έχω μαζί μου τίποτα. Νερό, παίρνω μαζί μου στα πολύ μεγάλα το καλοκαίρι και στα 32άρια, όταν παίρνω νερό (με υδρόσακο) ανακατεύω μέσα μαλτοδεξτρίνη, δεξτρόζη και χυμό πορτοκάλι (φτιάχνοντας έτσι ένα "χειροποίητο" τζελ) μίγμα το οποίο προφανώς με βοηθάει να τα ολοκληρώνω χωρίς να αισθάνομαι στο τέλος τελείως εξαντλημένος. Δεν ξέρω αν είναι λάθος να κάνω κάποια χωρίς τροφοδοσία σε υδατάνθρακα, απλά έτσι έχω συνηθήσει.
- Τις διαλειμματικές τις κάνω συνήθως από 12 έως 16 χιλιόμετρα, μισές φορές με "ακατάστατα" σε μήκος και ένταση κομμάτια και διαλείμματα στα οποία περπατάω και μισές φορές με συγκεκριμένα κομμάτια είτε 400άρια είτε 800-1000αρια σε συγκεκριμένες εντάσεις (όσο πιο γρήγορα μπορώ) ή σε αυξανόμενη σε κάθε διάστημα ένταση. Επίσης σε κάποια προσπαθώ να βάζω και ελαφριά κλίση. Θα δοκιμάσω να κάνω αυτό που προτάθηκε εδώ δηλαδή 20 x 1'/1' η 20 x 2'/2 ή και παραπάνω από 20 φορες στην ένταση που θα αντέχω να τα βγάλω και με τροφοδοσία σε υδατάνθρακα.
- Θα δοκιμάσω μπατζαρι σε σκόνη ή υγρό πριν τις διαλλειματικές για να δω αν θα υπάρχει κάποια διαφορά.
- προσπαθώ να καταναλώνω Ω3 (είτε σε συμπλήρωμα είτε τρώγοντας λιπαρά ψάρια. Πιστεύω και εγώ ότι είναι πολύ σημαντικό συμπλήρωμα.
- Παπουτσια εδώ και χρόνια φοράω Mizuno (Paradox και Horizon). Ομολογώ ότι τα προτιμάω επειδή είναι σκυλιά (γράφει το κάθε ζευγάρι πάνω από 1500-1700 χιλιόμετρα) και δεν έχω μπει στη διαδικασία να δοκιμάσω άλλα. Αν έχει να προτείνει κάποιος άλλη μάρκα/μοντέλο για ελαφρύ υπερπρηνισμό, το ακούω ευχαρίστως.

Τέλος @Hypnox τα νουμερα σου είναι εξωπραγματικα! Τα διαβάζω και ως αργός δρομέας, γελάω (με τα χάλια μου, που δεν ξεκίνησα να τρέχω στα 20-25 μου για να δω ποια πραγματικά θα ήταν τα όρια μου) Να είσαι πάντα καλά να γράφεις πολλά και γρήγορα χιλιομετρα! Μια συμβουλή θα ήθελα επειδή από ότι καταλαβαίνω το κατέχεις το θέμα. Έχω ένα ποδήλατο (όχι κούρσα αλλά πολύ καλό trekking με ασφάλτινα λεπτά λάστιχα) και θα ήθελα να αντικαταστήσω κάποια από τα τρεξίματα μου με προπονήσεις με αυτό. Σκεφτόμουν να αντικαταστήσω κάποια από τα κυριακάτικα long στον Υμηττό με ανάβαση σε αυτόν με το ποδήλατο (15 χλμ ασταμάτητης ανηφόρας) δηλαδή όπως λες ανηφόρες με αργό και βαρυ πάτημα, με σκοπό να δυναμώσω τα πόδια. Επίσης ίσως να αντικαταστήσω και κάποια από τα tempo μου με γρήγορα κομμάτια 2πλάσια σε χρόνο (από αυτόν των tempo μου) πάνω στο ποδήλατο. Τι λες;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

hypnox
Forum-Runner

Greece
164 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/03/2021 :  22:39:08  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@UnHaCkAbLe Αρχικά να έχεις πάντα μαζί σου φαγητό ΕΙΔΙΚΑ στο βουνό και πάντα νερό. Η αν δε κουβαλάς νερό να ξέρεις 2-3 μέρη που να έχουν βρύσες.

Εγώ στα μεγάλα του βουνού μου έχω να φανταστείς μαζί μου πάντα νερό (αυτό δε το συζητάω καν) , Τζελ η μπάρα, μαγνήσιο και καλοκαίρι με τα έντομα fenistil και φυσικά πάντα μα πάντα λέω που θα πάω και κουβαλάω κινητό μαζί μου. Μπορεί να μη φαω το τζελ αλλά θα το έχω πάντα μαζί μου. Αν το long είναι γρήγορο φροντίζω να είναι κυκλικό και να έχω σε συγκεκριμένο σημείο τροφή (σε οτιδήποτε σχετικά γρήγορο και με διάρκεια θα φάω έτσι ώστε να βγει σωστά η προπόνηση.) Και για να μην παραξηγηθώ όταν λεω οτι κανώ τα μεγάλα χαλαρά νηστικός εξυπακούεται πως έχω φροντίσει τις προηγούμενες 2 μέρες η το προηγούμενο βράδυ να έχω φάει υδατάνθρακα (η pizza δουλεύει σε εμένα πολύ).

Είναι πολύ επικίνδυνο να τρέχεις χωρίς υγρά. Μπορει να πάθεις πολλά ...απο το να ''σφίξουν'' τα πόδια και να μη βγει σωστά η προπόνηση μέχρι να πάθεις αφυδάτωση η οποία χωρις να το καταλάβεις σε στέλνει. Επίσης το κρύο προκαλεί περισσότερη αφυδάτωση απο τη ζέστη. Ειδικά στο βουνό τα σκηνικά είναι χοντρά. Ζαλίζεσαι , πέφτεις, χτυπάς , σε πίανει νύχτα με λίγα ρούχα και χωρίς τροφή (όποιος έχει τρέξει νύχτα ξέρει πως το βουνό το βράδυ είναι λες και πας 1η φορά) , παθαίνεις υποθερμία και αρχίζουν τα αρθρα και τα ρεπορτάζ στις ειδήσεις.. προσοχή παιδιά!!.

Στα της προπόνησης τώρα , 12-16 χλμ διαλλειματική είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Εγω μέχρι 7 άντε 8 χλμ έντασης έχω σε μια προπόνηση...μετά δεν υπάρχει νόημα γιατί δε θα βγάλω σωστά τους χρόνους και θα είμαι και κομμάτια την υπόλοιπη εβδομάδα. Μιλάω για intervals συγκεκριμένα. Είναι πολλά.

Στο θέμα του ποδηλάτου. Μονο συμπληρωμάτικά θα έκανα ποδήλατο δλδ δε θα αντικαθιστούσα το τρέξιμο. Ίσως μόνο κάποιο χαλαρό ελεύθερο και αυτό όχι πάντα.
Σε καμία περίπτωση το long . Οι περισσότεροι δρομείς που βλέπεις να κάνουν μεγάλα ποδήλατα είναι λόγω τραυμάτισμού έτσι ώστε να μη χάσουν αερόβια.
Αν σου αρέσει το ποδήλατο κάνε χαλαρή προπόνηση , το να ανέβεις με το trekking που είναι και πολλα κιλά με αργό και βαρύ πάτημα θα κάνει τα πόδια σου να μπουκώσουν πάρα πολύ, σίγουρα θα πονέσει η μέση σου και πολύ πιθανόν και το γόνατο σου.
Επίσης 15 χλμ δεν είναι τπτ. Για να αντικαταστήσεις το long του τρεξίματος με το ποδήλατο θέλεις τουλάχιστον 60-70 χλμ εως και 90+
Για τα tempo δεν είναι το ίδιο. Αν έκανες Τρίαθλο θα ήταν αλλιώς... εμείς κάνουμε tempo και στο ποδήλατο και στο τρέξιμο και στο κολύμπι.
Η προπόνηση δεν είναι μόνο το αερόβιο- αναερόβιο κομμάτι , είναι και οι Νευρομυικές προσαρμογές και τα ερεθίσματα. Αυτά με το να κάνεις τα Τέμπο σου που είναι quality sessions σε άλλο άθλημα θα χαθούν οπότε απλά ποδήλατο για χαλάρωμα και ξεμπούκωμα !
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 4 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000