Συγγραφέας |
Θέμα  |
|
Turmar
Newbie Forum Runner
Greece

2 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύτηκε - 20/01/2025 : 14:28:03
|
Καλησπέρα σε όλους, Γυναίκα, 35 ετών.
Έχω ασχοληθεί παλιότερα και αρκετά χρόνια με διαφορετικά είδη γυμναστικής πχ TRX, τρέξιμο, pilates, yoga, zumba, functional, crossfit κλπ. Ειδικά με το crossfit είχα δει πολύ μεγάλη διαφορά. Τα τελευταία δύο χρόνια εξασκούμουν σποραδικά για διάφορους λόγους. Μέσα σε αυτούς, και μια χρόνια ευαισθησία που έχω στον αυχένα. Δυστυχώς, τον τελευταίο χρόνο είναι σε έξαρση, οπότε και οι γιατροί μου απαγόρευσαν τα έντονα βάρη και αντ'αυτού μου συνέστησαν την κολύμβηση.
Πράγματι, ξεκίνησα το καλοκαίρι και επανήλθα ξανά εδώ και δύο μήνες. Μου αρέσει πάρα πολύ, δεν καταπονείται ο αυχένας όσο με τα βάρη ή τους κραδασμούς των αερόβιων ασκήσεων και νιώθω ότι μου ταιριάζει. Είμαι σε ομάδα με προπονητή, οπότε υπάρχει και το καλαμπούρι της παρέας και περνάει ευχάριστα η προπόνση. Παρόλα αυτά, πέρα από ένα "μάζεμα" στους πόντους, δεν παρατήρησα κάποια άλλη διαφορά στο σώμα μου,το οποίο εννοείται δεν είναι στην κατάσταση που ήταν πριν 5 χρόνια όταν έκανα τα παραπάνω. Ναι μεν αδύνατη, αλλά θα ήθελα ένα πιο γυμασμένο σώμα..Ξέρω ότι δεν πρόκειται να κάνω τη γράμμωση που αποφέρουν τα βάρη (και ούτε με ενδιαφέρει), αλλά θα ήθελα μια διακριτή γράμμωση τσους κοιλιακούς και στην πλάτη. Μπορώ ακόμα σε αυτή την ηλικία μέσα από την κολύμβηση; Προσπαθώ να κάνω κοιλιακούς ή/και λίγα βαράκια σπίτι, αλλά λόγω φόρτου καθημερινότητας, προλαβαίνω συνήθως μόνο τα ΣΚ (αν δεν είμαι πτώμα). Υπάρχει κάποια τεχνική να δουλέψω τα σημεία που επιθυμώ ενώ κολυμπάω; Προσπαθώ να σφίγγω λίγο τους κοιλιακούς αλλά με κουράζει στην αναπνοή. Γενικώς, θα ήθελα σταδιακά ένα πιο τονισμένο σώμα. Να φανεί τέλος πάντων ότι αθλούμαι. Κάνει κάποιος από εδώ κολυμβητήριο αρκετά χρόνια, να μου δώσει τα φώτα του; Μπορώ με την κολύμβηση να αποκτήσω μια βασική γράμμωση, ή πρέπει αναγκαστικά να να βάλω έξτρα γυμναστική αλλού;
Αν εξαιρέσει κανείς το παραπάνω, είμαι αρκετά ικανοποιημένη από την κολύμβηση και ιδανικά δε θα ήθελα να την παραμερίσω. Επίσης, αναγνωρίζω ότι η διατροφή είναι το άλφα και ωμέγα πριν από οποιαδήποτε γυμναστική και το δουλεύω προς μια πιο λιγοθερμιδική & πρωτεϊνική ρουτίνα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
|
|
hypnox
Forum-Runner

Greece
165 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/01/2025 : 00:15:16
|
Ελάχιστα αθλήματα μπορουν να αναδείξουν το σώμα τόσο ωραία και αρμονικά όσο η κολύμβηση. Φυσικά και μπορείς να πετυχεις φοβερή γράμμωση με το συγκεκριμένο άθλημα αλλά γενικά δεν είναι τόσο απλά τα πραγματα. Αρχικά όλοι έχουμε κοιλιακους... Ο λόγος που δε φαίνονται σε όλους είναι το κοιλιακό λιπος, όποτε βασική προϋπόθεση είναι όπως είπες η διατροφή και οχι το είδος της άσκησης. Πολλοί βλέπουν τα κορμιά των κολυμβητων χωρίς να γνωρίζουν πως φτάνουν 50+ χιλιόμετρα την εβδομάδα (ειδικά οι παλιοι έγραφαν κάτι 70αρια στα pick . Τώρα... Δε ξερω που είσαι και τι είδους προπονηση κάνετε αλλά αν δεν γράφεις χιλιόμετρα με ειδικές προπονησεις μέσα τότε απλά περνας καλά. Με μη αθλητες που απλα οι ανθρωποι πηγαινουν για να ξεσκάσουν η γιατί τους αρέσει το νερό και 2 χλμ την ημέρα δε θα δεις τρομερη βελτίωση. Για να σου δωσω ενα παραδειγμα. Κάποτε είχα παει σε κάποιες προπονήσεις όπου κολυμπουσαν όλοι άνω των 30 και δεν ήταν κανένας παλιος κολυμβητής. Κάναμε 100αρια όπου έφευγε ο ένας στα ποδια του άλλου και ξεκινουσαμε το επόμενο 100 αρι μόλις έφτανε ο τελευταίος. Εφευγα πρωτος, το αποτέλεσμα ήταν να κάνω 2 λεπτά stop σε κάθε κομμάτι ώσπου να έρθει ο τελευταίος. Ε δεν είναι προπονηση αυτό, είναι ψυχοθεραπεία. Εν συντομία, θέλει διατροφή, χιλιόμετρα, συχνή προπονηση και ποικιλία ασκήσεων είτε με διαφορετικες εντάσεις, είτε με βοηθήματα πχ χεράκια, πεδιλα κοντά (μπορεί να σε ζορισουν στον αυχένα λόγω κακής τεχνικής), βαρελακι κτλ. Επίσης μη ξεχνάς πως ήσουν 5 χρόνια μικρότερη οπότε θέλει πολυ περισσότερη δουλειά. |
 |
|
Turmar
Newbie Forum Runner
Greece

2 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/01/2025 : 11:30:37
|
Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Πράγματι δε βγάζω τόσα πολλά χιλιόμετρα στις προπονήσεις. Τα 50άρια εβδομαδιαίως μου ακούγονται εξωπραγματικά (!) . Κάνω περίπου 4-5 μήνες αθροιστικά με περίπου 1,000-1,100 μέτρα ανά προπόνηση, 2-3 φορές την εβδομάδα. Ναι μεν τα θεωρώ λίγα, αλλά έλα που κουράζομαι.. Κάνω ήδη πέδιλα αλλά όχι ακόμα χεράκια και βαρελάκι. Σε κάθε προπόνηση, υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προς το παρόν, για μένα και ένα άλλο παλικάρι είναι προσαρμοσμένο, μιας και είμαστε οι πιο αρχάριοι στην ομάδα. Ο προπονητής θέλει σταδιακά να μας αυξήσει τα χιλιόμετρα, οπότε ίσως σε ένα τρίμηνο έχω καλύτερη εικόνα της εξέλιξης μου.
Γενικότερα ο σύλλογος είναι πολύ ενεργός και κατεβαίνει σε αγώνες. Αρκετοί από την ομάδα έχουν κατέβει και συνεχίζουν να πηγαίνουν σε πρωταθλήματα. Προσωπικά, θέλω πολλή δουλειά μέχρι να φτάσω σε αγωνιστικό επίπεδο. Όμως, δε ξέρω αν θα με έψηνε να ασχοληθώ με το αγωνιστικό κομμάτι. Απαιτεί εξαιρετική αφοσίωση και ώρες τις οποίες δε μπορώ να διαθέσω διότι ήδη εργάζομαι σε εταιρία (με τα ωράρια που συνεπάγονται) και με βλέπω να καταλήγω σε burnout. Παρόμοιο παεριστατικό είχα όταν έκανα crossfit. Είχα "φορτώσει" πολλές προπονήσεις και σε συνδυασμό με 9-10ώρο στο γραφείο συν τις δουλειές στο σπίτι (μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ), όχι απλά δεν είχα χρόνο ούτε για τον εαυτό μου, αλλά ήμουν στα πρόθυρα λιποθυμίας από την κούραση. Παρόλα αυτά, η προοπτική μιας πρώτης συμμετοχής σε κολυμβητικκούς αγώνες θα ήταν ίσως ένα καλό κίνητρο για βελτίωση.
Όσο αφορά στο κομμάτι της διατροφής, έχεις απόλυτο δίκιο και είναι κάτι το οποίο προσπαθώ να δουλέψω. Το λίπος στην κοιλιά είναι από τα πιο δύσκολα σημεία. Αν προσθέσεις και τα ορμονικά θέματα που εμείς οι γυναίκες έχουμε να διαχειριστούμε (εγώ προσωπικά ναι), φαντάζει ώς το ultimate challenge. |
 |
|
|
Θέμα  |
|
|
|