Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Κυνήγι
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 71

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/06/2010 :  22:02:14  Εμφάνιση Προφίλ
@ bkafkas
Σύνάδερφε apneafrog (αλήθεια είσαι?) εδώ είναι forum τρεξίματος...μάλλον μπερδευτηκες...

-----Συναδελφε bkafkas,
Καταλαβαινω την απορια σου. Δεν το εχω ανοιξει εγω ομως αυτο το θεμα!! ...
Στα πλαισια της 'Γενικης συζητησης' οπου και εντασσεται αυτο το θεμα, τυχαινει να ειμαι ο μοναδικος κυνηγος - δρομεας εδω μεσα και , απλα το ενημερωνω με σχετικες πληροφοριες.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

bkafkas
Forum-Runner

Greece
177 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2010 :  14:50:59  Εμφάνιση Προφίλ
Συνάδερφε apneafrog, αφού λοιπόν είσαι και δρομέας...πες μας ότι είσαι και εραστής του ορεινού τρεξίματος...να πεθάααααανω....
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2010 :  18:06:28  Εμφάνιση Προφίλ
@ bkafkas
Συνάδερφε apneafrog, αφού λοιπόν είσαι και δρομέας...πες μας ότι είσαι και εραστής του ορεινού τρεξίματος...να πεθάααααανω....

----Συναδελφε bkafkas,
Αμφιβάλλεις και εσυ οτι ειμαι δρομεας....πλακα εχετε...Καποιοι με εχουν πετυχει σε αγωνα εδω μεσα (20Χιλ ΣΔΥΑ)..
Εραστης του Ορεινου τρεξιματος δεν νομιζω οτι ειμαι. Κλασικος ερασιτεχνης δρομεας πολης ισως....
Το βουνο περα απο το κυνηγι το απολαμβανω ορειβατικα το χειμωνα οταν εχει τελειωσει το κυνηγι...Και μην απορήσεις αν ειμαι και ορειβατης ειμαι!!
Αρα κρατησου δεν πεθαινεις ακομα.......χαχα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

rockonskin
Elite Forum-Runner

Nepal


1717 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2010 :  23:21:31  Εμφάνιση Προφίλ
τρεχει,κυνηγαει,ορειβατει,φιλοσοφει!..τα κανει ολα και συμφερει!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

bkafkas
Forum-Runner

Greece
177 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/06/2010 :  08:06:18  Εμφάνιση Προφίλ
Φίλε rochoskin ότι και να πω πλέον για το κυνηγό-ορειβάτη-φιλόσοφο νομίζω ότι δεν έχει νόημα. Αγαπητε κυνηγέ, ορειβάτη, φιλόσοφε (και δρομέα????) σου εύχομαι καλή συνέχεια στις δραστηριότητές σου και μακάρι να σε φωτίσει ο Θεός να κάνεις κανά χιλιόμετρο παραπάνω να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο 20άρι του ΣΔΥΑ παρά να σκοτώνεις με ανορθόδοξους τρόπους αθώα πλάσματα. OVER AND OUT.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/06/2010 :  12:38:49  Εμφάνιση Προφίλ
@bkafkas
Αγαπητε κυνηγέ, ορειβάτη, φιλόσοφε (και δρομέα????) σου εύχομαι καλή συνέχεια στις δραστηριότητές σου και μακάρι να σε φωτίσει ο Θεός να κάνεις κανά χιλιόμετρο παραπάνω να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου στο 20άρι του ΣΔΥΑ παρά να σκοτώνεις με ανορθόδοξους τρόπους αθώα πλάσματα. OVER AND OUT.
----Δεν εχω σκοπο να κανω πρωταθλητισμο φιλε μου. Ειμαι ευχαριστημενος με την αποδοση μου οποια και αν ειναι αυτη....
Χαιρομαι το τρεξιματακι μου οσο χαιρομαι και τις αλλες δραστηριοτητες μου.
Το τελευταιο σου σχολιο φυσικα θα μεινει ασχολιαστο.....δεν υπαρχει λογος να επαναλαμβανω οσα εχουν υποθει σε 23 προηγουμενες σελιδες για την αποψη μου περι κυνηγιου.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/07/2010 :  10:44:35  Εμφάνιση Προφίλ
Και φυσικα η ενημερωση δεν σταματα...
Για οσους ενδιαφερει διαβαστε παρακατω..

Και παρακάτω είναι η:
"Εκτεταμένη Περίληψη του νομοσχεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας" όπως αναρτήθηκε στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?filetic...d&tabid=367

Εκτεταμένη Περίληψη του νομοσχεδίου για την
προστασία της βιοποικιλότητας


Ανάγκη για ένα νόμο για τη βιοποικιλότητα
Με το νέο νομοσχέδιο διατυπώνεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας, με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προβλήματα της προϋπάρχουσας νομοθεσίας.

Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται μόνο στην προστασία οικοτόπων και ειδών, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη νομοθεσία, αλλά επιχειρεί με ολοκληρωμένο τρόπο την προστασία της βιοποικιλότητας ως εθνικού κεφαλαίου και κρίσιμης παρακαταθήκης της χώρας για το μέλλον.

Μέχρι σήμερα, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει και του βιολογικού πλούτου της χώρας ειδικότερα διέπονταν από τις διατάξεις ενός εξαιρετικού και πρωτοποριακού για την εποχή του νόμου, του «νόμου Τρίτση» 1650/1986. Ο νόμος όμως αυτός εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Σήμερα, 24 χρόνια μετά, ο πολύτιμος αυτός νόμος χρειάζεται επικαιροποίηση και συντονισμό με την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και με τη νομοθεσία περί δασών.

Το νομοσχέδιο συντονίζει τις διατάξεις περί προστασίας της βιοποικιλότητας με τη δασική νομοθεσία και κρατά τα στοιχεία που ενισχύουν την προστασία, ενώ προσαρμόζεται στις διεθνείς συμβάσεις και προδιαγραφές (π.χ. την κατηγοριοποίηση των προστατευομένων περιοχών της IUCN) προσαρμοσμένες στο ελληνικό δίκαιο. Απλοποιεί, επίσης, τις διαδικασίες χαρακτηρισμού περιοχών προστασίας, αλλά και αποσαφηνίζει τι επιτρέπεται και τι αποκλείεται από αυτούς τους σημαντικούς θύλακες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Επιπλέον, το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν -για παράδειγμα- την προστασία των μικρών υγροτόπων και τα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου Natura 2000.

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να «μιλά την ίδια γλώσσα» με τους εταίρους της, μια γλώσσα απλή, κατανοητή από όλους και αρκούντως προστατευτική για τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο.

Βιοποικιλότητα
Ο όρος «βιοποικιλότητα» αναφέρεται στον αριθμό, την ποικιλία και την ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών. Περιλαμβάνει την ποικιλία μεταξύ ειδών, εντός των ειδών και μεταξύ οικοσυστημάτων, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξής τους (τοπικής και χρονικής). Η βιοποικιλότητα αποτελεί κοινό αγαθό και πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Βασικά αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι:
- Καταστροφή, υποβάθμιση και κατακερματισμός των οικοτόπων
- Αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων
- Ρύπανση
- Εξάπλωση ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα
- Κλιματική αλλαγή

Η κατάσταση της ελληνικής βιοποικιλότητας
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και των τοπογραφικών και κλιματικών της χαρακτηριστικών, η Ελλάδα φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, από τις υψηλότερες σε ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο. Η καλή οικολογική κατάσταση της ελληνικής βιοποικιλότητας, όμως, αποτελεί μόνο θεωρητική παραδοχή, καθώς η έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, η απουσία επιστημονικής γνώσης και η περιβαλλοντικά καταστροφική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έχουν υποβαθμίσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009:
- Το 31% των οικοτόπων που απαντώνται στην Ελλάδα βρίσκονται σε μη ικανοποιητική/ανεπαρκή κατάσταση διατήρησης.
- Το 80% των θαλάσσιων οικοτόπων/ενδιαιτημάτων που απαντώνται στην Ελλάδα και προστατεύονται από την Οδηγία βρίσκονται σε μη ικανοποιητική/ανεπαρκή κατάστασης διατήρησης.
- Για το 65% των χερσαίων ειδών και το 62% όλων των ειδών που προστατεύονται από την Οδηγία η κατάσταση διατήρησης είναι άγνωστη.
- Για όλα τα αρθρόποδα, η κατάσταση διατήρησης είναι άγνωστη, ενώ ακόμα και για τα θηλαστικά η κατάσταση διατήρησης είναι άγνωστη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Επιπλέον, επτά από τους δέκα Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της χώρας έχουν περιληφθεί στον Κατάλογο Μοντρέ, τη «μαύρη λίστα» δηλαδή της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους.

Συνολικά, όπως καταδεικνύουν σημαντικές καταδίκες της χώρας μας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), η Ελλάδα δεν διαθέτει πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Εδώ και δεκαετίες, η χώρα μας δεν έχει λάβει τα απαραίτητα νομικά, θεσμικά, ρυθμιστικά και χρηματοδοτικά μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών της.

Σκοπός
Σκοπός των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι η αειφόρος διαχείριση και αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού οικολογικού και πολιτιστικού πλούτου. Η προστασία της βιοποικιλότητας προϋποθέτει διαδικασίες προγραμματισμού και διαχείρισης, στο πλαίσιο των οποίων εξασφαλίζεται ευρεία φάση διαβούλευσης από τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, ΜΚΟ, πολίτες, ώστε να αξιοποιείται η βέλτιστη επιστημονική γνώση και η διαθέσιμη τεχνογνωσία. Οι ειδικότεροι στόχοι είναι οι ακόλουθοι:
α) Αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των σημαντικών περιοχών για τη βιοποικιλότητα, μέσα από τη βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών.
β) Ενσωμάτωση και εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου για τη διαχείριση και την προστασία της βιοποικιλότητας.
γ) Επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας, ιδίως εκείνων που χαρακτηρίζονται ως σημαντικά.
δ) Αποτελεσματικοί μηχανισμοί παρακολούθησης, αξιολόγησης και επιτήρησης, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και την προστασία της βιοποικιλότητας.
ε) Απόκτηση επαρκούς γνώσης για την κατάσταση των ειδών και οικοσυστημάτων, ως κύριο εργαλείο για την αποτελεσματική διαχείριση και προστασία της βιοποικιλότητας.
στ) Η ενσωμάτωση της συνιστώσας της διατήρησης της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και στις τομεακές και αναπτυξιακές πολιτικές της χώρας.

ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ


Προστατευόμενες περιοχές
Χερσαίες, υδάτινες ή μικτού χαρακτήρα περιοχές, μεμονωμένα στοιχεία ή σύνολα της φύσης και του τοπίου, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα προστασίας και διατήρησης λόγω της οικολογικής, γεωμορφολογικής, βιολογικής, επιστημονικής ή αισθητικής σημασίας τους. Οι προστατευόμενοι βιότοποι μπορούν να χαρακτηρίζονται ως:
1. Περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης
2. Περιοχές προστασίας της φύσης
3. Φυσικά πάρκα
4. Περιοχές προστασίας οικοτόπων και ειδών που διακρίνονται σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Καταφύγια Άγριας Ζωής
5. Προστατευόμενα τοπία

Οι παραπάνω περιοχές υπόκεινται σε ζωνώσεις και μπορεί να αποτελούν και οι ίδιες ζώνες ευρύτερων προστατευόμενων περιοχών. Τα αντικείμενα προστασίας και διατήρησης με τις ζώνες τους διέπονται από Σχέδια Διαχείρισης, με τα οποία, στο πλαίσιο των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται στα προεδρικά διατάγματα, τις υπουργικές αποφάσεις και αποφάσεις των γενικών γραμματέων περιφερειών.

1. Ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης χαρακτηρίζονται εκτάσεις με εξαιρετικά ευαίσθητα οικοσυστήματα, ενδιαιτήματα σπάνιων ή απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας ή άγριας πανίδας ή εκτάσεις με παραμέτρους που παίζουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο ζωής σπάνιων ή απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας. Στις περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Κατ' εξαίρεση, μπορεί να επιτρέπονται, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του οικείου Σχεδίου Διαχείρισης, η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και η εκτέλεση εργασιών που αποσκοπούν στη διατήρηση των χαρακτηριστικών τους, εφόσον εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός προστασίας.

2. Ως περιοχές προστασίας της φύσης χαρακτηρίζονται εκτάσεις μεγάλης οικολογικής ή βιολογικής αξίας. Στις περιοχές αυτές προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον από κάθε δραστηριότητα ή επέμβαση που είναι δυνατό να μεταβάλει ή να αλλοιώσει τη φυσική κατάσταση, σύνθεση ή εξέλιξή του. Κατ' εξαίρεση, μπορούν να επιτρέπονται, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του οικείου σχεδίου διαχείρισης, η εκτέλεση εργασιών, ερευνών και η άσκηση ασχολιών και δραστηριοτήτων, κυρίως παραδοσιακών, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας.

3. Ως φυσικά πάρκα, εθνικά ή περιφερειακά, χαρακτηρίζονται μικρής ή μεγάλης έκτασης χερσαίες, υδάτινες ή μικτού χαρακτήρα περιοχές, εφόσον παρουσιάζουν ιδιαίτερη αξία και ενδιαφέρον λόγω της ποιότητας των φυσικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών και παράλληλα προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, που εναρμονίζονται με την προστασία της φύσης και του τοπίου, μεταξύ αυτών και της εγκατάστασης ΑΠΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του οικείου νόμου.
Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως φυσικών πάρκων αποσκοπεί στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας, καθώς και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας ευρύτερων περιοχών της χώρας με παράλληλη παροχή στο κοινό δυνατοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων.

4. Ως περιοχές προστασίας οικοτόπων και ειδών χαρακτηρίζονται εκτάσεις χερσαίες, υδάτινες ή θαλάσσιες που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της διατήρησης των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Διακρίνονται σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Καταφύγια Άγριας Ζωής.
4.1.Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)
Οι περιοχές που έχουν γίνει αποδεκτές ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν ενσωματωθεί στο παράρτημα 1 της Απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζονται ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ).
4.2 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)
Με τον παρόντα νόμο εγκρίνεται ο κατάλογος και τα όρια των περιοχών της ελληνικής επικράτειας που έχουν ταξινομηθεί ως «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» βάσει του άρθ. 4 της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα πουλιά και έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Ρυθμίσεις με οριζόντιο ή και ειδικότερο χαρακτήρα για την προστασία και οικολογική διαχείριση των Ζ.Ε.Π. είναι δυνατό να εξειδικεύονται περαιτέρω καθώς και να ορίζονται πρόσθετες τέτοιες, με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των εκάστοτε συναρμόδιων υπουργών.
4.3 Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)
Πρόκειται για τη γνωστή κατηγορία προστασίας που περιλαμβάνεται στον Δασικό Κώδικα και οι οποίες με το παρόν νομοσχέδιο εντάσσονται στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών. Με τις προτεινόμενες διατάξεις, ως ΚΑΖ μπορούν να χαρακτηρίζονται και θαλάσσιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως σημαντικοί τόποι αναπαραγωγής ψαριών και συγκέντρωσης γόνου, ή, τέλος, ως σημαντικά θαλάσσια ενδιαιτήματα. Ως καταφύγια άγριας ζωής μπορούν να χαρακτηρίζονται και οι οικολογικοί διάδρομοι μεταξύ άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών του παρόντος κεφαλαίου.

5. Ως προστατευόμενα τοπία χαρακτηρίζονται περιοχές με οικολογική, ή/και αισθητική ή/και πολιτιστική αξία και εκτάσεις που δύνανται να είναι πρόσφορες για αναψυχή του κοινού ή συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος λόγω των ιδιαίτερων φυσικών ή ανθρωπογενών χαρακτηριστικών τους.
Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τηρεί βάση δεδομένων με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την οικολογική κατάσταση και την κατάσταση διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών ανά την επικράτεια και δίδει τις κατευθύνσεις για την αειφορική διαχείριση των περιοχών αυτών.

Χαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών
Για τον χαρακτηρισμό των προστατευόμενων περιοχών 1, 2, και 3, την οριοθέτηση και τον καθορισμό των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και των δραστηριοτήτων εντός αυτών εκδίδεται προεδρικό διάταγμα, με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν γνωμοδοτήσεως των οικείων περιφερειακών συμβουλίων και της Επιτροπής «Φύση», σε εφαρμογή Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής εκδίδεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, με βάση ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική αξία της περιοχής.

Για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως «Προστατευόμενο Τοπίο» εκδίδεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, με βάση ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική αξία της περιοχής.

Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Φύση 2000
Στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 εισάγονται μεταξύ άλλων οι εξής περιορισμοί:
α) Απαγορεύεται η εγκατάσταση ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 96/82/ΕΚ (Seveso), όπως ισχύει.
β) Απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ Β, 1087/5.8.2003).
γ) Απαγορεύεται ο καθορισμός περιοχών των κατηγοριών α και β της παρ. 2 του άρθρου 1, και Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) του άρθρου 29 του ν. 2545/1997.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται κριτήρια και ρυθμίσεις για τη λειτουργία ή την απομάκρυνση υπαρχουσών εγκαταστάσεων των ανωτέρω περιπτώσεων.
ε) Απαγορεύεται η χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
στ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών πινακίδων, πλην εκείνων που ενημερώνουν τον επισκέπτη για την περιοχή ή προωθούν τις ήπιες φυσιολατρικές δραστηριότητες.

Στις περιοχές Natura 2000 είναι δυνατή η αδειοδότηση δραστηριοτήτων που κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές για την ασφάλεια ή την εθνική οικονομία (π.χ η εγκατάσταση ΑΠΕ), αφού ληφθούν επαρκή μέτρα αντιμετώπισης των πιθανών επιπτώσεών τους.

Εκπονούνται και εγκρίνονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχέδια διαχείρισης για όλες τις μορφές αλιείας (μέση, παράκτια και ερασιτεχνική) εντός των ΕΖΔ και των ΖΕΠ, τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση των προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων, και ιχθυοαποθεμάτων της κάθε περιοχής, μέσω του περιορισμού της αλιευτικής προσπάθειας, της αύξησης επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων και τοπικών ή/και χρονικών περιορισμών.

Ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπονεί εθνικό σχέδιο προσαρμογής των οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα όσον αφορά τον παράκτιο χώρο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μεριμνά για την έκδοση οδηγιών προς τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των αρχών της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2002/413/ΕΚ.

Οι μικροί παράκτιοι υγρότοποι με μέγεθος μικρότερο ή ίσο με 30 στρ. οριοθετούνται ως στοιχεία της παράκτιας ζώνης και υπάγονται στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αιγιαλού. Για τις παραπάνω ενέργειες λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια, η ισχύς έστω ενός από τα οποία πιστοποιεί την ύπαρξη υγροτόπου:
- κατάλληλες υδρολογικές συνθήκες, που οδηγούν σε κατάκλυση ή κορεσμό των εδαφών με επιφανειακό ή υπόγειο νερό σε συχνότητα και διάρκεια τέτοια, ώστε να είναι ικανές να στηρίζουν υγροτοπική κατά το πλείστον βλάστηση, η οποία είναι προσαρμοσμένη σε συνθήκες κορεσμένου εδάφους
- παρουσία υδρομορφικών εδαφών,
- παρουσία αλοφυτικής ή υδροφυτικής ή υπερυδατικής ή παρυδάτιας δενδρώδους βλάστησης
Η αποτελεσματική φύλαξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων αποτελεί αρμοδιότητα των κατά περίπτωση οικείων τοπικών αρχών.

Εισάγονται επίσης περιορισμοί και απαγορεύσεις στην αλιεία με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων, με στόχο την προστασία πολύτιμων θαλάσσιων οικοτόπων, όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Εκπονούνται επίσης και εγκρίνονται με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πενταετή σχεδία διαχείρισης για όλες τις μορφές αλιείας (μέση, παράκτια και ερασιτεχνική).

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας η θαλάσσια κυκλοφορία παρακολουθείται, ελέγχεται και υπόκειται σε διαχείριση μέσω της λειτουργίας εθνικού συστήματος VTMIS (Vessel Traffic Monitoring Information System). Η λειτουργία του συστήματος αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς εκπονεί και εφαρμόζει σχέδια διαχείρισης ή/και δράσης, δίνοντας προτεραιότητα:
α) Στα είδη των οποίων η προστασία και διαχείριση επιβάλλεται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει κυρώσει η Ελλάδα, και από την κοινοτική νομοθεσία.
β) Στα είδη που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κινδύνου του εθνικού και των διεθνών κόκκινων καταλόγων.
γ) Στα ενδημικά είδη.
δ) Στα είδη που παρουσιάζουν ιδιαίτερα κατακερματισμένη κατανομή.
ε) Στα είδη που είναι σημαντικά για την τοπική κατανάλωση (τρόφιμα, πρώτες ύλες, παραδοσιακά φάρμακα), ακόμα και αν δεν περιλαμβάνονται στους κόκκινους καταλόγους.
στ) Στις ιθαγενείς φυλές ζώων ή ποικιλίες φυτών.

Προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας
Για την προστασία των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας και μικροοργανισμών απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων οποιουδήποτε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή, και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους. Εξαιρούνται είδη της χλωρίδας και ιθαγενείς φυλές ζώων που είναι χαρακτηριστικά για την τοπική παραγωγή και κατανάλωση, εκτός αν το σχέδιο δράσης για τα είδη αυτά προβλέπει διαφορετικά.

Το σύνολο των γενετικών πόρων της Ελλάδας λογίζεται ως εθνικό κεφάλαιο, του οποίου η χρήση υπόκειται σε όρους και περιορισμούς σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Σύμβασης της Βόννης για την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και το δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης της Βιοποικιλότητας για το θέμα.

Ειδικές ρυθμίσεις για τα εισβάλλοντα ξενικά είδη
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα και κέντρα, εκπονεί έρευνα επικινδυνότητας και συντάσσει κατάλογο των εισβαλλόντων ειδών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συντάσσει σχέδια προστασίας της βιοποικιλότητας και διαχείρισης των αντίστοιχων εισβαλλόντων ειδών.

Επιστημονική έρευνα
Η έρευνα για την κατάσταση και τη χρήση των συστατικών της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων και των γενετικών και βιοχημικών πόρων, αδειοδοτείται, ελέγχεται και ενθαρρύνεται από το κράτος.

Ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της βιοποικιλότητας ορίζεται η εθνική στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένου και αναλυτικού σχεδίου δράσης που επικαιροποιείται ανά πενταετία, η οποία συντάσσεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανά δεκαπέντε έτη και εγκρίνεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε χρονικό διάστημα πέντε ετών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου οφείλει:
α) Να έχει απογράψει, κατά τον επιστημονικά πληρέστερο δυνατό τρόπο, τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα της ζωής (μικροοργανισμοί, χλωρίδα και πανίδα) και να έχει εκτιμήσει τις τάσεις και τις απειλές (συμπεριλαμβανομένων και των εισβαλλόντων ειδών).
β) Να έχει απογράψει τις ιδιωτικές και δημόσιες επιστημονικές ή μη συλλογές (γονιδιακό υλικό, σπέρματα και γαμετικό υλικό, είδη μικροοργανισμών, μυκήτων, φυτών και ζώων), συμπεριλαμβανομένων βοτανικών και ζωολογικών κήπων, φυτωρίων κ.λπ.
γ) Να έχει καταχωρήσει όλα τα παραπάνω σε μια βάση δεδομένων για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Ενημέρωση της κοινωνίας
Η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία για το περιβάλλον αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης, όπως απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση Άαρχους και τη νομοθεσία της ΕΕ. Αντίστοιχη υποχρέωση διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών σε σχετικές με την ποιότητα του περιβάλλοντος δημοσιευμένες πληροφορίες επιβάλλεται για κάθε φορέα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την κατάσταση του περιβάλλοντος, όπως είναι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι περιβαλλοντικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Εθνική Επιτροπή «ΦΥΣΗ»
Η λειτουργία της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000 του άρθρου 5 της ΚΥΑ 33318/3028/28- 12-1998, της οποίας οι αρμοδιότητες συμπληρώθηκαν με το άρθρο 17 του ν. 2742/1999, αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η Εθνική Επιτροπή ΦΥΣΗ αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό, γνωμοδοτικό όργανο του Κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Ευθύνη για την προστασία της βιοποικιλότητας
Αρμόδιος φορέας του κράτους για την προστασία της βιοποικιλότητας και την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές που δύνανται να επιφέρουν επιπτώσεις στα είδη και τους οικοτόπους αποτελεί υποχρέωση όλων των αρμόδιων υπουργείων.

Μέτρα για την αποτροπή υποβάθμισης της βιοποικιλότητας
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνεται, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, είτε η μείωση των πληθυσμών ενός ή περισσότερων απειλούμενων ειδών χλωρίδας ή πανίδας είτε η συρρίκνωση του φυσικού χώρου εξάπλωσής τους είτε η υποβάθμιση της κατάστασης ή η συρρίκνωση των οικοτόπων που είναι απαραίτητοι για την επιβίωση των ειδών αυτών ή οικοτόπων προτεραιότητας και ανεξαρτήτως του λόγου για τον οποίο αυτό συμβαίνει (όπως, ενδεικτικά, επιπτώσεις από έργα τεχνικής, αγροτικής κ.ά. υποδομής, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φυσικές καταστροφές, δασικές πυρκαγιές, ρύπανση, θήρα, ασθένειες, διαπιστούμενες ελλείψεις ή ανεπάρκειες της ισχύουσας νομοθεσίας κ.ά.), ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς, μπορεί, με πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, να καθορίζει κατεπειγόντως κάθε ενδεδειγμένο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την επαναφορά, στην προηγούμενη κατάσταση, των πληθυσμών των ειδών ή του γεωγραφικού χώρου εξάπλωσής τους ή της έκτασης και κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

costasz
Forum-Runner



114 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/07/2010 :  14:23:10  Εμφάνιση Προφίλ
Καλή η βιοποικιλότητα , το WWF και οι οικολόγοι του σαλονιού αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει αναπάντητο : Beretta A400 Xplor ή Βenelli Vinci ???

Ή λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Diamantis
Lost Poet of Forum

Greece


1847 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/08/2010 :  10:17:52  Εμφάνιση Προφίλ
http://www.youtube.com/watch?v=bpDp3gvapmc
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/08/2010 :  11:25:08  Εμφάνιση Προφίλ
@ Diamantis --> Ωραιο το κινουμενο σχεδιο !

Προς ενημερωση ΟΛΩΝ για την νεα κυνηγετικη χρονια....

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=478

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΣΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΩΝ & Φ.Π.
Δ/ΝΣΗ ΑΙΣΘ. ΔΑΣΩΝ, ΔΡΥΜΩΝ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ
ΤΜΗΜΑ Β’
Ταχ. Δ/νση : Χαλκοκονδύλη 31
Ταχ. Κωδ. : 101 64 ΑΘΗΝΑ
Πληροφ. : Ελ. Γιακουμή
Τηλέφωνο : 210 2124712
FAX. : 210 5242663
ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ.:


ΠΡΟΣ : Πίνακα Αποδεκτών

ΚΟΙΝ.: ΥΠΕΚΑ
1. Γραφ. Υπουργού
2. Γραφ. Υφυπουργού
3. Γραφ. Ειδ. Γραμματέα Δασών
4. Γραφ. Γεν. Δ/ντή Δασών


Θέμα : Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2010 – 2011

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.Δ 86/69 «περί δασικού κώδικα» (άρθρα 251, 258, 259 και 261), του Ν.Δ 996/71 (άρθρο 11), του Ν. 177/75 (άρθρα 7 και 8), του Ν. 2637/98 (άρθρα 57, 58 και 59) και της 414985/29-11-85 (ΦΕΚ 757/Β/18-12-85) κοινής απόφασης των Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Αναπληρωτή Υπουργού Γεωργίας «Μέτρα διαχείρισης της άγριας πτηνοπανίδας», όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθ. 366599/16-12-96 (ΦΕΚ 1188/τ.Β/31-12-96), 294283/23-12-97 (ΦΕΚ 68/Β/4-2-98) και 87578/703/6-3-2007(ΦΕΚ 581/Β/23-4-2007) κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.
2. Το άρθρο 255 του Ν.Δ. 86/69, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 57, παρ.4 του Ν.2637/98.
3. Τις διατάξεις του Ν. 3208/2003 «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις». (ΦΕΚ 303/Α/24-12-2003).
4. Την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης» όπως κυρώθηκε με το Ν. 1335/83 (ΦΕΚ 32/Α/13-3-83).
5. Την Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ «για την προστασία των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων και υδροβιοτόπων», η οποία κυρώθηκε με το Ν. 191/1974 (ΦΕΚ 350/Α/ 29-11-74).
6. Την Σύμβαση της Βόννης «για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα», η οποία κυρώθηκε με το Ν. 2719/99 (ΦΕΚ 106/Α/ 26-5-99).
7. Την Κοινοτική Οδηγία 79/409/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» καθώς και όλες τις μετέπειτα σχετικές τροποποιήσεις της.
8. Την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
9. Τις 399/93, 540/93, 641/93, 1174/94, 1592/98, 590/98, 2580/00, 1047/01 και 2603/03 αποφάσεις του ΣτΕ.
10. Το Ν.3028/28-6-2002(ΦΕΚ 153/Α/2002) «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».
11. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/2005).
12. Το άρθρο 29Α του Ν. 1558/85 «Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» που προστέθηκε με το
άρθρο 27 του Ν. 2081/92 (ΦΕΚ 154/Α/ 10-9-92).
13. Τις διατάξεις του Π.Δ. 187/7-10-09 (Φ.Ε.Κ. 214/Α/7-10-2009) «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» καθώς και το Π.Δ. 189/04.11.09 (ΦΕΚ 221/Α)
14. Την αριθ. 52167/22-12-2009 απόφαση (ΦΕΚ 2514/Β/22-12-2009) με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων του Πρωθυπουργού και της Υπουργού ΠΕΚΑ στους Υφυπουργούς ΠΕΚΑ.
15. Την αριθ. 23111/18-6-2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 855/Β/18-6-2010) Συγκρότηση Ενιαίου Διοικητικού Τομέα με τίτλο «Ειδική Γραμματεία Δασών».
16. Την επικαιροποιημένη (Μάιος 2010) Έρευνα – Μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Α.Τ.Ε.Ι. Λαμίας – Παράρτημα Καρπενησίου με τον τίτλο « Η επίδραση της θήρας στους πληθυσμούς των θηρευσίμων και μη ειδών, ο έλεγχος της λαθροθηρίας και η διάρκεια των περιόδων θήρας. – Τεύχος Α. Επίδραση της χρονικής περιόδου θήρας επί των θηρευσίμων και των απολύτως προστατευόμενων ειδών καθώς και η επίδραση αυτής στους πληθυσμούς ενός εκάστου των θηρευσίμων ειδών στην Ελλάδα. – Τεύχος Β. Δυνατότητα ελέγχου της λαθροθηρίας. – Τεύχος Γ. Συλλογή επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων που προσδιορίζουν σε κάθε περίπτωση την τυχόν επίδραση της κλιμακωτής λήξης της θήρας στην προστασία των ειδών πτηνών που ενδέχεται να επηρεάζεται από την εν λόγω κλιμάκωση» που εκπονήθηκε από τους καθηγητές Παπαγεωργίου Ν., Βλάχο Χρ., Θωμαΐδη Χρ. και λοιπούς εξειδικευμένους επιστήμονες, Αθήνα - Μάιος 2010.
17.α) Το περιεχόμενο της από Σεπτέμβριο 2007 ειδικής Μελέτης του Επίκουρου Καθηγητή Θηραματοπονίας κου Θωμαΐδη Χρήστου του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, με θέμα «Διαχείριση της θηραματοπανίδας μετά τις πυρκαγιές», όπως αυτή συμπληρώθηκε στη συνέχεια και η οποία προκειμένου να εξασφαλίσει την οικολογική ισορροπία των ειδών της άγριας πανίδας, εξετάζει: 1) τη διατάραξη των οικοσυστημάτων λόγω των πυρκαγιών, 2) την πιθανή μείωση του πληθυσμού της θηραματοπανίδας, 3) την ενδεχόμενη αναστάτωση των θηρεύσιμων ειδών και την πιθανή δυσμενή κατάσταση των ειδών από τη συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων τους, 4) τη δυνατότητα αποκατάστασης της βιολογικής ισορροπίας, 5) την κυνηγετική πίεση πριν τη φωτιά καθώς και τη σχετική πρόβλεψη για την μετάθεση της κυνηγετικής πίεσης μετά τη φωτιά, 6) τα βιολογικά χαρακτηριστικά των θηραμάτων που ενδιαιτούνταν στις καμένες εκτάσεις, 7) τη δυνατότητα ανάκαμψης του κάθε καμένου βιοτόπου συνεκτιμώντας και πλήθος εδαφολογικών δεδομένων.
β) Το περιεχόμενο της από 16 Νοεμβρίου 2009 Τεχνικής Έκθεσης που αφορά τη διαχείριση της θήρας μετά την πυρκαγιά στη Β.Α. Αττική, των ειδικών επιστημόνων κ.κ. Χατζηνίκου Ε., Αλεξίου Ε., Δεδουσοπούλου Ε. και Κιούση Δ.
18. Το από 5/8/2010 ενημερωτικό σημείωμα του τμήματος Β’ της Δ/νσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας, το οποίο διαμορφώθηκε με βάση:
α) Τις μελέτες για τον «Προσδιορισμό της φαινολογίας της μετανάστευσης των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών» (2008) και την «Επίδραση της θήρας στα θηρεύσιμα υδρόβια είδη της ορνιθοπανίδας» (2009), τις οποίες η Υπηρεσία μας ανέθεσε στο ΕΘΙΑΓΕ/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.
β) Τις προτάσεις των δασικών υπηρεσιών
γ) Τις προτάσεις της Κ.Σ.Ε., οι οποίες υποβλήθηκαν με το αριθ. έγγραφό της
δ) Τις προτάσεις της Π.Ε.Β.Ε.Κ.Ε
ε) Τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Καλλιστώ, ANIMA, Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και του Αρκτούρου
στ) Τις διαθέσιμες έγκυρες πληροφορίες, επιστημονικά στοιχεία και μελέτες, αποτελέσματα προγραμμάτων κ.α. σχετικά με το καθεστώς διαχείρισης των αναφερομένων στον πίνακα θηρεύσιμων ειδών, ιδιαίτερα τα δεδομένα της Επιστημονικής Βάσης ORNIS καθώς και του ΄΄key concepts of article 7 (4) of Directive 79/409/EEC΄΄ του Απριλίου 2007.
ζ) Την ανάγκη διατήρησης των πληθυσμών όλων των ειδών της άγριας πανίδας σε ικανοποιητικά επίπεδα, ώστε να ανταποκρίνονται στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις, λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών και ψυχαγωγικών αναγκών.
19. Την επιστολή JURM (2003) 8249MK/13.11.2003 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με την οποία παραιτείται από την προσφυγή κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας (υπόθεση C-167/03) λόγω συμμόρφωσης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
20. Τη διαταγή του Προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 14-01-2004 περί διαγραφής της υπόθεσης C-167/03.
21. Την αρ. πρ. 97734/4284/14.08.07 (Φ.Ε.Κ. 1657/Β/21.08.07) απόφασή μας «Τροποποίηση ρυθμίσεων θήρας».
22. Τις αποφάσεις απαγόρευσης θήρας λόγω πυρκαγιών στις διάφορες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας που εκδίδονται από τις αρμόδιες περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α΄.
1. Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2009 – 2010 από 20 Αυγούστου 2010 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2011.
2. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπουμε τη θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2011.
3. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, αναφέρονται στο συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ».
4. Απαγορεύουμε το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
5. Περιορίζουμε την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15.09.2010 μέχρι και 20.01.2011 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως, το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).
6. Επιτρέπουμε το κυνήγι αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τεσσάρων (4) ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 31.12.2010 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ατόμων επίσης περιορίζεται σε δύο (2) άτομα. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και τις χοιρομητέρες αυτών. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι αγριόχοιρου στη νήσο Εύβοια.
7. Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην παρούσα απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3 και 4 της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
8. Επιτρέπουμε το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) από 15.09.2010 μέχρι και 20.01.2011 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2011 μέχρι και 28.02.2011 χωρίς σκύλο δίωξης. Στους νομούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) απαγορεύεται.
9. Επιτρέπουμε το κυνήγι του πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2010 μέχρι και 20.01.2011 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2011 μέχρι και 28.02.2011 χωρίς σκύλο δίωξης.
Διευκρινίζουμε ότι η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης στο κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου υπόκειται στους περιορισμούς της παραγράφου (5) κεφαλαίου Α΄ της παρούσης.
10. Το κυνήγι του φασιανού (Phasianus colchicus) απαγορεύεται στις νήσους Λήμνου, Σάμου και Αγ. Ευστράτιου.
11. Παρατείνουμε την ισχύ της παραγράφου (Α) της αρ. πρωτ. 97734/4284/14.08.07 (Φ.Ε.Κ. 1657/Β/21.08.07) απόφασής μας «Τροποποίηση ρυθμίσεων θήρας», από 20.08.10 έως 14.09.10.

Β΄.
1. Απαγορεύουμε το κυνήγι:
1.1. Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής
1.2. Στα εκτροφεία θηραμάτων
1.3. Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας
1.4. Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών
1.5. Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής
1.6. Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές
1.7. Σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το άρθρο 6 της 414985/29.11.85 (Φ.Ε.Κ. 757/Β/18.12.85) Κοινής Υπουργικής Απόφασης
1.8. Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών, όπως αναφέρεται στο σημείο 22 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
1.9. Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
2. Απαγορεύουμε την αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
3. Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις νήσους Λήμνο & Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Οι υπερπληθυσμοί και οι ζημιές πιστοποιούνται από επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Δασών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Η σύσταση της επιτροπής και η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.
4. Η εκγύμναση των κυνηγετικών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.


Γ΄. Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.
Δ΄. Από τις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Πίνακας Διανομής

Για ενέργεια
1. Εθνικό Τυπογραφείο (για τη δημοσίευση), Καποδιστρίου 34 - 104 32 Αθήνα
2. Περιφέρειες του Κράτους – Γενικές Διευθύνσεις Περιφερειών
Διευθύνσεις Δασών Περιφέρειας
3. Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος
4. Κυνηγετικές Ομοσπονδίες


Για κοινοποίηση
1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γεν. Διεύθυνση ΧΙ
2. Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φ.Π. - Κέντρο Δασοπροστασίας (1591)



ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ
επισυνάπτεται στην υπ’ αριθμ.………………….………. απόφαση
«Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2010 – 2011»

Α/Α ΕΙΔΟΣ ΖΩΝΕΣ * ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΑΝΑ ΚΥΝΗΓΟ/ΕΞΟΔΟ
ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ:
1.** Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus) 20/8 - 14/9 15/9 – 10/3 Όλες Χωρίς περιορισμό
2. Λαγός ( Lepus europaeus) 15/9 – 10/1 Τετ-Σαβ-Κυρ Ένα (1)
3. *** Αγριόχοιρος (Sus scrofa) 15/9 – 20/1 Τετ-Σαβ-Κυρ Τέσσερα (4) κατά ομάδα.
4. Αλεπού (Vulpes vulpes) 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
5. Πετροκούναβο (Martes foina) 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
ΠΟΥΛΙΑ
α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α.
1. Σιταρήθρα (Alauda arvensis) 20/8 – 14/9 15/9 – 10/2 Όλες Δέκα (10)
2. Φάσα (Columba palumbus) 20/8 – 14/9 15/9 – 20/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
3. Αγριοπερίστερο (Columba livia) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
4. Ορτύκι (Coturnix coturnix) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Δώδεκα (12)
5. Τρυγόνι (Streptopelia turtur) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Δώδεκα (12)
6. Τσίχλα (Turdus philomelos) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Είκοσι πέντε (25)
(Συνολικά
από όλα τα είδη)
7. Δενδρότσιχλα (Turdus viscivorus) 20/8 – 14/9 15/9 – 20/2 Όλες
8. Κοκκινότσιχλα (Turdus iliacus) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες
9. Γερακότσιχλα (Turdus pilaris) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες
10. Κότσυφας (Turdus merula) 20/8 – 14/9 15/9 – 20/2 Όλες
11. Καρακάξα (Pica pica) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
12. Κάργια (Corvus monedula) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
13. Κουρούνα (Corvus corone) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
14. Ψαρόνι (Sturnus vulgaris) 20/8 – 14/9 15/9 – 28/2 Όλες Χωρίς περιορισμό
15. Μπεκάτσα (Scolopax rusticola) 15/9 – 28/2 Όλες Δέκα (10)
16.**** Φασιανός (Phasianus colchicus) 15/9 – 31/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Ένα (1)
17. Πετροπέρδικα (Alectoris graeca) 1/10 – 15/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Δύο (2)
18.***** Νησιώτικη Πέρδικα (Alectoris chukar) 1/10 – 15/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Τέσσερα (4)


ΠΟΥΛΙΑ:
β) Υδρόβια και παρυδάτια
1. Σφυριχτάρι (Anas penelope) 15/9 – 10/2 Όλες Δώδεκα (12)
[Συνολικά
από όλα τα είδη]
2. Κιρκίρι (Anas crecca) 15/9 – 31/1 Όλες
3. Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos) 15/9 – 31/1 Όλες
4. Σουβλόπαπια (Anas acuta) 15/9 – 10/2 Όλες
5. Σαρσέλα (Anas querquedula) 15/9 – 10/2 Όλες
6. Χουλιαρόπαπια ( Anas clypeata) 15/9 – 10/2 Όλες
7. Κυνηγόπαπια (Aythya ferina) 15/9 – 31/1 Όλες
8. Τσικνόπαπια (Aythya fuligula) 15/9 – 10/2 Όλες
9. Φαλαρίδα (Fulica atra) 15/9 – 10/2 Όλες
10. Φλυαρόπαπια (Anas strepera) 15/9 – 31/1 Όλες
11. Ασπρομετωπόχηνα (Anser albifrons) 15/9 – 10/2 Όλες
12. Νερόκοτα (Gallinula chloropus) 15/9 – 10/2 Όλες Δέκα (10)
13. Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) 15/9 – 10/2 Όλες Δέκα (10)
14. Καλημάνα (Vanellus vanellus) 15/9 – 31/1 Όλες Δέκα (10)

* Περιοχές της χώρας οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί «ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την 18.12.1985, καθώς και με την ανωτέρω (21) σχετική.
** Από 1/3 – 10/3 μόνο σε νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου.
*** Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως 31.12.2010 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ατόμων επίσης περιορίζεται σε δύο (2) άτομα. Απαγορεύεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Εύβοια.
**** Οι εξαιρέσεις του κυνηγίου του Φασιανού καθορίζονται στο Κεφάλαιο Α΄, παρ. 10.
***** Εκτός από την περιοχή της Α΄Κ.Ο. Κρήτης και Δωδεκανήσου και Β΄Κ.Ο. Αρχιπελάγους όπου η κυνηγετική περίοδος ορίζεται από 15/9 έως 30/11



Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

dogvag
Newbie Forum Runner

11 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2010 :  16:04:45  Εμφάνιση Προφίλ
apneafrog δεν μας κανεις τη χαρη να ξεκουμπιστεις απο αυτο το forum και να κανεις post σε κανενα forum με ομοϊδεάτες σου?αιντε κανε μας τη χαρη..γιατι εδω η φυση πεθαινει με ταχυτατους ρυθμους και εσυ ασχολεισαι ακομα με μακακιες κοτζαμ μαντραχαλος..ακουσε τη σφεντονα του Βασιλη Παπακωνσταντινου...με περδικες και κοτσιφες τι εχουμε να χωρισουμε?προσεχε γιατι η σφεντονα ερχεται για παρτη σου..καποια στιγμη θα γινεις εσυ το θυμα και η μεγαλοχαρη φυση ο θυτης...καλα ξεκουμπιδια!!!

freedom
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2010 :  19:47:29  Εμφάνιση Προφίλ
@ dogvag
Προς τι τετοια επιθεση φιλε?
Μηπως σε εθιξα και παρεξηγηθηκες?
Μηπως δεν εχεις να μου πεις κατι με επιχειρηματα σχετικα με το κυνηγι και σου καθομαι στο λαιμο?
Μηπως σε ενοχλει που ασκω μια νομιμη δραστηριοτητα? Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ εξεδωσε την ρυθμιστικη....εγω γιατι να ξεκουμπιστω απο το φορουμ?
Το ποστ δεν το ανοιξα εγω αν εχεις δει?
Εγω απλα γραφω και μαλλον σε ενοχλει αυτο γιατι δεν εχεις να μου πεις τιποτα καλυτερο....
Κανε μου τι χαρη και μιλα καλυτερα...
Αν δεν μπορεις να μιλησεις σαν ανθρωπος ξεκουμπισου εσυ φιλαρακο....
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/09/2010 :  15:56:08  Εμφάνιση Προφίλ
Ομαδική πολύωρη οργανωμένη σφαγή από δεκάδες κρετίνους κυνηγούς σε Εθνικό Πάρκο, και με τους αρμόδιους που χρυσοπληρώνουμε, να ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ. Αν ξυπνήσουν, ας πάνε να τους πιάσουν.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=200005

Η υποκρισία των αρμόδιων υπηρεσιών και γενικότερα της πολιτείας που υπόσχεται πράσινη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον, ξεχείλισαν προχθές στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου που αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και προστατευόμενη περιοχή από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar.

Δεκάδες λαθροκυνηγοί με μικρές βάρκες (μονόξυλα) τις οποίες ξεφόρτωσαν ανενόχλητοι από αγροτικά αυτοκίνητα, εισήλθαν στη λιμνοθάλασσα και προκάλεσαν μια απίστευτη οικολογική καταστροφή σκοτώνοντας αδιακρίτως χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Στις συνολικά τέσσερις ώρες που διήρκεσε η σφαγή των πουλιών και παρ' ότι η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυροβολισμούς και ριπές από κυνηγετικές καραμπίνες, ουδείς από το Δασαρχείο Αμαλιάδας μετέβη στη λιμνοθάλασσα για να σταματήσει την καταστροφή. Ο δασάρχης Αμαλιάδας, δηλαδή της υπηρεσίας που υποτίθεται ότι εποπτεύει και προστατεύει την περιοχή, παρ' ότι αναζητήθηκε τηλεφωνικά μέχρι αργά χθες από την «Ε», δεν βρέθηκε.

Η Γεωργία Καραμπέρου, δασολόγος και συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ιδιαίτερα προβληματισμένη, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη εισβολή των λαθροκυνηγών στο Κοτύχι και επισήμανε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Φύλακες

«Υπάρχουν πέντε φύλακες εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με άδειες μητρότητας. Οι τρεις φύλακες που απομένουν καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της περιοχής, αλλά φυσικά δεν φτάνουν. Αυτή την περίοδο έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας στην προστασία του έλους της Λάμιας, μιας περιοχής που βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων λαθροκυνηγών οι οποίοι πρόσφατα επιχείρησαν να το κάψουν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα υδρόβια πουλιά που βρίσκονταν εκεί. Δεν αρκεί το φιλότιμο και οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται προσωπικό και μέσα για να ελεγχθεί και να προστατευτεί το Εθνικό Πάρκο», δήλωσε στην «Ε» η κ. Καραμπέρου.

Στο θέμα αναφέρθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους χθες οι Οικολόγοι της Ηλείας και της Αχαΐας (Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον - ΕΠΟΠ) και (Οικολογική Κίνηση Πάτρας - ΟΙΚΙΠΑ). Οπως καταγγέλλουν οι δύο οικολογικές οργανώσεις: «Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Κοτύχι θυμίζει ξανά πεδίο μάχης. Ο ανύποπτος επισκέπτης, ιδίως τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, που θα θελήσει να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας απίστευτης σφαγής πουλιών, που οργανώνουν οι λαθροκυνηγοί της περιοχής με τις περιβόητες "κλεισιές".

»Οι επαναληπτικές καραμπίνες σκορπίζουν τον όλεθρο σε οτιδήποτε πετάει στη λιμνοθάλασσα. Και όλα αυτά παρά τη ρητή απαγόρευση του κυνηγιού σ' αυτή την προστατευόμενη περιοχή, δηλαδή την Α' ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Φυσικά όλοι οι αρμόδιοι είναι απόντες! Και το δασαρχείο και η θηροφυλακή. Αλλωστε αυτό πράττουν όλα αυτά τα χρόνια, αφήνοντας τους λαθροκυνηγούς ασύδοτους και το Κοτύχι ξέφραγο αμπέλι».

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Apneafrog
Advanced Forum-Runner

Greece
317 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/09/2010 :  09:46:30  Εμφάνιση Προφίλ
Ειπαμε Λαθροθηρες υπαρχουν αλλα για δειτε και παρακατω....

Γ΄ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


Εντός των ορίων του Κ.Σ. Νεμέας και πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κ.κ. Κομνηνός Αντώνιος, Μαστοράκης Γεώργιος και Αρναουτόπουλος Γεώργιος συνέλαβαν δύο άτομα που επιδίδονταν σε νυχτερινό κυνήγι λαγού με την βοήθεια και (εκτός του γνωστού προβολέα) ενός αλυσοπρίονου(!!!) ο ήχος του οποίου προφανώς χρησίμευε στο να καλύπτει τα βήματά τους και να ακινητοποιεί το λαγό. Φαίνεται ότι το σύστημα αυτό απέδιδε, γιατί οι πληροφορίες μιλούσαν για λεία δεκάδων λαγών από αυτούς τους λαθροθήρες. Ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Κιάτου και πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κ.κ. Μίκος Παναγιώτης και Νέγρης Δημήτριος συνέλαβαν δύο άτομα που επιδίδονταν σε νυχτερινό κυνήγι αγριογούρουνου. Κατασχέθηκαν τα παράνομα μέσα (προβολείς, παραποιημένο όπλο κ.τ.λ.) καθώς και το σκοτωμένο αγριογούρουνο. Ακολουθήθηκε αυτόφωρη διαδικασία.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Τριπόλεως ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Φούτρης Νικόλαος μαζί με Δασοφύλακα του Δασαρχείου Τριπόλεως κ. Ντούζο Πέτρο συνέλαβαν την 24/8/10 και την 25/8/10 δύο λαθροθήρες που επιδίδονταν σε κυνήγι λαγού εκτός περιόδου. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου ενώ η ποινή που επιβλήθηκε στον έναν κατηγορούμενο ήταν 9 μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ πρόστιμο!

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Μελιγαλά ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας κ. Ηλιόπουλος Δημήτριος συνέλαβε στις 20/8/10 αστυνομικό (!!!) ο οποίος θήρευε τρυγόνια εκτός ζωνών διάβασης. Ίσως να θεώρησε ότι οι ζώνες ήταν για τους άλλους και οι υπόλοιπες περιοχές για τους αστυνομικούς?. Λάθος !!!

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Καλαμάτας οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κ.κ. Μαλαπάνης Δημήτριος και Ηλιόπουλος Δημήτριος συνέλαβαν ένα άτομο στις 31/8/10 που επιδίδονταν σε νυχτερινό κυνήγι αγριογούρουνου. Κατασχέθηκαν τα παράνομα μέσα (προβολείς, όπλο κ.τ.λ.) και ακολουθήθηκαν οι από τον νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Πύργου οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κ.κ. Λάττας Γεώργιος, Κορομηλάς Παναγιώτης, Μπόρας Παναγιώτης, Βασιλόπουλος Παναγιώτης καθώς και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Πύργου Παπαγιάννης Αλέξανδρος συνέλαβαν στις 24/8/10 δύο άτομα που ασκούσαν παράνομη νυχτερινή θήρα λαγού με την «βοήθεια» μοτοσικλέτας. Κατασχέθηκαν τα μέσα της παράνομης θήρας (μηχανή, όπλο κ.τ.λ.) και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου.

Εντός των ορίων του Κ.Σ. Πύργου οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες κ.κ. Μπόρας Παναγιώτης, Παφιλιάρης Κων/νος, Χριστόπουλος Χαράλαμπος καθώς και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Πύργου Παπαγιάννης Αλέξανδρος συνέλαβαν στις 26/8/10 ένα άτομο που ασκούσε παράνομη νυχτερινή θήρα λαγού μέσα από μια «φυλάχτρα» με την βοήθεια του φεγγαριού. Κατασχέθηκε το όπλο της παράνομης θήρας και ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Σε νυχτερινή λειτουργία είχαν επιδοθεί στις 27/8/10 δύο παπάδες στην ευρύτερη περιοχή της Κρυόβρυσης Ηλείας. Με την όμως μόνη διαφορά ότι αντί να κρατούν θυμιατά, ο ένας κρατούσε γεμάτο δίκανο και ήταν στην καρότσα του αγροτικού οχήματος και ο άλλος οδηγούσε προς εξεύρεση των λαγών. Ομάδα όμως πέντε Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων (κ.κ. Λάττας Γεώργιος, Κορομηλάς Παναγιώτης, Μπόρας Παναγιώτης, Βασιλόπουλος Παναγιώτης καθώς και ο θηροφύλακας του Κ.Σ. Πύργου Παπαγιάννης Αλέξανδρος) τους εντόπισαν και τους χάλασαν την ολονυχτία …Το «ιερό» αυτό δίδυμο σύμφωνα με πληροφορίες λυμαινόταν την περιοχή πολύ καιρό… Δυστυχώς…

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες, δηλαδή κατασχέσεις των μέσων παράνομης θήρας (όπλο, αμάξι κ.τ.λ.), αυτόφωρη διαδικασία και στη συνέχεια ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Αυτές λοιπόν οι επιτυχίες των Θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Οργανώσεων πρέπει να παραδειγματίζουν και να αποτρέπουν τους επίδοξους λαθροθήρες αφού την επόμενη φορά ίσως να είναι αυτοί οι «τυχεροί»…

- Ο Πρόεδρος Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος

- Ο Γ. Γραμματέας Πλούμπης Ανδρέας
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Diamantis
Lost Poet of Forum

Greece


1847 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/10/2010 :  10:49:09  Εμφάνιση Προφίλ
Σκότωσαν τον «Αυτοκράτορα» των ελαφιών
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4601218

ΘΥΜΑ των κυνηγών έπεσε στη Βρετανία ο «Αυτοκράτορας», ένα εντυπωσιακό σε µέγεθος ελάφι που εθεωρείτο το µεγαλύτερο άγριο ζώο στις βρετανικές νήσους. Ο «Αυτοκράτορας» βρέθηκε νεκρός λίγες ηµέρες αφότου η φωτογραφία του δηµοσιεύθηκε σε πολλές εφηµερίδες της χώρας. «Με ένα τόσο εντυπωσιακό ζευγάρι κέρατα ήταν αναπόφευκτο να συµβεί», δήλωσε στο ΒΒC ο φωτογράφος που είχε απαθανατίσει το ελάφι στο εθνικό πάρκο του Εξµουρ. Μέχρι στιγµής παραµένει άγνωστη η ταυτότητα του θύτη αλλά και οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες στέρησε τους Βρετανούς από τον «Αυτοκράτορά» τους. Το µόνο βέβαιο είναι ότι δεν έκανε τίποτε παράνοµο.

Τρόπαιο...
Στη Βρετανία ζουν 350.000 ελάφια, το κυνήγι είναι µια νόµιµη δραστηριότητα και ένα βαλσαµωµένο κεφάλι µε τα κέρατα θεωρείται έπαθλο που συνήθως καταλήγει να κοσµεί κάποιον τοίχο. Επαγγελµατίες κυνηγοί σκοτώνουν καθηµερινά ελάφια αλλά και παραδίδουν µαθήµατα σε ερασιτέχνες που θέλουν για το τζάκι τους το δικό τους έπαθλο. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ του ΒΒC, µια µέρα κυνηγιού υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελµατία κοστίζει από 160 έως 180 στερλίνες (180 έως 200 ευρώ).

Με το έπαθλο στο σπίτι το κόστος µπορεί να φτάσει ακόµη και τις 3.000 στερλίνες (3.400 ευρώ). «Είναι ελάφι. Πυροβολήθηκε. Ετσι συµβαίνει. Πυροβόλησα τρία ελάφια σήµερα το πρωί. Είναι κάτι που κάνουµε καθηµερινά», δήλωσε µε αρκετή δόση κυνισµού ένας επαγγελµατίας κυνηγός.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 71 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Κλειδωμένο Θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000