Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Σκέψεις για το barefoot running
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 97

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/04/2011 :  16:02:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@Laga: όντως κάποιες έρευνες που συγκρίνουν άμεσα το ανυπόδητο με το ενυπόδητο τρέξιμο είναι ακόμα σε φάση εξέλιξης.

Εχουν υπάρξει όμως στο παρελθόν (τις τελευταίες 3 δεκαετίες) αρκετές έρευνες που υποδεικνύουν ότι το κλασσικό αθλητικό χοντροπάπουτσο, μπορεί δυνητικά να καταστεί επικίνδυνο (κυρίως επειδή προάγει το χτύπημα φτέρνας). Μάλιστα σε τεστ διαφορετικών τύπων cushioning παπουτσιών (τρέχοντας σε διάδρομο), φάνηκε ότι όσο πιο αναπαυτικό ήταν το παπούτσι, τόσο πιο βίαια κτυπούσε τη φτέρνα του ο δρομέας. Αυτό εξηγείται επειδή το πιο αναπαυτικό παπούτσι αποκόβει περισσότερο την πληροφορία κρούσης από το πέλμα και ο εγκέφαλος στην προσπάθειά του να ιχνηλατήσει το τί υπάρχει εκεί κάτω, ωθεί ασυναίσθητα το πέλμα στο να κτυπήσει πιο απότομα τη φτέρνα. Αυτή η περίεργη προσαρμογή του βηματισμού ονομάστηκε shock setting. Το 1997 οι Robbins και Waked με το πέρας συγκεκριμένης έρευνας έφτασαν στο σημείο να προτείνουν ότι η παραπλανητική διαφήμιση των αθλητικών υποδημάτων (περί απορόφησης κραδασμών κλπ), ενδέχεται να αποτελεί έναν δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Από τον σύνδεσμο που παραθέτεις, σε ένα άλλο σημείο του (http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/4BiomechanicsofFootStrike.html) δίνονται περισότερες πληροφορίες για τις δυνάμεις πρόσκρουσης όταν χρησιμοποιείται κτύπημα φτέρνας ή προσγείωση στο μπροστινό πέλμα (forefoot). Συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο heel strike (φτέρνα) το παπούτσι ενώ εξομαλύνει αρκετά το φαινόμενο της "μετάβασης κρούσης" (την πρώτη κορυφή δηλαδή), δεν το εξαφανίζει κι όλας. Σωρευτικά αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Αν όμως ακολουθείται το forefoot strike, εξαλείφεται η μετάβαση κρούσης, είτε ο δρομές φοράει παπούτσι είτε τρέχει ξυπόλητος. Οπότε κάποιος θα αναρωτηθεί: αφού και με το παπούτσι μπορώ να έχω τα θετικά του forefoot strike, τι να το κάνω το μινιμαλιστικό παπούτσι ή το ξυπολητο-τρέξιμο; Δεν θα διαφωνήσω! Σε κάποιους μπορεί να βγαίνει και σε κάποιους άλλους όχι. Προσωπικά όταν γυρίζω το πάτημά μου σε forefoot με τα χοντροπάπουτσά μου, το τρέξιμο γίνεται τόσο αφύσικο και ψυχολογικά κουραστικό που συνειδητά το γυρίζω σε heel strike…γιατί για αυτό το είδος πατήματος είναι σχεδιασμένα τα χοντροπάπουτσα. Όταν τα αφαιρώ δεν έχω παρά μόνο μια επιλογή: το forefoot strike. Και μου βγαίνει τόσο φυσικά και αβίαστα που δεν χρειάζεται να έχου το νου μου για το πως πατάω. Επιπλέον χωρίς παπούτσια αφήνω το σώμα μου να προσαρμοστεί ταχύτητα και δυναμικά σε κάθε είδους περίεργες ροπές στρέψεις (βλέπε πρηνισμός κλπ). Δεν διαφωνώ ότι motion control/stability παπούτσια και ορθωτικοί πάτοι μπορούν να βοηθήσουν αλλά μέχρι σε ποιο βαθμό; Γιατί να μην αφήσουμε το σώμα μας να κάνει αυτή την προσαρμογή με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει το ίδιο;

Κλείνοντας παραθέτω ένα σύνδεσμο που ασχολείται με έναν τύπο που λόγω σοβαρού ατυχήματος οι γιατροί του το είχαν δηλώσει εξ’ αρχής: δεν πρόκειται να τρέξεις ξανά...και είχαν δίκιο! Η λεπτομέρεια που τους ξέφυγε ήταν..."με παπούτσια ενοείται!". Γιατί όντως ότι και ορθωτικούς πάτους και να έβαζε...το τρέξιμο δεν του έβγαινε...μέχρι που αποφάσισε να βάλει τα παπούτσια στην άκρη και να αφήσει το σώμα του να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά της προσαρμογής. Το αποτέλεσμα στο σύνδεσμο...
http://www.youtube.com/watch?v=Xwhl--ohW10&playnext=1&list=PL7A81D28B3DE489A0
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

gargadua
Master Forum-Runner

Afghanistan


7473 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/04/2011 :  23:11:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Είδα το βιντεάκι που έβαλες και έπαθα πλάκα. Αυτός βέβαια καμιά σχέση δεν πρέπει να έχει με τις μαλακές πατούσες μου!!!!!
Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όσοι τρέχουν ξυπόλητοι στα βιντεάκια είναι λεπτοί και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει κάποιος 1,83 με 92 κιλά. Μιλάμε για διαφορετικές δυνάμεις στα μετατάρσια, όπως και να το κάνουμε.
Προσωπικά όταν φοράω τα "χοντροπάπουτσα" έχω παρατηρήσει φθορά πίσω και μπροστά από το μέσον της σόλας. Αλλωστε το χτύπημα εμπρός έρχεται όταν αυξήσώ την ταχύτητα. Οσο είμαι σε χαμηλούς ρυθμούς νοιώθω ότι χτυπάω κάπου στη μέση.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να το δοκιμάσω σε ταρτάν (να γίνει πρώτα καλά το πόδι) έστω και σαν κάτι εξτρά και με σκοπό τη γενικότερη γύμναση της πατούσας.

"Το αργά διορθώνεται, το γρήγορα ΟΧΙ!!!!"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/04/2011 :  23:33:50  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
To barefoot πραγματικά μόνο ως μόδα μπορώ να το δω. Αν όντως έκαναν τόσο καλό οι κενυάτες δεν θα το γυρνούσαν ποτέ στο τρέξιμο με υποδήματα. Επίσης συμφωνώ με τον gargadua ότι το βάρος παίζει ρόλο... ακόμα και το πάτημα. Στο βίντεο αυτός δεν τρέχει ακριβώς forefoot αλλά στις μύτες πράγμα που αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος. Ο σκοπός του forefoot strike είναι πρώτον να μη κάνουμε Overstride και κατά δεύτερον να προσγειωνόμαστε κάτω από το κέντρο του βάρους μας.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/04/2011 :  12:54:38  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
@gargadua
Εάν είσαι πιο βαρύς από το "σύνηθες" (μιλάω για απόλυτο βάρος, όχι σε σχέση με το ύψος), τότε το ξυπόλητο τρέξιμο έχει ταυτόχρονα ένα πλεονέκτημα και...ένα μειονέκτημα!

Το πλεονέκτημα είναι η απόσβεση: επειδή υιοθετείς το forefoot strike (εκ του φυσικού ) και η πιο σκληρή επιφάνεια γίνεται...χαλί να τη πατήσεις! Τρέχεις τόσο ήπια που ενδέχεται να απορήσεις πως τόσο καιρό έτρεχες με κλασσικό παπούτσι και μπορούσε το σώμα σου να "ανταπεξέλθει" όλες αυτές τις δονήσεις (ναι, ακόμα και αν πιστεύεις ότι κατά βάθος με παπούτσια τρέχεις πατώντας στο μέσο του πέλματος).

Το μειονέκτημα είναι ο μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής. Όσο πιο βαρύς, τόσο πιο δυνατό πρέπει να γίνει το σύστημα πέλματος/γάμπας/αχίλλειου, για να "αποσβέσει" και γενικότερα να διαχειριστεί το παραπάνω βάρος. Όταν το ξεκίνησα ήμουν στα 93+ κιλά, και τώρα βρίσκομαι στα 89- κιλά. Παραμένω λοιπόν βαρύς και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή. Και επειδή προσπάθησα να μπω στο παιχνίδι του ξυπόλητου πολύ γρήγορα (η εθιστικότητά του βλέπεις ) υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι θα πάρω τα πέλματά μου στο χέρι!

Προφανώς αν είσαι στα 60-70 κιλά, τότε και η προσαρμογή θα γινόταν σαφώς πιο εύκολα...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

RouDi
Crazy Boy of Forum

Greece


1351 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/04/2011 :  14:00:56  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ειμαι 1.86 και 92 κιλα. Απο επιλογή δεν αλλαζω τα παπούτσια του τρεξιματος στα χιλιομετρα που μας συμβουλευουν οι εταιρίες. Αποφασισα να κανω ενα πειραμα και να φτασω τα παπούτσια που εχω οχι στα ορια τους αλλα περα απο αυτα. Εχω χασει τον αριθμό των χιλιομετρων που εχω τρεξει με αυτα σιγουρα ειναι πανω απο 1000. Με αυτο τον τροπο ηθελα να "καταστρεψω" όλες τις τεχνολογίες που η εταιρία ειχε βαλει για να απορροφα τους κραδασμούς. Ετσι μετα απο αρκετα χρονια και χιλιομετρα θεωρω οτι ομαλα περασα απο την απολυτη προστασία σε μη προστασια. Νομιζω οτι ειναι σαν να τρεχω χωρις παπούτσια μια και δεν εχω καμια προστασια απο τους κραδασμούς που υπάρχουν σε αυτα οταν ειναι καινούργια.
Βεβαια ολα τα παραπάνω δε σημαινει οτι ισχύουν για όλους. Νομιζω οτι πρεπει ο καθενας να πειραματιστεί. Και προπαντων να περασει ΟΜΑΛΑ απο τη μια κατασταση στην άλλη.

____________________

Τρεχω.... οπουδηποτε, οποτεδηποτε, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/04/2011 :  14:24:33  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
@ Dejan
Από μία μάτια σε ένα συγκεκριμένο video ίσως να μην βγαίνει μια ολοκληρωμένη άποψη για το ανυπόδητο τρέξιμο...

Για το λόγο αυτό δείτε και το video στον παρακάτο σύνδεσμο, όπου ο "Barefoot Professor" εξηγεί, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, το πως πατάει το πόδι και τι δυνάμεις ασκούνται στο ανυπόδητο και στο ενυπόδητο τρέξιμο (ειδικότερα από το 2 λεπτό και μετά - Όμως αξίζει να το δει κανείς από την αρχή μέχρι το τέλος):
http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE


Edited by - xipolitakos on 14/04/2011 16:00:23
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/04/2011 :  19:19:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

To barefoot πραγματικά μόνο ως μόδα μπορώ να το δω. Αν όντως έκαναν τόσο καλό οι κενυάτες δεν θα το γυρνούσαν ποτέ στο τρέξιμο με υποδήματα. Επίσης συμφωνώ με τον gargadua ότι το βάρος παίζει ρόλο... ακόμα και το πάτημα. Στο βίντεο αυτός δεν τρέχει ακριβώς forefoot αλλά στις μύτες πράγμα που αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος. Ο σκοπός του forefoot strike είναι πρώτον να μη κάνουμε Overstride και κατά δεύτερον να προσγειωνόμαστε κάτω από το κέντρο του βάρους μας.



Dejan, κρίνοντας από την εμπειρία σου σε αυτό το φόρουμ και από το γεγονός ότι μπορεί και να έχεις κάνει στη ζωή σου Χ10 φορές περισότερα χιλιόμετρα τρεξίματος από ότι εγώ, καταλαβαίνω απολύτως τις αντιρήσεις σου! Υπενθυμίζω όμως ότι και εγώ μια ζωή με παπούτσια έτρεχα...και τώρα που το έχω "γυρίσει" στο ανυπόδητο μπορώ να κρίνω και τις δύο καταστάσεις (παπούτσι vs όχι_παπούτσι) λαμβάνοντας υπόψη κυρίως το τι αισθάνομαι στο σώμα μου.

Αν τώρα είναι μόδα το ξυπόλητο τρέξιμο...τότε είναι μια μόδα που ήρθε για να μείνει Δεν θα περίμενα ποτέ βέβαια στον επόμενο ΚΜΑ να δω 1000 δρομείς να τρέχουν ξυπόλητοι ή έστω με μινιμαλιστικά παπούτσια Ο αριθμός όμως των δρομέων (κυρίως τακτικών που "κουβαλάνε" σε καλό ποσοστό μια πλούσια γκάμα τραυματισμών) που θα αρχίσει να αναθεωρεί τη χρησιμότητα ενός κλασικού αθλητικού "χοντροπάπουτσου", πιθανόν να αυξηθεί σημαντικά στα χρόνια που έρχονται. Και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και οι μεγάλες "κυρίες" αθλητικών υποδημάτων αρχίζουν και βγάζουν δειλά-δειλά και κάποια σοβαρά μοντέλα strip-down αθλητικών. Μιλάω για μοντέλα όπως είναι τα Adidas AdiZero-Pro, Asics Piranha SP3, Nike Free 3.0 κλπ. Άλωστε η Nike έβγαλε τα Free όταν συνειδητοποίησε ότι προπονητής είχε εντάξει στο προπονητικό πρόγραμμα και το barefoot τρέξιμο στους αθλητές του.

Γιατί οι elite μαραθωνοδρόμοι δεν τρέχουν ξυπόλητοι; Γιατί να πάρουν το ρίσκο ενδεχόμενου πληγιάσματος του δέρματος και να μπουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής, όπου για αυτούς ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα; Οπότε βάζουν τα flat racer τους, πολλοί από αυτούς υιοθετούν στη χειρότερη περίπτωση το midfoot strike, στην καλύτερη το forefoot και δεν χρειάζεται να το "παίξουν" Abebe Bikila! Άλωστε, μεγάλο μέρος των θετικών του ανυπόδητου τρεξίματος μπορείς να τα αποκομίσεις και τρέχοντας τακτικά με μινιμαλιστικά παπούτσια (έστω και κάποιες φορές στο προπονητικό σου πρόγραμμα).

Συνήθως αυτό που λέω είναι: τρέξτε ελάχιστη απόσταση ξυπόλητοι, δείτε πως είναι ο φυσικός βηματισμός τρεξίματος και βάλτε προστασία μετά! Και όχι, το heel strike στο οποίο συνήθως μας "σπρώχνουν" τα χοντροπάπουτσα δεν είναι ο φυσικός τρόπος, γιατί χωρίς την προστασία τους δεν θα μπορούσαμε να τρέξουμε έτσι. Αν αυτός ήταν ο φυσικός τρόπος, τότε θα γεννιόμασταν με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς προστασίας στη φτέρνα μας: αυτοί όμως "κρύβονται" στο μπροστινό κομάτι του πέλματός μας
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

kanivallos
Elite Forum-Runner

Greece


1857 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/04/2011 :  19:31:57  Εμφάνιση Προφίλ  Visit kanivallos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by trexantiris

Γιατί οι elite μαραθωνοδρόμοι δεν τρέχουν ξυπόλητοι; Γιατί να πάρουν το ρίσκο ενδεχόμενου πληγιάσματος του δέρματος και να μπουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής, όπου για αυτούς ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα; Οπότε βάζουν τα flat racer τους, πολλοί από αυτούς υιοθετούν στη χειρότερη περίπτωση το midfoot strike, στην καλύτερη το forefoot και δεν χρειάζεται να το "παίξουν" Abebe Bikila! Άλωστε, μεγάλο μέρος των θετικών του ανυπόδητου τρεξίματος μπορείς να τα αποκομίσεις και τρέχοντας τακτικά με μινιμαλιστικά παπούτσια (έστω και κάποιες φορές στο προπονητικό σου πρόγραμμα).




Γιατί καλοπληρώνονται για ο,τιδήποτε φοράνε πάνω τους.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/04/2011 :  13:36:54  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by kanivallos

quote:
Originally posted by trexantiris

Γιατί οι elite μαραθωνοδρόμοι δεν τρέχουν ξυπόλητοι; Γιατί να πάρουν το ρίσκο ενδεχόμενου πληγιάσματος του δέρματος και να μπουν σε μια χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής, όπου για αυτούς ο χρόνος είναι στην κυριολεξία χρήμα; Οπότε βάζουν τα flat racer τους, πολλοί από αυτούς υιοθετούν στη χειρότερη περίπτωση το midfoot strike, στην καλύτερη το forefoot και δεν χρειάζεται να το "παίξουν" Abebe Bikila! Άλωστε, μεγάλο μέρος των θετικών του ανυπόδητου τρεξίματος μπορείς να τα αποκομίσεις και τρέχοντας τακτικά με μινιμαλιστικά παπούτσια (έστω και κάποιες φορές στο προπονητικό σου πρόγραμμα).




Γιατί καλοπληρώνονται για ο,τιδήποτε φοράνε πάνω τους.



Φαντάσου elite δρομείς να σπονσοράρονται από τις μεγάλες "κυρίες" του χώρου και να τρέχουν με...vibram FF...ε ρε γέλια που θα είχαμε!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

KostasPVol
Moderator

Greece


3992 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 01/05/2011 :  01:11:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, τι άλλο θα δούμε, σήμερα είναι παγκόσμια μέρα barefoot running!!!

http://www.inews.gr/96/trechontas-xypolitoi.htm

Αν γνωρίζατε την 1η Μαΐου μόνο ως την Εργατική Πρωτομαγιά, μάλλον έχετε μείνει πίσω. Η 1η Μαΐου είναι και η Διεθνής Ημέρα...
Ξυπόλητου Τρεξίματος, όπως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε την International Barefoot Running Day.
Μετά τη γυμνή yoga, φαίνεται ότι το νέο trend για άσκηση είναι το τρέξιμο χωρίς παπούτσια. Έμπειροι δρομείς μιλούν για μια νέα πρωτόγνωρη εμπειρία, που σε συνδέει με τη γη και το έδαφος. Το να τρέχει κανείς ξυπόλητος δεν είναι να αρχίσει απλά να τρέχει χωρίς τα αθλητικά του παπούτσια, αλλά να επανεκπαιδεύσει ουσιαστικά το σώμα του για το πώς να τρέχει. Τρέχοντας με τα αθλητικά μας παπούτσια, η φτέρνα μας είναι εκείνη που πρώτη ακουμπάει στο έδαφος, και μετά η καμάρα, περνώντας έτσι το βάρος μας σε όλο το πόδι, ενώ στο τρέξιμο χωρίς παπούτσια η καμάρα είναι εκείνη που πρέπει να ακουμπήσει πρώτη στο έδαφος. Για να τρέξει κανείς ‘σωστά’ ξυπόλητος πρέπει να ανεβάσει όλο του το πόδι από το γόνατο για να σηκωθεί από το έδαφος, κάνοντας έτσι μικρότερες δρασκελιές.
Όπως είναι φυσικό, το ξυπόλητο τρέξιμο δεν είναι για όλους, πόσο μάλλον για ανθρώπους με προβλήματα στα γόνατα, ισχία, μέση. Είναι μάλλον για θαρραλέους που μπορεί να αντέξουν τους διάφορους τραυματισμούς από αντικείμενα, πέτρες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο μας, το πρήξιμο, τους κάλους, και επιθυμούν μια νέα εμπειρία άσκησης.
http://modusvivendipilates.wordpress.com/
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/05/2011 :  02:32:33  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by KostasPVol

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, τι άλλο θα δούμε, σήμερα είναι παγκόσμια μέρα barefoot running!!!

http://www.inews.gr/96/trechontas-xypolitoi.htm

Αν γνωρίζατε την 1η Μαΐου μόνο ως την Εργατική Πρωτομαγιά, μάλλον έχετε μείνει πίσω. Η 1η Μαΐου είναι και η Διεθνής Ημέρα...
Ξυπόλητου Τρεξίματος, όπως θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε την International Barefoot Running Day.
Μετά τη γυμνή yoga, φαίνεται ότι το νέο trend για άσκηση είναι το τρέξιμο χωρίς παπούτσια. Έμπειροι δρομείς μιλούν για μια νέα πρωτόγνωρη εμπειρία, που σε συνδέει με τη γη και το έδαφος. Το να τρέχει κανείς ξυπόλητος δεν είναι να αρχίσει απλά να τρέχει χωρίς τα αθλητικά του παπούτσια, αλλά να επανεκπαιδεύσει ουσιαστικά το σώμα του για το πώς να τρέχει. Τρέχοντας με τα αθλητικά μας παπούτσια, η φτέρνα μας είναι εκείνη που πρώτη ακουμπάει στο έδαφος, και μετά η καμάρα, περνώντας έτσι το βάρος μας σε όλο το πόδι, ενώ στο τρέξιμο χωρίς παπούτσια η καμάρα είναι εκείνη που πρέπει να ακουμπήσει πρώτη στο έδαφος. Για να τρέξει κανείς ‘σωστά’ ξυπόλητος πρέπει να ανεβάσει όλο του το πόδι από το γόνατο για να σηκωθεί από το έδαφος, κάνοντας έτσι μικρότερες δρασκελιές.
Όπως είναι φυσικό, το ξυπόλητο τρέξιμο δεν είναι για όλους, πόσο μάλλον για ανθρώπους με προβλήματα στα γόνατα, ισχία, μέση. Είναι μάλλον για θαρραλέους που μπορεί να αντέξουν τους διάφορους τραυματισμούς από αντικείμενα, πέτρες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο μας, το πρήξιμο, τους κάλους, και επιθυμούν μια νέα εμπειρία άσκησης.
http://modusvivendipilates.wordpress.com/


Για να τρέξει κανείς ξυπόλητος το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο και χαλαρό. Από εκεί και πέρα όλα έρχονται μόνα τους χωρίς να "πρέπει" να κάνει κάτι. Και τότε τέρμα οι κάθε είδους πόνοι στα γόνατα, τα ισχία και την μέση (που προέρχονται κυρίως από τα παπούτσια). Εάν μάλιστα προσαρμοστεί - σκληρύνει το δέρμα τότε με ένα μικρό «σκανάρισμα» του εδάφους (ή με vibram FF για τους λιγότερο τολμηρούς) μπορεί να αποφύγει κάθε είδους επικίνδυνο εμπόδιο, τραυματισμούς και πρηξίματα.
Το να κοιτάς συχνά το έδαφος στο οποίο θα πατήσεις σου γίνεται συνήθεια-δεύτερη φύση όταν τρέχεις ξυπόλητος.

Edited by - xipolitakos on 03/05/2011 02:37:15
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

spyros1976
Senior Forum-Runner

889 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/05/2011 :  10:05:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
http://www.runblogger.com/2011/05/can-running-in-minimalist-shoes.html
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Laga
Elite Forum-Runner



1698 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 10/06/2011 :  13:11:57  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Laga Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Επέσα επάνω του τυχαία και διάβασα ωραία πράγματα.

http://www.brooksrunning.com/barefoot/barefoot,default,pg.html

Είναι βέβαια η τοποθέτηση της εταιρείας αλλά έχει ενδιαφέρον

--------------------------------------------------------
Pain is temporary. Quitting lasts forever.

Λανς Άρμστρονγκ

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

MariaP
Newbie Forum Runner

Greece
32 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 11/06/2011 :  16:25:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Παιδιά, κατά την ταπεινή (επίπεδο προχωρημένου αρχαρίου) γνώμη μου, μετά απ'όσα πολύτιμα διάβασα στο forum και μετά απ' ότι τσέκαρα πάνω μου έχω να πω τα εξής:
1ον, δεν είχα την "πολυτέλεια" να μπορέσω να "ξυποληθώ" δημοσίως εντός ή εκτός σταδίου, δεν το ρίσκαρα. Όμως έχω τη μνήμη των κυττάρων (thank God!) - στην ηλικία μου αυτό μεταφράζεται σε μνήμη απ' την παιδική ηλικία :) Παρατήρησα πως για να τρέξεις σαν Ταραμουχάρα (σωστά?) δεν είναι θέμα μόνο το "πως" και "που" πατάς το πόδι σου, το πόδι ενεργοποιείται εντελώς διαφορετικά. Άλλη μέθοδος. Οπωσδήποτε σε αναγκάζει να γύρεις λίγο προς τα μπρος πράγμα που μ' έκανε να τρέξω πολύ πιο γρήγορα, αναγκαστικά, για να μην τσακιστώ.
2ον, δε γίνεται σε λείο και σκληρό έδαφος, μόνο σε χώμα, αλλιώς χάνεις τη φυσική στάση. Και το σπινιάρισμα στο τέλος, χαχα! Όμως τρέχοντας σαν Ταραμουχάρα φορώντας Ασίξ έχει και πλεονεκτήματα. Κάποια στιγμή έρχεται η κούραση (σ' εμένα μετά από 25 λεπτά..) Τότε λέω "ευτυχώς φοράω παπούτσια" γιατί με το που βαραίνω αρχίζω να στηρίζομαι περισσότερο στις φτέρνες. Είναι ανακουφιστικό.
So, για όλα υπάρχει μέση λύση. Το βασικότερο είναι ν' ακούμε το σώμα μας και να το σεβόμαστε - και προς το παρόν δεν έχω πάθει καμιά ζημιά.

Citius Altius Fortius
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/06/2011 :  03:14:43  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Laga

Επέσα επάνω του τυχαία και διάβασα ωραία πράγματα.

http://www.brooksrunning.com/barefoot/barefoot,default,pg.html

Είναι βέβαια η τοποθέτηση της εταιρείας αλλά έχει ενδιαφέρον




Επειδή μου αρέσει να τσιμπάω το δόλωμα (για τον trexantiris δεν ξέρω) παραθέτω τα παρακάτω σχόλια στο άρθρο της Brooks.

We at Brooks believe that the shoe plays an important part in helping the runner experience the perfect run. Our ultimate goal and—greatest satisfaction are achieved when runners tell us how much they love our shoes. We work very hard to engineer the best possible running footwear for each individual. Every runner is different though, so it’s a tough job! The human body—more specifically, the foot—and the natural motion of running serve as our guiding principles for footwear creation. Our promise to the runner is that we’ll tirelessly work on perfecting our shoes to deliver amazing running experiences that keep people running injury-free.
Πιστεύουν ότι το παπούτσι παίζει σημαντικό ρόλο στο να τρέχεις σωστά και δουλεύουν συνεχώς στην τελειοποίηση των παπουτσιών τους. Μήπως λοιπόν τα παπούτσια τους δεν είναι τα τέλεια εργαλεία για τρέξιμο; Μήπως έχει κάποια ελαττώματα που επιδρούν αρνητικά στην υγεία και πρέπει να διορθωθούν (αναρωτιέμαι ...); Θα συνεχίσω λοιπόν να τρέχω ξυπόλητος μέχρι να ανακοινώσουν ότι ανακάλυψαν το τέλειο εργαλείο. Προς το παρόν επιτρέψτε μου να θεωρήσω ότι, μόνο το φυσικό ανθρώπινο πέλμα είναι τέλειο και όχι το τεχνητό παπούτσι .

As you can see from the data above, knee injuries are the No. 1 affliction for runners. According to J E Taunton’s study, “A retrospective case-control analysis of 2002 running injuries,” knee injuries have hovered around the 42% mark over the last 25 years, but the percentage of those runners with Patella Femoral Pain Syndrome (PFPS) has decreased.
Χμμ…. Τα τελευταία 25 χρόνια με τι τρέχουν οι αθλητές. Με παπούτσι δεν τρέχουν;
Τραυματισμοί στα γόνατα; Μπα δεν είναι από τα παπούτσια...
Μιλάω εκ πείρας... Έχω ξεχάσει τους πόνους αυτούς, από τότε που έβγαλα τα παπούτσια...

As stated above, we believe footwear is a major factor in preventing injuries. In the last few years, we have dramatically increased our investment in our own internal biomechanics lab, as well as in external university-level research with partners. Creating footwear that allows runners to run in harmony with their unique biomechanics and natural running motion will help them run more efficiently, and decrease the risk of injury by moving forces closer to joint center and reducing resulting moments. This may diminish the incidence and severity of several key running injuries, specifically PFPS in the knee. Through our internal lab and research partners, we have and will continue to conduct studies that will enable us to target specific injuries and engineer footwear that will reduce the factors that cause these injuries. To date, we’ve created footwear that has reduced internal knee rotation by 11.73%, internal ankle rotation by 7.21%, and ankle dorsiflexion by 4.65%.
Εδώ είναι το καλύτερο. Πιστεύουν ότι το παπούτσι είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη τραυματισμών, βοηθάει στο να τρέχει κανείς φυσικά και στη μείωση των τραυματισμών. Για αυτό τον λόγο και ύστερα από τις πολύχρονες και πολυδάπανες (για αυτό είναι τόσο ακριβά τα άτιμα;….) έρευνες που έκαναν, κατάφεραν να μειώσουν (τα ποσοστά φαίνονται αστεία 11.73%, 7.21%, 4.65%), τους τραυματισμούς που προκαλεί..... (ποιός άραγε τα τελευταία χρόνια;) Συνεχίζω να τρέχω ξυπόλητος δεν με έπεισαν πάλι!

So what should be considered when assessing how you run? Following are just a few of the factors Brooks examines when assessing a runner’s gait: high range of mobility. Some runners are midfoot or forefoot strikers, while others strike at the heel.
Αυτή η κατηγορία ανθρώπων που γεννήθηκε να χτυπάει φτέρνα, δεν πρέπει να βγάζει τα παπούτσια -από την στιγμή που αρχίζουν να τρέχουν- γιατί πονάει … Στην παιδική ηλικία δεν έτρεχε κανένας από αυτούς ξυπόλητος ...

Whether to run barefoot is a highly contested topic—possibly the most heavily debated topic in our sport—and we’re enjoying the dialogue because at a base level, people are talking about a major positive force in the world: RUNNING.
That said, we strongly believe the vast majority of the running population should log most of its mileage in a performance running shoe, not barefoot.

Αφού πιστεύουν και δεν είναι 100% σίγουροι, ότι η πλειοψηφία δεν πρέπει να τρέχει ξυπόλητη, λέω να πιστέψω ότι άλλο πουν και να φορέσω ότι κατασκευάσουν για το πόδι….

Unfortunately, due to foot deformities, uneven or sharp running surfaces, previous injuries, or a myriad other reasons, the vast majority of runners cannot achieve optimal running form without the help of performance footwear.
Εγώ και πλατυποδία έχω και γυαλί έχω πατήσει... αλλά...
επιμένω, επιμένω
η ζωή μου νησί
μακριά μου εσύ
υπομένω, περιμένω

Bear in mind, we recognize a very small percentage of runners may find running barefoot valuable as part of a controlled training regimen.
Και ο υπόλοιπος κόσμος (ας είναι μειονότητα..) που τρέχουν συνεχώς ξυπόλητοι, που ανήκουν; Δεν τους αναγνωρίζει η Brooks; Μήπως είναι Unidentified Running Objects (URO);

But for the rest of us, supportive, cushioned footwear is not only beneficial, it also plays an essential role in delivering a comfortable, injury-free running experience.
Συνεχίζει... καλά ότι πεις... και από το μπαλκόνι πέφτω!

Με λίγα λόγια...

Edited by - xipolitakos on 14/06/2011 11:43:28
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 97 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000