Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Σκέψεις για το barefoot running
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 97

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 07/08/2012 :  18:03:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by gargadua

12αρι σήμερα σανδαλάτο που βγήκε σε 01:07. Εβαλα και τις συμπιεστικές και αν και η απόσταση ήταν μικρή δεν ένοιωσα την "έκρηξη" στις γάμπες όπως άλλες φορές. Μάλλον τα μπουτάκια μου παραπονέθηκαν!!!

Μανώλη, Χρήστο
παρατηρώ πτώση των επιδόσεων όταν βάζω τα σανδάλια, είναι φυσιολογικό; Εχω 1 αίσθηση σα να μην τρέχω κανονικά ή σαν κάτι άλλο να φταίει. Ή τα σανδάλια δεν είναι καλά κατασκευαστικά (σα να μην ακολουθούν τις κλίσεις του μετατάρσιου και μου φαίνεται ότι τα σέρνω) ή δεν τα έχω συνηθίσει λόγω μικρής χρήσης (62 χλμ συνολικά). Κάτι μου φταίει όμως ως προς το σανδάλι όχι την κλίση του ποδιού!!!!
Με τα σανδάλια τρέχω 1 φορά/εβδομάδα αποστάσεις 10-12 χλμ.

The more you hurry to succeed, the longer it will take to succeed.



Συγνώμη Βασίλη για την καθυστερημένη απάντηση (διακοπές βλέπεις ;-)

Δεν μπορώ να εκτιμήσω με ικανοποιητική ακρίβεια το τί μπορεί να συμβαίνει. Ένας λόγος είναι κι όλας ότι ακόμη δεν έχω "κυκλοφορήσει" τα δικά μου HSS. Πάντως όταν έτρεχα με δερμάτινα σανδάλια των 2mm πάχος (τα οποία βέβαια ακολουθούσαν με μεγάλη ακρίβεια την ανατομία του πέλματος), δεν είχα παρατηρήσει κάποια μείωση στις επιδόσεις από ότι όταν έτρεχα τελείως ανυπόδητος. Δεν επηρέαζαν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο την βιο-κινητική μου. Ίσως και όντως να μην τα έχεις συνηθίσει ακόμη. Μόλις γράψω τα πρώτα χιλιόμετρα με τα HSS (αυτό το ΣΚ;)...θα έχω περισότερες εντυπώσεις να σου περιγράψω...και ίσως καταλάβω το τι μπορεί να συμβαίνει...

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/08/2012 :  11:53:50  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Spartiatis

έτρεξα κι εγω ένα 5αρι στο χωριό, γιατί είχα ξεχασει τα παπουτσια, με havayanas!!! Βγήκε γρήγορο, απλά με έπιασαν οι μυες μπροστά στο καλάμι.

ΟΤΙ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ..
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


...περίεργο...αυτό δε μου άρεσε...να μου πεις ότι σου πιάστηκαν οι γάμπες το καταλαβαίνω...αλλά το καλάμι;
(πάντως 5Κ δεν είναι και λίγα ε;)

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/08/2012 :  12:11:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by than

Καλημέρα σε όλους!
Μια ερώτηση για τον trexantiris ή τον xipolitakos αλλά και για όποιον άλλο πρόθυμο να με βοηθήσει: Πριν δύο εβδομάδες ξεκίνησα δειλά δειλά ξυπόλητο τρέξιμο (όχι τίποτα ιδιαίτερο, απλά 1 χλμ στο τέλος της προπόνησης μου, περισσότερο σαν αποθεραπεία, πάνω σε ταρτάν και γρασίδι με λεπτές κάλτσες). Επίσης, έκτοτε προσπαθώ στις "παπουτσωμένες" προπονήσεις μου να πατάω περισσότερο δάχτυλα και λιγότερο φτέρνα, με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στην ταχύτητα όσο και στη δρομική οικονομία. Όλα καλά ως εδώ, αλλά νιώθω τις γάμπες έτοιμες να εκραγούν (θέλω να πιστεύω ότι είναι φυσιολογικό καθώς γυμνάζονται περισσότερο(;) και τους ασκείται μεγαλύτερη και πρωτόγνωρη πίεση).
Τι να κάνω από εδώ και πέρα με τις γάμπες? Απέχω από το ξυπόλητο τρέξιμο για λίγο? Απέχω γενικά από το τρέξιμο για 3-4 μέρες ώστε να χαλαρώσουν οι γάμπες?
Για την ιστορία φοράω Asics Nimbus και Cumulus, και η γενικότερη φυσική μου κατάσταση είναι γενικά καλή, καθώς τρέχω κοντά 3 χρόνια. Το λέω αυτό για να μη θεωρηθεί ότι το πιάσιμο οφείλεται στο ότι είμαι νέος στο τρέξιμο, κάθε άλλο, πιστεύω ότι οφείλεται αποκλειστικά στο barefoot(για καλό θέλω να πιστεύω...)
Ευχαριστώ!
Υ.Γ. Μπορώ με τα δύο προαναφερθέντα παπούτσια πράγματι να πετύχω τρέξιμο με το μπροστινό μέρος του ποδιού ή πρέπει αναγκαστικά να κοιτάξω και μοντέλα με άλλα χαρακτηριστικά;



Ο Κώστας13 τα είπε όλα. Να συμπληρώσω μόνο και από τη δική μου εμπειρία:
- Όσο πεπειραμένος δρομέας και να είσαι, αν μεταβείς στο "μετατάρσιο" τρέξιμο (από κτύπημα πτέρνας) τότε ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση οι γάμπες σου να μην πιάνονται τον πρώτο καιρό. Θα προσαρμοστείς...αργά και σταθερά...δε βιαζόμαστε. Αν η κατάσταση ξεφεύγει, τότε για 1-2 μέρες μην προσπαθείς να τρέξεις στα μετατάρσια (με παπούτσια ή χωρίς). Επίσης να αφουγκράζεσαι την κατάσταση και με τον αχίλλειό σου (οι μυς προσαρμόζονται πιο εύκολα, οι τένοντες πιο δύσκολα και ενδέχεται να σου βγάλουν ενοχλήσεις καιρό μετά).
- Μασάζ βοηθάει (όπως επίσης και το "Stick"), αλλά προτείνω να μη χρησιμοποιήσεις (ακόμη) κάποια συμπιεστική κάλτσα. Είναι προτιμότερο να ακούς το σώμα σου, μετά όταν θα μπορείς να κάνεις και μεγαλύτερες αποστάσεις στα μετατάρσια, τότε οι συμπιεστικές ενδέχεται να σε βοηθήσουν στην ταχύτερη μυική αποκατάσταση (τις χρησιμοποιώ μόνο για προπονήσεις των 20+Κ...και όχι πάντα).
- Μην παρασύρεσαι από την προστασία που προσφέρουν τα παπούτσια σου και αρχίζεις και "βγάζεις" σημαντικές αποστάσεις τρέχοντας στα μετατάρσια (ενώ με τις κάλτσες σε ταρτάν/χορτάρι τρέχεις ακόμη πολύ μικρές αποστάσεις). Εγκυμονεί κίνδυνος τραυματισμού. Ο κανόνας του 10% ισχύει και εδώ (όσο αφορά την απόσταση που βγάζεις στα μετατάρσια). Αργά και σταθερά βήματα λοιπόν. Πάντως με Nimbus και Cumulus μπορείς να τρέξεις στα μετατάρσια, αλλά αν δοκιμάσεις και άλλα πιο λεπτόσολα παπούτσια (ειδικά αυτά που έχουν σαφώς μικρότερο "drop"), τότε τα παλιά σου παπούτσια θα σου φανούν όντως "γκουμούτσες"!
- Καιρός είναι να ψάξεις για ένα πιο λεπτόσολο υπόδημα, με το οποίο θα κάνεις μικρές αποστάσεις στα μετατάρσια (για προσαρμογή)...αλλά κάποια στιγμή θα μπορεί να γίνει και το κύριο προπονητικό σου παπούτσι (μπορεί να χρειαστείς και μήνες για αυτό...μην παρασυρθείς).

Καλή συνέχεια!

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/08/2012 :  12:30:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by trexalitsa

παιδες καλησπερα εχω κατενθουσιαστει με το να τρεχω ξυπολιτη στο ταρταν και στην αμμο εχω καλυψει ετσι γυρω στα 10 χλμ το κανω μια φορα την βδομαδα ...κανενα παιδακι μπορει να μου γραψει τα θετικα στο να τρεχεις ξυπλιτη γιατι βαριεμαι να τα διαβασω ΟΛΑ,,,
ναμαστε γεροι να τρεχουμε


Καταρχήν: είναι προτιμότερο να τρέχεις ξυπόλητη από λίγο σε καθημερινή βάση, παρά μια φορά την εβδομάδα, διανύοντας τότε μια σημαντική απόσταση...ελοχεύει κίνδυνος τραυματισμού! Η συνολική απόσταση που θα κάνεις ξυπόλητη σε μια εβδομάδα, καλό είναι να μην ξεπερνάει κατά 10% την απόσταση που κάλυψες την προηγούμενη...

Θετικά:
- Το σημαντικότερο είναι ότι μαθαίνεις να τρέχεις σωστά! Το ξυπόλητο τρέξιμο αποτελεί ίσως τον πιο ταχύρυθμο τρόπο για να μάθει κάποιος την τεχνική του τρεξίματος στα ματατάρσια.
- Δυναμώνουν τα πόδια και τα πέλματα.
- Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα κάποια θέματα με τον πρηνισμό (λόγω του τρόπου βηματισμού που υιοθετείς στο ανυπόδητο τρέξιμο αλλά και της καλύτερης αίσθησης ισσοροπίας).
- Α, μην το ξεχάσω! Μπορεί να κάνεις και οικονομία (μειωμένη ανάγκη για χρήση παπουτσιού/καλτσών)

Υ.Γ. Πιο σύντομος πιστεύω ότι δε θα μπορούσα να γίνω!

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexalitsa
Advanced Forum-Runner

224 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 12/08/2012 :  14:38:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
ευχαριστω πολυ και προσθετω εγω ειναι και απολαυση να τρεχεις ξυπολητη ειδικα στο γκαζον χχχχ
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Aytoxeiras
Elite Forum-Runner

1247 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/08/2012 :  17:34:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
μετά τον πρώτο επίσημο ανυπόδητο αγώνα θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία.
αν και είχα προπονηθώ χωρίς παπούτσια αρκετό καιρό, την περασμένη Κυριακή αποφάσισα να τρέξω εναν 24αρη αγώνα το Λασίθι τελείως ξυπόλητος. σκοπεύω να τρέξω ένα 100αρι τους προσεχείς μήνες και ήθελα ένα επίσημο φορφουτ σαν πείραμα. δυστυχως ο αγώνας άρχιζε στις 17:00. εξωτερική θερμοκρασία 34βαθμοί στις 15:00, και 27,5βαθμοί στις 16:40. έτσι η άθλια και γεμάτη φαγώματα επαρχιακή άσφαλτος έκαιγε, παρ' όλ' αυτά είχα δουλέψει τον αγώνα στο μυαλό μου πολύ καιρό και δεν είχα σκοπό να κάνω πίσω. Τελικά τερμάτισα σε 2h50min με πέρασμα στο 10αρι στα 58'. Μετά το 14ο χλμ είχα ελαφρύ blistering και στα 2 πόδια (σε μετατάρσιο και φτέρνα) κυρίως λόγω θερμικού παρά εγκαύματος τριβής, που επιδεινώθηκε μετά το 18ο χλμ.
Μετά τον αγώνα τώρα...αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναζήσει. Πρόκειται για απίστευτη αίσθηση. ΜΗΔΕΝ πόνοι στις αρθρώσεις. ΜΗΔΕΝ. σαν να μην είχα τρέξει καθόλου. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. από μύες πιάστηκε λίγο ο αριστερός μου γαστροκνήμιος, τίποτα άλλο (βέβαια πήγα και σχετικά αργά, πριν 15 μέρες έκανα την ίδια διαδρομή προπόνηση με παπούτσια στο 1:50). άλλο να το λέμε, άλλο να το νιώθετε. τώρα περιμένω να αναρρώσω από τα θερμικά εγκαύματα στα πέλματα, πιστεύω σε 2-3 μέρες θα είμαι όπως πριν. μετά θα καθιερώσω το τρέξιμο με μινιμαλιστικό.
πάντως κατάλαβα ότι σε όλα όσα έχουν γράψει ο Μανώλης και ο Χρήστος, έχουν απόλυτο δίκιο, αν και ήμουν αρκετά δύσπιστος πριν το δοκιμάσω.
ΕΎΓΕ!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/08/2012 :  18:37:58  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Σύντεκνε Αυτόχειρα, ένα μπράβο για την όλη προσπάθεια!

Αν κατάλαβα καλά έτρεχες για κάποιο διάστημα ξυπόλητος και το σταμάτησες. Κατόπιν πήρες μέρος στον αγώνα! Σωστά; Πόσο καιρό έτρεχες ξυπόλητος; Και πόσο καιρό το είχες σταματήσει, πριν τον αγώνα;
Ημέρες;

Αλήθεια πως έτρεχες πριν από όλα αυτά; Με Forefoot ή Heel strike;
Πως ήταν η μετάβαση; Εύκολη; Δύσκολη;

___________________
Run Natural... run Bare

Edited by - xipolitakos on 14/08/2012 18:40:26
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Aytoxeiras
Elite Forum-Runner

1247 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/08/2012 :  21:05:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by xipolitakos

Σύντεκνε Αυτόχειρα, ένα μπράβο για την όλη προσπάθεια!

Αν κατάλαβα καλά έτρεχες για κάποιο διάστημα ξυπόλητος και το σταμάτησες. Κατόπιν πήρες μέρος στον αγώνα! Σωστά; Πόσο καιρό έτρεχες ξυπόλητος; Και πόσο καιρό το είχες σταματήσει, πριν τον αγώνα;
Ημέρες;

Αλήθεια πως έτρεχες πριν από όλα αυτά; Με Forefoot ή Heel strike;
Πως ήταν η μετάβαση; Εύκολη; Δύσκολη;

___________________
Run Natural... run Bare


Έκανα μερικές προπονήσεις ενδυναμωσης ξυπόλητος, σε άμμο και άσφαλτο στο διάστημα μάιος-ιούνιος. όχι πολλές καμιά 10αριά, αντε 15 μάξιμουμ.
το είχα σταματήσει περίπου 1,5 μήνα.
οπότε από ότι συνειδητοποιείς πήγα λίγο καγκουρίστικα στον αγώνα, γιαυτο για να μην παθω κανενα τραυματισμό, είχα στόχο απλά να τερματίσω και όχι να κυνηγήσω τον καλύτερο δυνατό χρόνο (ξαναλέω ίδια κούρσα 1'50'' με παπούτσια, 2'50'' bare). η μετάβαση ήταν απολύτως ομαλή, αν και παρακινδυνευμένη ως βραχείας διάρκειας.
το μεγαλύτερο πρόβλημα ήτανε η θερμοκρασία της ασφάλτου και η κάκιστη ποιότητα της, ενδεικτικά σε μερικά σημεία έλειπαν ολόκληρα κομμάτια και ήταν σαν να πάταγες σε φαγωμένο μωσαικό.
από το 10χλμ και μετά έτρεχα πάνω στην άσπρη γραμμή στην άκρη του δρόμου, η οποία είχε αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία, και αυτό με βοήθησε αρκετά.
το blistering ήταν πολύ μικρότερο από ότι περίμενα (ενδεικτικά, το blistering στο μετατάρσιο ήταν πολύ μικρότερο, από αυτό που έκανα όταν έπαιζα ποδόσφαιρο), αλλά έκανα και στη φτέρνα λίγο. δεν ξέρω, αυτό είναι αναμενόμενο; ή σημαίνει ότι πήγα και φτερνάτα σε μερικά σημεία; αν έβαζα 2 ζευγάρια κάλτσες θα ήτανε καλύτερα;
το μόνο που με προβληματίζει ειναι η τελική αποθεραπεία, πιστευω θα χρειαστω 2-3 μερες για να επανέλθω. εσύ Χρήστο μετά τους αγώνες νιώθεις τα πέλματα σου να πονάνε;
Σε ευχαριστώ
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2012 :  01:55:55  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ίσως σε κάποια σημεία, λόγω της κακής ποιότητας της ασφάλτου ή λόγω κούρασης των πελμάτων, να πάταγες midfoot ή και Heel strike.
Όταν κουράζω τα πέλματα αρκετά, καταλαβαίνω ότι πατάω περισσότερο midfoot και είναι φυσιολογικό. Λόγω της κούρασης το πέλμα αδυνατεί να κάνει όλες της κινήσεις που απαιτεί το forefoot strike. Εκεί είναι που δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς. Προπόνηση ή αγώνας πρέπει να ακους το σώμα σου. Κουράστηκε ή ακόμα χειρότερα πονάει το πέλμα - αχίλλειος - γάμπα; Τότε κόβεις ή σταματάς. Αλλιώς και φτέρνα μπορεί να αναγκαστείς - παρασυρθείς να χτυπήσεις, για να μετριάσεις την κούραση και κάταγμα μεταταρσίου (όπως την πάτησα προσωπικά) να πάθεις, αν συνεχίζεις να επιμένεις σε forefoot και ένα σωρό άλλα πικάντικα... ‘Όσο για τις φουσκάλες στη φτέρνα, όταν είναι μεγαλύτερης έκτασης από αυτές των μεταταρσίων, σημαίνουν Heel strike ή στην καλύτερη περίπτωση πολύ μεγάλος διασκελισμός.

Blisters are a fairly common issue for the new barefoot runner. Generally, blisters result from some combination of heat, friction, and moisture. If all three are present, blisters tend to form quickly. In the absence of one variable, blisters may still form if the other two conditions are fairly extreme. For the new barefoot runner, friction is usually the main culprit. Moisture is a non-issue unless you are running in mud or rain. Heat can be an issue if running on a hot surface such as asphalt on a sunny day or some treadmills. If blisters do develop, they can be an indicator that your form is not quite as good as it could be. Where blisters develop can be very informative. If blisters develop on the heel, that is usually an indicator that you are heel striking or over-striding. If they develop on your toes or the ball of your foot at the base of your toes, that can be an indicator that you are “pushing off” with each stride. If you do develop blisters, slow down. you are most likely running too fast or too long for your current skill level.

Με το μαλακό λοιπόν και όχι υπερβολές. Δεν «βγαίνουν» πάντα.
Σχετικά με το 100άρι, αν σκοπεύεις να το τρέξεις forefoot με παπούτσι, θέλει (εκτός του πειράματος που έκανες ) σταδιακή μετάβαση, εξάσκηση και αρκετά forefoot χιλιόμετρα. Αν σκοπεύεις να το τρέξεις ξυπόλητος, τότε respect!


___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2012 :  02:39:22  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Aytoxeiras


το blistering ήταν πολύ μικρότερο από ότι περίμενα (ενδεικτικά, το blistering στο μετατάρσιο ήταν πολύ μικρότερο, από αυτό που έκανα όταν έπαιζα ποδόσφαιρο), αλλά έκανα και στη φτέρνα λίγο. δεν ξέρω, αυτό είναι αναμενόμενο; ή σημαίνει ότι πήγα και φτερνάτα σε μερικά σημεία; αν έβαζα 2 ζευγάρια κάλτσες θα ήτανε καλύτερα;


Expert στις κάλτσες ο Μανώλης! Ιδιαίτερα στην κατασκευή κάλτσας με «σόλα» σιλικόνης. Εγώ ελάχιστες φορές τις χρησιμοποίησα και για λίγα προπονητικά χιλιόμετρα. Πέρα από την πλάκα, παραθέτω πάλι ένα παλαιότερο ποστ του Μανώλη:
quote:
Originally posted by trexantiris

quote:
Originally posted by Skakinen

Απ'ότι φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία στη διαδρομή φορούσε κάτι ''πράγματα'' στα πόδια του αλλά τα έβγαλε μόλις πλησίαζε στο Στάδιο για προφανείς λόγους. Για την ιστορία είναι γεννηθείς το 1963 και τερμάτισε σε 3:58.


------------------
Διονύσης
------------------
Αν είσαι φίλος της Μουσικής (Κλασσική, Jazz, Rock κλπ) πρέπει να επισκεφθείς τη Μουσική Κατηγορία του AvClub.
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=18



Αυτά τα "πράγματα" είναι ένα απλό ζευγάρι κάλτσες οι οποίες προσφέρουν μικρή προστασία στο δέρμα από την τριβή πάνω στην άσφαλτο. Μάλιστα η κάλτσα στο αριστερό πέλμα έχει βασικά διαλυθεί! Εάν δε, η άσφαλτος είναι και βρεγμένη, τότε το δέρμα του πέλματος πρέπει να είναι ακόμα πιο σκληραγωγημένο για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα.

Κάτι αντίστοιχο έκανα και εγώ στο γύρο της Λίμνης: κουβαλούσα στη ζώνη ενυδάτωσης ένα ζευγάρι κάλτσες, τις οποίες αναγκάστηκα να φορέσω στο 25ο (από τα 30) χιλιόμετρο αφού το δέρμα του πέλματος είχε ερεθιστεί σε σημαντικό βαθμό (δεν είχα ακόμα την υποδομή που χρειαζόταν)! Μετά μάλιστα από μόλις 5 χιλιόμετρα, και οι δύο κάλτσες είχαν τρυπήσει! Από εκεί κατάλαβα πόσο το δέρμα της πατούσας μπορεί να γίνει κατά πολύ σκληρότερο/ανθεκτικότερο από ένα απλό κομμάτι ύφασμα...

Free your feet...free your senses!



Για διπλές κάλτσες δεν έχω καμία ιδέα. Το σίγουρο είναι ότι θα αντέξουν περισσότερο. Θα είναι όμως σταθερές ή θα γλιστράμε μεταξύ τους και θα ενοχλούν - εμποδίζουν;

___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2012 :  02:51:10  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Aytoxeiras
[br
εσύ Χρήστο μετά τους αγώνες νιώθεις τα πέλματα σου να πονάνε;



Μερικές φορές ναι.


___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/08/2012 :  11:35:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Aytoxeiras

quote:
Originally posted by xipolitakos

Σύντεκνε Αυτόχειρα, ένα μπράβο για την όλη προσπάθεια!

Αν κατάλαβα καλά έτρεχες για κάποιο διάστημα ξυπόλητος και το σταμάτησες. Κατόπιν πήρες μέρος στον αγώνα! Σωστά; Πόσο καιρό έτρεχες ξυπόλητος; Και πόσο καιρό το είχες σταματήσει, πριν τον αγώνα;
Ημέρες;

Αλήθεια πως έτρεχες πριν από όλα αυτά; Με Forefoot ή Heel strike;
Πως ήταν η μετάβαση; Εύκολη; Δύσκολη;

___________________
Run Natural... run Bare



-------------------------------------------------------------------------------
η μετάβαση ήταν απολύτως ομαλή, αν και παρακινδυνευμένη ως βραχείας διάρκειας.

το μεγαλύτερο πρόβλημα ήτανε η θερμοκρασία της ασφάλτου και η κάκιστη ποιότητα της, ενδεικτικά σε μερικά σημεία έλειπαν ολόκληρα κομμάτια και ήταν σαν να πάταγες σε φαγωμένο μωσαικό.

από το 10χλμ και μετά έτρεχα πάνω στην άσπρη γραμμή στην άκρη του δρόμου, η οποία είχε αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία, και αυτό με βοήθησε αρκετά.

-------------------------------------------------------------------------------
...ή σημαίνει ότι πήγα και φτερνάτα σε μερικά σημεία; αν έβαζα 2 ζευγάρια κάλτσες θα ήτανε καλύτερα;

-------------------------------------------------------------------------------
...μετά τους αγώνες νιώθεις τα πέλματα σου να πονάνε;
-------------------------------------------------------------------------------


#1 Είχες και λίγο την τύχη με το μέρος σου!
#2 Άουτς!!! Πρόσεχε στο πως περιγράφεις την επιφάνεια...προκαλεί ρίγη (και όχι συγκίνησης) ακόμη και στους πιο έμπειρους!
#3 Cool!
#4 Το πτερνάτο χτύπημα μάλλον θα το καταλάβαινες με την πρώτη. Ίσως απλά έτρεχες πιο πολύ midfoot και στο δέρμα της πτέρνας αναπτύσονταν αρκετές τριβές...τίποτα παραπάνω. 2 ζευγάρια κάλτσες θα ήταν ίσως καλύτερα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μια κάλτσα "ενισχυμένη" με σιλικόνη αποτελεί μακράν καλύτερη λύση (ίσως καλύτερη και από Vibram Five Fingers στην τελική!). Στείλε pm για λεπτομέρειες.
#5 Πόνοι στα πέλματα μετά από τέτοιας έκτασης τρέξιμο στα μετατάρσια είναι αναμενόμενοι! Ξεκούραση και ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης θα βοηθήσουν το πέλμα να ξεπιαστεί. Για λίγες μέρες ξεχνάς το τρέξιμο στα μετατάρσια και όταν θα επανέλθεις σε αυτό, χαλαρά πράγματα (σε ένταση/απόσταση)...πολύ χαλαρά. Μόλις τα πιασίματα/ενοχλήσεις στα πέλματα υποχωρήσουν σημαντικά, τότε μπορείς να ξαναρχίσεις, αλλά χωρίς βιασύνη. Στο διάστημα της ξεκούρασης των πελμάτων, τρέχεις φορώντας τα παπούτσια σου, και μάλιστα τρέχοντας ήπια πτερνάτα.
Και πάντα να έχεις υπόψη σου: το πέλμα είναι ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΣ κρίκος στη μετάβαση από πτερνάτο σε μετατάρσιο τρέξιμο, ειδικά αν γίνεται σε καθεστώς τελείως ανυπόδητο.

Εύχομαι καλή συνέχεια!!!

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Aytoxeiras
Elite Forum-Runner

1247 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/08/2012 :  12:09:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μανώλη σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Για την άσφαλτο δεν τα μεγαλοποιώ καθόλου, σκέψου ότι σε μερικά σημεία η άσπρη γραμμή δε φαινότανε καθόλου από τα φαγώματα! Σε αυτά τα σημεία πήγαινα midfoot. Γενικώς τα πρώτα 12χλμ ήταν τελείως φορφουτ, τα υπόλοιπα 12 ήταν 50-50 (μου έκανε εντύπωση που δεν πιάστηκαν καθόλου οι γάμπες μου). Εξακολουθώ να θεωρώ ότι μεγαλύτερο ίσως και μόνο πρόβλημα ήταν η θερμοκρασία της ασφάλτου.
Σήμερα 4 μέρες μετά τον αγώνα, έχω αποθεραπευτεί πλήρως.
Επόμενος στόχος, ένας μαραθώνιος barefoot, εκεί γύρω στο Φλεβάρη!
Ανυπομονώ να δοκιμάσω τις κάλτσες σιλικόνης! Σου στέλνω πμ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/08/2012 :  13:12:52  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Μαραθώνιο Ξυπόλητος το Φλεβάρη;


Πολύ καλά θα κάνεις!
Αλλά πρόσεχε. Δεν αρκεί μόνο η σκέψη. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορούν να βγουν τόσα ξυπόλητα χιλιόμετρα. Να γίνουν αρκετά ξυπόλητα LRs σε παρόμοιο έδαφος.

Μπορείς να δοκιμάσεις και τα Huaraches.


___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Aytoxeiras
Elite Forum-Runner

1247 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 16/08/2012 :  13:22:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by xipolitakos

Μαραθώνιο Ξυπόλητος το Φλεβάρη;


Πολύ καλά θα κάνεις!
Αλλά πρόσεχε. Δεν αρκεί μόνο η σκέψη. Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορούν να βγουν τόσα ξυπόλητα χιλιόμετρα. Να γίνουν αρκετά ξυπόλητα LRs σε παρόμοιο έδαφος.

Μπορείς να δοκιμάσεις και τα Huaraches.


___________________
Run Natural... run Bare


αν και δεν τα εχω δοκιμάσει, τα Huaraches μου φαίνονται εντελώς άβολα. αντιθέτως οι κάλτσες σιλικόνης ακούγονται πολύ καλή ιδέα...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 97 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000