Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Πολιτισμός
 Inspirational Running Movies.
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 2

Costas1
Forum-Runner

Greece


118 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 13/07/2011 :  03:00:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κάποιοι, πολλοί, από εμάς τρέχουν από χόμπι, από το να ξεφύγουν της καθημερινότητας, ακόμη και για να ξεδώσουν, πιθανόν επειδή τους αρέσει, επειδή θέλουν να διατηρούν την φόρμα τους και την σωματική τους υγεία. Προσωπικά, τρέχω για την ψυχική μου υγεία, γιατί με ανεβάζει ψυχολογικά. Όπως και να ΄χει, όμως, για οποιονδήποτε λόγο αποφασίζει κάποιος να τρέχει, είναι ένα άθλημα που ακολουθούμε ανιδιοτελώς. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι όλοι έχουμε κάποιους να μας ενθαρρύνουν κατά το build up μιας διαδρομής: βλέπε, τους αγαπημένους μας, φίλους, και την οικογένεια μας. Όλοι τους σίγουρα μας ωθούν και μας δίνουν κουράγιο να φτάσουμε στον τερματισμό ακόμα και όταν τα πράγματα δεν φαίνονται εύκολα λόγω τραυματισμού.

Κινηματογραφικά, το τρέξιμο δεν είναι πιασάρικο ως θέμα για να αποτυπωθεί σε σενάριο. Ιδίως όταν υπάρχουν τόσα άλλα αθλήματα, πιο εμπορικά, για να γίνουν ταινίες στο κινηματογραφικό πανί. Εν ολίγοις, εν αντιθέσει με το ποδόσφαιρο, που ακόμα και πέρυσι βγήκαν όχι μία αλλά δύο ταινίες: η πρώτη και πολυδιαφημιζόμενη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα ονόματι “Μaradona”, η οποία άνοιξε το Φεστιβάλ Κανών, και η δε δεύτερη, απευθυνόμενη ίσως πιο πολύ στο Βρετανικό σινεφίλ κοινό, με τίτλο “Τhe Damned United” η οποία αφηγείται την έντονη και γεμάτη αντιπαραθέσεις ιστορία του θρυλικού Brian Clough και τις 44 ημέρες που κράτησε το καταδικασμένο του πέρασμα από την προπονητική ηγεσία της τότε βασίλισσας του αγγλικού ποδοσφαίρου, Leeds United.

Ακόμα και έτσι, όμως, αν κάποιος ανατρέξει πιο παλιά, θα παρατηρήσει πολλές ταινίες που διαπραγματεύονται το ποδόσφαιρο ενίοτε ως ντοκιμαντέρ (“Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos” στην οποία μιλάει και ο Πελέ), άλλες φορές για να μας δείξουν ότι τα κορίτσια δεν ξέρουν να παίζουν ποδόσφαιρο αλλά παρόλο αυτά ένας έρωτας μπορεί να γεννηθεί από την μάχη των δύο φύλλων (Gregory’s Girl, αγαπημένη μου Σκωτσέζικη ταινία) και κάποιες άλλες φορές για να πουν μια “έξυπνη ρομαντική ιστορία” (“Bend it like Beckham”) που εκ του προοιμίου εισπρακτικά προβλέπεται να τα πάει καλά ιδίως όταν ένα brand name (όπως του Beckham) είναι στον τίτλο.

Οι λίγες ταινίες που υπάρχουν για το τρέξιμο, συγκριτικά τουλάχιστον με τις δεκάδες που έχουν βγει για το ποδόσφαιρο (ιδίως τα τελευταία χρόνια με την τριλογία Goal Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, υπάρχουν πάνω από 20 ταινίες για το ποδόσφαιρο), είναι όλες αξιόλογες και με εμπνέουν προσωπικά διότι είναι πιστευτές. Πέρα του ότι πολλές από αυτές είναι βιογραφικές ή/και βασιζόμενες σε αληθινά περιστατικά, σε αληθινά υπαρκτά πρόσωπα (βλέπε δρομείς) δεν πρόκειται να δεις τίποτα εξωπραγματικά όπως σε αντίστοιχες ταινίες ποδοσφαίρου του στυλ υπέρβαρους ποδοσφαιριστές σε Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αναιρώ το ότι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρο τότες, αλλά…..είσαι σε Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Υποτίθεται ότι η σίτιση σου δεν είναι καλή. Μην βάζεις υπέρβαρους ηθοποιούς να πρωταγωνιστούν.

Πολλοί έχουν το Chariots of Fire ως επίσημη αγαπημένη τους ταινία για το τρέξιμο. Το soundtrack του Vangelis φυσικά βοηθάει και σ’αυτό. Προσωπικά, από τις παρακάτω ταινίες που έχω δει και με εμπνέουν είναι το: Endurance (1999) Haile Gebrsellasie. Ένα βιογραφικό δράμα για τον Αιθίοπα δρομέα Haile Gebrselassie (τον αθλητή για πολλούς ίνδαλμα) με φόντο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για το αγώνισμα των 10.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 σκηνοθετημένο από τον Terence Malick (αγαπημένος μου σκηνοθέτης). Eπίσης, άλλες αγαπημένες μου ταινίες που διαπραγματεύονται το τρέξιμο είναι το Prefontaine και το Jericho Mile. Η πρώτη βασίζεται στην αληθινή ιστορία του δρομέα μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων Steve Roland "Pre" Prefontaine, και η δεύτερη (με τον Peter Strauss), Jericho Mile, είναι μια ταινία που με εμπνέει ιδιαίτερα, διότι την είχα παρακολουθήσει πιτσιρικάς, και σαν τώρα την θυμάμαι όταν την πρωτοείδα στην πάλαι ποτέ ΕΡΤ-1. Είναι μια ταινία για την θέληση ενός φυλακισμένου ανθρώπου που παρόλο που βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα βρίσκει το κουράγιο και διέξοδο (δεδομένου ότι είναι στην φυλακή) στο τρέξιμο.

Όλες, όμως, οι παρακάτω ταινίες, είμαι σίγουρος ή έστω θέλω να πιστεύω ότι λίγο-πολύ, μας εμπνέουν για να συνεχίζουμε να τρέχουμε. Μας εμπνέουν για τις αντιξοότητες που συναντούν οι ήρωες σε αυτές τις ταινίες για το τρέξιμο, οι οποίοι ήρωες και η ιστορία τους που διαδραματίζεται τυγχάνει να είναι αληθινή, βασισμένη σε αληθινά περιστατικά, σε αληθινούς δρομείς. Ταινίες που μας εμπνέουν ψυχολογικά και σωματικά για αυτό το χόμπι, το άθλημα, την διέξοδο από την καθημερινότητα, που έχουμε επιλέξει να ακολουθήσουμε. Ταινίες που μας εμπνέουν να πάμε λίγο παραπέρα στο τρέξιμο μας, να ανεβάσουμε στροφές. Ταινίες που μας ενθαρρύνουν στο να μην επαφίεσαι στα 15 χιλιόμετρα ημερησίως αλλά στο λίγο παραπάνω.
Ταινίες για το τρέξιμο λοιπόν.

1. Chariots of Fire (1981) Ben Cross.
http://www.imdb.com/title/tt0082158/


2. Prefontaine (1997) Jared Leto.
http://www.imdb.com/title/tt0119937/


3 Running Brave (1983) Robby Benson
http://www.imdb.com/title/tt0086220/


4. Without Limits (1998) Billy Crudup.
http://www.imdb.com/title/tt0119934/


5. The Long Run (2001) Nthanti Moshesh.
http://www.imdb.com/title/tt0218411/

6 Endurance (1999) Haile Gebrsellasie
http://www.imdb.com/title/tt0120659/

7.Fire On The Track: The Steve Prefontaine Story Frank Shorter (1995) Steve Prefontaine
http://www.imdb.com/title/tt1260355/

8. Jericho Mile, (1979) Peter Strauss.
http://www.imdb.com/title/tt0079366/

corredor
Newbie Forum Runner

Greece
28 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/07/2011 :  09:22:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα ήθελα να προσθέσω ότι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και "Inspirational" είναι και η ταινία "The Loneliness of the Long Distance Runner" (1962) βασισμένη στο βιβλίο του Alan Sillitoe. http://www.imdb.com/title/tt0056194/

http://www.youtube.com/watch?v=MQJsE4dJmG0

“When your legs are tired, run with your heart”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Costas1
Forum-Runner

Greece


118 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/07/2011 :  09:58:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δεν την έχω ακούσει, αλλά θα την κοιτάξω. Απ΄ότι διαβάζω είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία και αυτό με ιντριγκάρει. Σ'ευχαριστώ για το feedback, φίλε corredor. Kαλή σου ημέρα!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

panchidis
Forum-Runner



122 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/07/2011 :  10:21:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
http://www.imdb.com/title/tt1130965/

και αυτή επίσης φαίνεται καλή, αλλά δεν έχω καταφέρει να τη βρώ.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Costas1
Forum-Runner

Greece


118 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 13/07/2011 :  12:42:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κοίταξε να δεις που υπήρχαν μικρά διαμάντια ταινίες για το τρέξιμο. Βρήκα το trailer της συγκεκριμένης. Σ'ευχαριστώ πολύ, φίλε Panachidis! http://www.youtube.com/watch?v=apPhYhv5IAw
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 :  20:08:39  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Spirit of the Marathon!
Documentary κυρίως αλλά... τα σπάει
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Montechristo
Newbie Forum Runner

24 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  17:56:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Σκεφτόμουν να ανοίξω ένα νέο thread και χαίρομαι που βρήκα ότι είχατε ήδη ανοίξει το θέμα. Παίρνοντας αφορμή από αυτή http://forum.runningnews.gr/topic.asp?TOPIC_ID=6273&whichpage=1 την ανάρτηση σκέφτηκα να μαζέψουμε κάπου ταινίες για μαραθώνιο και μαραθωνοδρόμους, μυθοπλασίας και μη.
Θέλω να αναφέρω το εξαιρετικό "Marathon man" με τον Dustin Hoffman, αλλά και τα "Il corridore" για τον Marco Olmo και "Indulgence" για τον Anton Krupicka στο τομέα της μυθοπλασίας. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πολλά ακόμα που μου διαφεύγουν γι'αυτό είναι ευπρόσδεκτες οι νέες προτάσεις.

Tramps like us, baby, we were born to run.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ilias81
Forum-Runner

Greece


165 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  18:52:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Μπορούμε ίσως να εντάξουμε και το Forest Gump στις ταινίες για το τρέξιμο, σίγουρα όμως insiration είναι!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  19:17:30  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θαρρώ πως οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το που θα βρουμε ή θα κατεβάσουμε τις ταινίες αυτές δε βλάπτει. Επίσης κάποιο σύνδεσμο που θα μας δίνει μια καλύτερη οπτική.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Montechristo
Newbie Forum Runner

24 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  19:27:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by giorgosdelta

Θαρρώ πως οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το που θα βρουμε ή θα κατεβάσουμε τις ταινίες αυτές δε βλάπτει. Επίσης κάποιο σύνδεσμο που θα μας δίνει μια καλύτερη οπτική.



To Marathon Man είναι εύκολο να το βρεις με τους "γνωστούς" τρόπους στο ίντερνετ. Τις άλλες δύο ταινίες δεν τις έχω ανακαλύψει, όσο κι αν ψάχνω. Νομίζω, πάντως, ότι ειδικά η ταινία του Olmo υπάρχει διαθέσιμη προς πώληση σε DVD από κάποιο site. Αγνοώ αν την έχουν φέρει και σε ελληνικά μαγαζιά για τρέξιμο.

Υ.Γ. Όταν έκανα προετοιμασία για τον πρώτο μου μαραθώνιο το '09 το σποτάκι που μου έδινε έμπνευση κάθε μέρα ήταν αυτό εδώ.

http://www.youtube.com/watch?v=xkmI3ehvZko&list=LLB8jxfXSbrIFonmTyrpEuZA&feature=mh_lolz

Tramps like us, baby, we were born to run.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dimosthenis
Master Forum-Runner

Greece
4411 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  19:36:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Running (1979).

http://www.imdb.com/title/tt0079832/

Μέτρια ταινία.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  19:48:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Οι πιο πολλοί Ελληνικοί ιστότοποι θέλουν πια ακούμπημα. Δε βρίσκω πουθενά.
Βρήκα το μάραθωνμαν σαν τόρρεντ στο thepiratebay.org, μόνο εκεί. Στα Αγγλικά εννοείτε.

Edited by - giorgosdelta on 08/01/2012 19:49:06
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

yannisimages
Newbie Forum Runner

Greece
12 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  20:05:07  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Run Fatboy Run
http://www.imdb.com/title/tt0425413/
Πολύ Γέλιο !!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ilias81
Forum-Runner

Greece


165 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  20:22:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ένα καλό site για free download είναι το www.greekddl.com. Ψάξε τις ταινίες εκεί
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  20:26:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Πάει το free Ηλία! Πόσο καιρό έχεις να κατεβάσεις από εκεί;
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ilias81
Forum-Runner

Greece


165 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/01/2012 :  20:34:47  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κατέβασα πριν μια ώρα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 2 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000