Συγγραφέας |
Θέμα |
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύτηκε - 20/09/2011 : 12:24:10
|
Το ψωμί ή οι φρυγανιές αποτελούν βασικές επιλογές τροφίμων για το πρωινό μας και οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε υγιεινά ψωμιά από το σούπερ μάρκετ και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την επιλογή. Η αλήθεια είναι ότι το ψωμί που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ έχει ωραία υφή και πολλά πρόσθετα συστατικά ώστε να μην δείχνει μπαγιάτικο στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Η μαγιά χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα ώστε να δημιουργήσει πολλές φυσαλίδες αέρα και να προσφέρει ελαφριά υφή στο ψωμί. Και μαζί με αυτό έρχονται και μια πλούσια δόση συντηρητικών ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Πολλές φορές το ψωμί που πωλείται σαν «καφέ ψωμί» δεν είναι στην πραγματικότητα παρασκευασμένο από σιτάρι ολικής αλέσεως, αλλά είναι το κλασικό άσπρο ψωμί με πρόσθετα χρώματα για να φαίνεται καφέ και υγιεινό. Επίσης τη λέξη «εμπλουτισμένο» που αναγράφεται αρκετές φορές σε διάφορες συσκευασίες ψωμιού θα πρέπει να τη δεχόμαστε με τη γλώσσα στο μάγουλο, με μια δόση ειρωνείας δηλαδή, αφού εκεί είναι συμπυκνωμένη η προσπάθεια να ξεχάσουμε ότι κάτι πήραμε από το αλεύρι και κάτι λιγότερο προσπαθούμε να του δώσουμε ξανά. Συνήθως με τον εμπλουτισμό εννοούν ότι έχει προστεθεί μια ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β3 και σιδήρου. Από τα συστατικά που έχουν χαθεί και δεν επιστρέφονται είναι 44% βιταμίνη Ε, 52% παντοθενικό οξύ, 65% φολικό οξύ, 76% βιοτίνη, 84% βιταμίνη Β6. Εδώ να σημειώσουμε ότι και στο αλεύρι ολικής αλέσεως, που όμως το φτιάχνουν σε χαλύβδινους μύλους με τεράστιες ταχύτητες περιστροφής, ανεβάζοντας δηλαδή αρκετά τη θερμοκρασία στο παραγόμενο αλεύρι, χάνονται επίσης πολλά από τα συστατικά του. Και εδώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις καθώς κάποιοι λένε ότι το ψωμί ολική αλέσεως του εμπορίου είναι επίσης καλό γιατί είναι εμπλουτισμένο με ίνες και γι’ αυτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού στο σπίτι κάνει το ψωμί πολύ πιο υγιεινό από εκείνο που αγοράζετε αφού εκείνο περιέχει άφθονες ποσότητες ανθυγιεινών χημικών ουσιών, υδρογονωμένων ελαίων και γλυκαντικών. Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Ακολουθούν κάποιοι λόγοι που προτιμώ να ψήνω το ψωμί μου. - Το σπιτικό ζυμωτό ψωμί είναι πολύ πιο γευστικό από ό,τι εκείνο του σούπερ μάρκετ. Σχεδόν, όσοι έχουν δοκιμάσει το σπιτικό ψωμί συμφωνούν ότι είναι πολύ νοστιμότερο, χωρίς την υπερφόρτωσή του με όλα αυτά τα πρόσθετα. - Έτσι, στην περίπτωση που η γεύση αποτελεί κριτήριό σας και δεδομένου ότι σχεδόν ο καθένας θέλει να καταναλώνει νόστιμα γεύματα η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού είναι η καλύτερη επιλογή. - Το σπιτικό ψωμί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι και αυτό σημαίνει χαμηλές θερμίδες και κατ’ επέκταση μεταφράζεται σε απώλεια βάρους, εάν κάνετε προσεκτική επιλογή συστατικών. - Το σπιτικό ψωμί συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, γιατί είναι πολύ φθηνότερο να αγοράζετε τα συστατικά του ψωμιού σας (εφόσον τρώτε ψωμί καθημερινά).
http://www.aixmi.gr/index.php/einai-spitiko-pswmi-pio-ygieino/
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
|
zoyfio
Senior Forum-Runner
United Kingdom
574 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 12:41:20
|
Σωστά! Εάν διαβάσει κανείς τα συστατικά πολλών αρτοσκευασμάτων (ειδικά στο ψωμί του τοστ, έχω τρελαθεί δεν πρόκειται να ξαναπάρω, όλα σχεδόν έχουν υδρογονωμένα - μερικώς ή ολικώς δεν έχει σημασία - ζάχαρη και φυτικά λιπαρά!) θα δει ότι έχουν συντηρητικά, πρόσθετα λιπαρά και πολλές φορές ζάχαρη. Κατά τη γνώμη μου, το μόνο δύσκολο στην παρασκευή του ψωμιού στο σπίτι είναι το ζύμωμα, γιατί είναι αρκετά κουραστικό. Περιμένω να μαζέψω λεφτά να πάρω μηχανή ζυμώματος και μετά εννοείται ότι θα πάρω προζύμη από τη μητέρα μου, η οποία ζυμώνει, θα εξοπλιστώ με παραλληλόγραμμες αλουμινένιες φόρμες και θα φτιάχνω το δικό μου ψωμί και θα βάζω μέσα και διάφορους σπόρους (ηλιόσπορο, παπαρουνόσπορο, λιναρόσπορο). Είναι τέλειο! Επίσης, επειδή είναι πρακτικά δύσκολο να φτιάχνει κανείς καθημερινά, μπορεί να φτιάξει 2-3 φόρμες και αφού το ψήσει και το αφήσει να κρυώσει να το κόψει σε φέτες και να το βάλει στην κατάψυξη, οπότε θα βγάζει κάθε φορά όσες φέτες θέλει για να ξεπαγώσουν ή για να τις καψαλίσει στην τοστιέρα. Εμείς έτσι κάνουμε πολλές φορές...και είναι σαν να το έψησες εκείνη τη στιγμή! |
|
|
dpkouk
ellanodikis
Greece
11938 Δημοσιεύσεις |
|
paguerunner
Advanced Forum-Runner
Greece
239 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 12:52:18
|
To μονο προβλημα ειναι οτι με το σπτικο ισως τρως περισοτερο ψωμι μετα.....
follow me if u can @paguerunner |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 12:58:28
|
Αλλη, πραγματική γεύση!
___________________ Run Natural... run Bare |
|
|
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 13:08:02
|
Πριν μερικά χρόνια,το ψωμί ολικής αλέσεως ήταν απαγορευμένο!! Έτσι θέλανε οι αλευροβιομηχανίες.... Έχετε ακούσει για τα ψωμιά με κατεψυγμένες ζύμες, από Μαρόκο,Κίνα,Βουλγαρία κλπ.,η ίδια η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος το έχει καταγγείλει!! Όσον αφορά το ζύμωμα, δεν χρειάζεται παρά μόνο 10 λεπτά. Άντυ δεν είναι ιδιαίτερα κουραστικό ,είναι εύκολο,το μαθαίνεις γρήγορα! Καμία μηχανή ζυμώματος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό τρόπο ζυμώματος.
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 13:10:45
|
Τα συστατικά του πολύσπορου που έχω στο ψυγείο:
Αλεύρι σίτου 36% Νερό Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης 13% Πολύσπορο μίγμα δημητριακών 4,5% (σίτος, σίκαλη, κριθάρη, βρώμη) Δεξτρόζη Γλουτένη Προζύνι 3% (νερό αλεύρι σίτου και σίκαλης, αλάτι, καλλιέργεια γαλακτοβακίλλων) πιεστή ζύμη αρτοποιίας μαργαρίνη (μίγμα φυτικών ελαίων και λιπών μερικώς υδρογονομένων και μη, γαλακτοματοποιητές: πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων, μόνο & διγλυκερίδια λιπαρών οξέων και λεκιθίνη, μέσο οξίνησης: κιτρικό οξύ, άρωμα, χρωστική:β-καροτένιο) ηλιόσπορος 2,5% λιναρόσπορος 2,5% φύτρο σταριού 2% βύνη κριθαριού αλάτι γαλακτωματοποιητής: μονό και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων ρυθμιστής οξύτητας:διοξικό νέτριο, κιτρικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό ασβέστιο βελτιωτικό άλευρου: ασκορβικό οξύ
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ |
|
|
afentis
Elite Forum-Runner
Greece
1563 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 13:51:27
|
Παιδιά εννοείται οτι το σπιτικό φαί είναι καλύτερο απο τα έτοιμα γιατί ξέρεις τι βάζεις.
Σχετικά με το ψωμί, έχω χρόνια να φάω.
Αυτό που τρώω είναι παξιμάδι εννοείται ολικής (κριθάρι, σίκαλη, σιτάρι). Το δύσκολο είναι το ζύμωμα και φτιάχνεις αρκετή ποσότητα για να μην επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Έπειτα το ψήνεις σαν ψωμί. Μετά το κόβεις φέτες και το ξαναψήνεις σε πολύ χαμηλή φωτιά (για μία ώρα τουλάχιστον) μέχρι να στεγνώσει. Για όσους δεν ξέρουν το κακό με το κριθάρι είναι επειδή κρατάει την υγρασία του δεν γίνεται για ψωμί αλλά μόνο για παξιμάδι.
Κάθε μέρα τρώω παξιμάδι, αφού το βρέχω και φουσκώσει για λίγα λεπτά, είναι σαν να τρώω φρεσκότατο ...ψωμί!!!
Καλή μας όρεξη. |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 14:00:25
|
Για σπιτικό ψωμί αρκούν: Νερό μαγιά αλεύρι
και μπορείς να προσθέσεις: άλλα άλευρα ή δημητριακά (βρώμη, σόγια, ρύζι) μπαχαρικά (ρίγανη, πάπρικα) ντομάτα ελιές πιπεριές σκόρδο
Έχω ένα αρτοπαρασκευαστή από lidl που αποδείχθηκε καλός! |
|
|
igi
Senior Forum-Runner
589 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 14:24:14
|
A!!! Θεματάκι αγαπημένο... Ζυμώνω τα τελευταία 5 χρόνια. Τα παιδιά το λατρεύουν,το σπίτι μοσχομυρίζει κάθε τρεις και λίγο. Ζυμώνω με χέρια και το ευχαριστιέμαι .Το ζύμωμα δεν είναι τόσο κουραστικό όσο ακούγεται,(ζυμώνω γύρω στα 2,5 κιλά αλεύρι τη φορά) και είναι αγχολυτικό όπως και το τρέξιμο. Και ενώ σίγουρα το ζυμωτό έχει πιο πολλές θερμίδες, τρως λιγότερο γιατί είναι πιο χορταστικό.Βάζω και μέλι και γλυκάνισο και συνδυασμό από διάφορα άλευρα....και την αγαπημένη όλων σας(απ ό,τι έχω καταλάβει) βρώμη. |
|
|
Laga
Elite Forum-Runner
1698 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 14:45:34
|
quote: Originally posted by giorgosdelta
Για σπιτικό ψωμί αρκούν: Νερό μαγιά αλεύρι
Έχω ένα αρτοπαρασκευαστή από lidl που αποδείχθηκε καλός!
Ακόμη πιο απλός τρόπος Γιώργο είναι αλεύρι και μπίρα. Βέβαια ανεβάζει το κόστος αλλά από γεύση σκίζει. Επίσης όσο ανεπίδεκτος να είσαι αποκλείεται να μη βγει καλό
-------------------------------------------------------- Pain is temporary. Quitting lasts forever.
Λανς Άρμστρονγκ
|
|
|
Mastrolefteris
Senior Forum-Runner
560 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 15:57:53
|
Εδώ και έντεκα χρόνια, μόνο ζυμωτό σπιτικό. Ούτε να το δοκιμάσουμε δεν μπορούμε το ετοιματζίδικο. Και όσο και να ψάξει κανείς, δεν θα βρει πουθενά φούρνο του οποίου το ψωμί να θυμίζει κάπως το καλό σπιτικό.
http://www.mountainrunning.gr/
MountainRunner |
|
|
JOHAN
Senior Forum-Runner
539 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 16:04:43
|
καλο ειναι το ζυμωτο ψωμι....αλλα γυναικα που να το ζυμωνει που θα βρουμε !!!!!!!!!!!
Φτασε στα ορια σου.... |
|
|
PrimitiveRunner
Forum-Runner
136 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 16:39:53
|
Σπιτικό ψωμί...ότι καλύτερο!Αν και περισσότερο τιμάω τα παξιμάδια σιταριού ολικής άλεσης! Ψωμάκι σπιτικό με γλυκάνισο όπως είπε η igi,μυρωδάτο και γευστικότατο,με ελιές η με σταφίδες λατρεμένο!
...και σύμφωνα πάντα με τα νέα μέτρα οικονομικής λιτότητας και καταλήστευσης των πολιτών...καλύτερα να μάθετε να ζημώνετε στο χέρι... Εκτός και αν έχετε γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος με πετάλι!!!
Free Your Mind...Free Your Feet!!! |
Edited by - PrimitiveRunner on 20/09/2011 16:46:24 |
|
|
gargadua
Master Forum-Runner
Afghanistan
7473 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 17:30:32
|
Για περίπου 4 μήνες έκανα προζυμένιο ψωμί στο σπίτι και ατυχώς δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Πολύ νόστιμο αλλά θέλει και πολύ χρόνο (αρχινούσα από το προηγούμενο βράδυ και τελείωνε περίπου το επόμενο μεσημέρι, ζύμωμα στο χέρι). Για 2,5 άτομα κρατούσε έως 7 μέρες (3 κιλά αλεύρι). Σταμάτησα γιατί χρονικά δεν με έπαιρνε αλλά και γιατί τα κιλά είχαν πάρει την ανηφόρα. Η μόνη ένσταση είναι ως πρός το ποιόν του αλευριού που χρησιμοποιείται. Προσωπικά αγόραζα από τα μάρκετ μόνο ελληνικής προέλευσης. Και αυτό με ερωτηματικό.
"Το αργά διορθώνεται, το γρήγορα ΟΧΙ!!!!" |
Edited by - gargadua on 20/09/2011 17:31:19 |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/09/2011 : 17:47:11
|
quote: Originally posted by Laga
quote: Originally posted by giorgosdelta
Για σπιτικό ψωμί αρκούν: Νερό μαγιά αλεύρι
Έχω ένα αρτοπαρασκευαστή από lidl που αποδείχθηκε καλός!
Ακόμη πιο απλός τρόπος Γιώργο είναι αλεύρι και μπίρα. Βέβαια ανεβάζει το κόστος αλλά από γεύση σκίζει. Επίσης όσο ανεπίδεκτος να είσαι αποκλείεται να μη βγει καλό
-------------------------------------------------------- Pain is temporary. Quitting lasts forever.
Λανς Άρμστρονγκ
Πολύ σωστός Λάμπρο. Αρκεί να μην μπεις στον πειρασμό να την αδειάσεις! |
|
|
Θέμα |
|