Συγγραφέας |
Θέμα |
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/10/2011 : 10:54:05
|
Νίκο είναι ότι πιο νόστιμο έχω διαβάσει. |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/10/2011 : 12:47:55
|
Γειά σου ρε τρελο-Γιάννη με τα ωραία σου!
___________________ Run Natural... run Bare |
|
|
annakoun
Forum-Runner
92 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/10/2011 : 13:02:58
|
Ο αρτοπαρασκευαστής είναι νομίζω πολύ καλή λύση. Ρίχνεις ολα τα υλικά, βασικά και έξτρα (π.χ. ηλιόσπορους και άλλα καλλούδια), κάνεις τις δουλειές σου και σε λίγη ώρα το έχεις έτοιμο και αχνιστό, να το φας ζεστό ζεστό!
Anything for freedom... |
|
|
Fanis.
Advanced Forum-Runner
Greece
373 Δημοσιεύσεις |
|
8avos
Senior Forum-Runner
Greece
589 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/10/2011 : 18:24:58
|
Ο ξυλόφουρνος πλέον αντικαταστάθηκε απο το μπάρμπεκιου.Το περασμένο σ/κ πήγα για πρώτη μου φορά στο Άγιο Όρος και εννοείται οτι μας φέρνανε δικό τους ψώμι,ολικής,ζυμωτό πάντα.Γεύση απο τα παλιά,που έφτιαχνε η γιαγιά μου.Απίστευτη εμπειρία. |
|
|
Diamantis
Lost Poet of Forum
Greece
1847 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 18/10/2011 : 20:33:19
|
quote: Originally posted by NIKOS T.
Ο παλιός φούρνος Στην είσοδο της αυλής του κάθε σπιτιού δέσποζε η παρουσία του φούρνου. Σπίτι χωρίς φούρνο δεν υπήρχε κι αυτό γιατί ψωμί έτοιμο δεν πουλιόταν τότε. Αν κάποια οικογένεια τύχαινε να μην έχει, τότε ζύμωνε λίγα ψωμιά και τα φούρνιζε στη γειτόνισσα. Αρτοποιός της οικογένειας ήταν η ίδια η μάνα. Οι νοικοκυρές συνήθως χρησιμοποιούσαν μεγάλη σκάφη, γιατί ζύμωναν πολλά καρβέλια (7-10, από 3 οκάδες και πάνω το καθένα). Μ' αυτά θα πέρναγαν πολλές μέρες, γιατί το ζύμωμα και το άναμμα του φούρνου ήταν μια πολύ κουραστική δουλειά. Μόλις τελείωνε το ζύμωμα, έπλαθε τα ψωμιά, τα έβαζε πάνω σε τάβλες ή στις πινακωτές και τα σκέπαζε για να «γίνουν» με τη ζεστασιά, οπότε και θα ήταν έτοιμα για το φούρνισμα. Μετά άναβε το φούρνο. Έριχνε στη συνέχεια κλαριά για να κάψει καλά, οπότε και θα ήταν έτοιμος για το ψήσιμο. Τα κλαριά τα έσπρωχνε με το φουρνόξυλο και τα άπλωνε σε όλα τα μέρη του φούρνου για να είναι ομοιόμορφο το κάψιμο. Όταν ο φούρνος ήταν έτοιμος, τότε τραβούσε προς τα έξω πάλι με το φουρνόξυλο όλα τα κάρβουνα και τα μάζευε προς το εξωτερικό της πόρτας του φούρνου. Μετά με την πανιάρα (ένα κοντάρι, πάνω στο οποίο είχε δεμένο ένα βρεγμένο χοντρό πανί) σκούπιζε καλά το δάπεδο του φούρνου, για να είναι καθαρό. Τότε ερχόταν η σειρά του μεγάλου ξύλινου φτυαριού. Έβαζε πάνω στο φτυάρι το κάθε καρβέλι, το χάραζε μ' ένα μαχαίρι και το φούρνιζε. Τελευταία έβαζε την προπύρα την οποία άφηνε έξω-έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου. Η προπύρα ήταν ακριβώς ίδια με τη σημερινή λαγάνα που τρώμε κάθε Καθαρή Δευτέρα. Ετοιμαζόταν πολύ πιο γρήγορα απ' τα άλλα ψωμιά και τρωγόταν ζεστή. Στα παιδιά άρεσε πολύ με τουλουμοτύρι, σαν πρωινό φαγητό. Εκεί άναβε το φούρνο με ξύλα και όταν ο φούρνός πύρωνε, έβαζε με ένα ξύλινο φτυάρι τα ψωμιά.
http://trelogiannis.blogspot.com/2010/10/blog-post_5666.html
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
Στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, στα στενάκια της Χώρας, ποιος θα το περίμενε ότι θα έβρισκε έναν φούρνο όπως ακριβώς στην παραπάνω περιγραφή, με τον κυρ Νίκο Βαμβακούρη να αγωνίζεται καθημερινά (δεύτερη γενιά αρτοποιός) να ζυμώσει και να ψήσει το ψωμί όπως τον παλιό καιρό, με τεχνολογικά μέσα από την εποχή του παππού του :
|
|
|
roxani
Advanced Forum-Runner
Greece
396 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 19/10/2011 : 20:52:21
|
Θέλω μια φραντζολίτσα τώρααααα. Εγώ τώρα θυμήθηκα χωριό και φτιάχνω γαλατόπιτα της γιαγιάς.Μυρίζει το σπίτι υπέροχα!!!!! Αύριο 30 χιλ.να καούν οι θερμίδες
Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες. |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/10/2011 : 11:58:15
|
Που ήταν η γαλατόπιτα σήμερα; Δεν έφερες τπτς...
___________________ Run Natural... run Bare |
|
|
roxani
Advanced Forum-Runner
Greece
396 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 20/10/2011 : 21:26:55
|
quote: Originally posted by xipolitakos
Που ήταν η γαλατόπιτα σήμερα; Δεν έφερες τπτς...
___________________ Run Natural... run Bare
Σου έφερα σοκολατίτσα αλλά εσύ την κοπάνησες γρήγορα. Αν δεν την φάω θα στην φέρω αύριο
Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες. |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/10/2011 : 09:57:24
|
Μετά από πολύ καιρό κατέβασα τον αρτοπαρασκευαστή. Αλεύρι ολικής σίτου και αραβοσίτου με μαγιά και νερό, τίποτα άλλο. Τραγανό, σκληρό, νόστιμο, υγιεινό και χαμογελαστό.
|
|
|
KARLA
Advanced Forum-Runner
Greece
350 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 23/10/2011 : 20:51:03
|
Εκτός απο γελαστό φαίνεται και τέλειο!! Βρέ για δές που λέγε λέγε θα με πείσουν να φτιάξω ψωμί...σαν να μη μ έφταναν τόσα που έχω στην κεφαλή μου ....να βάλω ακόμη ένα...κι άμα αρέσει στην οικογένεια και ζητάει συνέχεια ωχ την έβαψα μετά.... |
|
|
roxani
Advanced Forum-Runner
Greece
396 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 23/10/2011 : 21:17:15
|
Αφού έφτιαξα ένα ταψί παστίστιο,ένα κέικ σοκολάτας,ένα ανάμεικτο, τώρα έβαλα να φτιάξω και ψωμάκι. Πέρασα μια ωραιότατη Κυριακή στην κουζίνα
Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες. |
|
|
MANOLIS2004
Master Forum-Runner
Greece
6423 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 23/10/2011 : 21:30:33
|
Καλύτερα θα ηταν να ερχοσουνα να τρέξεις μαζί μας πιστεύω. Η ζωή είναι εκεί έξω και οχι στην κουζίνα!!!!!!!!!!
MANOLIS2004 |
|
|
roxani
Advanced Forum-Runner
Greece
396 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 23/10/2011 : 21:59:15
|
Εχεις δίκιο Μανώληαλλά έπρεπε να μαγειρέψω οπότε αναγκαστικά θα έμπαινα κουζίνα.Κυριακές δεν τρέχω θέλω να είμαι σπίτι το πρωί,πάντως γήπεδο πάω να ταίσω τη Ρωξάνη.
Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες. |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 28/10/2011 : 16:07:45
|
Το σπιτικό μου ψωμί, μούχλιασε. Μέσσα σε 6 μέρες. Απαράδεκτο. Ούτε συντηρητικά ούτε τίποτα. Θα το φάω σιγά-σιγά τώρα. |
|
|
Θέμα |
|