Συγγραφέας |
Θέμα |
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 19:12:12
|
quote: Originally posted by Marmite
πω ρε μάνα μου!!! Τούμπανο το ψωμί!!
Ξυπολιτάκο εγώ τα τρώω αυτά που έχουν τα χνουδωτά μέσα στο κουκούτσι. Δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα...
http://5tinimera.wordpress.com/
Γιάννα Θα τη βγάλω μέχρι το βράδυ ή θα τρέχω...; Τουαλέτα καλά θα είναι... μην ψάχνω για κανένα νοσοκομείο...
Έχει και αυριανή προπόνηση με τρεχαντήρη που θέλει να το γυρίσει σε βουνίσιος… Θα πάμε λέει σε ότι πιο κακοτράχαλο ανηφορικό μονοπάτι έχει το κτήμα Συγγρού, να κάνουμε χιλιόμετρα, ανηφόρες και πλειομετρικές. Παπούτσι πάντως δε θα βάλω. Vibram που το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές στο ίδιο μέρος.
___________________ Run Natural... run Bare |
|
|
xipolitakos
Master Forum-Runner
Greece
3754 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 19:17:03
|
quote: Originally posted by NIKOS T.
Μπράβο Βασίλη εντυπωσιακό το καρβέλι σου!!
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
Μου τρέχουν τα σάλια… Τι να το κάνεις όμως …. είναι μακριά για να τον επισκεφτεί κανείς για δοκιμή... και η οθόνη δεν τρώγεται….
___________________ Run Natural... run Bare |
|
|
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 19:49:12
|
—λίγη ιστορία για το μουσακά..
Κατά το Larousse Gastronomique (που ναι, περιλαμβάνει τον μουσακά στην επιλεκτική σημαντικότητα των σελίδων του) πρόκειται για «ένα πιάτο κοινό στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, φτιαγμένο από φέτες μελιτζάνας σε στρώσεις με (αρνίσιο) κιμά, κρεμμύδια και μερικές φορές ντομάτες, συχνά προσθέτοντας μια παχιά στρώση σάλτσας μπεσαμέλ. Σε μερικές συνταγές κολοκύθια, πατάτες ή σπανάκι χρησιμοποιούνται αντί για μελιτζάνες. Το πιάτο ψήνεται στο φούρνο».
Αυτά γράφει με το ζόρι η φλύαρη περίληψη του γνωστού authority και παραθέτει τη μία συνταγή, με μελιτζάνες παρακαλώ, υλικό που θεωρώ περισσότερο από αυτονόητο μιλώντας για την παρασκευή του, με μόνη εξαίρεση την χρήση του ‘μουσακά ως τεχνικού όρου’ πλέον, που να ορίζει τη συναφή διαστρωμάτωση υλικών με επικάλυψη μπεσαμέλ, με τον ίδιο τρόπο που ισχύει (π.χ. για τους Ιταλούς) ο όρος ‘παστίτσιο’.
Ετυμολογικά (όπου musaqqaʿa ‘στα αραβικά, musaka/мусака στα σλαβικά, musakka στα Τούρκικα και rakott padlizsán στα ουγγρικά, λέει η wiki), κάποιες απόψεις θέλουν τη λέξη μουσακάς να προέρχεται από την αραβική «musaqqa‘a», που σημαίνει ‘κρύο’, αν και το «Oxford Companion to Food» δεν αποδίδει ούτε τη λέξη ούτε το μαγείρεμα στην αραβική κουζίνα, θεωρώντας πως μάλλον ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Τουρκία.
Ωστόσο, τόσο το περσικό maguma (Maghmuma or Muqatta’a) που είναι συνδυασμός αρνιού με μελιτζάνες (κι όχι το γνωστό τέρας της ιαπωνικής επιστημονικής φαντασίας) όσο και ο παλαιστινιακός-λεβαντίνικος musakhkhan που γίνεται με κομματάκια μαγειρεμένου κοτόπουλου, ψωμί, αρωματικά και σουμάκι, o αραβικός και λιβανέζικος μουσακάς, που είναι κάτι σαν σαλάτα με μελιτζάνες, λάδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ντομάτες (στο Λίβανο και ρεβίθια, σερβίρεται δε με κους-κους) αλλά και ο τουρκικός μουσακάς, που είναι μίγμα από μελιτζάνες (χωρίς στρώσεις), κιμά (αρνίσιο και μοσχαρίσιο), κρεμμύδια, πιπεριές και σάλτσα ντομάτας συνοδεία πιλαφιού, όλες αυτές οι εκδοχές ουδεμία σχέση έχουν με το γευστικό γκλάμουρ του ελληνικού μουσακά.
Η δε βαλκανική βερσιόν τον θέλει κατά κύριο λόγο με πατάτες, κιμά από χοιρινό και μοσχάρι και κρέμα γιαουρτιού (σε Σερβία και Βουλγαρία) αλλά και δευτερευόντως με μπεσαμέλ, πασπαλισμένη με τυρί και φρυγανιά.
Ομολογουμένως, μπορεί η λέξη μουσακάς να μην συνδέεται με οτιδήποτε ελληνο-φέρνον ούτε να ανακαλεί μνήμες φαγητού αντιπρογιαγιάς, αφού η ιστορία του κλείνει μόλις έναν αιώνα. Χωρίς ρίζες που να φτάνουν σ’ αυτό που αρεσκόμαστε να λέμε παράδοση, είναι η ελληνική μαγειρική εκδοχή που ανέδειξε ένα πιάτο με μάλλον ταπεινά και άκρως συνηθισμένα στη μεσογειακή διατροφή συστατικά, όπως οι μελιτζάνες, οι ντομάτες κι ο κιμάς, σε εξαιρετικό δείγμα φαγητού αστικής κουζίνας.
Γιατί, ο μουσακάς είναι από τα ελληνικά φαγητά που έχουν κόνσεπτ, είναι περίτεχνα και βγαίνουν αριστουργηματικά όταν είναι φτιαγμένα σωστά. Ο συνδυασμός της τηγανητής μελιτζάνας με τον αρωματικό κοκκινιστό κιμά και την γκρατινέ μπεσαμέλ είναι κορυφαίος και όλη η υπόθεση έγκειται σ’ αυτή τη μαγική σύνθεση, που άλλωστε έχει αναγνωριστεί ανά την υφήλιο και ως η τελειότερη. Και τα τρία βασικά στοιχεία έχουν τα δικά τους αρώματα, τα οποία αφενός πρέπει να είναι διακριτά και αφετέρου να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους.
Η σύλληψη της σύνθεσής του –όσο κι αν ακούγεται περίεργο- οφείλεται μάλλον στον σεφ Νίκο Τσελεμεντέ και στην αμφιλεγόμενη προσπάθειά του να εξευρωπαΐσει μαγειρικά (και αισθητικά) το εγχώριο τραπέζι, ενσωματώνοντας στις αρχές του 20ού αιώνα τεχνικές και υλικά, κρέμες και δουλεμένες σάλτσες από την γαλλική κουζίνα, θεωρώντας φτωχή, παρακατιανή και με βαρβαρικές προσμίξεις την υπάρχουσα ελληνική.
Υπάρχει ως γνωστόν τεράστια διαφωνία σχετικά με το ‘φαινόμενο Τσελεμεντέ’, την καταλυτική παρουσία του στην μαγειρική μας και στην καταγεγραμμένη διαμόρφωση μιας νέας mix ‘n match γευστικής άποψης, που πέρασε επιτυχώς πρώτα από τους αστικούς ουρανίσκους, απλώθηκε παντού στη συνέχεια και έγινε κτήμα των ποπολάρων και μέρος της σύγχρονης καθημερινής μας γεύσης.
Ανεξάρτητα ωστόσο από την θεώρηση του Τσελεμεντέ αλλά και την αντιδιαμετρική μανία ορισμένων σύγχρονων περί το φαγητό που υποστηρίζουν εξίσου μονόπλευρα την μοναδικότητα των απλών παραδοσιακών γεύσεων, θα πρέπει πέραν του ενδιαφέροντος του διαλόγου, να δεχτούμε ότι η μαγειρική όπως η τέχνη αλλά και κάθε έκφραση πολιτισμού είναι (όπως οφείλει) ανοικτή στους πειραματισμούς, τις αλληλεπιδράσεις και την εξέλιξη.
Κι αν κρίνεται παράλογη η πρόθεση κάποιου να «καθαρίσει» μια κουζίνα εξοβελίζοντας τις απλές γεύσεις στα καζάνια με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, άλλο τόσο δυσκοίλια και παρωχημένη είναι η στάση και η επιχειρηματολογία που παρακάμπτει τις επιτυχημένες δημιουργίες και μεμψιμοιρεί απέναντι και στα ευφυή αποτελέσματα.
Μπορεί για το πληθωρικό όραμα του πολυταξιδεμένου τότε Τσελεμεντέ να μην ήταν αρκετές οι γεύσεις της απλής νοικοκυράς και γι’ αυτό βάλθηκε να τις αναμορφώσει υπερβολικά δραστικά, αλλοιώνοντας συχνά τον χαρακτήρα των φαγητών, όμως μέσα από τον μαγειρικό κατακλυσμό του προέκυψαν ιδέες που η γευστική τους αξία είναι μεγάλη.
Οι γαστρονομικές επιμειξίες και ο δανεισμός υλικών και τεχνικών είναι αυτονόητος όταν ο στόχος είναι η δημιουργικότητα, η δε αναζήτηση της απόλαυσης δεν συνάδει ούτε με την αυστηρή περιφρούρηση του κλοιού του τόπου ούτε με τον συντηρητισμό αλλά με την πρωτοτυπία και την γαστρονομική εξέλιξη.
Παρότι λοιπόν, δεν με βρίσκει σύμφωνη η συχνά μονοδιάστατη άποψη του Τσελεμεντέ, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω πως επινοήσεις πιάτων όπως ο μουσακάς, έγιναν μάλλον στις μεγάλες του εμπνεύσεις και πολύ καλώς υιοθετήθηκαν από την αστική κουζίνα.
http://www.econews.gr/2012/05/04/mousakas-syntagi/
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
Edited by - NIKOS T. on 21/08/2012 20:04:40 |
|
|
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 20:06:46
|
quote: Originally posted by Marmite
Υγιεινές, αρκεί να μην έχεις ψύχωση με την μπεσαμέλ. Φροντίζω πάντα να αφήνω λίγη στην κατσαρόλα και ....σλιουρπ!!! Από μικρή είχα αυτό το κόλλημα! Το άρωμα του μοσχοκάρυδου με τρελαίνει!
http://5tinimera.wordpress.com/
Το φαντάζομαι Γιάννα το μουσακά σου κάπως έτσι..
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 20:25:34
|
Δύσκολο φαγητό με ιδιαίτερη προετοιμασία. 100% φυτικός μουσακάς με κιμά σόγιας και μανιτάρια, μελιτζάνες και πατάτες και αντί για μπεσαμέλ μου βγήκε μια κάπως σκληρή ζύμη. Φοβερή συνταγή όλα ψητά, χωρίς καθόλου λάδι, πολύ νόστιμη!
|
|
|
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 21:43:39
|
Σου φαγε φαντάζομαι κανένα 2ωρο η προετοιμασία..
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
|
|
Savvas
Master Forum-Runner
Greece
4318 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 21:55:12
|
Κατα συμπτωση κι εγω μουσακα εφαγα σημερα.Πηγα κατα τις 1 για μπανιο εκανα 3 χλμ ελευθερο και γυρισα ξελιγωμενος σπιτι και εφαγα 6 κομματια. Πριν απο λιγο γυρισα απο ενα 10αρι και το πιο γρηγορο που μπορουσα να παω ηταν με 5.30. Σαν ασανσερ ανεβοκατεβαινε στο στομαχι μου.xaxa
Ο Γκρινιαρης του Φορουμ |
Edited by - Savvas on 21/08/2012 21:57:01 |
|
|
NIKOS T.
Master Forum-Runner
Greece
8812 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 22:02:13
|
εκανα 3 χλμ ελευθερο
και εφαγα 6 κομματια
Σαν να λέμε Σάββα 2 κομμάτια μουσακά 1 χλμ κολύμπι..
"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα" |
Edited by - NIKOS T. on 21/08/2012 22:04:03 |
|
|
Marmite
Master Forum-Runner
3279 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 22:07:26
|
6 κομμάτια;;;; Μάλλον δεν είναι τα δικά μου κομμάτια γιατί θα είχες φάει όλο το ταψί! χεχεχεχε
Νίκο,όχι δεν τον φτιάχνω έτσι! Σκέψου ότι δεν τρώω την μελιτζάνα οπότε κάνω χειρουργική επέμβαση και μένει μόνο η μπεσαμέλ και ο κιμάς! μιαμ μιαμ!! Μόλις γύρισε και ο Πάνος από το τρέξιμο, πάω να ζεστάνω να τον τσακίσουμεεεε! ΟΛΕ!
http://5tinimera.wordpress.com/ |
|
|
giorgosdelta
Master Forum-Runner
Greece
4808 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 22:22:07
|
Βασικά Νίκο, θέλω ένα πρωινό. Είναι σα να ετοιμάζεις 3 διαφορετικά φαγητά. Γι αυτό το κάνω σπάνια. |
|
|
Savvas
Master Forum-Runner
Greece
4318 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 21/08/2012 : 22:27:29
|
Η πλακα ειναι οτι η κοπελα μου εφαγε 2,5 κομματια και εμεινε στο ταψι 1,5 κομματι και οταν μου ειπε "Δεν το τρως κι αυτο να τελειωνουμε?" της λεω "ενταξει μην το παρακανουμε."χαχαχα Αφηστε παιδια μετα το κολυμπι λυσαω στην πεινα.
Ο Γκρινιαρης του Φορουμ |
|
|
Marmite
Master Forum-Runner
3279 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/08/2012 : 10:29:47
|
quote: Originally posted by giorgosdelta
Βασικά Νίκο, θέλω ένα πρωινό. Είναι σα να ετοιμάζεις 3 διαφορετικά φαγητά. Γι αυτό το κάνω σπάνια.
Μπορείς να κάνεις την προετοιμασία την προηγούμενη (εγώ πλέον παστίτσιο και τέτοια μπελαλίδικα τα κάνω έτσι). Φτιάχνεις τα πάντα στο ταψί σου εκτός της μπεσαμέλ, το βάζεις ψυγείο, και την επόμενη το πρωί κάνεις την μπεσαμέλ και το πετάς στο φούρνο! Όνειρο!
http://5tinimera.wordpress.com/ |
|
|
winarg
Elite Forum-Runner
1902 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/08/2012 : 11:13:40
|
Μουσακά είχε εχθές. Σήμερα έχει κότα στο φούρνο. Μιαμ μιαμ :-) |
|
|
Marmite
Master Forum-Runner
3279 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/08/2012 : 11:17:45
|
Εμείς σήμερα θα φάμε φάβα!
Χτες πήρα ταχίνι ολικής άλεσης και το βραδάκι που ήθελα κάτι γλυκό έφαγα μία φέτα πολύσπορο ψωμί με ταχίνι και μέλι! πςςς τέλειο!
http://5tinimera.wordpress.com/ |
|
|
echetlos
Master Forum-Runner
9191 Δημοσιεύσεις |
Δημοσιεύθηκε - 22/08/2012 : 11:22:21
|
Δεν πάτε καλά εσείς... Σε ένα χωριό στον Παρνασσό που έχω σπίτι, το κοτόπουλο δεν το θεωρούν καν κρέας...
"My sport is your sport's punishment" |
|
|
Θέμα |
|