Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Αλλαγη σε Forefoot Strike
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 10

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  16:11:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Nikola

Δεν ξέρω πως τα βγάζουν πέρα άλλα είναι σίγουρο ότι είναι ελίτ επειδή τα βγάζουν πέρα. Τους δυνητικούς ελίτ heel stikers που δεν προσαρμόστηκαν στο heel strike και καθηλώθηκαν από τραυματισμούς δεν τους ξέρουμε γιατί δεν έγιναν ποτέ ελίτ.
Εγώ ρωτάω τα πόδια μου, "μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μια ζωή με heel stike;" αλλά δεν μου απαντάνε. Δεν το αφήνω στην τύχη και πάω στους ειδικούς να ρωτήσω αλλά και αυτοί μου λένε ότι το πόδι δεν μιλάει, μόνο το πέλμα. Ρωτάω το πέλμα μου αλλά είναι ανάπηρο. Του είχανε βγάλει λάθος διάγνωση παλιά, ότι είναι ευαίσθητο αλλά και αναξιοπρεπές άρα χρειάζεται να είναι τυλιγμένο με παπούτσι για μια ζωή. Τώρα έχει μεγάλη ατροφία, είναι αδύναμο και θα χρειαστεί καιρό για να μάθει να τρέχει.
Αυτή είναι η προσαρμογή στα παπούτσια και στο heelstrike. Προσαρμογή στην εθελοντική αναπηρία.
Εγώ τώρα δεν κάνω προσαρμογή στο ξυπόλητο τρέξιμο. Φυσιοθεραπεία κάνω για να πάψω να είμαι ανάπηρος.




Αν και ο Nikola (όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο συνονόματος echetlos) τα λέει λίγο «ωμά» δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ειδικά με αυτές τις τελευταίες γραμμές!

@Ektorakos: Το ερώτημά σου είναι απόλυτα λογικό! Αν δηλαδή κάποιος τρέχοντας με φυσική βιο-κινητική φορώντας όμως παπούτσια, θα απολαύσει κάποιο παραπάνω πλεονέκτημα με το ξυπόλητο τρέξιμο τελικά; Θα αναλύσω τις εξής δύο υποπεριπτώσεις:

- Ο συγκεκριμένος συνεχίζει και τρέχει με «χοντροπάπουτσα» (σε μικρότερο ή μικρότερο βαθμό αυτός ο χαρακτηρισμός). Κάθε παπούτσι, λόγω της σόλας του και της στρεπτικής του (αν)ικανότητας περιορίζει τις φορτίσεις που δέχεται το πέλμα. Αυτό έχει ένα καλό («ξεκουράζεται» το πέλμα) και ένα πολύ-πολύ κακό (λόγω της προαναφερθείσας «ξεκούρασης» το πέλμα αποδυναμώνεται και γίνεται πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς). Επίσης τέτοια υποδήματα επεμβαίνουν πολύ δραστικά στη βιο-κινητική οπότε την απομακρύνουν από το βέλτιστο πάτημα, που το ίδιο το σώμα θα υποδείξει τελικά στο δρομέα, μόλις ο τελευταίος βέβαια αποκτήσει και την κατάλληλη εμπειρία.

- Ο δρομέας συνεχίζει και τρέχει με ιδιαίτερα λεπτόσολα παπούτσια ή ακόμη και με πραγματικά μινιμαλιστικά. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσω βέβαια και τα Vibram Five Fingers. Εδώ οι φορτίσεις που παίρνει το πέλμα μπορεί να φτάσουν και το 100% (περίπτωση Vibram) ενώ το drop κυμαίνεται στο 0-4mm και η στρεπτική ευκαμψία του υποδήματος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα (στα Vibram ή σε ένα ζευγάρι σανδάλια Huaraches η ευκαμψία αυτή είναι ουσιαστικά 95-100%). Τα πλεονεκτήματα του ξυπόλητου σε σχέση με την 2η περίπτωση είναι για μένα:
1) Οικονομία! Δεν αστειεύομαι! Έχω γλιτώσει την αγορά πολλών ζευγαριών παπουτσιών, και όσο πιο πολλά χιλιόμετρα βγάζεις την εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερη η οικονομία. Επίσης γλιτώνεις και από την αγορά ακριβών τεχνικών καλτσών.
2) Το πέλμα ισχυροποιείται στο μέγιστο βαθμό. Οπότε αν σε κάποια πολύ απαιτητική προπόνηση/αγώνα τρέξεις με παπούτσι (που περιορίζει τις φορτίσεις) τότε είσαι ακόμη πιο άνετος. Αυτή μάλιστα η ενδυνάμωση θα σε γλιτώσει και από χαμένες προπονήσεις αλλά και από επισκέψεις σε γιατρούς (άρα ακόμη μεγαλύτερη οικονομία!).
3) Το δέρμα δυναμώνει πολύ στην πατούσα, οπότε φορώντας μετά υποδήματα είναι απίθανο να φουσκαλιάσεις – προφανώς στο κάτω μέρος του.
4) Βέλτιστη υγιεινή του πέλματος…ακούγεται εξωφρενικό ε;;;(!!!) Και όμως! Τα πιο πολλά δερματικά προβλήματα στο πέλμα (+κακοσμία) είναι λόγω του «εγκιβωτισμού» του σε υποδήματα: ιδρώτας και κακός αερισμός…
5) Βέλτιστη βιο-κινητική. Όταν τρέχω ξυπόλητος έχω χειρουργική ακρίβεια στο πως θα πατήσω, ανάλογα με την επιφάνεια από κάτω, την ταχύτητα και λοιπές συνθήκες τρεξίματος.
6) (αυτό βέβαια εξαιρετικά σχετικό): Απόλαυση! Θυμάσαι τα ξεχασμένα παιδικά σου χρόνια, ανέμελα τρεξίματα στις αμουδιές/κήπους/χώμα/αλάνες. Ελευθερία-ελευθερία-ελευθερία… Η αίσθηση της επιφάνειας, της θερμοκρασίας της, της υγρότητά της, του «αρώματός της». Αυτό βέβαια μέχρι το «άμαθο» δέρμα να αρχίζει να ερεθίζεται ή μέχρι να πατήσεις εκείνη την μυτερή πέτρα!
7) Τα σχόλια (αρνητικά και θετικά) που ακούς: «ααααααααα…παιδάκι μου, γιατί ξυπόλητος;;;;», «μπράβο ρε φίλε», «πω, πω φίλε, σου τη βάρεσε μου φαίνεται», «…από πού και πόσο τα αγόρασες αυτά τα διάφανα παπούτσια;», «ρε συ, τους είδες αυτούς που τρέχουν με σκουφάκια του Αι-Βασίλη; Τι μου λες τώρα, εσύ τους ξυπόλητους τους είδες;;;» (από τον αγώνα «Γύρος της Λίμνης Βουλιαγμένης»).

Μειονεκτήματα του ξυπόλητου.
1) Έχεις τα μάτια σου ανοικτά μην πατήσεις τίποτα εκεί κάτω…
2) Ξυπόλητος τη νύκτα σε άσφαλτο δεν τρέχεις (ή τουλάχιστον δεν το συνιστώ), γιατί δεν ξέρεις που θα πατήσεις…
3) Το δέρμα θέλει παααααάρα πολύ προσαρμογή μέχρι να μπορείς να καλύπτεις με άνεση σημαντικές αποστάσεις σε επιφάνειες που δεν είναι απαραίτητα τόσο λείες σαν γυαλί!


Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Laga
Elite Forum-Runner



1698 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  18:32:47  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Laga Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους

Μανόλη έχω κάποιες απορίες σε σχέση με αυτά που γράφεις στη δεύτερη υποπερίπτωση δηλ. για τα πλεονεκτήματα το ανυπόδητου προς αυτόν που φοράει (μίνιμαλ) παπούτσι:

Νο 2: Που στηρίζεται η υπόθεση πως αν τρέχεις ξυπόλυτος δεν τραυματίζεσαι ή τραυματίζεσαι λιγότερο από τους παπουτσωμένους? Εννοώ, το έχουμε δει σε κάποια μελέτη/έρευνα αυτό?
Νο 3: Πως προκύπτει πως όσοι τρέχουν με παπούτσια κάνουν φουσκάλες και όσοι τρέχουν ξυπόλυτοι δεν κάνουν? Επίσης ας δεχθούμε πως οι ανυπόδητοι δεν κάνουν φουσκάλες. Δεν θα πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά και τα (πάρα πολλά) χρόνια προσαρμογής, πόνου και ταλαιπωρίας που απαιτούνται μέχρι να φτάσει ο ανυπόδητος δρομέας να μην τον ενδιαφέρει καθόλου το θέμα πέλμα και η επιφάνεια τρεξίματος?
Νο 4: Πατά ο ανυπόδητος όπου πατά και μιλάμε για καλύτερη υγιεινή?????. Ο παπουτσωμένος κάνει το τρεξιματάκι του, μετά κάνει το μπάνιο του... που είναι το πρόβλημα? Επιπλέον όλη την υπόλοιπη ημέρα το πόδι κλεισμένο μέσα σε ένα παπούτσι είναι. Αν είναι να γίνει η ζημιά θα γίνει, δεν την γλυτώνεις με τις 1-2 ώρες ανυπόδητο... Εκτός αν δεχθούμε πως πάμε για προπόνηση και μετά, με την κάλτσα μούλια, μένουμε έτσι όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Νο 5: Από που προκύπτει πως οι ανυπόδητοι δρομείς έχουν καλύτερη βιοκινητική από αυτούς που τρέχουν με παπούτσια και μαλιστα minimal. Το ότι ξέρει ο ανυπόδητος με χειρουργική ακρίβεια που πατά το πέλμα σημαίνει αυτόματα πως το ΣΥΝΟΛΟ της κίνησης είναι σωστό? Γιατί τρέξιμο δεν είναι μόνο πως πατάει το πέλμα. Είναι η ολοκλήρωση της κίνησης του ποδιού, είναι η στάση του κορμού, είναι ο τρόπος που τραβάνε τα χέρια, ακόμη και που κοιτάει το βλέμμα ...
Νο 7 Για κάποιους, το να προκαλούν τα σχόλια (είτε αρνητικά, είτε θετικά) δεν είναι κάτι κατ ανάγκη πλεονέκτημα...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  20:34:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Λάμπρος - Μανώλης, σημείωσατε 1...

"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

ektorakos
Newbie Forum Runner

Greece


47 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  22:16:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
πολλα ωραια πραγματα εχουν γραφτει εδω και σας ευχαριστω ολους.

Να πω και εγω την προσωπικη μου αποψη.

Δεν εχω κανενα παραπονο απο οτι εχω καταφερει στο τρεξιμο τα τελευταια 3-4 χρονια και ειδικα το τελευταιο.
Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω προβλημα με τον τροπο που τρεχω απλα εχω τον ενθουσιασμο και την μικρη ελπιδα οτι αν αλλαξω τεχνικη ισως καταφερω κατι καλυτερο. Σιγουρο δεν ειναι και θα παρει καιρο αλλα θα το δοκιμασω.

Δεν ξερω αν ειναι τυχαιο γεεγονος αλλα οι καλυτεροι δρομεις στο γηπεδο που τρεχω τους εχω παρατηρησει τελευταια και τρεχουν ολοι forefoot.
Για μενα το ζητουμενο ειναι να αλλαξω τον τροπο που παταω και να αυξησω σιγα σιγα τα χιλιομετρα και να μπορω να βγαζω τα long runs που τωρα μονο με τον γνωστο μου τροπο μπορω. Ισως και Μαραθωνιο.

Αναγνωριζω την ελευθερη αισθηση που σου δινει το ανυποδητο και για χαβαλε θα το δοκιμασω σιγουρα. απλα δεν ειναι αυτο τοζητουμενο μου τωρα. θεωρω οτι και με το μικρο λαστιχακι κατω απο την πατουσα μου παλι θα εχω την αισθηση του "σχεδον" ξυπολητου.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  23:03:08  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Laga



Ο παπουτσωμένος κάνει το τρεξιματάκι του, μετά κάνει το μπάνιο του...


Εννοείς ότι οι ξυπόλητοι δεν κάνουμε μπάνιο;

___________________
Run Natural... run Bare

Edited by - xipolitakos on 30/05/2013 23:10:58
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  23:08:34  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Laga


Νο 4: Πατά ο ανυπόδητος όπου πατά και μιλάμε για καλύτερη υγιεινή?????


Τα μικρόβια αναπτύσονται κυρίως στους κλειστούς και υγρούς χώρους που δεν αερίζονται.
Αυτά που πατά ο ξυπόλητος εξω, έχουν αεριστεί και είναι απαλλαγμένα μικροβίων και ...βακτηριδίων.


___________________
Run Natural... run Bare

Edited by - xipolitakos on 30/05/2013 23:09:26
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  23:22:14  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Laga


Επιπλέον όλη την υπόλοιπη ημέρα το πόδι κλεισμένο μέσα σε ένα παπούτσι είναι. Αν είναι να γίνει η ζημιά θα γίνει, δεν την γλυτώνεις με τις 1-2 ώρες ανυπόδητο...

Οι ώρες στη δουλειά, με τα πόδια εκτός παπουτσιών, κρυμμένα κάτω από το γραφείο μετράνε;

___________________
Run Natural... run Bare

Edited by - xipolitakos on 30/05/2013 23:24:37
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/05/2013 :  23:25:24  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αυριο στο γήπεδο τα υπόλοιπα...

___________________
Run Natural... run Bare
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Initiative
Advanced Forum-Runner



216 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  00:39:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Εγώ αυτό που πάντα ήθελα να ρωτήσω ακούγοντας περί ανυπόδητου είναι το κατά πόσο στις γενικότερες ανάγκες και καθημερινές συνήθειες ενός δρομέα μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο...και γινομαι πιο συγκεκριμενος
ποσο μινιμαλ και ποσο ελευθερια ειναι να αφησω καπου τα παπουτσια μου (που?) και να αρχισω το λονγκ ραν στην παραλιακη για παραδειγμα.Πως πανε στο τριτση και περναμε απο διαφορα σημεια με ακαθαρσιες σκυλιων,λάσπες και κατα διαστηματα καποιες συριγγες.Πως βγαινουμε το βραδυ σε δρομο με απειρα σημεια γυαλιων,καρφιων κλπ.Πως ανεβαινω απο το σπιτι μου Παρνηθα ,μονοπατι ,επιστροφή σταση σε καφε για χυμο(ισως επισκεψη τουαλετα) και επιστροφη σπιτι
Ενω πραγματικα εχει ωραια αισθηση εκτος απο ελεγχομενη προπονηση σε ελεγχομενα μερη(π.χ στιβος) ειναι ολα τοσο ροδινα και ωραια?
Αν καποιος μπορει να λυσει αυτες τις αποριες τοτε η ομαδα barefoot θα βρει φανατικο υποστηρικτη.
Καληνυχτα!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

xipolitakos
Master Forum-Runner

Greece


3754 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  12:38:26  Εμφάνιση Προφίλ  Visit xipolitakos Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλημέρα!
Σχετικά με τη νύχτα...
Όποιος νύχτα περιπατεί λάσπες και σκ@τ@΄ πατεί!
Για την μέρα υπάρχουν ένα σωρό κατάλληλα μέρη, εκτός στίβου, που μπορεί να τρέξει κανείς, χωρίς να κινδυνεύει από διάφορα. Μέρη που μπορεί να είναι και δίπλα στο σπίτι του.
Πας λοιπόν με οτιδήποτε μέσο, αφήνεις τις προμήθειες (νερά κλπ.) κάπου και ξεκινάς. Μπορείς ακόμα να εντάξεις και περίπτερο στη διαδρομή. Το που θα αφήσεις τι, τουαλέτα κπλ. τα βρίσκεις. Άμα υπάρχει ενδιαφέρον υπάρχουν και λύσεις.
Όταν φτάσεις να κάνεις LR στην άσφαλτο, πίστεψέ με, δεν θα σε απασχολεί τίποτε από αυτά.
Μας έχει φάει ο πολιτισμός….


___________________
Run Natural... run Bare

Edited by - xipolitakos on 31/05/2013 12:38:42
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  12:45:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by ektorakos

=========================

Αναγνωριζω την ελευθερη αισθηση που σου δινει το ανυποδητο και για χαβαλε θα το δοκιμασω σιγουρα. απλα δεν ειναι αυτο τοζητουμενο μου τωρα. θεωρω οτι και με το μικρο λαστιχακι κατω απο την πατουσα μου παλι θα εχω την αισθηση του "σχεδον" ξυπολητου.





..αυτό ισχύει και πραγματικά σου εύχομαι καλές προσαρμογές, και απολαυστικά χιλιόμετρα με το νέο τρόπο πατήματος!


Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  12:48:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by echetlos

Λάμπρος - Μανώλης, σημείωσατε 1...

"My sport is your sport's punishment"


αααααχαχαχαχα

(...προσοχή όμως γιατί θα σου βάλω καμιά τρικλοποδιά σε κάποια γωνία...)

Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  12:50:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by trexantiris

quote:
Originally posted by echetlos

Λάμπρος - Μανώλης, σημείωσατε 1...

"My sport is your sport's punishment"


αααααχαχαχαχα

(...προσοχή όμως γιατί θα σου βάλω καμιά τρικλοποδιά σε κάποια γωνία...)

Free your feet...free your senses!



Εγώ τι φταίω..;;;

"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Initiative
Advanced Forum-Runner



216 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  13:20:03  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by xipolitakos

Καλημέρα!
Σχετικά με τη νύχτα...
Όποιος νύχτα περιπατεί λάσπες και σκ@τ@΄ πατεί!
Για την μέρα υπάρχουν ένα σωρό κατάλληλα μέρη, εκτός στίβου, που μπορεί να τρέξει κανείς, χωρίς να κινδυνεύει από διάφορα. Μέρη που μπορεί να είναι και δίπλα στο σπίτι του.
Πας λοιπόν με οτιδήποτε μέσο, αφήνεις τις προμήθειες (νερά κλπ.) κάπου και ξεκινάς. Μπορείς ακόμα να εντάξεις και περίπτερο στη διαδρομή. Το που θα αφήσεις τι, τουαλέτα κπλ. τα βρίσκεις. Άμα υπάρχει ενδιαφέρον υπάρχουν και λύσεις.
Όταν φτάσεις να κάνεις LR στην άσφαλτο, πίστεψέ με, δεν θα σε απασχολεί τίποτε από αυτά.
Μας έχει φάει ο πολιτισμός….


___________________
Run Natural... run Bare


Εντάξει το νεράκι,τα παπούτσια που τα αφήνω...στο δρόμο και αυτά?η φεύγω από το σπίτι ξυπόλητος?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

trexantiris
Master Forum-Runner

Greece


5735 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/05/2013 :  13:33:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Να απαντήσω (μπας και το «1-0» γίνει «Χ»)!!!

quote:
Originally posted by Laga


Μανόλη έχω κάποιες απορίες σε σχέση με αυτά που γράφεις στη δεύτερη υποπερίπτωση δηλ. για τα πλεονεκτήματα το ανυπόδητου προς αυτόν που φοράει (μίνιμαλ) παπούτσι:

Νο 2: Που στηρίζεται η υπόθεση πως αν τρέχεις ξυπόλυτος δεν τραυματίζεσαι ή τραυματίζεσαι λιγότερο από τους παπουτσωμένους? Εννοώ, το έχουμε δει σε κάποια μελέτη/έρευνα αυτό?
[Μανώλης] Όντως εδώ έκανα ένα λάθος: στην περίπτωση των μίνιμαλ παπουτσιών (τύπου Vibram δηλαδή) το πέλμα παίρνει τις ίδιες φορτίσεις οπότε και ενδυναμώνεται ουσιαστικά το ίδιο. Είχα στο μυαλό μου τα χοντροπάπουτσα ή τα strip-down (απλά λεπτόσολα) αθλητικά, όχι όμως τα πραγματικά «μίνιμαλ».

Νο 3: Πως προκύπτει πως όσοι τρέχουν με παπούτσια κάνουν φουσκάλες και όσοι τρέχουν ξυπόλυτοι δεν κάνουν? Επίσης ας δεχθούμε πως οι ανυπόδητοι δεν κάνουν φουσκάλες. Δεν θα πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά και τα (πάρα πολλά) χρόνια προσαρμογής, πόνου και ταλαιπωρίας που απαιτούνται μέχρι να φτάσει ο ανυπόδητος δρομέας να μην τον ενδιαφέρει καθόλου το θέμα πέλμα και η επιφάνεια τρεξίματος?
[Μανώλης] Υπενθυμίζω τι έγραψα: «…είναι απίθανο να φουσκαλιάσεις – προφανώς στο κάτω μέρος του.» Εννοώ φουσκάλες ΜΟΝΟ στο κάτω μέρος ότι είναι απίθανο να βγουν, προφανώς στα πλάγια ή στο πάνω μέρος…μια χαρά μπορεί να συνεχίζουν να βγαίνουν! Αυτό το έχω παρατηρήσει και στον εαυτό μου. Φουσκάλες στην πατούσα πλέον βγάζω…μηδέν…

Νο 4: Πατά ο ανυπόδητος όπου πατά και μιλάμε για καλύτερη υγιεινή?????. Ο παπουτσωμένος κάνει το τρεξιματάκι του, μετά κάνει το μπάνιο του... που είναι το πρόβλημα? Επιπλέον όλη την υπόλοιπη ημέρα το πόδι κλεισμένο μέσα σε ένα παπούτσι είναι. Αν είναι να γίνει η ζημιά θα γίνει, δεν την γλυτώνεις με τις 1-2 ώρες ανυπόδητο... Εκτός αν δεχθούμε πως πάμε για προπόνηση και μετά, με την κάλτσα μούλια, μένουμε έτσι όλη την υπόλοιπη ημέρα.
[Μανώλης] Με κάποιες εξαιρέσεις (όπως λιμνάζοντα νερά, λάσπες και…σκουριασμένα σίδερα) το έδαφος έχει πολύ μικρότερο μικροβιακό φορτίο από ότι το υγρό εσωτερικό ενός παπουτσιού καθώς τρέχεις. Ειδικά οι μύκητες κάνουν «πάρτι», για αυτό και οι μυκητιάσεις (ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα) μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό πονοκέφαλο για τους ενυπόδητους δρομείς, ενώ για τους ανυπόδητους τέτοια θέματα απλά δεν υπάρχουν. Όταν δεν τρέχεις το πέλμα ιδρώνει ελάχιστα (στο υπόλοιπο της μέρας δηλαδή), οπότε τα πολιτικά σου παπούτσια μπορούν να διαχειριστούν την υγρασία που αναπτύσσεται στο πέλμα (όχι πάντα βέβαια). Επίσης για λόγους προφανείς λόγω του ανυπόδητου έχω γίνει ακόμη πιο σχολαστικός όσο αφορά την καθαριότητα των πελμάτων μου και στο υπόλοιπο της ημέρας.

Νο 5: Από που προκύπτει πως οι ανυπόδητοι δρομείς έχουν καλύτερη βιοκινητική από αυτούς που τρέχουν με παπούτσια και μαλιστα minimal. Το ότι ξέρει ο ανυπόδητος με χειρουργική ακρίβεια που πατά το πέλμα σημαίνει αυτόματα πως το ΣΥΝΟΛΟ της κίνησης είναι σωστό? Γιατί τρέξιμο δεν είναι μόνο πως πατάει το πέλμα. Είναι η ολοκλήρωση της κίνησης του ποδιού, είναι η στάση του κορμού, είναι ο τρόπος που τραβάνε τα χέρια, ακόμη και που κοιτάει το βλέμμα ...
[Μανώλης] Υπενθυμίζω ότι πάλι αναφέρομαι στον εαυτό μου (…όταν τρέχω – εγώ – ξυπόλητος, τότε…) Και για τον εαυτό μου απαντώ παραπάνω από καταφατικά ότι αποκτάω χειρουργική ακρίβεια (και τη βέλτιστη αίσθηση) του πατήματος, ενώ επίσης παρατηρώ διαφορές ακόμη και όταν τρέχω με Vibram (μου «χαλάει» λίγο το πάτημά)!

Νο 7 Για κάποιους, το να προκαλούν τα σχόλια (είτε αρνητικά, είτε θετικά) δεν είναι κάτι κατ ανάγκη πλεονέκτημα...
[Μανώλης] Αυτό σωστά το έθεσες…




@echetlos: έχω μια υποψία ότι το «1-0» Laga-Trexantiris παραμένει…

Στο μεταξύ κάτι ρώτησε ο ektorakos και το θέμα στο τέλος το ξηλώσαμε τελείως! Καιρό είχα να τρολάρω, συγνώμη ektora αν στα έκανα "τούμπανο"


Free your feet...free your senses!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 10 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000