Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Μεσήλικες με spikes ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 18

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 05/06/2013 :  18:42:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα,
έψαξα αρκετά για βοήθεια αλλά βρήκα μόνον αυτό το forum. Δυστυχώς μόνον ένα για την Ελλάδα δείχνει μια κάποια ένδεια αλλά μπορεί και να δείχνει πόσο μικρή σαν χώρα είμαστε - δεν ξέρω.
Ευτυχώς στις σελίδες και άρθρα που έριξα μια πρώτη ματιά βρήκα επιστημονικά κατηρτισμένα άτομα και έτσι ευελπιστώ για πληροφόρηση που μάλλον δεν θα μπορούσα να έχω.

Κατ'αρχάς ο τίτλος από μόνος του είναι ένα θέμα. Εγώ στα 48 μου, δεν ξέρω αν δεν ρισκάρω πάρα πολλά με το να (ξανα)φορέσω τα spikes μου που είχα να τα φορέσω εδώ και 23 χρόνια.

Δεν ξέρω αν η επιστημονική γνώση για ταχύτητες αφορά και μέσες ηλικίες διότι όπως πολύ ωραία έγραψε κάπου ένας συμφορουμιστής α, ναι ο Nikola
quote:
Βάρος, ύψος, ηλικία και χρόνια άθλησης παίζουν ρόλο. Δεν τα ανέφερες. Μπορεί για κάποιον με τα ίδια χαρακτηριστικά να είναι πολύ καλός χρόνος.


Εγώ φυσικά δεν πάω για πρωταθλητισμό αλλά ούτε και χαλαρά. Αν το πρώτο είναι, σε μία κλίμακα, το 10, και το δεύτερο είναι το 2,5 τότε θα έλεγα πως επιδιώκω από 7 έως 8,5
Θα εξηγήσω παρακάτω.

Τώρα να θέσω τους συγκεκριμένους λόγους που με έφεραν εδώ :
1ος λόγος : Και πριν δυό χρόνια έπαιζε ρόλο η ηλικία φυσικά αλλά αυτή τη φορά έχει υπάρξει κάποιο κλικ. Σαν να φοβάμαι την παράμετρο ηλικία για πρώτη φορά.

2ος λόγος : Αλλάζω το προφίλ των δρόμων και της εν γένει άθλησής μου για πρώτη φορά :
α. για πρώτη φορά πηγαίνω κάθε μέρα στο στάδιο (εκτός κι αν υπάρξει κόλαση) και δεν με απασχολεί τόσο το αθλητικό όσο το ψυχολογικό. Θέλω να συμβιώσω πλέον με το στάδιο και την άθληση εσσαεί εν είδη προσωπικής αυτασφάλισης.
β. κουράστηκα ψυχολογικά με τους δρόμους αντοχής που ξεκίνησα πριν 18 χρόνια και με προγράμματα 3-4 φορές την βδομάδα ακολούθησα από λίγους μήνες έως και κοντά 2 χρόνια. Λογικά έχω κάνει γύρω στις 12 "τέτοιες" σαιζόν και αυτή που ξεκίνησα τέλη Φεβρουαρίου είναι η τελευταία.
Πάντα είχα σαν ευαγγέλιο την αεροβίωση του Κούπερ (μπορείτε να την κατεβάσετε εύκολα από εδώ : http://www.scribd.com/doc/40598279/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B7 ) τουλάχιστον στη φάση προσαρμογής δηλαδή τις πρώτες 8 εβδομάδες - πάντα διατατικές πριν το τρέξιμο και πάντα πάντα μέτρηση σφυγμού στο σταμάτημα και 5 λεπτά αργότερα να μην είναι πάνω από 120 οι σφυγμοί αλλιώς το ζόρισα και πρέπει να κατεβάσω ταχύτητα. Υπάρχουν προγράμματα μέχρι και για καρδιοπαθείς εγχειρισμένους βαριάς μορφής.
Πάντα κατέγραφα και τα στοιχεία της καθημερινής άσκησης για να μπορώ να βλέπω ευρύτερες εικόνες και να βγάζω συμπεράσματα που δεν μπορούν να εξαχθούν αν κοιτάς μόνον την εικόνα της κάθε ημέρας ... Στο λινκ δείχνω αυτήν την τελευταία σαιζόν που ξεκίνησα με κάθε λεπτομέρεια

http://i.imgbox.com/adhMMddt.jpg

Έτσι σε συνδιασμό και με αυτόν τον "τύπο" εννοώ την ιστοσελίδα του ( http://totalfitness-christos.blogspot.gr/search?q=%CE%A3%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD%CF%84 ) που με ενθουσίασε για τα σπριντς είπα να το γυρίσω σε ταχύτητα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια όταν έκανα προπονήσεις για ένα 8 μηνο και αφού τα παράτησα για κανένα χρόνο ξαναζεστάθηκα λίγο και με μέτρησε προπονητής σε στάδιο (ταρτάν) στο 12.02 το οποίο με ψιλοαπογοήτευσε τότε αλλά τώρα βλέπω πως κακώς θεωρούσα ότι έχω θεϊκό χάρισμα και νόμιζα ότι έτσι στο χαλαρό έπρεπε να πέσω άνετα κάτω από 11.5
γ. Από αυτόν το Φεβρουάριο λοιπόν 25/2 (πιο πριν για 1,5 - 2 χρόνια ήμουν αθλητικά "νεκρός") μέχρι τις 22/4 γύρισα για άλλη μια φορά μεθοδικά καθημερινά τα πάνω κάτω και έκανα όπως φαίνεται και στον πίνακα 10 χιλιόμετρα σε 76 λεπτά (23 Χ 440) χωρίς να "τρέχει" τίποτε δηλαδή σφυγμός 152 στον τερματισμό και αποκατάσταση σε 5 λεπτά 120 σφυγμούς δείγμα ότι τζάμπα τρέχω δεν καταφέρνω κάτι και είτε θα πρέπει να κάνω τριπλάσιες αποστάσεις ή να ανεβάσω πολύ τον ρυθμό.
Και τότε έγινε το μεγάλο κλικ και έβγαλα τα spike από τη τσάντα (http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-80S-ASICS-TRACK-SPIKES-SHOES-NEW-11-RUNNING-/290921510944 )(προμελετημένο το έγκλημα) μετά από 23 χρόνια (...) μετά από 10 χιλιόμετρα αφού είδα ότι τα κυβικά μου είναι πιο πολλά παρά τα χρόνια που περάσανε.
Περίπου 20 λεπτά αφότου τέλειωσα το 10χίλιαρο (δυστυχώς χωρίς διατατικές αποθεραπείας) έτρεξα σαν σφαίρα ένα 80άρι και αφού ξετρελάθηκα από την απίστευτη αίσθηση ότι ακόμη τρέχω σαν τρελός 18άρης έτρεξα και ένα 50άρι. Δυστυχώς δεν είχα την πρόνοια να βάλω κάποιον να μετρήσει αυτές τις εκρήξεις .... Από τη κούραση τα μάζεψα μετά από λίγες διατατικές και έφυγα. Τολμώ να πω ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή μου.
Με έφαγε το μικρόβιο όμως και την άλλη μέρα ξαναγύρισα με άγριες διαθέσεις πλέον. Πέφτω από τα χθεσινά 10 χλμ στα 2.200 και βιαστικά ξαναφοράω τα spikes κι αρχίζω (πάντα με 100% ένταση αφού έπιασα πάνω από 200 σφυγμούς κάτι που νόμιζα ότι για την ηλικία μου δεν υφίσταται) :
40 μ
120 μ
50 μ
και
30 μ
σε αυτά τα 30 μ για πρώτη φορά ένοιωσα σοβαρή δυσφορία στον δεξί μηριαίο δικέφαλο όπως βρήκα μετά σε χάρτη μυών για να δω που με τράβηξε (μόνη περίπτωση να κάνω λάθος είναι να ήταν ο ημιτενοντώδης μυς ή να ήταν και οι δύο αφού το ένοιωθα στη μέση πίσω καθέτως).
Δεν το περίμενα ..
Τις δύο επόμενες ημέρες έκανα μερικά χιλόμετρα γρήγορο βάδην και ένοιωθα την ενόχληση αλλά περιέργως μπορούσα να τρέξω ελαφρά κι έτσι την τρίτη μέρα δοκίμασα να τρέξω, την τέταρτη ξανά βάδην και από την πέμπτη κανονικά πάλι τρέξιμο αντοχής.
Να πω εδώ ότι τον ρυθμό μου παντα τον παρακολουθούσα και τον κατέγραφα και έτσι μιλώ για ρυθμό από 2'15" έως 2'30" στα 330 μέτρα εδώ και πάνω από 17-18 χρόνια. Με αυτόν τον ρυθμό νομίζω μπορώ να τρέξω πολλές ώρες και παλιότερα είχα κάνει και 20 χιλιόμετρα.
Μετά από άλλες 3-4 μέρες τρέξιμο χωρίς πρόβλημα (μόνον στις διατατικές ποδιών μου υπενθύμιζε ότι ήταν εκεί ο πόνος αλλά έβαινε μειούμενος) έμεινα άρρωστος για 4 μέρες και μετά αμέσως τρέξιμο ανέβαινα καθημερινά ώσπου στις 15/5 ξανατρέχω δύο 30άρια φουλ (με ενημέρωσε μια προπονήτρια για σετ των 30 - δεν της είπα για τον δικέφαλο)
Η επόμενη μέρα 16/5 ηταν η μοιραία :
πάω ξανατρέχω 2,5 χιλιόμετρα, ας πούμε για ζέσταμα, και τρέχω πρώτο 30άρι χτυπάω 204 σφυγμούς πάλι, και στο 2ο 30άρι καλύτερα να με μαχαιρώνανε ..
Ήταν τόσο οξύς ο πόνος που πλέον κούτσαινα απροκάλυπτα δεν υπήρχε άλλος τρόπος να περπατήσω...
Στις 23/5 ενώ δεν έχω σταματήσει να τρέχω χωρίς ενόχληση αλλά με όριο, δοκιμάζω "εν πτήσει" ένα 60άρι και μετράω 15" αλλά φυσικά ένοιωσα το τράβηγμα στον δεξί μηριαίο δικέφαλο.
Ελπίζω να μην με βρίζει κανείς αλλά σε 2 μέρες ξανατρέχω δύο 60άρια το πρώτο σε 11 δεύτερα και το δεύτερο σε 13".
Ήθελα βασικά να μπω σε αυτό το καινούριο "παιχνίδι" με τις ταχύτητες με κάποια δεδομένα. Αυτός με το blog που ορκιζότανε στα σπριντς ότι κάνουν θαύματα και τον πίστεψα (και ακόμα το πιστεύω αλλά με προϋποθέσεις) έγραφε για σετ των 8 Χ 60 με το 60άρι σε 12"-14" και 90" ενδιάμεση αποκατάσταση.
Δεν ξέρω αλλά από εκείνη τη στιγμή είτε είχα ενόχληση είτε όχι μου μπήκε ο διάολος να σταθμίσω το τι επίδραση έχει σε μένα το 60άρι και σε τι επίπεδο μπορώ να κινηθώ στα 60 μέτρα με δεδομένο ότι μου φάνηκαν υπερβολικές οι καταπληκτικές επιδράσεις που ευαγγελιζότανε με αυτά τα δευτερόλεπτα. Μου φάνηκαν από την αρχή πολύ αργός χρόνος για να προκαλεί τόσα ευεργετήματα.
Ακόμα και όταν με τράβηγμα έκανα τα 60μ σε 11 δεύτερα ούτε σφυγμό ανέβαζα ούτε ένοιωθα ότι είμαι πάνω από 50% και άντε να πω για ασφάλεια να βάλω 65% που θα σήμαινε με αναγωγή ότι στα 100 μέτρα είμαι σίγουρα κάτω από 13" (με φουλ ένταση) άνετα κάτι το οποίο δεν μου φαινότανε εξωφρενικό αλλά σύμφωνα με τα πρώτα σπριντ με spikes που άκουγα τον άνεμο να σφυρίζει στα αυτιά μου πολύ λογικό.
Έτσι τώρα φτάνουμε στον 3ο και κυριότερο λόγο που αποφάσισα να γράψω την εμπειρία μου και να ζητήσω βοήθεια και ελπίζω να μην κούρασα αλλά ξέρω ότι άνθρωποι που είναι καλοί γνώστες και θέλουν να βοηθήσουν ζητάνε συγκεκριμένα στοιχεία για να το κάνουν υπεύθυνα και έτσι με αυτό το θάρρος έγραψα τόσα πράγματα (πάντως καλού κακού έχω την κάρτα ομάδας αίματος πάνω μου αν και νομίζω ότι αν είναι να γίνει κάτι θα μυρίσω για λίγο το ταρτάν και θα πετάξω μάλλον ευτυχισμένος

3ος λόγος : συνέβει λοιπόν το εξής περίεργο και παράδοξο το οποίο με ανησυχεί πέρα από οτιδήποτε άλλο. Στις 24/5 λοιπόν έτρεξα δύο 60άρια με ανεκτή ενόχληση. Μετά για 6 μέρες τρέχω αντοχές αλλά έχοντας πάρει μέσα μου την απόφαση πως μάλλον πρέπει να κάνω για ένα διάστημα κάτι ενδιάμεσο για να φτάσω στο στόχο μου δηλαδή να πάψω τις μεγάλες αποστάσεις και να κατέβω σε χιλιόμετρα (αποφάσισα να κινούμαι στα 3 ως 3,5) αλλά πλέον να σπάσω τα όρια της αντοχής μου και από 2'15" - 2'30" στα 330 μέτρα να "πέσω" σαφώς κάτω από τα 2 λεπτά ! Ήταν μεγάλο άλμα για μένα (το είχα ξαναεπιχειρήσει και παλιότερα) αλλά δεν γινότανε αλλιώς.
Τελικά όντως πριν ξημερώσει υπάρχει για λίγο, πολύ βαθύ σκοτάδι (το επιβεβαιώνω !! )
Και έρχεται η 30/5 κατά την οποία ξαναδιαολίζομαι κάνω τρία 60άρια (χρόνοι 12" , 10" , 13") εκ των οποίων όμως το 2ο με τα 10" με ψιλομαχαιρώνει αυτή τη φορά ο αριστερός μηριαίος δικέφαλος (!) με μεσαία ένταση και στις 2/6 με μαχαιρώνει (πάλι σε 60άρια φυσικά) άγρια πάλι ο αριστερός .......
Δηλαδή έχουμε το ίδιο αστρονομικά συμπτωματικό μοτίβο αρχικά με τον δεξί μηριαίο, μεσαίο τράβηγμα και μετά από λίγες μέρες ισχυρό ΚΑΙ αντίστοιχα μετά από ένα διάστημα με την ίδια σειρά με την ίδια κλιμάκωση (!!!!!!!!!!!!!!!!!) ο αριστερός !!!!!

Και το πιο τρελό από όλα ????
Ο δεξιός μηριαίος στις φάσεις που με τερμάτισε ο αριστερός μηριαίος δεν κατάλαβε απολύτως τίποτε !! Σαν να θεραπεύτηκε !!
Εκεί ήταν που έπαθα το μεγαλύτερο σοκ. Μπορούσα όλα να τα εξηγήσω και να τα αποδεκτώ αλλά όχι και το σακάτεμα του αριστερού να θεραπεύει τον δεξιό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Έλεος !

Σήμερα όσο επεξεργαζόμουν όλα αυτά που έγραψα σκέφτηκα για πρώτη φορά πως από παλιά είχα παρατηρήσει ότι τα παντελόνια μου φθείρονταν ορισμένες φορές ακουμπώντας στο έδαφος πιο πολύ από το δεξιό πόδι ενώ σχεδόν καθόλου από το αριστερό μπατζάκι ... και δεν τα έραβα πάντα φυσικά στην ίδια ράφτρα ... Ούτε θέλω όμως να το σκέφτομαι διότι δεν βλέπω κάτι τέτοιο στα πόδια μου .. και άλλωστε ... μπα δεν ξέρω..


Υστερόγραφο :
Να προσθέσω ότι αυτούς τους μήνες παρακολούθησα πολύ προσεχτικά την πορεία της φυσικής μου κατάστασης και είδα το αξιοπερίεργο να έχω εναλλάξει προπορεία είτε οξυγονο/καρδιακής επάρκειας είτε επάρκειας των μυών πάνω ίσως από δύο φορές. Ίσως τρεις.
Δηλαδή έφτανα σε ένα σημείο όπου η καρδιά δεν είχε πρόβλημα να συνεχίσει αλλά ένοιωθα τα πόδια μου βαριά να με φρενάρουν και αφού άλλαζα απόσταση/ρυθμό για ένα διάστημα 10-15 ημερών μόλις ένοιωθα τα πόδια ok ανέβαζα ρυθμό και τότε ήταν το οξυγονο/καρδιακό ή γενικότερα το οξυγόνο που με άφηνε. Ε, δεν ξέρω εάν είναι νομοτελειακό ή αν έτυχε να συμβεί επειδή ήταν η σειρά του όταν μπήκα στα σπριντ η καρδιά πλέον δεν καταλάβαινε τίποτε όσο και να άνοιγα και αποδεικνυόταν από συνεχείς μετρήσεις σφυγμού ο οποίος έπεφτε καταιγιστικά γρήγορα, και ξέμεινα από μυς..... αν είναι δυνατόν ρε γμτ .... μα το θεό το περίμενα ακριβώς το ανάποδο να συμβεί δηλαδή να τα παίξει η καρδιά ...
είμαι 82 κιλά με 1,70 ύψος θεωρώ πως το ιδανικό βάρος μου είναι 72 αλλά έχω πάνω από 17 χρόνια να το δω στη ζυγαριά. Είμαι υπέρβαρος λοιπόν και έτσι αν με 10 παραπανίσια με βγάζει άνεμο η καρδιά μου τότε ευελπιστώ πως θα πιάσω ό,τι επίδοση θέλω εάν πέσω στα κιλά μου.

Οι υποψίες μου :
1. πρώτη φορά είμαι vegan δεν τρώω εδώ και 10 μήνες τίποτε ζωικό
2. ηλεκτρολύτες (...)
3. στις ταχύτητες ίσως ενεργοποιείται ένα υποσύνολο ας πω συμβολικά 15% των μυών του μηρού που ενώ είναι "εκεί" στην πραγματικότητα δεν χαμπαριάζουνε αν δεν περάσουμε ένα όριο ρυθμού τρεξιματος και άρα αφού εγώ αυτό το 15% το είχα για 20 χρόνια ανενεργό (2 χρόνια πολεμικές τέχνες το '91) άρα θέλει να το πάω πάαααρα πολύ αργά με "ψόφια" 30άρια σετ .... για να "ξυπνήσει" σιγά σιγά ..
4. αυτό με τα παντελόνια ίσως παραπέμπει σε ανεπαίσθητη πλην ενεργή ανισοσκελία ? ..

τι άλλο να σκεφτώ να πάρει η ευχή ..

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων




"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε

Edited by - oldspikes on 02/07/2013 00:41:04

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  19:44:02  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ρισκάρεις και ρισκάρεις πολλά. Αν συνεχίσεις να τραυματίζεις τους δικεφάους σου με αυτό το ρυθμό όχι μόνο θα ταλαιπωρείσαι αλλά θα κάνεις τα προβλήματα χρόνια.

Υ.Γ. Καλά τα spikes αλλά ξεκίνα χωρίς αυτά.... Πας από μηδέν προσαρμογές στο 100...

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Laga
Elite Forum-Runner



1698 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  19:46:56  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Laga Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Διάβασα το ποστ σου, μέσες-άκρες (όπως φαντάζεσαι) αλλά από τον τίτλο και μόνο είχα αποφασίσει να σου γράψω «τους δικεφάλους σου δεν τους σκέφτεσαι». Αυτό θα το έγραφα έτσι και αλλιώς σαν γενικό σχόλιο παρόλο που ξέρουμε πως υπάρχουν οι κανόνες αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Βέβαια διαβάζοντας κάποια από τα πράγματα που γράφεις διαπίστωσα πως δυστυχώς δεν ανήκεις στις εξαιρέσεις. Οσο κάνεις σπριντ οι δικέφαλοι θα βρίσκονται σε κίνδυνο. Προσωπικά πήρα τον δικέφαλο μηριαίο παραμάσχαλα σε ήπιο για την ταχύτητά μου 200άρι σε 34''. Και εμένα με τρώει να δοκιμάσω τα σπριντ αλλά πάντα σκέφτομαι «γιατί να σακατέψω ολόκληρη τη σεζόν για μια τρέλα». Γενικώς πάντως αυτό που έχω καταλάβει είναι πως ειδικά η ταχύτητα γίνεται εξαιρετικά προβληματική όσο περνάνε τα χρόνια και αυτό για διάφορους παράγοντες όπως ίσως η προοδευτική πτώση της ικανότητας των μυών να κινούνται σε συνθήκες μέγιστη δύναμη, η έλλειψη ελαστικότητας των μυών, η μείωση της μυικής μάζας και η αύξηση του λίπους και πολλά άλλα που δεν γνωρίζω. Πραγματικά πάντως αν είσαι άνθρωπος του αθλητισμού δεν ξέρω αν αξίζει να διακινδυνεύσεις την εμπλοκή σου στις αθλητικές δραστηριότητες για χάρη των σπριντ. Γνώμη μου πάντα έτσι...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  20:12:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστώ για τις αποκρίσεις σας ..
Νοιώθω πως είναι κάτι που ξεφεύγει από το μέσο όρο των ανεκτών αθλητικών ενασχολήσεων αλλά είχα σοβαρές ενδείξεις πως έχω και σωματότυπο που επίσης ξεφεύγει από το μέσο όρο. Διερωτώμαι εάν πρέπει να αποκλείσω εντελώς μια βαθμιαία αποδοχή προσαρμογών του σώματος χωρίς πλέον να ρισκάρω. Πχ να κάνω υπομονή για αρκετούς μήνες και να αυξάνω ελάχιστα την ένταση. Επίσης το ότι χοροπηδάνε πάνω στο μυοσκελετικό μου 10 επιπλέον κιλά με απαίτηση να τα κουβαλήσω με τούρμπο ταχύτητα που δεν είχαν κατασκευαστεί οι άξιοι μυς μου ούτε πριν 25 χρόνια να τα κουβαλάνε πόσο δε τώρα με την τελομεράση κλπ ...
Θέλω να πω πως το πιο ασφαλές είναι να υιοθετήσω πολιτική εκμηδενισμού ρίσκου και να μην προχωρήσω αλλά δεν έχω ακυρώσει τους επιβαρυντικούς εκείνους παράγοντες που ίσως επάνω τους και μόνον εδράζεται το ρίσκο ..
Άλλωστε το να αφήσω τις αντοχές είχε επίσης την θεώρηση να πάψω να καταπονώ για ώρες το μυοσκελετικό μου και να να οριοθετήσω πχ ένα 17λεπτο μάξιμουμ με αντίστοιχη βέβαια εκτίναξη έντασης ..
Συν και τον χρόνο αυθύπαρκτα ως μη αναπληρώσιμο αγαθό ...

Έκανα και έναν χαζό παραλληλισμό στην απελπισία μου ότι δεν μπορεί να παροπλίστικα πάνω στα πανέμορφο ξεκίνημα ...
Το παραλλήλισα το κλικ στους μηριαίους σαν την πρώτη μπουνιά που σπάει το κοκκαλάκι της μύτης. Μετά όλα καλά ...
Μήπως απλά ήταν ένα "άγριο" κομμάτι της επανεργοποίησης ? ...
Στεναχωριέμαι .. μπορώ να δεχτώ το απαγορευτικό του να τα δίνω 100% αν και το έχω ακόμα φρέσκο σαν βίωμα και ήταν τέλειο αλλά και εντελώς στοπ με πιάνει μια μαυρίλα ... κρίμας ...

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  20:53:50  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Να στο εξηγήσω και πιο απλά... Αν πάρω τον Bolt μετά τη καλοκαιρινή του ξεκούραση που έχει κάτσει 3-4 εβδομάδες.... και τη πρώτη μέρα τον αρχίσω κομμάτια στο 100% έχει και αυτός αυξημένες πιθανότητες να πάρει το δικέφαλο στο χέρι. Πρώτα θα αρχίσει με απλά τρεξιματάκια, τις αλτικές του, τις πλειομετρικές του και τα ανοίγματά του και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα θα αρχίσει να βάζει γρήγορα κομμάτια. Και προσοχή μιλάμε για ένα φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο που οι σπριντερς χωρίζουν το περιοδισμό τους σε GPP, SPP etc...

Ακόμη μπορεί να μην έχεις πάθει τίποτα αλλά κάποια στιγμή μπορεί να πάθεις και αν κοπεί ο δικέφαλος και το πάρεις στο χέρι σκέψου ότι σε εμένα έκανε 5 μήνες να επανέρθει στα 25 μου και όχι στα 48 μου που θα είναι πολύ πιο αργή η αποκατάσταση και χωρίς γραμμάριο παραπάνω κιλών.

Γενικότερα τα σπριντς είναι ωραία αλλά θέλουν μέτρο και προσοχή. Τα κομμάτια στο 100% θα τα έβαζα μετά από μήνες μέσα στη προπόνησή αφού έχουν βελτιωθεί όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες.

Επίσης το 11.50 για 100μ σε αυτή την ηλικία παίζει να είναι Πανελλήνιο ρεκόρ οπότε και δεν ακούγεται αληθοφανές. Οι στόχοι δημιουργούνε κίνητρα αλλά θα πρέπει να πλησιάζουν κάπως τη πραγματικότητα.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  23:17:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
oldspikes

Aγαπητέ!
Ένας μεσόκοπος στα 48 του χρόνια
κοιτάζει κατ' αρχήν άλλα πράματα

Κάνει ένα τσεκ απ για να δει τα αιματολογικά του πού βρίσκονται
Προσέχει τη διατροφή του-τον ενδιαφέρει πόση είναι η κακή χοληστερίνη
τα τριγλυκερίδια
και κοιτάζει να μειώσει τα πρόσθετα κιλά

Αρχίζει χαλαρά χιλιομετράκια για καύση λιπών
και μεγαλύτερη ευεξία

Εσύ τα παρακάμπεις όλα αυτά
και από τα 25 που ήσουνα σπρίντερ-μετά από 23 χρόνια
απλώς τους μύες -που όσο μεγαλώνει η ηλικία-
γίνονται όλο και πιο δύσκαμπτοι
με τα άγρια σπριντ που κάνεις
πας ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ για να τραυματιστείς
και πιθανόν να μην ξανατρέξεις ή να ξανατρέξεις
μετά από μεγάλο διάστημα

Όπως όλων μας, των ''βετερανικών'' δρομέων
σ' έχει βαρέσει κι εσένα (λίγο καθυστερημένα βέβαια) η ΠΡΟ.ΓΕΡ.ΜΑ

Γι' αυτό η γνώμη μου είναι
ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΠΑΪΚΣ
και ασχοληθείς με αυτά που σου προτείνω

Εννοείται... πάντα φιλικά
και καλώς ήρθες στο φόρουμ!!!!!!!!!!!

Τίμος


Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 05/06/2013 :  23:24:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

..αφού έχουν βελτιωθεί όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες.



Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ, έδωσε αρκετούς τόνους/οξείες αισιοδοξίας και ισόρροπης αντιμετώπισης χωρίς αποκλεισμούς. Δυστυχώς δεν έχω μία θεωρητική βάση όπως σε άλλους τομείς προκειμένου να βρίσκω λύσεις που να εναρμονίζονται με την θεωρία χωρίς να με πετούν έξω από την επιδίωξή μου οπότε αυτό ήταν ευχάριστο (θεωρώ a-priori ότι όσοι μου απαντάτε έχετε επίγνωση ενώ εγώ περιμένω σαν το κρύνο το νερό πως θα γίνει να παντρέψω την επιθυμία μου με την αποφυγή τελεσίδικου αποκλεισμού ) ...

quote:
Originally posted by Dejan


Επίσης το 11.50 για 100μ σε αυτή την ηλικία παίζει να είναι Πανελλήνιο ρεκόρ οπότε και δεν ακούγεται αληθοφανές. Οι στόχοι δημιουργούνε κίνητρα αλλά θα πρέπει να πλησιάζουν κάπως τη πραγματικότητα.



Ίσως δεν το διατυπωσα σωστά : ο καλύτερός μου χρόνος με χρονομέτρηση από επαγγελματία ήταν 12.02 (100μ) πριν 23 χρόνια σε ταρτάν από βατήρα με spikes. Είχε παρέλθει η εντατική οκτάμηνη ενασχόλησή μου με τα σπριντ για περίπου ένα χρόνο το κλοβαρούσα και μετρήθηκα μετά από λίγες βδομάδες μέτριας επανόδου. Με το θράσος και την αλαζονεία της ηλικίας αγνόησα ηθελημένα τα δεδομένα θεωρώντας ότι πατάς ένα κουμπί και τσουπ έρχεται το ρεκόρ. Το 11.50 θυμάμαι ήταν κάτι που το είχα στο μυαλό μου τότε έντονα και απογοητεύτικα νομίζοντας πως το έχω στο μανίκι.
Για τώρα ? Αχαχα ούτε με σφαίρες καν το 12.02 !
Ιδεατό ! Απλά ενατένιση ... Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις. Αν τότε δεν είχα παρά μόνο το 65% προπονήσει και τώρα σε 2 χρόνια ας πούμε πιάσω το 80% από αυτό που είναι στα γονίδια και κάθεται μπορεί που ξέρεις να το αγγίξω. Πάντως αν έστω και μία φορά (μέχρι να πω τέλος τα σπριντ για μένα) πιάσω ένα έστω 11.98 τότε δεν ξέρω θα είναι θεϊκό. Για λίγα ωραία ζούμε ρε γμτ ... Απλά να δω το 11



quote:
Originally posted by Dejan

Να στο εξηγήσω και πιο απλά... Αν πάρω τον Bolt μετά τη καλοκαιρινή του ξεκούραση που έχει κάτσει 3-4 εβδομάδες.... και τη πρώτη μέρα τον αρχίσω κομμάτια στο 100% έχει και αυτός αυξημένες πιθανότητες να πάρει το δικέφαλο στο χέρι. Πρώτα θα αρχίσει με απλά τρεξιματάκια, τις αλτικές του, τις πλειομετρικές του και τα ανοίγματά του και μετά από αρκετό χρονικό διάστημα θα αρχίσει να βάζει γρήγορα κομμάτια. Και προσοχή μιλάμε για ένα φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο που οι σπριντερς χωρίζουν το περιοδισμό τους σε GPP, SPP etc...



Πολύ ωραία μου τα έγραψες εδώ αλλά 3-4 βδομάδες είναι πολύ για όλους νομίζω. Εδώ βλέπω αν δεν πάω μία μέρα με δυσφορεί ελαφρά η μέρα που χάθηκε. Ίσως είμαι πολύ απαιτητικός αλλά δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα μου συμβεί αν χάσω και δεύτερη μέρα. Ίσως αυτή η απότομη καμπύλη πτώσης να βελτιωθεί μετά από αρκετούς μήνες αλλά τώρα νοιώθω ότι μετά από 3 πολύ γεμάτους μήνες είμαι στο μεταίχμιο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας όχι βέβαια για φυσική κατάσταση πλέον αλλά στο να κρατηθώ πέρα από τη γραμμή που με βάζει στο παιχνίδι των όποιων επιδόσεων. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι και η άθληση θέλει το ενδιαφέρον της αλλιώς θα βαρεθείς. Οι "πικάντικοι" στόχοι μου με αυτοπαγίδευσαν στο να αποκλειστεί η περίπτωση να βαρεθώ κάτι που δεν θέλω να συμβεί με τίποτε... Έτσι λοιπόν ένας λόγος που "συνήλθαν" (θεωρητικά) οι δικέφαλοί μου τόσο γρήγορα μάλλον είναι ότι μου συνέβει στον βρασμό πάνω και με συγχώρεσε το σύστημα.
Σκοπεύω πάντως να λάβω πολύ σοβαρά υπόψιν τις παρενέσεις για εγκράτεια γιατί αν είναι να ρισκάρω τόσο πολλά αντί να περιμένω κάποιους μήνες καλύτερα να χαλαλίσω τα πρόωρα σπρινταρίσματα. Βέβαια αν δεν κάνω τίποτε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου τότε 1000% θα το αφήσω για την άνοιξη. Αν έχω ένα θανατηφόρο όριο είναι με το κρύο θεωρώ σχεδόν αναπότρεπτες τις θλάσεις με ένταση. 99% ρίσκο δεν το θέλω όχι

Τι γίνεται όμως με όλες τι άλλες παραμέτρους άραγες ?

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giorgosdelta
Master Forum-Runner

Greece


4808 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  12:53:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα φίλε.
Θα γράψω κάποιους προβλητισμούς δικού ςμου σύμφωνα με αυτά που έγραψες ώστε να συμπληρώσω ή να αφαιρέσω κάποιους δικούς σου.

1ον. Η μεταφορά μιας βλάβης - τραυματισμού από τη μια μεριά του σώματος στην άλλη είναι συνήθες φαινόμενο. ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν ξεκουράζεσαι και δεν δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ιαθεί.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Ένας πόνος στο αριστερό ισχύο θα σε οδηγήσει να επιβαρύνεις την δεξιά πλευρά του σώματος για να προστατέψεις την αριστερή. Αυτό γίνεται ενστικτωδός κι ανεπαίσθητα. Οπότε η δεξιά μεριά τώρα επιβαρύνετια και με τον καιρό κι ανεπαίσθητα βέβαια, βγάζει ένα τραυματισμό, πχ ένα οστικό οίδημα ή ένα κάταγμα κόπωσης ιερού οστού. Εσύ συνεχίζει λέγοντας ότι δεν έγινε και τίποτα - αντέχω - και τώρα φυσικά αναλαμβάνει και πάλι πρώτο ρόλο η αριστερή μεριά του σώματος η οποιά έχει αρχίσει να παίρνει κλίση. Έτσι σε πιάνει το γόνατο το αριστέρο, το ισχίο. Η δεξιά πλευρά γίενται περδίκι όσο περνάει ο καιρός κι η αριστερή σακατεύεται. Αυτό γίνεται πάντοτε σιγά-σιγά κι ανεπαίσθητα κι εναλλάξ μέχρι να καταρεύσει τελείως το σώμα ή να σακατευτεί μόνιμα. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι αυτό το ταμπελάκι ΣΤΑΣΗΣ (STOP) που εμφανίζεται μπροστά σου την ώρα που δεν θές. Μην το περνάς χωρίς στάση.

2ον. Από όταν άρχισα να τρέχω είμαι χορτοφάγος κατά διαστήματα αυστηρός. Τι να σου πω τώρα για να καταλάβεις, κάπου το 2006 πρέπει να έφαγα μια μερίδα λαγό, το μετάνιωσα και του ζητώ συγνώμη όπως και σε εκέινη την φέτα γαλοπούλας που μου κατέστρεψε μια μακαρονάδα, γλου γλου. 15 μήνες τώρα μόνο μέλι και πρόπολη από ζωϊικά, ΟΚ; Το μόνο θεματάκι που δημιουργείται - είναι η υπερβολική μυϊκή μάζα στα πόδια η οποία ναι μεν αυξάνει το βάρος και με κάνει πιο αργό μάλλον, αλλά προστατεύει κι από την άλλη. Έτσι δηλαδή ότνα παίρνω παντελόνια πρέπει να έχουν ειδική φόρμα - φαρδιά για να μπαίνουν.

3ον. Είσαι 48 χρονών και έχεςι ταχύτητα αστραπή. Ωραίος. Αλλά δε πρόκειται να δεις προκοπή. Η ταχύτητα από τα 40 και μετά σε διαλύει. Ελάχιστοι αντέχουν από εκεί και πέρα. Τραυματισμού επί τραυματισμών και προκοπή δε βλέπεις. Θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς τώρα σε μικρές αποστάσεις 5 και 10 χιλιόμετρα τρεξιματάκι για να οδηγηθείς σε κανά δυο χρονάκια σε μέσες αποστασεις και πάνω, δηλαδή ημιμαραθώνιο και βάλε που είναι σκέτη απόλαυση (το σώμα κάνει πραγματική κατάχρηση ενδορφινών).

Ίσως σου χάλασα λίγο το θεματάκι, πάντα με φιλική διάθεση!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

sam
Master Forum-Runner

Greece
4855 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  14:05:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Παιδια συγγνώμη αλλά για να καταλάβω και εγώ που είμαι άσχετος απο ταχύτητες?

Για το ρυθμό που γράφει ο φίλος ότι τρέχει μεγαλύτερες αποστάσεις μπορώ να κρίνω...

Αλλά θεωρούνται γρήγορα τα 11 και τα 12 δευτερόλεπτα στα 60 μέτρα???

...Παλαιότερα που το δοκίμαζα να κάνω κανα-δυο σπριντάκια στις ενδείξεις που υπήρχαν για τα 100 μέτρα στο στάδιο, έκανα, κουρασμένος μάλιστα, και μετά τη προπόνηση συνήθως και με τα χοντροπάπουτσα 15 δευτερόλεπτα ή και πιο κάτω (παράδειγμα ένα 14'29'' που το έχω γραμμένο εδώ: http://connect.garmin.com/activity/323664419) και κάποιες φορές έκανα και δευτερο και τρίτο κατοστάρι μαζί λίγα λεπτά μετά και λίγο πιο αργά φυσικά... Χωρίς να σκοτώνομαι σε κανένα ενοείται... Δεν το θεώρησα κάτι αξιόλογο. Έβλεπα αρκετά πιο γρήγορους άλλωστε δίπλα μου

Τόσο λάθος να υπολόγιζα την απόσταση? ...ή για κάτι άλλο μιλάτε?


Edited by - sam on 06/06/2013 14:05:49
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Laga
Elite Forum-Runner



1698 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  14:15:57  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Laga Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Σταμάτη η ταχύτητα ως νούμερο δεν δείχνει τίποτε. Η ένταση είναι το θέμα. Εγώ μπορεί να κάνω το καταστάρι flat out 17'' και εσύ 13''. Ομως και οι δυο δουλεύουμε στο 100%. Είναι σαν να κάναμε δηλαδή στη φάση που είμαστε κάθε μέρα διαλειμματική. Γίνεται; Με την μια σίγουρα δεν γίνεται. Τώρα αν κάνουμε τις προσαρμογές που λέει και ο Γιάννης ίσως και να συνηθίζει το σώμα... Τι να πω
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Laga
Elite Forum-Runner



1698 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  14:41:29  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Laga Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Μίλαγα σήμερα με μια βετεράνο αθλήτρια και συνταξιούχο καθηγήτρια στα ΤΕΦΑΑ κάτοχο 2 πανελληνίων ρεκόρ στους βετεράνους η οποία εξακολουθεί και είναι ενεργή αθλήτρια στα 70της (που αν τη δεις να κάνει ανοίγματα θα σου φύγει το σαγόνι) και μου έλεγε: δυο πράγματα χάνουμε δραματικά μεγαλώνοντας: Δύναμη και ταχύτητα. Και τα δυο μπορούν να δουλευτούν αλλά ότι και να κάνεις ανα 5ετία (που είναι και οι κατηγορίες των βετεράνων) είσαι πάντα ένα κλικ παρακάτω. Μου εξηγούσε μάλιστα πως για να διατηρεί τη δύναμη και την ταχύτητα όσο μπορεί έχει δομήσει τις 4 προπονήσεις που κάνει την εβδομάδα ως εξής: Και τις 4 φορές κάνει τουλάχιστον 40 λεπτά ελεύθερο τρέξιμο και από κει και πέρα μία μέρα κάνει drills, μια μέρα ταχύτητες, και οι υπόλοιπες δυο (και σημαντικότερες όπως μου τόνισε) στο γυμναστήριο ασκήσεις με αντιστάσεις για να διατηρεί τη δύναμη. Ηταν συγκινητικό που μου είπε πως δεν φοράει πια σπάικς αν και πάντα τα έχει από συνήθειο μέσα στην τσάντα της. «Δεν μπορώ να τα βγάλω», μου είπε, «τσάντα χωρίς σπάικς δεν είναι τσάντα ενός δρομέα ταχυτήτων»...
ΥΓ 1 Πληροφοριακά το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. στην κατηγορία 45-50ετών είναι 11:8 ενώ στην 50-55 επίσης 11:8 (αυτή όμως αξιολογείται ως επίδοση παγκοσμίου επιπέδου).
ΥΓ 2 Σχετικά με το αν μπορείς από το 12:02 στα 25 σου να πας κάτω από 12 στα 48 νομίζω πως αν το καταφέρεις θα σε γράψουν στην παγκόσμια αθλητική βιβλιογραφία...
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  15:07:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by GERMANOS

oldspikes

Aγαπητέ!
Ένας μεσόκοπος στα 48 του χρόνια
κοιτάζει κατ' αρχήν άλλα πράματα

Κάνει ένα τσεκ απ για να δει τα αιματολογικά του πού βρίσκονται
Προσέχει τη διατροφή του-τον ενδιαφέρει πόση είναι η κακή χοληστερίνη
τα τριγλυκερίδια
και κοιτάζει να μειώσει τα πρόσθετα κιλά

Αρχίζει χαλαρά χιλιομετράκια για καύση λιπών
και μεγαλύτερη ευεξία

Εσύ τα παρακάμπεις όλα αυτά
και από τα 25 που ήσουνα σπρίντερ-μετά από 23 χρόνια
απλώς τους μύες -που όσο μεγαλώνει η ηλικία-
γίνονται όλο και πιο δύσκαμπτοι
με τα άγρια σπριντ που κάνεις
πας ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ για να τραυματιστείς
και πιθανόν να μην ξανατρέξεις ή να ξανατρέξεις
μετά από μεγάλο διάστημα

Όπως όλων μας, των ''βετερανικών'' δρομέων
σ' έχει βαρέσει κι εσένα (λίγο καθυστερημένα βέβαια) η ΠΡΟ.ΓΕΡ.ΜΑ

Γι' αυτό η γνώμη μου είναι
ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΠΑΪΚΣ
και ασχοληθείς με αυτά που σου προτείνω

Εννοείται... πάντα φιλικά
και καλώς ήρθες στο φόρουμ!!!!!!!!!!!

Τίμος






Τίμο σε ευχαριστώ να είσαι καλά !
Καλώς σας βρήκα
Κατ'αρχάς με έκανες και γέλασα πολύ να'σαι καλά
Σίγουρα με όσα μου γράφετε αρχίζω και το εκλογικεύω το θέμα προκειμένου για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου ..
Αν έχω εγώ τριγλυκερίδια τότε όλοι είναι υπό έμφραγμα ! Αν ήξερες - κάνω διατροφή χωριού του '70 χωρίς παστά φυσικά και χωρίς ζωικά - μηδέν.

Τώρα, όλα θα πήγαιναν κατ'ευχήν εννοοώ στην κατεύθυνση του συμμαζέματος εάν δεν έπεφτε (με προβοκατόρικη πρόθεση ? ) μια απίστευτη πληροφορία σκέτη κόλαση/πειρασμός που αγνοούσα φυσικά ...
από τον φίλο Laga
quote:
το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. στην κατηγορία 45-50ετών είναι 11:8 ενώ στην 50-55 επίσης 11:8


Δεν έπρεπε να το δω αυτό !!!
Δεν ήξερα καν ότι καταγράφονται ρεκόρ για άλλες ηλικίες νόμιζα ήταν όλα flat ...

ζημιά ......

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  15:19:48  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by sam

Παιδια συγγνώμη αλλά για να καταλάβω και εγώ που είμαι άσχετος απο ταχύτητες?

Για το ρυθμό που γράφει ο φίλος ότι τρέχει μεγαλύτερες αποστάσεις μπορώ να κρίνω...

Αλλά θεωρούνται γρήγορα τα 11 και τα 12 δευτερόλεπτα στα 60 μέτρα???

...Παλαιότερα που το δοκίμαζα να κάνω κανα-δυο σπριντάκια στις ενδείξεις που υπήρχαν για τα 100 μέτρα στο στάδιο, έκανα, κουρασμένος μάλιστα, και μετά τη προπόνηση συνήθως και με τα χοντροπάπουτσα 15 δευτερόλεπτα ή και πιο κάτω (παράδειγμα ένα 14'29'' που το έχω γραμμένο εδώ: http://connect.garmin.com/activity/323664419) και κάποιες φορές έκανα και δευτερο και τρίτο κατοστάρι μαζί λίγα λεπτά μετά και λίγο πιο αργά φυσικά... Χωρίς να σκοτώνομαι σε κανένα ενοείται... Δεν το θεώρησα κάτι αξιόλογο. Έβλεπα αρκετά πιο γρήγορους άλλωστε δίπλα μου

Τόσο λάθος να υπολόγιζα την απόσταση? ...ή για κάτι άλλο μιλάτε?





Όχι φίλε μου φυσικά δεν είναι άξιο λόγου αντικειμενικά στα 60μ αυτά τα δευτερόλεπτα.
Με αναγωγή όμως από τις τρέχουσες συνθήκες μου εάν διάβασες τι μου έχει συμβεί τότε μπορώ να τα θεωρήσω καταπληκτικά τα 10" στα 60μ και επιγραμματικά :

1. είμαι 10 κιλά υπέρβαρος ακόμα
2. έχω μόνον 3 μήνες συστηματική προπόνηση ουσιαστικά καθημερινή
3. σπριντ είχα να κάνω 23 χρόνια και αυτά τα πέτυχα μέσα στα πρώτα δέκα
4. σοβαρά τραβήγματα και στον δεξί και στον αριστερό μηριαίο δικέφαλο αλλά και ξεροκεφαλιά λόγω ΠΡΟ.ΓΕ.ΡΜΑ όπως έγραψε ο φίλος Τίμος με οδήγησαν να τα τρέξω με τράβηγμα !!
5. τρέχοντας διαπίστωσα πως φέρνω αυτό το χρόνο με :
α. σοβαρή ενόχληση στους δικεφάλους και αντανακλαστική αυτοσυγκράτηση.
β. με εξοργιστική άνεση πέριξ του 50% της δύναμής μου (οργή διότι από ένα blog μου παρουσιάστηκε το 60άρι σε 12" ως 14" λες και γω δεν ξέρω τι ματζούνι διά πάσαν νόσον !!!
6. ηλικία/νέες αδιερεύνητες φοβίες (πρώτη φορά αποδέχομαι πειθαρχημένα την πιθανότητα να μείνω στο ταρτάν 4 ever - δεν υποχωρώ όμως)

Αν τα συνδιάσεις όλα αυτά τότε το να κατέβω άρδην στο χρόνο στα 60μ και αντίστοιχα στα 100μ μόλις εκδιώξω τους ανασταλτικούς παράγοντες ήδη με κάνει και χαμογελώ διαβολικά

Υπ'αυτήν την έννοια και μόνο λοιπόν ..

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  15:44:16  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Laga

Μίλαγα σήμερα με μια βετεράνο αθλήτρια και συνταξιούχο καθηγήτρια στα ΤΕΦΑΑ κάτοχο 2 πανελληνίων ρεκόρ στους βετεράνους η οποία εξακολουθεί και είναι ενεργή αθλήτρια στα 70της (που αν τη δεις να κάνει ανοίγματα θα σου φύγει το σαγόνι) και μου έλεγε: δυο πράγματα χάνουμε δραματικά μεγαλώνοντας: Δύναμη και ταχύτητα. Και τα δυο μπορούν να δουλευτούν αλλά ότι και να κάνεις ανα 5ετία (που είναι και οι κατηγορίες των βετεράνων) είσαι πάντα ένα κλικ παρακάτω. Μου εξηγούσε μάλιστα πως για να διατηρεί τη δύναμη και την ταχύτητα όσο μπορεί έχει δομήσει τις 4 προπονήσεις που κάνει την εβδομάδα ως εξής: Και τις 4 φορές κάνει τουλάχιστον 40 λεπτά ελεύθερο τρέξιμο και από κει και πέρα μία μέρα κάνει drills, μια μέρα ταχύτητες, και οι υπόλοιπες δυο (και σημαντικότερες όπως μου τόνισε) στο γυμναστήριο ασκήσεις με αντιστάσεις για να διατηρεί τη δύναμη. Ηταν συγκινητικό που μου είπε πως δεν φοράει πια σπάικς αν και πάντα τα έχει από συνήθειο μέσα στην τσάντα της. «Δεν μπορώ να τα βγάλω», μου είπε, «τσάντα χωρίς σπάικς δεν είναι τσάντα ενός δρομέα ταχυτήτων»...
ΥΓ 1 Πληροφοριακά το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. στην κατηγορία 45-50ετών είναι 11:8 ενώ στην 50-55 επίσης 11:8 (αυτή όμως αξιολογείται ως επίδοση παγκοσμίου επιπέδου).
ΥΓ 2 Σχετικά με το αν μπορείς από το 12:02 στα 25 σου να πας κάτω από 12 στα 48 νομίζω πως αν το καταφέρεις θα σε γράψουν στην παγκόσμια αθλητική βιβλιογραφία...



Θα είχε ενδιαφέρον να μάθαινα σε αυτά τα 40 λεπτά τρέξιμο τα οποία δεν είναι καθόλου λίγα για την ηλικία της, τι περίπου απόσταση καλύπτει .. πραγματικά θα πέθαινα για να το μάθω αυτό ..
Ναι τα spikes πλέον ούτε εγώ πρόκειται να τα ξαναβγάλω από τη τσάντα ... Πάρα πολλά χρόνια τα απαρνήθηκα ... που'σαι νιότη μου που λέγες πως θα γίνω άλλος
Τι είναι τα drills ?
Συμφωνώ πως η περίπτωση της κυρίας είναι συγκινητική ... Γενικά οι παράλογοι αλλά στεντόρειοι και ανυποχώρητοι αγώνες των ανθρώπων προκαλούν συγκίνηση ... Θυμήθηκα μια μόνη περίπτωση που είδα μιας γιαγιάς κοντά 80 στα ξένα να σέρνει το εγγονάκι της στο έλκυθρο μες το χιόνι ως το γόνατο με μια αταλάντευτη αποφασιστικότητα στωϊκότητα που με είχε αφήσει άναυδο.

για το ΥΓ-1 αναφέρθηκα πιο πάνω ... αυτή η πληροφορία δεν έπρεπε να φτάσει σε μένα φίλε

για το ΥΓ-2 δεν μπορώ να πω κάτι φυσικά εκτός από το να παραθέσω τι ακριβώς μου φέρνει στο μυαλό :

http://upogia-taxi.blogspot.gr/2012/07/blog-post_2338.html

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  16:03:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by giorgosdelta


1ον. Η μεταφορά μιας βλάβης - τραυματισμού από τη μια μεριά του σώματος στην άλλη είναι συνήθες φαινόμενο. ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν ξεκουράζεσαι και δεν δίνεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ιαθεί.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Ένας πόνος στο αριστερό ισχύο θα σε οδηγήσει να επιβαρύνεις την δεξιά πλευρά του σώματος για να προστατέψεις την αριστερή. Αυτό γίνεται ενστικτωδός κι ανεπαίσθητα. Οπότε η δεξιά μεριά τώρα επιβαρύνετια και με τον καιρό κι ανεπαίσθητα βέβαια, βγάζει ένα τραυματισμό, πχ ένα οστικό οίδημα ή ένα κάταγμα κόπωσης ιερού οστού. Εσύ συνεχίζει λέγοντας ότι δεν έγινε και τίποτα - αντέχω - και τώρα φυσικά αναλαμβάνει και πάλι πρώτο ρόλο η αριστερή μεριά του σώματος η οποιά έχει αρχίσει να παίρνει κλίση. Έτσι σε πιάνει το γόνατο το αριστέρο, το ισχίο. Η δεξιά πλευρά γίενται περδίκι όσο περνάει ο καιρός κι η αριστερή σακατεύεται. Αυτό γίνεται πάντοτε σιγά-σιγά κι ανεπαίσθητα κι εναλλάξ μέχρι να καταρεύσει τελείως το σώμα ή να σακατευτεί μόνιμα. Ο πόνος είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι αυτό το ταμπελάκι ΣΤΑΣΗΣ (STOP) που εμφανίζεται μπροστά σου την ώρα που δεν θές. Μην το περνάς χωρίς στάση.




Αυτό είναι εντυπωσιακό .. Χωρίς το καταλαβαίνεις αλλάζει ο βηματισμός, το σώμα ετεροβαρεί κλπ προκειμένου να ξαλαφρώσει το άλλο ? πω πω δεν πήρα χαμπάρι τίποτε ! Αν συμβαίνει όντως έτσι τότε αποκτά λογική εξήγηση αυτό που θεωρούσα ως πιο παράλογο ...
Το πρόβλημα είναι ότι έτσι δεν θα είμαι σίγουρος πότε πατάω και στα δυο μου πόδια !
Πως θα ξέρω ότι έχουν ξανακατανεμηθεί τα βάρη ισομερώς και μάλιστα όχι τυχαία αλλά να είναι εξ επί τούτου σταθερά !
Επίσης ένας προβληματισμός που μου γεννά αυτό το στοιχείο είναι :
στην έκρηξη της εκκίνησης τότε ανάλογα αν εκκινείς με δεξί πόδι ή αριστερό πάντα θες δεν θες θα επιβαρύνεται με επιπλέον φορτία έστω για λίγα πχ 5-6 διασκελισμούς το ένα από τα δύο στην εναγώνια προσπάθεια να επιταχύνεις μέγιστα. Έτσι τουλάχιστον το ένοιωσα εγώ. Στο playback που έκανα στο μυαλό μου για εκείνες τις πρώτες συγκλονιστικές για μένα εκρήξεις (μετά από δρόμο 10 χιλιομέτρων) στο πρώτο 15άρι-20άρι μέτρα πρέπει να το ένοιωθα ότι το δεξί σπαρταρούσε (ασυναίσθητα προφανώς το οδηγούσα εγώ χωρίς δουλεμένη ίσως απαραίτητη τεχνική) να "αρπάξει" επιτάχυνση ενώ το αριστερό απλά ακολουθούσε χωρίς "αγωνία". Είμαι σχεδόν σίγουρος ...
Και κάτι άλλο : στις μεγάλες αποστάσεις που κάνω και συχνά ασυνείδητα τα μάτια μου "παρακολουθούν" τη γραμμή του κουλουάρ υπήρξαν φορές που αναρωτήθηκα αν πρέπει κατά διαστήματα να βρίσκω τρόπο να κάνω την ίδια απόσταση δεξιόστροφα ή (αυτό ίσως είναι "κουφό") να κάνω την διαδρομή σταθερά από την άλλη μεριά της διαγράμμισης. Σκέφτηκα ότι παγιδεύεται ο συντονισμός ματιού ποδιών και ετεροβαρεί στην κίνηση προκειμένου να διατηρηθεί στα δεξιά ή στα αριστερά της γραμμής και αν η απόσταση είναι μεγάλη τότε συσσωρεύει ένα αρνητικό ισοζύγιο για το ένα πόδι που σε βάθος χρόνου να "δώσει" κάτι ...
Δεν ξέρω αν είναι συναφές με αυτό που μου ανέφερες ως αιτία αλλά με έχει προβληματίσει μερικές φορές. Πιστεύω από άλλο άθλημα ότι ο καλύτερος τρόπος να αυτοσυντονιστείς είναι να κλείσεις τα μάτια αλλά αυτό για δρόμους δεν γίνεται ...

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 06/06/2013 :  16:21:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by giorgosdelta


2ον. Από όταν άρχισα να τρέχω είμαι χορτοφάγος κατά διαστήματα αυστηρός. Τι να σου πω τώρα για να καταλάβεις, κάπου το 2006 πρέπει να έφαγα μια μερίδα λαγό, το μετάνιωσα και του ζητώ συγνώμη όπως και σε εκέινη την φέτα γαλοπούλας που μου κατέστρεψε μια μακαρονάδα, γλου γλου. 15 μήνες τώρα μόνο μέλι και πρόπολη από ζωϊικά, ΟΚ; Το μόνο θεματάκι που δημιουργείται - είναι η υπερβολική μυϊκή μάζα στα πόδια η οποία ναι μεν αυξάνει το βάρος και με κάνει πιο αργό μάλλον, αλλά προστατεύει κι από την άλλη. Έτσι δηλαδή ότνα παίρνω παντελόνια πρέπει να έχουν ειδική φόρμα - φαρδιά για να μπαίνουν.



Το θέμα της διατροφής με απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά και διαβάζω ότι μπορώ. Δυστυχώς ορισμένοι παράγοντες είτε είναι κρυφοί στο DNA ας και θα εμφανιστούν ξαφνικά να διεκδικήσουν την προσοχή μας αφού επιλέξαμε να "παρεκτραπούμε" σε μεγάλη ηλικία (μοιάζουμε με τους 40 χρόνια καπνιστές που το κόβουν απότομα και αποκτούν μεγαλύτερο πρόβλημα από πριν - ίσως) είτε θέλουν πολύ βάθος χρόνο για να εκδηλωθούν διότι είναι αργής "εκπυρσοκρότησης" κάτι σαν την δηλητηρίαση με μικρογραμμάρια αρσενικό (Ναπολέων) περνάνε 30 χρόνια και δεν παίρνεις χαμπάρι ..


quote:
Originally posted by giorgosdelta


3ον. Είσαι 48 χρονών και έχεςι ταχύτητα αστραπή. Ωραίος. Αλλά δε πρόκειται να δεις προκοπή. Η ταχύτητα από τα 40 και μετά σε διαλύει. Ελάχιστοι αντέχουν από εκεί και πέρα. Τραυματισμού επί τραυματισμών και προκοπή δε βλέπεις. Θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς τώρα σε μικρές αποστάσεις 5 και 10 χιλιόμετρα τρεξιματάκι για να οδηγηθείς σε κανά δυο χρονάκια σε μέσες αποστασεις και πάνω, δηλαδή ημιμαραθώνιο και βάλε που είναι σκέτη απόλαυση (το σώμα κάνει πραγματική κατάχρηση ενδορφινών).
Ίσως σου χάλασα λίγο το θεματάκι, πάντα με φιλική διάθεση!



Έχω κάνει μεγάλες αποστάσεις και ξέρω πολύ καλά αυτό το τέλειο αίσθημα από κατάχρηση ενδορφινών ..
Θα το κρατήσω για εφεδρεία. Θα παλέψω για αυτή την αλλαγή έστω για να πετύχω ένα "ρεκόρ"
έτσι για αλλαγή έτσι για το γμτ και μετά είναι σίγουρο ότι θα ξαναγυρίσω εκεί φυσικά

Νοιώθω την διαφοροποίηση της κυρίας που ανέφερε ο Laga
Αν στα 70 κάνει αυτά που έγραψε τότε εγώ μάλλον είναι η ώρα να αρχίσω να βλέπω ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα στην κατευθυνση που τα γύρισα και όχι τίποτε άλλο αλλά ξέρεις νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό : με κάνει και νοιώθω απίστευτα καλά αυτή η αλλαγή πορείας και απόδειξη πως δεν με έριξε ούτε η αρρώστεια ούτε οι θλάσεις αλλά επανήλθα δρυμίτερος ...
Η αίσθηση μαχιμότητας είναι το κάτι άλλο τελικά ..

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 18 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000