Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Μεσήλικες με spikes ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 18

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/06/2013 :  09:26:46  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Πρώτα από όλα εάν ξαναβάλεις κάτι του Σούλα δεν πρόκειται να σου ξανά απαντήσω ^_^ (Φυσικά κάνω πλάκα αλλά με το τύπο έχουμε εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις σχεδόν στα πάντα. Όχι τίποτα άλλο αλλά γυμνάζει και τη Καρακατσάνη τώρα). Κατά δεύτερον το παραπάνω πρόγραμμα είναι ένα καθαρά πρόγραμμα σπριντ και αντιθέτως το θέμα του είναι ότι είναι μεγάλο ως προς τη πλευρά των σπριντ και όχι ως προς το ζέσταμα. Για παράδειγμα θα σου αναφέρω τους Θάνου - Κεντέρης οι οποίοι θα έκαναν ένα ζέσταμα κοντά στη 1.30 ώρα πάνω/κάτω όπως στα προανέφερα και θα έκαναν μόνο ΕΝΑ all-out κομμάτι και μετά αποθεραπεία και θα επανέρχονταν το απόγευμα για ακόμη ένα, φυσικά με ζέσταμα ξανά.

H άλλη προσέγγιση είναι μετά από all-out κομμάτι ένα διάλειμμα μεταξύ 15-10 λεπτά και μετά ένα μικρότερο ζέσταμα και μετά ξανά το κομμάτι.

Τα drills είναι αλτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως skiping, front kicks, ασκήσεις τύπου εμποδίων και πλειομετρικές ασκήσεις.

Τα ανοίγματα γίνονται προοδευτικά ταχύτερα τόσο μέσα στο κομμάτι όσο και στην εκκίνησή του με σκοπό πάντα τη καλύτερη προετοιμασία του μυικού συστήματος. Είναι μέρος του ζεστάματος. Εάν το παρακάνεις εκεί μπορεί όπως και πριν να πάρεις το δικέφαλο στο χέρι.

Οι δυναμικές/ενεργητικές διατάσεις είναι περίπου αυτές: http://www.youtube.com/watch?v=MO2ZrHs6v7k οι οποίες είναι πολύ σημαντικότερες από τις στατικές. Γενικότερα διατάσεις χωρίς να έχεις κάνει ζέσταμα ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους. Προσωπικά κάνω ορισμένες φορές κυρίως όμως για να ξυπνήσω και να ενεργοποιηθώ. Όμως γνωρίζω από πριν ότι δεν θα το παρακάνω καθώς εκτός από το κίνδυνο τραυματισμού έχεις και μία μικρή μείωση του νευρικού ερεθίσματος και οι μυς ουσιαστικά χάνουν κάτι έστω και μικρό από δύναμη και ένταση.

Τώρα για τους σφυγμούς θα σου πω ότι μιλάς σε άτομο που έχει απαγορέψει στους αθλητές του να φορούν παλμογράφο.... Πραγματικά δεν με ενδιαφέρουν τόσο στα σπριντ όσο και στις αποστάσεις αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Στις αποστάσεις που παίζουν μεγάλο ρόλο οι σφυγμοί πρώτα από όλα είναι κάτι εξατομικευμένο και δεν δουλεύει από τον ένα αθλητή στον άλλο με αποτέλεσμα να χαλάει τα γκρουπ. Δουλεύω καλύτερα με ποσοστά επί της VO2max αναλόγως τι θέλουμε να πετύχουμε παίζω με τα διαλείμματα. Οι παλμοί επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες και πολλές φορές δίνουν ψευδή εικόνα.

Για τα σπριντ τώρα και τους παλμούς.... Έχεις δει ποτέ σπριντερ να φοράει παλμογράφο? Εκτός εξειδικευμένων περιπτώσεων των sprint για προπόνηση κυρίως 400ων μέτρων και γενικότερα προπονήσεων που θέλουν μεγάλη ανοχή στο γαλακτικό οξύ καθώς και για επαναχρησιμοποίησή του, γενικότερα δεν έχει να προσφέρει και πολλά. Τα sprints βασίζονται στη πεποίθηση ότι η μέγιστη ταχύτητα δουλεύεται ΜΟΝΟ με κομμάτια πάνω στη μέγιστη ταχύτητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιφερειακά και βοηθούν προς αυτό το σκοπό δηλαδή να προετοιμάσουν το νευρομυικό σύστημα για κομμάτι μέγιστης ταχύτητας ή/και να βελτιώσουν τη τεχνική του δρομέα που στις ταχύτητες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Οπότε, είτε έχω 60 παλμούς είτε έχω 120 παλμούς δεν με ενδιαφέρει και τόσο αρκεί να ξέρω ή να νιώθω ότι μπορώ να ξανατρέξω σε μέγιστη ταχύτητα μετά το διάλειμμα. Για μικρά κομμάτια συνήθως 2 λεπτά μου επαρκούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το κομμάτι τόσο περισσότερο γαλακτικό έχεις ανεβάσει και τόσο μεγαλύτερο διάλειμμα χρειάζεσαι. Εάν το διάλειμμα είναι όμως πολύ μεγάλο αναγκαστικά χρειάζεσαι και κάποιο ζέσταμα πριν το κομμάτι.

Εν κατακλείδι θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις για μερικές μέρες προπόνηση κάποιου γκρουπ καθαρών sprinters ώστε να δεις πως περίπου γυμνάζονται και για να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενά μου ;)

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 19/06/2013 :  14:10:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Όχι ρε γμτ ... έπεσα θύμα επαγγελματικού ανταγωνισμού ?!!??
Γι'αυτό ήσουν φειδωλός και λακωνικός σε λεπτομέρειες που περίμενα σαν το κρύο το νερό ..
Ποιος είναι αυτός ο Σούλας να πάρει η ευχή ?! Το άρθρο του βρήκα στο internet όχι τον ίδιο !
Μακάρι να ήμουνα Αθήνα (αν ήταν και η "Ισιμπάγιεβα" όμως μαζί ) και θα ερχόμουν να σε βρω και στην ανάγκη να σε πληρώσω να μου δώσεις ένα πρόγραμμα με λεπτομέρειες ...
Σκέφτηκες να δημιουργήσεις και εκδόσεις ψηφιακά έναν τέτοιον οδηγό που ίσως αφύπνιζε κυρίως νεολαίους ? Κάποιος πρέπει να γράφει ιστορία και πρωτοπορεία στον τομέα του εδώ στην Ελλάδα ..


"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  00:00:22  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Βρήκα σκόρπιες κάποιες συνταγές για σπιτικά ισοτονικά ποτά. Ξέρει κανείς να πει αν είναι ok ή μούφα και ποια από αυτά ?
(εννοώ και στα συστατικά αλλά και στις αναλογίες) :

Συνταγή 1 :
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
¼ κουταλιάς σούπας αλάτι
¼ κούπας καυτό νερό
¼ κούπας χυμός πορτοκάλι ή 2 κουταλιές σούπας χυμός λεμόνι
3 ¾ κούπας κρύο νερό

Ανακάτεψε τα 3 πρώτα συστατικά και μετά όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπουκάλι
200 Θερμίδες – 12 γραμμάρια Υδατάνθρακες, 100 mg αλάτι, 30 mg κάλιο


Συνταγή 2 : (πολύ με φοβίζει αυτή λόγω μαγειρικής σόδας)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (3,5 gr),
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα (2,5 gr NaHCO3),
8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (40 gr),
240 ml χυμός πορτοκάλι (1,5 gr KCl),
αραιομένα με νερό 1 λίτρου.


Συνταγή 3 :
κάποιος εδώ μέσα σε κάποιο σημείο είχε γράψει αλλά δεν έδωσε ποσότητες/αναλογίες :
Νερό βρύσης ή φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό + μέλι + χυμό φυσικού λεμονιού + πολύ λίγο αλάτι, όταν δε προσθέτω και chia seeds, γίνομαι Tarahumara...

Συνταγή 4 :
αθλητικό ποτό από συμπυκνωμένο φυσικό χυμό χωρίς ζάχαρη, αραιώνοντας 1 μέρος χυμού με 1 μέρος νερό και προσθέτωντας μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι για 2 λίτρα μίγματος.


Συνταγή 5 : (κάπως χύμα μου φαίνεται)
1 λίτρο νερό + κουταλιά ζάχαρη + λεμόνι. Όταν έχει ζέστη προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Συνταγή 6 : (από όλα έχει ο μπαξές )
meli 100ml + lemonia 4 + ligo alati misi koutalia glykou + ligo ksidi misi koutalia glykou
+ nero gia na gemisei pagouri enos litrou
kai eftiakses isotoniko gia na idrwseis 12+ wres

Συνταγή 7 :
- 200 ml χυμός φρούτων
- 800 ml νερό
- 1γρ αλάτι (1/5 κουταλάκι τσαγιού ή μια μύτη του κουταλιού αλάτι)

Αν χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες μπορείτε να αναμείξετε απλώς 500 ml χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη και 500 ml νερού. Ζάχαρη δεν χρειάζεστε γιατί έχουν ήδη τα φρούτα αρκετή φρουκτόζη.


Συνταγή 8 :
Με βάση τη ζάχαρη:

- 50-70 γρ ζάχαρης
- 950-930 ml ζεστό νερό
- 1 γρ αλάτι
- Λίγο λεμόνι

Το λεμόνι δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο αλλα απλά το κάνει πιο ευκολόπιοτο στην γεύση.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ειδικά με την ποσότητα των αλάτων.
Χρειάζεστε και κάλιο (ή νάτριο) και καλό είναι να υπάρχει και μαγνήσιο. Τα πορτοκάλια έιναι πλούσια σε κάλιο... άρα, χυμός πορτοκάλι (περιέχει και φρουκτόζη = ζάχαρη)
Ακόμα πλουσιότερη σε κάλιο σε σχέση με το πορτοκάλι είναι η μπανάνα η οποία όμως είναι πιο έυκολο να καταναλωθεί ως έχει. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι και μεταφέρεται εύκολα.


Συνταγή 9 :
- 750 ml χυμό μήλου (απο super market)που αναγκαστικά είναι ήδη νερωμένος
- 250 ml ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό
- Λίγο αλάτι

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  00:01:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Dejan,
δεν υπάρχουν γκρουπ σπρίντερς εδώ που είμαι.
Αν εξαιρέσω τη γαζέλα, υπάρχουν άλλες 4-5 κοπέλες οι οποίες είναι πολύ νεαρές μάλλον της ακαδημίας και δείχνουν να προβληματίζονται συνεχώς και να λειτουργούν κάπως ασυνεχώς σαν να μην τις καθοδηγεί κάτι σταθερό - δεν είδα κάποιο μοτίβο. Ο μόνος που απέμεινε είναι ένας τύπος ο οποίος όμως είναι το λιγότερο 1,90 και ο διασκελισμός του είναι σούπερ σύγχιση. Τον παρατήρησα σήμερα για 1,5 ώρα αφού άσκοπα πήγα στο στάδιο - δεν έκανα παρά λίγους εντελώς χαλαρούς γύρους και πολλές διατατικές χαλαρά. Θα έλεγα ότι εφαρμοζει μέσες άκρες το πρόγραμμά σου αλλά δες τώρα που χαλάει η σούπα. Όταν τέλειωσε με την προθέρμανση έκανε οκτώ (!!) 100 άρια με σχεδόν σταθερή απόδοση 16".50 έως 17" το πολύ, ενδιάμεσα των οποίων άφηνε σχεδόν σταθερά το εξωφρενικά μικρό διάλλειμα των 30 (τριάντα) δευτερολέπτων !! Ε εντάξει ..
Μετά την έπεσε για 15 λεπτά μετά ξαναέκανε διατατικές αλλά στατικές και ξαναμπήκε σε 200άρια όπου έκανε έξι με περίπου 34" το καθένα.
Διακρίνω μια λογική και μια συσχέτιση με αυτά που έγραψες αλλά ως εκεί. Τα δεδομένα και των αποστάσεων και των επαναλήψεων και των σετ και των χρόνων σπριντ και των χρόνων ανάπαυσης πρέπει να τα προσαρμόσω ενδεχομένως και "άγρια" πάνω μου. Συμφωνείς ? (πχ εγώ όχι 100άρια αλλά ούτε 60άρια δεν τολμώ για σετ)
Ουσιαστικά τη μαρουλοσαλάτα πρέπει να την κάνω μόνος μου να'χει και τσουκνίδα που μου αρέσει.
Αλλιώς, σε έχω καταλάβει λάθος.

Μετά περίμενα περίμενα να τρέξει κανά δυνατό να μετρήσω αλλά ξεκίνησε αποθεραπεία. Ειλικρινά και λόγω τεράστιου διασκελισμού του δεν κατάλαβα τα 100άρια σε 16,5 ήταν ανοίγματα ή σπριντ ?! ...
Ε ρε μπλέξιμο γμτ ...


Ναι τα drills λείπανε από την προπόνηση και βρήκα εκτός το ωραίο βίντεο που πρότεινες και μερικά άλλα εξαιρετικά :

http://www.youtube.com/watch?v=6BmtGNjm7BE How To Sprint - Pt. I
http://www.youtube.com/watch?v=qmErE5ogKJE How To Sprint - Pt. II
http://www.youtube.com/watch?v=aZsOmoNnGwo PLyometrics That Work!
http://www.youtube.com/watch?v=qr-MOqac-bY Power and Speed Training
http://www.youtube.com/watch?v=XaYQwq6TnXY Born To Run Coach Eric Orton: Run Drills and Technique
http://www.youtube.com/watch?v=Drdm1WsRQwA Improving Sprint Start Technique
http://www.youtube.com/watch?v=QsXIxsRxFVY Running Plyometrics
http://www.youtube.com/watch?v=mAiAvupFT6g Running Drills to improve form and speed
http://www.youtube.com/watch?v=0qQIQ624M7s Simple Running Form Drills
http://vimeo.com/38927849 Steve Chavez's Coaching Drills & Exercises for Runners ©: Plyometric Speed Drills

http://vimeo.com/tag:plyometrictraining
http://www.youtube.com/watch?v=4CtZGK5csrI Technique Drills For Runners



Αυτά μάζεψα για μελέτη και εφαρμογή σιγά σιγά αφού τελικά δεν ήταν μόνον ο Καζαντζίδης που είχε κλειδωμένη φωνή Dejan

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε

Edited by - oldspikes on 20/06/2013 00:04:46
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  00:26:32  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ανοίγματα έκανε για να ήταν τόσο μικρό το διάλειμμα. Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν η "διαλειμματική" του και κάνουν το παραπάνω τις μέρες που ξεκουράζονται όσο και αν σου φαίνεται περίεργο. Όπως εμείς βάζουμε 30-40 λεπτά χαλάρωμα εκείνοι έχουν αυτού του τύπου τη προπόνηση. Μπαίνει δηλαδή εμβόλιμα μεταξύ δυνατών προπονήσεων καθώς το ΚΝΣ κάνει τουλάχιστον 48 ώρες για να επανέρθει.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  03:04:53  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

Ανοίγματα έκανε για να ήταν τόσο μικρό το διάλειμμα. Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν η "διαλειμματική" του και κάνουν το παραπάνω τις μέρες που ξεκουράζονται όσο και αν σου φαίνεται περίεργο. Όπως εμείς βάζουμε 30-40 λεπτά χαλάρωμα εκείνοι έχουν αυτού του τύπου τη προπόνηση. Μπαίνει δηλαδή εμβόλιμα μεταξύ δυνατών προπονήσεων καθώς το ΚΝΣ κάνει τουλάχιστον 48 ώρες για να επανέρθει.




Κρατάνε ψηλά το ρελαντί μου λες ? Μα μου λες ότι δεν ξεκουράζονται τελικά ! Πότε ξεκουράζονται ?! Μήπως έχω τεμπελιάσει ?

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  11:18:54  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by oldspikes

quote:
Originally posted by Dejan

Ανοίγματα έκανε για να ήταν τόσο μικρό το διάλειμμα. Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν η "διαλειμματική" του και κάνουν το παραπάνω τις μέρες που ξεκουράζονται όσο και αν σου φαίνεται περίεργο. Όπως εμείς βάζουμε 30-40 λεπτά χαλάρωμα εκείνοι έχουν αυτού του τύπου τη προπόνηση. Μπαίνει δηλαδή εμβόλιμα μεταξύ δυνατών προπονήσεων καθώς το ΚΝΣ κάνει τουλάχιστον 48 ώρες για να επανέρθει.




Κρατάνε ψηλά το ρελαντί μου λες ? Μα μου λες ότι δεν ξεκουράζονται τελικά ! Πότε ξεκουράζονται ?! Μήπως έχω τεμπελιάσει ?

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε


Αυτό που κάνουν δεν τους κουράζει... Τους ξεκουράζει και τους αποφορτίζει. Εάν νιώθουν τόσο κουρασμένοι δεν θα τρέξουν καθόλου. Το να βγουν για ένα 30λεπτο ή 40λεπτο δεν έχει να τους προσφέρει κάτι. Αντιθέτως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Οι sprinters προσπαθούν να προσαρμόσουν τις μυικές ίνες TypeIIb σε ίνες ταχείας συστολής ενώ οι δρομείς σε βραδείας. Τα αερόβια κομμάτια κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά οπότε και τα αποφεύγουν. Οι σοβαροί sprinters τουλάχιστον.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  13:23:57  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

quote:
Originally posted by oldspikes

quote:
Originally posted by Dejan

Ανοίγματα έκανε για να ήταν τόσο μικρό το διάλειμμα. Τα υπόλοιπα κομμάτια ήταν η "διαλειμματική" του και κάνουν το παραπάνω τις μέρες που ξεκουράζονται όσο και αν σου φαίνεται περίεργο. Όπως εμείς βάζουμε 30-40 λεπτά χαλάρωμα εκείνοι έχουν αυτού του τύπου τη προπόνηση. Μπαίνει δηλαδή εμβόλιμα μεταξύ δυνατών προπονήσεων καθώς το ΚΝΣ κάνει τουλάχιστον 48 ώρες για να επανέρθει.




Κρατάνε ψηλά το ρελαντί μου λες ? Μα μου λες ότι δεν ξεκουράζονται τελικά ! Πότε ξεκουράζονται ?! Μήπως έχω τεμπελιάσει ?

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε


Αυτό που κάνουν δεν τους κουράζει... Τους ξεκουράζει και τους αποφορτίζει. Εάν νιώθουν τόσο κουρασμένοι δεν θα τρέξουν καθόλου. Το να βγουν για ένα 30λεπτο ή 40λεπτο δεν έχει να τους προσφέρει κάτι. Αντιθέτως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Οι sprinters προσπαθούν να προσαρμόσουν τις μυικές ίνες TypeIIb σε ίνες ταχείας συστολής ενώ οι δρομείς σε βραδείας. Τα αερόβια κομμάτια κάνουν αυτή ακριβώς τη δουλειά οπότε και τα αποφεύγουν. Οι σοβαροί sprinters τουλάχιστον.





Dejan,
συγνώμη αλλά εδώ προκύπτει σοβαρό θέμα νομίζω.
Δεν ξέρω φυσικά τίποτε για τις μυικές ίνες TypeIIb αλλά συνολικά η φράση σου :

Οι sprinters προσπαθούν να προσαρμόσουν τις μυικές ίνες TypeIIb σε ίνες ταχείας συστολής ενώ οι δρομείς σε βραδείας.

οδηγεί την όποια φτωχή λογική μου να αντιληφθεί ότι από ένα προπονητικό σημείο και μετά οι δρόμοι χωρίζουν και είτε θα πάρεις τον έναν δρόμο είτε τον άλλο.
Εγώ αν παρατήρησες (αυτό πλέον είναι ένα ερώτημα) σε προηγούμενο πρόσφατο post έγραψα ότι μετά από ταχύτητες σκέφτηκα (τι άθλιος που είμαι) να ξαναγυρίσω στις αντοχές (μην χάσω και αυτά που κατάφερα) αλλά και να μην χάσω επίσης και τα κέρδη μου στις ημιαντοχές (μεσαία απόσταση με σαφώς μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που έκανα στις αντοχές) ...

Γιατί έχω την αίσθηση μετά από αυτά που έγραψες για μυικές ίνες TypeIIb ότι όλο αυτό είναι σοβαρό ατόπημα εκ μέρους μου ?
Πως δεν μου το επισήμανες ?


"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  14:00:14  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα σου απαντήσω με απλά παραδείγματα. Ξέρεις πόσο είχε ο Γκέμπρε 200ρι? Υπολογίζεται σε κάτω από 22.5. Γνωστοί μου Έλληνες αντοχιτζήδες και ημιαντοχιτζήδες που τους κατατάσσουμε στους elite για τα ελληνικά δεδομένα έχουν αρκετά κάτω από 12.00 100ρι. Όπως βλέπεις όσο καλύτερος είναι ένας αθλητής, είναι παντού καλύτερος.
Να πάμε όμως από τα πολύ πολύ βασικά. Η σύνθεση των μυικών μας ινών αποτελείται από typeI (ίνες βραδείας συστολής - αντοχή), ΤypeIIa (ίνες βραδείας συστολής - Ταχύτητα), TypeIIb (προσαρμοζόμενες όπου αναλόγως των προπονητικών ερεθισμάτων τείνουν ή προς το πρώτο τύπο ή προς το δεύτερο).

Το ταλέντο σε ένα συγκεκριμένο αθλητή εκτός από άλλους παράγοντες, εξαρτάται και από τη ποσόστωση αυτών των ινών. Εάν ο Γκέμπρε είχε μεγαλύτερο ποσοστό TypeIIa όπως οι sprinters ότι και να έκανε ποτέ δεν θα γινόταν αυτός που έγινε και βασικά ούτε καν θα το πλησίαζε. Προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό TypeI, το μεγαλύτερο πλήθος των TypeIIb έχουν προσαρμογές Ι και και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό είναι typeIIa. Παρόλα αυτά αυτό το μικρό ποσοστό του επέτρεπε να είναι ιδιαίτερα γρήγορος και να τρέχει τελευταία στροφή σε 10ρι κάτω του 52 όπως και ο Μπέκελε.

Ακόμη και άψογα να καταλάβεις τα παραπάνω ακόμη θα έχεις μύθους μέσα σου όπως έχουν οι περισσότεροι δρομείς. Και γεννημένος sprinter να είσαι όπως εγώ (το οποίο το έχει αποδείξει μυο-βιοψία) εάν δεν συντρέχει κάποιος λόγος που σου περιορίζει τη προσπάθεια όπως στίγμα, κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός που δεν επανήλθε ή κάποιος λόγος βιομηχανικής τότε είσαι ικανός να τρέξεις σε μαραθώνιο κάτω του 2.40 αν και πολλοί περισσότερο ειδικοί από εμένα το προσδιορίζουν κοντά στο 2.30. Ναι απαιτούνται πολλά χρόνια συγκεκριμένης προσπάθειας και να γίνουν όλα άψογα πάνω στον αγώνα. Ακόμη και όταν θα έχεις φτάσει σε αυτό το επίπεδο σχεδόν αναγκαστικά θα παραμένουν υψηλά ενεργοποιημένες και οι ίνες ταχείας συστολής με αποτέλεσμα να τρέχεις ούτως ή άλλως κάτω από 12.30/100μ. Θα σου λείπουν άλλες προσαρμογές που δεν θα σου επιτρέπουν να τρέχεις 400ρι στο 52 αλλά για το 100ρι θα σου επαρκούν.

Ο Γκέμπρε για να επανέρθω εκτός των τέλειων προσαρμογών του συνέχισε να έχει άψογα ενεργοποιημένες τις TypeIIa καθώς δεν τις παραμέλησε. Για να καταλάβεις ακόμη περισσότερο με πιο ακραίο παράδειγμα, όσο και να γυμναστείς ως σπρίντερ ο 1000στός Κενυάτης μαραθωνοδρόμος θα σου ρίχνει 10-20 μέτρα στα 100μ. γιατί πολύ απλά απαιτείται να έχει αυτή τη ταχύτητα για να τρέχει μαραθώνιο στο 2.15-2.25. Γι αυτό το λόγο θα δεις σε πολλά προγράμματα προπόνησης ακόμη και μαραθωνίου να έχουν μέσα 200ρια ή μικρές ανηφόρες κτλ. Για να παραμένει η βασική ταχύτητα πάντα υψηλά.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  14:17:59  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

Θα σου απαντήσω με απλά παραδείγματα. Ξέρεις πόσο είχε ο Γκέμπρε 200ρι? Υπολογίζεται σε κάτω από 22.5. Γνωστοί μου Έλληνες αντοχιτζήδες και ημιαντοχιτζήδες που τους κατατάσσουμε στους elite για τα ελληνικά δεδομένα έχουν αρκετά κάτω από 12.00 100ρι. Όπως βλέπεις όσο καλύτερος είναι ένας αθλητής, είναι παντού καλύτερος.
Να πάμε όμως από τα πολύ πολύ βασικά. Η σύνθεση των μυικών μας ινών αποτελείται από typeI (ίνες βραδείας συστολής - αντοχή), ΤypeIIa (ίνες βραδείας συστολής - Ταχύτητα), TypeIIb (προσαρμοζόμενες όπου αναλόγως των προπονητικών ερεθισμάτων τείνουν ή προς το πρώτο τύπο ή προς το δεύτερο).

Το ταλέντο σε ένα συγκεκριμένο αθλητή εκτός από άλλους παράγοντες, εξαρτάται και από τη ποσόστωση αυτών των ινών. Εάν ο Γκέμπρε είχε μεγαλύτερο ποσοστό TypeIIa όπως οι sprinters ότι και να έκανε ποτέ δεν θα γινόταν αυτός που έγινε και βασικά ούτε καν θα το πλησίαζε. Προφανώς έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό TypeI, το μεγαλύτερο πλήθος των TypeIIb έχουν προσαρμογές Ι και και το υπόλοιπο μικρό ποσοστό είναι typeIIa. Παρόλα αυτά αυτό το μικρό ποσοστό του επέτρεπε να είναι ιδιαίτερα γρήγορος και να τρέχει τελευταία στροφή σε 10ρι κάτω του 52 όπως και ο Μπέκελε.

Ακόμη και άψογα να καταλάβεις τα παραπάνω ακόμη θα έχεις μύθους μέσα σου όπως έχουν οι περισσότεροι δρομείς. Και γεννημένος sprinter να είσαι όπως εγώ (το οποίο το έχει αποδείξει μυο-βιοψία) εάν δεν συντρέχει κάποιος λόγος που σου περιορίζει τη προσπάθεια όπως στίγμα, κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός που δεν επανήλθε ή κάποιος λόγος βιομηχανικής τότε είσαι ικανός να τρέξεις σε μαραθώνιο κάτω του 2.40 αν και πολλοί περισσότερο ειδικοί από εμένα το προσδιορίζουν κοντά στο 2.30. Ναι απαιτούνται πολλά χρόνια συγκεκριμένης προσπάθειας και να γίνουν όλα άψογα πάνω στον αγώνα. Ακόμη και όταν θα έχεις φτάσει σε αυτό το επίπεδο σχεδόν αναγκαστικά θα παραμένουν υψηλά ενεργοποιημένες και οι ίνες ταχείας συστολής με αποτέλεσμα να τρέχεις ούτως ή άλλως κάτω από 12.30/100μ. Θα σου λείπουν άλλες προσαρμογές που δεν θα σου επιτρέπουν να τρέχεις 400ρι στο 52 αλλά για το 100ρι θα σου επαρκούν.

Ο Γκέμπρε για να επανέρθω εκτός των τέλειων προσαρμογών του συνέχισε να έχει άψογα ενεργοποιημένες τις TypeIIa καθώς δεν τις παραμέλησε. Για να καταλάβεις ακόμη περισσότερο με πιο ακραίο παράδειγμα, όσο και να γυμναστείς ως σπρίντερ ο 1000στός Κενυάτης μαραθωνοδρόμος θα σου ρίχνει 10-20 μέτρα στα 100μ. γιατί πολύ απλά απαιτείται να έχει αυτή τη ταχύτητα για να τρέχει μαραθώνιο στο 2.15-2.25. Γι αυτό το λόγο θα δεις σε πολλά προγράμματα προπόνησης ακόμη και μαραθωνίου να έχουν μέσα 200ρια ή μικρές ανηφόρες κτλ. Για να παραμένει η βασική ταχύτητα πάντα υψηλά.




Πω πω !! Dejan επικό το κείμενό σου !
Μάλλον πρέπει να το διαβάζω μέχρι τα Χριστούγεννα για να το χωνέψω εντελώς.
Όμως με έπεισες απόλυτα. Αδύνατον να είναι λάθος αυτά που γράφεις.
Άρα καλώς επιμένω πλέον σε όλα τα "πόστα". Έπρεπε να μου το είχες πει νωρίτερα αν και κακό δεν έγινε βέβαια.
Φαντάζομαι παραδέχεσαι πως όσο περισσότερο "πιέσω" προς όπου και όποιον βρω για να μάθω τόσο περισσότερο θα προστατευτώ από πολύχρονες αυταπάτες ή ψευδείς παραδοχές. Πιστεύω αν ήσουν στη θέση μου το ίδιο θα έκανες (προαιρετικά το παραδέχεσαι )


ΥΓ-1 : νομίζω, δεν είμαι σίγουρος, στη φράση σου :

"typeI (ίνες βραδείας συστολής - αντοχή), ΤypeIIa (ίνες βραδείας συστολής - Ταχύτητα)"

ένα από τα δύο "βραδείας" (δηλαδή αργά) πρέπει να είναι βραχείας (δηλαδή σύντομα/γρήγορα)

ΥΓ-2 : Δηλαδή, δεν είμαστε καλά, τι εννοείς ? πόσο κάτω από 12.00 χτυπάνε το 100άρι οι εντουράδες ????????????? Αυτό μόνο πες μου και θα σε αφήσω στην ησυχία σου !!!

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/06/2013 :  15:07:20  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
ΤypeIIa (ίνες βραδείας συστολής - Ταχύτητα)" εδώ έχει γίνει ορθογραφικό λάθος (ίνες ταχείας συστολής - Ταχύτητα).

Χτυπούν κάτω από 11.80 συνήθως και ορισμένοι αν και ελάχιστοι κάτω από 11.50. ^_^

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/06/2013 :  01:18:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan


κάτω από 11.80 συνήθως



καλά .. αυτό το "συνήθως" ήταν όλα τα λεφτά Dejan

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 22/06/2013 :  12:28:14  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

Θ Όπως βλέπεις όσο καλύτερος είναι ένας αθλητής, είναι παντού καλύτερος.



Τελικά με βάση αυτό το εκπληκτικό σημείο που έγραψες Dejan προκύπτει μια απλή απορία : αφού εδώ μέσα όλοι εκτός από εσένα είναι εντουράδες γιατί μου την πέσανε αρχικά αρκετοί να μην ασχοληθώ ? Δεν γνώριζαν τις τόσο σημαντικές και για αυτούς θέσεις σου ?

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 22/06/2013 :  18:32:01  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Αυτό μάλλον πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι. Αρκετοί με εκτιμούν και κατά καιρούς όταν μου έχει ζητηθεί η βοήθειά μου την έχω δώσει ανεξαιρέτως.

Το αν στη πέφτει κάποιος ή όχι είναι με βάση τα προσωπικά του βιώματα συνήθως. Γνωρίζουμε ότι οι σπρίντερς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού. Κατ'επέκταση πολλοί κάνουν αναγωγή ότι το γρήγορο τρέξιμο τραυματίζει κάτι που δεν είναι απολύτως λάθος απλά δεν είναι και απόλυτα σωστό. Όσο μεγαλώνεις οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνουν διότι μειώνεται ο ρυθμός αποκατάστασης, η ευλυγισία καθώς και τα επίπεδα ενδογενούς τεστοστερόνης/αυξητικής με αποτέλεσμα μικρότερη πρωτεϊνοσύθνεση. Όλα αυτά δεν δουλεύουν υπέρ μας. Παρόλα αυτά με προσοχή και ίσως κάποια ιδιαίτερη καθοδήγηση πολλά μπορούν να γίνουν.

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 23/06/2013 :  15:46:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

Αυτό μάλλον πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι. Αρκετοί με εκτιμούν και κατά καιρούς όταν μου έχει ζητηθεί η βοήθειά μου την έχω δώσει ανεξαιρέτως.

Το αν στη πέφτει κάποιος ή όχι είναι με βάση τα προσωπικά του βιώματα συνήθως. Γνωρίζουμε ότι οι σπρίντερς έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού. Κατ'επέκταση πολλοί κάνουν αναγωγή ότι το γρήγορο τρέξιμο τραυματίζει κάτι που δεν είναι απολύτως λάθος απλά δεν είναι και απόλυτα σωστό. Όσο μεγαλώνεις οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνουν διότι μειώνεται ο ρυθμός αποκατάστασης, η ευλυγισία καθώς και τα επίπεδα ενδογενούς τεστοστερόνης/αυξητικής με αποτέλεσμα μικρότερη πρωτεϊνοσύθνεση. Όλα αυτά δεν δουλεύουν υπέρ μας. Παρόλα αυτά με προσοχή και ίσως κάποια ιδιαίτερη καθοδήγηση πολλά μπορούν να γίνουν.




Πάντα θετικός Dejan. Τελικώς ΕΣΥ είσαι ο εντουράς εδώ μέσα !

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 18 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000