Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Μεσήλικες με spikes ?
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Previous Page | Next Page
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα
Page: of 18

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 23/06/2013 :  15:50:49  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Dejan βρήκα στο internet το κάτωθι κείμενο σχετικά με τα stretchings. Δεν ξέρω αν σε βρίσκει σύμφωνο ολόκληρο δεν έχει μάλλον νόημα να το διαβάσεις αλλά εκεί που έχω κάνει κόκκινα τα γράμματα απλά πες μου εάν σε βρίσκουν σύμφωνο και εάν είναι αυτά που εσύ ονόμασες drills :

Οι διατάσεις ή το Stretching είναι πολύ ουσιαστικές για όλα τα προγράμματα της φυσικής κατάστασης. Ανεξαρτήτου της αθλητικής δραστηριότητας που επιλέξατε, πάντα πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης.

Με τις διατάσεις προετοιμάζονται οι μύες για την άσκηση με αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοί, δραστήριοι και αποδοτικοί κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Με τις διατάσεις προετοιμάζονται οι μύες για την άσκηση με αποτέλεσμα να είναι πιο ικανοί, δραστήριοι και αποδοτικοί κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Το ιδανικό είναι να γίνονται οι διατάσεις τόσο πριν την προπόνηση, κατά την διάρκεια της προθέρμανσης, όσο και μετά την προπόνηση κατά την διάρκεια της αποθεραπείας.

Οι διατάσεις μπορεί να σας φανούν βαρετές ειδικότερα αν τις συγκρίνεται με την προπόνηση της αθλητική δραστηριότητας.

Αν για παράδειγμα κάνετε ελευθέρα βάρη ή τα βάρη σε μηχανήματα σε ένα γυμναστήριο, χωρίς ένα καλό Stretching όλη η σκληρή προσπάθεια που καταβάλατε στην διάρκεια της προπόνησης δεν θα είναι ολοκληρωμένη!

Τι είναι οι διατάσεις;

Το κλειδί για μια υγιή-φυσική στάση του σώματος είναι η ισορροπία μεταξύ της δύναμης και της ευλυγισίας-ελαστικότητας των ανταγωνιστών μυών.

Αυτή η ισορροπία επιτυγχάνεται άριστα μέσα από τις ασκήσεις και τα προγράμματα διατάσεων.

Παράγοντες ευλυγισίας-ελαστικότητας-ευκαμψίας

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μυϊκή ευλυγισία-ελαστικότητα και την αρθρική ευκαμψία είναι:

- Μυοτατικό αντανακλαστικό

Το μυοτατικό ανακλαστικό είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τους μύες από τραυματισμούς. Όταν οι μυϊκές ίνες διατείνονται πολύ, είτε ως αποτέλεσμα έντονης υπερδιάτασης, είτε από απότομη κίνηση ο μυς συστέλλεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αντανακλαστικά αυτά ενεργοποιούνται μόνο όταν για κάποιο λόγο απειλούνται οι μύες.

- Σωματότυπος-Κατασκευή

Ο σωματότυπος ή γενικότερα η κατασκευή ενός σώματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας ως ένα βαθμό την ευλυγισία-ελαστικότητα και την ευκαμψία.

Για παράδειγμα, τα ψηλά άτομα συνήθως έχουν μικρότερη ελαστικότητα, από ότι τα κοντύτερα άτομα ιδίου φύλου και ηλικίας.

Άλλα σωματικά ή κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ελαστικότητα είναι ο τύπος της άρθρωσης, οι οστικές δομές, η ελαστικότητα του μυϊκού ιστού, η ελαστικότητα των συνδέσμων, η θερμοκρασία της άρθρωσης και των περιβαλλόντων ιστών.

- Ηλικία-Φύλο

Οι έφηβοι ή οι νεότεροι έχουν μεγαλύτερη ευκαμψία από τους ενήλικες ή μεγαλύτερους, όπως και οι γυναίκες είναι συνήθως πιο ευλύγιστες από τους άνδρες.

- Θερμοκρασία-Ώρα

Η θερμοκρασία του χώρου καθώς και η ώρα της ημέρας στον οποίο κάποιος ασκείται παίζει σημαντικό ρόλο για την μεγιστοποίηση της μυϊκής διατατικότητας και ευκαμψίας. Σε θερμότερο περιβάλλον κάποιος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ελαστικότητα. Η αυξημένη θερμοκρασία και η προθέρμανση πριν την κυρίως προπόνηση βελτιώνουν την μυϊκή διατατικότητα.

Η μεγαλύτερη τιμή μυϊκής διατατικότητας παρουσιάζεται ανάμεσα στις ώρες

12.00 μ.μ.-15.00 μ.μ.

- Τύπος προπόνησης

Η αθλητική δραστηριότητα που έχετε επιλέξει, μπορεί να αυξήσει την ευκαμψία στις αρθρώσεις που γυμνάζονται κατά την διάρκεια της προπόνησης, σε όλο το εύρος της κίνησης. Όπως επίσης μπορεί να μειώσει την ελαστικότητα των μυών όταν δεν ασκούνται με πλήρεις κινήσεις αφού σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν οι στατικές συστολές. Με τις κινήσεις περιορισμένου εύρους, κατά την διάρκεια των ασκήσεων χάνεται ένα μεγάλο εύρος της μυϊκής διατατικότητας.

Η έλλειψη άσκησης σε κάποια μυϊκή ομάδα λόγω τραυματισμού ή παραμέληση της προκαλεί μείωση της φυσιολογικής μυϊκής διατατικότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση της εναπόθεσης λίπους που είναι και περιοριστικός παράγοντας της ευκαμψίας.

-Μυϊκή μάζα

Πέρα από τους παραπάνω παράγοντες αυτό που ουσιαστικά επηρεάζει την μυϊκή ελαστικότητα είναι η μυϊκή μάζα και ο τρόπος χρησιμοποίησης των αρθρώσεων. Η υπέρμετρη αύξηση της μάζας και της δύναμης μιας μυϊκής ομάδας, χωρίς παράλληλη ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής της, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας με συνέπεια την μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης.

Οι σφιχτοί και με μεγάλη μάζα μυώνες προκαλούν υπερβολική πίεση στις αρτηρίες και τις φλέβες παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και οξυγόνωση των ιστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό της μυϊκής αντοχής.

Αποτελέσματα διατάσεων

Η συστηματική εφαρμογή ενός προγράμματος διατατικών ασκήσεων, είτε σε συνδυασμό με κάποιες αθλητικές δραστηριότητες είτε όχι, είναι σίγουρο οτι αποφέρει πολλά οφέλη στον ασκούμενο.

- Μυϊκή χαλάρωση

Η χαλάρωση είναι ένα από τα κυριότερα ευεργετικά αποτελέσματα των διατατικών ασκήσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η μυϊκή ένταση όταν παρατείνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

- Ανακούφιση από μυϊκούς πόνους

Οι μυϊκές διατάσεις είναι σε θέση να εξαλείψουν ορισμένες μορφές μυϊκού πόνου, κυρίως αυτών που προέρχονται από την άσκηση ή την έντονη δραστηριότητα και την καταπόνηση.

- Ελάττωση του άγχους και της έντασης.

Οι διατάσεις μπορούν να αποβούν ευεργετικές στην ανακούφιση του ατόμου από την ανεπιθύμητη ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Πολλές ασθένειες όπως το πεπτικό έλκος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο πονοκέφαλος, οι μυικοί πόνοι ή πόνοι αρθρώσεων είναι άμεσα συνδεδεμένες από το παρατεταμένο άγχος και το stress.

- Πρόληψη τραυματισμών

Χωρίς η προθέρμανση και η αποθεραπεία να συνοδεύεται και από μια σειρά διατατικών ασκήσεων το όλο προπονητικό πρόγραμμα θεωρείται ανεπαρκές.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης είναι η βράχυνση του μυϊκού συστήματος περιορίζοντας την κινητικότητα των αρθρώσεων και κάνοντας το επιρρεπή στους τραυματισμούς. Η ανάπτυξη της ευλυγισίας-ελαστικότητας-ευκαμψίας, μέσω των διατάσεων συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των τραυματισμών στο μυϊκό και το συνδετικό ιστό.

- Ανάπτυξη ελαστικότητας-ευλυγισίας-ευκαμψίας

Οι διατατικές ασκήσεις είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελαστικότητας-ευλυγισίας και της ευκαμψίας.

Η βελτίωση επιτυγχάνεται προοδευτικά, εκτελώντας κινήσεις που στιγμιαία υπερβαίνουν το εύρος της κίνησης της άρθρωσης.

- Βελτίωση της απόδοσης

Τα προγράμματα διατατικών ασκήσεων συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη της απόδοσης κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης άλλων επιμέρους ικανοτήτων της φυσικής κατάστασης αφού η εφαρμογή της δύναμης γίνεται σωστότερα, βελτιώνεται η οξυγόνωση των μυών, αυξάνεται η ικανότητα στην κόπωση, προάγεται ο νευρομυϊκός συντονισμός, διευκολύνεται η εκμάθηση νέων κινήσεων και η προπόνηση τεχνικής.

- Ανάπτυξη αυτοπειθαρχίας

Οι διατάσεις εκτός από το να αποτελούν ένα κομμάτι της προπόνησης μπορεί να είναι και μια αυτούσια αθλητική δραστηριότητα. Μερικά συνήθη προγράμματα/μαθήματα για την βελτίωση της ελαστικότητας-ευλυγισίας-ευκαμψίας είναι το Stretching και η Yoga.

Ένα πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική ευκαιρία για ένα άτομο να αναπτύξει την αυτοπειθαρχία του και να ελέγξει τον εαυτό του.

Η Yoga για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τις διατάσεις, βασίζει όλη την φιλοσοφία της στον έλεγχο του σώματος μέσω του μυαλού.

Οι μυϊκές διατάσεις, αποτελούν μια ευκαιρία για σκέψη, αυτοσυγκέντρωση, επαφή με το σώμα και δίνουν τη δυνατότητα επίγνωσης των ορίων του σώματός. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι προϋποθέτουν ελάχιστα από εξοπλισμό, χώρους και μπορούν να εκτελεστούν πρακτικά σε οποιοδήποτε χώρο.

Τύποι & Μέθοδοι διατάσεων

Υπάρχουν πολλοί τύποι διατάσεων, αλλά οι κυριότεροι τύποι διατάσεων είναι ο στατικός τύπος, ο βαλλιστικός ή δυναμικός τύπος και το P.N.F. Με βάση αυτούς τους τρεις κύριους τύπους έχουν αναπτυχτεί μια σειρά από μεθόδους εκτέλεσης των διατατικών ασκήσεων...

Υπάρχουν πολλοί τύποι διατάσεων, αλλά οι κυριότεροι τύποι είναι ο στατικός τύπος, ο βαλλιστικός ή δυναμικός τύπος και το P.N.F.

Με βάση αυτούς τους τρεις κύριους τύπους έχουν αναπτυχτεί μια σειρά από μεθόδους εκτέλεσης των διατατικών ασκήσεων.

Οι διατάσεις κατά την διάρκεια της εκτέλεσης τους, ανεξαρτήτου μεθόδου που θα επιλέξετε, μπορούν να πραγματοποιηθούν με τρεις τρόπους: ενεργητικός (αυτοδιάταση), παθητικός (διάταση με βοήθεια) και ο μεικτός (αυτοδιάταση και διάταση με βοήθεια).

Στατικές διατάσεις

Οι στατικές διατάσεις ή τεντώματα περιλαμβάνουν την τοποθέτηση του μυός ή μιας μυϊκής ομάδας σε μια ειδική θέση με ταυτόχρονη ακινητοποίηση του κορμού, ώστε να προκληθεί η επιμήκυνση ή τέντωμα στην συγκεκριμένη γυμναζόμενη μυϊκή ομάδα. Η τοποθέτηση στις ειδικές αυτές θέσεις μπορεί να γίνει από τον ασκούμενο μόνο (ενεργητικά), ή με την βοήθεια από συνασκούμενο-προπονητή (παθητικά).

Στις ενεργητικές στατικές διατάσεις ο ασκούμενος μόνος του, παίρνει την κατάλληλη θέση για το τέντωμα της μυϊκής ομάδας που θέλει.. Το εύρος της διάτασης αυξάνεται σταδιακά και παραμένει στην τελική θέση για μερικά δευτερόλεπτα.

Στις παθητικές στατικές διατάσεις ο ασκούμενος διατείνει τις μυϊκές ομάδες που θέλει με την βοήθεια κάποιου συνασκούμενου ή προπονητή. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει μεγαλύτερη διάταση από ότι εάν την πραγματοποιούσε μόνος του.

Οι στατικού τύπου διατάσεις είναι αυτές που συνήθως συστήνονται αφού σπάνια προκαλούν τραυματισμούς.

Βαλλιστικές ή δυναμικές διατάσεις

Οι βαλλιστικές διατάσεις περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του μυός ή της μυϊκής ομάδας με κίνηση ή σε όλο το εύρος της κίνησης ή με ρυθμικές βαλλιστικές διατάσεις στα ακραία σημεία της διάτασης ή με βίαιες και απότομες κινήσεις στα όρια του φυσιολογικού εύρους διάτασης. Συνήθως εκτελούνται με ρυθμικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως οι διπλώσεις, οι ταλαντεύσεις ή οι αναπηδήσεις.

Έχουν το μειονέκτημα ότι είναι χρονοβόρες και επιπλέον οι περισσότεροι τις εκτελούν λάθος με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Οι βαλλιστικές διατάσεις πρέπει να εκτελούνται από άτομα έμπειρα ή υπό την καθοδήγηση ατόμων που γνωρίζουν αυτού του είδους διατάσεις.

Οι βαλλιστικές διατάσεις εφόσον γίνουν σωστά έχουν το πλεονέκτημα της κίνησης και ο ιδανικότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην προθέρμανση και την κυρίως προπόνηση.


Διατάσεις P.N.F. – Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Προπόνηση

Ο όρος P.N.F. είναι σουηδικός και στα ελληνικά η επικρατούσα ονομασία είναι κόντρα-σύσπαση-χαλάρωση. Παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1982 από τον Σουηδό ορθοπεδικό Sven Andres Solveborn. Οι έρευνες για αυτόν τον τύπο διάτασης είχαν ξεκινήσει από το 1946 στο Ινστιτούτο Kebab-Kaiser.

Οι διατάσεις P.N.F. περιλαμβάνουν ενεργό συστολή του μυός πριν από το τέντωμα. Σήμερα η μέθοδος αυτής της διάτασης θεωρείτε από τις πλέον προχωρημένες και αποτελεσματικές.

Για να εκτελεστεί σωστά χρειάζεται εξωτερική βοήθεια εξειδικευμένου ανθρώπου που γνωρίζει ή ακόμα και φυσικοθεραπευτή.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνονται συχνά και δεν χρησιμοποιούνται σε ομαδικά προγράμματα.



Οδηγός διατάσεων

Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει και θα σας δώσει πληροφορίες για το πώς να κάνετε τις διατάσεις με ασφάλεια αλλά κα ποτέ να τις κάνετε.

Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη…Πώς να κάνετε τις διατάσεις

- Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόμενα και όχι απότομα με βιασύνη.

- Η χρονική διάρκεια της κάθε διατατικής άσκησης, εξαρτάται από τον αριθμό των σετ που χρησιμοποιείτε για την κάθε μυϊκή ομάδα. Κάθε διατατική άσκηση θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η σύνηθες διάρκεια είναι 10-30 δευτερόλεπτα.

- Διατείνετε 2 με 3 φορές (σετ) τον κάθε μυ ή μυϊκή ομάδα.

- Αποφύγετε το σημείο του πόνου. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ζορίζεστε αλλά να σταματάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγμα». Ακλουθώντας αυτή την συμβουλή θα αποφύγετε τραυματισμούς του μυϊκού συστήματος.

- Διατάσεις που είναι δύσκολες στην εκτέλεση τους, πονάνε πολύ ή φέρνουν το σώμα σε ακραίες θέσεις πρέπει να τις αποφεύγετε.

- Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα.

- Την στιγμή που ο μυς ή η μυϊκή ομάδα βρίσκετε στο μέγιστο τέντωμα εκπνεύστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το σημείο που διατείνετε.

- Κάθε φορά που εκτελείτε πρόγραμμα διατάσεων προσπαθήστε να διατείνετε λίγο παραπάνω από ότι στην τελευταία σας προπόνηση.

- Στις διατάσεις όπου συμμετέχουν τα πόδια, όπου τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωμένα και δεν τα καταφέρνετε μην απογοητεύεστε.

Απλώς λυγίστε λίγο τα γόνατα και εκτελέστε κανονικά τις διατάσεις.

- Ξεκινήστε τις διατατικές ασκήσεις από τις μυϊκές ομάδες που βρίσκονται στο κεφάλι και καταλήξτε στις μυϊκές ομάδες των ποδιών.

- Αρχίστε τις διατάσεις που εκτελούνται από την όρθια θέση και να τελειώστε με τις διατάσεις που εκτελούνται στην ύπτια θέση.-

Όταν διατείνετε μια μυϊκή ομάδα στην συνέχεια πρέπει να ακολουθεί η διάταση της ανταγωνιστικής μυϊκής ομάδας.

Πότε να κάνετε τις διατάσεις

- Για να διατηρήσετε την μυϊκή ελαστικότητα-ευλυγισία και αρθρική ευκαμψία πρέπει να κάνετε πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

- Η διάρκεια του προγράμματος διατάσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 με 20 λεπτά.

- Μπορείτε να εκτελέσετε ασκήσεις διατάσεων όποτε εσείς το αισθανθείτε όπως για παράδειγμα στο γραφείο, στο σπίτι και σε διάφορους χρόνους κατά την διάρκεια της ημέρας. Εξάλλου για να κάνει κάποιος απλές διατάσσεις ώστε να ξεπιαστεί δεν χρειάζεται καν κάποιος εξοπλισμός.

- Μην κάνετε διατάσεις αν πριν δεν έχετε κάνει ένα γενικό ζέσταμα.

- Χρησιμοποιείστε τις διατάσεις απαραίτητα κατά την διάρκεια της προθέρμανσης και της αποθεραπείας.

Κάνοντας διατάσεις θα βελτιώσετε την απόδοση σας κατά την διάρκεια της προπόνησης και θα σας προστατεύσουν από τυχόν τραυματισμούς.

- Οι διατάσεις είναι απαραίτητες για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι σκι στην θάλασσα, είτε κάνετε ελευθέρα βάρη σε ένα γυμναστήριο.

- Αποφύγετε τις διατατικές ασκήσεις 1-2 μετά το φαγητό.

- Κατά την διάρκεια των καυτών και με υγρασία ημερών, επιλέξτε να κάνετε τις διατατικές ασκήσεις ή πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ.

- Τις κρύες ημέρες του χειμώνα κάντε πολύ καλή προθέρμανση πριν τις διατατικές ασκήσεις.

Αντενδείξεις διατάσεων

- Μην διατείνετε ένα μυ ή μια μυϊκή ομάδα ο οποίος είναι τραυματισμένος ή έχει τραυματιστεί πρόσφατα.

- Απαγορεύεται να κάνουν μυϊκές διατάσεις τα άτομα που είχαν πρόσφατο κάταγμα σε κάποιο οστό, που έχουν φλεγμονή σε κάποια άρθρωση, που είχαν πρόσφατο διάστρεμμα, με δερματικά προβλήματα και τέλος όταν υπάρχει παθολογική μείωση του εύρους της κίνησης


Διατάσεις λαιμού-αυχένα-ώμων

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή φυσική κατάσταση των μυών που περιβάλουν τον λαιμό και τον αυχένα. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε μέσω των διατάσεων αναπτύσσοντας έτσι την ελαστικότητα, ευλυγισία και την αρθρική ευκαμψία που χρειάζεστε. Οι μύες αυτοί δέχονται την μεγαλύτερη συσσώρευση της έντασης και πίεσης από τις καθημερινές δραστηριότητες. Θα βρείτε ασκήσεις διατάσεων για τους μύες του λαιμού και των ώμων με φωτογραφίες, ενώ παράλληλα διαβάστε τεχνικές λεπτομέρειες για τον ορθό τρόπο εκτέλεσης τους...

Ο μύες του λαιμού-αυχένα και των ώμων εργάζονται ακατάπαυστα για να αντέξουν την καθημερινή πίεση. Ειδικά αν η εργασία σας είναι πίσω από ένα γραφείο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καλή ευελιξία των μυών αυτών, δεδομένου ότι εκεί συσσωρεύεται η μεγαλύτερη ένταση και πίεση από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η πίεση κάνει τους μύες σας να βρίσκονται συνεχώς σε σύσπαση με αποτέλεσμα την βράχυνση αυτών. Αν τους παραμελήσετε σίγουρα θα νοιώσετε ένταση, πονοκέφαλους, σφίξιμο στον αυχένα, πόνο στους ώμους, δύσκαμπτο λαιμό και συνεχόμενη κούραση που δεν θα σας επιτρέπει με ευκολία να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ο ώμος αποτελείται από τον δελτοειδή μυ. Ο δελτοειδής μυς χωρίζεται σε τρία μέρη. Την πρόσθια μοίρα που είναι υπεύθυνη για την άρση του χεριού μπροστά, την μέση μοίρα για την άρση του χεριού στο πλάι και την πίσω μοίρα που ευθύνεται για την άρση του χεριού προς τα πίσω. Δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια τους μύες στο χάρτης μυών.

Οι ώμοι δέχονται και αυτοί ένα μεγάλο μέρος της πίεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να τους χαλαρώνετε και σε συνδυασμό με τις διατάσεις των μυών του λαιμού-αυχένα να έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα μπορείτε να εκτελέσετε οπουδήποτε και αν βρίσκεστε τις παρακάτω ασκήσεις αποσυμπιέζοντας έτσι την περιοχή από το stress. Επίσης λάβετε υπόψη ότι οι διατατικές ασκήσεις μειώνουν και τον κίνδυνο τραυματισμού από την έντονη άσκηση.

Ο λαιμός και ο αυχένας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας μέρη του οργανισμού. Για αυτό κατά την διάρκεια που θα εκτελείτε τις διατάσεις του λαιμού-αυχένα οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήπιες, αργές και ελεγχόμενες!


Το γενικό stretching όλου του σώματος θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν, η αναπνοή θα γίνει καλύτερη και η συσσωρευμένη ένταση της καθημερινότητας θα απελευθερωθεί.


Διατάσεις στήθους – χεριών

Το στήθος όπως ο λαιμός-αυχένας είναι επίσης μια κοινή περιοχή για τη συγκέντρωση έντασης και πίεσης από τις καθημερινές δραστηριότητες. Οδηγίες για το πώς να κάνετε βασικές διατατικές ασκήσεις για το στήθος και τα χέρια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την ένταση μυών στα σημεία αυτά. Θα βρείτε ασκήσεις διατάσεων για τους μύες του στήθους και των χεριών με φωτογραφίες, διαβάζοντας παράλληλα οδηγίες για την σωστή εκτέλεση τους...

Το στήθος όπως ο λαιμός-αυχένας είναι επίσης μια κοινή περιοχή για τη συγκέντρωση έντασης και πίεσης από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Συνεπώς οι θωρακικοί μύες μπορούν να βραχυνθούν, να γίνουν σφιχτοί και άκαμπτοι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη σωστή στάση του σκελετού σας.

Για να αποτρέψετε την ένταση των μυών του στήθους, είτε από τις καθημερινές δραστηριότητες, είτε από την αθλητική δραστηριότητα πρέπει να τους διατείνετε.

Η αποσυμφόρηση αυτή ενισχύεται περισσότερο αν έχετε δυνατούς και εύκαμπτους-ελαστικούς τρικέφαλους, δικέφαλους και γενικότερα όλους τους μύες των χεριών. Όπως και οι ώμοι έτσι και οι τρικέφαλοι αποτελούνται από τρεις κεφαλές. Ο τρικέφαλος μυς βρίσκεται στο πίσω μέρος του βραχίονα και ξεκάνει από την οπίσθια μοίρα των δελτοειδών και καταλήγει στον αγκώνα. Καταλαμβάνει τα 2/3 της πίσω πλευράς του βραχίονα.

Αν η εργασία σας είναι χειρωνακτική, σίγουρα νοιώθετε πολύ σφιχτά τα χέρια σας από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό τον λεγόμενο πήχη.

Μέσα από την πολύωρη εργασία οι μύες που περιβάλουν τον πήχη, βραχύνονται με αποτέλεσμα να αισθάνεστε τα χέρια συνεχώς κουρασμένα.

Ο πήχης ή αντιβράχιο αποτελείται από πολλές μυϊκές ομάδες όπως ο βραχιοκερκιδικός, κερκιδικός καμπτήρας του καρπού, κερκιδικός εκτείνων τον καρπό κ.α. Δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια τους μύες των χεριών στο χάρτης μυών. Βράχυνση επίσης μπορούν να πάθουν οι μύες του πήχη από λάθος τεχνική στην προπόνηση με τα ελευθέρα βάρη ή την έντονη προπόνηση.


Μην ξεχνάτε ότι οι διατατικές ασκήσεις ελαττώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού από την έντονη άσκηση.

Το γενικό stretching όλου του σώματος θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν, η αναπνοή θα γίνει καλύτερη και η συσσωρευμένη ένταση της καθημερινότητας θα απελευθερωθεί.

Διατάσεις πλάτης-μέσης-κορμού

Η πλάτη και ειδικότερα η μέση (οσφυϊκή μοίρα) δέχονται την μεγαλύτερη ένταση από τις καθημερινές δραστηριότητες από οποιοδήποτε άλλο μέρος τους σώματος.

Κατά την διάρκεια της άσκησης οι ραχιαίοι δέχονται μεγάλη επιβάρυνση και βραχύνονται με αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγαλύτερης έντασης. Είναι απαραίτητο μετά την άσκηση, να διατείνετε κάθε φορά τους μύες που περιβάλλουν την πλάτη και την μέση. Επίσης οι μύες που περιβάλλουν την μέση και την πλάτη, ατονούν χάνοντας την ελαστικότητα τους από την καθιστική ζωή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πίεσης, με ορθοπεδικά προβλήματα μέσης, πόνους στην πλάτη κ.α.

Γενικότερα οι διατάσεις που αφορούν όλο τον κορμό είναι εξίσου σημαντικές, αφού θα βελτιώσετε την στάση του σώματος και θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα αν η εργασία σας είναι καθιστική.

Υπάρχουν πολλές μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν την πλάτη, την μέση και τον κορμό όπως ο ελάσσων στρογγύλος, ο μείζων στρογγύλος, υπακάνθιος, πλατύς ραχιαίος, ιερονωτιαίοι μυς, έσω & έξω λοξός, ορθός κοιλιακός κ.α.

Δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια τους μύες στο χάρτης μυών.

Μην ξεχνάτε ότι οι διατατικές ασκήσεις ελαττώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού από την έντονη άσκηση.

Το γενικό stretching όλου του σώματος θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν, η αναπνοή θα γίνει καλύτερη και η συσσωρευμένη ένταση της καθημερινότητας θα απελευθερωθεί.

Διατάσεις ποδιών


Ένα άλλο σημείο του σώματος που χρειάζεται διατάσεις είναι τα πόδια.

Σε αυτά στηρίζεται όλο το σώμα και αυτά είναι η κινητήριος δύναμη για να ανταπεξέλθετε στο τρέξιμο της καθημερινότητας. Συνήθως μετά από ώρες ορθοστασίας νοιώθετε κουρασμένα τα πόδια σας. Κάνοντας κάποιες βασικές ασκήσεις διατάσεων θα αισθανθείτε πιο ανάλαφροι και ξεκούραστοι.

Οι ασκήσεις που σας προτείνουμε στοχεύουν στις βασικότερες μυϊκές ομάδες των ποδιών. Μυϊκές ομάδες όπως οι προσαγωγοί, οι απαγωγοί που συχνά παραμελούνται είναι πολύ σημαντικό να τους διατείνετε. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε τις διατάσεις πριν και μετά την κυρίως προπόνηση, ειδικότερα αν η αθλητική δραστηριότητα βασίζεται στις μυϊκές ομάδες των ποδιών.

Τα πόδια περιβάλλονται από πολλές μυϊκές ομάδες άλλες μεγάλες και άλλες μικρότερες. Κάποιες από αυτές είναι ο γαστροκνήμιος, ο πρόσθιος κνημιαίος, ο μηριαίος δικέφαλος, έσω ορθός μηριαίος, ορθός μηριαίος, έξω πλατύς, έσω πλατύς κ.α. Δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια τους μύες στο χάρτης μυών.

Μην ξεχνάτε ότι οι διατατικές ασκήσεις ελαττώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού από την έντονη άσκηση.


Το γενικό stretching όλου του σώματος θα βοηθήσει τους μύες να χαλαρώσουν, η αναπνοή θα γίνει καλύτερη και η συσσωρευμένη ένταση της καθημερινότητας θα απελευθερωθεί.

Πρoγράμματα διατάσεων

Σας προτείνουμε τρία διαφορετικά προγράμματα διατάσεων, που είναι ιδανικά για να ένα καλό τέντωμα των μυών ώστε να χαλαρώσετε και να νοιώσετε ενέργεια. Το πρώτο πρόγραμμα είναι διατάσεις που αφορούν γενικά όλο το σώμα, το δεύτερο τα πόδια και τέλος το τρίτο είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα που μπορείτε να το εκτελέσετε όπου και αν βρίσκεστε...

Το μυϊκό σύστημα δέχεται καθημερινά μεγάλες επιβαρύνσεις από τις καθημερινές δραστηριότητες καθώς επίσης και την συσσώρευση έντασης.

Ειδικά αν η εργασία σας είναι πίσω από ένα γραφείο ή μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καλή ελαστικότητα και ευελιξία των μυών.

Η πίεση κάνει τους μύες να βρίσκονται συνεχώς σε σύσπαση (βράχυνση). Η σύσπαση αυτή δημιουργεί ένταση, πονοκεφάλους και συνεχόμενη κούραση που δεν θα επιτρέπει με ευκολία να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Με τις επιβαρύνσεις που δέχεται καθημερινά το σώμα σας, κάνει πλέον την χαλάρωση των μυών μέσω ενός προγράμματος διατάσεων απαραίτητη. Ένα καλό πρόγραμμα διατάσεων θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε όλη την συσσωρευμένη ένταση και πίεση.

Παρακάτω σας προτείνουμε τρία διαφορετικά προγράμματα διατάσεων, που είναι ιδανικά για να ένα καλό τέντωμα των μυών ώστε να χαλαρώσετε και να νοιώσετε ενέργεια. Το πρώτο πρόγραμμα είναι διατάσεις που αφορούν γενικά όλο το σώμα, το δεύτερο τα πόδια και τέλος το τρίτο είναι ένα γρήγορο πρόγραμμα που μπορείτε να το εκτελέσετε όπου και αν βρίσκεστε.

Ο χρόνος που σας προτείνουμε για την κάθε διάταση είναι ο ελάχιστος που πρέπει να αφιερώσετε σε αυτήν. Όταν το σώμα σας εξοικειωθεί με τις διατατικές ασκήσεις κα τα προγράμματα μπορείτε να αυξήσετε τον χρόνο διάρκειας κάθε άσκησης. Επίσης μπορείτε να αυξήσετε το εύρος της κάθε κίνησης για να επιμηκύνεται περισσότερο τους μύες.

Διατάσεις για ολόκληρο το σώμα

Σε αυτό το πρόγραμμα προτείνονται διατατικές ασκήσεις που θα τεντώσουν ολόκληρο το σώμα σας. Εκτελέστε τις διατάσεις αργά, ελεγχόμενα και μην ξεχνάτε να αναπνέετε κανονικά. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για αυτό το πρόγραμμα είναι υπολογισμένος περίπου στα 10 με 15 λεπτά.

Πηγαίνετε τον κέρσορα πάνω στις μυϊκές ομάδες που σας προτείνουμε και κάντε κλικ. Θα δείτε τις ασκήσεις με φωτογραφίες και οδηγίες για την σωστή εκτέλεση της τεχνικής για τις αντίστοιχες μυϊκές ομάδες. Από τις ασκήσεις που αφορούν την μυϊκή ομάδα που κλικάρατε επιλέξτε μονό μια και εκτελέστε την.

Εάν οι συστάσεις μας δεν είναι αρκετές και διαθέτετε περισσότερο χρόνο επιλέξτε δυο διαφορετικές ασκήσεις για την κάθε μυϊκή ομάδα.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Λαιμού-Αυχένα 10-12 δευτερόλεπτα

Ώμων 10-12 δευτερόλεπτα

Χεριών 10-12 δευτερόλεπτα

Στήθους 10-12 δευτερόλεπτα

Πλάτης 10-12 δευτερόλεπτα

Μέσης 10-12 δευτερόλεπτα

Κορμού 10-12 δευτερόλεπτα

Γαστροκνημίων 10-15 δευτερόλεπτα

Τετρακέφαλων 10-15 δευτερόλεπτα

Μηριαίων Δικέφαλων 10-15 δευτερόλεπτα

Γλουτιαίων 10-15 δευτερόλεπτα

Προσαγωγών 10-15 δευτερόλεπτα

Απαγωγών 10-15 δευτερόλεπτα

Διατάσεις ποδιών

Εάν μέρα σας ήταν δύσκολη με πολύωρη ορθοστασία ή τρέξιμο και νοιώθετε τα πόδια σας κουρασμένα, δεν έχετε παρά να ακλουθήσατε το παρακάτω προτεινόμενο πρόγραμμα διατάσεων για τις μυϊκές ομάδες των ποδιών.

Επίσης είναι απαραίτητη η εκτέλεση του παρακάτω προγράμματος, εάν έχετε καταπονήσει τα πόδια λόγω αθλητικής δραστηριότητας, αφού θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Η συνολική χρονική διάρκεια που θα χρειαστείτε για αυτό το πρόγραμμα είναι υπολογισμένος περίπου στα 5 με 10 λεπτά.

Πηγαίνετε τον κέρσορα πάνω στις μυϊκές ομάδες που σας προτείνουμε και κάντε κλικ. Θα δείτε τις ασκήσεις με φωτογραφίες και οδηγίες για την σωστή εκτέλεση της τεχνικής για τις αντίστοιχες μυϊκές ομάδες. Από τις ασκήσεις που αφορούν την μυϊκή ομάδα που κλικάρατε επιλέξτε μόνο μια και εκτελέστε την.

Εάν οι συστάσεις μας δεν είναι αρκετές και διαθέτετε περισσότερο χρόνο επιλέξτε δυο διαφορετικές ασκήσεις για την κάθε μυϊκή ομάδα.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Γαστροκνημίων 10-12 δευτερόλεπτα

Τετρακέφαλων 10-15 δευτερόλεπτα

Μηριαίων Δικεφάλων 10-15 δευτερόλεπτα

Γλουτιαίων 10-15 δευτερόλεπτα

Προσαγωγών 12-15 δευτερόλεπτα

Απαγωγών 12- 15 δευτερόλεπτα

Διατάσεις express

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων αφορά τους ανθρώπους που έχουν μια πολυάσχολη μέρα και δεν έχουν καθόλου χρόνο να κάνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατάσεων.

Οι παρακάτω διατατικές ασκήσεις εκτός του ότι δεν θα σας καταναλώσουν ιδιαίτερο χρόνο, μπορούν να εκτελεστούν όπου και να βρίσκεστε. Είτε είστε όρθιοι περιμένοντας σε μια στάση λεωφορείου είτε κάθεστε μπροστά από τον υπολογιστή σας στην εργασία σας.

Για αυτό τον λόγο από τις μυϊκές ομάδες που σας προτείνουμε, επιλέξτε τις ασκήσεις εκείνες που μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε από όρθια θέση είτε από καθιστή θέση. Η συνολική χρονική διάρκεια που θα χρειαστείτε για αυτό το πρόγραμμα είναι υπολογισμένος περίπου στα 5 λεπτά.

Πηγαίνετε τον κέρσορα πάνω στις μυϊκές ομάδες που σας προτείνουμε και κάντε κλικ. Θα δείτε τις ασκήσεις με φωτογραφίες και οδηγίες για την σωστή εκτέλεση της τεχνικής για τις αντίστοιχες μυϊκές ομάδες. Από τις ασκήσεις που αφορούν την μυϊκή ομάδα που κλικάρατε επιλέξτε μόνο μια και εκτελέστε την.

Εάν διαθέτετε περισσότερο χρόνο μπορείτε να επιλέξτε δυο διαφορετικές ασκήσεις για την κάθε μυϊκή ομάδα.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΜΥΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Λαιμού-Αυχένα 10-12 δευτερόλεπτα

Ώμων 10-12 δευτερόλεπτα

Στήθους 10-12 δευτερόλεπτα

Πλάτης 10-12 δευτερόλεπτα

Μέσης 10-12 δευτερόλεπτα

Γαστροκνημίων 12-15 δευτερόλεπτα

Τετρακέφαλων 12-15 δευτερόλεπτα

Μηριαίων Δικεφάλων 12-15 δευτερόλεπτα


"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε

Edited by - oldspikes on 23/06/2013 15:54:55
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 23/06/2013 :  16:01:45  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Κι ένα τελευταίο για σήμερα Dejan :
σε πόσα περίπου δεύτερα κάνεις το 60άρι σου σε μία εντελώς τυπική προπόνησή σου αλλά όχι το all-out ούτε και σε ανοίγματα ? (δηλαδή εννοώ τα 4 πρώτα από τα 6Χ60m)
Τα 80άρια ανοιγματα επίσης περίπου σε πόσα ?
Θα με βοηθήσουν πολύ αυτά τα δύο νούμερα ως μπούσουλας.

Αααααα και επίσης τώρα με τις κάργα ζέστες τα λασκάρεις λιγάκι σε σχέση με του Χειμώνα ? πχ μισο second ?

Ευχαριστώ αρχηγέ για άλλη μια φορά.

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε

Edited by - oldspikes on 23/06/2013 16:09:41
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/06/2013 :  00:29:38  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα. Σε ότι αφορά τα bold που είναι και τα μόνα που διάβασα συμφωνώ σχεδόν απόλυτα εκτός από τις ασκήσεις τύπου pnf. Δεν απαιτείται πάντα κάποιος ειδικός ή φυσιοθεραπευτής. Από όταν τις μάθεις καλά, μπορείς να τις εκτελείς χωρίς πρόβλημα.

Τα 60ρια μου όταν είναι ελεύθερα συνήθως δεν τα πιάνω. Υπολόγιζε στο περίπου κάτι παραπάνω από 9. Τα all out είναι μεταξύ 8.50 και 7,80 από όρθια θέση και χρονόμετρο χειρός. Τα 80ρια περίπου σε 10.30 με 11.00 αλλά με τάσεις να καρφώνω εάν δεν είμαι σε καλή περίοδο.

Το καλοκαίρι είμαι αισθητά πιο γρήγορος από ότι το χειμώνα καθώς πέφτει αισθητά το ρίσκο τραυματισμού λόγω αποδοτικότερου ζεστάματος. Η ζέστη ευνοεί τους sprinters ενώ το κρύο τουναντίον...

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/06/2013 :  20:01:13  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Dejan

Καλησπέρα. Σε ότι αφορά τα bold που είναι και τα μόνα που διάβασα συμφωνώ σχεδόν απόλυτα εκτός από τις ασκήσεις τύπου pnf. Δεν απαιτείται πάντα κάποιος ειδικός ή φυσιοθεραπευτής. Από όταν τις μάθεις καλά, μπορείς να τις εκτελείς χωρίς πρόβλημα.

Τα 60ρια μου όταν είναι ελεύθερα συνήθως δεν τα πιάνω. Υπολόγιζε στο περίπου κάτι παραπάνω από 9. Τα all out είναι μεταξύ 8.50 και 7,80 από όρθια θέση και χρονόμετρο χειρός. Τα 80ρια περίπου σε 10.30 με 11.00 αλλά με τάσεις να καρφώνω εάν δεν είμαι σε καλή περίοδο.

Το καλοκαίρι είμαι αισθητά πιο γρήγορος από ότι το χειμώνα καθώς πέφτει αισθητά το ρίσκο τραυματισμού λόγω αποδοτικότερου ζεστάματος. Η ζέστη ευνοεί τους sprinters ενώ το κρύο τουναντίον...




Dejan αφιέρωσα χθες πάνω από μια ώρα σε αυτούς τους αριθμούς που μου έδωσες κάνοντας συγκρίσεις υπολογισμούς νοητές προσομοιώσεις έβγαζα συμπεράσματα κλπ ώσπου από εκεί που στο πρώτο πεντάλεπτο με μια πρόχειρη ματιά οι αριθμοί σου μου φάνηκαν βατοί, ανθρώπινοι, προσιτοί, κατέληξα σιγά σιγά στο ακριβώς αντίστροφο !! αν αυτή είναι η τυπική σου προπόνηση έχω πολύ δρόμο ακόμη .. πολύ άγρια τα πράγματα ..
Καλή συνέχεια !!

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 24/06/2013 :  22:09:25  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Μη ξεχνάς ότι είμαι στους στίβους από το 1987 ^_^ . (Βασικά από όταν γεννήθηκα αλλά μετράω από το πρώτο μου 5ρι και την εγγραφή δελτίου).

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 25/06/2013 :  17:48:41  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
[quote]Originally posted by Dejan

Μη ξεχνάς ότι είμαι στους στίβους από το 1987 ^_^ . (Βασικά από όταν γεννήθηκα αλλά μετράω από το πρώτο μου 5ρι και την εγγραφή δελτίου).


Και όμως φίλτατε Dejan τείνουμε να μην σταθμίζουμε σωστά όταν μας έχει κολλήσει κάτι άσχημα ("μικρόβιο")

Κοίτα τι έγινε χθες. Πήγα αργά απόγευμα στο στάδιο με το μπλου τζην έτσι να πάρω μερικές ανάσες από τις μάχες που πρόκειται να δώσω και από τη σκασίλα μου που λόγω αργίας του Πνεύματος ανακοινώσανε πως θα είναι κλειστό κι έτσι έφυγε δεύτερη μέρα χωρίς προπόνηση και σάλταρα. Πήγα και ήταν πήχτρα στον κόσμο που είχε πηδήσει από τα κάγκελα και γυμναζόταν

Μέσα στην ευφορία του θεάματος είπα αυθόρμητα να τρέξω λιγάκι στον εξωτερικό χώρο και συνειδητοποιώ ότι πλέον δεν έχω καμία ενόχληση από τον δικέφαλο που με τράβηξε πρόσφατα αλλά κοίταξε να δεις πόσο χάθηκε το μέτρο : Όταν έπαθα τη θλάση τις επόμενες δύο μέρες ούτε που σκέφτηκα να ξεκουραστώ αλλά πήγα και έφαγα απόρριψη και τις δύο μέρες σταμάτησα στα 1200 μέτρα χαλαρού τζόγκινγκ. Μόλις άφησα δυο μέρες με βαριά καρδιά έγινα καλά. Δηλαδή το ότι 1,5 χρόνο καθόμουν δεν με έκανε έξαλλο αλλά το ότι δεν ανένηψε ο δικέφαλος αμέσως την επόμενη μέρα με τροχάδη μάλιστα με έκανε έξω φρενών και επέμενα και δεύτερη μέρα...
Όταν το λέμε συνήθως γελάμε αλλά τελικά ισχύει : όλα στο μυαλό μας είναι.

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/06/2013 :  11:17:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ένας γέρων χθες(πάνω από 70 φαντάζομαι)
αρκετά μυώδης και άκαπνος σε όλη τη ζωή του
με ρώτησε χθες στο στάδιο
τι πρέπει να κάνει για να λαχανιάζει λιγότερο
και να τρέχει γρηγορότερα περισσότερα μέτρα

Του είπα για αρχή κάτι σετάκια με 50ρια-κατοστάρια
και ευχαριστημένος πήγε προς τη γυναίκα του

Για παπούτσια spikes
προς το παρόν δεν μου ανέφερε τίποτα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/06/2013 :  15:03:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by GERMANOS

Ένας γέρων χθες(πάνω από 70 φαντάζομαι)
αρκετά μυώδης και άκαπνος σε όλη τη ζωή του
με ρώτησε χθες στο στάδιο
τι πρέπει να κάνει για να λαχανιάζει λιγότερο
και να τρέχει γρηγορότερα περισσότερα μέτρα

Του είπα για αρχή κάτι σετάκια με 50ρια-κατοστάρια
και ευχαριστημένος πήγε προς τη γυναίκα του

Για παπούτσια spikes
προς το παρόν δεν μου ανέφερε τίποτα



70+

Τίμο που βρήκες ξαφνικά τη διάθεση για δούλεμα ?
άλλα μας έλεγες στην αρχή


"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε

Edited by - oldspikes on 26/06/2013 15:05:42
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/06/2013 :  16:31:46  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Έχει ιδιαίτερο ύφος ο Τίμος, μη τον παρεξηγείς ;)

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/06/2013 :  21:16:55  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
oldspikes

Ελπίζω σε κάνα-δυο βδομάδες
να μη με ρωτήσει κι αυτός
για το ρεκόρ στα 100μ στην κατηγορία 70-74 ή 75-79
γιατί τότε...

ΘΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Skakinen
Elite Forum-Runner

1234 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/06/2013 :  15:54:15  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ιδού τα ρεκόρ ανά ηλικιακή ομάδα:


------------------
Διονύσης
------------------
Αν είσαι φίλος της Μουσικής (Κλασσική, Jazz, Rock κλπ) πρέπει να επισκεφθείς τη Μουσική Κατηγορία του AvClub
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=18
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

runner1979
Senior Forum-Runner

Greece


637 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/06/2013 :  21:36:26  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
quote:
Originally posted by Skakinen

Ιδού τα ρεκόρ ανά ηλικιακή ομάδα:


------------------
Διονύσης
------------------
Αν είσαι φίλος της Μουσικής (Κλασσική, Jazz, Rock κλπ) πρέπει να επισκεφθείς τη Μουσική Κατηγορία του AvClub
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=18


πολύ καλό
επίσης ενδιαφέρον θα είχε ένας αντίστοιχος πίνακας για τον μαραθώνιο
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GERMANOS
Master Forum-Runner

6557 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/06/2013 :  22:11:17  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Τα έχουν ανεβάσει κατά καιρούς στο φόρουμ όλα
Αλλά δεν χρειάζεται!
Άμα βλέπεις πχ 65-69 2.55.35''
λες ότι σου αρκεί να αθλείσαι μέχρι τότε
και ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΩΦΕΛΙΜΟ!!!!!!!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Dejan
Master Forum-Runner

Greece


3884 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/06/2013 :  22:53:18  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Dejan Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ed Whitlock

Outdoor - Road
Distance Age Group Time
Marathon Men 70-74 2:54:48
Marathon Men 75-79 3:04:54
Marathon Men 80-84 3:15:54

Outdoor - Road
Distance Age Group Time
10K Men 70-74 37:33
10K Men 75-79 40:10
10K Men 80-84 42:58
15K Men 65-69 55:04
15K Men 70-74 58:19
15K Men 75-79 1:00:19
15K Men 80-84 1:07:05
Half Marathon Men 70-74 1:22:23
Half Marathon Men 75-79 1:29:26
Half Marathon Men 80-84 1:38:59
Marathon Men 70-74 2:54:48
Marathon Men 75-79 3:04:54
Marathon Men 80-84 3:15:54

______________________
“Ethiopians and Kenyans are running 160 miles a week, more than you will ever run, because it’s their only way out, and those who survive that are going to be really hard to beat unless you do everything perfectly,” Salazar told Ritzenhein. “If they have better biomechanics, too, you are in trouble.”
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

oldspikes
Advanced Forum-Runner



245 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 29/06/2013 :  10:46:34  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
60 ετών με 11.70 ..
τι τέλειος πίνακας
ποτέ άλλοτε η ζωή δεν απεικονίστηκε τόσο πεντακάθαρα σε έναν πίνακα με αριθμούς
έχω 12 χρόνια μπροστά μου για να τον φτάσω τον γεροτρελάρα

"η ζωή είναι αλλού"

"Αυτό που περιφρονείτε, αυτό με κάνει να ελπίζω" Νίτσε
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
Page: of 18 Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
Προηγούμενη σελίδα | Επόμενη σελίδα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000