Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Μας "χτυπάει" το ρεύμα...

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
xipolitos Δημοσιευτηκε - 24/09/2014 : 02:34:16
Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα! Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το χαρίσει στους ιδιώτες οι οποίοι με μοναδικό κίνητρο το κέρδος θα ανεβάσουν κατακόρυφα τις τιμές και θα καταβαραθρώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Λέμε όχι στην πώληση της ΔΕΗ και απαιτούμε την σταδιακή επανακρατικοποίηση του 49% που έχει ξεπουληθεί ως τώρα. Το ρεύμα δεν είναι εμπό-ρευμα η ΔΕΗ να παραμείνει Δημόσια. Οχι στο ξεπούλημα της στους ιδιώτες και τις πολυεθνικές εταιρείες.
Όχι στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας.
https://el-gr.facebook.com/pages/%CE%9F%CE%A7%CE%99-%CE%A3%CE%A4%CE%9F-%CE%9E%CE%95%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%94%CE%95%CE%97/233975286621860
http://genop.gr/?option=com_content&view=article&id=1504:2014-04-01-13-32-27&catid=1:2009-08-08-10-27-00&Itemid=2
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
GERMANOS Posted - 03/11/2014 : 10:57:47
...και η κατάληξη του παραπάνω άρθρου:

''Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ριζικά και κατηγορηματικά αντίθετος με την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας και την παράδοση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην γερμανική χρηματιστηριακή αγορά. Η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωνα να προχωρεί σε αυτές τις αποφάσεις . Η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο και κανονικό αγαθό και όχι χρηματιστηριακό προϊόν ,και το χαρακτήρας της ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό θα επαναφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ . Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο τον Ελληνικό λαό να ανατρέψουν τώρα τη συγκυβέρνηση της καταστροφής και να δώσουν πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσει την εμπορευματοποίηση των δημοσιών - κοινωνικών αγαθών και για να έχει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα ο καταναλωτής.''

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
xipolitos Posted - 03/11/2014 : 02:15:20
Προς πλήρη εμπορευματοποίηση η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα - Η συγκυβέρνηση την οδηγεί σε γερμανικό χρηματιστήριο!

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στο συνέδριο ENERGY COMMODITIES CONFERENCE 2014 το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 31.10.2014 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ. "πάτησε το κουμπί' για την παράδοση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην γερμανική χρηματιστηριακή αγορά. Ο υπουργός ανακοίνωσε την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης για άμεση ίδρυση μιας νέας εταιρείας, του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας με το ψευδές επιχείρημα της «συμμόρφωσης» της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η νέα εταιρεία θα αντικαταστήσει τον σημερινό λειτουργό συναλλαγών της ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ ο οποίος θα «μετεξελιχθεί» σε χρηματιστήριο μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών, τουλάχιστον. Η χρηματοδότηση του συνεδρίου από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ. του Ε.Ε.Χ. φανερώνει πολλά. Μετά την νεοφιλελεύθερη ομιλία του κ. Υπουργού ο εκπρόσωπος του ΕΕΧ Stefen Riediger όχι μόνο εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να τοποθετηθεί το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ. ,πρώτο και με προνομιακούς όρους στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά ,αλλά χαρακτήρισε ως ''δώρο'' την έναρξη από 1ης Δεκεμβρίου της διάθεσης από το Ε.Ε.Χ. ελληνικών χρηματιστηριακών προϊόντων ενέργειας. Είναι προφανές ότι απώτερος στόχος των κυβερνητικών σχεδίων είναι η πλήρης διάλυση του κλάδου της Η.Ε. στη χώρα, η παράδοσή του στα χέρια πολυεθνικών ευρωπαϊκών ομίλων. Αιχμή του δόρατος είναι η πώληση της μικρής Δ.Ε.Η. αλλά και η υποχρέωση της εναπομένουσας Δ.Ε.Η. να συμμετέχει σε δημοπρασίες Ν.Ο.Μ.Ε., δηλαδή να εκχωρεί τη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική της ενέργεια σε ιδιώτες μεταπράτες - προμηθευτές στη λιανική εξασφαλίζοντάς τους μεγάλα κέρδη χωρίς κανένα ρίσκο και καμία επένδυση ή δημιουργία θέσεων εργασίας....

Διαβάστε περισσότερα
http://left.gr/news/th-petrakos-pros-pliri-emporeymatopoiisi-i-ilektriki-energeia-stin-ellada-i-sygkyvernisi-tin
xipolitos Posted - 29/09/2014 : 00:39:03
Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την επιστράτευση των απεργών

Η διαδικασία της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, καθώς και η επιστράτευση των απεργών εργαζομένων της, που εκτυλίσσονται τις τελευταίες μήνες, επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη σαφή προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των επιταγών των μνημονίων και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, χωρίς να διστάζουν να καταστρατηγήσουν για ακόμη μία φορά, με δικαστικές αποφάσεις «κατά παραγγελία», το δικαίωμα στην απεργία. Άλλωστε, η προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης εις όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου κι εις βάρος του κόσμου της εργασίας αυτό επιτάσσουν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων φορέων κι οργανισμών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες είναι στρατηγικός στόχος στην παραπάνω κατεύθυνση, για την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο με την παράλληλη συντριβή της εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό κι η λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τη ΔΕΗ, έχει γεμίσει με λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, παραλίες κ.ά.. Για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κάθε κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα (το δήλωσε άλλωστε δια στόματος Ταμήλου), που προσφέρεται στο βωμό της ανάτασης της κερδοφορίας των ιδιωτών και της περαιτέρω συμπίεσης των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ περιλαμβάνει:

• Το πλειοψηφικό πακέτο των μετόχων και το management της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας να περάσει σε ιδιώτες, οι οποίοι σήμερα κατέχουν ήδη το 49% των μετοχών και θα αγοράσουν επιπλέον το 17% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

• Το διαμελισμό και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε δίκτυα, εργοστάσια και διανομή.

• Τη δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ, η οποία τίθεται άμεσα προς πώληση και η οποία θα δώσει «προίκα» στους ιδιώτες το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Ειδικότερα, θα χαρίσει 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 MW, 5 λιγνιτωρυχεία αλλά ταυτόχρονα και το 30% των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (περίπου 2 εκ. καταναλωτές), οι οποίοι θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία, με ετήσιο τζίρο περίπου 1,8 – 2 δις ευρώ.

•Την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με συνέπεια το 66% των δικτύων αυτών να περάσουν στους ιδιώτες, με την αντίστοιχη μεγάλη αύξηση 11% στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως τις 800 κιλοβατώρες. Η αύξηση δεν θα αφορά μόνο όσους έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι το κομμάτιασμα και το σταδιακό ξεπούλημα της ΔΕΗ, σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσουν τον κόσμο της εργασίας, αφού αφενός θα σημάνουν απολύσεις και αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στην ίδια την επιχείρηση, αφετέρου θα αυξήσουν κι άλλο – και δεν θα μειώσουν, όπως ψευδώς προπαγανδίζει η κυβέρνηση – την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ήδη αυξηθεί κατά 102% για τα νοικοκυριά και κατά 76,3% για τη βιομηχανία τα τελευταία 12 χρόνια (με την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά ενέργειας, που υποτίθεται ότι θα ανταγωνίζονταν το κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ). Αποτέλεσμα των αυξήσεων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αποτελεί το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μένουν χωρίς ρεύμα.

Ποιον εξυπηρετούν; Μα φυσικά τα συμφέροντα κοινοπραξιών ελληνικών και πολυεθνικών ομίλων για την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της χώρας, της γερμανικής RWE, του Μυτηληναίου και του Λάτση, στους οποίους χαρίζονται οι λιγότερο κοστοβόρες μονάδες της ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές), που παράγουν συνολικά το 56% της συνολικής ισχύος. Μάλιστα η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τους δίνει το δικαίωμα να πωλούν την λιγνιτική παραγωγή, που κοστίζει 35 ευρώ/MWh, στην τιμή αγοράς, η οποία θα κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ/MWh. Δηλαδή, όχι μόνο αποκτούν εν μία νυκτί, εγκαταστάσεις και πελατολόγιο, αλλά θα καρπώνονται και τη θετική διαφορά χαμηλού κόστους παραγωγής και τιμής πώλησης, με αποτέλεσμα οι υπεραξίες από την εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου να πηγαίνουν στα χέριά τους.

ΟΥΤΕ «ΜΙΚΡΗ», ΟΥΤΕ «ΜΕΓΑΛΗ». ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Απέναντι στα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία θα πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς κι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και δημόσιας περιουσίας που προωθούνται. Να ξεπεράσουν τα όρια και τα αδιέξοδα που τους θέτουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες (όπως έγινε και στο παράδειγμα της ΔΕΗ) και να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Να βάλουν τέλος στην πολιτική των μνημονίων και να παλέψουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικά αναγκαίων δικαιωμάτων τους.

• Όχι στη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

• Φτηνό ρεύμα για τους εργαζόμενους και το λαό. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

• Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

• Όχι στην «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» που επιβάλουν τα μνημόνια και η ΕΕ.

• Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς καταστροφικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες.

• ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΡΑ!

Αριστερή Συσπείρωση,
Fidelio Posted - 28/09/2014 : 10:53:55
Χεχε...



Prophet or Profit? Nikola Tesla’s Vision vs J.P. Morgan’s Greed
New original art by Abel, published on Earth Day, 2014


People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
GERMANOS Posted - 27/09/2014 : 18:26:57
''έδωσαν στον Μπόμπολα 300 - 400 εκατομμύρια επειδή λέει στη σύμβαση υπογράφτηκε αποζημείωση αν περνάνε λιγότερα αυτοκίνητα. Λες και αυτό δεν μπορούσαν να το καταργήσουν με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου''

Ωραία...
πάρα πολύ ωραία!
KostasPVol Posted - 27/09/2014 : 17:11:02
quote:
Originally posted by Fidelio

Είναι απλά τα πράγματα, το θέμα είναι οτι δεν πέφτουν κεφάλια ,μπορούν να τους αποσύρουν με τον νόμο, νομικός δεν είμαι αλλά έχω την διαισθηση/πεποιθηση. Στο κάτω -κάτω ,όπως φτιάχνουν νόμους για το συμφέρον των λίγων , μπορουν να φτιάξουν νόμους για το συμφέρον των πολλών.

Ακριβώς έτσι. Και δεν είναι αίσθηση, είναι πραγματικότητα.
Όπως με τις 'πράξεις νομοθετικού περιεχομένου' εγκλημάτισαν και καταπάτησαν ανθρώπινα δικαιώματα και κεκτημένα, έτσι θα μπορούσαν με μια άλλη πράξη νομοθετικού περιεχομένου να ακύρωναν άλλα εγκλήματά τους, προς όφελος αυτή τη φορά της κοινωνίας, ακόμη και των οικονομικών του κράτους. Πχ για τα διόδια, που πριν 3 βδομάδες έδωσαν στον Μπόμπολα 300 - 400 εκατομμύρια επειδή λέει στη σύμβαση υπογράφτηκε αποζημείωση αν περνάνε λιγότερα αυτοκίνητα. Λες και αυτό δεν μπορούσαν να το καταργήσουν με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου.


Αντιγράφω ένα σχετικό σχόλιο που είχα διαβάσει σε αντίστοιχο θέμα (αν και αναφέρεται στα διόδια, ουσιαστικά αφορά οποιοδήποτε θέμα, όπως και το παρόν):



Ο κ. Χρυσοχοίδης ως υπουργός μεταφορών, ανάφερε σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών στα διόδια, ότι έπρεπε να γίνουν, γιατί αυτές προβλέπονταν από τις συμβάσεις που υπέγραψε το κράτος με τους παραχωρησιούχους (τους γνωστούς/άγνωστους μεγαλοεργολάβους αυτής της χώρας).

Η κυβέρνηση είχε υπογράψει συμβόλαια με τους παραγωγούς φωτοβολταικών σε στέγες/πάρκα, παρόλα αυτά με ένα νόμο αποφάσισε από 1/4/2014 να αλλάξει τις ταρίφες, άρα και τους όρους του συμβολαίου μονομερώς... με τη δικαιολογία του δημοσιονομικού προβλήματος.

Δε θα σχολιάσω τίποτα, τα σχόλια δικά σας...
xipolitos Posted - 27/09/2014 : 16:41:38
CATASTROIKA στο σημείο αυτό (01.03.54) το ντοκυμαντέρ εστιάζει στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρατηρείστε το σημείο της καταγεγραμμένης συνομιλίας μεταξύ των "ιδιοκτητών" της ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. το πόσο χυδαία επαίρονται και γελούν που κατάφεραν να υπερχρεώσουν τις γιαγιάδες και τους ηλικιωμένους!
http://youtu.be/txiI1e7yBBo

Αν με το DEBTOCRACY http://youtu.be/jqm9eXpe5Ho είδαμε την κορυφή του παγόβουνου με το δεύτερο ντοκιμαντέρ των Αρη Χατχηστεφάνου Κατερίνας Κιτίδη CATASTROIKA θα μπούμε σε πιο βαθιά νερά.....
Ήταν αρχές του 1989 όταν ο Γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ένωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην ενοποιημένη Γερμανία, που σήμερα παρουσιάζεται ως πρότυπο για την Ελλάδα, δημιούργησε εκατομμύρια ανέργους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Αυτή ακριβώς η Καταστρόικα έρχεται τώρα και στην Ελλάδα, την «τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης», όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης. Είναι η λογική συνέπεια και συνέχεια της «χρεοκρατίας» και ως εκ τούτου η λογική συνέχεια του πρώτου μας ντοκιμαντέρ που αναζητούσε τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Fidelio Posted - 27/09/2014 : 13:29:45
Το κρατος μπορει να είναι μια χαρα επιχειρηματίας, ΑΡΚΕΙ να :

~ μην φορτώνεται τα πάντα επάνω του. (ποια είναι αυτά που πρέπει να αναλάβει; Ας επικρατήσει εδώ η κοινή λογική και ας δοθούν κάποιες προταιρεότητες. Προφανώς το θέμα της ενέργειας είναι μια απο αυτές τις προταιρεότητες, όπως και το θέμα του νερού.)

~ να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι θεσμοί , νόμοι καθώς και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Υπάρχει η χρυσή τομή, ούτε όλα για το κράτος , ούτε όλα για το κερδος των λίγων. Είναι απλά τα πράγματα, το θέμα είναι οτι δεν πέφτουν κεφάλια ,μπορούν να τους αποσύρουν με τον νόμο, νομικός δεν είμαι αλλά έχω την διαισθηση/πεποιθηση. Στο κάτω -κάτω ,όπως φτιάχνουν νόμους για το συμφέρον των λίγων , μπορουν να φτιάξουν νόμους για το συμφέρον των πολλών. Είναι προφανές πλέον οτι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ και μας κρατούν ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ στην απομονωση ή σε όσους μπορούν δίνουν το φιλοδώρημα για να σιωπήσουν.(για να σκάσουν ήθελα να πω...)





People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Aroulio Posted - 27/09/2014 : 13:14:22
Φίλος μου -απ΄ τους καλύτερους νέους παγκοσμίως στην επιστήμη του, ο οποίος συνεργάζεται με πολλά πανεπιστήμια διεθνώς- μου έλεγε χοντρικά:
όλες οι δομές και οι διαδικασίες έχουν κάποιο ποσοστό επιτυχίας και αποτυχίας. Ακόμα και τυχαία να κάνεις κάποια πράγματα θα έχεις ένα κάποιο ποσοστό επιτυχίας. Στην Ελλάδα σχεδόν όλα είναι αποτυχημένα. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να το καταφέρει κάποιος αυτό....
GERMANOS Posted - 27/09/2014 : 13:11:05
Υπάρχουν ''άπειροι'' άλλοι τομείς
να ασχοληθεί επιτυχώς και δίκαια
η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία

Ας αφήσουν για το γενικό καλό
και για κοινωφελείς σκοπούς
κάποιες βασικές επιχειρήσεις...

με σωστή λειτουργία εννοείται!
Rigelian Posted - 27/09/2014 : 12:34:14
quote:
Originally posted by GERMANOS

''Τεράστιο μειονέκτημα η ιστορικά αποδεδεγμένη ανικανότητα του κράτους να είναι καλός επιχειρηματίας, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.''

Rigelian
Αγαπητέ μου Κώστα... δεν κάνεις τίποτα άλλο
με το να επαναλαμβάνεις αυτό που είπε ο Μητσοτάκης το 1993
ότι ''το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας''
για να δικαιολογήσει την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Οι ''ανώτεροι'' συνδικαλιστές αμείβονται πολύ καλά
για να κρατάν αδρανοποιημένους τους υπόλοιπους υπαλλήλους

Την περιβόητη ''Σύμπραξη'' που την βλέπεις σαν ''λογική'' λύση
την Θέλουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες
και για την ΕΥΔΑΠ και για την ΔΕΗ
Ο λόγος είναι πολύ απλός και ο Ξυπόλυτος την έχει ανεβάσει
και πιθανόν να την έχεις διαβάσει... αλλά την ξαναγράφω εγώ:

Το κράτος θα αναλαμβάνει τα πιθανά έξοδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δικτύων (από τις τσέπες των φορολογουμένων)
και οι ιδιώτες θα παίρνουν πάντα μόνο τα κέρδη
από τα υψηλά τιμολόγια!

Απλά, χωρίς πολλές λέξεις και... μπουρδουκλώματα!
Φυσικά μπορεί να παραδέχεσαι ότι έχουμε ένα έλειμμα δημοκρατίας
ή κακής εφαρμογής της σε πολλές περιπτώσεις




Όχι, δεν είμαι απόλυτος, υπό πολύ ειδικές συνθήκες το κράτος ίσως να πρέπει να είναι επιχειρηματίας.
xipolitos Posted - 26/09/2014 : 20:12:16
Ο πολιτισμός χάνεται όταν κοπεί το (δημόσιο) ρεύμα

Η παράδοση των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες οδηγεί αναπόδραστα σε τρομακτικές αυξήσεις των τιμολογίων.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η τιμή της κιλοβατώρας φτάνει να μετριέται σε αίμα.

Στις 19 Ιανουαρίου του 1969 η Τσεχοσλοβακία και ολόκληρο το «Ανατολικό μπλοκ» αποκτά έναν ήρωα. Ο φοιτητής Γιαν Πάλατς περιλούζεται με βενζίνη και βάζει φωτιά στον εαυτό του διαμαρτυρόμενος για την σοβιετική εισβολή και κατοχή της χώρας του. Τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες αργότερα οι βουλγαρικές εφημερίδες θα αρχίσουν να αποκαλούν «Γιαν Πάλατς» τους ανθρώπους που αυτοπυρπολούνται σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κατάσταση, στην οποία έφερε τη χώρα η πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ σε συνδυασμό με τη διαφθορά διαδοχικών κυβερνήσεων. Ο πρώτος που θα σηκώσει τον τίτλο του «Βούλγαρου Πάλατς» είναι ο 36χρονος, Πλάμεν Γκοράνοβ, ο οποίος θα λουστεί με βενζίνη στην πόλη Βάρνα, την ημέρα που πραγματοποιείται η μεγαλύτερη διαδήλωση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατευθυνθεί το ίδιο πρωινό στα γραφεία της εταιρείας Energo Pro, η οποία μετά την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και διανομής ενέργειας, επέβαλε εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας. Στις επόμενες ημέρες των κινητοποιήσεων τα τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραφαν μια περίεργη εικόνα: ηλικιωμένοι κυκλοφορούσαν στους δρόμους κρατώντας στο ένα χέρι τη σύνταξή τους, που κυμαίνονταν στα 160 Λέβα (80 ευρώ) και στο άλλο λογαριασμούς του ηλεκτρικού που ξεπερνούσαν τα 110 λέβα.

Για αρκετούς φιλελεύθερους σχολιαστές, και πολύ περισσότερο για τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό, και μόνο η αναφορά σε «Βούλγαρους Γιαν Πάλατς» αποτελεί ιεροσυλία για τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που ώθησαν τον φοιτητή από την Τσεχοσλοβακία να δώσει τέλος στη ζωή του. Όσο για τις τηλεοπτικές εικόνες των συνταξιούχων, που συνέκριναν το εισόδημά τους με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, πρόκειται για λαϊκισμό του χειρίστου είδους.

Στην πραγματικότητα και οι δυο εικόνες επιβεβαιώνουν μια πραγματικότητα που οφείλει να γνωρίζει κάθε οικονομολόγος. Καταρχήν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό για το οποίο δεκάδες άνθρωποι έχουν δώσει τη ζωή τους όταν οι ιδιωτικοποιήσεις το καθιστούν απρόσιτο για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Κατά δεύτερον ότι πρόκειται για ένα αγαθό που παρουσιάζει αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης – όπως συμβαίνει δηλαδή και με τα φάρμακα ή το φαγητό οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να το καταναλώνουν σχεδόν στην ίδια ποσότητα ανεξαρτήτως της τιμής του. Και όσο μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους πρέπει να δαπανήσουν για το ηλεκτρικό τόσο πιθανότερο είναι ότι μια ημέρα θα κατέβουν στους δρόμους.

Αυτή η απλή παρατήρηση εξηγεί και το γιατί οι αυξήσεις των τιμολογίων, που ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού σε όλο τον πλανήτη, οδηγούν σε εξεγέρσεις σε χώρες του τρίτου κόσμου αλλά όχι και στις μητροπόλεις του σύγχρονου καπιταλισμού.

Οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας δεν βγήκαν στους δρόμους όταν η απορύθμιση της αγοράς ενέργειας προκάλεσε αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας έως και κατά 1.000%. Στα σπίτια τους έμειναν όμως και οι Βρετανοί, παρά το γεγονός ότι το ξεπούλημα της αγγλικής ΔΕΗ από την Μάργκαρετ Θάτσερ κρατούσε τις τιμές στα ύψη ακόμη και όταν το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνταν στην ηλεκτροπαραγωγή μειώνονταν δραματικά. Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία μπορεί να χαρακτηρίστηκε εθνική προδοσία, αφού η παραγωγή πέρασε εν πολλοίς στα χέρια της γαλλικής κρατικής εταιρείας EDF και τα νέα τιμολόγια έβαζαν φρένο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αλλά δεν απειλούσε άμεσα την επιβίωση του μέσου νοικοκυριού.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Βουλγαρία (και σύντομα και η Ελλάδα) οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έφτασαν να αντιστοιχούν στο 25% -30% του μέσου μισθού ενώ σε περιπτώσεις συνταξιούχων ξεπερνούσαν και το 80% του εισοδήματος. Σε χώρες της Αφρικής όπως η Γουινέα, μετά τις ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ακολούθησαν αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία καθώς χιλιάδες πολίτες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Σε περιοχές της Ινδίας οι τιμές του ηλεκτρικού, που καθόριζαν ιδιωτικές εταιρείες, προκάλεσαν ορισμένες από τις σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων δεκαετιών

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στη Βραζιλία, τη χώρα που από τη δεκαετία του 1950 φημιζόταν ότι προσφέρει την φτηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στον πλανήτη χάρη στα τεράστια υδροηλεκτρικά εργοστάσια που διέθετε. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 90 η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε και πάλι κατά 1.000% αναγκάζοντας τους κατοίκους στις φαβέλες του Ριο και του Σάο Πάολο είτε να κλέβουν ρεύμα από το δίκτυο ή να επιστρέψουν σε μεσαιωνικού τύπου συνθήκες διαβίωσης.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης όμως που απέδειξε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δικαίωμα το οποίο κάποιοι αποφασίζουν να στερήσουν από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού μας έρχεται από τη Νότια Αφρική. Στα χρόνια του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ οι κάτοικοι περιοχών όπως το Σοβέτο ήταν πρακτικά αποκλεισμένοι από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα και την αναγνώριση των δικαιωμάτων του μαύρου πληθυσμού χιλιάδες οικογένειες στο Σοβέτο βρέθηκαν και πάλι αποκλεισμένες από την παροχή ηλεκτρικού – αυτή τη φορά γιατί δεν ήταν σε θέση να πληρώνουν τα όλο και πιο ακριβά τιμολόγια των ιδιωτικών εταιρειών. Ο «ρατσισμός» ήταν πλέον ταξικός και τα ίδια σπίτια παρέμεναν βυθισμένα στο σκοτάδι.


Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα των Συντακτών 5/7/2014
GERMANOS Posted - 26/09/2014 : 17:53:11
''Τεράστιο μειονέκτημα η ιστορικά αποδεδεγμένη ανικανότητα του κράτους να είναι καλός επιχειρηματίας, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.''

Rigelian
Αγαπητέ μου Κώστα... δεν κάνεις τίποτα άλλο
με το να επαναλαμβάνεις αυτό που είπε ο Μητσοτάκης το 1993
ότι ''το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας''
για να δικαιολογήσει την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Οι ''ανώτεροι'' συνδικαλιστές αμείβονται πολύ καλά
για να κρατάν αδρανοποιημένους τους υπόλοιπους υπαλλήλους

Την περιβόητη ''Σύμπραξη'' που την βλέπεις σαν ''λογική'' λύση
την Θέλουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες
και για την ΕΥΔΑΠ και για την ΔΕΗ
Ο λόγος είναι πολύ απλός και ο Ξυπόλυτος την έχει ανεβάσει
και πιθανόν να την έχεις διαβάσει... αλλά την ξαναγράφω εγώ:

Το κράτος θα αναλαμβάνει τα πιθανά έξοδα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των δικτύων (από τις τσέπες των φορολογουμένων)
και οι ιδιώτες θα παίρνουν πάντα μόνο τα κέρδη
από τα υψηλά τιμολόγια!

Απλά, χωρίς πολλές λέξεις και... μπουρδουκλώματα!
Φυσικά μπορεί να παραδέχεσαι ότι έχουμε ένα έλειμμα δημοκρατίας
ή κακής εφαρμογής της σε πολλές περιπτώσεις
Rigelian Posted - 26/09/2014 : 15:04:04
Μετά από το επικό:

IV. Μία φιλολαϊκή εναλλακτική κατεύθυνση

Εθνικοποίηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα και η λειτουργία του σα μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας

Πάω να διαβάσω Λούκι Λουκ!
Rigelian Posted - 26/09/2014 : 14:45:27
Πρίν διαβάσω και πάλι τον τσιριζέο Μαρουδέα (τον είχες καθηγητή; ), έχεις κάποιο δικό σου σχόλιο πάνω σε αυτά που έγραψα;

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000