Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Σε τι κόσμο μας οδηγούν...! & παρεμφερή θέματα

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
xipolitos Δημοσιευτηκε - 21/10/2014 : 05:22:20
Τι κρύβεται πίσω από την TiSA («Πολυμερή Συμφωνία για τις Υπηρεσίες») - και γιατί μας αφορά

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα σχολικά εστιατόρια ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Coca Cola ή η McDonalds, έναν κόσμο όπου πακιστανικές εταιρείες συζητούν με ομόλογές τους από την Παραγουάη για τον αριθμό των ημερών άδειας άνευ αποδοχών που εσείς θα δικαιούστε κάθε χρόνο ή για το ημερομίσθιο ή το ωρομίσθιο με το οποίο θα αμείβεστε.
tisa-map.jpg

Επιμέλεια: Βασίλης Παπακριβόπουλος

Ο αμερικανικός Συνασπισμός της Βιομηχανίας των Υπηρεσιών και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ πιέζουν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των"δημιουργών του πλούτου"

Τον τελευταίο καιρό, πολλά μέτωπα έχουν ανοίξει ταυτόχρονα: ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται τη Μεγάλη Διατλαντική Αγορά, οι αρχιτέκτονες του διεθνούς εμπορίου επεξεργάζονται και άλλα σχέδια για την προώθηση των ελεύθερων ανταλλαγών. Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που επιβάλλει η Ευρώπη στην Αφρική. Από την άλλη η Πολυμερής Συμφωνία για τις Υπηρεσίες, η οποία συζητείται διακριτικά στη Γενεύη από πενήντα χώρες.

Του Raoul Marc Jennar*

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα σχολικά εστιατόρια1ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Coca Cola ή η McDonalds, έναν κόσμο όπου πακιστανικές εταιρείες συζητούν με ομόλογές τους από την Παραγουάη για τον αριθμό των ημερών άδειας άνευ αποδοχών που εσείς θα δικαιούστε κάθε χρόνο ή για το ημερομίσθιο ή το ωρομίσθιο με το οποίο θα αμείβεστε. Έναν κόσμο στον οποίο ο Ούγο Τσάβες, για να κατορθώσει να γίνει πρόεδρος της Βενεζουέλας, θα έπρεπε να έχει αποδεχθεί ότι θα κυβερνήσει όπως ο Τόνι Μπλερ.

Έναν τέτοιον κόσμο ονειρεύονται στα σαλόνια της πρεσβείας της Αυστραλίας στη Γενεύη, στα οποία συναντώνται οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καμιάς πενηνταριάς άλλων χωρών: ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Μεξικό, η Κολομβία, η Χιλή, η Τουρκία, το Πακιστάν... Σε αυτά τα κράτη, στα οποία σύντομα θα προστεθούν η Βραζιλία και η Κίνα, αντιστοιχεί το 70% των παγκόσμιων ανταλλαγών υπηρεσιών. Από τον Φεβρουάριο του 2012 διαπραγματεύονται την Πολυμερή Συμφωνία για τις Υπηρεσίες (ΠΣΥ ή ACS στη γαλλική και TISA στην αγγλική)2. Επιθυμούν δε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να έχει συναφθεί η συμφωνία μέχρι το 2015.

Στις 28 Απριλίου του 2014, την περίοδο που -παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές- αυξανόταν η λαϊκή αντίδραση απέναντι στη Μεγάλη Διατλαντική Αγορά (ΜΔΑ)3, οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών συναντήθηκαν για να προωθήσουν αυτό το πρωτοφανούς εμβέλειας σχέδιο. Από την εποχή του παγώματος των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοια πρωτοβουλία. Ο στόχος του δεν είναι άλλος από την αναβίωση ενός εμβληματικού κειμένου εκείνης της εποχής, της Γενικής Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (ΓΣΕΥ). Όμως, αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία επιχειρείται στο περιθώριο του Οργανισμού, η έδρα του οποίου άλλωστε βρίσκεται μερικά βήματα παρακάτω.

Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στο 1994, τη χρονιά που δημιουργήθηκε ο ΠΟΕ. Τρία χρόνια πριν, η Σοβιετική Ένωση είχε καταρρεύσει κι είχε λάβει τέλος η διαίρεση του κόσμου σε δύο αντίπαλα μπλοκ. Οι ευρωπαϊκές δικτατορίες (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία) έχουν πλέον εξαφανιστεί εδώ και περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Επίσης, ένας νέος άνεμος πνέει στα ανατολικά. Για τους πολιτικούς ηγέτες υπάρχει μια μονάχα προτεραιότητα: η εξάλειψη όλων των εμποδίων που παρακωλύουν τον ανταγωνισμό. Γι' αυτόν τον λόγο προικίζουν τον ΠΟΕ με πρωτοφανείς εξουσίες. Η συμφωνία του Μαρακές, με την οποία ιδρύθηκε ο οργανισμός, προβλέπει ότι κάθε κράτος "θα εξασφαλίσει ότι οι νόμοι του, οι κανονισμοί του και οι διοικητικές διαδικασίες του θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που καθιερώνονται στις συμφωνίες που επισυνάπτονται ως παράρτημα" (άρθρο 16, παράγραφος 4).

Η ΓΣΕΥ συγκαταλέγεται σε αυτά τα παραρτήματα. Αποσκοπεί στη"σταδιακή απελευθέρωση" όλων των υπηρεσιών, μέσα από"διαδοχικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο τη σταδιακή αύξηση του επιπέδου της απελευθέρωσης" (άρθρο 19-1). Με άλλα λόγια, το ζητούμενο είναι να ανοίξουν όλες οι υπηρεσίες στον ανταγωνισμό, εξαλείφοντας σιγά - σιγά τις τοπικές ή τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Με αυτήν τη λογική, η ΓΣΕΥ αναγνωρίζει μονάχα"παρόχους υπηρεσιών", ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους (δημόσιος φορέας, ιδιωτική επιχείρηση).

Ο ΠΟΕ καθιερώνει μια ταξινόμηση που περιλαμβάνει δώδεκα τομείς: υπηρεσίες που παρέχονται στις επιχειρήσεις, επικοινωνία (στην οποία περιλαμβάνεται το ταχυδρομείο και ο οπτικοαουστικός τομέας), κατασκευαστικός τομέας και τομέας μελετών, υπηρεσιών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, λιανικό εμπόριο, παιδεία, περιβάλλον, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ασφάλειες, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες, τουρισμός, υπηρεσίες αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, μεταφορές και"λοιπές υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω τομείς". Ακολουθεί η διαίρεση σε 160 υποκατηγορίες: τα δόντια της χτένας έχουν τόσο μικρό διάκενο αναμεταξύ τους, ώστε καμία δραστηριότητα δεν ξεφεύγει από αυτήν την κατάταξη. Η εφαρμογή της ΓΣΕΥ θα σήμαινε το τέλος των δημόσιων υπηρεσιών (στους τομείς της υγείας, της παιδείας, των μεταφορών, της ενέργειας κ.λπ.) όπως τις γνωρίζουμε σήμερα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η απελευθέρωση οφείλει να γίνει αντιληπτή ως η υποταγή στους κανόνες του ανταγωνισμού, ο οποίος δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από την παραμικρή κοινωνική, περιβαλλοντική ή υγειονομική προδιαγραφή. Για παράδειγμα, θα πρέπει να καταργηθούν οι διατάξεις του Εργατικού Κώδικα, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την κερδοφορία μιας επένδυσης. Το ίδιο ισχύει και για την αρχή της πρόληψης, η οποία θα θεωρούνταν υπερβολικά αυστηρή για τον καθορισμό ανώτατων ορίων εκπομπών ρύπων σε έναν βιομηχανικό κλάδο...

Η διαδικασία του ΠΟΕ καλεί κάθε κράτος να προτείνει τον κατάλογο των υπηρεσιών που δεσμεύεται να απελευθερώσει τις λεγόμενες"προσφορές" καθώς και τα όρια που προβλέπονται για το άνοιγμα στην αγορά. Ο βαθμός απελευθέρωσης που προτείνεται καθίσταται στο εξής μη αναστρέψιμος. Οι μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις μπορούν να αφορούν μονάχα τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των ορίων που δηλώθηκαν αρχικά. Αντίστοιχα, με συμμετρικό τρόπο, κάθε κυβέρνηση απευθύνει στις υπόλοιπες αιτήματα απελευθέρωσης που τις αφορούν -αποκαλούμενα"ζήτηση"-, δηλώνοντας την έκταση της διεύρυνσης του ανταγωνισμού που επιθυμεί. Καθώς κυριαρχεί η αγορά, υιοθετείται και η μεθοδολογία της αγοράς: αντιπαραβολή προσφοράς και ζήτησης.

Το 2001, ο ΠΟΕ δρομολόγησε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων: το"πρόγραμμα της Ντόχα". Εξήγγειλε δε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις στους τομείς των υπηρεσιών: η "ζήτηση" όφειλε να έχει κατατεθεί πριν από τα τέλη του 2002, ενώ οι"προσφορές" το πολύ έναν χρόνο αργότερα.4 Όμως οι μυστικές διαπραγματεύσεις βάλτωσαν. Οι εξοργιστικές απαιτήσεις των προηγμένων καπιταλιστικών χωρών προσέκρουσαν στην αντίθεση των χωρών του Νότου. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατόρθωσαν να συνασπίσουν γύρω από τις θέσεις τους περισσότερα από 90 κράτη.

Παρόλα αυτά, το 2005, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των υπουργών στο Χονγκ Κονγκ, ο ΠΟΕ απέσπασε τη συναίνεση των κρατών για νέα ανοίγματα της αγοράς στο πλαίσιο της ΓΣΕΥ.5 Όμως, σύμφωνα με τον κανόνα που συμφωνήθηκε για το πρόγραμμα της Ντόχα, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για ένα επιμέρους ζήτημα ενόσω δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα πάντα. Επιθυμώντας να ξεπεράσουν το μπλοκάρισμα που σημειώθηκε στον πολυμερή χαρακτήρα της συμφωνίας, οι πλευρές συναίνεσαν στο Χονγκ Κονγκ να δρομολογηθούν διαπραγματεύσεις τόσο διμερείς όσο και "πλειονομερείς" (μεταξύ περιοχών ή ομάδων κρατών). Οι τελευταίες παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι επιτρέπουν σε μεταγενέστερη φάση την επιβολή των αποτελεσμάτων τους σε ολόκληρο τον πλανήτη, τον "πολυμερισμό των αποτελεσμάτων τους (multilateralisation)", σύμφωνα με την αργκό των στελεχών του ΠΟΕ. Πράγματι, το άρθρο 2-3 της ιδρυτικής συμφωνίας του ΠΟΕ προβλέπει τη δυνατότητα της διεύρυνσης μιας διμερούς ή πλειονομερούς (plurilateral) συμφωνίας στους πάντες. Έχει δε ήδη χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις του εμπορίου των πολιτικών αεροσκαφών, των δημόσιων προμηθειών, του γαλακτοκομικού τομέα και του βόειου κρέατος.

Το πάγωμα της συμφωνίας του 2005 προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό στους επιχειρηματικούς κύκλους. Ο αμερικανικός Συνασπισμός της Βιομηχανίας των Υπηρεσιών (CSI) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Υπηρεσιών (ESF) έχουν κινητοποιηθεί και πιέζουν τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των "δημιουργών του πλούτου". Έχουν δε, δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Συνασπισμό των Υπηρεσιών (GSC), στον οποίο εντάσσονται εργοδοτικές οργανώσεις από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Καραϊβική, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν... Σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται τουλάχιστον έξι φορολογικοί παράδεισοι (Μπαρμπάντος, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αγία Λουκία...). Συμμετέχει επίσης και η The CityUK, η ένωση των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού τομέα του λονδρέζικου Σίτυ.

Τον Δεκέμβριο του 2011, στη διάσκεψη των υπουργών που συνεδρίασε στη Γενεύη, έγινε φανερό το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων. Από εκείνη τη στιγμή, η GSC, με εξαιρετικά πειστικό τρόπο, έχει κατορθώσει να πείσει πενήντα κυβερνήσεις6 να υποστηρίξουν ένα σχέδιο συμφωνίας για την Πολυμερή Συμφωνία για τις Υπηρεσίες (ΠΣΥ), το οποίο κινείται εκτός του πολυμερούς πλαισίου του ΠΟΕ. Αυτές οι 50 κυβερνήσεις αυτοανακηρύσσονται -με κάθε σοβαρότητα- "πολύ καλοί φίλοι των υπηρεσιών" και, στις 15 Φεβρουαρίου του 2012, αρχίζουν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Όσο για το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει στην Επιτροπή την εντολή για έναρξη των διαπραγματεύσεων μονάχα έναν χρόνο αργότερα, στις 18 Μαρτίου του 2013. Όπως συνέβη και στην περίπτωση της Μεγάλης Διατλαντικής Αγοράς, το κείμενο στο οποίο περιέχονται οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δίνεται στη δημοσιότητα.

Τον Ιούλιο του 2013, οι ευρωβουλευτές αφήνονται να παρασυρθούν από τους "πολύ καλούς φίλους των υπηρεσιών" και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "εκφράζει τον ενθουσιασμό του για το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων".8 Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Γενεύη, στην πρεσβεία της Αυστραλίας. Τα κείμενα των διαπραγματευτών πρέπει να παραμείνουν μυστικά. Μάλιστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν να χαρακτηριστούν οι προτάσεις τους "εμπιστευτικές", "για διάστημα πέντε ετών, το οποίο θα αρχίζει από την έναρξη της ισχύος της ΠΣΥ ή, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, από την ημερομηνία του κλεισίματος των διαπραγματεύσεων".8

Η συμφωνία υιοθετεί τους στόχους και τη μεθοδολογία της που προέβλεπε η μεγαλύτερη αδελφή της, η Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών. Έτσι, στους στόχους περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση όλων των τομέων και η παρεμπόδιση οποιασδήποτε μορφής επιστροφής στον δημόσιο χαρακτήρα, κάθε δραστηριότητας η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί ή εμπορευματοποιηθεί. Όσον αφορά δε τη μεθοδολογία, διατηρείται το σύστημα της προσφοράς και της ζήτησης, το οποίο εφαρμόζεται, όχι μόνον στους τομείς και τους υποτομείς των υπηρεσιών, αλλά και στους διάφορους τρόπους της παροχής των υπηρεσιών. Σε όλες τις περιπτώσεις, το ζητούμενο είναι να εξαλειφθούν οι περιορισμοί που απορρέουν από τη νομοθεσία και από τους πάσης φύσεως κανονισμούς.

Η ΠΣΥ ξαναζωντανεύει το άρθρο 17-1 της ΓΣΕΥ, το οποίο επιβάλλει την αρχή της "εθνικής μεταχείρισης": "Όσον αφορά τα μέτρα που επηρεάζουν την παροχή των υπηρεσιών, κάθε μέλος θα επιφυλάσσει στις υπηρεσίες και στους παρόχους υπηρεσιών από οποιαδήποτε άλλο κράτος - μέλος, μια μεταχείριση τουλάχιστον εξίσου ευνοϊκή με εκείνη που ισχύει για τις δικές της παρεμφερείς υπηρεσίες και τους δικούς της παρεμφερείς παρόχους υπηρεσιών". Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, η Γαλλία θα έπρεπε να χρηματοδοτεί ένα ξένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο -ή ένα ξένο ιδιωτικό λύκειο- που εγκαθίσταται στη χώρα με τα ποσά που αντιστοιχούν στη χρηματοδότηση που παρέχει στα δικά της δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της δωρεάν παιδείας. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον από δημοσιονομική άποψη, η μόνη της επιλογή θα ήταν να σταματήσει να χρηματοδοτεί τα γαλλικά δημόσια πανεπιστήμια και λύκεια. Επιπλέον, βάσει του άρθρου 16, η ΠΣΥ θα μπορούσε να απαγορεύσει τα δημόσια μονοπώλια (όπως η εθνική παιδεία) και τους αποκλειστικούς παρόχους υπηρεσιών, ακόμα και σε επίπεδο περιφερειακό ή τοπικό (για παράδειγμα, τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης).

Για άλλη μια φορά, το ζητούμενο είναι το ξήλωμα του πλέγματος των προδιαγραφών και των κανόνων στους τομείς της ασφάλειας και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, καθώς και του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών... Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι υποχρεώσεις για"καθολική παροχή υπηρεσιών", δηλαδή η υποχρέωση του κράτους να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες (υγείας, εκπαίδευσης, ταχυδρομείου κ.λπ.) στο σύνολο του πληθυσμού του.

Δύο άλλες ρήτρες, που προέρχονται κι αυτές από τη ΓΣΕΥ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απαγόρευση της επιστροφής στον δημόσιο τομέα μιας δραστηριότητας η οποία έχει ιδιωτικοποιηθεί: το status quo και το φαινόμενο της "καστάνιας συγκράτησης" (του μηχανικού συστήματος που καθιστά αδύνατη κάθε αντίστροφη πορεία). Το status quo παγώνει το επίπεδο της απελευθέρωσης της αγοράς που έχει επιτευχθεί και απαγορεύει οποιαδήποτε επιστροφή σε μια παροχή υπηρεσίας που εξασφαλίζεται από δημόσιο φορέα. Με αυτή τη ρύθμιση, η επιστροφή της υδροδότησης σε μια δημοτική επιχείρηση θα μπορούσε να καταστεί αδύνατη.9 Από την πλευρά του, το φαινόμενο της "καστάνιας συγκράτησης" προβλέπει ότι κάθε τροποποίηση του καθεστώτος που διέπει μια δραστηριότητα αποσκοπεί σε "μια ακόμα μεγαλύτερη συμβατότητα με την εν λόγω συμφωνία, και ποτέ το αντίθετο".10 Αυτή η διάταξη θα μπορούσε να εμποδίσει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν νέες δημόσιες επιχειρήσεις, για παράδειγμα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας.11

Ωστόσο, σε πολλούς τομείς, η ΠΣΥ δεν περιορίζεται στην αντιγραφή της ΓΣΕΥ, αλλά εκδηλώνει ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Για παράδειγμα, με τη ΓΣΕΥ ήταν ακόμα δυνατόν να εξαιρεθούν από την "εθνική αντιμετώπιση" το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος ή το όλον ή μέρος των κλάδων της υγείας και του πολιτισμού. Όμως, η ΠΣΥ εισάγει τον κανόνα ότι αυτή η αρχή εφαρμόζεται αυτόματα σε όλες τις υπηρεσίες, εκτός κι αν έχουν ρητά εξαιρεθεί και εγγραφεί σε έναν"αρνητικό κατάλογο", ο οποίος βέβαια μπορεί να αναθεωρηθεί.

Το εμπιστευτικό έγγραφο της 14ης Απριλίου, που διέρρευσε μέσω WikiLeaks στις 19 Ιουνίου, αποκαλύπτει την κατάσταση η οποία επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ιδιαίτερα εκείνες που παρέχονται από το Ταχυδρομείο, καθώς και τις ασφάλειες. Διαβάζοντάς το, προκύπτει αβίαστα το εξής συμπέρασμα: η κρίση του 2008 δεν μείωσε διόλου την επιθυμία για ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση αυτού του τομέα. Στα εμπόδια που θα πρέπει να εξαλειφθούν περιλαμβάνονται οι περιορισμοί στο μέγεθος των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις τραπεζικές δραστηριότητες, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τις κινήσεις των κεφαλαίων, τα κρατικά μονοπώλια, η υποχρέωση ανακοίνωσης των χρηματοοικονομικών πράξεων που πραγματοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους και ο έλεγχος των διασυνοριακών κινήσεων των κερδοσκοπικών κεφαλαίων...

Η Διεθνής των Δημόσιων Υπηρεσιών, μια συνδικαλιστική ομοσπονδία η οποία είναι παρούσα σε 54 χώρες, συνοψίζει ως εξής τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί: "Η ΠΣΥ εντάσσεται σε αυτό το νέο ανησυχητικό κύμα εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών που στηρίζονται σε νομικές εξουσίες, διαθέτουν δυνατότητα εξαναγκασμού και θεσμοθετούν τα δικαιώματα των επενδυτών, ενώ, από την άλλη πλευρά, απαγορεύουν την παραμικρή παρέμβαση των κρατών σε πλήθος κατηγοριών τομέων που συνδέονται έμμεσα με το εμπόριο".12

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο ΠΟΕ θα αναλάβει να παράσχει το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας για τις υπηρεσίες και θα επιτρέψει την επέκταση αυτής της συμφωνίας πέρα από τα όρια του πρώτου κύκλου που συνεδρίασε στη Γενεύη. Πράγματι, ο προαναφερθείς οργανισμός διευκρινίζει ότι οι πλειονομερείς συμφωνίες αποτελούν τμήμα των δικών του συμφωνιών "για τα μέλη που τις έχουν αποδεχθεί και έχουν αναγκαστικό χαρακτήρα γι' αυτά τα μέλη".

ΠΣΥ, Πολυμερής Συμφωνία για τις Επενδύσεις (ΠΣΕ), Εμπορική Συμφωνία Εναντίον των Απομιμήσεων (ACTA), Μεγάλη Διατλαντική Αγορά, ΓΣΕΥ... Το ένα μετά το άλλο, αυτά τα σχέδια για την επέκταση της ελευθερίας των ανταλλαγών προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαλύσουν τις μορφές λαϊκής κυριαρχίας για να διακηρύξουν με όσο τον δυνατόν πιο πανηγυρικό τρόπο την ανωτερότητα των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι επενδυτές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που αποτελεί το όνειρο των υπερεθνικών εταιρειών, υλοποιείται σήμερα τόσο από τις κυβερνήσεις οι οποίες ακρωτηριάζουν με τα ίδια τους τα χέρια το πεδίο των αρμοδιοτήτων τους όσο και από υπερεθνικούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΠΟΕ, ΔΝΤ), οι οποίοι ξεφεύγουν ακόμα κι από τον παραμικρό δημοκρατικό έλεγχο.

* Ο Raoul Marc Jennar είναι ο συγγραφέας -από κοινού με τη Laurence Kalafatides- του"AGCS. Quand les Etats abdiquent face aux multinationalεs", Raisons d'agir, Παρίσι, 2007.

1 (Σ.τ.Μ.) Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπου το σχολείο τελειώνει στις 4 το απόγευμα ή και αργότερα, οι μαθητές γευματίζουν στο σχολικό εστιατόριο. Η σίτιση επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον δήμο.

2 Trade in Services Agreement, http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/tisa

3 Βλέπε το αφιέρωμα της "Le Monde Diplomatique" στην "Αυγή" της Κυριακής 13-07 και 20-07-2014.

4 "Les declarations de Doha", ΠΟΕ, Γενεύη, 2003.

5 Για μια αναλυτική περιγραφή της συμφωνίας, βλέπε www.jennar.fr

6 Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Νότια Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ηνωμένες Πολιτείες, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Ελβετία, Ταϊβάν, Τουρκία, καθώς και τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7 Ψήφισμα Β7-0314/2013, το οποίο υιοθετήθηκε στις 4 Ιουλίου του 2013, με 526 ψήφους υπέρ και 111 κατά, http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2013-0314+0+DOC+XML+V0//EL

8 "L'ACS contre les services publics", ειδική έκθεση της Διεθνούς των Δημόσιων Υπηρεσιών (PSI), 28 Απριλίου 2014, http://www.world-psi.org/en/node/6709

9 (Σ.τ.Μ.) Στη Γαλλία, τη δεκαετία του 1990, η υδροδότηση των περισσότερων πόλεων και η επεξεργασία των αστικών λυμάτων παραχωρήθηκε με μακροχρόνιες συμβάσεις σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες (Veolia, Suez...), οι οποίες γιγαντώθηκαν και μετατράπηκαν σε σημαντικές πολυεθνικές. Όμως, η τιμή του νερού εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, οι εταιρείες αθέτησαν πολλές από τις -πλέον δαπανηρές- υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει και δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις. Οι μέτοχοί τους πλούτισαν, ενώ έρευσε άφθονο μαύρο χρήμα στις τσέπες αρκετών αιρετών. Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει στη χώρα ένα κίνημα για επιστροφή στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης. Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση του Παρισιού. Μάλιστα, πολλές φορές, για να ξαναπάρουν την ύδρευση στα χέρια τους, οι δήμοι δεν περιμένουν τη λήξη της σύμβασης και προσφεύγουν στα δικαστήρια επικαλούμενοι τις τεράστιες αθετήσεις υποχρεώσεων των ιδιωτών.

10 ό.π.

11 (Σ.τ.Μ.). Στη Γαλλία, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχουν ήδη πολλά παραδείγματα δραστηριοποίησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα στον τομέα της παραγωγής βιοαερίου από οργανικά απορρίμματα της γεωργικής παραγωγής της περιοχής ή των πάρκων της πόλης.

12 ό.π.

http://left.gr/news/ti-kryvetai-piso-apo-tin-tisa-polymeri-symfonia-gia-tis-ypiresies-kai-giati-mas-afora
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Rigelian Posted - 05/05/2016 : 22:10:47
ok, σύντομο και κατανοητό, thanks, θα απαντήσω σύντομα:

1. Δεν μου δαίνεται κακό αυτό.
2. Η μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση μου φαίνεται ακόμα καλύτερη.
3. ΜΑΚΑΡΙ να έχουμε ΚΑΙ στα τρόφιμα τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ.
4. Επίσης!
5. Ούτε αυτό μου φαίνεται κακό, δεν μπορεί ο κάθε οικοκαραγκιόζης να περνάει πολιτικές ανέφικτες.
6. Να θυμίσω ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ χαμηλότερη ανεργία από την ΕΕ. Δεν είναι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα που συντελούν σε αυτό, προφανώς, αλλά και πάλι, ούτε αυτό μου φαίνεται κακό.
7. Καλά, αυτά μου φαίνονται λίγο conspiracy theories, δεν τα θεωρώ σοβαρά.
8. Δεν το κατάλαβα αυτό, νομίζω ότι δεν είναι έτσι, αλλά αν μιλάει για deregulation, τότε συμφωνώ.
9. Είμαι απόλυτα υπέρ του απορρήτου και κατά των διαρροών. Να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να παρουσιατούν τα αποτελέσματα μετά. Μακάρι να είναι έτσι (πλήρως απόρρητες διαπραγματεύσεις), φοβάμαι ότι πρόκειται για υπερβολή...
10. Κάθε ελεύθερο εμπόριο είναι, κατά τη γνώμη μου, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
xipolitos Posted - 05/05/2016 : 20:49:04
Κωντσταντίνε είχα παραθέσει σημαντικούς λόγους ανησυχίας ως προς τις "συμφωνίες", ας τις ξαναθυμιθούμε...

Οι 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούμε για τη συμφωνία ΤΤΙΡ

1. Η ΤΤΙΡ είναι απειλή για τη δημοκρατία


Εάν συμφωνηθεί, η ΤΤΙΡ θα δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μηνύουν τις κυβερνήσεις σχετικά με πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μελλοντικά τους κέρδη, υπονομεύοντας τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων στον δημόσιο συμφέρον.

2. Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες

Η ΤΤΙΡ θα δημιουργήσει νέες αγορές σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση. Θα καταστεί επίσης πολύ δύσκολο να υπαχθούν οι υπηρεσίες αυτές - καθώς και την ενέργεια και το νερό μας – ξανά υπό δημόσιο έλεγχο.

3. Η ΤΤΙΡ απειλεί την ασφάλεια των τροφίμων

Μέσω της εναρμόνισης των κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων, τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της ΕΕ θα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα των ΗΠΑ. Με αυτό το τρόπο θα αρθούν οι περιορισμοί της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ΓΤΟ, τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες βοδινού κρέατος.

4. Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για το περιβάλλον

Η ΤΤΙΡ θα μειώσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ στα επίπεδα των ΗΠΑ, επιτρέποντας μια αμερικανικού τύπου ανάπτυξη fracking στην Ευρώπη

5. Η ΤΤΙΡ είναι απειλή για το κλίμα

Ισχυροποιώντας τα δικαιώματα των επενδυτών, η ΤΤΙΡ θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μηνύουν κυβερνήσεις όταν υιοθετήσουν νέες πολιτικές κατά των ορυκτών καυσίμων.

6. Η ΤΤΙΡ απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων

Tα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούσαν να μειωθούν στα πρότυπα των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε πολιτείες των ΗΠΑ & των χωρών της ΕΕ με τα χαμηλότερα πρότυπα εργασίας

7. Η ΤΤΙΡ είναι μια απειλή για την ιδιωτική ζωή

Διέρρευσαν έγγραφα που δείχνουν ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της Εμπορικής Συμφωνίας Κατά της Παραποίησης (ACTA), η οποία απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από λαϊκή διαμαρτυρία. Η TTIP θα μπορούσε να αναγκάσει τους παρόχους διαδικτύου για να κατασκοπεύουν τους πελάτες τους.

8. Η ΤΤΙΡ αποτελεί απειλή για τον οικονομικό έλεγχο

Η ΤΤΙΡ θα καταργήσει πολλούς από τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (όπως οι τραπεζικές εγγυήσεις) που έχουν εισαχθεί μετά το 2008 για να αποτρέψουν ένα ακόμη μελλοντικό οικονομικό κραχ.

9. Η ΤΤΙΡ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο απόρρητο

Ενώ τα εταιρικά συμφέροντα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, το κοινό δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο στις συζητήσεις. Όλοι οι διαπραγματευτές πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο κείμενο της συμφωνίας - ακόμη και για τους βουλευτές - έτσι τα περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε είναι από έγγραφα που διέρρευσαν.

10. Η ΤΤΙΡ είναι ένα επικίνδυνο προσχέδιο για τον υπόλοιπο κόσμο

Αν η ΤΤΙΡ συμφωνηθεί, οι χώρες στον παγκόσμιο Νότο θα έρθουν υπό τεράστια πίεση για την εφαρμογή προτύπων τύπου ΤΤΙΡ ώστε να αποφευχθεί η μείωση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Το λόμπι των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν το στόχο τους για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας σύγκλισης προς τα πρότυπα των ΕΕ-ΗΠΑ». Με αυτό το τρόπο θα δούμε πολιτικές ελεύθερου εμπορίου να επιβάλλονται στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.
Rigelian Posted - 04/05/2016 : 20:42:01
Ποιες ακριβώς είναι οι ανησυχίες σας;
xipolitos Posted - 04/05/2016 : 15:46:56
TTIP & CETA: Ώρα να πάρουν ανοιχτή θέση

Δελτίο τύπου - 4 Μαΐου, 2016
Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση ενάντια στην TTIP και CETA.

Δύο μέρες μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP[1], η Greenpeace καλεί τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA μέσω ανοιχτής επιστολής[2].

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι πλέον διαθέσιμο προς όλους και ότι ο πάταγος από τις αποκαλύψεις καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα: να δηλώσουν ανοιχτά και έμπρακτα την αντίθεσή τους απέναντι σε δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας:

‘Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν και να πιέσουν την Επίτροπο Μάλμστρομ: αν της προτείνεται μία συμφωνία που βλάπτει τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα, τότε θα πρέπει να την απορρίψει’, τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου υπεύθυνη εκστρατείας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του 13ου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP στη Νέα Υόρκη, Ομπάμα και Μέρκελ δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, που όμως συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην TTIP με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών[3].

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τόσο της TTIP όσο και της CETA, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι δύο συμφωνίες θα φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ θα συμβάλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα[4].

‘Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους’, τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:

Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.


[1] http://www.greenpeace.org/greece/el/news/2016/may/ttipleak/

[2] www.greenpeace.org/greece/Global/greece/2016/other/20160405_TTIP%20Letter%20to%20politicians.pdf

[3] http://www.euractiv.com/section/trade-society/news/obama-merkel-make-joint-pitch-for-eu-us-trade-deal/

[4] Δείτε για παράδειγμα την έκθεση του AustrianFoundationforDevelopmentResearch, η οποία καταδεικνύει ότι οι εκτιμήσεις υπέρ των ωφελειών από την TTIP βασίζονται σε αμφισβητούμενες υποθέσεις εργασίας, αγνοούν τις αρνητικές επιπτώσεις και θεωρούν ότι η κατάργηση ρυθμίσεων και κανόνων θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη: http://www.guengl.eu/uploads/plenary-focus-pdf/ASSESS_TTIP.pdf

http://www.greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2016/ttip-vouleftes/

Υ.Γ. Οταν κάποτε τα λέγαμε με τον Κώστα και κάποιους άλλους "ανήσυχους" εδώ μέσα μας περιγελούσαν, ή δεν θεωρούσαν το θέμα τόσο σοβαρό, τώρα με την διαρροή των εγγράφων και τις αποκαλύψεις για την TTIP και CETA, δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας.
Rigelian Posted - 05/10/2015 : 22:00:57
Πραγματικότητα: Υπάρχει ο καπιταλισμός, έχει καταρρεύσει ο κομμουνισμός!
xipolitos Posted - 05/10/2015 : 21:30:34
To ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι οικονομικές γενοκτονίες - Ο ύπουλος μηχανισμός μεταφοράς πλούτου που αφήνει πίσω του συντρίμμια και τραγικές απώλειες!

Οι αρνητικές επιπτώσεις της μεσολάβησης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας

Κατά πρώτο, είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά ο αναπτυγμένος κόσμος (και δεν μπόρεσε να προβλέψει ή να αποτρέψει ο μηχανισμός του ΔΝΤ) είναι σαφώς πιο περίπλοκη και ακανθώδης από τα παγκόσμια προβλήματα που είχαν οι χαροκαμένες πολιτείες στην πρώτη μεταπολεμική εποχή. Η απόπειρα του Ταμείου και της Τράπεζας να επιλύσουν τα σύγχρονα αυτά χρηματοπιστωτικά γεγονότα ήταν να «παγώσουν» τις οικονομίες, σταθεροποιώντας δηλαδή τους δείκτες της παγκόσμιας οικονομίας μέσω της τοκο-εισπρακτικής διαδικασίας.

Με λίγα λόγια, αντί να συνδράμει στην ανοικοδόμηση των ευαίσθητων οικονομιών, το ΔΝΤ αυξάνει τα επίπεδα του χρέους των χωρών που πλήττονται από τους κερδοσκοπικούς μηχανισμούς, με τα υπέρογκα πια πιστωτικά ποσά να στραγγαλίζουν την παραγωγική διαδικασία στο εσωτερικό των κρατών, κάνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο να πτωχεύει και το εργασιακό δυναμικό να μένει άνεργο. Είναι το δυσβάσταχτο επίπεδο των δόσεων για την αποπληρωμή του χρέους των οφειλετών που ξεπαστρεύει προοδευτικά κάθε υγιή παραγωγική δραστηριότητα.

Φαίνεται λοιπόν πως οι διεθνείς οικονομικοί θεσμοί ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει, καθώς όπου μα όπου έχουν παρέμβει οι πολιτικές τους ακολουθούν τα ίδια πατήματα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν σταθεροποιήσει πουθενά την κατάσταση, εκτός κι αν σταθεροποίηση αποκαλούμε τον πλήρη στραγγαλισμό της παραγωγικής δραστηριότητας και τον μηδενισμό των δεικτών! Κι έτσι αντί να θεραπεύσουν το πρόβλημα και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των τρωτών αυτών οικονομιών, τα μέτρα του ΔΝΤ έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: αποσάθρωση των κρατικών θεσμών, κατάργηση των προστατευτικών οικονομικών φραγμών και ηθελημένη οικονομική εξαθλίωση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων μέσω εξαντλητικών φοροεισπρακτικών πολιτικών.

Κι εδώ κρύβεται ίσως το πλέον τρωτό τμήμα της οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, αυτό που το αφήνει έκθετο στην κριτική: η παραγωγή φτώχειας δηλαδή και η αύξηση των δεικτών ανεργίας. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο οργανισμός επηρεάζουν την αγορά εργασίας μέσω της διαβόητης «ρύθμισης του κόστους ανεργίας», τον δραστικό περιορισμό δηλαδή του συνολικού κόστους της αγοράς εργασίας. Κι έτσι υπονομεύεται ανοιχτά η ανάπτυξη της τοπικής καταναλωτικής βιομηχανίας, καθώς καταστρέφονται τα ίδια τα θεμέλια της αγοράς μέσω στριφνών «αναπτυξιακών» πολιτικών που πνίγουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το εξαγόμενο το γνωρίζουμε πια καλά: σάρωμα του επιχειρηματικού κόσμου, κύμα πτωχεύσεων και εκτίναξη των δεικτών ανεργίας. Και τότε έρχονται οι ξένοι σωτήρες, οι πολυεθνικοί κολοσσοί, για να ολοκληρώσουν τη ζοφερή εικόνα των μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ, την ίδια ώρα που οι ακόμα πιο ευάλωτες τώρα εθνικές οικονομίες μένουν ακόμα πιο παραδομένες στις κερδοσκοπικές προθέσεις των επιτήδειων.

Φαίνεται πως η συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών μόνο τυχαίο «υποπροϊόν» της παρέμβασης του Ταμείου δεν είναι, καθώς ο στραγγαλισμός της αγροτικής αυτάρκειας και η στροφή της οικονομίας σε εξαγωγικά μονοπάτια αποτελεί παγκόσμια σταθερά στη λίστα των διαρθρωτικών μέτρων που επιβάλει το ΔΝΤ.

Κανείς δεν ισχυρίζεται φυσικά πως όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, είτε μιλάμε για τις προκλήσεις των αναπτυγμένων χωρών είτε για τις απόπειρες ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, πυροδοτούνται από τις πολιτικές που ακολουθούν οι διεθνείς δομές που ξεπήδησαν από το Bretton Woods το 1944. Η οικονομική δυσπραγία και αληθινή είναι και περίπλοκη στην εξέλιξή της και πολλές χώρες τίθενται αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα αποτυγχάνοντας να προσαρμοστούν στις επιταγές του νέου παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας.

Είναι ωστόσο εξίσου αληθές ότι ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα επιδεινώνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα κλιμακώνοντας (αν όχι μεθοδεύοντας ενεργά) τις παρενέργειές τους, πριν πυροδοτήσουν μια σειρά ακόμα από μέτρα που λειτουργούν προς την κατεύθυνση της όξυνσης των αντιθέσεων και της μεταφοράς του πλούτου από τον φτωχό Νότο στον πλούσιο Βορρά. Κι έτσι δεν είναι λίγοι οι επικριτές που βλέπουν πίσω από τη δράση του ΔΝΤ έναν νέο αποικιοκρατικό μηχανισμό, που λειτουργεί στα ίδια μάλιστα πλαίσια της ασύστολης καταδυνάστευσης. (απ[απόσπασμα)

Είναι όμως και το άλλο: ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα έχουν καταφέρει να προκαλέσουν περισσότερη καταστροφή παρά ανοικοδόμηση σε πολλούς ακόμα τομείς, από τους οποίους ξεχωρίζει η κρατική διαφθορά, ο άμεσος στόχος πολλών παρεμβατικών πολιτικών. Όχι μόνο δεν πατάσσεται η αυθαιρεσία και η διαφθορά, αλλά μέσα στο νέο ασφυκτικό πλαίσιο της λιτότητας φαίνεται αντιθέτως να ευνοείται και να ανθεί, υπονομεύοντας κάθε κυβερνητική πολιτική που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/786383/to-dd-i-pagosmia-trapeza-kai-oi-oikonomikes-genoktonies

Υ.Γ. "Τα "καταστροφικά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης": μέσα σε μια γενιά σχεδόν εκτοξεύφθηκε η απόλυτη φτώχεια στον πλανήτη. Και έπεται λαμπρή συνέχεια.

Και συνεχίζω:

Η κατάρρευση του καπιταλισμού και η επικράτηση της ελευθερίας κάνουν τον κόσμο μας συνολικά καλύτερο!"
Rigelian Posted - 05/10/2015 : 19:54:12
Η είδηση:

5/10/2015 11:39:34 πμ ΗΠΑ: Η ακραία φτώχεια αναμένεται να πέσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία σε ποσοστό κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού (Παγκόσμια Τράπεζα)

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας
αναμένεται να πέσει ως το τέλος του έτους για πρώτη φορά στην ιστορία
κάτω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανακοίνωσε χθες η Παγκόσμια
Τράπεζα.

Για πολλά χρόνια η ακραία φτώχεια οριζόταν ως η εξασφάλιση των προς το
ζην με εισόδημα χαμηλότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα προσάρμοσε στα σημερινά δεδομένα τον αριθμό αυτόν
θέτοντας το όριο στα 1,90 δολάρια την ημέρα.

Ως το τέλος του έτους ο αριθμός των ανθρώπων που θα ζουν υπό συνθήκες
ακραίας φτώχειας στον κόσμο θα έχει μειωθεί στα 702 εκατομμύρια, ή στο
9,6% του παγκόσμιου πληθυσμού, έναντι 902 εκατομμυρίων ή 12,8% του
παγκόσμιου πληθυσμού που ήταν το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του
παγκόσμιου οργανισμού.

"...οι προβλέψεις αυτές δείχνουν ότι είμαστε η πρώτη γενιά στην
ανθρώπινη ιστορία που μπορεί να δώσει τέλος στην ακραία φτώχεια",

δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η
Παγκόσμια Τράπεζα, "μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη συσσώρευση
της φτώχειας παγκοσμίως στην υποσαχάρεια Αφρική".

Αν και το ποσοστό των ανθρώπων, που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας
στην υποσαχάρεια Αφρική, αναμένεται να πέσει από 42,6%, που ήταν το
2012 σε 35,2% ως το τέλος του 2015, αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει
σχεδόν τους μισούς από τους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας
ένδειας παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος του θεσμού προειδοποίησε επίσης ότι η επιβράδυνση της
παγκόσμιας ανάπτυξης, η αστάθεια στις χρηματαγορές, οι συγκρούσεις, η
υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων και ο αντίκτυπος των κλιματικών αλλαγών
εγείρουν εμπόδια στο να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ να δοθεί ένα τέλος
στην φτώχεια ως το 2030.

"Ωστόσο παραμένει στο χέρι μας εφόσον οι υψηλές μας προσδοκίες
συνδυαστούν με σχέδια χωρών που θα βοηθήσουν τα εκατομμύρια των
ανθρώπων που εξακολουθούν να ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας" στον
κόσμο, κατέληξε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Σχόλιο αλιευμένο με το οποίο συμφωνώ:

Τα "καταστροφικά αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης": μέσα σε μια γενιά σχεδόν εξαλείφθηκε η απόλυτη φτώχεια στον πλανήτη. Και έπεται λαμπρή συνέχεια.

Και συνεχίζω:

Η κατάρρευση το κομμουνισμού και η επικράτηση της ελευθερίας κάνουν τον κόσμο μας συνολικά καλύτερο!
xipolitos Posted - 05/10/2015 : 13:17:18
Κάλεσμα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP CETA TiSA

Συγκέντρωση στην Αθήνα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 ώρα 11:30 στην είσοδο της οδού Ερμού στο Σύνταγμα.

Διεθνές κάλεσμα Δράσης ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες. Ημέρες δράσης 10-17 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 δημόσιες δράσεις σε όλες τις πόλεις του κόσμου

Κάλεσμα Δράσης

Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών!

Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!

Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και των κοινών αγαθών.

Ναι στην προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Ναι στην ελευθερία των σπόρων – ΟΧΙ στους Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα).

Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης.

TTIP = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. - Η.Π.Α.

CETA = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά

TiSA = Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών

TPP = Διαηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικά & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες... (συνέχεια)
http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/36640-kalesma-to-sabbato-10-oktwbrioy-enantia-stis-lhstrikes-symfwnies-ttip-ceta-tisa
xipolitos Posted - 03/10/2015 : 15:32:48
TTIP: Η πιο σημαντική συμφωνία πο​υ​ ​​ποτέ δεν άκουσες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει με απόλυτη μυστικότητα να υπογράψει δύο εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ (TTIP) και τον Καναδά (CETA), οι οποίες απειλούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας: τα κεκτημένα δεκαετιών στην εργατική νομοθεσία, την προστασία του περιβάλλοντος και της διατροφής μας, το σύστημα δικαιοσύνης, την ιδιωτικότητά μας και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας.

Μέσα από την TTIP οι επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής στη δημιουργία νομοθεσίας ήδη από το πρώτο στάδιο της σύλληψής της και το σημαντικότερο να μηνύουν τις εθνικές κυβερνήσεις για δισεκατομμύρια αν θεωρούν ότι τα συμφέροντα τους βλάπτονται.

ΕΠΕΙΓΟΝ: Βοήθησέ μας να φτάσουμε τις 3 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τις 5 Οκτωβρίου!
http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/ttip/

Αυτοδιαχειριζόμενη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών


Αντικείμενο

Καλούμε τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Κράτη Μέλη της να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ στα πλαίσια της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) και να μην επικυρώσουν τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.

Βασικοί στόχοι

Σας καλούμε να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις για τη «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και να ακυρώσουμε τη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA) με τον Καναδά. Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως η διευθέτηση διαφορών επενδυτή-κράτους και οι κανόνες σχετικά με την κανονιστική συνεργασία, και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το γράμμα του νόμου. Είμαστε ενάντια στην υποβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων, καθώς και την απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών (όπως το νερό) και των πολιτιστικών αγαθών μέσα από αδιαφανείς διαπραγματεύσεις. Στηρίζουμε μια εναλλακτική εμπορική και επενδυτική πολιτική για την ΕΕ.
xipolitos Posted - 25/09/2015 : 23:27:24
Διαδικτυακή εκστρατεία ενάντια στη συνθήκες TTIP και CETA
Κοινωνία


Η ιστοσελίδα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών Avaaz.org https://secure.avaaz.org/el/stop_ttip_greece/?bGjgQeb&v=65336 απευθύνει κάλεσμα για τη διακοπή της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και ακύρωση της «Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνία» (CETA).

Όπως σημειώνεται στη διαδικτυακή εκστρατεία, «οι συμφωνίες περιλαμβάνουν ζητήματα μείζονος σημασίας (όπως η διευθέτηση διαφορών επενδυτή-κράτους και οι κανόνες σχετικά με την κανονιστική συνεργασία) και αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και το γράμμα του νόμου».

«Είμαστε ενάντια στην υποβάθμιση των εργασιακών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων, καθώς και την απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών (όπως το νερό) και των πολιτιστικών αγαθών μέσα από αδιαφανείς διαπραγματεύσεις. Στηρίζουμε μια εναλλακτική εμπορική και επενδυτική πολιτική για την ΕΕ», αναφέρεται σχετικά.

Στόχος του Αvaaz είναι φτάσει τα 3 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τις 5 Οκτωβρίου «ενάντια σε αυτές τις συμφωνίες που απειλούν σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας».

«Αν δεν έχεις ακούσει τίποτα για τις εμπορικές συμφωνίες TTIP και CETA, δεν είναι γιατί έχεις απορροφηθεί από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Είναι γιατί αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή, να μην μάθεις τίποτα σχετικό πριν πέσουν οι υπογραφές», γράφει σχετικά ο ιστότοπος του Avaaz


Συλλογή υπογραφών για τη διακοπή της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και ακύρωση της «Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνία» (CETA).
https://secure.avaaz.org/el/stop_ttip_greece/?bGjgQeb&v=65336
xipolitos Posted - 01/09/2015 : 11:13:06
Ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλάει στην ραδιοεφημερίδα της ertopen, για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, γνωστή ως TTIP.
Ακούστε το ηχητικό εδώ: http://www.ertopen.com/news/ellada/politikh/item/36128-o-noths-marias-milaei-sthn-ertopen-gia-th-diatlantikh-etairikh-schesh-emporioy-kai-ependysewn-hchhtiko

Σημ. Ολα αυτά τα πολύ σοβαρά περνούν ατα ψιλά γράμματα της ενημέρωσης χωρίς να δίνεται η δέουσα βαρύτητα στην ενημέρωση του κόσμου.
"Ο σκοτεινός κόσμος" εν δράσει..! Οι κινηματικές διαδικασίες των πολιτών μπορούν αντισταθούν για να τα αποτρέψουν τα δόλια σχέδια του παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.

Η Πλατφόρμα Ανοιχτής Διαβούλευσης του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά με τους πολίτες, για ένα δημοκρατικό βήμα δημόσιου διαλόγου με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας εδώ: http://consultation.notismarias.gr/index.php/forum/ttip
xipolitos Posted - 12/08/2015 : 12:00:55
The Corporation (Ελληνικοί υπότιτλοι)
https://youtu.be/rQGAoC4bM0c

Ενα συγλονιστικό ντοκυμαντέρ των Mark Achbar και Jennifer Abbott για την δράση των πολυεθνικών. Για την παραγωγή της ταινίας δούλεψαν πάνω απο 200 άνθρωποι. Η ταινία έχει κερδίσει 26 διεθνή βραβεία.

Περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις απο 40 εταιρικούς γνώστες κριτικούς - συμπεριλαμβανομένων των Νόαμ Τσόμσκι, Ναόμι Κλάιν, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva και ο Michael Moore - συν αλήθινές ομολογίες, μελέτες των επιπτώσεων και στρατηγικές για την αλλαγή.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο "Η εταιρία - το παθολογικό κυνήγι του κέρδους και της δύναμης" του Joel Bakan.

Καλωσορήσατε στον κόσμο που κυβερνούν οι πολυεθνικές..!

http://www.thecorporation.com/film/about-film

https://youtu.be/Z4ou9rOssPg

KostasPVol Posted - 11/08/2015 : 19:18:13
Όπως οι Έλληνες κοιμούνται όρθιοι και δέχονται πολύ χαλαρά τα μνημόνια που τους επιβάλουν επί 5 χρόνια, έτσι και όλος ο κόσμος κοιμάται όρθιος και ουσιαστικά αγνοεί όσα γίνονται με το TTIP.

http://www.thepressproject.gr/article/80069/VIDEO-Kati-pio-simantiko-apo-ta-mnimonia
xipolitos Posted - 23/05/2015 : 11:47:26
Η TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο διοργάνωσαν εκδήλωση την Παρασκευή 22/5 με θέμα: Η TTIP ως υπερόπλο της νέας γενιάς διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που ενημερώνει και δικτυώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που προωθείται στο πλαίσιο της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Η TTIP , που βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, επισήμως, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμπόδιων». Ωστόσο, κριτικές φωνές διαμηνύουν ότι κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα, όμως, «εμπόδια» για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).

Στην εκδήλωση βρέθηκε και χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
Ομιλητές: Τζον Χίλαρι, War on Want. Μίκαελ Έφλερ, European.Citizens Initiative against TTIP & CETA. Γιούργκεν Μάιερ, Forum Environment & Development

(βίντεο)
Η TTIP ως υπερόπλο - Τζον Χίλαρυ https://youtu.be/FEVqBhxBQVo
Η TTIP ως υπερόπλο - Μίκαελ Έφλερ https://youtu.be/C7OI6TxOT80
Η TTIP ως υπερόπλο - Γιούργκεν Μάιερ https://youtu.be/DaOfoh4Ypqw
Η TTIP ως υπερόπλο -Γιώργος Σταθάκης https://youtu.be/4CpwmumuRhw

http://left.gr/news/i-ttip-os-yperoplo-tis-neas-genias-diethnon-emporikon-symfonion-vinteo


xipolitos Posted - 21/05/2015 : 12:48:11
Δεν "σκούζει" κανείς είναι ενημέρωση, αν αφιέρωνες λίγο χρόνο να την διαβάσεις θα το καταλάβαινες..

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000