Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και καρδιά
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

prof
Advanced Forum-Runner

263 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 26/03/2016 :  00:43:04  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα ηθελα να μοιραστω το παρακατω αρθρο.

Είναι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων καλό για την καρδιά σου;

Εάν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις (π.χ. μαραθώνιους, ημί-μαραθώνιους, κλπ.) μπορεί να αναρωτιέσαι αν αυτό είναι καλό για την καρδιά και γενικά για την υγεία σου. Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς από τους γιατρούς. Επίσης, έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το αν το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων προκαλεί την εμφάνιση ουλώδη ιστού στην καρδιά. Το θέμα είναι ανησυχητικό επειδή αν ο ουλώδης ιστός (ή ίνωση) στην καρδιά πάρει μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να οδηγήσει στην πάχυνση μέρους της καρδιάς με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η λειτουργία της.

Αν και είναι αλήθεια ότι έχει παρατηρηθεί ουλώδης ιστός στις καρδιές αθλητών που μακροχρόνια τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, θεωρείται ότι το τρέξιμο δεν είναι η αιτία. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση βασίζεται σε δύο μελέτες. Μια μελέτη του Dr. MatthewWilson, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Τhe Journal of Applied Physiology, χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές απεικόνισης για να εξετάσει τις καρδιές τριών ομάδων ανθρώπων: 12 διά βίου αθλητές αντοχής ηλικίας 50 έως 67 ετών, 20 άτομα ελέγχου αντίστοιχης ηλικίας, και 17 νεότερους αθλητές αντοχής (ηλικίας 26 έως 40 ετών). Ενώ εντοπίστηκε ουλώδης ιστός σε 4 από τους δια βίου αθλητές αντοχής, δεν βρέθηκε σε κανένα από τα άτομα στην ομάδα ελέγχου ούτε στους νεότερους αθλητές. Έτσι, μπορεί θεωρητικά να συμπεράνει κανείς ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της εμφάνισης ουλώδη ιστού και του μακροχρόνιου τρεξίματος αντοχής. Απαιτείται όμως επιπλέον έρευνα για να βγει τελικό συμπέρασμα για το αν η άθληση αντοχής προκαλεί ίνωση στη καρδία και, ως εκ τούτου, είναι κακή για την υγεία σου.

Μια άλλη μελέτη, που έγινε από την Dr. Begona Benito και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, έκανε παρατηρήσεις σε ποντίκια. Οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στις καρδιές των ποντικιών παρόμοιες με εκείνες που απαντώνται στα αθλούμενα άτομα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιδράσεις εξαφανίστηκαν μετά από μια περίοδο ανάπαυσης 8 εβδομάδων (που είναι μισή της περιόδου άσκησης).

Οπότε, τι σημαίνουν όλα αυτά για τα άτομα που κάνουν προπόνηση αντοχής και τρέχουν μεγάλες αποστάσεις; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα άτομα που περιστασιακά τρέχουν ένα μαραθώνιο και περνούν την υπόλοιπη ζωή τους διατηρώντας τη φυσική τους κατάσταση κάνοντας 30 με 60 λεπτά προπόνησης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας δεν είναι πιθανό να παρουσιάσουν ίνωση. Ένα ποσοστό των ατόμων που προπονούνται σκληρά για όλη τη ζωή τους για μαραθώνιους και άλλα επίπονα events αντοχής μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν ουλώδη ιστό στην καρδιά τους.

Κάτι που πρέπει να προσέξεις είναι να αποφεύγεις ή να μειώνεις την προπόνησή σου όταν έχεις προσβληθεί από κάποια ίωση. Επειδή οι ιώσεις προκαλούν φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ουλών στα αγγεία.

HAGI
Forum-Runner

Greece
204 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 26/03/2016 :  07:28:11  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα μπορούσατε να παραθέσετε κάποιο link με ολόκληρη την μελέτη του Dr. MatthewWilson επειδή δεν μπόρεσα να την εντοπίσω στην αναζήτηση που έκανα (google!)?

Διόρθωση, την βρήκα:
1)http://jap.physiology.org/content/early/2011/02/10/japplphysiol.01280.2010

Edited by - HAGI on 26/03/2016 07:40:09
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

n1kcha
Forum-Runner

90 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/03/2016 :  00:02:23  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Δύσκολο θέμα. Στην έρευνα ,ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο τα συμπεράσματα αν εξεταζαν τους εθελοντές για αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι συμμετέχοντες απλά δήλωσαν οτι δεν είναι διαβητικοί και δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.


Γενικότερα για το θέμα της καρδιάς προτείνω μια σειρά από πρόσφατες δημοσιεύσεις στο blog του Malcom Kendrick.
Όλες είναι εδώ:
http://drmalcolmkendrick.org/


What causes heart disease part XI
What causes heart disease part X
What causes heart disease part IX
What causes heart disease part VIII
What causes heart disease part VII
What causes heart disease part VI
What causes heart disease part V
What causes heart disease part IV
What causes heart disease – part III
What causes heart disease – part II
What causes heart disease?
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Deorum
Moderator

Greece
7283 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/03/2016 :  00:09:23  Εμφάνιση Προφίλ  Visit Deorum Προσωπική Σελίδα  Απάντηση σε αποστρόφους
Ενδιαφέρον blog, θα το μελετήσω.
Ευχαριστώ
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000