Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Θλάση στην γάμπα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

GEORGEP
Newbie Forum Runner

3 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 30/07/2017 :  08:43:00  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καταρχάς καλημέρα σε όλους στο φόρουμ. Ονομάζομαι Γιώργος, είμαι από Έδεσσα και αφού διαβάζω το site αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αποφάσισα να γίνω και εγώ μέλος στο φόρουμ. Ισως είναι από τα πιό ενδιαφέροντα site και φόρουμ που έχω διαβάσει ποτέ.
Ασχολούμαι με το τρέξιμο, ερασιτεχνικά, εδώ και δύο χρόνια. Αλλά φέτος μου έτυχε ένα πρόβλημα, για την ώρα, και θα ήθελα την γνώμη σας, σαν πιό έμπειροι από μένα.
Από αρχές Απριλίου, άρχισα προετοιμασία για τον Διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας, το Νοέμβριο. Βάση οδηγίων ενός φίλου μου γυμναστή που έχει τρέξει τον μαραθώνιο 3-4 φορές.
Στις 25 Ιουνίου έπαθα θλάση στην γάμπα, στον αγώνα Κόψη των Αετών, στο Λιτόχωρο. Μόλις στο 3ο χιλιόμετρο (αν κάποιος πήρε μέρος σε αυτόν ίσως θα πρόσεξε κάποιον να κάθεται απογοητευμένος σε αυτό το σημείο).
Η πρώτη διάγνωση ήταν θλάση με αιμάτωμα. Χωρίς όμως να έχω κάποια χρωματική αλλαγή. Περπατούσα χωρίς να μπορώ να λυγίζω την πατούσα.
Το έβαζα σε πάγο για τρεις μέρες και στην συνέχεια ο αδερφός μου που είναι φυσικοθεραπευτής (ευτυχώς) μου έκανε κάποιες συνεδρίες με λέιζερ.
Μετά από μιάμιση εβδομάδα, πήγα στο γήπεδο να δοκιμάσω να τρέξω (βλακεία μου), στον στίβο, αλλά δεν...
Με ξεκούραση στην συνέχεια, ο πόνος πέρασε τελείως!!!
Μόλις όμως ξαναπήγα να τρέξω, μετά από 20 λεπτά χαλαρού τρεξίματος, ενοχλούσε πάρα πολύ. Ο ορθοπαιδικός μου είπε ξεκούραση μέχρι 15 Αυγούστου.
Σκέφτομαι να κάνω υπέρηχο και να επισκεφτώ αθλήατρο. Επειδή από τον Σεπτέμβριο έρχονται αρκετοί αγώνες, πρέπει να είμαι καλά για να γράψω χιλιόμετρα.
Σε μαραθώνιο θα τρέξω (αν πάνε όλα καλά) για πρώτη φορά στην ζωή μου.
Συγνώμη αν έγινα κουραστικός. Κάθε συμβουλή είναι χρήσιμη.

sakis1971
Senior Forum-Runner



499 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 30/07/2017 :  08:56:10  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ότι είπε ο ιατρός,χρειάζεται χρόνος για την αποκατάσταση.

όχι πολύ ποδώκης
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

davosa
Forum-Runner

109 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 31/07/2017 :  00:28:19  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
φιλε ξεκουραση μεχρι να γινει καλα..6 μηνες εχω και προχωραω..και αυτο απο λαθος διαγνωση γιατρων,μη τρελενεσαι αγωνες εχει οσους θελεις!εσυ να γινεις καλα
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Bloom
Senior Forum-Runner

Greece
659 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 02/08/2017 :  14:00:28  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Η συμβουλή μου είναι, ξέχνα το Σεπτέμβριο, ξέχνα και την Κλασσική. Η γάμπα δεν περνά εύκολα. Ακόμα κι αν γίνεις απολύτως καλά εγκαίρως (πόσο εγκαίρως δηλαδή; ας πούμε αρχές Σεπτεμβρίου), θα έχεις χάσει χρόνο και θα κατέβεις στο μαραθώνιο απροπόνητος. Και είναι πολύ πολύ πολύ πιθανό κατά τη διάρκεια του αγώνα να ξαναπάθεις θλάση, στο ίδιο σημείο. Γι' αυτό, να υπολογίζεις για αγώνες της άνοιξης. Τώρα, μέχρι το φθινόπωρο, βλέποντας και κάνοντας.

Αν κατάλαβα καλά, την πρώτη εβδομάδα μετά τη θλάση δεν έκανες καθόλου φυσιοθεραπείες. Μέγα λάθος! Θέλει φυσιοθεραπείες ΑΜΕΣΩΣ, αλλιώς τραβάει σε μάκρος η υπόθεση. Αφού έχεις αδερφό φυσιοθεραπευτη, βάλε τον να σε "πλακώσει" στα ρεύματα. Και κοίτα να ακινητοποιήσεις τη γάμπα και να μην την ταλαιπωρείς καθόλου για καθόλου. Όχι για τρέξιμο, ούτε στο περίπτερο να μην πετάγεσαι, να κάνεις σαν τη λεχώνα σε σημείο παρεξηγήσεως!

Παρεπιπτόντως, γράφεις "Μόλις όμως ξαναπήγα να τρέξω, μετά από 20 λεπτά χαλαρού τρεξίματος". 20 λεπτά για πρώτο τρέξιμο μετά από τραυματισμό είναι σωστό long run.

Πάντως, θλάση στο 3ο χιλιόμετρο είναι πολύ ασυνήθιστο.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

costasz
Forum-Runner



114 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 03/08/2017 :  13:23:24  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Γιώργο καλησπέρα,

Θα πω κι εγώ την γνώμη μου εξ εμπειρίας γιατί πέρασα το ίδιο φέτος το χειμώνα και κατέληξα να μείνω 4 μήνες εκτός τρεξίματος μετά από 2 υποτροπές σε μια χαζή θλάση πρωτου βαθμου.
Το βασικό λάθος που έκανες (κι εγώ το ίδιο εκανα δηλαδή) είναι η γρήγορη επαναφορά. Δυστυχώς πρέπει να τηρούνται απόλυτα οι χρόνοι αποθεραπείας και τα πρωτόκολλα αποκατάστασης με ενδυνάμωση και διατάσεις για να επανέλθει ο μυς στο 100% πριν επιστρέψεις στο τρέξιμο.
Καταρχήν σε πρώτο στάδιο πρέπει να εφαρμόζεται πιστά όλο το πρωτόκολλο με πάγο , περίδεση , ανάπαυση , ανύψωση ΚΑΙ αντιφλεγμονώδη. Τα αντιφλεγμονώδη σε εμένα έκαναν μεγάλη διαφορά όπως και η περίδεση.
Σε δεύτερο στάδιο έρχονται οι φυσιοθεραπείες (που κατα τη γνώμη μου δεν ειναι απαραίτητες αν η θλάση είναι δευτερου βαθμου και κάτω).
Και σε τρίτο στάδιο έρχονται οι διατάσεις , οι ισομετρικές ασκήσεις και η ενδυνάμωση.
Γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις τους χρόνους και τις οδηγίες. Εμένα με βοήθησε πολύ για την αποκατάσταση η ραβδος μασαζ που χρησιμοποιειται στην γιογκα. Ειναι εξαιρετική και για διατασεις και για την αιματωση (κανεις μασαζ περιμετρικα της θλασης ΟΧΙ πανω στον μυ).
Επισης ξεκίνα την επαναφορά με απλό περπάτημα αυξάνοντας σταδιακά τα χιλιόμετρα. Το απευθείας τρέξιμο έστω και χαλαρό επιβαρύνει πολύ τον γαστροκνήμιο. Στο τρέξιμο μπες ξανά σταδιακά από αρχές Σεπτεμβρη αφού εχεις συμπληρώσει εναν σημαντικο αριθμο χιλιομετρων περπατωντας (πάντα πάγο και διατασεις μετά το περπάτημα) και χρησιμοποίησε οπωσδήποτε καλτσες ή γκετες συμπίεσης για τις γαμπες.
Αν όλα πάνε καλά θα μπορέσεις να επιστρέψεις σε αγωνιστικούς ρυθμούς μέσα σε ένα μήνα.
Μαραθώνιο δυστυχώς δεν θα προλάβεις. Οι πιθανότητες υποτροπής ή πρόκλησης άλλου τραυματισμού (γιατί ασυνείδητα θα προφυλάσσεις για καιρό το τραυματισμένο σημείο και θα ρίχνεις το βάρος στο άλλο πόδι) είναι τρομακτικά υψηλές οπότε καλύτερα να το αποφύγεις. Βάλε στόχο πιο μικρούς αγώνες για το φθινόπωρο και επικεντρώσου σε καποιον ανοιξιάτικο Μαραθώνιο για να έχεις τον χρόνο να ανεβάσεις πολυ αργα και σταδιακά τα χιλιόμετρα χωρίς να κινδυνεύσεις με τραυματισμό. Καταλαβαίνω απόλυτα την ψυχολογία σου αλλά προσπάθησε να σκεφτείς λογικά. Καλύτερα να χάσεις έναν μεγάλο στόχο και να πετύχεις 5 μικρότερους παρά να ρισκάρεις να μείνεις έξω κανένα εξάμηνο ή χρόνο και να τα χάσεις όλα.

Καλή ανάρρωση σου εύχομαι και όλα να πάνε καλά!

Κώστας
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

GEORGEP
Newbie Forum Runner

3 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 14/08/2017 :  21:53:31  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καταρχάς ευχαριστώ θερμά όλους σας για τις συμβουλές σας.
Καταδεύτερο (και άσχετο με το συγκεκριμένο τόπικ) προσπαθούσα να μπω στο φόρουμ αρκετό καιρό μέχρι πριν μερικές μέρες, αλλά δεν με έβαζε. Δεν ξέρω αν φταίει ο Η/Υ, (δεν το νομίζω γιατί σε άλλα φόρουμ έμπαινα κανονικά) ή το σάιτ-φόρουμ είχε τεχνικά θέματα. Συμβαίνουν και αυτά.
Πάντως για αυτό άργησα να απαντήσω. Δεν το έκανα επίτηδες.
Αρχές Αυγούστου, όπως είχα γράψει, επισκέφτηκα αθλίατρο στην Θεσσαλονίκη. Μου είπε δεν κάνεις τίποτα, μέχρι τέλη του μήνα. Μου έδωσε ασκήσεις ενδυνάμωσης της γάμπας με λάστιχο και διατάσεις (όπως έγραψες εσύ costasz). Και τέλος του μήνα θα δούμε, σιγά-σιγά με περπάτημα. Σε δύο βδομάδες.
Πάντως το να χάσω τον Κλασσικό, δεν μου αρέσει καθόλου ρε παιδιά. Το έχω βάλει στόχο από τον Μάιο. Τι να σας πω: πέρσι είχα δηλώσει συμμετοχή στο 10άρι που γίνεται την ίδια ( ή την άλλη, δεν θυμάμαι ακριβώς) μέρα του Κλασσικού, είχα βγάλει και αεροπορικά εισητήρια, θα ερχόταν και η κοπελιά μου να με δει (Αθήνα μένει) και την τελευταία Τετάρτη με πιάνει μία ίωση!!!!πυρετό, εμετό, μέχρι και αναρρωτική από την δουλειά πήρα...έχασα τον αγώνα, μετά από μερικούς μήνες χώρισα και με την δικιά μου και...αφήστε τα
Για αυτό δεν μπορώ να χάσω τον Κλασσικό. Θα με ανεβάσει ψυχολογικά, πάρα πολύ. Θα μου πείτε μπροστά σε τυχόν μελλοντικές υποτροπές, αναγκαστικά...
Ευχαριστώ και πάλι όλους σας και θα ενημερώσω μόλις έχω νέα.

Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

pumafaas
Forum-Runner

145 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2017 :  12:40:43  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Θα στο πω αλλιως...προτιμας να μη χάσεις το κλασικό και να χάσεις όλο το χειμώνα ? Τι λες? Υπομονή...έχω 7 μήνες με σύνδρομο ταρσιαιου...5 μήνες τους έχασα με γιατρό που νόμιζε ότι δεν έχω τίποτα...άστα..υπομονη
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

vasilis dr
Senior Forum-Runner

Greece
1026 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 15/08/2017 :  22:24:09  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
φίλε GEORGEP δεν παίζεσαι ρε συ, τόσα σου είπαν οι συντρέχτες αλλά εσύ εκεί κολλημένος με τον Μαραθώνιο....λοιπόν επειδή θα χάσω και εγώ τσάμπα τα λόγια μου θα σου πω αυτό που εσύ θέλεις να ακούσεις.... πήγαινε και τρέξε λοιπόν, τον έχεις και μην χαμπαριάζεις από τίποτα, καλή επιτυχία και καλό τερματισμό!!
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000