Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Ερωτήματα & Προβληματισμοί
 Νεο μέλος - Απορίες και συμβουλές
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

racoon
Newbie Forum Runner

USA
6 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 27/02/2019 :  20:14:44  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα σε όλους, ξεκίνησα πρόσφατα τρέξιμο και μόλις ανακάλυψα αυτο το πολύ ωραίο φόρουμ!

Θα ήθελα τις συμβουλές σας ως προς τους τομείς:

1.Προπόνηση
2.Παπούτσια
3.Τραυματισμοί
(Έχω διαβάσει αρκετά χρήσιμα πράγματα ήδη, απλά ήθελα να δω μήπως κάνω κάτι λάθος προσωπικά - (τραυματισμοί))


1.Ποτέ μου δεν έκανα σοβαρά κάποιο είδος αερόβιας άσκησης και σιχαινόμουν το τρέξιμο από τότε που σταμάτησε να είναι παιχνίδι στο σχολείο. Πίστευα ότι όχι απλά δε τα καταφέρνω αλλά δεν έβλεπα και τη χαρά του θέματος. Αυτό άλλαξε και από μέσα Σεπτέμβρη 2018 άρχισα σιγά σιγά να τρέχω. Δε μπορούσα να τρέξω πάνω από 10’ στο διαδρομο στα 5mi/h. Οπότε ετρεχα στο 4.7mi/h για 10’, μετά για 20’ μέχρι που κατάφερα να βγουν 5χιλιόμετρα. Μετά σιγά σιγά άρχισα να τρέχω έξω και να απολαμβάνω ακόμα πιο πολύ το τρέξιμο.
Δυο μήνες μετά (Νοέμβριος 2018) πήρα μέρος στον πρώτο μου “αγώνα” 10 μίλια (στόχος ο τερματισμός). Τα κατάφερα και τερμάτισα σε 1 ώρα και 42 λεπτά.
Τον Δεκέμβρη του 2018 (αισθάνομουν σε πολύ καλή κατάσταση) το ρεκόρ του 10Κ στην προπόνηση το οποίο έκανε και το ρεκόρ μου στο 5Κ (δεν έχω ασχοληθεί με το 5Κ από τότε) ήταν:
5K: 28:43
10K: 58:36

Μερικές μέρες μετά πήγα σε κακή μέρα (κούραση και αδιαθεσία, δρόμος με κούρμπα -τρέχοντας στο πλάι του δρόμου οι πατούσες μου έπαιρναν κλίση) και με καινούρια παπούτσια (ίδιο μοντέλο με τα παλιά μου αλλά ένα νούμερο μεγαλύτερο) να τρέξω 10 μίλια. 3-4 μέρες μετά διαπίστωσα φλεγμονή στον περονιαίο τένοντα στο πλάι του αστραγάλου στο αριστερό πόδι. Μερικά δεκάδες ibubrofen, 3 φυσιοθεραπείες, πάγοι και 27 μέρες πλήρης αποχή έκαναν τη δουλειά και μου πέρασε. Αυτο (Δεκέμβριο 2018 - Ιανουάριο 2019). Η όλη ανησυχία ήταν ότι είχα δηλώσει συμμετοχή σε δύο ήμι (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) και ήθελα να δω αν θα μπορέσω να πάω (Και στους δυο, σε έναν, σε κανέναν, παιζόταν). Γυρίζοντας από την μηνιαία αποχή, έκανα ενα αργό 5Κ, ένα αργό 10Κ, άλλο ένα 5Κ, μια μέρα ενδυνάμωση ποδιών και 4 μέρες πλήρης ξεκούραση και (εφόσων δεν είχα καμία ενόχληση) πήγα στον ήμι και ότι βγει. Στόχος μου ήταν πρωτίστως να καταφέρω να τερματίσω χωρίς πόνο και αν γινόταν κάτω από 2:30 ώρες. Ο αγωνας ήταν ελαφρά κατηφορικός οπότε μου βγήκε σε 2:10 ( και τα πόδια όλα καλά).

Επομένως πήρα αέρα και είπα (η γκαντέμω) ότι αχ τι καλά επανήλθα, αρα μπορώ να προπονηθώ για τον άλλον ήμι σε ένα μήνα απόσταση. Οι πρώτες 2 βδομάδες πήγαν πολύ καλά. Την 3η βδομάδα δοκίμασα 2 καινούρια ζευγάρια παπούτσια σε 2 προπονήσεις (το ένα ηταν χαλαρό 5Κ και το άλλο δυστυχώς ήταν “Ας δω πόση απόσταση μπορώ να κάνω αν τρέξω με όλη μου τη δύναμη”. Ε, ή που τα παπούτσια δεν άρεσαν στην πατούσα μου, ή που κακώς τα έβαλα σε μέρα πειραματισμού ή που η ταχύτητα δεν άρεσε στην πατούσα μου, κατέληξα (2 μέρες μετά) να νιώθω σε ενα σημείο στο πέλμα μου στην καμάρα λίγο πιο κάτω από το μετατάρσιο ένα μυρμήγκιασμα το οποίο ερχόταν και έφευγε και καποιές φορές μου έριχνε μια μικρή σουβλιά). Πήγα στον γιατρό πάραυτα και μ πε πως “μάλλον” είναι τενοντίτιδα στον flexor hallucis longus στο αριστερό πόδι πάλι που ήταν μάλλον αδύναμο από τον προηγούμενο τραυματισμό ( παρόλο που δεν πονούσε με τις στάνταρ διατάσεις). Του πα ότι έχω τον ήμι και αν σωζεται, αλλιώς θα κάτσω στ’αυγα μου. Μ πε ibuprofen,πάγοι,ασκήσεις, αποχή 10 μέρες και να πάω ένα τρέξιμο την Παρασκευή πριν την Κυριακή του αγώνα και αν δε πονέσω να παω στον αγώνα, αλλιώς όχι αγώνας και τα ξαναλέμε. Ε, πήγα, δεν πόνεσε, πήγα στον αγώνα (αρκετά πιο δύσκολη διαδρομή σε σχέση με την άλλη φορα - ανηφορες, κατηφόρες) και όλα καλά και τερμάτισα 2:11. Μετά από μια βδομάδα (είχα παέι τρέξιμο 2-3 φορίτσες χαλαρα) τσουπ το 2ο πονάκι στο πέλμα - αύριο έχω πάλι ραντεβού με τον δόκτωρα, ελπίζω να μη μου πει ξέχνα το τρέξιμο για κανα μήνα (αν και ισως να χει δικιο) γτ θα σκάσω.

2. Ξεκίνησα με τα Saucony Freedom ISO2 τα οποία αποδείχθηκαν λίγο μικρά και τα πήρα σε ένα νουμέρο μεγαλύτερο. Το αγαπώ αυτο το παπούτσι, αλλα ίσως παραείναι μαλακό γτ “αφησε” το πόδι μου να “γέρνει” σε εκείνα τα 10 μίλια και τραυματίστηκα. ‘Εκτοτε, το απενεχοποίησα καθότι μ’αρεσει πολύ και έχω κανει όλους μου τους αγώνες και “μεγάλα” τρεξίματα με αυτό. Στην τελική μου έδωσαν ένα κάρο ασκήσεις για ενδυνάμωση της ποδοκνημικής τις οποίες κάνω ευλαβικα και λογικα αποδίδουν (θα αποδώσουν?)

Παρόλαυτα, μου είπαν πως καλό είναι να εναλλάσω μερικά ζευγάρια για να μη συνηθίζει και το πόδι μονοφόρι σε ενα και μόνο παπούτσι, οπότε πήρα (δωρεάν επειδη ξέρω τον μαγαζάτορα τα on cloudflow) και τα Brooks Launch 6 (τα έχω βάλει μόνο μια φορά πριν εμφανιστει ο πόνος στην πατούσα) και τα έχω πάρει με φόβο είναι η αλήθεια.

Ποια η γνώση σας για αυτά τα 3 ζευγάρια? (Με σειρά προτίμησης είναι τα Saucony Freedom, τα ON Clouflow, και λιγότερο τα Launch αν και τα πήρα για να υπάρχει ενα πιο ‘σκληρο’ ζευγάρι γτ νόμισα ότι τα μαλακά έφταιγαν (ακόμα δε ξέρω τι φταίει) Γενικα μου αρέσουν τα ελαφριά παπούτσια, εύκαμπτα και με drop 4-6 το πολύ. Σκέφτομαι μήπως δω τα New Balance Fresh Foam Beacon (απόψεις ?).

3. Γενικα πριν τους τραυματισμούς ήμουν λίγο ότι να ναι, πλέον έχουν μπει στο μενού διατάσεις, foam rolling, πάγοι, και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας. (Επίσης εδώ και χρόνια κάνω γιόγκα). Έχετε κάποια άλλη πρόταση? Τι να κάνω για να φύγει πιο γρήγορα αυτο το θέμα στην πατούσα? Δυστυχώς σε αντίθεση με τον 1ο τραυματισμό όπου ήμουν στην Αθήνα λόγω γιορτών και άρα μπορούσα να πάρω αγκαλιά τον φυσικοθεραπευτή μου, τώρα είμαι εξωτερικό και δεν…. Θα δω αύριο τι θα γίνει με τον γιατρό αλλά εδώ η φυσικοθεραπεία είναι πιο πολύ ασκησεις, ουτε μαλάξεις πολυ ούτε κάτι εξειδικευμένο όπως στην Αθήνα στον δικό μου.

Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι, πήρα φόρα και το συνειδητοποίησα λίγο αργά ;-)

Edited by - racoon on 27/02/2019 20:19:00

geopa
Elite Forum-Runner

Greece
2107 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 27/02/2019 :  23:49:52  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καταρχήν καλος όρισες.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

daxon1
Forum-Runner

Greece


82 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/02/2019 :  01:07:27  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Χαχαχα ρωτά και τίποτα άλλο . Καλός ήρθες αλλά ψάξε λίγο στο φόρουμ θα ανακαλύψεις αυτά που ρωτάς η σχεδόν


Ι
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

racoon
Newbie Forum Runner

USA
6 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 28/02/2019 :  18:48:02  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα! Ε ναι έχω διαβάσει διάφορα κ ακόμα σκάβω, απλά με 164 σελίδες σε θεματική ενότητα (όπως το Προπόνηση και απόδοση) χάνεσαι λίγο
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

giokal
Forum-Runner

61 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 08/03/2019 :  16:16:58  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Καλησπέρα και καλώς ήρθες.

Για το Beacon έχω να πω τα καλύτερα. Έχει λίγο περισσότερο cushion από το Freedom αλλά είναι καπως πιο σφιχτό και σίγουρα πολύ πιο σταθερό και στο πάτημα του και στην εφαρμογη του. Στο Beacon νιώθεις το πόδι σου "μέσα" στην σόλα, ενώ αντίθετα στο Freedom το νιώθεις πάνω σε αυτή.

Πάντως η γνώμη μου είναι πως θα μπορούσες να δοκιμάσεις και κάτι πιο "προπονητικό" για τα long σου και για τα χαλαρά καθημερινά σου τρεξίματα στην κατηγορία των 1080v9, Pegasus, Ghost, Ride Iso κλπ.

Edited by - giokal on 08/03/2019 16:28:09
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

racoon
Newbie Forum Runner

USA
6 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 17/03/2019 :  06:37:37  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Ευχαριστω giokal, θα τα τσεκαρω! Ειμαι πολυ κοντα για το Beacon ειναι η αληθεια αλλα ηθελα να μαζεψω μερικες γνώμες.
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000