Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Επικαιρότητα
 Oι «τενεκεδομαχαλάδες» στις ακτές της Χαλκιδικής
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

stibens
Senior Forum-Runner

Greece


928 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 26/08/2008 :  12:29:22  Εμφάνιση Προφίλ  Επίσκεψη της σελίδας του stibens.  Απάντηση σε αποστρόφους
Προς το παρόν το χωριό μου είναι μακριά απο αυτές τις καταστάσεις (βόρειος χαλκιδική),αλλά με τον κορεσμό που έχει επέλθει σε αυτές τις περιοχές θα φτάσουν και σε εμάς.

Ατέλειωτες παραγκουπόλεις με εξοχικές κατοικίες κατασκευασμένες από πρόχειρα υλικά, ακόμη και με λαμαρίνες ή συμπιεσμένο χαρτόνι, έχουν δημιουργηθεί από τη Νέα Ηράκλεια έως λίγα χιλιόμετρα μετά τη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Η συντριπτική πλειονότητα των περισσότερων από 50.000 αυθαιρέτων που βρίσκονται στην εν λόγω ζώνη δεν είναι ευδιάκριτα από τον κεντρικό δρόμο. Ωστόσο, οποιονδήποτε παράδρομο κι αν ακολουθήσει κάποιος, θα βρεθεί σε απέραντους δαιδαλώδεις στενούς χωματόδρομους, στις δύο πλευρές των οποίων υπάρχουν κάθε λογής κτίσματα, που χρησιμοποιούνται ως εξοχικά, με την όλη εικόνα να παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές των αυθαιρέτων το νερό δεν είναι πόσιμο -είτε εξαιτίας της υφαλμύρωσης, είτε επειδή περιέχει ακατάλληλα στοιχεία- ενώ πουθενά δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, με αποτέλεσμα πολλά αστικά απόβλητα να διοχετεύονται ανεξέλεγκτα από μη στεγανούς βόθρους στο περιβάλλον. Η σκόνη ταλαιπωρεί καθημερινά τους χιλιάδες παραθεριστές, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα των περισσότερων αποτελεί η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος. Oσοι είχαν κάποιο μέσο πολιτικό ή άνθρωπο στην κατάλληλη θέση κατάφεραν να ηλεκτροδοτηθούν. Oι υπόλοιποι προσπαθούν να καταπολεμήσουν το σκοτάδι, να μαγειρέψουν και να λειτουργήσουν το ψυγείο τους με διάφορες πατέντες. Με καλώδια παίρνουν ρεύμα από τον «τυχερό» γείτονά τους -αν ο τελευταίος έχει διάθεση να τους εξυπηρετήσει- χρησιμοποιούν για λίγη ώρα τη μπαταρία του αυτοκινήτου τους(!) ή καταφεύγουν στη χρήση γεννήτριας.

O θόρυβος από τις χιλιάδες γεννήτριες είναι εντονότατος κάθε βράδυ και όσοι δεν τον έχουν συνηθίσει, αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε εργοστάσιο, οι μηχανές του οποίου δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς. Φυσικά με πολύ μεγάλη δυσκολία και με χαμηλότερους ρυθμούς γίνεται και η αποκομιδή των απορριμμάτων στις περιοχές των αυθαιρέτων.

Τετελεσμένο «έγκλημα»

Το πολεοδομικό «έγκλημα» στην εν λόγω πλευρά της Χαλκιδικής είναι τετελεσμένο. Μια τεράστια περιοχή του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας έχει ήδη απαξιωθεί και είναι η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί. Για δεκαετίες οι κάθε λογής αρμόδιοι από αδιαφορία, ανικανότητα ή ακόμη και εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα «έκλειναν τα μάτια» στο πρόβλημα, με αποτέλεσμα πλέον τα αδιέξοδα να είναι μεγάλα. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με πυροσβεστικά μέσα, σχεδιάζοντας την ένταξη αρκετών καταπατημένων περιοχών στο σχέδιο πόλης, όμως αυτό προϋποθέτει και το γκρέμισμα αυθαιρέτων, προκειμένου να μπει τάξη στο χάος και να γίνουν τα απαραίτητα έργα κοινωφελών σκοπών και είναι αμφίβολο, αν οι τοπικοί άρχοντες είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα απαιτηθεί.

«Από τη Νέα Ηράκλεια έως τη Σωζόπολη υπάρχουν περισσότερα από 30.000 αυθαίρετα κτίσματα και στο δήμο μας προχωρούν 23 πολεοδομικές μελέτες για περιοχές β� κατοικίας. O δήμος Καλλικράτειας έχει σήμερα τις περισσότερες υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Για να μπει μια τάξη έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε στην πράξη εφαρμογής. Είναι μοιραίο να γκρεμιστούν κάποια αυθαίρετα και θα δώσουμε αγώνα γι� αυτό», τόνισε στον «Α» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Καλλικράτειας, Γιάννης Ράνος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες ήταν αυτοί που σε πολλές περιπτώσεις ενθάρρυναν τους καταπατητές. Oπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στον «Α» αυθαιρετούντες, πολιτευτές του τόπου τούς προέτρεπαν κατά καιρούς να μεταφέρουν στην περιοχή τα πολιτικά τους δικαιώματα και να τους ψηφίσουν, με αντάλλαγμα την παροχή ρεύματος. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μεταδημοτεύσεις και κατά καιρούς έγινε αλισβερίσι. Αρκεί να αναφερθεί ότι στο δήμο Μουδανιών πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006 έγιναν περίπου 1.500 μεταδημοτεύσεις», παραδέχτηκε ο δήμαρχος Μουδανιών, Ανδρέας Παπαγιάννης.

Βέβαια δεν είναι και λίγοι αυτοί που δηλώνουν το αυθαίρετο ως πρώτη κατοικία και έτσι σχεδόν το νομιμοποιούν και καταφέρνουν να πάρουν ρεύμα. Αλλοι πάλι χρησιμοποιώντας χαρτιά από γιατρούς εμφανίζονται ως άτομα με αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 67% για να μπορέσουν... να ηλεκτροδοτηθούν.

«Βιομηχανία» αυθαιρέτων

Σε ολόκληρη την εν λόγω περιοχή έχει στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες μια «βιομηχανία» κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων, αφού επιτήδειοι έχουν βρει «παραθυράκια» στην κείμενη νομοθεσία και θησαυρίζουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον. O νόμος απαγορεύει ρητά τον τεμαχισμό των εκτός σχεδίου πόλης αγροτεμαχίων, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τα τεμαχίζουν ανεμπόδιστα και τα πουλούν εξ αδιαιρέτου στους ενδιαφερόμενους, κάτι που αποτελεί νόμιμη ενέργεια.

Σε διάφορα σημεία του κεντρικού, αλλά και του περιφερειακού οδικού δικτύου υπάρχουν αναρτημένες τεράστιες ταμπέλες, που υπόσχονται την πώληση μερικών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων οικοπέδου, το οποίο στην ουσία είναι αγροτεμάχιο και δεν μπορεί να οικοδομηθεί, σε φτηνές τιμές και πολλές μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, προσφέρεται ως δέλεαρ από τους πωλητές η δωρεάν περίφραξη του ακινήτου. Η παράνομη μετονομασία του αγροτεμαχίου σε οικόπεδο αποτελεί απάτη, ωστόσο οι αγοραστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού το γνωρίζουν πολύ καλά ή μπορούν πολύ εύκολα να την εξακριβώσουν με μια απλή ερώτηση στην τοπική πολεοδομία, σε συμβολαιογράφο ή σε δικηγόρο.

Oπως υποστήριξε στον «Α» ο μεσίτης Νίκος Ράλλης, περίπου 10 - 12 άτομα στις περιοχές της Νέας Καλλικράτειας και της Νέας Ποτίδαιας ασχολούνται με την εξ αδιαιρέτου πώληση γης και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ακολουθούν την εξής τακτική: αναλαμβάνουν την πώληση του αγροτεμαχίου με πληρεξούσιο ή προσύμφωνο που υπογράφουν με τους ιδιοκτήτες του, έχοντας συμφωνήσει να τους δώσουν κάποια χρήματα, όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Τα πληρεξούσια και τα προσύμφωνα δε φαίνονται στην εφορία, ενώ στο συμβόλαιο μεταβίβασης αναγράφεται το όνομα του ιδιοκτήτη της γης. Oταν ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, δίνουν στον πρώην ιδιοκτήτη της γης το συμφωνημένο αντίτιμο, ωστόσο, επειδή την έχουν πουλήσει ακριβότερα, κρατάνε τα υπόλοιπα για τον εαυτό τους.

http://www.agelioforos.g

Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος"
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000