Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
Όνομα χρήστη:
Κωδικός:
Αποθήκευση Κωδικού
Ξεχάσατε Κωδικό?

 Όλα τα Forum
 Διάφορα
 Γενική συζήτηση
 Ζώντας και προπονώντας στα άκρα
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Συγγραφέας Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  

NIKOS T.
Master Forum-Runner

Greece


8812 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύτηκε - 20/09/2012 :  13:24:36  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μπράιαν Κλάφ. Θα μπορούσες να τον μισήσεις ή να τον αγαπήσεις, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούσες να τον αγνοήσεις. Υπήρξε αλαζόνας και παράλληλα γενναιόδωρος, ήταν αδιάλλακτος αλλά περνούσε τις φάσεις της αυτό-αμφισβήτησης. Ο Μπράιαν Κλαφ υπήρξε αυτό που στις μέρες μας είναι ο Ζοσέ Μουρίνιο.
Με τη διαφορά πως ο Κλαφ ήταν ο πρώτος και ο Πορτογάλος αυτός που ακολούθησε αλλά με τέτοιο τρόπο που πιστεύει κανείς πως και έχει… αποστηθίσει τα πάμπολλα βιβλία που κυκλοφορούν για τη ζωή του Βρετανού μάνατζερ. Βλέπετε πολλά χρόνια πριν ο Μουρίνιο χρίσει τον εαυτό του «special one», ο Άγγλος συνάδελφος του είχε δηλώσει : «Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο. Αλλά υπήρξα στο τοπ..1»

Οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία. Όπως και η κατάκτηση δυο διαδοχικών Κυπέλλων Πρωταθλητριών με τη Νόττιγχαμ Φόρεστ την οποία είχε αναλάβει τέσσερα χρόνια πριν το πρώτο τρόπαιο, ως μία μέτρια ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Ωστόσο, τόνοι μελάνι και μέτρα κινηματογραφικού φιλμ χρησιμοποιήθηκαν για να καταγράψουν την πιο θλιβερή περίοδο της καριέρας του, τις (μόλις) 44 ημέρες που έμεινε στον πάγκο της τότε πρωταθλήτριας Λιντς Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 1974.

Φαίνεται πως το φόρτε του ήταν να μεταμορφώνει τις άγνωστες ομάδες σε βασίλισσες και αυτό γιατί πριν την οδυνηρή εμπειρία στο «Ελλαντ Ρόουντ» είχε καταφέρει να κάνει την «ταπεινή» Ντερμπι σε πρωταθλήτρια Αγγλίας και να την οδηγήσει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών! Στο πλευρό του στον πάγκο βρισκόταν πάντα ο Πίτερ Τέιλορ, με τον οποίο ο Κλαφ υπήρξε συμπαίκτης στη Μίντλεσμπρο και ήταν εκείνος που τον βοήθησε να κάνει restart στην ποδοσφαιρική του καριέρα όταν επέστρεψε από τη στρατιωτική του θητεία.

Ως παιδί της εργατικής τάξης, από πολυμελή οικογένεια που έβαλε το ποδόσφαιρο πάνω από το σχολείο, το να πρέπει να εγκαταλείψει λόγω τραυματισμού τους αγωνιστικούς χώρους στην ηλικία των 29 θα μπορούσε να ήταν αιτία κατάρρευσης. Για τον Κλαφ όμως σήμανε απλά την αρχή της αντεπίθεσης…

Με τον Τέιλορ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Μπέρτον, ανέλαβαν το 1965 τη Χαρτλπουλ που ήταν στο όριο της εξαφάνισης και δυο χρόνια μετά ξεκίνησαν την αναμόρφωση της Ντέρμπι που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία φέρνοντας φθηνούς αλλά πιστούς παίκτες όπως ο Ροι Μακ Φάρλαντ, ο Τζον Ο’Χερ, ο Τζον Μακ ΓΚόβερν και αργότερα ο Αρτσι Γκέμιλ.

Ως σκληροπυρηνικός σοσιαλιστής φρόντιζε να βρίσκεται στο πλευρό των εργατών. Το 1972 –χρονιά που η Ντέρμπι κατέκτησε το πρωτάθλημα- πήρε κάποιους ποδοσφαιριστές και πήγε εκεί όπου ήταν συγκεντρωμένοι απεργοί ανθρακωρύχοι. Υποχρέωσε τους παίκτες να μείνουν στη γραμμή περιφρούρησης λέγοντας τους «Το μάθημα που πρέπει να διδαχθείτε είναι το καλό που σας προσφέρει το ποδόσφαιρο σε σχέση με τις στοές των ανθρακωρυχείων που πρέπει να εργάζονται αυτοί οι άνδρες». Το ίδιο συνέβη και την επόμενη ημέρα με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας!

Η παραίτηση τους ήρθε το χειμώνα του 1973 λίγους μήνες μετά την συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και τον αποκλεισμό από την Γιουβέντους. Αιτία ένας έντονος καυγάς του Κλαφ με τον ιδιοκτήτη του συλλόγου.

Παρά το γεγονός ότι η σχέση του Κλαφ με τον Τέιλορ άρχισε να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια φθοράς, όταν ο δεύτερος ανακάλυψε πως ο συνεργάτης του είχε εξασφαλίσει αύξηση 5.000 λιρών στο μισθό του χωρίς να τον ενημερώσει, οι δυο τους συνέχισαν για τον επόμενο σταθμό που ήταν η Μπράιτον.

Το καλοκαίρι του 74- μόνος πια- ο Κλαφ ανέλαβε τη Λίντς. Άντεξε μόλις 44 ημέρες. Όσο και αν προσπάθησε να επιβάλλει το δικό του, οι παίκτες τους οποίους στο παρελθόν είχε «κράξει» για θεατρινισμούς και για σταριλίκι αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια.

Τον Γενάρη του 1975, οι δυο συνεργάτες ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και αναλαμβάνουν τις τύχες της αιώνιας αντιπάλου της Ντέρμπι, της Νόττιγχαμ Φόρεστ φέρνοντας τρεις παίκτες από την ομάδα των «κριαριών» (Μακ Γκόβερν, Ο ‘Χερ και Γκέμιλ). Άνοδος το 1977, πρωτάθλημα το 1978, Ευρωπαικό Κύπελλο το 1979 και το 1980. …

Οι μέθοδοι του Κλαφ ήταν μοναδικοί. «Έχεις δεχθεί ποτέ γροθιά στο στομάχι;» ρώτησε στα αποδυτήρια έναν παίκτη. Όταν έλαβε αρνητική απάντηση ο Κλαφ συνδυάζοντας λόγια και πράξη του είπε «Ωραία, τώρα δέχθηκες!».

Τον Φεβρουάριο 1989 στον προημιτελικό του Λιγκ Καπ της Νόττιγχαμ Φόρεστ με την ΚΠΡ, δεν δίστασε να κυνηγήσει και να χτυπήσει τους οπαδούς της ομάδας του που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5,000 λιρών και απαγόρευση να ξανακαθίσει στον πάγκο μέχρι το τέλος της σεζόν.

Την επόμενη σεζόν σε μια αναμέτρηση για το Λιγκ Καπ η οποία κρίθηκε από μια φάση που είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες, οι παίκτες της Εβερτον εκνευρισμένοι για την ήττα τους ξέσπασαν στα αποδυτήρια. Ο Κλάφ έδωσε εντολή στο συνεργείο καθαρισμού να αφήσουν τα αποδυτήρια των φιλοξενούμενων όπως ήταν ώστε να τα ξαναβρούν έτσι οι παίκτες των «ζαχαρωτών» που θα επέστρεφαν στο «Σίτι Γκράουντ» λίγες μέρες μετά για το πρωτάθλημα.

Η φιλία του Κλαφ με τον Τέιλορ έληξε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Αφορμή λέγεται πως ήταν η απόκτηση του Τζον Ρομπερτσον που αγωνιζόταν στη Φόρεστ, από την Ντέρμπι στην οποία προπονητής ήταν ο Τέιλορ χωρίς να τον ενημερώσει προηγουμένως. Οι σχέσεις δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να παραβρεθεί το 1990 στην κηδεία του πρώην συνεργάτη του και να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Από το 1993 οπότε και αποσύρθηκε από τους πάγκους (μετά από 18 χρόνια παρουσίας στη Νόττιγχαμ Φόρεστ) πάλεψε να νικήσει τον αλκοολισμό με τον οποίο είχε ανέκαθεν …στενές επαφές. Η παράκληση του εγγονού του να σταματήσει το πότο ήταν η κινητήριος του δύναμη. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Το 2003 χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος και ο χρόνος είχε ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. Άντεξε είκοσι μήνες και έφυγε από την ζωή σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια.

Ατάκες που έγραψαν ιστορία…

Με μισούν γι’αυτό που είμαι και με αγαπούν γι’αυτό που δεν είμαι

Δεν θα έλεγα ότι ήμουν ο καλύτερος προπονητής, αλλά υπήρξα στο τοπ…1

Οι παίκτες χάνουν τους αγώνες όχι η τακτική. Ακούγονται τόσες πολλές σαχλαμάρες για την τακτική από ανθρώπους που ελάχιστα γνωρίζουν για το πώς κερδίζουν στο…ντόμινο. (αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Αγγλίας από το EURO 200)

Συζητήσαμε για περίπου είκοσι λεπτά και αποφασίσαμε πως είχα δίκιο

Μην μου στείλετε λουλούδια όταν είμαι νεκρός. Αν με συμπαθείτε στείλτε μου όσο είμαι ζωντανός. (μετά την μεταμόσχευση).

Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε τη μπάλα ψηλά, θα έφτιαχνε το χορτάρι στον ουρανό

Ημερομηνία Γέννησης: 21/3/1935

Καριέρα ως παίκτης : Μίντλεσμπρο (1955-61), Σάντερλαντ (1961-1964)

Καριέρα ως προπονητής : Χαρτλπουλ (1965-67), Ντέρμπι (1967-73), Μπράιτον (1973-74), Λιντς (1974), Νόττιγχαμ Φόρεστ (1975-1993)

Τίτλοι με Ντέρμπι

Πρωτάθλημα Αγγλίας 1971-72

Πρωτάθλημα β’κατηγορίας 1968-69

Τίτλοι με Νόττιγχαμ Φόρεστ

Πρωτάθλημα Αγγλίας: 1977-78

Κύπελλο Πρωταθλητριών: 1979, 1980

Λιγκ Καπ: 1978,1979,1989,1990

Charity Shield: 1978

Ευρωπαικό Σούπερ Καπ: 1979

http://www.sport-fm.gr/article/580836

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"

echetlos
Master Forum-Runner



9191 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 20/09/2012 :  13:30:33  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
Να δείτε την ταινία, αξίζει...

"My sport is your sport's punishment"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

NIKOS T.
Master Forum-Runner

Greece


8812 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 21/09/2012 :  09:56:42  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
«Με αγαπάνε για αυτό που δεν είμαι, με μισούν για αυτό που είμαι»


Πριν λίγους μήνες είχα γράψει για το καλύτερο βιβλίο από τα δεκάδες που έχουν βγει σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του και επειδή οι νεότεροι με λίγες αράδες εξιστόρησης δεν είναι εύκολο να αντιλήφθούν για πόσο σπουδαίο τεχνικό μιλάμε, καλό είναι όποιοι θέλουν να μάθουν πραγματικά για τον Μπράιαν Κλαφ να το αναζητήσουν. Αλλωστε δεν γίνεται να είναι βαρετό, βιβλίο για έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που σημάδεψαν την ιστορία όχι μόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά του παγκόσμιου.

Η αποστολή ωστόσο για όποιον επιχειρεί να γράψει κάτι διαφορετικό και ευανάγνωστο για ένα από τα πιο σπουδαία πρόσωπα της δεκαετίας του 70 και του 80 είναι τεράστια.

Το βιβλίο έχει τίτλο “Nobody ever says thank you” (Κανείς δεν λέει ποτέ ευχαριστώ) και είναι από το χέρι του Τζόναθαν Γουίλσον. Το είχα αποκαλέσει πριν ένα χρόνο έργο τέχνης και δεν αλλάζω γνώμη! Τα τελευταία χρόνια η ζωή του εκκεντρικού τεχνικού είτε μέσα από ένα ρομαντικό συνδυασμό αληθινών ιστοριών όπως στο βιβλίο του Ντάνκαν Χάμιλτον “Provided you don’t kiss me” ή μέσα από τον γάμο της συγγραφικής φαντασίας με τα γεγονότα στο εξαιρετικά δημοφιλές βιβλίο του Ντέιβιντ Πις «The Damned Utd» (που έγινε και καταπληκτική ταινία) ο Κλαφ παρουσιάζεται μονομερώς. Η προσπάθεια του Γουίλσον είναι μια αποκάλυψη, επειδή παίρνει το σπαθί του και έρχεται σε αντίθεση με τους μύθους. Δεν φοβάται να αντιμετωπίζει ακόμη και δημοφιλείς ιστορίες με σκεπτικισμό, ψάχνοντας το πόση αλήθεια περιέχουν οι εξιστορήσεις. Αυτή είναι μια προσπάθεια να πει κάποιος τι συνέβη πραγματικά στη ζωή του πιο χαρισματικού Άγγλου τεχνικού της γενιάς του.

Φυσικά, όλα τα μεγάλα γεγονότα που εξελίχτηκαν στην καριέρα του υπάρχουν μέσα από τις σελίδες αυτού του θαυμάσιου βιβλίου. Ο συγγραφέας με κάθε διαφωτιστική λεπτομέρεια, μας δίνει το ντεμπούτο του στη Μίντλεσμπρο, την ανέλιξη του και τον αναπάντεχο αποκλεισμό του από την αποστολή της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962. Επίσης υπάρχει πλήρης αναφορά στον τραυματισμό που τελείωσε την καριέρα του πριν αρχίσει να προπονεί από τα χαμηλά τη Χάρτλπουλ. Αλλά η πραγματικά καταπληκτική αφήγηση είναι η εξέλιξη από τις επιτυχίες της Ντέρμπι Κάουντι, και η εκδίωξη του από τον πρόεδρό Σαμ Λόνγκσον , καθώς και οι φοβερές χρονιές με θριάμβους στην Ευρώπη ύστερα από το μοναδικό πρωτάθλημα του συλλόγου στις μέρες του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Η επιτυχία μέσα σε τέσσερις σεζόν να μετατρέψει από τη παλιά δεύτερη κατηγορία το καλοκαίρι του 1976, σε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1979 και το 1980 ήρθε σε μία εποχή που θαρρείς πως ο κόσμος όλος διχαζόταν με την επιλογή αγάπης ή μίσους για την εξωστρεφή, αντιφατική παρουσία του Κλαφ. Κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται τώρα με τον Μουρίνιο.

Φυσικά κανένα βιβλίο για αυτόν δεν θα ήταν πλήρες χωρίς τις περίφημες 44 ημέρες στο τιμόνι της Λιντς Γιουνάιτεντ το 1974. Υπάρχουν επίσης μερικές συναρπαστικές ενότητες στο βιβλίο καθώς ο Γουίλσον παίρνει απόψεις από πολλούς και για πολλά θέματα. Το κάνει κυρίως με αγάπη αλλά και με απόσταση και έτσι κατορθώνει και μας δίνει μια μεθοδική, μη υστερική, με όμορφες λεπτομέρειες εικόνα του Κλαφ. Είναι ένα βιβλίο που μας σερβίρει όχι φαντασίες, αλλά γεγονότα. Και είναι μια ανακούφιση να αντιμετωπίζει κάποιος τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο και προπονητή όπως ήταν πραγματικά. Όχι όπως όλοι θα ήθελαν να είναι! Αλλωστε ο ίδιος είχε [ει κάποτε τη καταπληκτική ατάκα “They love me for what I’m not…they hate me for what I am» δηλαδή με αγαπάνε για αυτό που δεν είμαι και με μισούν για αυτό που είμαι» κάτι που αποτελούσε εξαιρετική προσέγγιση του ίδιου στον αμφιλεγόμενο εαυτό του. Και αυτή η καταπληκτική αποκωδικοποίηση του Κλαφ, πιστώνεται αποκλειστικά στον συγγραφέα Τζόναθαν Γουίλσον. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε.

http://www.england365.gr/article/37456/%CE%9C%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9,--%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας

Fidelio
Master Forum-Runner



2582 Δημοσιεύσεις

Δημοσιεύθηκε - 22/09/2012 :  08:50:46  Εμφάνιση Προφίλ  Απάντηση σε αποστρόφους
"Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε τη μπάλα ψηλά, θα έφτιαχνε το χορτάρι στον ουρανό "

Το πιο επικό απ' όλα, θα έλεγα οτι ταιριάζει γάντι σαν τίτλος για προπονητικά σεμηνάρια ποδοσφαίρου της Γενικής Γραμματείας. :)

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Μετάβαση στην κορυφή της σελίδας
  Προηγούμενο Θέμα Θέμα Επόμενο Θέμα  
 Νέο Θέμα  Απάντηση στο θέμα
 Εκτυπώσιμη μορφή
Μετάβαση σε:
RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000