Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Διατροφή
 Είναι το σπιτικό ψωμί πιο υγιεινό από το έτοιμο;

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
NIKOS T. Δημοσιευτηκε - 20/09/2011 : 12:24:10
Το ψωμί ή οι φρυγανιές αποτελούν βασικές επιλογές τροφίμων για το πρωινό μας και οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε υγιεινά ψωμιά από το σούπερ μάρκετ και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την επιλογή.
Η αλήθεια είναι ότι το ψωμί που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ έχει ωραία υφή και πολλά πρόσθετα συστατικά ώστε να μην δείχνει μπαγιάτικο στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Η μαγιά χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα ώστε να δημιουργήσει πολλές φυσαλίδες αέρα και να προσφέρει ελαφριά υφή στο ψωμί. Και μαζί με αυτό έρχονται και μια πλούσια δόση συντηρητικών ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.
Πολλές φορές το ψωμί που πωλείται σαν «καφέ ψωμί» δεν είναι στην πραγματικότητα παρασκευασμένο από σιτάρι ολικής αλέσεως, αλλά είναι το κλασικό άσπρο ψωμί με πρόσθετα χρώματα για να φαίνεται καφέ και υγιεινό.
Επίσης τη λέξη «εμπλουτισμένο» που αναγράφεται αρκετές φορές σε διάφορες συσκευασίες ψωμιού θα πρέπει να τη δεχόμαστε με τη γλώσσα στο μάγουλο, με μια δόση ειρωνείας δηλαδή, αφού εκεί είναι συμπυκνωμένη η προσπάθεια να ξεχάσουμε ότι κάτι πήραμε από το αλεύρι και κάτι λιγότερο προσπαθούμε να του δώσουμε ξανά.
Συνήθως με τον εμπλουτισμό εννοούν ότι έχει προστεθεί μια ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β3 και σιδήρου. Από τα συστατικά που έχουν χαθεί και δεν επιστρέφονται είναι 44% βιταμίνη Ε, 52% παντοθενικό οξύ, 65% φολικό οξύ, 76% βιοτίνη, 84% βιταμίνη Β6. Εδώ να σημειώσουμε ότι και στο αλεύρι ολικής αλέσεως, που όμως το φτιάχνουν σε χαλύβδινους μύλους με τεράστιες ταχύτητες περιστροφής, ανεβάζοντας δηλαδή αρκετά τη θερμοκρασία στο παραγόμενο αλεύρι, χάνονται επίσης πολλά από τα συστατικά του.
Και εδώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις καθώς κάποιοι λένε ότι το ψωμί ολική αλέσεως του εμπορίου είναι επίσης καλό γιατί είναι εμπλουτισμένο με ίνες και γι’ αυτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού στο σπίτι κάνει το ψωμί πολύ πιο υγιεινό από εκείνο που αγοράζετε αφού εκείνο περιέχει άφθονες ποσότητες ανθυγιεινών χημικών ουσιών, υδρογονωμένων ελαίων και γλυκαντικών.
Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Ακολουθούν κάποιοι λόγοι που προτιμώ να ψήνω το ψωμί μου.
- Το σπιτικό ζυμωτό ψωμί είναι πολύ πιο γευστικό από ό,τι εκείνο του σούπερ μάρκετ. Σχεδόν, όσοι έχουν δοκιμάσει το σπιτικό ψωμί συμφωνούν ότι είναι πολύ νοστιμότερο, χωρίς την υπερφόρτωσή του με όλα αυτά τα πρόσθετα.
- Έτσι, στην περίπτωση που η γεύση αποτελεί κριτήριό σας και δεδομένου ότι σχεδόν ο καθένας θέλει να καταναλώνει νόστιμα γεύματα η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού είναι η καλύτερη επιλογή.
- Το σπιτικό ψωμί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι και αυτό σημαίνει χαμηλές θερμίδες και κατ’ επέκταση μεταφράζεται σε απώλεια βάρους, εάν κάνετε προσεκτική επιλογή συστατικών.
- Το σπιτικό ψωμί συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, γιατί είναι πολύ φθηνότερο να αγοράζετε τα συστατικά του ψωμιού σας (εφόσον τρώτε ψωμί καθημερινά).

http://www.aixmi.gr/index.php/einai-spitiko-pswmi-pio-ygieino/

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
GiannisQ Posted - 04/06/2016 : 13:06:36
Πράγματι.

Το σπιτικό είναι το καλύτερο, εφ'όσον δεν χρησιμοποιείται μαγιά και αλάτι.
Η τέλεια επιλογή, κατά την γνώμη μου, είναι ψωμί φύτρων.

Για όσους δεν έχουν τον χρόνο να φτιάχνουν το ψωμί τους, σε βιολογικά καταστήματα θα βρουν πολλές επιλογές χωρίς αλάτι, μαγιά, προζύμι, συντηρητικά κτλ κτλ

Νους υγιής εν σώματι υγιεί
giorgosdelta Posted - 28/10/2011 : 16:07:45
Το σπιτικό μου ψωμί, μούχλιασε. Μέσσα σε 6 μέρες. Απαράδεκτο. Ούτε συντηρητικά ούτε τίποτα. Θα το φάω σιγά-σιγά τώρα.
roxani Posted - 23/10/2011 : 21:59:15
Εχεις δίκιο Μανώληαλλά έπρεπε να μαγειρέψω οπότε
αναγκαστικά θα έμπαινα κουζίνα.Κυριακές δεν τρέχω
θέλω να είμαι σπίτι το πρωί,πάντως γήπεδο πάω να ταίσω τη Ρωξάνη.

Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες.
MANOLIS2004 Posted - 23/10/2011 : 21:30:33
Καλύτερα θα ηταν να ερχοσουνα να τρέξεις μαζί μας πιστεύω. Η ζωή είναι εκεί έξω και οχι στην κουζίνα!!!!!!!!!!

MANOLIS2004
roxani Posted - 23/10/2011 : 21:17:15
Αφού έφτιαξα ένα ταψί παστίστιο,ένα κέικ σοκολάτας,ένα ανάμεικτο,
τώρα έβαλα να φτιάξω και ψωμάκι.
Πέρασα μια ωραιότατη Κυριακή στην κουζίνα

Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες.
KARLA Posted - 23/10/2011 : 20:51:03
Εκτός απο γελαστό φαίνεται και τέλειο!! Βρέ για δές που λέγε λέγε θα με πείσουν να φτιάξω ψωμί...σαν να μη μ έφταναν τόσα που έχω στην κεφαλή μου ....να βάλω ακόμη ένα...κι άμα αρέσει στην οικογένεια και ζητάει συνέχεια ωχ την έβαψα μετά....
giorgosdelta Posted - 22/10/2011 : 09:57:24
Μετά από πολύ καιρό κατέβασα τον αρτοπαρασκευαστή.
Αλεύρι ολικής σίτου και αραβοσίτου με μαγιά και νερό, τίποτα άλλο.
Τραγανό, σκληρό, νόστιμο, υγιεινό και χαμογελαστό.

roxani Posted - 20/10/2011 : 21:26:55
quote:
Originally posted by xipolitakos

Που ήταν η γαλατόπιτα σήμερα;
Δεν έφερες τπτς...




___________________
Run Natural... run Bare

Σου έφερα σοκολατίτσα αλλά εσύ την κοπάνησες γρήγορα.
Αν δεν την φάω θα στην φέρω αύριο





Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες.
xipolitakos Posted - 20/10/2011 : 11:58:15
Που ήταν η γαλατόπιτα σήμερα;
Δεν έφερες τπτς...




___________________
Run Natural... run Bare
roxani Posted - 19/10/2011 : 20:52:21
Θέλω μια φραντζολίτσα τώρααααα.
Εγώ τώρα θυμήθηκα χωριό και φτιάχνω γαλατόπιτα της
γιαγιάς.Μυρίζει το σπίτι υπέροχα!!!!!
Αύριο 30 χιλ.να καούν οι θερμίδες



Δέν υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες,η ζωή μας δίνει πάντοτε και άλλες.
Diamantis Posted - 18/10/2011 : 20:33:19
quote:
Originally posted by NIKOS T.

Ο παλιός φούρνος
Στην είσοδο της αυλής του κάθε σπιτιού δέσποζε η παρουσία του φούρνου. Σπίτι χωρίς φούρνο δεν υπήρχε κι αυτό γιατί ψωμί έτοιμο δεν πουλιόταν τότε.
Αν κάποια οικογένεια τύχαινε να μην έχει, τότε ζύμωνε λίγα ψωμιά και τα φούρνιζε στη γειτόνισσα. Αρτοποιός της οικογένειας ήταν η ίδια η μάνα. Οι νοικοκυρές συνήθως χρησιμοποιούσαν μεγάλη σκάφη, γιατί ζύμωναν πολλά καρβέλια (7-10, από 3 οκάδες και πάνω το καθένα).
Μ' αυτά θα πέρναγαν πολλές μέρες, γιατί το ζύμωμα και το άναμμα του φούρνου ήταν μια πολύ κουραστική δουλειά. Μόλις τελείωνε το ζύμωμα, έπλαθε τα ψωμιά, τα έβαζε πάνω σε τάβλες ή στις πινακωτές και τα σκέπαζε για να «γίνουν» με τη ζεστασιά, οπότε και θα ήταν έτοιμα για το φούρνισμα.
Μετά άναβε το φούρνο. Έριχνε στη συνέχεια κλαριά για να κάψει καλά, οπότε και θα ήταν έτοιμος για το ψήσιμο.
Τα κλαριά τα έσπρωχνε με το φουρνόξυλο και τα άπλωνε σε όλα τα μέρη του φούρνου για να είναι ομοιόμορφο το κάψιμο. Όταν ο φούρνος ήταν έτοιμος, τότε τραβούσε προς τα έξω πάλι με το φουρνόξυλο όλα τα κάρβουνα και τα μάζευε προς το εξωτερικό της πόρτας του φούρνου.
Μετά με την πανιάρα (ένα κοντάρι, πάνω στο οποίο είχε δεμένο ένα βρεγμένο χοντρό πανί) σκούπιζε καλά το δάπεδο του φούρνου, για να είναι καθαρό.
Τότε ερχόταν η σειρά του μεγάλου ξύλινου φτυαριού. Έβαζε πάνω στο φτυάρι το κάθε καρβέλι, το χάραζε μ' ένα μαχαίρι και το φούρνιζε. Τελευταία έβαζε την προπύρα την οποία άφηνε έξω-έξω, κοντά στην πόρτα του φούρνου. Η προπύρα ήταν ακριβώς ίδια με τη σημερινή λαγάνα που τρώμε κάθε Καθαρή Δευτέρα. Ετοιμαζόταν πολύ πιο γρήγορα απ' τα άλλα ψωμιά και τρωγόταν ζεστή.
Στα παιδιά άρεσε πολύ με τουλουμοτύρι, σαν πρωινό φαγητό. Εκεί άναβε το φούρνο με ξύλα και όταν ο φούρνός πύρωνε, έβαζε με ένα ξύλινο φτυάρι τα ψωμιά.

http://trelogiannis.blogspot.com/2010/10/blog-post_5666.html

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"


Στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, στα στενάκια της Χώρας, ποιος θα το περίμενε ότι θα έβρισκε έναν φούρνο όπως ακριβώς στην παραπάνω περιγραφή, με τον κυρ Νίκο Βαμβακούρη να αγωνίζεται καθημερινά (δεύτερη γενιά αρτοποιός) να ζυμώσει και να ψήσει το ψωμί όπως τον παλιό καιρό, με τεχνολογικά μέσα από την εποχή του παππού του :






8avos Posted - 18/10/2011 : 18:24:58
Ο ξυλόφουρνος πλέον αντικαταστάθηκε απο το μπάρμπεκιου.Το περασμένο σ/κ πήγα για πρώτη μου φορά στο Άγιο Όρος και εννοείται οτι μας φέρνανε δικό τους ψώμι,ολικής,ζυμωτό πάντα.Γεύση απο τα παλιά,που έφτιαχνε η γιαγιά μου.Απίστευτη εμπειρία.
Fanis. Posted - 18/10/2011 : 16:31:48
Παιδες εγω το εφτιαξα σημερα το σπιτικο μου ψωμακι και για πρωτη φορα προσθεσα και λιναροσπορο.εγινε φανταστικο!!!!!!!!!!!!
τη συνταγη την βρηκα εδω
http://www.kalliergo.gr/home-kalliergo/pos-ftiaxno-spitiko-xoriatiko-psomi.html
annakoun Posted - 18/10/2011 : 13:02:58
Ο αρτοπαρασκευαστής είναι νομίζω πολύ καλή λύση. Ρίχνεις ολα τα υλικά, βασικά και έξτρα (π.χ. ηλιόσπορους και άλλα καλλούδια), κάνεις τις δουλειές σου και σε λίγη ώρα το έχεις έτοιμο και αχνιστό, να το φας ζεστό ζεστό!

Anything for freedom...
xipolitakos Posted - 18/10/2011 : 12:47:55
Γειά σου ρε τρελο-Γιάννη με τα ωραία σου!


___________________
Run Natural... run Bare

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000