Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Διατροφή
 Πλιγούρι. Yγιεινό και ξεχασμένο.

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
NIKOS T. Δημοσιευτηκε - 09/01/2012 : 19:54:31
Πλιγούρι, πουργκούρι, μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά αλεσμένο σιτάρι. Mπορεί η ονομασία να διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, όμως η διατροφική του αξία μένει ίδια - και είναι υψηλή. Tο περίεργο ωστόσο είναι ότι, αν και μας παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, το χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια στην κουζίνα μας. Tα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα διάφορα αρτοσκευάσματα, το ρύζι και τα μακαρόνια, έχουν πάρει τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση τους στο τραπέζι μας. Έτσι, μπορεί παλιότερα να το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πιλάφι και ντολμάδες, σήμερα όμως μόνο μερικές παραδοσιακές συνταγές μάς θυμίζουν ότι υπάρχει.

Γιατί να το προτιμήσετε
• Tο πλιγούρι είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Mπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το αποφλοιωμένο ρύζι και τα μακαρόνια, ιδιαίτερα αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς.
•Eπιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, θεωρείται ότι έχει υψηλό δείκτη κορεσμού ή με άλλα λόγια σάς χορταίνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλες πηγές υδατανθράκων, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ ουσιαστικά δίνει την ίδια ενέργεια.
Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και ιδιαίτερα η νιασίνη, που είναι απαραίτητες για τον ομαλό μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, άρα και του εγκεφάλου. Eκτός όμως από αυτές τις βιταμίνες, περιέχει βιταμίνη E, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι, και σημαντικές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, αλλά και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Tέλος, η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.


Ποιο να επιλέξω
Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι. Aν και δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας για τα πιάτα πού χρησιμοποιείται το καθένα, ωστόσο καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε το χοντρό πλιγούρι για σούπες και το ψιλό για γαρνιτούρα. Eπίσης, από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό.

Eνέργεια 600 kcal
Bιταμίνη B1 (Θειαμίνη) 0,48 mg
Bιταμίνη B2 (Pιβοφλαβίνη) 0,24 mg
Bιταμίνη B3 (Nιασίνη) 7,7 mg
Kάλιο 390 mg
Φώσφορος 575 mg
Σίδηρος 9,5 mg
Mαγνήσιο 50 mg
Φυτικές Ίνες 12,2 γρ.

(Οι τιμές αφορούν 1 φλιτζάνι ωμό πλιγούρι - 170 γρ.)
Σημείωση: Όταν το πλιγούρι βράσει, το βάρος του σχεδόν τριπλασιάζεται. επομένως, μία κούπα βρασμένο πλιγούρι έχει περίπου 200 θερμίδες.

http://www.vita.gr/html/ent/491/ent.2491.asp


"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
cumulus Posted - 25/02/2012 : 23:21:28
Τρώγεται επίσης ευχάριστα και σκέτο με λίγο γιαούρτι(το είχα δοκιμάσει στην Κύπρο έτσι και ενίοτε το τιμάω).
Όσο για το μούλιασμα, εγώ το αφήνω σε νερό βρύσης. Δε θέλει πάνω από μία ώρα. Όπως έχω προαναφέρει, το βάζουμε στο νερό και γυρνώντας από την προπόνηση τρώμε απ' ευθείας..!!
giorgosdelta Posted - 06/02/2012 : 15:28:25
Με αρκετή επιφύλαξη αγόρασα προχτές (γκλουπ) πλιγούρι. Είναι (ζμπλοκ) από σκληρό αναποφλείωτο σιτάρι και απ' ότι βρήκα του λείπουν οι (μιαμ) φυτικές ίνες. Σαν τα μακαρόνια,μισό λεπτό, (γκλοπ γκλοπ) δηλαδή. Το μαγείρεψα με πολτός ντομάτας, κρεμμύδι (μιαμ), σκόρδο, πατάτες και ρύζι. Καλή (μιαμ) όρεξη. Νόστιμο πολύ!
Spartiatis Posted - 30/01/2012 : 18:35:45
Μισή Ωρίτσα σε ζεστό νερό.

ΟΤΙ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ..
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
sugar Posted - 30/01/2012 : 09:14:57
εφαγα ενα πιατο Σαββατο βραδυ και Κυριακη πρωι στο βουνο εγινα σφαιρα,,,,βρασμενο...με ντοματακι και μανιταρια...θα το δοκιμασω τωρα και μονο μουλιασμενο με σταφιδες.....ποση ωρα μουλιασμα????

"SUGAR"..TO ΑΡΓΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΤΕ!!!
Spartiatis Posted - 29/01/2012 : 23:15:16
παιδιά τρώγετε πολύ ωραία σκέτο με γιαούρτι ή αν θέλετε Αντζεν πιλάφ που λένε κι οι Μικρασιάτες με χοντρό πλιγούρι και κουκουνάρι,( σταφίδες προαιρετικά).
Το πλιγούρι που υπάρχει στο εμπόριο είναι προβρασμένο που σημαίνει ότι θέλει λίγο βράσιμο.

ΟΤΙ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ....ΚΟΒΕΤΑΙ..
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Fidelio Posted - 29/01/2012 : 14:48:15
Ωραία ίδεα-χρήσιμο tip.
Το μουλιασμα φαντάζομαι δεν ειναι μονο οικονομία χρόνου. Οσο πιο ωμοφαγικές τροφές καταναλώνουμε , τόσο πιο πολλές ουσίες εξασφαλίζουμε στην τροφή αλλά το συμαντικότερο: τόσο πιο αποροφήσιμες γίνονται από τον οργανισμο.

Εχω κάνει ριζικές αλλαγές τον τελευταίο χρόνο στην διατροφή. Ηρθε η ώρα να προσθεσω και το πλιγουρι στο διαιτολόγιο. Ωραίο thread !


People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
cumulus Posted - 27/01/2012 : 21:29:23
Εγώ που συνηθίζω να τρώω τα πάντα σκληρά(άγουρα φρούτα,al dente ζυμαρικά & ρύζια,ωμά μπρόκολα κλπ.), το πλιγούρι έχει τύχει να το βάλω σε νερό να μουλιάσει πριν από προπόνηση κι όταν γυρίσω να το βρω έτοιμο για κατανάλωση. Σε μια συνταγή για ταμπουλέ που είχα διαβάσει δεν το μαγείρευες. Απλά το μούλιαζες και σε συνδυασμό με τη ντομάτα το ενυδάτωνες περαιτέρω.
Μούλιασμα=Ιδανικός τρόπος γι'αυτούς που βαριούνται το μαγείρεμα.
Και δεν υπάρχει περίπτωση να σου παραβράσει. Τραβάει τα νερά του κι έτοιμο για κατανάλωση..!!
Δοκιμάστε το και πείτε εντυπώσεις
Runden Posted - 12/01/2012 : 10:24:25
Ειναι γευστικοτατο και παγωμενο, με φρεσκα λαχανικα (ντοματα, αγγουρακι, μαρουλι, πιπερια, ψιλοκομμενα), σαν σαλατα.
treximatakias Posted - 12/01/2012 : 09:58:35
Συνταγή για πεντανόστιμο πλιγούρι:

1 φλιτζάνι πλιγούρι,1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους,2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες,3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο και μισό μαύρο πιπέρι,τριμμένη μοτσαρέλα ή ξηρή μυζήθρα.
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε νερό για 4-5 λεπτά και το σουρώνουμε. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές. Αφού σοταριστούν προσθέτουμε τις ντομάτες .Αφήνουμε να βράσουν και να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας (πιπέρι - κύμινο) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το πλιγούρι.
Το αφήνουμε να απορροφήσει το ζουμάκι και να είναι σπυρωτό.
Σερβίρουμε με μαϊντανό και τριμμένο τυράκι.


"Our greatest glory is not in never falling, but in rising every time we fall."
mbair Posted - 12/01/2012 : 04:16:04
Μαγειρεψα πλιγουρι με σολωμο... Βρασιμο το πλιγουρι παρα 2 ιδεες πριν ειναι ετοιμο.Το βαζουμε να στραγγιζει αλλα δεν ριχνουμε κρυο νερο πανω, ενω κραταμε και μερος του βρασμενου νερου.
Σε τηγανι με λιγο καυτο ελαιολαδο, ριχνουμε το φιλετο σολωμου, μπακαλιαρου η οποιοδηποτε αλλου ψαριου θελουμε, με μυρωδικα της επιλογης μας (εγω βαζω δενδρολιβανο), και το ψηνουμε μεχρι να ροδισει η σαρκα για το σολωμο η να αρχισει γενικοτερα να καραμελωνει για τα αλλα ψαρια.. Με το που ροδισει, προσθετουμε το πλιγουρι, λιγο απο το βραστο νερο που βρασαμε το πλιγουρι, ντοματιτσα κομμενη, σαλτσα ντοματας, φρεσκο κρεμμυδακι,μαιντανο,ανιθο,αλατι - πιπερι κατα προτιμηση. Το αφηνουμε να παρει μια σιγανη βραση ενω προσθετουμε λιγο ελαιολαδο αναλογα με την προτιμηση μας.
Στο τελος θα εχουμε ενα σχετικα πηχτο μειγμα οπου το πλιγουρι θα εχει τραβηξει τους χυμους απο ολα τα συστατικα μας και θα ειναι λουκουμι.Ριχνουμε λεμονακι και το αφηνουμε να κατσει 3-4 λεπτα ωστε το οξινο να φερει στην επιφανεια ολες τις μυρωδιες που εγκλωβισε μερικως το λαδι κατα το βρασιμο.
Η συνταγη αυτη γινεται και με κρεας το οποιο βεβαια θα πρεπει να εχουμε βρασει πριν και να κρατησουμε τον ζεστο ζωμο για να προσθεσουμε στο πλιγουρι .

Αυριο θα κανω με χωριατικα λουκανικα και θα βαλω και φωτο!!!!!!

Ως φαγητο ειναι κορυφαιο γευστικα!!

NIKOS T. Posted - 11/01/2012 : 23:57:55
quote:
Originally posted by GERMANOS

Εγώ αγόρασα ήδη ένα κιλό και δοκίμασα σήμερα
Συμπέρασμα:
Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος μαγειρέματος
για να σχηματίσουμε καλύτερη γνώμη
Σκέτο δεν το βλέπω και πολύ σόϊ
Με μοσχάρι ίσως!
ή σε γεμιστά...


Βάλτο σταδιακά στη διατροφή σου.
Αρχικά σε σούπες,γεμιστά και γενικά όπου χρησιμοποιείς το ρύζι.
Μετά σαν συνοδευτικό σε κρέας,κοτόπουλο ή ψάρι.
Αργότερα σκέτο σαν το πιλάφι.
Δοκίμασε το με λαχανικά.

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
dtziouvaras Posted - 11/01/2012 : 22:18:23
δοκιμαστε το με χωριατικα λουκανικα. Θα με θυμηθείτε....
GERMANOS Posted - 11/01/2012 : 22:04:41
Εγώ αγόρασα ήδη ένα κιλό και δοκίμασα σήμερα
Συμπέρασμα:
Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος μαγειρέματος
για να σχηματίσουμε καλύτερη γνώμη
Σκέτο δεν το βλέπω και πολύ σόϊ
Με μοσχάρι ίσως!
ή σε γεμιστά...
NIKOS T. Posted - 11/01/2012 : 21:28:28
quote:
Originally posted by mbair

Νικο, ενθαρυμμενος απο την διατριβη σου για το πλιγουρι, αγορασα σημερα για πρωτη φορα. Θα το μαγειρεψω πρωτη φορα σημερα και θα σας πω εντυπωσεις. Το θεωρουμε διατροφικα καλυτερο απο μακαρονια ολικης/καφε ρυζια?




Με διαφορά καλύτερο....

"Αν νομίζεις ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο, τότε δεν τρέχεις αρκετά γρήγορα"
mbair Posted - 11/01/2012 : 19:17:31
Νικο, ενθαρρυμενος απο την διατριβη σου για το πλιγουρι, αγορασα σημερα για πρωτη φορα. Θα το μαγειρεψω πρωτη φορα σημερα και θα σας πω εντυπωσεις. Το θεωρουμε διατροφικα καλυτερο απο μακαρονια ολικης/καφε ρυζια?


RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000