Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Διατροφή
 Μαραθώνιος και χρήση τζελ

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
gserp68 Δημοσιευτηκε - 04/06/2014 : 11:05:42
Είναι απαραίτητη για επίδοση στον μαραθώνιο 3h10min-3h30min τρέχοντας στο 80-90% των μέγιστων καρδιακών παλμών η χρήση τζελ ή μπορεί αυτή η επίδοση να γίνει πίνοντας μόνο νερό. Έχει κάποιος προσωπική εμπειρία.
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Pheidias Posted - 06/06/2014 : 14:06:41
Εξαρτάται από τον δρομέα και την προπόνηση, όπως είπαν και οι φίλοι προηγουμένως... Εγώ δεν πήρα τίποτε εκτός από αυτά που δίνανε, ένα τζελάκι στην μέση, δηλαδή (ή δίνανε κι άλλο; δεν θυμάμαι), και ισοτονικά (δυο-τρεις γουλιές το πολύ κάθε φορά - πρέπει να βγουν μικρά μπουκαλάκια, διότι αλλιώς πετάμε το μπουκάλι γεμάτο, τα δε ποτηράκια τα χύνουμε πάνω μας), κι όχι σε κάθε σταθμό. Είχα πάρει όμως ένα τζελάκι πριν την εκκίνηση, και από την ώρα που ξύπνησα δύο μπάρες και ένα μπουκάλι ισοτονικό γουλιά-γουλιά, μέχρι τον αγώνα.
Εννοείται πως γύρω στο 30ό χλμ τα βλέπουμε όλα, αν τρέχουμε στο όριο, αλλά δεν φταίει η έλλειψις τζελακίου γι' αυτό.
Πάντως, και μόνο που βλέπεις να δίνουν τζελάκι, εκεί που είσαι στα δύσκολα, αναθαρρεύεις. Είναι και λίγο placebo.
gserp68 Posted - 06/06/2014 : 12:21:33
Σ' αυτό που λέει ο Deorum. Το είχα κάνει στα long run (30-35km) στην προετοιμασία του μαραθωνίου και τα έτρεξα με νερό και 1-2 ισοτονικά. Ο ρυθμός που ακολούθησα στα δύο αυτά long run ήταν λίγο γρηγορότερος του ρυθμού που ακολούθησα τελικά στον μαραθώνιο και δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα να με καταβάλουν τρομερά οι δυνάμεις μου. Προς το τέλος (25km και μετά) ένιωθα λίγο τα πόδια μου βαριά, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό αν δεν έχεις ξανατρέξει ή αν έχει τρέξεις λίγες φορές αυτά τα km. Πάντως ευχαριστώ όλους η ανάλυση ήταν κατατοπιστικότατη.
Rigelian Posted - 06/06/2014 : 10:41:36
Μόνο με σωστή τροφοδοσία τη μέρα του αγώνα θα πάρεις ό,τι έχεις καταφέρει με την προπόνηση.
GLOU GLOU Posted - 06/06/2014 : 10:38:06
quote:
Originally posted by trexantiris

quote:
Originally posted by GLOU GLOU

παντως θα σου έλεγα να μην πάρεις τίποτα, δεν έχει λόγο, για 3.30-20 φτάνει μια καλή προετοιμασά



...θεωρητικά (και πρακτικά) αυτό είναι εφικτό μέσα από εξαιρετική προετοιμασία και μεγάλη (δρομική) εμπειρία. Αλλά μην τον κάψουμε τον άνθρωπο! Δεν είναι όλοι σαν τους ελίτ, όπως ο Patrick (Makau)

Free your feet...free your senses!



εγω Patrick... σκετο, αντε, και glou glou
zoro Posted - 05/06/2014 : 22:08:43
για 3:30 μπορώ να πώ ότι τα σημαντικά είναι: 1) η προπόνηση 2) η προπόνηση 3) η προπόνηση και λίγο ο καιρός.
Σε κάθε σταθμό φυσικά νερό η ισοτονικό και το 3:30 είναι σίγουρο ότι βγαίνει χωρίς τζέλ, το έχω κάνει πλέον αρκετές φορές..
Deorum Posted - 05/06/2014 : 19:55:09
Οι δρομείς του Πεδίου του Άρεως, βλέπετε, είναι λίγο επιφυλακτικοί με αυτά.

Μόνο για φωτογραφίες λένε ξεκάθαρα, πάρε μία κάθε 5χλμ, χωρίς κανέναν ενδοιασμό!

αχαχαχαχαχαχαχαχα
trexantiris Posted - 05/06/2014 : 18:25:38
quote:
Originally posted by GLOU GLOU

παντως θα σου έλεγα να μην πάρεις τίποτα, δεν έχει λόγο, για 3.30-20 φτάνει μια καλή προετοιμασά



...θεωρητικά (και πρακτικά) αυτό είναι εφικτό μέσα από εξαιρετική προετοιμασία και μεγάλη (δρομική) εμπειρία. Αλλά μην τον κάψουμε τον άνθρωπο! Δεν είναι όλοι σαν τους ελίτ, όπως ο Patrick (Makau)

Free your feet...free your senses!
Deorum Posted - 05/06/2014 : 18:23:52
Εγώ πάντως έχω μια αντίθετη προσέγγιση, δοκιμάζεις μέχρι το σημείο που το σώμα σου σε αφήνει (χωρίς φυσικά να βάλεις σε κίνδυνο το σώμα σου έτσι, με μέτρο πάντα) και αναλόγως διορθώνεις.
Έτσι βρίσκεις το όριο σου. Όχι αν είσαι από την αρχή εξοπλισμένος σαν αστακός.
Τότε όλα φαίνονται απαραίτητα, και δεν ξέρεις τι πραγματικά βοήθησε και τι περίσσεψε.

Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να δοκιμάζεις κάθε μέρα ένα 40άρι, γιαυτό προφανώς και εκεί είμαστε όλοι υπερ-προστατευτικοί.
Αλλά για ένα 20ρι, γιατί όχι? ή για ένα 30άρι στην προπόνηση γιατί όχι?
Άσε τα τζελάκια και βγες.
Και αν κλατάρεις, κλάταρες ή νιώσεις ότι κάτι λείπει οκ. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Πάμε να το διορθώσουμε βήμα βήμα.
Θα εκπλαγείτε σε πόσα πράγματα ΔΕΝ θα έρθει το τέλος του κόσμο, αν τα δοκιμάσεις. (σκεφτείτε κάποτε δεν μπορούσαμε να τρέξουμε 500μέτρα, και τώρα κάνουμε για ρεπό 10χλμ)
Κόσμος και κοσμάκης, μια ζώη έβγαζε 20-25χλμ, και ξαφνικά μετά από 6 χρόνια στο κουρμπέτι δρομέας, λέει... για τα 20χλμ, θα χρειαστώ saltstick.
Και είπαμε, για τα 42, δεν τα κάνεις κάθε μέρα, και έιναι ένα event το χρόνο. Αλλά για τα 20?


Ειδικά κάποιος πιο έμπειρος δρομέας, που έχει και κάποιες προσαρμογές (γιατί αν είσαι αρχάριος και κάνεις 20άρι, και διασωληνωμένος με ζάχαρη να είσαι και ηλεκτρολύτες, από ένα σημείο και μετά θα έχουν καεί οι μύες σου και οι τένοντές σου, και δεν θα τραβάς μία), γιατί όχι?

Θα μπορούσα να πω για 32αρια που έχω κάνει με ένα απλό ισοτονικό, και για φίλους, που έχουν κάνει παρόμοια πράγματα αλλά θα συγκρατηθώ.
Όταν κάποιος κλατάρει στο 35, του φταίει η τρόικα, η κοινωνία, το κακό του ριζικό, πλέον έχουμε βάλει και στην εξίσωση τα τζελάκια, αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να φταίει και η έλλειψη σωστής προπόνησης, την οποία συνηθώς την αφήνουμε τελευταία.
Έχω ακούσει αμέτρητες κουβέντες για το ότι "έπρεπε να έχω πάρει 2 τζελάκια παραπάνω" και καμία κουβέντα, για το ότι "έπρεπε να είμαι 1) πιο ξεκούραστηος 2) να έχω περισσότερα χλμ/βδομάδα ή περισσότερα long run.

Κάντε την ζωή σας πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη.



Μην κάνετε σκέτες θεωρητικές κουβέντες, βγείτε έξω και πειραματιστείτε, και βρείτε μόνοι σας τι σας ταιριάζει. Γίνονται και πιο ενδιαφέρουσες οι προπονήσεις κάθε φορά. :P
Από τον καναπέ δεν λύνεται το πρόβλημα.

echetlos Posted - 05/06/2014 : 17:56:38
Ωραίος Μανώλη!
Πάντως σχετικά και με το νερό, όλο και περισσότερες νέες μελέτες υιοθετούν το μοντέλο του "πίνε όταν διψάσεις" εν αντιθέσει με αυτό που ισχύει ως ευαγγέλιο, δηλαδή αν διψάσεις πλέον είναι αργά.

"My sport is your sport's punishment"
GLOU GLOU Posted - 05/06/2014 : 17:37:37
παντως θα σου έλεγα να μην πάρεις τίποτα, δεν έχει λόγο, για 3.30-20 φτάνει μια καλή προετοιμασά
trexantiris Posted - 05/06/2014 : 16:13:48
Λοιπόν, εγώ θα πω ότι δε χρειάζεται να κάνεις εργομέτρηση για να δεις το πόσα τζελάκια θα πάρεις στον αγώνα! Εξηγούμαι:

- Δεν έχει και τόση σημασία αν θα «καις» στο ρυθμό Μαραθωνίου 1.5gr/min γλυκογόνου ή 3gr/min 4+gr/min, αλλά το ότι ο ρυθμός απορρόφησης των υδατανθράκων από το πεπτικό σου σύστημα είναι γύρω στο 1gr/min και όχι παραπάνω! Αν προσπαθήσει να πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα τότε σύντομα το στομάχι σου θα «τιγκάρει» στα ζάχαρα που θα αναμένουν να περάσουν στο λεπτό έντερο, καθυστερώντας και όλα τα υπόλοιπα εισερχόμενα (π.χ. ακόμα και το απλό νεράκι).
- Το κάθε τυπικό τζελάκι έχει 25gr υδατάνθρακες και άρα λοιπόν χρειάζεσαι 25 λεπτά για να το «χωνέψεις». Είναι απαραίτητο να διαβάσεις τα περιεχόμενα του κάθε τζελ που χρησιμοποιείς…
- Αν λοιπόν την Κλασική θέλεις να τη βγάλεις σε 3.5 ώρες και τζελάκια παίρνεις μέχρι και το 32 χιλιόμετρα, σημαίνει ότι στις 2:40’ (+15’ πριν ξεκινήσει ο αγώνας όπου λαμβάνεις και το πρώτο τζελ) = 2:55’ μπορείς να καταναλώσεις το μέγιστο 2:55’ => 120’+55’ => 175’ => 175gr υδατανθράκων, και άρα 175/25 = 7 τζελς των 25γρ το καθένα (σε καθαρή ποσότητα υδατανθράκων). Το πρώτο στην εκκίνηση και τα υπόλοιπα στην πορεία. Άρα στα 32 χιλιόμετρα που ακολουθούν / 6 τζελάκια = κάθε 5 – 7.5 χιλιόμετρα μπορείς να λαμβάνεις ένα τζελάκι (η μέγιστη ποσότητα, προφανώς μπορείς να πάρεις και λιγότερα). Επειδή από το 5ο χιλιόμετρα και μετά ανά 2.5 χιλιόμετρα υπάρχει σταθμός με νερό, μπορείς να βγάλεις ένα πλάνο σε ποιους σταθμούς θα «κτυπάς» και από ένα τζελάκι + την απαραίτητη ποσότητα νερού!
- Η εργομέτρηση θα μπορούσε να σε «δείξει» ως οικονομικό δρομέα, οπότε να χρειαζόσουν λιγότερα τζελς, σωστά, αλλά αν δεν έχεις πρόβλημα με το πεπτικό σου στο να διαχειρίζεται την παραπάνω ποσότητα των τζελς, του να πάρεις τη μέγιστη ποσότητα που μπορεί να διαχειριστεί το πεπτικό σου κακό δε θα σου κάνει (μόνο στην τσέπη σου), και θα έχεις και «περίσσεια» ενέργειας!

Για να κλείσω: αν δοκιμάσεις (και «προπονηθείς») να παίρνεις τη μέγιστη ποσότητα υδατανθράκων που μπορεί να διαχειριστεί το σώμα σου και δεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τότε απλά το εφαρμόζεις και είσαι και πιο σίγουρος (από το να προσπαθείς να πάρεις μόνο ένα ή δύο…και να λες ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός τζελς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις!). Το ερώτημα είναι: και που θα κουβαλάς όλα αυτά τα τζελς -> ε, υπάρχουν πολλές λύσεις, όπως σορτσάκια/κολλάν με εξωτερικές τσέπες, ζώνες μέσης για τζελς κλπ.

Υ.Γ. Αν στον προηγούμενο Μαραθώνιο τερμάτισες με το στομάχι χάλια, τότε μήπως κατανάλωσες πολλά υγρά; Να έχεις υπόψη σου ότι λίγοι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν απορρόφηση υγρών από το πεπτικό άνω των 840ml την ώρα! Οπότε ΚΑΙ στο θέμα της υδροδοσίας πρέπει να το λάβεις αυτό υπόψη σου! Αν πιεις πολύ νερό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ξεδιψάς αλλά μπορεί να σημαίνει ότι θα μετατρέψεις το στομάχι σου σε ένα πλυντήριο γεμάτο με «απόνερα» που θα δυσκολεύει την απορρόφηση ακόμα και των τζελς που θα παίρνεις (και άρα μπορεί να έχεις και ενεργειακό πρόβλημα προς το τέλος του αγώνα εξαιτίας αυτού!).

Free your feet...free your senses!
gserp68 Posted - 05/06/2014 : 14:24:24
Οk ευχαριστώ!
Savvas Posted - 05/06/2014 : 12:58:46
Στην Κλασικη με την ζεστη και την υγρασια βεβαια απαραιτητα και 1 σαλτ στικ καθε μιση ωρα.
Επισης μην παρεις τζελακι μαζι με ισοτονικο γιατι επιβαρυνεις την απορροφηση του πρωτου και μπορει να σου προκαλεσει και θεμα με το στομαχι σου.
Savvas Posted - 05/06/2014 : 12:56:38
Εγω παιρνω ενα καθε μιση ωρα μεχρι και το 35χλμ οπου παιρνω μισο, ισα για την γλυκοζη και για ψυχολογικους λογους.
GERMANOS Posted - 05/06/2014 : 12:35:12
Από την εκκίνηση και κάθε 5 χλμ μέχρι το 25ο
παίρνω εγώ!
Άλλοι περισσότερα χλμ
Εσύ όπως λέει και Κωστής(!)
θα τα μάθεις από τον εργομέτρη σου
Αρχές Αυγούστου που ΘΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΜΕΤΡΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000