Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Προπόνηση & Απόδοση
 Crossfit & τρέξιμο

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
JINO Δημοσιευτηκε - 19/10/2014 : 18:32:23
Καλησπέρα!
Θα ήθελα τη γνώμη σας για το crossfit σε σχέση με το τρέξιμο.
Ευχαριστώ!
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
Fidelio Posted - 22/10/2014 : 18:08:59
Deorum το 'πιασες. Για αυτο ο νέος δρομέας ΠΡΕΠΕΙ να στοχεύσει στην ενασχολησή του έναν ικανοποιητικό ρυθμό σε βαθος χρόνου, γιατί αν τρέχει προσγειωμένα και αργά χωρίς να εκτελεί ολοκληρωμένο διασκελισμο όχι μόνο θα είναι επιπονο αλλά σύντομα θα βρεθεί χωρίς κινητρο. Για αυτό θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς τους δρόμους ολιστικά και να μαθαίνει το τρέξιμο σαν μια τέχνη , εκτός από τις γνωσεις του για τις βιολογικές προσαρμογές του καρδιο/αναπνευστικου κτλ.


People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
echetlos Posted - 22/10/2014 : 15:34:36
Δεν είμαι βέβαιος ότι πάει και πολύ γρήγορα στο βίντεο.
Πρόκειται για μαραθωνοδρόμο του 2:30.

"My sport is your sport's punishment"
Deorum Posted - 22/10/2014 : 15:26:54
Σε αυτό το βίντεο ο άνθρωπος πάει με ρυθμό διαλλειματικής, ή τελοσπάντων κάτι τέτοιο.
Εκεί η φόρμα τρεξίματος, γίνεται πιο ωραία πάντα. Γιαυτό και λένε τα repetitions (και όχι απλά οι διαλλειματικές) είναι για να βελτιωθεί η κίνησή σου.
Το άσχημο είναι στα αργά, εκεί να να τον δώ πως τρέχει.
echetlos Posted - 22/10/2014 : 15:15:00
Όχι άλλο Cucuzzella, όχι άλλο Mcdougall, δεν μπορωωωωωωωωωω....
Ναι, γνωρίζω σχετικά...
Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν έχω δει άλλον δρομέα με τόσο αβίαστο, ρευστό και όμορφο διασκελισμό και στυλ! Σίγουρα όμως είναι ΚΑΙ έμφυτο...

"My sport is your sport's punishment"
Fidelio Posted - 22/10/2014 : 14:56:42
Δεν αναφέρθηκα στην τεχνική λεπτομερως, ωστόσο έχω αυτό στο μυαλό μου, δες λίγο:
http://m.youtube.com/watch?v=zSIDRHUWlVo

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
echetlos Posted - 22/10/2014 : 13:44:12
Ρε συ Φιντέλιο, γιατί ένα σύστημα που έχει μεγάλο εύρος ταλάντωσης ή κίνησης, είναι πιο αποδοτικό από ένα με περιορισμένο;
Γιατί το πρώτο αποθηκεύει και αποδεσμεύει περισσότερη ενέργεια από το δεύτερο;
Ας μας πει και ένας φυσικός ή μηχανικός, κάποιος θα υπάρχει εδώ μέσα...
Κι επίσης, τι ακριβώς είναι η ελαστική ενέργεια;


"My sport is your sport's punishment"
Fidelio Posted - 22/10/2014 : 12:18:11
Σχετικά με τα βάρη γενικά (όχι μόνο τις άρσεις-βαθειά) , αυτά πρέπει να μπαίνουν στην αρχή ενός πλάνου για έναν στόχο Α προταιρεότητας όπως πολλές φορές ειναι ο κλασικός μαραθώνιος. Οσο μπαίνει ο αθλουμενος στην μέση αυτου του πλανου τόσο μειώνει εντάσεις και συχνότητα. Ομως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν οι επιθυμητές ασκήσεις εκτελουνται και στην δύσκολη περίοδο ή της υπερ-αναπληρωσης, ΑΛΛΑ ως cross προπονηση όπως γίνεται πχ είτε με την ποδηλασία, είτε με το κολύμπι, για αποκατάσταση δηλαδή από τις ποιοτικές προπονήσεις του πλάνου. Σε πολύ χαμηλή ένταση.

Γενικά οι άρσεις και τα βαθειά είναι εξαιρετικές ασκήσεις για πάρα πολλούς λόγους.

Τώρα οι δυσκολίες ενός δρομικου αγώνα προλαμβάνονται στην προετοιμασία με ΕΙΔΙΚΗ προπονηση, όχι με εναλακτική. Αν για παράδειγμα περιμένουμε ανηφόρες, τότε πρέπει να προετοιμαστούμε στις ανηφόρες, αν περιμένουμε απότομα κατηφοριά μονοπάτια σε trail τότε πρέπει να έχουμε προετοιμαστεί σε αυτά κ.ο.κ.

Για τους τραυματισμους από υπερ-χρηση , εξυπακουεται οτι αυτοί οφείλονται ΚΑΙ στην έλλειψη ευλυγυσίας όταν ο αθλουμενος δεν ακολουθεί κάποια στοιχειώδη ασκησιολόγια. Ο λόγος είναι γιατί ο σφιχτός δρομέας, όπως είπα και πιο πριν , δεν επιστρέφει την κινητική ενέργεια στο πάτημα, επιβαρύνονται με αυτόν τον τρόπο πολύ περισσότερο τα ελαστικά σε σειρά στοιχεια του μυο-σκελετικού του.

Μιλώντας τώρα για κινητική ενέργεια και ελαστικότητα (ευκαμψία, ευλυγυσία το ίδιο ειναι ) , δοκιμάστε σε μη-αγχωτικά long run να τρέξετε εκμεταλευόμενοι όσο μπορείτε την ελαστική ενέργεια ΑΝΤΙ να εκετλείται διασκελισμους με συνειδητή συστολή. Θέλει λίγο τάκτ και αυτό γίνεται πιο εύκολο όταν υπάρχει καλό ζεσταμα, μετά δηλαδή από κανα 30λεπτου αργου τρεξίματος, κάποιες δρομικες εν κινήση κτλ. Είναι απίστευτο το πόση ενέργεια αφήνουμε να πάει χαμένη.... Στην ουσία ο διασκελισμος από ένα σημείο και μετά ρολάρει σχεδόν εξ ολοκλήρου μηχανικά, σαν ένας αυτοματισμος!

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
Savvas Posted - 22/10/2014 : 09:57:02
quote:
Originally posted by echetlos

Εσένα, που βαριέσαι τα πάντα στο τρέξιμο πλην του τερματισμού, μια χαρά σού κάθεται η "δική μου" άποψη...


"My sport is your sport's punishment"



echetlos Posted - 22/10/2014 : 09:02:07
Εσένα, που βαριέσαι τα πάντα στο τρέξιμο πλην του τερματισμού, μια χαρά σού κάθεται η "δική μου" άποψη...


"My sport is your sport's punishment"
Savvas Posted - 22/10/2014 : 08:54:15
Παρα πολυ δρομεις τραυματιζονται ακριβως επειδη κανουν υπερβολες στις διατασεις, πολλες φορες δηλαδη βγαζουμε μονοι μας τα ματακια μας.
JINO Posted - 22/10/2014 : 08:02:14
Επίσης σχετικά με τον παραπάνω διάλογο θα έλεγα ότι η ευλυγυσία παίζει σημαντικό ρόλο στους τραυματισμούς. Αυτό έχω καταλάβει από την προσωπική μου εμπειρία λόγω τραυματισμών που είχαν σαν αποτέλεσμα να έχω επαφή τόσο με ορθοπαιδικούς όσο και με φυσικοθεραπευτές, κοινή αναφορά των οποίων ήταν οι διατάσεις.
JINO Posted - 22/10/2014 : 07:51:42
Καλημέρα!
Παραθέτω το παρακάτω άρθρο του runningnews καθώς οι ασκήσεις που αναφέρει (σκουωτ και άρσεις θανάτου) αποτελούν βασικές ασκήσεις του crossfit. Από τη συζήτηση θα έλεγα ότι το CF ίσως παίζει σημαντικότερο ρόλο στο τρίαθλο. Τι λέτε?

"ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Η γυμναστική με βάρη πολύ συχνά υποτιμάται ως μέρος της προπόνηση για τον επερχόμενο Μαραθώνιο. Πολλοί όμως έμπειροι προπονητές και αθλητές θεωρούν ότι η προπόνηση με βάρη έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την διαδικασία.

Οι μεγάλες αποστάσεις καταπονούν το σώμα. Πολλοί δρομείς χάνουν μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όμως ένα σωστό και εξειδικευμένο πρόγραμμα με βάρη θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ανέπαφη τη μυϊκή μας μάζα, ενώ πολλές φορές θα αποτελέσουν ένα βήμα για ταχύτερη αποθεραπεία.

Ασφαλώς η προτεραιότητά μας παραμένει η αντοχή και η ταχύτητα στο τρέξιμο, οπότε θα πρέπει να σχεδιάσουμε την προπόνηση αυτή γύρω από τις προπονήσεις δρόμου.
Αρχικά θα πρέπει να κάνουμε κάποια βάρη τις μέρες που δεν τρέχουμε. Οι μεγάλες αποστάσεις μας εξαντλούν και το να προσθέσουμε βάρη εκείνες τις μέρες δεν είναι και ό,τι καλύτερο, αφού ενέχει κινδύνους.

Όμως ούτε και η επόμενη μέρα μετά από ένα π.χ. 32άρι είναι καλή για τα βάρη. Πρέπει να αφήνουμε μία μέρα τουλάχιστον για ανάρρωση.

Και ασφαλώς δεν πρέπει να συγχέουμε την διατήρηση της μυϊκής δύναμης και μάζας που είναι το ζητούμενό μας με την μυϊκή ανάπτυξη που επιθυμούν όσοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα βάρη.

Οπότε ένα πρόγραμμα θα πρέπει να περιέχει βασικές ασκήσεις δύναμης κι όχι ασκήσεις απομόνωσης, αφού οι τελευταίες ενεργοποιούν περισσότερο τις νευρομυϊκές φυσιολογικές εργασίες του σώματος και είναι δυσκολότερο να οδηγήσουν σε πλήρη αποθεραπεία.
Δύο βασικές (συνδυαστικές) ασκήσεις ανά προπόνηση είναι μια καλή λύση.

Για παράδειγμα ο βασιλιάς των ασκήσεων, το σκουώτ, θα ενεργοποιήσει όλο σχεδόν το σώμα, αυξάνοντας την σταθερότητα και την ισορροπία στα βήματά μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον κορμό (κοιλιακούς, ραχιαίους) αλλά και τους γλουτούς με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο «σίγουροι» μυϊκά ακόμα και μετά τα πρώτα 30χλμ.

Μια επίσης κορυφαία άσκηση είναι οι άρσεις θανάτου για τους ίδιους λόγους.
Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και όχι η υπερφόρτωση της μπάρας. Σωστή εκτέλεση σημαίνει ελεγχόμενος ρυθμός και ολοκληρωμένη κίνηση.

Γενικά όταν το σώμα συνηθίσει και σε αυτό το μοτίβο προπόνησης θα αποκτήσει μεγαλύτερη ανοχή στις τεράστιες πιέσεις που θα δεχτεί σε μια προπόνηση ή αγώνα μεγάλων αποστάσεων, θα οδηγήσει σε ταχύτερη αποθεραπεία, ενώ θα είναι σε θέση να διατηρεί μεγαλύτερα αποθέματα μυϊκής ενέργειας σε βάθος προπονητικού χρόνου."
Fidelio Posted - 22/10/2014 : 01:10:58
Η τεχνική στην εκμαθησή της, από νωρίς στην δρομική ζωή ενός αθλητή , περιλαμβάνει αυτό που αναφέρω παραπάνω ,κι όμως. Οχι μόνο από το stretching μεμονομένα αλλά και από τις δρομικές ασκήσεις και την πλειομετρική. Επισης να πω κάτι ακομα, πως όταν συζητάμε για ευλυγυσία επικουρικά για τους Δρόμους δεν εννούμε να στρεσάρουμε δραστικά το ευρος κινησης των αρθρώσεων όπως θα κάναμε στην ενόργανη.Δεν μας ενδιαφέρει αυτο. (για αυτό κιόλας αρκέστηκα σε βασικές ασάνες αν κάποιος θέλει να συνδιάσει την γιογκα, αν όχι τότε σε βασικες ασκήσεις αρκουν). Μας ενδιαφέρουν όμως τα ελαστικά στοιχεία του ιστου.

Για την βελτίωση της δρομικής οικονομίας (που ειναι το κλειδι όσο ο χρόνος δοκιμασίας μακραίνει) δεν περιλαμβάνονται μόνο ρουτίνες ταχύτητας στην αρχή ενός προπονητικου πλάνου προετοιμασίας , αλλά και στην γενικοτερη βελτίωση της μηχανικής του δρομέα. Αυτό περιλαμβάνει και ενεργητικά και παθητικά πρωτόκολλα ευλυγυσίας. Δεν καθορίζει το αποτέλεσμα, αλλά ειναι ένα ακόμα κομάτι του παζλ.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff
echetlos Posted - 22/10/2014 : 00:43:22
Αυτό που θες να περιγράψεις Φιντέλιο, τόσο για τους αθλητές όσο και για τους ερασιτέχνες (κι έχεις δίκιο ως παρατήρηση) είναι αποτέλεσμα σωστής τεχνικής (ή της απουσίας της, αντιστοίχως), η οποία σαφώς και παίζει ρόλο ΚΑΙ στην δρομική οικονομία.
Δεν έχει όμως να κάνει με την ευλυγισία, ή για να το πούμε σωστότερα, αυξάνοντας την δεν επιτυγχάνεις και μεγαλύτερη οικονομία.
Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, ΙΣΩΣ επηρεάζει και αρνητικά, βάσει κάποιων τελευταίων μελετών και μετρήσεων (απ' όπου προέρχεται και η όποια πληροφόρησή μου, μιας και δεν έχω γνώση για προσωπική εκτίμηση).
Στο τρέξιμο αντοχής, η ευκαμψία χρειάζεται απλά... για να μην είσαι άκαμπτος!

Ο παραλληλισμός με την ανάρτηση ενός οχήματος είναι σε μεγάλο βαθμό ενδεικτικός και σίγουρα πιο κατανοητός.

"My sport is your sport's punishment"
Fidelio Posted - 21/10/2014 : 23:56:25
Ο διασκελισμός μπορεί να γινει πολύ τεχνικός, μπορεί να μείνει λιγότερο τεχνικός. Αποψή μου είναι οτι πολλοί λίγοι σήμερα λαικοί δρομείς τρέχουν σωστά. Τους χαζεύω συνέχεια και μάλιστα χωρις να το θέλω... :p Πολύ σπάνια θα δεις δρομέα να τρέχει σωστά έξω στον δρόμο. Μόνο αθλητές θα δεις στους στίβους ή κάποιον απο αυτους όταν τρέχουν έξω. Θα τολμουσα να πω μόνο αυτους που έχουν..δρομική παιδεία. Στις ρουτινες τους αυτοί οι αθλητές πάντα συμπεριέλαβαν ασκήσεις ευλυγυσίας, και λοιπες βοηθητικές δρομικής τεχνικής που συνδιάζουν ευλυγυσία και ενδυνάμωση. Χονδρικά, η κινητική ενέργεια μεταφέρεται μέσω των λεγόμεων ελαστικών μερών των μυών. Είναι κολαγόνος ιστός που περικλείει τα μυικά δεμάτια , τους τένοντες , τους συνδεσμους κτλ .

Πάμε λίγο στους λαικους δρομείς, κάτι που παρατηρεί κανείς παρισότερο είναι μια "ακαμψία" , μια "δυσκινησία" (ας την ονομάσουμε δρομική) και γενικά εναν ΜΗ ολοκληρωμένο διασκελισμο. Αυτό φυσικά ΔΕΝ επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία της κινητικής ενέργειας του διασκελισμου με αποτέλεσμα ο δρομέας να ξοδεύεται γιατί χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από τον μεταβολισμο του, όπως επίσης να καταπονεί τα ελαστικά σε σειρά στοιχεία των μυών του , γιατί δεν επιστρέφει η ενέργεια της προσκρουσης στο πάτημα. Φτάνει πιο γρήγορα σε μεγαλύτερη ακαμψία. Οι βιοχημικές διεργασίες που εκφράζουν το προβλημα στον ιστό μου διαφεύγουν αυτήν την στιγμή.

Γενικά ο δρομικός διασκελισμος δεν σταματα στα κάτω άκρα, ξεκινά απο εκεί ας πουμε και συνδέεται με ολοκληρο τον κινητικό μηχανισμο του δρομέα. Φτάνει μέχρι και τον ...σβέρκο του. Προβλήματα αυχένα, θωρακα, μέσης , λεκάνης οφείλονται σε ένα χαμηλό επιπεδο ευλυγυσίας. Μην υποτιμάτε αυτόν τον παράγοντα.

People make life so much worse than it has to be and believe me, it's a nightmare without their help. ~ Boris Yelnikoff

RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000