Nutrinews
RunningNews.gr Forum
RunningNews.gr Forum
Αρχική | Προφίλ | Εγγραφή | Ενεργά Θέματα | Μέλη | Αναζήτηση | FAQ
 Όλα τα Forums
 Τα πάντα για το τρέξιμο
 Υγεία & Τραυματισμοί
 Πρόβλημα με το γόνατο

Σημείωση: Πρέπει να είστε εγγεγραμένος για να δημοσιεύσετε.
Για να εγγραφείτε, κάντε κλικ εδώ. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ!

Screensize:
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός:
Κατάσταση μορφοποίησης:
Μορφοποίηση: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Μήνυμα:

* HTML is OFF
* Forum Code είναι ενεργοποιημένος
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗnbsp; ΘΕΜΑΤΟΣ
aug Δημοσιευτηκε - 31/01/2015 : 21:04:11
Γεια σας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μπήκα κι εγώ στο χόμπι του τρεξίματος. Πλέον μου έχει γίνει τρόπος ζωής. Σταδιακά από το χαλαρό τζόκινγκ, άρχισα να ανεβάζω ρυθμούς, οπότε συνεχώς βελτίωνα τους χρόνους μου ενώ σιγά σιγά αύξανα και τις αποστάσεις. Πραγματικά είχα και έχω δει τεράστιες διαφορές σε πολλά πράγματα και ήμουν πολύ ευχαριστημένος που απέκτησα ένα τόσο ωραίο χόμπι. Τα προβλήματα άρχισαν πριν κανένα τετράμηνο όταν μετά από ένα 20km μετά απο 2 μέρες πήγα για 5x5 όπου κάποια στιγμή ένιωσα το γόνατο μου να κάνει ένα περίεργο ήχο και να να πήγε το σημείο εκείνο πολύ πίσω (κάπως έτσι το ένιωσα). Πέρασα την επομένη από δημόσιο νοσοκομείο όπου γνωστός μου με εξέτασε (κάνοντας μου κάποιες κινήσεις) καθώς και αφαίρεσε κάποιο υγρό. Μου είπε ότι δεν έχω λογικά κάποια σοβαρή ζημιά και ότι μετά από 20 μέρες ξεκούραση το πιο πιθανόν είναι να περάσει. Αρχικά το γόνατο είχε πριστεί αλλά στην συνέχεια υποχώρησε το πρίξιμο. Και οι ενοχλήσεις κάπως υποχώρησαν αλλά όχι τελείως. Το ξεκούρασα 1 μήνα περίπου χωρίς καμία δραστηριότητα και στην συνέχεια ξεκίνησα να περπατάω κάπως γρήγορα (όχι τρέξιμο τρέξιμο). Η αλήθεια είναι όμως ότι μετά από την άσκηση (κυρίως την επόμενη μέρα και όχι κατά την άσκηση) είχα ενοχλήσεις άλλοτε περισσότερες άλλοτε λιγότερες οπότε ξαναπήγα και έκανα εν τέλει μαγνητική. Πήγα σε εξωτερικό γιατρό ο οποίος με εξέτασε και είδε και την μαγνητική και μου είπε ότι δεν φαίνεται να έχω κάτι σοβαρό (παρά μόνο μία πολύ μικρή ρήξη μηνίσκου. Μου αφαίρεσε και αυτός κάποιο υγρό καθώς επίσης μου έκανε και κάποιες ενέσεις και επίσης μου συνέστησε να κάνω κάποιες ασκήσεις για ενδυνάμωση τετρακεφάλων. Όπως και να έχει όμως ακόμα και τώρα οι ενοχλήσεις μετά από άσκηση υπάρχουν. Σοβαρό τρέξιμο δεν έκανα τόσο καιρό αλλά και όποτε δοκίμασα τις ενοχλήσεις μου τις είχα. Σκέφτομαι να πάω και σε κάποιο άλλο γιατρό να δω τι θα μου πει. Ποια είναι η γνώμη σας εσάς; Είχε κανείς καποιο παρόμοιο πρόβλημα; Α ξέχασα να πω και την γνωμάτευση της μαγνητικής: "Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος και οι πλάγιοι συνδέσμου ελέγχονται ακέραιοι. Μόλις που υποσημείνεται μικρή ακτινοειδή ρήξη στο ελεύθερο χείλος του οπίσθιους κέρατος του έσω μηνίσκου. Ο έξω μηνίσκος ελέγχεται χωρίς αξιόλογα ευρήματα. Ο αρθρικός χόνδρος και ο εκτατικός μηχανισμός ελέγχονται χωρίς αξιόλογα ευρήματα. Ήπιο οστικό οίδημα παρατηρειται στον έξω μηριαίο και κνημιαίο κόνδυλο. Οίδημα αναγνωρίζεται στα μαλακά μόρια στην έσω πρόσθια επιφάνεια της κνημης. Συλλογή υγρού αναγνωρίζεται στο υπερεπιγονατιδικο θύλακο και στους παρακείμενους θυλάκους του γόνατος.) . Ελπίζω να μην σας κούρασα.
15   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ    (Πρώτα η πιο πρόσφατη)
MARAKI_PD Posted - 27/05/2019 : 16:26:45
παιδια καλησπερα!!

τελικα ξεπερασατε το προβλημα χονδροπαθειας? υπαρχει κανεις που εκανε επμεβαση?
prof Posted - 26/02/2016 : 19:26:28
Με τα ASICs nimbus ανεβασα km αλλα μαλλον τα πηρα μεγαλα και με τον υποπρηνισμο μου εκαναν τωρα και στις δυο φτερνες φουσκαλα στο ιδιο σημειο
xito Posted - 26/02/2016 : 17:41:31
σε ασφαλτο φορούσα τελευταία saucony echelon 3 (δεν μου άρεσε ιδιαίτερα) τώρα αγόρασα ξανά asics nimbus. Στο βουνό διάφορα, στους μεγάλους αγώνες και προπονήσεις φορούσα HOka. Το αγαπημένο μου στο βουνό asics attack
prof Posted - 25/02/2016 : 20:47:23
@xito
Σε ασφαλτο τι παπουτσια φορας;
xito Posted - 25/02/2016 : 18:31:35
Έχω και εγώ χονδοπάθεια επιγονατίδας. Έτρεχα πολύ (80+ χιλ./εβδομάδα)ανηφόρες κατηφόρες βουνό σκαλιά άμμο παραλία. Τώρα κάνω ισομετρικές ασκήσεις, βάζω πάγο και κάνω και ποδήλατο. Επίσης κανω και φυσικοθεραπεία και παίρνω και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη. Ελπίζω να το ξεπεράσω και να αποφύγω την επέμβαση. Πέρυσυ έτρεξα omt100 και rout καιελπίζω να μπορέσω και φέτος.
marga Posted - 24/02/2016 : 16:05:37
Στην εξαρση της χονδροπαθειας δε χρησιμοποιεις ουτε το leg extension ουτε την πρεσσα. Εκει κανεις μονο ισομετρικες ασκησεις και με το ποδι τεντωμενο. Αν ετσι σου ειναι ευκολο, μπορεις ν αγορασεις βαρακια. Μετα μπαινεις στις εκτασεις στο μηχανημα. Οσο για τη πρεσσα, αυτη απο πολλους γιατρους αποκλειεται. Και ο δικος μου ηταν κατα. ουτως ή αλλως τα καθισματα -ή σκουωτ- δε προτεινονται σε ατομα που εχουν θεματα στα γονατα.

Εγω σκεψου στο γτμναστηριο κανω μονο leg extension leg curl και τα δυο μηχανηματα για προσαγωγους/απαγωγους.
Βεβαια καθε περιπτωση διαφερει...

Μην αμελεις ποτε τον παγο, δε φανταζεσαι ποσο βοηθα.
sakis1971 Posted - 23/02/2016 : 15:18:11
Με σωστή χρήση το «leg extension» δουλεύει καλά τον vastus medialis.
Δε τεντώνουμε ποτέ το πόδι,στις 45 μοίρες είναι καλά και το κρατάμε λίγο εκεί να νοιώσουμε την ένταση.





same rules apply
trexantiris Posted - 23/02/2016 : 14:16:45
quote:
Originally posted by zoro

Καλό είναι επίσης όταν υπάρχουν "υποψίες ενόχλησης" να αποφεύγονται οι προπονήσεις σε ανηφόρες-κατηφόρες.
Η ισομετρική ενδυνάμωση τετρακεφάλου πάντως είναι ο βασιλιάς και η καταστροφή το τρέξιμο σε βουνό (δυστυχώς)
Πάντως σε κάποιους ισχύει το...κάθε εμπόδιο για καλό!!





Γιώργο σε μένα το βουνό δουλεύει εντελώς αντίστροφα (το τονίζω: σε μένα τουλάχιστον ;-)) -> Όταν επιστρέφω στις προπονήσεις/αγώνες βουνού μετά από κάποιον εαρινό Μαραθώνιο και την προετοιμασία του, απλά "ισιώνω" για τα καλά και φτιάχνει το κορμί μου! :Ρ

Free your feet...free your senses!
trexantiris Posted - 23/02/2016 : 14:12:58
quote:
Originally posted by dimitrissss

Καλημέρα. Έχω χονδροπάθεια 1ου βαθμού στο αριστερό γόνατο. Το κατάλαβα όταν μια φορά σε προπόνηση πόνεσα πάρα πολύ. Από τότε κατάλαβα ότι το πιο σημαντικό είναι η ενδυνάμωση. Αρχικά στο γνωστό μηχάνημα του γυμναστηρίου θα κάνεις ισομετρικές ασκήσεις κρατώντας το σηκωμένο και ακίνητο και τεντωμένο για 15 δευτερόλεπτα όσες επαναλήψεις επιθυμείς. Μετά από λίγο καιρό θα μπορείς να κάνεις και πλειομετρικές ασκήσεις λυγίζοντας το μέχρι 30 μοίρες γωνία. Επίσης στο γυμναστήριο θα κάνεις τις ασκήσεις ξεχωριστά σε κάθε πόδι. Διαφορετικά το πιο δυνατό σου πόδι σηκώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του βάρους. Θα εξηγήσεις το πρόβλημά σου στο γυμναστή και θα σου δώσει τις κατάλληλες ασκήσεις. Μπορείς επίσης να κάνεις και διάφορες ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη ή μηχανήματα. Καθίσματα ή εκτάσεις μόνο με το βάρος του σώματός σου ή και ασκήσεις με λάστιχα. Έχω τρέξει από τότε 2 μαραθώνιους, τώρα ετοιμάζομαι για τον τρίτο και το μόνο που δε με έχει πονάει πια είναι το γόνατο!



#1 Ενδυνάμωση – Σωστή εμβιομηχανική – αποφυγή υπέχρησης και αποφυγή ασκήσεων που θέτουν το γόνατο σε υπερβολικό εύρος κίνησης και φόρτισης! Σε στιγμές υποτροπιασμού χοντροπάθειας, ανηφόρες/κατηφόρες κομμένες καθώς και σκαλάκια/σκάλες (υπάρχουν και οι ανελκυστήρες :Ρ)! Επίσης ποδήλατο κομμένο (=αφύσικη κίνηση για το γόνατο με μεγάλο εύρος κίνησης και φόρτισης ταυτόχρονα).

#2 Αν εννοείς ως γνωστό μηχάνημα το «leg extension» τότε μάλλον το συγκεκριμένο μηχάνημα ίσως θα ήταν καλό να «εξαφανιστεί» από κάθε γυμναστήριο :Ρ :Ρ :Ρ Ειδικά όταν φέρνεις το πόδι (κνήμη) σε πλήρη έκταση, εκείνη τη στιγμή «βιάζεις» το γόνατό σου! Αφύσικη κίνηση που δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το τρέξιμο/περπάτημα/ανέβασμα σκαλοπατιών/υπερπήδηση εμποδίων και γενικά μια κίνηση που δεν έχει σχέση με την πραγματική ζωή όπου το πόδι/γόνατο έχει σχεδιαστεί να ανταποκρίνεται! Στην πραγματική ζωή η μέγιστη φόρτιση του γονάτου υφίσταται όταν η κνήμη βρίσκεται σε γωνία με το μηριαίο οστό και όχι όταν ευθυγραμμίζεται με αυτό! Π.χ. φυσική κίνηση είναι το «ημικάθισμα» (το βαθύ κάθισμα επίσης βιάζει το γόνατο!)
Ένα εναλλακτικό μηχάνημα στο γυμναστήριο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το «leg press» όπου όμως με τις κατάλληλες «ασφάλειες» πρέπει να ρυθμίζεται η κίνηση του γονάτου έτσι ώστε να παρομοιάζει την κίνηση στο ημικάθισμα. Και φυσικά ημικαθίσματα με το βάρος του σώματος (στο ένα ή και στα δύο πόδια, με μπάρα στην τελευταία περίπτωση), με λάστιχα κλπ και ότι άλλο ανέφερες ;-))

Υ.Γ. έχω περάσει από τη φάση χοντροπάθειας επιγονατίδας 1ου βαθμού :Ρ

Free your feet...free your senses!
JASON JASON Posted - 23/02/2016 : 13:31:16
Καλησπέρα.

παθών και εγώ με τα γόνατα.
Το βασικότερο όμως νομίζω είναι ότι βιάστηκα να γίνω δρομέας.
είναι στην ανθρώπινη φύση και η υπερβολή και θεωρώ ότι έτσι την πάτησα.
Όλα τα άλλα είναι νομίζω δευτερευούσης σημασίας. Έδωσα πολύ μεγάλη σημασία στο πως πατάω ή στο αν θα έχω καλό παπούτσι και όχι τόσο ώστε να φτιάξω επαρκές δρομικό υπόβαθρο. Μπορεί να μην το καταλάβαινα αλλά ΄σίγουρα ζορίστηκα ώστε ούτε με 1.5 χρόνο ενασχόληση να κατέβω στον ΑΜΑ.
Επειδή λοιπόν βαρέθηκα να πονάω και επειδή σύμφωνα με δύο ορθοπεδικούς δεν είμαι και για χειρουργείο (χονδροπάθεια έχω, ανελαστικούς μηριαίους, υπερπρηνισμό) αποφάσισα να χαλαρώσω και να αρχίσω σωστά.
Με συσφίξεις, δυνάμωση μυών γύρω από το γόνατο, ενδυνάμωση κορμού κ.λ.π
Φυσικά και τρέξιμο.
Ξεχνάω τον Ημί της Αθήνας και βλέπουμε για Ποσειδώνιο.
Όπως διάβασα κάπου, δεν μπορείς από zero να γίνεις hero.
zoro Posted - 22/02/2016 : 21:10:28
Καλό είναι επίσης όταν υπάρχουν "υποψίες ενόχλησης" να αποφεύγονται οι προπονήσεις σε ανηφόρες-κατηφόρες.
Η ισομετρική ενδυνάμωση τετρακεφάλου πάντως είναι ο βασιλιάς και η καταστροφή το τρέξιμο σε βουνό (δυστυχώς)
Πάντως σε κάποιους ισχύει το...κάθε εμπόδιο για καλό!!

prof Posted - 22/02/2016 : 09:32:12
Την κυριακη ετρεξα ενα 22 με 5:41. Για πρωτη φορα (τρεχω απο το καλοκαιρι) την επομενη μερα δεν νιωθω καμια ενοχληση στα ποδια. Ειναι απιστευτη τελικα η προσαρμοστικοτητα του οργανισμου.
geox Posted - 21/02/2016 : 17:56:10
Βίκυ και Τάσο ευχαριστώ για τις απαντήσεις...... θα συνεχίσω χαλαρά για τις επόμενες τρείς βδομάδες μέχρι το 32αρι longrun,εάν η κατάστασή μου παραμείνει ως έχει θα το ρισκαρω ,ειδάλλως θα αποχαιρετησω τη προετοιμασία και θα χαιρετησω το γιατρό.
tzatzikis90 Posted - 21/02/2016 : 16:32:58
geox δοκίμασε τη λύση κάποιου φυσικοθεραπευτή ή γνωστού σου γιατρού. ακριβώς με τον ίδιο φόβο (να μου απαγορεύσει γιατρός τη συμμετοχή σε μαραθώνιο), πήγα πέρισυ τέτοια εποχή σε γνωστή μου φυσικοθεραπεύτρια και της είπα "βρες τι έχω και κάνε ότι μπορείς"! τελικά είχα τενοντίτιδα στο γόνατο και με κάτι...μαγικά την εξαφάνισε σε λίγο καιρό κι έτσι έτρεξα χωρίς προβλήματα στο μαραθώνιο. το πιο σημαντικό? δεν ξαναεμφανίστηκε από τότε.

τώρα αν δεις πως δεν περνάει και επιδεινώνεται, δυστυχώς καλό είναι να επισκεφτείς κάποιον γιατρό.

Τάσος

know your limits. then destroy them.
Vicky Posted - 20/02/2016 : 20:22:11
Καλησπέρα.
Αφού δεν σε πονάει και δεν έχει πρηστεί θα σου έλεγα να συνεχίσεις την προσπάθειά σου αποφεύγοντας τις υπερβολές και άσε την επίσκεψη για μετά. Καλή συνέχεια...
quote:
Originally posted by geox

Καλησπέρα και περαστικά μας.Έχω μία μικρή ρήξη έσω μηνίσκου από το 2002 η οποία δεν με ενόχλησε ποτέ έως τώρα παρά τις προετοιμασίες που έκανα για 2 μαραθώνιους αρκετούς ημι και τα 25χλμ που τρεχω εβδομαδιαιος έκτοτε.Εδώ και μια εβδομάδα εμφανίζεται ένα <<μαγκωματακι>> στο γόνατο σε άσχετες στιγμές δύο με τρείς φορές την ημέρα το οποίο φεύγει με υπερέκταση.Δεν έχω πρήξιμο, δεν έχω καθόλου πόνο, δεν με ενόχλησε καθόλου στο 24αρι long run και δεν με ενοχλεί καθόλου ούτε στα 12αρια τρεξιματα που κάνω δύο φορές την εβδομάδα για το Μεγαλεξανδρο.Και φθάνουμε στο πραγματικό διλλημα....να επισκεφτω ορθοπαιδικο ο οποίος το πιθανότερο είναι να μου προτείνει <<εκ του ασφαλους>>ξεκούραση άρα και αποχαιρετισμό της προετοιμασίας ή εφ όσον δεν έχω πραγματικό πρόβλημα (παρά μια μικρή ένδειξη) να συνεχίσω το πρόγραμμα μεταθέτοντας την επίσκεψη για μετά τον αγώνα με δεδομένο ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει?????


RunningNews.gr Forum © RunningNews.gr Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000